Stránky

středa 5. června 2013

Novinky do spíže i ledničky VIII.

Mám pro vás další várku novinek. Těším mě, že už mi sami píšete před větším nákupem a ptáte se,
zda brzy bude další příspěvek do této rubriky. Aspoň vidím, že mé tipy opravdu využíváte, a to mi dělá radost :)


Žitné keksy
O těch jsem se vám již zmiňovala v některém z předešlých Food Inspiration a zde je musím zmínit znovu. Opravdu MOC mi totiž chutnaly, o čemž svědčí i to, že jsem je zbaštila během jednoho dne (snídaně + večeře) :D A včera jsem si koupila další balení (a 3/4 je už pryč :D). Jen mám takové zlé tušení, že už možná nebudou jen tak k dostání. Ani na stránkách REJ je totiž nemají, tam jsou pouze nějaké žitné s kmínem :-/ Já si je kupovala u nás v práci, ale můžete mrknout v některých zdravých výživách - vím, že někde mívají výrobky značky REJ v nabídce :)




Řepkový olej
Už delší dobu jsem přemýšlela nad tím, že bych ráda zkusila nějaký nový olej - ideálně z něčeho jiného, než z oliv či slunečnice. Zkoukla jsem video o tom, jak vybírat oleje na stránkách Vím, co jím, kde celkem vychvalovali olej řepkový (o kterém jsem navíc slyšela snad prvně). No a pár dní na to jsem na něj narazila v Lidlu, cena taky víc než přijatelná (40Kč za 500ml), tak jsem jej hned vzala. Když jsem si pak o něm chtěla něco přečíst, tak jsem objevila články, kde byl vychvalován, ale i takové, kde byl odsuzován. Pak se vtom vyznejte! Ale tak osobně si myslím, že na tom nebude tak špatně - viz. třeba srovnání ZDE :)


Pohanka lámanka
Doma mám koupenou klasickou pohanku, ale ta mi moc nejede. Já jsem spíš na ty lepivější přílohy :D No a minulý týden jsem dostala děsnou chuť na lámanku, kterou dělám na sladko i na slano, tak jsem si hned jedno do košíku přihodila :) Většinou jsem ji kupovala v Bille či Albertu, ale tentokrát jsem byla skoro po sto letech v COOPu a našla ji i tam. Cenově mě vyšla na necelých 30Kč. Vidět jste ji mohli už v mém nedělním Food Inpiration v hlavní roli s kuřátkem :)



Sušené datle
A v COOPu jsem objevila i další zajímavý poklad - sušené datle, nepřislazované, bez pecek 200g za 16Kč! No nemohla jsem je tam nechat, protože to já jen tak na pultech nevídám :) Zatím jsem je využila do kašičky, ale vzpomněla jsem si, že často vídávám na zahraničních webech nejrůznější dobroty z datlí rozmixovaných, tak třeba někdy zkusím i něco takového.



Jasmínová rýže
Osobně strašně nemám ráda takovou tu suchou, sypkou rýži. Ideální je pro mě kulatozrnná, basmati nebo právě jasmínová, která taky trošku lepí. A tuhle jsem kupovala již podruhé a je výborná. Z Lidlu, cenově tuším 25Kč :)



Kešu!
Tentokrát se nejedná o mou koupi, ale dárek od maminky. Asi si všimla, jak ujíždím na oříšcích, hlavně kešu, a tyhle jsem od ní dostala ke dni dětí. Trošku si postěžovala, že je to strašně drahé, ale aspoň vidí, že to má peněženka nemá lehké :D
...................................................................................................................................


                     FACEBOOK - STRÁNKA
       FACEBOOK - SKUPINA
          ASK.FM




41 komentářů:

  1. datle a pohanku mám teež :) ale s pohankou furt nevím co by, jentak k masu mi moc nechutnala:D
    a jasmínku mám nejradši!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak udělej na sladko! S ovocem a oříšky, mňamka :)

      Vymazat
  2. Ty krekry bych chtěla vyzkoušet, ale byla jsem ve zdravé výživě zrovna včera a nemají je tam, to bude těžký je sehnat:(
    Jinak řepkový olej používám, je skvělý na tepelnou úpravu a olivový a sezamový používám jen za studena do salátů atd...:)
    Lámanku mám taky doma, chtěla jsem z ní dělat kaše, ale trvá co celkem dlouho, tak nevím, vyzkouším jako přílohu:)
    A rýži miluju tu lepivou, co se dá až krájet:D Zkus i tu Basmati z Lidlu je tam za super cenu, oproti ostatním obchodům a je dobrá a celkem rychle uvařená:)
    Kešů miluju, super článek!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basmati určitě taky zkusím, už jsem ji dlouho neměla a taky mi chutná. V Lidlu jsem ji ještě nebrala, ale osobně mám rýže velkou spotřebu, takže svou jasmínovou rychle určitě doberu, tak pak koupím tu Basmati :D

      Vymazat
  3. Ahoj, mám na tebe takový dotaz - týče se olejů.
    Mám doma panenský olivový olej který používám všude - do salátů, smažení, vaření, pečení... ostatní doma mají klasický rafinovaný slunečnicový, který se často označuje jako ten nevhodný - "špatný".
    Proto já jsem si koupila ten jakože extra drahý super zdravý panenský oliváč, akorát jsem nedávno četla že ten panenský olivový je nevhodný při smažení a úpravě pokrmů, protože vznikají při vyšší teplotě karcinogeny.
    Ale v jedné jiné diskuzi se zase psalo že to pravda není a někdo jen vymýšlí hlouposti.
    Tak nevím - mám jej používat / nemám? Jak to děláš ty? Máš jiné oleje když smažíš a jiné dáváš do salátů? Nebo to je fakt jedno? A co ten řepkový - ten se hodí k čemu?
    Děkuji za názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monika ti určitĕ svůj názor napíše, nic menĕ ten oliváč můžeš používat když hned podliješ vodou abys ho nezhřála na vysokou teplotu ,kdy vznikají karcinogeny (kouřový bod).

      Vymazat
    2. Klidně ho používej, on vydrží do docela vysokých teplot :). No a jinak se neboj ani jiných olejů, jsou stejně dobrý, jak olivovej. Jsou tam zase jiný poměry těch mastných kyselin, takže by se to mělo střídat a hlavně každej jinak chutná, takže si i obohatíš jídelníček. Tyhle informace mám teda ze školy.

      Vymazat
    3. Ono oliváče jsou různé - extra panenský je vhodný zejména do studené kuchyně, ale pak jsou i olivové oleje rafinované vhodné právě do kuchyně teplé. Mluvili o tom i v tom videu, na které jsem už dávala odkaz v článku: https://www.youtube.com/watch?v=SUkUb0twERM

      Tak bych se řídila asi tímto. I když sama jsem párkrát i na panenském oliváči restovala třeba zeleninu. I když je fakt, že jsem nikdy neměla doma nějaký extra drahý.

      Vymazat
    4. Díky za Vaše rady, určitě si vyzkouším i jiné druhy oleje.. třeba právě ten řepkový :-)
      Jinak ten olej často vodou podlévám a pak přidávám bylinky abych měla takovou šťávu, takže to je potom v pohodě.. :-)
      Ale na to smažení si dám raději jiný...

      Vymazat
    5. co jsem četla, tak když smažit, tak toho oleje dát dost (když je ho jen tak trošku, tak že se okamžitě přepaluje), na smažení místo slunečnicového opravdu spíše ten řepkový... a údajně je dobrý i MCT olej (je to směs různých olejů, v normálním obchodě to na 90% nemaj, má dobré spektrum mastných kyselin, dobrý je když je potřeba zrychlit/zpomalit metabolismus), vyzkoušený ho nemám, ale chystám se až budu dokupovat protein ho taky vzít... :)

      Vymazat
    6. Co jsem četla v knize pana doktora Petra Fořta (Tak co mám jíst?, Grada) a co nás učili na škole (VŠCHT - potravinářská technologie), tak by to mělo být asi takto: olivový olej ano, ale pouze ten extra panenský tzn. lisovaný za studena. Rafinované olivové oleje už nemají skoro nic ze svých výživově hodnotných vlastností, rafinace je dost nešetrný tepelný proces. Na smažení je vhodný řepkový olej - dnešní odrůdy jsou zbaveny antinutričních faktorů a snáší dobře vysoké teploty. Z živočišných je nejlepší sádlo a máslo - máslo byste ale neměla ani zpěnit pouze rozpustit, popř. máslo + olivový olej ;-) Karcinogeny vznikají ať přepálíte/připálíte cokoliv.

      Vymazat
    7. Moc děkuji za informace. Takhle to i dává smysl :)

      Vymazat
  4. Datle používám jedině rozmixované :) Třeba takový datlový "med"- datle jen zaliješ teplou vodou a pak rozmixuješ :) Určitě o tom bude spousta receptů na internetu.
    Mně přijde že ve zdravé výživě mají sušené ovoce a oříšky vždy nejlevnější- minulý týden jsem kupovala 100g datlí za 7kč :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datlový med jsem kdysi taky dělala, ale brzy mi chytl plíseň :D

      Vymazat
  5. Super pochoutka z datli je, kdyz je rozmixujes a smichas s rozmixovanymi orisky, kokosem, kakaem..prakticky s cimkoli..a udelas z toho kulicky..mnam!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně něco takového bych chtěla zkusit! :)

      Vymazat
  6. A dočkala jsem se :) Děkuji za tipy, láká mě ta jasmínová rýže, chutná jinak než normální? Slyšela jsem že má zvláštní vůni i chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě chutná tochu jinak. Je taková jemnější, voňavější...těžko to popsat. Zkus a uvidíš! :)

      Vymazat
  7. Na sušenky si až tolik nepotrpím, takže ty keksy oželím. :))
    Kešu naprosto žeru a jasmínovou kaši zbožňuji. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda rýži pochopitelně. Omlouvám se za překlep, sedím tady hladová a čekám na snídani. :D

      Vymazat
    2. Jo, člověk píše různé nesmysly z hladu, takže chápu :D Ačkoliv jasmínová kaše by taky nemusela být špatná :D

      Vymazat
  8. Tenhle olej mám už dlouho a jsem spokojená, jasmínovou rýži mám 20kg pytel z Thajska a byla kontrolována laboratornĕ anemohu si ji vynachválit , ani není geneticky upravovaná co vĕtšina.
    Kešu kupujiv Albert nĕmecké,které jsou pod stálou laboratorní kontrolou a datle mám do karamelovýho shake taky nĕmecké z Alberta.

    Našla jsem super chrumky od Kolingera jsou celozrnné, žitné a je to čistá potravina.

    OdpovědětVymazat
  9. Mě potěšilo, že v tom videu o olejích pochválil Havlíček rýžový, ten já ráda používám:) Jinak právě ten řepkový. Taky jsem si o těch olejích dost studovala, které používat. A slunečnicový už ani nepoužívám.

    OdpovědětVymazat
  10. Ty keksy bych ráda zkusila, ale zatím jsem na ně nenarazila (i když v těch zdravých výživách je tolik dobrot, že nevím kam koukat dřív :D). No a kešu jsou nejlepší, někdy si je musím zase koupit, ale teď mám veeeeelikou zásobu vlašáků od dědečka :)

    OdpovědětVymazat
  11. jedla jsem akorát datle a kešu.. datle mi nechutnají, to je hrozná slaďárna.. zato kešu, to je jiná !! :))

    Život malé Marti

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem snad nic z toho nikdy neměla:D

    OdpovědětVymazat
  13. Ty datle nepřislazené a za tu cenu závidím! :) Bohužel coop nikde blízko nemám, neviděl je někdo jinde?:))

    OdpovědětVymazat
  14. Datle si koupím. :)
    Ty žitné sušenky jsem chtěla zkusit, ale tuším, že je v nich vajíčko nebo tak něco, takže jako vegan mám smůlu. :D

    OdpovědětVymazat
  15. Určitě vyzkouším keksy, děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Kešu oříšky se dají koupit i v Coopu. Mají takový fialový obal, je to 80g a vyjdou cca na 24kč. Neřeknu ti značku, ale určitě je tam najdeš ;)

    OdpovědětVymazat
  17. jestli chceš vyzkoušet všechny oleje, tak máš co dělat :D já teda nakoupila dost datlí v albertu, myslím, že stejná cena (ty jsou taky nepřislazované pokuď se nepletu, slazené datle jsem snad ještě nepotkala to samé fíky :D)

    OdpovědětVymazat
  18. Datle nutně potřebuju, ale čerstvé:( Budu si péct narozeninový dort a jsou tam hlavní indgrediencí:/

    OdpovědětVymazat
  19. Ty žitné keksy musím vyzkoušet!:D)

    OdpovědětVymazat
  20. Super, tak jsem si objednala keksy i dva druhy sušenek na zkoušku :D jsem na to hrozně zvědavá, už teď se mi sbíhá slina:D děkuji za inspiraci=))

    OdpovědětVymazat
  21. kešu miluju! :-) ale štve mě ta cena ,pravda :D

    OdpovědětVymazat
  22. Žitné keksy jsem si koupila u nás ve zdravé výživě a jsou opravdu dobré. Jinak já mám na řepkový olej celkem negativní názor. Je to pro mě ten nejlevnější a také nejnekvalitnější olej. Každý levný olej je vyráběný z řepky, která nám zaplavila snad všechna pole. Za mě raději slunečnicový a nejlépe olivový samozřejmě, který je pro mě nejlepší i chuťově - do slaných pokrmů tedy. Pod lívanečky volím kapku slunečnicového :-) Jinak ty ceny oříšků, to je pro mě taky věčný boj s peněženkou :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Kešu mi teda nikdy nechutnalo, ale celkově se mi změnily ty chutě, tak koupím a vyzkouším :)
    Nevíš něco o řase chlorelle? Co jsem o ní četla zní zajímavě, avšak zdá se mi to až přehnané

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O cholleře toho moc nevím, ale zkus mrknout na blog Radky, ta ji mívá v jídelníčku snad každý den. Tak se můžeš zeptat jí :)

      http://fitfitnesslady.blogspot.cz/2013/06/jidelnicek-fota.html

      Vymazat
  24. Řepkový olej vychází ze všech nejlíp v poměru omega 3 a 6. Kdo naletěl mediální masáži o oleji olivovém tak ať si radši najde důvěryhodné zdroje. Olivový není špatný ale je asi tak stejně dobrý jako slunečnicový. Pokud někdo hodně zatěžuje klouby tak by neměl konzumovat pouze olivový protože by to mohlo dělat s nimi problémy. Rozhodně střídat! Nejlépe všechny 3 a další jako jsou lněné, ořechové apod.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)