Není to dlouho, co jsem přidávala recept na špaldovo-ovesnou palačinku
(doufám, že se všem povedla!) a jsem tu s dalším receptem. Dnes si
uvaříme něco na oběd..anebo na večeři, záleží na vás :) Víte, že já moc
často recepty nepřidávám, raději to všechno nacpu do Food Inspiration
:D Důvodem bývá to, že většinou vařím jídla jednoduchá, rychlá,
nenáročná a nepřijde mi až tak důležité jim věnovat tolik pozornosti.
(navíc recepty krom fotek někdy nejsou až tak záživné příspěvky, alespoň já
je někdy na blozích přeskakuji, upřímně se přiznávám...) O to víc ale
dávejte pozor, když nějaký recept přidám! Znamená to totiž, že toto
jídlo mě opravdu nějakým způsobem oslovilo :)
Dnes tedy zeleninové karí. Jak nadpis říká, inspirovala jsem se v magazínu Albert, který jsem si jednou přibrala na dlouhou chvíli do autobusu :D Víceméně to byl několika stránkový leták, ale doplněný o zdravé recepty (protože v lednu přece všichni žijou najednou zdravě). Zaujal mě tam jediný recept a já hned věděla, že tento určitě vyzkouším. (A ne jako u většiny jídel, kdy si říkám to samé, ale vlastně k tomu nikdy nedojde)
Tenhle oběd/večeře je opravdu jednoduchý, nenáročný a vděčný :) Kombinují se zde brambory, zelenina, kari a červená čočka. Nikdy dříve jsem podobnou kombinaci asi nejedla, ale odteď už bude mou oblíbenou. Jak víte (třeba z mých Food Inspiration), jsem fanda do luštěnin. Mnoho lidí je moc nevyhledává a má problém je zařadit do jídelníčku alespoň 1x týdně. No tak já jsem člověk, který si je dá klidně každý den (a žádnými zažívacími potížemi netrpím). Čočka, fazole, hrách, cizrna - do salátu, do polévky, na kaši... Ale taky tomu takhle nebylo vždycky. Nějak jsem si k nim našla cestu postupně. No shrnuto...jelikož tento oběd obsahuje právě i tu červenou čočku, byla jsem si jistá, že mi určitě bude chutnat. A taky že chutnal!
Rozpis surovin byl uveden na 4 porce. Proto jsem vzala ode všeho víceméně půlku, abych měla porce 2 (vařím si vždycky oběd na 2 dny). Ve výsledku se mi ale zdálo, že toho je na 2 porce nějak málo (alespoň pro mě), takže příště možná poměry ještě trochu poupravím. Ačkoliv toho tedy nebylo moc, je fakt, že mě toto jídlo ještě ve spojitosti s celozrnným chlebem zasytilo dobře. A to často mívám po obědě hlad celkem brzo :)
Budete potřebovat:
1 lžíci oleje
1/2 cibule
2 stroužky česneku
400g brambor
2 mrkve (já měla menší, takže celkem 90g)
1 petržel (60g)
1 lžíce kari koření
50g červené čočky
asi 750 ml zeleninového vývaru (nebo voda + bujón)
jogurt, zakysaná smetana nebo obojí
popřípadě chléb jako příloha
Příprava:
Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji. Já použila cibuli červenou, je mi tak nějak sympatičtější :D Poté přidejte brambory nakrájené na kostičky a mrkev s petrželí na plátky, kolečka, půlkolečka...jak je libo. Zeleninu orestujte dozlatova a pak zasypejte 1 lžíci kari. Přidejte vývar (nebo vodu + bujón) a červenou čočku. Vařte 15-20minut dokud zelenina i čočka nezměknou a nevytvoří se jakási kaše (polévka by z toho být neměla). Pak už můžete servírovat. Nahoru ještě dejte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Já smíchala obojí v poměru 1:1 (2x25g, ale nahoru jsem dala pouze polovinu tohoto mixu).
V Albertu píší, že podávat máme s libanonským chlebem. Ten já jsem neměla, ale použila jsem celozrnný se kterým to bylo taky výborné. Šlo by to i bez pečiva (přecejen už tam jsou brambory), ale to by mě osobně asi nezasytilo. Zda si ho tedy přidáte nebo ne, to už nechám na vás ;)
Energetické hodnoty:
na 1 porci (polovina z množství, bez pečiva):
1545Kj, 11g bílkovin, 52g sacharidů, 8g tuků
s 1 plátkem celozrnného chleba:
2005Kj, 15g bílkovin, 70g sacharidů, 10g tuků
Není tam moc bílkovin, pravda. Já však mám problém spíše s tím, že mám věčně bílkovin nadbytek, takže mi to ani nevadilo. Ale kdo by chtěl, klidně si tam může třeba nějaké to maso přidat, aby bílkoviny navýšil ;)
...................................................................................................................................
FACEBOOK - STRÁNKA
FACEBOOK - SKUPINA
FORMSPRING
zrovna včera jsem si tenhle magazín ukořistila, po tréninku ho hodlám prozkoumat :P
OdpovědětVymazatsuper recept!
Recepty z albertu jsou vážně skvělý :) tohle musím vyzkoušet. Doporučuju jestli těch letáků máš víc poohlédnout se po kuřecím mase na ananasu :)
OdpovědětVymazatKouknu, takoé kombinace mám ráda :)
Vymazathttp://irresponsiblegrave.blogspot.cz/ na mém blogu je už recept :)
VymazatJá si toto dělávám jako polévku, akorát bez mrkve, je to super:):)A třeba místo čočky jsem dala cizrnu a taky dobrý:)
OdpovědětVymazatZajímavý recept, takové jednoduché mám nejradši :)
OdpovědětVymazatPřed několika dny jsem tento recept taky zkoušela a kari mi moc chutnalo :)
OdpovědětVymazattaky moc recepty nepřidávám, protože dělám pořád to stejné dokola, a všechny už jsem přidala:D
OdpovědětVymazatmagazín Albert mám moc ráda, ale jen málo kdy se mi podaří ho ukořistit před důchodcema:D
Já ho taky většinou tištěný neseženu, takže poslední dobou už jenom stahuju internetu;-) B.
VymazatTak recept je super! :))
OdpovědětVymazatAle škoda, že jsem na magazín nenarazila! ;)
Vůbec jsem v Albertu magazín nenašla!
OdpovědětVymazatAle vypadá to skvěle:)
super, mám ráda takové jednoduché recepty s pár ingrediencemi:)
OdpovědětVymazatSuper. Taky jsem ten leták vzala. Jen tak, pro zajímavost. Říkala jsem si, co mi tak asi můžou říct nového. Beztak to bude další šílenost ala Blesk a pod. A on to sestavoval Péťa Havlíček :-D
OdpovědětVymazatHneď keď som ten článok ráno videla, išla som si skontrolovať zásoby a zistila som že si ho kľudne môžem uvariť :) Akurát som na chlieb nemala príliš chuť tak som z toho celého množstva zjedla asi 2/3 :D Bolo to úžasné! Normálne mám strašnú chuť si to urobiť aj zajtra, ale zase to nemôžem tak preháňať :D Tiež som úplný milovník luštenín, tento recept u mňa na 100% uspel, ďakujem za inšpiráciu :)
OdpovědětVymazatJsem ráda, že jsi se inspirovala :) Já dneska dojedla zbytek a klidně bych si zítra dala zase! Asi udělám brzo no :D Aspoň mám zase co vařit, pro změnu :)
Vymazatkoupím červenou čočku (kterou jsem ještě nikdy nejedla) a zkusím. Vypadá to fatk moc dobře.
OdpovědětVymazaturčitě zkus, já červenou čočku vařím pravidelně. Je rychle hotová a výborná. Dá se z ní dělat dost věcí - polévky, kaše, do salátů... ;)
VymazatJá bych to zkusila. Akorát si musím zase koupit balíček (nebo radši pytel :D) červené čočky. Je tak dobráá. :))
OdpovědětVymazatČasopis albert je super, pokaždý si pro něj pádím do alberta hned jak vyjde, ikdyž teď si nějak nevybavuju, jestli jsem podle něho něco dělala... jo vlastně, už tak 2 roky podle něho dělám na rodinné oslavy skvělou bublaninu a taky taťkovy oblíbený bramborový knedlíky a hříbkovej guláš! :D Aha, tak recepty z něho asi fungujou :D A recept vypadá super, já bych si tam asi přihodila i nějaký to masíčkoo :DD
OdpovědětVymazatSkvělý recept! Jinak časopis Albert je super a ráda z něj vařím, mají tam fakt dobré recepty, které chutnají všem, co jsem kdy komu dělala. Jinak krom časopisu stále sleduju i leták zde http://www.topsleva.cz/letaky/albert , kde si hlídám slevy na takové lepší zboží, když třeba chytnu chuť dělat něco extra:)
OdpovědětVymazat