Soutěž KRÁLOVSKÉ SNÍDÁNÍ




 

KRÁLOVSKÉ SNÍDÁNÍ - SOUTĚŽÍCÍ A JEJICH PŘÍSPĚVKY

soutěž již byla ukončena, příspěvky soutěžících i s recepty jsou zde však stále k dispozici ;)
_____________________________________________________________________________________________


Ell, 18 let 

ZDRAVÉ WAFLE:
Postup je jednoduchý: rozmixované vločky, trošku soli, kypřícího prášku, proteinového vanilkového prášku, jogurt, bílek a špetka mléka - to vše jsem hodím do mixéru a vyrobím hladkou kašičku (jde to i tyčovým mixérem). Na rozpáleném waflovači nechám rozpustit lžičku kokosového oleje a pomažu tím tu formičku. Potom těsto vliju dovnitř a nechám waflovat cca 3 minutky. Když jsou hotové obvykle přidávám jogurt, tvaroh, ovoce, džem nebo burákové máslo a kořeněná jablíčka(jablíčka podušená ve vodě se skořicí, novým kořením, hřebíčkem etc). 

Kromě toho že to je slast pro všechny chuťové buňky (a dá se s ní všelijak experimentovat podle toho co hodím nahoru) se mi prostě strašně líbí ten tvar. Do kostiček vždycky nacpu třeba ty jablíčka a hrozně dobře se to potom jí :D
____________________________________________________________________________________________ 

 

Jana Anna Victorie R., 20 let, Pardubický kraj
Jsou to cereálie s kávovými boby, goji, pohankové lupínky a pšeničné vločky s bílým jogurtem. Ke každé snídani musím mít vždy nějaký kousek ovoce a jelikož miluji jakékoli exotické ovoce, tak jsem ke své dnešní zvolila meloun. Mojí další tradicí je zelený čaj, který piji každé ráno. 

Většinou si dělám sladké snídaně s kombinací bílého jogurtu a ovoce. V létě mám nejradši nějaké sezónní ovoce s jogurtem a samozřejmě vše s mým oblíbeným zeleným čajem. Občas si dělám palačinky s tvarohem nebo smažená vajíčka. Každý den snídám něco jiného, jelikož nerada snídám to samé každý den. Od Zrzunky (Kamči) jsem si oblíbila recept na carrot cake, který jsem snídala včera a byl také moc fajn. 


Naopak nerada snídám rohlíky s máslem a marmeládou nebo čajové sušenky s mlékem. Asi bych nepohrdla makovým koláčem nebo čokoládovým croissantem, ale snažím se, aby to patřilo mezi snídaně ,,dovolenkové" , jednoduše jednou za čas. ;).

_____________________________________________________________________________________________


Deniska, 18 let, Středočeský kraj- Kamenice
Tak na fotce je ovesná kaše s banánem, lesním ovocem a lžičkou arašídového másla zalitá mandlovým mlékem. Postup je jednoduchý, ovesné vločky zalila vodou, zasázela banán a přisypala mražené ovoce (obrázek kaše1), dala jsem na minutku do mikrovlnky, ovoce krásně pustilo šťávu, zalila jsem mandlovým mlékem a přidala navrch lžičku arašídového másla.
Je to má nejoblíbenější snídaně z mnoha důvodů: je rychlá, výborná a hlavně sladká :D Protože stejně jako ty, nedovedu si představit slanou snídani.


_____________________________________________________________________________________________


Kamča/Zrzunka, 16 let, ústecký kraj
Na fotce můžeš vidět tři rozpečené kaiserky s cottagem, litchi a pomeranč - k mým snídaním denně neodmyslitelně patří hory ovoce! :) A pečivo patří mezi mé oblíbené, protože krásně zasytí a já nemám ráda denně sladké snídaně. 

_____________________________________________________________________________________________


Radka, 18 let, Ostrava
Bílý neslazený jogurt zakápnutý jednou lžící kokosového sirupu s dávkou jakéhokoliv dobrého musli nejlépe se sušeným ovoce, toto konkrétně je musli se sušenými jahodami a kousky kokosu. K misce jogurtu s musli si ještě přidávám alespoň jeden kus jakéhokoliv ovoce, mezi mé nejoblíbenější patří třeba nektarinka. Všechno zapíjím hrnkem kávy a ještě hrnkem bylinkového čaje.

Proč jsou tyto snídaně mé nejoblíbenější? 
Mají jedno společné, hlavním prvkem jsou cereálie. Je to taková tradice snídat cereálie a popravdě si nedokážu představit začít jinak než sladce a snídat slanou snídani. Ovoce přidávám naprosto ke všemu, zahání mi chuť na sladké lepším a zdravějším způsobem než kvádr mléčné Milky :D.
_____________________________________________________________________________________________


Markéta, 20 let, Zlínský kraj
blog: bellascchange.blogspot.com
Celozrnné toasty s arašídovým máslem a jablky+jogurt s borůvkami
Jsou to celozrnné toasty, zapečené s arašídovým máslem a plátky jablíček. K tomu si vždy dám jogurt s ovocem a agáve sirupem(v tomto případě borůvky).
Mám moc ráda arašídové máslo a jablíčka a zjistila jsem, že takto dohromady je to vynikající. Navíc miluju ke všemu bílý jogurt, patlám ho na toasty, lívance, snídaňové koláče...a zjistila jsem, že přikusovat tyto toasty k jogurtu s ovocem je úplný snídaňový zážitek.

 _____________________________________________________________________________________________


Annie S.
blog: http://fitcookingsnail.blogspot.cz/
Trhanec- špaldová mouka, třtinový cukr\med, opečená jablka, bílky a žloutky jsou zvlášť. Sušené švestky pro dochucení. Díky oddělění vajíček je těsto krásně nadýchané a rozplývá se :)

Zbožňuju víkendové snídaně. Zbužňuju sladké snídaně. Dokážu snídat i hodinu. A zbožňuju přípravy snídaně. Pozorovat, jak to bublá, vře a kouří se z toho (lepší než hodit chleba do toastovače a plesknout na něj máslo a šunku) . A pak jen sedět, koukat se do krajiny, pít mléko a čaj a vychutnávat...
_____________________________________________________________________________________________


Aneta, 19 let, Prachatice
blog: www.health-food-sport.blogspot.cz
Posílám recept a fotku na tu mojí nejoblíbenější víkendovou snídani - palačinky, ale trošku netradičně. Jsou bez lepku, bez cukru a bez laktózy. Jsou jen ze tří ingrediencí! Z banánu, vajec a borůvek. V jednoduchosti je krása chuť! Naprosto luxusní rychlá snídaně s vyváženým obsahem bílkovin, sacharidů a tuků. Tady je recept:

Palačinky 

1 celé vejce a 1 bílek
banán
hrst borůvek (měla jsem mražené, pokud nemáte můžete dát jakékoliv jiné ovoce nebo ho úplně vynechat)

Postup:
Rozmixujte banán na jemno, přidejte vejce a borůvky, zamíchejte a osmažte. (Olej použijte podle vašeho nádobí, já mám titanovou pánev a olej není vůbec třeba.) Podávat můžete s burákovým máslem, jogurtem, sirupem...zkrátka tak, jak je máte rádi! Množství je na dvě palačinky.


Průměrné hodnoty 1 porce (2 palačinky):
931kJ/221kcal
Bílkoviny 10g
Sacharidy 30g
Tuky 6g

 _____________________________________________________________________________________________


Simona, 19 let, Brno
Kokosová ovesná kaše
Mojí nejoblíbenější snídaní je právě kokosová ovesná kaše. Jak už název napovídá, obsahuje ovesné vločky, mléko a kokos. Její už tak výbornou chuť doplňují brusinky a mandle, které se nachází na okraji. Jelikož nesmí chybět i nějaké to ovoce, zvolila jsem kiwi a ananas a na ozdobení piškot.
Nejradši mám sladké snídaně, a proto vždy volím ovesnou kaši v kombinaci s nějakým ovocem. Ráno se také neobejdu bez zeleného čaje a sklenice vody.
Tato snídaně je má nejoblíbenější, protože skvěle zasytí na skoro celé dopoledne a přitom je tak chutná a rychlá.
 _____________________________________________________________________________________________


Alča, 22 let, Středočeský kraj
Cereálie s jogurtem a velkou porcí vitamínů
Tato výborná snídaně je hotová za pár minutek. Mám moc ráda cereálie s bílým jogurtem, někdy také s mlékem. Do jogurtu občas přidám i hrst brusinek, nebo oříšků. A přísun vitamínů zajistí mé oblíbené ovoce. Teď přes zimu například pomeranč, mandarinka, banán či kiwi. Během letních měsíců hlavně jahody, lesní plody a nebo nektarinka. A samozřejmě nesmí chybět šálek dobrého čaje - nejlépe zeleného.

 _____________________________________________________________________________________________


Bětka, 20 let, Třebíč - kraj Vysočina 
Po dlouhém přemýšlení jsem jako svou nejoblíbenější snídani vybrala tuto - v troubě do křupava rozpečené pečivo s plátkem kvalitní šunky, kolečky mozzarelly a rajčátkem. Většina lidí si nedovede představit jinou snídani než sladkou, ale já teplé rozpečené pečivo miluju jak nasladko, tak i naslano. A kombinace křupavého rohlíku, roztékající mozzarelly a teplého rajčátka je pro mě prostě nenahraditelná.
 _____________________________________________________________________________________________

 

Tereza Blažková, 16let, Jihomoravský kraj

blog: http://fit-life-for-mankind.blogspot.cz/
Moje královská snídaně jsou MRKVOVÉ PLACIČKY s jogurtem a medem.

Recept:
100g mrkve
50g drcených ovesných vloček
100ml polotučného mléka
2 celá vejce
skořice


Postup:
Mrkev nejdříve nastrouháte na jemno. Poté přidáte rozšlehaná vejce a další suroviny, a pěkně to "těsto" propracujete. Potom na pánvičku dáváte zhruba lžíci těsta a z obou stran pěkně orestujete:). Konečná podoba může vypadat jakkoliv. Já jsem si na dodělání vybrala bílý jogurt a med (protřela jsem vrstvy), a jako malou ozdobu kiwi.



Tuto snídani miluji, protože vždy když si ji připravuji, tak mi hned zlepší ráno a je to ten nejlepší sladký start do nového těžkého dne!
_____________________________________________________________________________________________


Veronika, 23 let, Havířov - Kraj Moravskoslezský
Na fotce posílám snídani, která se skládá z pohankových lívanců, jablečné směsi, bílého jogurtu, navrch posypané ořechy a zalité datlových sirupem


Na lívance:

Pohanková mouka, jedno vejce, mléko, trocha kypřícího prášku.
Množství mouky a mléka dávám od oka, tak, aby to vytvořilo takovou trošku hustší směs. Naběračkou směs naberu a na rozpálenou pánev naliju tolik, aby se mi na jednu pánev vešly čtyři lívance. Naběračkou upravím lívancový tvar, tahem po těstě do kruhu. Pak už jen obrátím(jde to dobře) a lívance jsou hotové.

Na jablečnou směs

Jsem pokrájela jablíčko a dala jej do kastrolku na mírný plamen, přikryla jsem pokličkou. Po chvíli jablíčka změkla, zasypala jsem je skořicí a přidala trošku medu. Hotovo. Pak už zbývá jen naservírovat:)


 _____________________________________________________________________________________________

Lenka, 23 let, Královéhradecký kraj
blog: http://cvicime.blogspot.cz/
Moje královská snídaně je vcelku obyčejná, ale já ji miluju. Skládá se z müsli od mix.it, nyní mám "Cvičme v rytme", klasického bílého jogurtu a nějakého ovoce. Dnes to byl banán a hroznové víno. Dám si toho vždycky obrovskou kupu, protože se to smí, ne? :)

Jsem asi blázen, ale každý večer se strašně těším až budu vstávat a dám si zase tuhle moji dobrůtku. Dřív jsem ve snídaních docela tápala a nevěděla, pečené müsli mi nechutnalo, snídaně na slano si dělám jen občas. Po tom, co jsem zkusila mix.it už nic jiného k snídani pomalu nejím. Je to prostě závislost! :) 
_____________________________________________________________________________________________


Martina
blog: http//fitnessalifestyle.blogspot.cz/
Složení:
Bílý jogurt politý javorovým sirupem, pukance, jáhlové vločky, strouhaná čokoláda, sekané mandličky, pistácie, pekanové oříšky, vlašské ořechy a čerstvý banán :)

Proč je tato snídaně právě ta má oblíbená:
Mám tuto snídani ráda, jelikož je v ní vše co mi chutná, jelikož miluji oříšky, tak nesmí chybět v žádné z mých snídaní :)! Jáhlové vločky jsem si velice oblíbila, chutnají mi dokonce více, než ovesné, pokud jste je ještě někdo neměl, tak doporučuji :) této snídani dají velice dobrou chuť, v kombinaci s oříšky a javorovým sirupem je to boží. Tato snídaně mi přijde chuťově velice vyvážená, čerstvý banán dá této snídani nádech svěžesti a exotična, zkrátka tato snídaně pohladí na jazýčku!

 _____________________________________________________________________________________________


Marta
Složení:
Ovesné a pohankové vločky, sušené višně, strouhané oříšky (vlašské a para), strouchaný kokos, sirup agáve-udělané jako kaše + bílý jogurt a kiwi.

Pročpak miluji tuto snídani? Protože mě vždy po ránu nakopne a osvěží! Výborné jsou ty sušené višně a oříšky dají každé snídani ten pravý říz. A kiwi? Tak bez něj to být nemůže lahodí oku i jazýčku! Tak s chutí ji určitě vyzkoušejte :)!

 _____________________________________________________________________________________________


Kejt, 18 let
blog: www.i-se-sladkym.blogspot.com
Moje nejoblíbenější a zároveň vcelku snadná a rychlá snídaně:)
Ve formičce na muffin je zapékaná ovesná kaše:
Dala jsem v různém chtěném poměru ovesné vločky, špaldové vločky, slunečnicová semínka, lněné semínko, arašídy, přidala špetku skořice a lžičku medu a to vše zalila mlékem s trochou másla. Pekla jsem asi 25 minut na 200 stupňů. Na této kaši je vyšlehaný tvaroh s kvalitním jahodovým jogurtem a k tomu půl banánu a půl mandarinky. Dobrou chuť:)
Je to má nejoblíbenější snídaně nejspíš proto, že je jiná než když nestíhám a dám si jen jogurt s vločkami, je to příjemná změna a do zapékané ovesné kaše si můžete dát cokoliv chcete a co máte rádi, proto tahle snídaně nemusí být pořád stejná:)
PS: Vím, že fotka nic moc, těším se na fotky pravých snídaňových královen:) Ale chuťove je to k nezaplacení!

 _____________________________________________________________________________________________


Alex, 14 let
Na této fotce můžete vidět jednu z mých typických víkendových snídaní.
Je to domácí mléčná rýže se skořicí a medem,brusinky,datle,jablko a arašídové máslo.
Nejoblíbenější je,protože mě vždycky skvěle nastartuje:))) Je to mňamka!
 _____________________________________________________________________________________________


Ivana Daňhelová
Posílám fotku snídaně, která je v poslední době asi moje nejoblíbenější :)
Její příprava je naprosto jednoduchá:
Nakrájím jedno jablko, posypu skořicí a promíchám. Posypu vlašskými oříšky (ať už nasekanýma nebo celýma) a nakonec přidám lžičku medu. Tohle všechno strčím na 30 sec do mikrovlnky, aby se med rozpustil. Pak už chvátám ke stolu a pochutnávám si!:D

 _____________________________________________________________________________________________


Lenka
Tak já jsem si připravila snídaňku skládající se z bílé activie smíchané s datlovým sirupem, dále čerstvá jablíčka a potom má směska dobrot: sušené fíky a datle a ananas, mandličky na plátky, pohankové, sójové a rýžové vločky, amarantove perličky, slunečnicová a lněná semínka, strouhaný kokos :)
Postup:
Velice jednoduchy nejdrive smichame jogurt s datlovym sirupem, na to nakrajime (muzeme take nastrouhat) jablicko a posypeme smesi techto dobrot- od kazde vlockove ingredience lzici, seminka po lzickach a susene fiky, datle a ananas podle chuti, je dobre kdyz jich tam je dost :)


Proc mam rada tuto snidani?
Mam ji rada z toho duvodu, ze obsahuje spoustu vitaminu a vlakniny a jeji chut je nenahraditelna- chut kombinace sušených datlí, fíků a ananasu je dohromady báječná a navíc ještě v kombinaci s datlovým sirupem, no prostě bomba, která se rozplyne na jazyku a k tomu skvělé ladí na chroupání semínka ;) Velice se tato snídane hodi v zimních měsích kdy velice zahřeje a čerstvé jablíčko tomu dodá tu správnou šťávu :)
Tak s chutí vyzkoušejte! :)

 _____________________________________________________________________________________________


Terča, 19 let, Znojmo
blog: http://myparadise.cz
Moje nejoblíbenější snídaně se neobejde bez mého hrnku, mističky a mojí oblíbené lžičky (máme jen jednu a je fakt jen moje, strašně dobře se mi s ní jí :D). No a potom už zbývá, co do té mističky dát.
Mám tolik oblíbených věcí, že bylo těžké vybrat jednu, ale nakonec jsem vybrala klasiku - ovesnou kaši. Na fotce je s mandlemi ( u mě vedou jednoznačně  plátkové! :))  a carobem, k tomu jablíčko, ale  úplně nejlepší je, když si jablíčko nastrouháte do kaše - což já tu zrovna nemám, ale opravdu je to jedna z nejlepších věcí co mě kdy napadla:)

Myslím že je zbytečné psát recept na ovesnou kaši, protože tu čtenáři hravě zvládnou sami.:) Takže kdo to ještě nezkusil, až bude někdy čas, nastrouhejte si jablíčko do misky a přelijte teplou kaší:) Fakt dobrota:)

 _____________________________________________________________________________________________


Mell, 17 let, Morava
Přestože je tohle moje premiéra s jáhlovou kaší, musím říct, že mi chutnala snad víc než kaše ovesná. Měla by bát lehčeji stravitelná, takže pro mě ideální předzápasová snídaně.

Na jednu porci:

50-70g jáhlových instantních vloček ARAX (mohou být i jiné, gramáž upravte podle svých potřeb)
200ml mléka
100ml vody
větší banán
20g chai spice (nebo můžete namixovat koření jako kardamom, skořici, zázvor, hřebíček s troškou třtinového cukru)
pár kapek vanilkového extraktu
20g mandlí a různých ořechů
30g mandlových lupínků (nemusí být, babička je dovezla a já je miluju, proto jsem je dala do kaše)

Postup:

Den předem naložíme jáhlové vločky do mléka. Ráno tuhle směs dáme do hrnce se 100ml mléka a na kolečka nakrájeným banánem. Uvaříme kaši a podle potřeby dolijeme vodu (pokud máte rádi hustší nebo řidší kaši.. řiďte se podle sebe). Až bude kaše uvařená, vsypeme chai spice nebo vlastní směs koření s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, pořád ně zamícháme a vlijeme do misky. Ozdobíme podle chuti sekanými oříšky, sušeným ovocem nebo prostě tím, na co bude chuť. :)

Ikdyž to je tedy moje premiéra, moc jsem si ji zamilovala (stejně jako ovesnou, krupicovou, apod...). Prostě obyčejná, jednoduchá kaše, kterou zvládnete udělat všechny a pokaždé když ji uděláte, může mít jinou chuť! :)

 _____________________________________________________________________________________________

 

Jaroslava
Tu Vysokoškolák(čka) z kuchyne a chcela by som sa zapojiť do súťaže s pečenou ovsenou kašou.
Jej zloženie: ovsené vločky, vlašské orechy, hrozienka, škorica, prášok do pečiva, med, mlieko, banán, olej, vajce, černice.  Presný postup (a obkec okolo :D) je na mojom blogu http://vysokoskolak-v-kuchyni.blogspot.cz/.


Obvykle raňajkujem buď jogurt alebo tvaroh s ovocím, škoricou a orechmi, či rôzne ovsené kašičky, ale niekedy si to žiada zmenu a preto som sa rozhodla pripraviť si raňajky na trochu iný štýl.  Príprava je o niečo dlhšia, ale výsledok rozhodne stojí za to. Ak máte radi varené kaše z ovsených vločiek, myslím si, že vaše chuťové poháriky si zgustnú aj na tomto.
_____________________________________________________________________________________________



Blažena
Složení:
Kaše udělaná z amarantu, jáhlových vloček a ovesných vloček s javorovým sirupem, dýňovými, lněnými a slunečnicovými semínky, dále sušeným ibiškovým květem, kustovnicí a brusinkami a kokosem (to vše jsem uvařila dohromady), poté jsem přidala obsah balení zdravého hubnutí, přidala nakrájené kiwi a posypala lehce oříšky. Přeji dobrou chuť :)

Proč mám ráda právě tutu snídani?
Zaručeně mě nakopne, obsahuje mé oblíbené obiloviny a oříšky, také sušený ibiškový květ dodá této snídani nezapomenutelnou chuť.
Kiwi tuto snídani příjemně osvěží a já se po této snídani cítím svěží a plná energie.
Doporučuji vyzkoušet :)

 _____________________________________________________________________________________________


Lenka Klimešová, 18 let, Jihomoravský kraj 
Zdravé brownies
Jedna z mých oblíbených snídaní je právě tato výborná buchta, která navíc obsahuje spoustu bílkovin, díky zajímavým surovinám, které obsahuje.
Nejraději si brownies vychutnám právě s banánem a jogurtem či tvarohem. Je to zajímavá změna oproti mým klasickým snídaním, které tvoří ovesné, pohankové , jáhlové a jiné kašičky na všemožný způsob :)  Miluju snídaně ;)

Zdravé brownies
potřebujeme:
240g červených fazolí z plechovky
30g celozrnné žitné mouky
2 vejce
40 g medu + případně pár tabletek stevie
40 g kakaa
lžičku prášku do pečiva

Vše rozmixujeme a pečeme ve formě vymazané máslem a vysypané kokosem asi 20 min na 180 stupňů. A kde jsem přišla k tomuto receptu?- No přece u fitnessgirl :)
_____________________________________________________________________________________________


Ameli, Olomoucký kraj 
Ahojky, tak taky posílám svou oblíbenou snídaňku :) Jedná se o tvarohový jáhelník s mandlemi a sušeným ovocem přelitý javorovým sirupem. A proč oblíbený? Protože už nějaký ten rok trávím na kolejích, kde si každý den ráno vařit ve společných mini kuchyňkách ovesnou kaši (mimochodem ji zbožňuju) není zrovna reálné a instantní směsi prostě nejsou to pravé ořechové.
Takže si v neděli vždy vyhradím trošku toho času, upeču jáhelník a pak ho vesele snídám na kolejích (v ledničce vydrží věčnost a pak mírně přihrátý a politý javorovým sirupem nemá chybu
:)

Recept na 3 - 4 porce (přece jen silně individuální dle nároků, bazálu a podle odhodlání přesně plnit plán či podle pobláznění počítat kalorie)
jáhly 130g
tvaroh 150g
2 lžíce medu
25g rozinek
25g sušených švestek
25g sušeným meruněk
vejce
25g mandlí

Postup: jáhly uvaříme, scedíme a po vychladnutí přimícháme zbytek surovin. Dáme péct do předehřáte trouby na cca 20 min

Gramáže sušeného ovoce, tvarohu či oříšku si každý zvolí podle chuti, můžete něco přidat, něco ubrat. Tip! Výborné jsou sušené brusinky a slunečnicové a dýnové semínka ;)
_____________________________________________________________________________________________



Markéta, 21 let, Brno
blog: eatandrunandlove.blogspot.com
Vybrat jednu nejoblíbenější snídani bylo neskutečně těžké, protože toho mám ráda tolik - od musli přes různé kaše až po toasty s burákovým máslem. Nakonec jsem ale vybrala můj nejoblíbenější dort, a to mrkvový. Peču ho dost často, a u nás doma je hodně oblíbený. Pokaždé když ho večer upeču se nemůžu dočkat rána :D Jde o zdravější variantu, protože obsahuje hoooodně mrkve, jen celozrnnou mouku a menší množství oleje i cukru :) No jak jinak do sebe hned po ránu dostat tolik zeleniny?:D 
Na mrkvový dort budete potřebovat :
300g celozrnné mouky ( dala jsem napůl pšeničnou a žitnou )
100g cukru
60ml oleje
půl prášku do pečiva
3 lžíce bílého jogurtu
3 vejce
600g na jemno nastrouhané mrkve
skořici a trochu muškátového oříšku, špetku soli
lžičku vanilkového aroma
kůru z jednoho citrónu

na polevu : 
vaničku nízkotučného tvarohu a 2 balení žervé ( kostka ), plus trochu cukru, a na závěr posypat skořicí

_____________________________________________________________________________________________


Martina, 16 let, Pardubický kraj
blog: dona-gisele.blog.cz
Mojí nejoblíbenější snídaní jsou lívance. Už mám takový zvyk, že skoro každou sobotu rychle vstanu z postele a utíkám všechno nachystat. Dělám pokaždé jiné, ale tyhle mi opravdu zachutnaly...a né jenom mě. Celé rodině chutnaly a já jsem samozřejmě měla obrovskou radost.
Pojmenovala jsem si je takto: OVESNÉ LÍVANEČKY PŘELITÉ HORKÝM ANANASEM....myslím si, že už podle toho názvu to zní lákavě.

Není na nich vůbec nic těžkého. Rozmixované ovesné vločky jsem smíchala s mlékem, vodou, vajíčkem, lžičkou prášku do pečiva, špetkou soli, lžičkou třtinového cukru a nasucho na teflonové pánvi osmažila z obou stran.
Ananas jsem si pokrájela na kostičky, dala do hrnce, zakápla vodou, přidala skořici a nechala rozvařit. Takto připravený ananas jsem smíchala s tvarohem a jím jsem jednotlivé lívanečky pomazávala a vrstvila na sebe. Pak už jen stačí zakápnout "vývarem" z ananasu, posypat skořicí a můžeme podávat.

A proč mám tuhle snídani ráda? Vypadá, voní, chutná skvěle..co víc si přát? Chuť rozvařeného ananasu spolu se skořicí je nepřekonatelná!

_____________________________________________________________________________________________


Lenča
Z čeho se má snídaně skládá:
ovesné a ječné vločky, slunečnicová a dýňová semínka, sušené brusinky, višně a kustovnice, skořice, strouhaný kokos a strouhané vlašské oříšky, douchucené datlovým sirupem, tvaroh a banán

Postup:
vločky necháme nabobtnat v mléku smícháme se skořicí, strouhanými vlašáky a kokosem, přidáme podle chuti javorovým sirup, kustovnice, višně a brusinky se semínkami, poté přidáme tvaroh a půl banánu utřeme dohromady s tvarohem a směsí, zbylou půlkou banánu ozdobíme mističku a můžeme si pochutnávat!

Proč ji miluji?
Je tak svěží, miluji banán rozmačkaný s tvarohem a s těmito dalšími přísadami velice zajímavé a moc dobré :)  Vždycky mě taková snídaně nakopne je plná energie a zároveň tolika zdravých věcí!

 _____________________________________________________________________________________________


Jana, 21 let
Tu nejlepší a zároveň největší snídani si dopřávám pravidelně v sobotu ráno. Mezi mé stálice patří nejrůznější celozrnné buchty, lívance a palačinky. Všechny tyto pochoutky peču podle osvědčených receptů a podávám je doplňené o čerstvé ovoce, jogurt, či tvaroh, společně se zeleným čajem. Je opravdu těžké vybrat tu nej snídaní... nakonec ale u mě, jelikož jsem velký milovník tvarohu, zvítězila právě zdravější verze tvarohové bábovky. 
 
Tvarohová bábovka
120 g celozrnné pšeničné mouky (průměrně je to taky jeden plný hrnek)
80 g polohrubé mouky
40 g jemně mletých ovesných vloček
60 g třtinového cukru (půl hrnku)
1 vanilkový pudingový prášek (já použila puding Premium Pravá Vanilka smetanová)
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1 vaničku odtučněného tvarohu
2 celá vajíčka
30 g mletých mandlí
 
Postup je jednoduchý – vše smíchat dohromady a nechat péct v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. 

 _____________________________________________________________________________________________


Hanka Jeřábková
cerealní bulka 80g čerstvá zelenina 30g paprika č. ledový salát  60g kuřecích prsíček na jemné kostečky orestovat na sucho s 10g cibulky + medvědí česnek koření  je to takový zdravý fast food
 _____________________________________________________________________________________________


Barča, 16 let
V toustovači opečená fitness bagetka, na ní namazat pomazánku z červené řepy, spoustu zeleniny a nesmí chybět ani domácí latte se skořicí. Recept na pomazánku je opravdu primitivní - tvaroh, rozmíchat s vodou (mlékem), osolit, přidat nastrouhanou řepu a mažeme.. Miluju víkendové snídaně. :))
 _____________________________________________________________________________________________


Šárka, 22 let
Zdravím všechny milovníky snídaní! :) S hrdostí se do této skupiny hlásím i já. Už několik měsíců si nedovedu představit ráno bez pořádné  a dobré kaše společně s hrnkem bylinkového čaje. Párkrát se sice stalo, že jsem byla svým způsobem donucena vynechat tento rituál a popravdě zbytek celého dne stál za prd. Takže chtěla bych vám představit svého snídaňového favorita posledních týdnů a to jáhlovou kaši s jablkem, hrozinkami a čokoládou. Vzhledově možná nevypadá nejlépe, ale chuťově je to vynikající :) Předem upozorňuji, že tato kaše se vaří trochu déle, je totiž potřeba, aby jáhly dostatečně změkly.
Ingredience pro 1 osobu:  
200 ml mléka, 50 g jáhel, 1 jablko nakrájené na kousky, hrozinky a kousek hořké čokolády.
Postup: 
1. Jáhly uvaříme v mléce podle návodu (mě to trvá takových 10-15 min), pokud budou jáhly ještě tvrdé a už není dostatek mléka, přilijeme trochu vody a pokračujeme ve vaření.
2. Když jsou jáhly uvařené, přidáme kousek hořké čokolády společně s jablkem a hrozinkami. Krátce ještě povaříme, aby se čokoláda rozpustila, jablíčko pustilo trochu šťáva a hrozinky změkly.
3. Nakonec přendáme na talíř a posypeme oříšky nebo semínky. 
Přeji dobrou chuť! :)
 _____________________________________________________________________________________________



Lucielle, 17 let
Posílám fotku mého oblíbeného "poháru"
Je to mix malinového jablka, bílého jogurtu a ovesných oplatek.

Oplatky:
Ovesné vločky a krupici jsem namočila do mléka a přidala trochu medu. Když se vločky rozmočily, vyklopila jsem je na pánev (teflonka nepotřebuje žádný tuk), vytvarovala placku a opekla. Pak rozkrájet na trojúhelníčky a hotovo.

Malinové jablko: 
Jablko jsem oloupala, rozkrájela na kostky a hodila do kastrůlku spolu s malinovým pyré a skořicí. Přidala jsem trochu vody a podusila, dokud jablka nezměkly.

Pak přijde ta nejhorší fáze. Čekání, než to vychladne;). Nakonec jsem navrstvila jablko a jogurt do sklenice a navrch zapíchla pár oplatek - zbytek většinou sním v mezičase. Jestli vám přijde, že je toho málo, dodávám, že sklenice má objem 0,4 l.

Proč? Protože se mi strašně líbí, jak to vypadá, navíc chuť horkých malin a jablek spolu s chladným jogurtem a navrch křupavé oplatky...
A zčásti také proto, že mě baví vařit a experimentovat s jídlem a chuťovými buňkami ;)
 _____________________________________________________________________________________________


Natly 
 Při tvoření mých sladkých snídaní jsem se inspirovala u Marie Antoinetty, která (alespoň ve filmu) snídala nejrůznější dobroty. Tahle snídaně je má nejoblíbenější. Skládá se z vynikajících veganských lívanečků s borůvkovou marmeládou (jejichž příprava je neskutečně jednoduchá - jen celozrná mouka, rostlinné mléko a trocha třtinového cukru..navíc nejsou smažené na oleji a pokud se začnou přilepovat, přidávám kokosový tuk), BIO vaflí, oříšků, sušeného ovoce a také čerstvého ovoce. Snídání miluju a bylo trošku těžké vybrat jen jednu nej snídani, ale povedlo se. Tuhle mám nejraději o víkendech, když mám čas si ji vychutnat, třeba po boku svého milého. 


 _____________________________________________________________________________________________


B., 16 let, Středočeský kraj
blog: http://fitfoodmanic.blogspot.cz/
Jsem kašová, a mohla bych je jíst každý celý den. Poslední dobou mě ale uchvátila jedna kombinace, o kterou se musím podělit! Pohanková kaše s banánem, kokosem a plátky mandlí. Narozdíl od ovesné (rozhodně ji ale nezahazuji!) má totiž pohanková specifickou -a ne moc dobře popsatelnou- chuť, která doslova volá o spojení s banánem!

A recept je samozřejmě jednoduchý :) Vodu:mléko s půlkou dávky kokosu uvařím, horké odstavím s plotny a zamíchám pohanku a poté na ní nakrájím banán, druhou půlku kokosu a plátky mandlí.
Je to dobrota, určitě to vyzkoušejte! :)
 _____________________________________________________________________________________________


Meanril, 18 let
Jako většina z vás miluji kaše ať už ovesné či jáhlové, ale pokud mám večer čas a dostatečnou vůli k tomu, abych neujídala, tak si ráda připravím i něco jiného :) A vláčné a k tomu ještě zdravé buchty miluju. Proto jsem se rozhodla, že zašlu cuketové buchty s vlastní recepturou, která vznikla zkoušením a inspirací od jiných :)


Budete potřebovat:
3 vejce 220g třtinového cukru 200ml slunečnicového oleje (můžete samozřejmě použít i jiný) 2 lžíce skořice (nebo perníkového koření anebo půl napůl :) )

tyto suroviny nejdříve pořádně ušleháte a poté přidáváte:
350g-400g oloupané,nahrubou nastrouhané cukety 175g polohrubé mouky 175g celozrnné mouky 1 prášek do pečiva 1 lžička sody rozpuštěná ve vodě

Pořádně to promícháte, vylijete na plech s pečícím papírem. Pečete na 180 stupňů po dobu 20-25 minut. Záleží na výšce té buchty a troubě :). Doporučuji hlídat.

A co bude výsledkem? :) Vláčná, chutná, zdravá a strašně moc dobrá (ano opakuju se :D) buchta!

Můžete to zkusit ještě vylepšit ... Například já si do toho občas dám třeba oříšky, rozinky nebo jsem to zasypala jednou kokosem :D. Kokos byl uvnitř, kokosem to bylo i posypané...ale aspon to splnilo účel a bylo to dostatečně kokosové :D.

 _____________________________________________________________________________________________


Magda, 20 let, Praha
Tak jsem se taky rozhodla přispět svojí snídaní, protože sbírka už to je opravdu nádherná!! Ke snídani musím mít vždy něco sladkého a hlavně ať je to rychle hotové, vstanu a hned potřebuju jíst:D Mám svojí oblíbenou misku, která dříve bývala asi třikrát větší, ale vždycky jsem plnila, plnila až se to nedalo sníst. Moje oblíbená lžička záhadně zmizela, takže jsem koupila tátovi k Vánocům rovnou celou sadu lžiček a mám je teď já (haha, to byl ďábelskej nápad:D) Na fotce vidíte v mikrovlnce rozehřáté ostružiny od babičky, nakrájený banán, jablko, skořice 2,5% jogurt Pilos (ten je totiž ze všech nejlepší), jemné ovesné vločky s vlákninou a vlašské ořechy:) K tomu nejraději piju černý čaj s mlékem.

 _____________________________________________________________________________________________


Beáta
blog: http://healthy-and-active.blogspot.sk/
Pri slovách Královské snídání mi napadá kopa variácií na božské
raňajky. Musí to byť niečo špeciálne, veľmi chutné a najlepšie na
královských raňajkách by bolo, keby mi ich pripravil niekto iný :D
Bohužiaľ taký luxus nemám. Táto kaša pre mňa však luxusom je, aj keď
si ju pripravujem sama.

Ovsená kaša s čokoládou a višňami
Do 200ml-250ml mlieka dáme tri lyžice ovsených vločiek, dve lyžice
pšeničných otrúb a dáme variť. Pokrájame si na malé kocky banán,
polámeme kocku čokolády(najlepšia je 60% a viac) a pridáme do kaše. Na
strednom ohni kašu varíme za stáleho miešania pokým nám nezhustne.
Vypneme, pridáme kompótové višne. V miske ozdobíme kolieskom pomaranča
a posypeme nasekanými mandľami.

 _____________________________________________________________________________________________



Týna, 21 let, Plzeň
Energie pro svaly i mozek


suroviny:
cca 100g quinoi
tvaroh
chia semínka
vanilkový protein
skořice/stévia/třtinový cukr na dochucení
ořechy
goji

postup:
Quinou propláchneme teplou vodou (odstranění hořké chuti) a uvaříme. Propláchneme studenou vodou, nasypeme do misky, přidáme lžíci chia semínek, tvaroh, vanilkový protein, trochu skořice/stévie/cukru a promícháme. Na pánvi opražíme ořechy a použijeme na ozdobení + přidáme sušené ovoce dle chuti (já zvolila goji).

Proč zrovna tato snídaně?
Název mluví za vše, je pro mě nejlepším startem do nového dne, ať už sportovního či zkouškového :) Celá je výplodem mé vlastní fantazie, tak třeba vás zaujme:)

 _____________________________________________________________________________________________





Kriss, 20 let, Morava
Protože se ráda vracím do dětství, nemůže být mou nejoblíbenější snídaní jiné jídlo než krupicová kaše. Právem bývá nazývána "pohádkou dětství", což v mém případě dokonale souhlasí. :)) Mám ji ráda také kvůli tomu, že je velmi snadná, lehce stravitelná a hlavně zasytí.
Všeobecně mám ráda jednoduchost, takže si obvykle dávám krupicovou kaši pouze s Grankem. Dnes jsem se však rozhodla pro vydatnější variantu, proto jsem si dopřála ještě čtvrtku banánu a skořici k tomu.
Myslím, že přípravu mohu shrnout jen ve stručnosti: necháme si rozehřát mléko, jakmile je horké, přisypáváme do něj krupici do požadované hustoty. Já upřednostňuji řídkou krupici, proto dávám ingredince v poměru mléko 300 ml a krupice 20 g.
Přestože existuje nespočet variant kaší, ať už se jedná o ovesnou, pohankovou, špaldovou a další, krupicová kaše je zkrátka mou srdeční záležitostí, proto bych jí dala přednost vždy a před jakoukoliv jinou. :))

 _____________________________________________________________________________________________


Vaci, 17 let, Praha 
blog:www.mypancakestory.blogspot.com
Posílám recept na moje nejoblíbenější a zároven nezdravější a nejjednodušší lívance, které znám. 
Ovesné lívance bez mouky. Zaberou kolem 10ti minut a určitě zaujmou ty, kteří se zajmají o zdravý životní styl/clean eating. Potřebujete na ně: hrneček klasický ovesných vloček, lžičku pečícího prášku, 2 lžičky (vanilkového) cukru, 2 vejce, 3/4 hrnečku mléka, a vanilku (pokud nemáte, nahradte cukr vanilkovým). Postup je zcela jednoduchý... Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte ručním mixerem dokud nebo těsto jednolité. Opékejte na nelepící se pánvi z obou stran do zlatova... Nelekněte se, je poněkud tekuté, ale hned jak ho dáte na rozpálenou pánev , neroztečnou se dál. Nakonec stačí ozdobit čímkoliv máte rádi a máte přesně tu správno.. 'královskou snídani'
 _____________________________________________________________________________________________


Katarina M., 21let, Středočeský kraj
Tato snídaně pro mě byla v jistém ohledu slavnostní, proto si ji také dovoluji nazývat královskou a přihlašuji ji do soutěže. Bylo totiž moc obtížné vybrat kteroukoli ze svých běžných kašiček, müsli mixů, buchet, toustů, placek,... , všechny snídaně jsou prostě skvělé a rozhodnout, jaká je nejlepší by byl nadlidský úkol. :)
Co vidíme na fotce?
Plněné pečené jablko s karobovými lívanečky a domácí křížaly
A příprava?
Jablíčko jsem nahoře seřízla a vydlabala jadřinec i s trochou vnitřku. Dovnitř jsem pak dala náplň z tvarohu, skořice a rozinek nakrájených na menší kousky a přiklopila seříznutým vrškem. Ještě jsem do jablíčka zapíchala hřebíček a navrch dala vlašský ořech, což ho dohromady krásně provonělo. V troubě se jablko peklo 15-20 minut a po vytažení bylo krásně voňavé, šťavnaté a změklé.
Lívanečky, nebo spíš menší palačinky, jsem v době pečení jablka udělala ze tří lžic otrub, vrchovaté lžíce tvarohu, bílku, půl lžičky sody, půl lžičky skořice, lžičky karobu, pár kapek vanilkového aroma a zředila jsem trochou mandlového sójového mléka. Opékala jsem je na pánvi na kokosovém oleji. Vyšly mi z toho tři kusy, ale jeden jsem snědla už hned při přípravě, jelikož byla delší. :D Náplň je z bílého jogurtu s medem, vydlabaným vnitřkem z jablíčka, nasekanými rozinkami a ořechy + ořechy na ozdobu.
 _____________________________________________________________________________________________


Anny, Liberecký kraj
Neumím si představit ráno bez mé milované ovesné kaše. Základem jsou ovesné vločky s mlékem . Přidala jsem malou hrst zapékaného Emco musli jahoda mandle , půlku banánu a kiwi , a samozřejmě skořici . Miluju tuhle snídani, výborně zasytí a hned mi zpříjemní den. :)
 _____________________________________________________________________________________________


Danielle, 16 let
Když snídaně, tak jedině sladká! :D A nejoblíbenější? Ovesná kaše, pro někoho jen kaše, ale pro mě láska na celý život :) Poslední dobou jsem si ji nejvíce oblíbila v kombinaci s banánem. Občas ji vařím i na sporáku, ale teď když ráno vstávám do školy, volím rychlejší možnost-mikrovlnku. 

Příprava je opravdu rychlá a jednoduchá:
Do misky si dám 50-60g jemných ovesných vloček, lžíci lněných semínek, zaliji mlékem, tak aby nešly vidět a dám do mikrovlnky. Mezitím si rozmačkám banán, nejlepší je už přezrálý. Po zhruba 1,5 minutě je kaše uvařená (poznáme i podle toho, že "nabobtná"), smícháme s rozmačkaným banánem. Nakonec posypeme skořicí a dozdobíme kolečky banánu a semínky. 

 Dobrou chuť :)
  _____________________________________________________________________________________________

 

Honey B. 19 let

Banánovo-špaldové lívanečky s horkými borůvkami a kokosem

Jsou to lívance z banánů, špaldové celozrnné mouky a jako přeliv, horké borůvky s bílým jogurtem, posypané strouhaným kokosem

Postup:

Lívance: Rozmačkáme 1 banán, přidáme vejce, 3 lžíce špaldové celozrnné mouky, trochu mléka a skořici. Lívanečky smažíme bez tuku na teflonové pánvi :)

Borůvkový přeliv: Do hrnce si dáme mražené nebo čerstvé borůvky, přidáme trochu vody, lžičku medu a necháme provařit. Poté k borůvkovému přelivu přidáme asi lžíci bílého jogurtu, polijeme tím lívanečky a na závěr posypeme kokosem :) Dobrou chuť :)



Proč je tato snídaně moje nejoblíbenější?

Jsem zvyklá snídat většinou ovesnou nebo špaldovou kaši, či musli s jogurtem, a proto se vždycky těším, až si o víkendu udělám neobvyklou snídani. A tím jsou lívanečky ze špaldové mouky (špaldová mouka má takovou zvláštní, moc dobrou chuť a krásně voní) :) Nejradši mám když do nich přidám rozmačkaný banán, jsou pak nadýchané, sladké a doslova se rozplývají na jazyku. K tomu mám nejradši jakékoliv horké ovoce s jogurtem posypané buď kokosem, oříšky, semínky,..Zdravé a přitom tak chutné :)

 _____________________________________________________________________________________________

Ivet, 18 let, Praha
Co je na fotce? Fondant au chocolat s horkými malinami a domácí vanilkovou zmrzlinou
Do této soutěže zasílám fotografie takové své velice sváteční snídaně :) nejdříve jsem vůbec nevěděla, kterou snídani vybraat, miluji všechny, ale pak jsem si vzpomněla na tuto mňamku! Jedná se o "ozdravěný" recept na francouzský fondant au chocolat, tedy horký čokoládový koláček, jehož srdce je stále tekuté. Podávám ho s horkými,vlastnoručně nasbíranými, malinami a domácí proteinovou vanilkovou zmrzlinou, kterou jsem nechala rozpustit na studenou "omáčku" a koláček do ní namáčím :) Ke každé snídani mám buď obilnou kávu s mlékem nebo zelený čaj ve svém nejoblíbenějším půllitrovém "hrníčku": :)
Proč právě tento recept? Po příjezdu z Francie, kde jsem tento pokrm ochutnala a zamilovala si ho, jsem se rozhodla, že prostě tento recept musím upravit tak, abych si ho mohla připravovat i pro sebe. A výsledek byl překvapivě skvělý. Postupem jsem ho dopilovávala, aby odpovídal všem mým požadavkům. Připravuji si ho buď jako sváteční snídani nebo občas jako dezert - podle toho upravím množství koláčků. Jeho výhodou je, že je plný bílkovin, tudíž se hodí i jako potréninková svačinka, no není to skvělé? :)

Postup přípravy:
  • FONDANT AU CHOCOLAT (2 kusy)
v mističce si smícháme 1/2 rozšlehaného vejce, 2 lžičky kakaa na pečení, vrchovatou lžičku proteinu (já dala příchuť cookies), lžičku ovesných otrub, lžičku prášku do pečiva bez fosfátů a dosladíme stévií (nebo jiným práškovým sladidlem). Přidáme mléko tak, aby mělo těsto konzistenci kaše. Kdo chce extra čokoládový, přidá do těsta 4 kostičky rozpuštěné, extra hořké čokolády. Připravíme si 2 formičky na muffiny, do třetiny naplníme těstem, vložíme 1 kostičku hořké čokolády a překryjeme ji ještě trochou těsta. Postup opakujeme i u druhého koláčku. Vložíme do rozpálené trouby na 200°C a pečeme max 5 minut (podle velikosti formičky).

  • PROTEINOVÁ ZMRZLINA
Smícháme si 1/2 tvarohu ve vaničce, 1 bílý jogurt, osladíme stévií (či jiným sladídlem). Do sklenice nalijeme 200ml mléka, přidáme 30g vanilkového proteinu, pořádně promícháme, aby se protein rozpustil. Tuto vanilkovou směs nalijeme do tvarohu s jogurtem a pořádně promícháme v tekutou směs. Vložíme na několik hodin do mrazáku nebo (jako to dělám já),  zmrzlinu vyrobíme díky zmrzlinovači.

  • HORKÉ MALINY
Maliny vložíme jednoduše do kastrůlku, podlijeme lžící vody a zahřejeme do bodu varu. Horkými malinami ozdobíme. :)

DOBROU ZDRAVOU CHUŤ!


 _____________________________________________________________________________________________



 

Anna Zapletalová, 25 let, Zlínský kraj 
blog: annazapletalova.blogspot.com

Co ráda snídám? Kaše (ovesné, jáhlové, pohankové, špaldové), občas domácí kváskový či toustový chleba, nebo koláče. No a právě z nich nejvíce miluji tento – banánový chlebíček. A proč? Snadná příprava, naprosto zdravá dobrota, zužitkují se přezrálé banány, vydrží dlouho čerstvý (no, popravdě, nejvíce se mi to podařilo testovat tři dny, většinou totiž padne už ten první :) a hlavně… TA CHUŤ! :) Vrhnou se na něj i členové domácnosti, co si na celozrnnou mouku moc nepotrpí :) Osobně ho miluju potřený arašídovým máslem a k tomu sklenici kefíru, jogurt, tvaroh… Prostě co je v lednici a na co je chuť. A jak tuto dobrotu vytvořit? Jak jsem naznačila, jednoduše.

Do mísy dám:
3 hodně zralé banány pokrájené na kousky
1 vejce
1 lžíci oleje dle libosti
30 g třtinového cukru
70 ml mléka (určitě by šlo i sójové a podobně)
špetku soli
½ lžičky skořice 

Toto vše rozmixuji ponorným mixérem. Kdo nemá, nevadí. Stačí banány pořádně rozmačkat vidličkou (rukou) a směs pak promísit metličkou, vařechou. 

Následně přidám:
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva (používám bez fosfátů ze zdravé výživy)
1 lžičku jedlé sody 

Opět promíchám, promixuji. Na závěr dám 180 gramů opravdu jemné, hladké celozrnné mouky (špaldová, pšeničná). Můžete namíchat i obyčejnou bílou v různém poměru. Jak domácí zásoby dovolí. J Následně směs vlijte do vymazané a vysypané (polohrubou či hrubou moukou) formy na chlebíček. Někdy, viz foto, dělávám buchtu i dvoubarevnou. To si nechám trochu světlého těsta po vylití v míse a přidám 1 a půl lžičky karobu (určitě jde i kakao). Peče se na 170 stupňů 40 minut. Po upečení ji nechám 5 minut v otevřené troubě, pak vyklopím a nechám proschnout na roštu (aby dobře větrala). Osvědčilo se mi nechat ji při chladnutí stát na boku, aby byla spodní část pořádně na vzduchu.

To je vše :) A já už vím, co si dnes zase upeču :)


 _____________________________________________________________________________________________



Lenka, 17 let

Postup:  
Do asi 10ti lžic teplého mléka dáme špetku soli, na pár sekund zahřejeme 1 a půl lžíce burákového másla a obojí smícháme dohromady. Nakrájíme 4 toustové chleby na 1 cm kostky a necháme ve směsi nasát. Nakonec nakrájíme 2 banány na plátky a do misky prokládáme s připravenými chleby. Můžeme ještě posypat hnědým cukrem nebo skořicí :) Naplněnou misku dáme na cca 8 minut do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon a pak už jenom necháme pracovat chuťové buňky :))

Udané množství je na 2 porce.

Moje nejoblíbenější snídaně je to proto, že obsahuje burákové máslo a banány, což je božská kombinace :D A hlavně zasytí na půl dne :)
 _____________________________________________________________________________________________
 
Pavlína
V zimě není nad teplou snídani. Dnes to byla ovesná kaše se sojovým mlékem dolněná vanilkovým proteinem, s kakaem, kokosem a ořechy. Ovcoe mám někdy ráda přímo v kaši, dnes jsem měla chuť ho jen tak ke kaši ukusovat. 
 _____________________________________________________________________________________________
 

Zůze, 19 let, Zlínský kraj 

Homemade pečené müsli v banánovým mlíku 
Jak na müsli: ovesné vločky(s klíčky z výživy), slunečnicové+sezamové+lněné semínko, mandle a rozmačkaný banán jsem "uhnětla", rozprostřela po plechu a upekla do zlata a voňava. ke konci jsem přidala kokosový plátky(rychle hnědnou). Do hotovýho základu jsem přidala ještě nakrájené datle, trošku karobu (nebyla hořká čokoláda,ta se sem hodí líp) a amarantový pufance(dm).
No a banánový mlíko je banán rozmixovanej v mlíku :D

Nejoblíbenější snídaně je to proto, že miluju banánový mlíko a chuť tohohle müsli se k němu dokonale hodí. Podobný müsli jsem pekla snad už tisíckrát a je natolik poživatelný že jsem s ním i dlouhodobě zásobala dva.. pozor.. kluky! a chutnalo jim :) Jinak moje "snídaně šampionů" byla původně trošku horší a to banánový mlíko+čokoládový kuličky. To už ne-e. Jo a tohle karo je ze všech nejlepší :)
 _____________________________________________________________________________________________

 Lenka

Popis:
Křupavé celozrnné wafle s ricottovo-jogurtovým krémem  a borůvkami

Wafle miluju a dlouho jsem pátrala po jejich křupavé verzi. Ze všech receptů, které jsem před tímto vyzkoušela, vznikly wafle sice dobré, ale spíše nadýchané a měkké. A já tak moc chtěla křupavé. Pak jsem narazila na tyto celozrnné a skončilo hledání.
Ricottu mám ráda, je to jemný neutrální sýr a díky tomu má všestranné využití. Můžete na ni dát šunku i marmeládu (moje oblíbená varianta), skvělý je třeba smíchaný se špenátem jako příloha k masu. U této snídaně jsem smíchala ricottu a bílý jogurt v poměru 2:1 a jemně dosladila agávovým sirupem. Ovoce přidávám podle chuti, zrovna jsem měla v mrazáku borůvky, tak jsou borůvky :)
Wafle lehce pokapu agávovým nebo javovorovým sirupem, což samozřejmně není nutné, ale proč si ještě o trošku víc neosladit ráno, že ano :)

Recept (2 wafle):
65 g celozrnné mouky (špaldové, pšeničné)
60 g mléka
15 g třtinového cukru
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky prášku do pečiva
1 bílek nebo půl celého vejce
10 g oleje (používám řepkový, obsahuje nenasycené mastné kyseliny a odolává vysokým teplotám)

Energetická hodnota dvou waflí je 810 kJ.


 _____________________________________________________________________________________________




Katka Pokorná, 21 let, Praha
V misce s medvídkem (tu jsem si sama namalovala ;)  ) je půl vaničky vyšlehaného odtučněného tvarohu, jablečná vláknina, sušené švestky a lněné semínko. Vedle je banánový chlebíček (recept tady: http://www.kitchenette.cz/clanek/126-bananovy-chleb a byl hodně sladký, tak je možné i sirup nebo med úplně vynechat ) s brusinkami. Jeden krajíček je s burákovým máslem, druhý bez, aby bylo vidět, jak vypadá. Tvaroh s "něčím" snídám skoro každý den, jen přísady doplňuju. Ráda peču, tak si většinou dám něco sladkého, co jsem vytvořila, a protože je to snídaně, tak i bez výčitek ;)


 _____________________________________________________________________________________________



camaya, 23 let, jižní Čechy
Domácí kynuté celozrnné pečivo s ovocnou přílohou
recept na pečivo:
500g mouky (míchám 250g celozrnné a 250g normální bílé - ale poměr může být jakýkoliv)
50g třtinového cukru
pár kapek vanilkového aroma (nebo trošku vanilkového cukru)
40g másla
2 lžíce oleje
1/4 litru mléka
nastrouhaná kúra z jednoho citrónu
1 rovná lžička soli
1 sáček sušeného droždí
2 vejce
libovolná náplň
(na fotce je tvarohový rohlíček posypaný kousky mandlí a skořicovej šnek)
postup:
Mouku smícháme s cukrem, sušeným droždím, solí, nastrouhanýnou citrónovou kúrou. Přidáme ohřáté mléko, rozpuštěné máslo (né horké!), olej, vejce a vanilkové aroma. Vypracujeme těsto (můžeme si pomoct mixérem). Asi hodinu necháme kynout. Poté vyválíme a tvoříme libovolné tvary. Šneky uděláme tak, že vyválenou placku posypeme skořicí, zavineme a nakrájíme nožem na kousky. Rohličky zas připravíme rozválením těsta na kulatou placku, kterou rozkrájíme na osminy (jako dort), na širší půlku dáme náplň a zavineme. Pečeme asi 10 min na 150 stupňů (nebo dle vlastních zkušeností).

Ovocná příloha obsahuje banán a pomeranč:)

Tuto snídani mám oblíbenou, protože se zkrátka nedokážu vzdát sladkého pečiva. Jakmile vidím koblížky, buchty nebo croisanty, tak se mi zatmí před očima. Celozrnná varianta je pro mě dobrou náhradou. Upeču si velkou várku dopředu a pak si jen vyndavám po kouskách z mrazáku.
 _____________________________________________________________________________________________

Hanka, 23 let
Ovesná kaše s banánem
Mou nejoblíbenější snídaní jsou různé kaše, jsou rychle hotové a mohou být pokaždé jiné, podle toho, co si do nich dám.
Vyzkoušela jsem už různé druhy vloček, ale nejraději mám klasické ovesné vločky. Dříve jsem si dělala kaši s mlékem, v poslední době ji připravuji tak, že si vločky zaleju vroucí vodou, nechám nabobtnat a smíchám s jogurtem. Nejvíce mi v ní chutná rozmačkaný banán a posypaná je vším, co mám ráda :) Takže kakao, kokos, nasekané arašídy a brusinky.


 _____________________________________________________________________________________________





Veronika, 21 rokov
Posielam fotku mojich obľúbených raňajok. Aj keď  najradšej raňajkujem kaše na všetky možné spôsoby, občas to chce zmenu. Ako napríklad tento toast. Príprava je jednoduchá, polku toastu natrieme jemným tvarohom, položíme naň plátky manga, potrieme arašidovým maslom. Zakryjeme druhou polkou a dáme do toastovača zapiecť. Nakoniec som to celé pokvapkala ďatlovým sirupom a posýpala kokosom. Ku každým raňajkám si dávam domáce latté, pretože zbožňujem našľahanú mliečnu penu. Lepší štart do nového dňa si neviem predstaviť. Odporúčam :)
 _____________________________________________________________________________________________


Hibou

Kávovo-čokoládové palačinky s ostružinami

Protože jsem potřebovala po ránu trochu nakopnout do učení a na samotnou kávu jsem neměla chuť, zakomponovala jsem potřebnou dávku kofeinu do palačinek ;) Nejvíc miluji tu kombinaci tvarohu a ostružin, božsky to chutná a navíc ta krásná vrstva mezi palačinkama, když je překrojíte :D A kafe v nich nejde poznat, jen voní po proteinu.

Těsto:
2 lžice celozrnné mouky
3 lžíce rozmixovaných ovesných vloček
1 lžíce vanilkového proteinu
1 vejce
2dcl kávy s mlékem (voda a mléko 1:1)

Náplň:

půl vaničky tvarohu
velká hrst ostružin
hořká čokoláda
med

Postup:
Smícháme všechny sypké ingredience, přidáme vajíčko a kávu. Těsto vyjde na 2-3 palačinky /záleží na velikosti/. Během smažení si podusíme ostružiny na trošce vody a osladíme medem podle chuti. Ještě horkou palačinku potřeme kostičkou čokolády, aby se hezky rozpustila; přidáme tvaroh a ostružiny. Na to položíme další palačinku, ozdobíme lžičkou tvarohu, ostružinou a stouhanou čokoládou. Dobrou chuť ;)
_____________________________________________________________________________________________

  
Tess
blog: http://become-fit-and-slim.tumblr.com/
Kvalita sice nic moc, ale tahle snídaně si příspěvek určitě zaslouží. Je to pro mě nezvyklá kombinace - uvařený bulgur, odtučněný tvaroh a banán. Neskutečná lahoda.

_____________________________________________________________________________________________



Pastelka
Je to Proteinová buchta :)

Složení:
4 vajíčka
160g jemných ovesných vloček s klíčky

80g pšeničné celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
40g vanilkového proteinu
300g nízkotučného tvarohu
250g kefíru
želatina v prášku
3 lžíce javorového sirupu

2 banány
4 kiwi
špetka soli
trocha másla na vymazání formy

Nejprve jsem oddělila jsem žloutky od bílků. Z bílků jsem ušlehala se špetkou soli sníh, žloutky jsem v jiné míse rozmíchala metličkou s proteinem a kefírem. Pak jsem postupně vmíchala ovesné vločky, mouku, lžičku prášku do pečiva a tvaroh. Nakonec jsem opatrně vmíchala sníh z bílků. 

Dortovou formu jsem vymazala máslem, nalila do ní směs a dala ji péct do trouby na  180°C přibližně na 40 minut.
Připravila jsem si želatinu podle návodu a přidala do ní 3 lžíce javorového sirupu.

Po vytáhnutí buchty z trouby je velmi důležité nechat buchtu dostatečně vychladnout, jinak by se želatina roztekla. Vychladlou buchtu jsem ozdobila ovocem, zalila želatinou a nechala ji přes noc tuhnout v ledničce.


Upozorňuju, že buchta není vůbec sladká :) Já sladidla obecně moc nepoužívám, tak mi to tolik nevadí. Ale doporučuju případně těsto a želatinu něčím přisladit:) Ty 3 lžičky javorového sirupu tam prakticky nejsou cítít.


Tuhle snídani jsem si vybrala, protože mám moc ráda moučníky a tohle je taková zdravá varianta moučníku :) A navíc jsou v ní suroviny, které běžně snídám - ale použité zase novým, zajímavým způsobem :) Jen to chce udělat si čas na přípravu.  

_____________________________________________________________________________________________


Petra
Posílám mou oblíbenou snídani-špaldové kernoto s karobem.
Je mé oblíbené,protože jej dělám jen o víkendu,když mám čas vařit kernoto. Je plné zdravých věcí a moc dobré, takže se mi neomrzí. Recept vychází z receptu na strankách Vaříme zdravě.


Potřebujeme
140g kernota
0.5l vody
lžičku karobu
lžičku medu
sušené meruňky
citron
ořechy


Kernoto proplachneme studenou vodou, dáme do hrnce a pod poklickou vaříme 30 minut. Nez se uplně vyvaří voda, vmícháme buď sušené obilné mléko nebo kernoto uvaříme v menším množství vody a pak dolejeme mlékem, pak přidáme karob a promícháme. Sundáme z ohně, necháme trochu vychladnout přidáme šťávu z citronu, nakrájené meruňky a med. Posypeme orechy a podavame. Rozpis je na dvě porce.

_____________________________________________________________________________________________


Katka, 16 let 
Mojí nejoblíbenější snídaní jsou různé koláče nebo placičky, které vytvářím z ovesných vloček, oslazuji rozmačkaným banánem a přidávám různé druhy sušeného i normálního ovoce nebo i různá semínka a oříšky :)

Tento koláč se skládá asi z 250 g ovesných vloček, 1 rozmačkaného banánu( který osladí, nepotřebujete ani cukr, ale pokud chcete koláč víc sladký, tak přidejte banány dva), z bílého jogurtu( cca 150-200 g), dále jsem do něho zamíchala rozsekané sušené datle, přidala skořici a navrch dala ořechy.
 
Nejlepší snídaně, kterou můžete pořád obměňovat a vyýšlet nové variace :) 
Pokud se vám bude zdát málo sladký, přidejte trochu medu:)


_____________________________________________________________________________________________

17 komentářů :

  1. ty palačinky vypadají naprosto neuvěřitelně!

    OdpovědětVymazat
  2. asi bych se umlátila po těch toastech :D

    OdpovědětVymazat
  3. tak to bude masakr. ty vafličky vypadají nádherně, škoda, že nemám vaflovač. je možné, že by to těsto se mohlo dát do toastovače??? jestli by to udělalo tu službu i bez kostiček.
    no a určitě ty toasty s arašídovým máslem a jablíčky, jednoduché a moc efektivní a to je soutěžn a začátku. já to asi vzdávám. uvidím :o( Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ále, žádné vzdávání nebude! Však to je pro radost, inspiraci...a taky je třeba si trochu věřit ;) Já se těším na VŠECHNY vaše snídaně a věřím, že všichni si jich rádi prohlídnou co nejvíce :)

      Jinak s waflemi neporadím, taky nemám waflovač :-/ I když jak je vidím, tak bych si ho asi i pořídila :D

      Vymazat
    2. Mělo by to jít i v toustovači, ale nejlepší je na těch waflích ten tvar! :D

      Vymazat
  4. Krása, musím si nájsť ráno čas a pripraviť niečo dobré a odfotiť to :-) A teší ma že som našla kopu nových skvelých blogov!

    OdpovědětVymazat
  5. skvělá inspirace! jsem zvědavá kdo vyhraje!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky fitness girl, tak mě napadlo, to vyhraje jen jeden? a co 2. a 3. místo bylo by pěkné jako darek třeba mini pytlik od mixitu jak jsou ty pytlíky co maji kolem 100 g :-), takhle je to dosti znevyhodnene, ze muze vyhrát jen jeden plnou cenu ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, taky bych ráda, kdyby bylo cen více. Zatím se mi podařilo sehnat pouze 1 poukázku na mixit. Snažila jsem se setkat cen více, ale bohužel to zatím nevyšlo ;)

      Vymazat
    2. ach to je velika skoda, kez by se to podarilo ;-)

      Vymazat
    3. Však třeba příště no :)
      Jak se ti vůbec podařílo sehnat Mixit za sponzora?

      Vymazat
    4. No už jsem s ním spolupracovala dřív :) Dostala jsem od něj poukázku na mixování za to, že napíšu o něm článek. Ovšem to nic nemění na tom, že si od tama objednávám často za své vlastní peníze a nijak to neovlivnilo můj názor na tuto firmu! Kdybych nebyla spokojená, tak ji nevychvaluju ;) Takže jsem jim napsala, zda by nechtěli opět spolupracovat a podpořit tuto soutěž. A jelikož se s nimi spolupracuje jedna báseň a jsou strašně milí, obratem poslali kladnou odpověď :)

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. všechny příspěvky vypadají opravdu chutně..a na svůj blog jsem dala odkaz na soutěž, aby se mohli zapojit další :)

    OdpovědětVymazat
  9. Nechápu, jak slečna nebo paní může snídat kuřecí maso v bulce :D

    OdpovědětVymazat
  10. TEDA vypadá to luxusně :) já bych si dala i to maso na snídaní třeba když je kocovinka :DD

    OdpovědětVymazat
  11. Právě jsem chtěla zaslat fotku do soutěže ale právě jsem zjistila,že už skončila :-D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)