Stránky

pátek 15. února 2013

Jak jsem se dala na oříškové máslování....

Nemusím doufám opakovat, že MILUJI, oříšky..? Ono pokud jste četli alespoň příspěvek o mých železných zásobách, tak je vám to určitě jasné :D Stejně jako oříšky, miluji i arašídy (které jsou vlastně luštěninami, ale já je budu mít asi vždycky spojené spíše s ořechy). A díky arašídům jsem se postupně dostala k arašídovému máslu. To však dnes v hlavní roli nebude, i když se o něm nejspíš zmíním ještě několikrát :) 


Másla z arašídů už dnes nabízí téměř každý větší supermarket. Ale co jiná oříšková másla? Třeba takové mandlové se objevuje ve spoustě (nejen) zahraničních receptů! A kdo se jednou bezmezně zamiloval do másla arašídového (ano, myslím, že bu ho prostě milujete nebo nesnášíte :D), tak určitě někdy zatoužil ochutnat i másla z různých ořechů. 

Marně jsem s nadějí obcházela supermarkety, DMko, nějaké ty zdravé výživy a doufala, že tento nezbytný produkt na pulty doplní. Ale mé čekání bylo doposud marné... 

Několik blogových odvážlivců se už dalo do domácí výroby arašídového másla. Já z tohoto činu měla dlouho respekt a vzhledem k mé extrémně nízké trpělivostí jsem jeho výrobu, která vyžaduje dlooouhé mixování, stále odkládala :D

Tento týden jsem však sebrala odvahu a do máslování se pustila. A helemese, ono to není až tak těžké :) Doma už mám 2 ořechová másla! Ani jedno však není arašídové (zatím). Zoufalá doba si žádá zoufalé činy a když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi - aneb když mi obchodní řetězce nenabídnou to, co chci koupit, musím si to vyrobit sama! :D



Slunečnicové máslo
Jako první hokus pokus jsem stvořila máslo ze slunečnicových semínek. Nejsou vůbec drahé, takže i kdyby mělo skončit v koši, nebyla by to velká ztráta :D Rozhodnuto bylo ve chvíli, kdy jsem v Lidlu koupila velké 0.5Kg balení. Hned večer jsem se dala do mixování. K semínkům jsem přidala jenom trošku oleje, medu a na závěr ještě trochu vody, aby se vše lépe spojilo. Mixování nebylo až tak dlouhé, +- 5minut. Kdybych byla trpělivější, možná bych docílila ještě hladší konzistence, ale jsem spokojená i s tím, co jsem zvládla vytvořit. A to i chuťově!

TIP: Zajímavý nápad na kakaové slunečnicové máslo má na svém blogu Delicious blog i Lucie - zde




Vlašské (vlašácké? :D) máslo
Máte nějaký tip, jak nazvat máslo z vlašských ořechů? Vlašské se mi moc nelíbí :D Každopádně právě to jsem si vyrobila dnes (tj. pouhé 2 dny po mém pokusu se slunečnicovým!) a myslím, že to bude moje nová láska :) Tentokrát už jsem byla trpělivější a mixovala déle - pořád to není úplně krémové, ale mně to takhle stačí. Přidala jsem opět olej, med a k tomu ještě špetku soli.

Nápad na toto máslo jsem ještě nikde neviděla, tak třeba budu průkopník :D Ale je pro mě cenově nejvýhodnější, jelikož vlašské ořechy si vozím ve velkém od babičky. I proto ho určitě budu dělat častěji :) 


Takže to jsou mé prozatímní pokusy, oba řekla bych celkem úspěšné. Hlavně, že to přežil mixér i má trpělivost :D U výroby toho druhého másla jsem si už našla jistý systém - 1 minutu mixovat a pak dát alespoň 15 sekund pauzu, shrnout oříšky, co se nalepily na strany dolů a pokračovat :) Tímto stylem mi mixování zabralo takových 5-10 minut. 

Dělala jsem radši menší množství, abych je stihla spotřebovat, kdyby se případně rychle kazily. Ale myslím, že v tom problém nebude :) Oříšková másla totiž začínám používat ve větší míře nejen na celozrnný toast s banánem, jako je zvykem u másla arašídového. Zkouším teď občas i různé paleo recepty, kde se využívají celkem ve velkém, takže je používám i tam. Anebo jen tak na chuť na lžičku, do kaše...však to znáte. Šíleně návykové :D

Časem bych ráda zkusila i další - například mandlové, z lískových ořechů nebo i z těch mých oblíbených kešu, mňam :) A určitě doporučuji vyzkoušet! Je to příjemné zpestření :)


Máte už s domácí výrobou ořechových másel taky nějaké zkušenosti? :)

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

87 komentářů:

  1. Určitě doporučuju mandlové máslo, to je moje nejoblíbenější. Když jsem ho poprvé udělala, myslela jsem, že si mezi kuchyní a svým pokojem vychodím cestičku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak to se do něj taky musím teda pustit! I když teda na vlastní nebezpečí, beztak ho pak taky budu chodit pořád vyjídat :D

      Vymazat
    2. Jen se bohužel vyrábí složitěji než ta ostatní másla, z mandlí to trvá opravdu dlouho :/ Ale určitě ti bude chutnat, chutná to jako... absolutní marcipán, nebo jak bych to pojmenovala ^^

      Vymazat
    3. No já ho právě kdysi dávno vlastně zkoušela, ale nepovedlo se mi do té správné konzistence. Tak tomu dám asi ještě šanci a budu dlouho mixovat :D Pokud to chutná, jako marcipán, takto teda musí být opravdu božské! :)

      Vymazat
    4. Taky se chystám na mandlové, to z ameriky bylo dokonalé..:-) Ale to vlašské :-D zní taky dost dobře:-)

      Vymazat
    5. ono žádný netrvá tak dlouho když předtím ořechy opražíš v troubě, má to o dost lepší chuť a i mandlový je hotový za 5 minut :)

      Vymazat
  2. zatím jsem dělala jen burákové, včera už podruhé :D
    až mi dojdou moje zásoby(=brzo :D ), zkusím nějaké jiné :) ale vlašáky bohužel doma nemáme, jen jednou za čas nám je vozí babička, ale musím je vyloupat a na to bývám líná:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už teď naštěstí dává vyloupané. Jinak bych to másl oasi taky kvůli své lenosti nemohla udělat :D

      Vymazat
  3. Já jsem nedávno dělala z lískových oříšků a z pistácií, myslela jsem, že bude krásně zelené, ale bohužel má úplně jinou barvu a né moc hezkou :D Z vlašských ořechů zkusim! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pistácií? Na ty mám už chuť extrémně dlouho! :D Buď mají ale všude solené nebo strašně drahé :-/ A na barvě podle mě až tak nezáleží, hlavně že je to dobré :D

      Vymazat
  4. s domácí ani jinou výrobou oříškových másel zkušenosti nemám :( achjo!
    a ty pytlíky jsem koupila v takovým netradičním obchodě v Mostě, těžko bude jinde :(:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. do Mostu se asi nedostanu no :D Tak aspo%n soutěže se zúčastním (jsem zvedavá, co na nás chystáš!) :)

      Vymazat
  5. TEĎ jsem domixovala mandlové. Byl to trošku porod s naším tyčovým mixérem, ale je to dobrota, je to skoro marcipán. Podělím se o "rychlý" recept - 1 pytlík madlí (100g = 20,-), mandle uvaříme ve vodě, aby šly oloupat, nasucho opražíme na pánvi a NECHÁME JE VYCHLADNOUT, JINAK SE K TOMU MIXÉRU PŘILEPÍ (ehm ehm). Nasypat do VYSOKÉ :D nádoby, přidala jsem lžíci třtinového cukru a mixujeme. A mixujeme. A mixujeme. A děláme přestávky, jinak mixér umře a už neumixujete nikdy nic. Když přidáte olej, nic se nestane, akorát to v tom začne krásně plavat, takže to NEDĚLEJTE. Tak jsem tam dala asi půl deci sojového mléka (od krav postačí) a dvě čajové lžičky vanilkového proteinu. Najednou to šlo umixovat krásně a dohladka a je to neuvěřitelná ňamka (o objemu vetší sklenice přesnídávky). Prostě vanilkový marcipán. Fakt to zkuste!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jej teda taky jednou zkoušela tím tyčovým ponorným mixérem a jsem ráda, že to ten mixér přežil :D Daleko lepší na to je ten normální stolní, to tam ani nemusíš vůbec nic přidávat (kromě ořechů, samozřejmě :D) a je pak krásně tekuté :DD

      Vymazat
    2. je mi to jasný, už ho hledám na stránkách datartu :D dík

      Vymazat
    3. Děkuji za recept i za vtipný příběh průběhu přípravy :D Už si druhá, co mi píše, že to chutná jak marcipán, tak to do toho 100% jdu. Zrovna včera jsem koupila pytlík mandlí, tak možná padne právě na to :D A ponorným mixérem to teda musela být fakt "sranda" :D Já mám naštěstí i ten stolní, i když žádná extra třída to není, tak jsem ráda, že něco umixuje :D

      Vymazat
    4. Tak do mandlového půjdu na 100%, protože jsi už 2. co píše, že chutná jako marcipán a ten jsem neměla zatraceně dlouho :)

      Vymazat
    5. Tu chuť marcipánu mohu taky potvrdit :)... a aby taky ne, vždyť marcipán se vyrábí právě z mandlí, jen se k tomu přidá ještě sladidlo. :)

      Vymazat
    6. když doma nemám protein, čím ho můžu do mandlového másla nahradit? jinak bych se chtěl zeptat, zdamísto třtinového cukru mohu použít trochu medu??

      Vymazat
    7. Já myslím, že ten protein se tam vůbec dávat nemusí :) Je to jen takový "volitelný doplněk". A med určitě použít můžeš, já jej taky dávala do mých ořechových másel ;)

      Vymazat
  6. Láká mě to taky vyzkoušet :) Jen nevím, zda to náš mixér ustojí.. ale asi to jednou risknu :) Narazila jsem na jedněch stránkách na docela levné mandlové máslo - http://www.aso-online.cz/orechova-pasta/Mandlova-pasta-mandle-orechova-masla-zdrave-kvalitni tak zvažuju že objednám :) V obchodech je dost drahé..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem tuto stránku už viděla a dlouho jsem uvažovala. Mají tam právě myslím i to kešu :) Ovšem domácí výjde určitě levněji. Pak dej vědět, jestli to vyzkoušíš jak jsi dopadla :)

      Vymazat
  7. Já zkušeností mám už fůru :D Dělala jsem je už skoro ze všech ořechů (i neořechů arašídů :D), i to vlašské jsem už zkoušela, nebo ze slunečnicových a dýňových semínek, z kokosu, kešu.. Ale po těm mých pár zničených mixérech jsem od toho jaksi upustila, a raději si už jen objednávám to arašídové z eshopu s pocitem bezpečí, že můj mixér je v bezpečí :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudák mixér no, snad to ten můj chudáček přežije :D Vyzkoušela jsi jich teda hodně, tak děkuji i za inspiraci. Mám co dohánět! :)

      Vymazat
  8. Já jsem si zkoušela dělat arašídové a bylo mi z něho akorát špatně. Asi jsem ho udělala nějak blbě.. :D nevadí. Někdy ho zkusím koupit, třeba bude lepší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to kupované ,snad bude v pohodě - doporučuji Lidl, když je americký týden, nebo Marks and Spencer, ty mi příjdou nej! :)

      Vymazat
  9. Jo a ještě jedna otázka.. Arašídové máslo je "dietní"? Tzn. když chci pár kilo zhubnout, mohu ho jíst? Vždy jsem měla pocit, že ne, ale Ty ho jíš, tak teď nevím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "dietní" asi ne :D Má hodně tuků, ale jíst ho můžeš, i když se snažíš hubnout. Nejsou to ty špatné tuky, naopak ;) Když ho zvládneš konzumovat s mírou (těžký úkol :D), tak se vůbec nic nestane ;) Opravdu hodně lidí jej jí a zvládá i tak hubnout ;)

      Vymazat
    2. Děkuji, něco takového jsem chtěla slyšet :) :D Otázkou jen zůstává... kde je ta míra :D :D

      Vymazat
    3. Toť otázka no :D Záleží, kolik těch tuků tak potřebuješ. Ale když si ho dáš třeba na snídani, namažeš jím 2 toasty, tak je to akorát. Nebo lžíci někam do kaše...bez problémů ;) Já kolikrát vezmu lžičku a vyjídám i bez míry...taky se stane :D

      Vymazat
  10. a namáčelas nějak ty vlašáky? četla jsem na máslo recept a tam bylo psané, že se to má přes noc namočit, aby to ztratilo hořkost. Tohle plánuju už dost dlouho, ale mám strach o mixér, který je starší než já...a taky domácí Nutelu...nebo přidat právě kakao k vlašákům. Jo a prosím tě, kde jsi kupovala Agave sirup? Kdysi jsem četla, že ho máš...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenamáčela jsem a příjde mi to v pohodě :) A s mixérem je to trochu risk asi s každým no :D

      Agáve jsem kupovala ve dzravé výživě, ale kdysi i v DMku, kde ho mají. A viděla jsem ho mylsím i v supermarketech jako Billa nebo Globus :)

      Vymazat
  11. Já mám v plánu v neděli to mandlové abych si ho mohla vzít do Olomouce, takže uvidím jak dopadne..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak dej vědět! :) Jsem na něj taky zěvdavá, holky nahoře píšou, že chutná jak marcipán :D

      Vymazat
  12. Mixování by mohlo usnadnit namočneí semen/ořechů přes noc (ostatně je namáčím vždy před konzumací - chutnají a tráví se pak lépe :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to možná taky zkusím, není to špatný nápad. Už mi to tu někdo psal i v komentářích, tak asi na tom něco bude. Děkuji za tip :)

      Vymazat
  13. A jaký olej do těch másel z arašídů či vlašáků přidáváte? Olivový, slunečnicový či jiný??
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ten co zrovna mám po ruce, takže olivový :) Akorát jsem teda nedávala "extra virgin" ale nějaký obyčejnější, světlejší.

      Vymazat
  14. já zkoušela dělat ze slunečnicových semínek i lískových ořechů "ala nutella" = přidat k mixujícím se ořechům kakao na pečení a trochu medu :) je to do bré, ale trochu lepivé :D
    dneska jsem si poprvé udělala i to arašídové, měla jsem z Lidlu koupený i arašídový olej, tak se to perfektně hodilo..udělala jsem si ho maličko sladší, ladila jsem stévií a myslím, že je dobré..krásně tekuté :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Arašídový olej k tomu je teda perfektní nápad! Dostávám p otěch všech oříškových máslech dostávat chuť zase na arašídovou klasiku :D

      Vymazat
    2. já až dojím to lískové a to dnešní arašídové, tak zkusím i ty mandle...vlašáky mám ještě nějaké nevyloupané, ale je mi jich líto :D

      Vymazat
    3. Taky se dám na ty mandle, ale asi radši první dojím tyto 2 výtvory, o kterých jsem psala. Už tak to skoro nemám kam dávat to jídlo :D

      Vymazat
  15. Mrkněte na tohle!!! :)http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=index&cPath=43&zenid=e763c3bcf6e0607fb48a366a1e93c3f2

    To by myslím stálo za hřích! Ten obchod mám kousíček, takže plánuju na něj udělat nálet a pravděpodobně si tyhle dvě odnesu domů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice se mi pod tím odkazem nezobrazí žádný konkrétní produkt ale nevadí, prošmejdila jsem to tam a mají tam samé lákavé věci teda! Vykoupila bych to všechno :D

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Nějak to nefunguje :(

      Chtěla jsem ukázat oříškové dezertní krémy s čokoládou...jsou v levém menu pod názvem "DEZERTNÍ KRÉMY BIO" :))

      http://eshop.lifefood.cz/

      Vymazat
    4. Našla jsem si je už předtím :D Vypadají perfektně, musí chutnat božsky, asi jako nutela, ale ještě lépe, řekla bych :)

      Vymazat
    5. to tedy!! asi do nich půjdu i když ta gramáž za tu cenu není moc veliká :(

      Vymazat
  16. Co vlašákové??? :D :D Bude to jako salát :D :D Taky je to mastné :D :D
    Jinak ti snad ani nemusím psát, že ti závidím mixér :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mastné jako salát, to sedí :D Jenom asi zdravější no :D

      Já mám třeba úplně obyč mixér 3v1 od Brauna myslím - je tam tyčový a šlehací nádstavec + taková ta miska s nožemi na mixování (tam dělám ta másla) a stál okolo 500Kč myslím :) A přežil to :D

      Vymazat
    2. Asi svého drahého překecám, aby jsme konečně koupili :D :D (on se bojí že pak nebudu jíst nic jiného než oříšková másla :D )

      Vymazat
  17. Já bych mu asi říkala vlášákový máslo ;) Já jsem si dneska poprvé dělala vlastní mandlový, ale z vlašáků budu taky muset vyzkoušet... mám je z oříšků snad nejradši a navíc je mám taky od babičky zadarmo :)

    OdpovědětVymazat
  18. uz jsem jich zkousela mnoho ...me nejvic chutna z kesu, taky sem zkousela z liskovych orisku a mandli. :) ale vzdycky je snim hrozne rychle.... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň se nezkazí :D To z kešu už chci ochutnat hodně dlouho! Asi se do toho někdy pustím :)

      Vymazat
  19. Z vlašských ořechů musí chutnat zajímavě, mě celkem láká z pekanových :).

    OdpovědětVymazat
  20. To vlašské mě docela oslovilo! :)
    Asi opravdu budeš průkopník, protože ho někdy zkusím :) já na ty másla moc nejsem, tak možná začnu být :)

    OdpovědětVymazat
  21. Keby sa tie orechy predtým pomleli, asi by to už nebolo ono, čo? :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však oni se stejně musí "mlýt". Ono jak to začneš mixovat, tak první z toho vznikne sypká směs, jako bys je chtěla jenom pomleté - ale pokračuješ v mixování a postupně z toho vzniká to máslo ;)

      Vymazat
    2. Aha aháááá :) vďaka...vyskúšam to s mandľami :)

      Vymazat
  22. Zkus i domácí mléko( např mandlové nebo z jakýchkoliv jiných oříšků) - namočíš oříšky tak na 8 hodin do vody - 100 gramů na litr vody, ale namoč to jen ve trošce vody, tu pak sleješ, hodíš je do čisté vody, tyčovým mixérem rozmixuješ, můžeš přidat med nebo cokoliv podle chuti (skořice, kakao, venilka etc), zase rozmichuješ. Na sklenici se širokým uzávěrem (používám zavařovačku) nasadíš konec punčochy a přes to to cedíš do sklenice. Rozmixované oříšky co ti uvíznou v punčoše vymačkáš rukou do sklenice, abys neztratila ani kapičku té dobroty. Oříšky pak rozprostřeš a necháš vysušit, následně se dají použít na výrobu moučky a dalších receptů, nebo přihodit do kaše etc.
    Mlíčko je dokonalé ale vyžaduje rychlou spotřebu (do 4 dnů :))

    Domácí máslo si vyrábím z buráků, mandlí a potom slunečnicovo-lněné ze semínek :) mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mandlové mléko jse taky chtěla zkusit, děkuji za tip! :) Zní to opravdu lákavě. Asi začnu ořechy vážně zpracovávat ve velkém to tak vidím :D

      Vymazat
  23. Taky se do toho chci, dát, až spotřebuji svoje arašídové, asi zkusím vlašské (myslím, že je to dobrý název...;) .

    OdpovědětVymazat
  24. já bych nejradši zkusila ze všech oříšků, ale potřebovala bych nějakého dodavatele :-D zatím sem teda zkoušela z buráků, těch slunečnicových semínek a kombinaci kokosu a lískových oříšků, to je taky moc dobré. Nejvíc mě lákají mandle a kešu. Určitě bych se nebála, že se zkazí, mám už dva měsíce v lednici to lískové a je v pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až seženeš dodavatele/sponzora můžeš mi dát kontakt! Taky bych nějakého potřebovala :D

      Vymazat
  25. Tak já jsem opět hybrid - nemiluju arašídové máslo, ale ani ne nesnáším :D Je mi to prostě jedno :D
    Těmto ořechovým máslům jsem na chuť nepřišla, takže tenhle nápad nejspíš nevyužiju, ale líbí se mi, že jde něco takového udělat i doma :)

    OdpovědětVymazat
  26. u jedné slečny na blogu jsem podobný článek četla a strašně chtěla máslo vyzkoušet, ale ještě jsem se k tomu nedokopala :))

    OdpovědětVymazat
  27. mě takhle másla hrozně lákají, pouštět se do nich ale zatím nebudu. Na to obyčejné arašídové chodím po večerech se lžičkou!

    OdpovědětVymazat
  28. já po mixéru toužím už dlouho....a tady potom příspěvku ještě víc :)))

    OdpovědětVymazat
  29. Jéé to vypadá fantasticky.. určitě také vyzkouším :-)
    Můžu se zeptat jakou to má zhruba trvanlivost? Můžu to mít normálně ve spíži nebo musí být v lednici?
    Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To právě netuším, musím otestovat :D Já to skladuji mimo lednici a třeba aršídové mi takhle vydrží dlouho. Sice z obchodu, ale nejsou v něm žádné přidané látky apod. Ale ty domácí nevím, stejně počítám s tím, že je rychle spotřebuju :D

      Vymazat
  30. Taky miluju oříšky, ale nevím, jestli bych z nich mohla dělat máslo :D

    OdpovědětVymazat
  31. Aj ja zbožňujem oriešky, ale na takéto moc niesom... Ja som totižto straašne vyberavá a nezjem len tak niečo..
    BeeKey

    OdpovědětVymazat
  32. Jak vas tak vsechny sleduju, asi dam arasidovemu maslu jeste jednu sanci:D asi pred rokem jsem si koupila maslo v dmku a bylo priserne presolene, no proste hnus. Asi spatny vyber, tak pokouknu a zkusim to s nim jeste jednou:D:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z DMka je nic moc, mě chutnalo taky asi nejmíň. Zkus Marks and Spencer nebo Lidl v rámci amerického týdne (a nejlépe crunchy :D) - ty mi příjdou zatím nejlepší :)

      Vymazat
    2. tak to z dmka je asi nejzdravejsi co se tyce slozeni ale je pravda ze je takovy "vyblity" :D ja ho teda kupovala dlouho ale ted nedam dopustit na to z kauflandu- 340g za 30kc coz je super cena, jen jaksi u nas v kaufu doslo crunchy tak sem dneska sahla po jemnym aspon no:(
      jedina nevyhoda toho z kaufu je ze je hrozne jedly:)

      Vymazat
    3. Taky ho už do toho našeho dodali :) Poprvé jsem ho nechtěla kupovat, protože jsem ještě měla doma a když jsem si ho příště chtěla vzít, tak už taky crunchy nebylo :D Tak snad tam bude při příští návštěvě, ta cena je fakt skvělá :)

      Vymazat
  33. Diky za tip! Zkusim to jinde!:)

    OdpovědětVymazat
  34. Chtěla bych ti poděkovat za skvělý nápad! Dnes ráno jsme s mamkou udělaly slunečnicovou variantu a je prostě skvělé! Díky moc! :))

    OdpovědětVymazat
  35. jo mandle, to jsou peckovice jako meruňky třeba (Rod Prunus - slivoň) ;) Mají takovou chlupatou zelenou slupku, pod ní jsou teprv pevné pecky a v nich mandle:) Dovezla jsme si jich pár jako suvenýry ze Španělska... Je to i na wikipedii, tak mrkni ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to je zajímavé :) Já vždycky myslela, že jsou to klasické ořechy, alespoň tak to snad všude píšou :)

      Vymazat
    2. Nesmíš všemu věřit :D Tak podle mě je to prostě stejné jak s arašídy, háže se to do jednoho pytle s ořechy pro jednoduchost, ale je podle mě dobré vědět, jak to vlastně je :))

      Vymazat
  36. ted jsem byla v bio potravinach :D a videla jsme tu mandlovy krem (cca 200 kc) a kesu krem (cca 300 kc). to maslo z kesu me laka nejvic :) a vubec si nedokazu prestavit to maslo ze slun. seminek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, to jsou ceny, to si radši udělám nějaké menší množství doma :) Máslo ze slunečnicových semínek chutná jako sluenčnicová semínka..jenom rozmixovaná :D

      Vymazat
  37. Vždycky si v Berlině kupuju novou variantu oříškového másla.Musim říct,že teď posledně jsem propadla kešu máslu <33 Ovšem mandlový máslo je taky výborný (za dva dny jsem ho měla v sobě-a to jsem se ještě držela :D)
    Příště jdu do másla z makadamů..Už teď mi tečou sliny!

    Mmmh,ale asi se inspiruju a jdu vytáhnout vlašáky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, to makadamové bude určitě super! I když taky drahé...už jenom ty ořechy samotné kvůli ceně nekupuji :-/ Ale někdy zkusím, času dost :)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)