Náhodou a ze zvědavosti jsem se koukla na hodnoty této dýně i v kalorických tabulkách - a byla jsem velmi mile překvapena. Na 100g to dělá zhruba : 167Kj, 8g bílkovin, 8g sacharidů, tuků zanedbatelně. No není to paráda, tolik bílkovin v zelenině? :)
Můj první a hlavní záměr s dýní, byla dýňová polévka (inspirace zde):
zde servírována se sýrem a toasty |
Když jsem sehnala další dýni (resp. mamka koupila), došla řada i na dýňový koláč (recept odsud):
A jakožto velký fanda snídaní jsem dýni zakomponovala i do nich a vytvořila tak dýňovou ovesnou kaši (recept: z mé hlavy :D )
Ze všech těchto dýňových dobrůtek jsem naprosto nadšená. Polévka mě mile překvapila svou chutí, zdála se mi po rozmixování dokonce sladká. Koláč mě lákal vždy při sledování zahraničních amerických filmů či seriálů, kde ho pekli. Víceméně jsem ho dělala podle receptu, který jsem uvedla v odkazu (ano, žádný extra zdravý zázrak to není, ale je tam ta dýně! ta to vynahradí :D ). Dýňová náplň chutná opravdu moc dobře. Když přidáte k dýňovému pyré (uvařená a rozmixovaná dýně) trošku skořice, sušeného zázvoru, osladíte (já dala i trochu melasy) a zakápnete citronovou šťávou, je to vážně delikatesa. Upečenou dýňovou náplň bych pak konzistencí přirovnala asi k nějaké tvarohové náplni. Chutí je však naprosto specifická. A dýňová kaše? Ta vznikla tak, že jsem si při pečení odložila právě trochu dýňového pyré. Ráno jsem uvařila kaši z vloček, přidala pyré a posypala kešu oříšky. Rozhodně ji s klidem nominuji na aktuálního snídaňového favorita :)
Takže pokud stále nad dýní váháte, nebojte se ji vyzkoušet. Nejhorší na ní je to krájení :D A je spousta možností, jak ji využít. Třeba i na slano, do dýňového rizota, které jsem taky zkoušela, ale už to bylo hodě dávno (tak před 2 lety). Anebo můžete čerpat inspiraci kdekoliv jinde a klidně se s vašimi nápady a pokusy se mnou podělit ;)
skvělej článek, dýni miluji !!!
OdpovědětVymazatNo super!..už jsem tě chtěla požádat přes mail,abys něco takového napsala :D!...mňam-mám dýni a už mám konečně inspiraci!!! :)...
OdpovědětVymazat(dýňu)tekvicu milujem a na polievku sa chystám už tretikrát tento rok. tvoj koláč vyzerá fantasticky, hneď by som si dala.
OdpovědětVymazatmôj tip je tú podlhovastú oranžovú tekvicu (tiež hokkaido?) pokrájať na mesiačiky, vydlubať jadro a rozložiť na pečiaci papier, pokvapkať olivovým olejom a posypať škoricou a piecť asi 30-45 minút. extra super úžasná sladká mňamka k telke :)
Tak to zní opravdu moc dobře! Děkuji za tip :)
VymazatU koláče je odkaz na polívku :( Vypadá skvěle, chci ho zkusit! :-)
OdpovědětVymazatCybička se asi vloudila, už jsem to opravila ;)
VymazatTen tvůj teda vypadá mnohem líp! :-))
VymazatDěkuji :) A to se mi moc fotogenický nezdál :D
VymazatTvůj opravdu vypadá lépe:) Dýni už jsem měla doma, tak jsem se dnes vrhla na pečení. Koláč je výýýborný, ale můj vypadá jako na obrázku z receptu (je placatý, tenký cca 3 cm). Měnila jsi nějak gramáže? Tvůj vypadá úplně vysoký a je v něm mnohem více náplně.
VymazatKačka
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatúžasný blog, úžasné recepty a tipy :) moc ráda to tu čtu, zrovna mám v troubě fazolové brownies, tak snad se povede! Dýňovou polévku jsem taky dělala a byla výýborná. Já ji uvařila v kuřecím vývaru, osolila a opepřila a rozmixovala. Je skvělá i bez smetany, podávala jsem jí s cottage a mňam :)
OdpovědětVymazatDěkuji :) S cottagem musela být ta polévka taky skvělá :)
VymazatMoc jsem si jí oblíbila a střádám jich doma, co nejvíce můžu, abych toho mohla postupně vyzkoušet co nejvíce. :)) Plánuju vyzkoušet snad vše, co se dá. :D Zrovna zítra se chystám opět na dýňovou polévku a dýňové rizoto, mňam mňam. :)Jen u tvého odkazu na recept na koláč mi vyskakuje recept na polévku, tak jestli můžu poprosit o odkaz?
OdpovědětVymazatJinak chápu dobře, že jsi všechno dělala z dýně hokkaido a nebo jsi použila normální dýni máslovou? :)
Odkaz už jsem opravila ;) A vše jsem dělala z Hokkaido :)
VymazatDýňě! :) I na ni při pečení brzo přijde řada :) :) Už se na ni těším! Dnes sem byla v kauflandu a oni ji tam i měli! :D Objev! :)
OdpovědětVymazatTak doufám, že se zase recepty objeví u tebe na blogu! :)
VymazatJasněě :) Ale až bude čas :/ Teď musím doháněk školu.. Pořád o tom mluvím, ale skoro nic do ní nedělám :D :D
VymazatDýně je teď opravdu všude, taky z ní na podzim velice ráda vařím, akorát ta cena je teda celkem hrůzná..moje babička jich za 30kč, za které ji koupím na Kauflandu, vypěstuje 10 :( Nicméně mrkni ke mě na blog, včera sem přidala jeden vynikající recept s dýní :)
OdpovědětVymazatNjn, tak je to ale se vším ovocem a zeleninou. Hold my co zahrádky nemáme si musíme připlatit. A těch 20-30Kč, za které je v kauflandu ještě ujde. Já ji právě viděla všude tak za 50Kč.
Vymazatdýně je jeden z mála důvodů, proč mám ráda podzim!:)
OdpovědětVymazatpolívku jím teď několikrát týdně, hlavně k večeři, právě kvůli jejím skvlěým hodnotám, zasytí, zahřeje, a je výborná...a někdy si ji dám i s pěčivem, a zasytí i k obědu:) zrovna včera jsem ji měla doma k večeři, a dneska k obědu v jedné kavárně, chtěla jsem zkusit, jak chutná jinde:D chuť byla trošku jiná, ale taky výborná:)
a koláč jsem jednou taky dělala, ale to bylo odporný, ani náš pes to nechtěl:D asi jsem měla špatný recept nebo jsem nešika, když píšeš, že je jinak dobrý:)
No u toho koláče jsem musela dlouho dochucovat tu náplň než to bylo ono. Kdybych tam naházela jenom ty ingredience bez ochutnání, tak by to asi taky nebylo dobré :D Takže tam nakonc padlo o něco víc cukru no :D Ale hlavně že je dobrý :)
VymazatPolévku jsem taky jedla i na večeři jen tak i jako oběd, když jsem h potřebovala na rychlo, právě s pečivem a s nastrouhaným tvrdým sýrem :)
už ji mám taky doma, jen se rozhodnout co s ní;)
OdpovědětVymazatten dort!
OdpovědětVymazatTak ja som skúšala len polievku, dva krát a na druhý raz sa moc podarila :)A teda neviem si predstaviť dyňu v koláči =D Ale na to rizoto mám zálusk :)
OdpovědětVymazatRizoto je vynikají, vařila jsem podle receptu http://letak.albert.cz/1012_2_magazin.html strana 30. Doporučuji.
Vymazatjá mám doma už asi měsíc 3 dýně od babičky ze zahrádky a nějak se mi nechce. vždycky mě odradí to porcování a loupání :D ale asi bych to měla brzo spotřebovat, aby mě nezačaly plesnivět (pokud se už tak nestalo :D )
OdpovědětVymazatLoupat nemusíš - alepoň já ji teda neloupala. Jenom pokrájet a pak třeba uvařit a pomixovat nebo dát upéct na plechu ;)
Vymazatu mě dýně neuspěla.. všechny recepty vypadají skvěle :) ale asi jsem ji špatně připravila,vůbec mi nechutnala
OdpovědětVymazatOna se musí hlavně nějak dobře dochutit, samotná je nic moc no ;)
VymazatJa milujem dynovu polievku posypanu dynovymi semiackami a s chrumkavou bagetkou mnam.. nabuduce pridam aj trosku syra. U nas v obchode teraz predavaju okrem Hokaido dyne taku podlhovastu oranzovu "tekvicu na pecenie". Nevies prosim, ci sa z nej tiez da spravit polievka alebo ako chuti? :)
OdpovědětVymazatpolievka sa z nej da spravit, ale neodporucam, ta tekvica je neskutocne sladka (po anglicky odroda "butternut") a polievka sa nedá dosoliť tak, aby chutila tak nejak "normálne" :D táto tekvica je práva uplne skvela do koláčov
VymazatAhojky, prosím o recept na ten koláč, odkaz mě vede jenom na polévku. Děkuji :-))
OdpovědětVymazatOdkaz už jsem opravila ;)
VymazatDěkuji :-)) včera jsem si koupila dýně a dneska jdu na to :-))
VymazatTak polévka je úplně úžasná :-) ještě zkusím ten koláč :-))
VymazatTak to jsem ráda, že chutná. A ať se koláč povede ;)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatmáš moc pěkné stránky. Hlavně se mi líbí sekce Food Inspiration.
Chtěla bych Ti doporučit jedny stránky se cvičením. Možná už je znáš, ale třeba se budou líbit i někomu jinému www.lovingfit.com Tatiana rozumí tomu,co dělá a opravdu jí záleží na tom,abychom cvičili správně. Sice mě její cvičení nebaví tolik jako Zuzčino staré z BR,ale je to zase trochu něco jiného.
A ještě jeden tip:tvarůžky - jsou nízkotučné a velmi bohaté na bílkoviny;)
Peťa
Děkuji za tip, mrknu na ty stránky :)
VymazatA o tvarůžcích vím, taky je mám hodně ráda a vím, že jsou superzdravé :)
Dýňová polévka nemá chybu, skvělé podzimné jídlo. S tím muškátovým oříškem je taková hřejivá. Jen nevím, co s těmi vydlabanými semínky? Zpracováváte je někdo nějak?
OdpovědětVymazatDají se nasušit a pak louskat u televize :) Je to pracné, ale dietní (hlavně proto, že pro rozlousknutí se celkem nadřeš) :) Jinak do domácího chleba, do müsli atp.
VymazatBabička je taky vždycky vysoušela na topení a my jsme je pak louskaly - když je vylouskáš, jsou to klasický dýňová semínka, která seženeš v obchodech ;)
VymazatDýně je super! Letos jsem ji vyzkoušela poprvé a už jsem z ní 3x vařila. Určitě vyzkoušej i dýňové rizoto, je výýborné. Dnes jsem ho obědvala :)
OdpovědětVymazatJJ ,snad se k němu někdy dostanu :) Už jsem ho kdysi jedla a chutnalo mi, tak to chci zopakovat, pokud seženu další dýni :D
VymazatJestli chceš, tak vyzkoušej i recept z následujícího odkazu http://www.apetitonline.cz/recepty/261-provensalsky-dynovy-tian.html. Strašně mi to chutnalo! :-)
OdpovědětVymazatPučmeloun
výborné je i dýnové zelí..normální nejím, ale babička dělává i z dýně, i z patizonu...chutnájí stejné a jsou výborné:)
OdpovědětVymazatTo by mě asi nenapadlo, zní to dobře :)
VymazatJé, tak koláč vypadá přímo báječne, myslím , že si do kaufu pro dýni zajdu, děkuji za inspiraci moc! :))
OdpovědětVymazat