Nemusím doufám opakovat, že MILUJI, oříšky..? Ono pokud jste četli alespoň příspěvek o mých železných zásobách, tak je vám to určitě jasné :D Stejně jako oříšky, miluji i arašídy (které jsou vlastně luštěninami, ale já je budu mít asi vždycky spojené spíše s ořechy). A díky arašídům jsem se postupně dostala k arašídovému máslu. To však dnes v hlavní roli nebude, i když se o něm nejspíš zmíním ještě několikrát :)
Másla z arašídů už dnes nabízí téměř každý větší supermarket. Ale co jiná oříšková másla? Třeba takové mandlové se objevuje ve spoustě (nejen) zahraničních receptů! A kdo se jednou bezmezně zamiloval do másla arašídového (ano, myslím, že bu ho prostě milujete nebo nesnášíte :D), tak určitě někdy zatoužil ochutnat i másla z různých ořechů.
Marně jsem s nadějí obcházela supermarkety, DMko, nějaké ty zdravé výživy a doufala, že tento nezbytný produkt na pulty doplní. Ale mé čekání bylo doposud marné...
Několik blogových odvážlivců se už dalo do domácí výroby arašídového másla. Já z tohoto činu měla dlouho respekt a vzhledem k mé extrémně nízké trpělivostí jsem jeho výrobu, která vyžaduje dlooouhé mixování, stále odkládala :D
Tento týden jsem však sebrala odvahu a do máslování se pustila. A helemese, ono to není až tak těžké :) Doma už mám 2 ořechová másla! Ani jedno však není arašídové (zatím). Zoufalá doba si žádá zoufalé činy a když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi - aneb když mi obchodní řetězce nenabídnou to, co chci koupit, musím si to vyrobit sama! :D
Slunečnicové máslo
Jako první hokus pokus jsem stvořila máslo ze slunečnicových semínek. Nejsou vůbec drahé, takže i kdyby mělo skončit v koši, nebyla by to velká ztráta :D Rozhodnuto bylo ve chvíli, kdy jsem v Lidlu koupila velké 0.5Kg balení. Hned večer jsem se dala do mixování. K semínkům jsem přidala jenom trošku oleje, medu a na závěr ještě trochu vody, aby se vše lépe spojilo. Mixování nebylo až tak dlouhé, +- 5minut. Kdybych byla trpělivější, možná bych docílila ještě hladší konzistence, ale jsem spokojená i s tím, co jsem zvládla vytvořit. A to i chuťově!
TIP: Zajímavý nápad na kakaové slunečnicové máslo má na svém blogu Delicious blog i Lucie - zde
Vlašské (vlašácké? :D) máslo
Máte nějaký tip, jak nazvat máslo z vlašských ořechů? Vlašské se mi moc nelíbí :D Každopádně právě to jsem si vyrobila dnes (tj. pouhé 2 dny po mém pokusu se slunečnicovým!) a myslím, že to bude moje nová láska :) Tentokrát už jsem byla trpělivější a mixovala déle - pořád to není úplně krémové, ale mně to takhle stačí. Přidala jsem opět olej, med a k tomu ještě špetku soli.
Nápad na toto máslo jsem ještě nikde neviděla, tak třeba budu průkopník :D Ale je pro mě cenově nejvýhodnější, jelikož vlašské ořechy si vozím ve velkém od babičky. I proto ho určitě budu dělat častěji :)
Takže to jsou mé prozatímní pokusy, oba řekla bych celkem úspěšné. Hlavně, že to přežil mixér i má trpělivost :D U výroby toho druhého másla jsem si už našla jistý systém - 1 minutu mixovat a pak dát alespoň 15 sekund pauzu, shrnout oříšky, co se nalepily na strany dolů a pokračovat :) Tímto stylem mi mixování zabralo takových 5-10 minut.
Dělala jsem radši menší množství, abych je stihla spotřebovat, kdyby se případně rychle kazily. Ale myslím, že v tom problém nebude :) Oříšková másla totiž začínám používat ve větší míře nejen na celozrnný toast s banánem, jako je zvykem u másla arašídového. Zkouším teď občas i různé paleo recepty, kde se využívají celkem ve velkém, takže je používám i tam. Anebo jen tak na chuť na lžičku, do kaše...však to znáte. Šíleně návykové :D
Časem bych ráda zkusila i další - například mandlové, z lískových ořechů nebo i z těch mých oblíbených kešu, mňam :) A určitě doporučuji vyzkoušet! Je to příjemné zpestření :)
Máte už s domácí výrobou ořechových másel taky nějaké zkušenosti? :)
...................................................................................................................................
FACEBOOK - STRÁNKA
FACEBOOK - SKUPINA
FORMSPRING
Určitě doporučuju mandlové máslo, to je moje nejoblíbenější. Když jsem ho poprvé udělala, myslela jsem, že si mezi kuchyní a svým pokojem vychodím cestičku :D
OdpovědětVymazat:D Tak to se do něj taky musím teda pustit! I když teda na vlastní nebezpečí, beztak ho pak taky budu chodit pořád vyjídat :D
VymazatJen se bohužel vyrábí složitěji než ta ostatní másla, z mandlí to trvá opravdu dlouho :/ Ale určitě ti bude chutnat, chutná to jako... absolutní marcipán, nebo jak bych to pojmenovala ^^
VymazatNo já ho právě kdysi dávno vlastně zkoušela, ale nepovedlo se mi do té správné konzistence. Tak tomu dám asi ještě šanci a budu dlouho mixovat :D Pokud to chutná, jako marcipán, takto teda musí být opravdu božské! :)
VymazatTaky se chystám na mandlové, to z ameriky bylo dokonalé..:-) Ale to vlašské :-D zní taky dost dobře:-)
Vymazatono žádný netrvá tak dlouho když předtím ořechy opražíš v troubě, má to o dost lepší chuť a i mandlový je hotový za 5 minut :)
Vymazatzatím jsem dělala jen burákové, včera už podruhé :D
OdpovědětVymazataž mi dojdou moje zásoby(=brzo :D ), zkusím nějaké jiné :) ale vlašáky bohužel doma nemáme, jen jednou za čas nám je vozí babička, ale musím je vyloupat a na to bývám líná:D
Mě už teď naštěstí dává vyloupané. Jinak bych to másl oasi taky kvůli své lenosti nemohla udělat :D
VymazatJá jsem nedávno dělala z lískových oříšků a z pistácií, myslela jsem, že bude krásně zelené, ale bohužel má úplně jinou barvu a né moc hezkou :D Z vlašských ořechů zkusim! :-)
OdpovědětVymazatPistácií? Na ty mám už chuť extrémně dlouho! :D Buď mají ale všude solené nebo strašně drahé :-/ A na barvě podle mě až tak nezáleží, hlavně že je to dobré :D
Vymazats domácí ani jinou výrobou oříškových másel zkušenosti nemám :( achjo!
OdpovědětVymazata ty pytlíky jsem koupila v takovým netradičním obchodě v Mostě, těžko bude jinde :(:D
do Mostu se asi nedostanu no :D Tak aspo%n soutěže se zúčastním (jsem zvedavá, co na nás chystáš!) :)
VymazatTEĎ jsem domixovala mandlové. Byl to trošku porod s naším tyčovým mixérem, ale je to dobrota, je to skoro marcipán. Podělím se o "rychlý" recept - 1 pytlík madlí (100g = 20,-), mandle uvaříme ve vodě, aby šly oloupat, nasucho opražíme na pánvi a NECHÁME JE VYCHLADNOUT, JINAK SE K TOMU MIXÉRU PŘILEPÍ (ehm ehm). Nasypat do VYSOKÉ :D nádoby, přidala jsem lžíci třtinového cukru a mixujeme. A mixujeme. A mixujeme. A děláme přestávky, jinak mixér umře a už neumixujete nikdy nic. Když přidáte olej, nic se nestane, akorát to v tom začne krásně plavat, takže to NEDĚLEJTE. Tak jsem tam dala asi půl deci sojového mléka (od krav postačí) a dvě čajové lžičky vanilkového proteinu. Najednou to šlo umixovat krásně a dohladka a je to neuvěřitelná ňamka (o objemu vetší sklenice přesnídávky). Prostě vanilkový marcipán. Fakt to zkuste!
OdpovědětVymazatJá jej teda taky jednou zkoušela tím tyčovým ponorným mixérem a jsem ráda, že to ten mixér přežil :D Daleko lepší na to je ten normální stolní, to tam ani nemusíš vůbec nic přidávat (kromě ořechů, samozřejmě :D) a je pak krásně tekuté :DD
Vymazatje mi to jasný, už ho hledám na stránkách datartu :D dík
VymazatDěkuji za recept i za vtipný příběh průběhu přípravy :D Už si druhá, co mi píše, že to chutná jak marcipán, tak to do toho 100% jdu. Zrovna včera jsem koupila pytlík mandlí, tak možná padne právě na to :D A ponorným mixérem to teda musela být fakt "sranda" :D Já mám naštěstí i ten stolní, i když žádná extra třída to není, tak jsem ráda, že něco umixuje :D
VymazatTak do mandlového půjdu na 100%, protože jsi už 2. co píše, že chutná jako marcipán a ten jsem neměla zatraceně dlouho :)
VymazatTu chuť marcipánu mohu taky potvrdit :)... a aby taky ne, vždyť marcipán se vyrábí právě z mandlí, jen se k tomu přidá ještě sladidlo. :)
Vymazatkdyž doma nemám protein, čím ho můžu do mandlového másla nahradit? jinak bych se chtěl zeptat, zdamísto třtinového cukru mohu použít trochu medu??
VymazatJá myslím, že ten protein se tam vůbec dávat nemusí :) Je to jen takový "volitelný doplněk". A med určitě použít můžeš, já jej taky dávala do mých ořechových másel ;)
VymazatLáká mě to taky vyzkoušet :) Jen nevím, zda to náš mixér ustojí.. ale asi to jednou risknu :) Narazila jsem na jedněch stránkách na docela levné mandlové máslo - http://www.aso-online.cz/orechova-pasta/Mandlova-pasta-mandle-orechova-masla-zdrave-kvalitni tak zvažuju že objednám :) V obchodech je dost drahé..
OdpovědětVymazatTaky jsem tuto stránku už viděla a dlouho jsem uvažovala. Mají tam právě myslím i to kešu :) Ovšem domácí výjde určitě levněji. Pak dej vědět, jestli to vyzkoušíš jak jsi dopadla :)
VymazatJá zkušeností mám už fůru :D Dělala jsem je už skoro ze všech ořechů (i neořechů arašídů :D), i to vlašské jsem už zkoušela, nebo ze slunečnicových a dýňových semínek, z kokosu, kešu.. Ale po těm mých pár zničených mixérech jsem od toho jaksi upustila, a raději si už jen objednávám to arašídové z eshopu s pocitem bezpečí, že můj mixér je v bezpečí :DD
OdpovědětVymazatChudák mixér no, snad to ten můj chudáček přežije :D Vyzkoušela jsi jich teda hodně, tak děkuji i za inspiraci. Mám co dohánět! :)
VymazatDěláte mi chutě :D :*
OdpovědětVymazatJá jsem si zkoušela dělat arašídové a bylo mi z něho akorát špatně. Asi jsem ho udělala nějak blbě.. :D nevadí. Někdy ho zkusím koupit, třeba bude lepší :D
OdpovědětVymazatZkus to kupované ,snad bude v pohodě - doporučuji Lidl, když je americký týden, nebo Marks and Spencer, ty mi příjdou nej! :)
VymazatJo a ještě jedna otázka.. Arašídové máslo je "dietní"? Tzn. když chci pár kilo zhubnout, mohu ho jíst? Vždy jsem měla pocit, že ne, ale Ty ho jíš, tak teď nevím :)
OdpovědětVymazat"dietní" asi ne :D Má hodně tuků, ale jíst ho můžeš, i když se snažíš hubnout. Nejsou to ty špatné tuky, naopak ;) Když ho zvládneš konzumovat s mírou (těžký úkol :D), tak se vůbec nic nestane ;) Opravdu hodně lidí jej jí a zvládá i tak hubnout ;)
VymazatDěkuji, něco takového jsem chtěla slyšet :) :D Otázkou jen zůstává... kde je ta míra :D :D
VymazatToť otázka no :D Záleží, kolik těch tuků tak potřebuješ. Ale když si ho dáš třeba na snídani, namažeš jím 2 toasty, tak je to akorát. Nebo lžíci někam do kaše...bez problémů ;) Já kolikrát vezmu lžičku a vyjídám i bez míry...taky se stane :D
Vymazata namáčelas nějak ty vlašáky? četla jsem na máslo recept a tam bylo psané, že se to má přes noc namočit, aby to ztratilo hořkost. Tohle plánuju už dost dlouho, ale mám strach o mixér, který je starší než já...a taky domácí Nutelu...nebo přidat právě kakao k vlašákům. Jo a prosím tě, kde jsi kupovala Agave sirup? Kdysi jsem četla, že ho máš...
OdpovědětVymazatNenamáčela jsem a příjde mi to v pohodě :) A s mixérem je to trochu risk asi s každým no :D
VymazatAgáve jsem kupovala ve dzravé výživě, ale kdysi i v DMku, kde ho mají. A viděla jsem ho mylsím i v supermarketech jako Billa nebo Globus :)
Já mám v plánu v neděli to mandlové abych si ho mohla vzít do Olomouce, takže uvidím jak dopadne..:D
OdpovědětVymazatPak dej vědět! :) Jsem na něj taky zěvdavá, holky nahoře píšou, že chutná jak marcipán :D
VymazatMixování by mohlo usnadnit namočneí semen/ořechů přes noc (ostatně je namáčím vždy před konzumací - chutnají a tráví se pak lépe :))
OdpovědětVymazatTak to možná taky zkusím, není to špatný nápad. Už mi to tu někdo psal i v komentářích, tak asi na tom něco bude. Děkuji za tip :)
VymazatA jaký olej do těch másel z arašídů či vlašáků přidáváte? Olivový, slunečnicový či jiný??
OdpovědětVymazatMíša
Já ten co zrovna mám po ruce, takže olivový :) Akorát jsem teda nedávala "extra virgin" ale nějaký obyčejnější, světlejší.
Vymazatjá zkoušela dělat ze slunečnicových semínek i lískových ořechů "ala nutella" = přidat k mixujícím se ořechům kakao na pečení a trochu medu :) je to do bré, ale trochu lepivé :D
OdpovědětVymazatdneska jsem si poprvé udělala i to arašídové, měla jsem z Lidlu koupený i arašídový olej, tak se to perfektně hodilo..udělala jsem si ho maličko sladší, ladila jsem stévií a myslím, že je dobré..krásně tekuté :))
Arašídový olej k tomu je teda perfektní nápad! Dostávám p otěch všech oříškových máslech dostávat chuť zase na arašídovou klasiku :D
Vymazatjá až dojím to lískové a to dnešní arašídové, tak zkusím i ty mandle...vlašáky mám ještě nějaké nevyloupané, ale je mi jich líto :D
VymazatTaky se dám na ty mandle, ale asi radši první dojím tyto 2 výtvory, o kterých jsem psala. Už tak to skoro nemám kam dávat to jídlo :D
VymazatMrkněte na tohle!!! :)http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=index&cPath=43&zenid=e763c3bcf6e0607fb48a366a1e93c3f2
OdpovědětVymazatTo by myslím stálo za hřích! Ten obchod mám kousíček, takže plánuju na něj udělat nálet a pravděpodobně si tyhle dvě odnesu domů :D
Sice se mi pod tím odkazem nezobrazí žádný konkrétní produkt ale nevadí, prošmejdila jsem to tam a mají tam samé lákavé věci teda! Vykoupila bych to všechno :D
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatNějak to nefunguje :(
VymazatChtěla jsem ukázat oříškové dezertní krémy s čokoládou...jsou v levém menu pod názvem "DEZERTNÍ KRÉMY BIO" :))
http://eshop.lifefood.cz/
Našla jsem si je už předtím :D Vypadají perfektně, musí chutnat božsky, asi jako nutela, ale ještě lépe, řekla bych :)
Vymazatto tedy!! asi do nich půjdu i když ta gramáž za tu cenu není moc veliká :(
VymazatCo vlašákové??? :D :D Bude to jako salát :D :D Taky je to mastné :D :D
OdpovědětVymazatJinak ti snad ani nemusím psát, že ti závidím mixér :D :D
Taky mastné jako salát, to sedí :D Jenom asi zdravější no :D
VymazatJá mám třeba úplně obyč mixér 3v1 od Brauna myslím - je tam tyčový a šlehací nádstavec + taková ta miska s nožemi na mixování (tam dělám ta másla) a stál okolo 500Kč myslím :) A přežil to :D
Asi svého drahého překecám, aby jsme konečně koupili :D :D (on se bojí že pak nebudu jíst nic jiného než oříšková másla :D )
VymazatJá bych mu asi říkala vlášákový máslo ;) Já jsem si dneska poprvé dělala vlastní mandlový, ale z vlašáků budu taky muset vyzkoušet... mám je z oříšků snad nejradši a navíc je mám taky od babičky zadarmo :)
OdpovědětVymazatuz jsem jich zkousela mnoho ...me nejvic chutna z kesu, taky sem zkousela z liskovych orisku a mandli. :) ale vzdycky je snim hrozne rychle.... :(
OdpovědětVymazatAspoň se nezkazí :D To z kešu už chci ochutnat hodně dlouho! Asi se do toho někdy pustím :)
VymazatZ vlašských ořechů musí chutnat zajímavě, mě celkem láká z pekanových :).
OdpovědětVymazatTo vlašské mě docela oslovilo! :)
OdpovědětVymazatAsi opravdu budeš průkopník, protože ho někdy zkusím :) já na ty másla moc nejsem, tak možná začnu být :)
Keby sa tie orechy predtým pomleli, asi by to už nebolo ono, čo? :-/
OdpovědětVymazatNo však oni se stejně musí "mlýt". Ono jak to začneš mixovat, tak první z toho vznikne sypká směs, jako bys je chtěla jenom pomleté - ale pokračuješ v mixování a postupně z toho vzniká to máslo ;)
VymazatAha aháááá :) vďaka...vyskúšam to s mandľami :)
VymazatZkus i domácí mléko( např mandlové nebo z jakýchkoliv jiných oříšků) - namočíš oříšky tak na 8 hodin do vody - 100 gramů na litr vody, ale namoč to jen ve trošce vody, tu pak sleješ, hodíš je do čisté vody, tyčovým mixérem rozmixuješ, můžeš přidat med nebo cokoliv podle chuti (skořice, kakao, venilka etc), zase rozmichuješ. Na sklenici se širokým uzávěrem (používám zavařovačku) nasadíš konec punčochy a přes to to cedíš do sklenice. Rozmixované oříšky co ti uvíznou v punčoše vymačkáš rukou do sklenice, abys neztratila ani kapičku té dobroty. Oříšky pak rozprostřeš a necháš vysušit, následně se dají použít na výrobu moučky a dalších receptů, nebo přihodit do kaše etc.
OdpovědětVymazatMlíčko je dokonalé ale vyžaduje rychlou spotřebu (do 4 dnů :))
Domácí máslo si vyrábím z buráků, mandlí a potom slunečnicovo-lněné ze semínek :) mňam!
Tak mandlové mléko jse taky chtěla zkusit, děkuji za tip! :) Zní to opravdu lákavě. Asi začnu ořechy vážně zpracovávat ve velkém to tak vidím :D
VymazatTaky se do toho chci, dát, až spotřebuji svoje arašídové, asi zkusím vlašské (myslím, že je to dobrý název...;) .
OdpovědětVymazatjá bych nejradši zkusila ze všech oříšků, ale potřebovala bych nějakého dodavatele :-D zatím sem teda zkoušela z buráků, těch slunečnicových semínek a kombinaci kokosu a lískových oříšků, to je taky moc dobré. Nejvíc mě lákají mandle a kešu. Určitě bych se nebála, že se zkazí, mám už dva měsíce v lednici to lískové a je v pohodě.
OdpovědětVymazatAž seženeš dodavatele/sponzora můžeš mi dát kontakt! Taky bych nějakého potřebovala :D
VymazatTak já jsem opět hybrid - nemiluju arašídové máslo, ale ani ne nesnáším :D Je mi to prostě jedno :D
OdpovědětVymazatTěmto ořechovým máslům jsem na chuť nepřišla, takže tenhle nápad nejspíš nevyužiju, ale líbí se mi, že jde něco takového udělat i doma :)
u jedné slečny na blogu jsem podobný článek četla a strašně chtěla máslo vyzkoušet, ale ještě jsem se k tomu nedokopala :))
OdpovědětVymazatmě takhle másla hrozně lákají, pouštět se do nich ale zatím nebudu. Na to obyčejné arašídové chodím po večerech se lžičkou!
OdpovědětVymazatjá po mixéru toužím už dlouho....a tady potom příspěvku ještě víc :)))
OdpovědětVymazatJéé to vypadá fantasticky.. určitě také vyzkouším :-)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat jakou to má zhruba trvanlivost? Můžu to mít normálně ve spíži nebo musí být v lednici?
Díky :-)
To právě netuším, musím otestovat :D Já to skladuji mimo lednici a třeba aršídové mi takhle vydrží dlouho. Sice z obchodu, ale nejsou v něm žádné přidané látky apod. Ale ty domácí nevím, stejně počítám s tím, že je rychle spotřebuju :D
VymazatTaky miluju oříšky, ale nevím, jestli bych z nich mohla dělat máslo :D
OdpovědětVymazatAj ja zbožňujem oriešky, ale na takéto moc niesom... Ja som totižto straašne vyberavá a nezjem len tak niečo..
OdpovědětVymazatBeeKey
Jak vas tak vsechny sleduju, asi dam arasidovemu maslu jeste jednu sanci:D asi pred rokem jsem si koupila maslo v dmku a bylo priserne presolene, no proste hnus. Asi spatny vyber, tak pokouknu a zkusim to s nim jeste jednou:D:)
OdpovědětVymazatZ DMka je nic moc, mě chutnalo taky asi nejmíň. Zkus Marks and Spencer nebo Lidl v rámci amerického týdne (a nejlépe crunchy :D) - ty mi příjdou zatím nejlepší :)
Vymazattak to z dmka je asi nejzdravejsi co se tyce slozeni ale je pravda ze je takovy "vyblity" :D ja ho teda kupovala dlouho ale ted nedam dopustit na to z kauflandu- 340g za 30kc coz je super cena, jen jaksi u nas v kaufu doslo crunchy tak sem dneska sahla po jemnym aspon no:(
Vymazatjedina nevyhoda toho z kaufu je ze je hrozne jedly:)
Taky ho už do toho našeho dodali :) Poprvé jsem ho nechtěla kupovat, protože jsem ještě měla doma a když jsem si ho příště chtěla vzít, tak už taky crunchy nebylo :D Tak snad tam bude při příští návštěvě, ta cena je fakt skvělá :)
VymazatDiky za tip! Zkusim to jinde!:)
OdpovědětVymazatChtěla bych ti poděkovat za skvělý nápad! Dnes ráno jsme s mamkou udělaly slunečnicovou variantu a je prostě skvělé! Díky moc! :))
OdpovědětVymazatJé, tak to mám radost, že chutnalo! :)
Vymazatjo mandle, to jsou peckovice jako meruňky třeba (Rod Prunus - slivoň) ;) Mají takovou chlupatou zelenou slupku, pod ní jsou teprv pevné pecky a v nich mandle:) Dovezla jsme si jich pár jako suvenýry ze Španělska... Je to i na wikipedii, tak mrkni ;)
OdpovědětVymazatAha, tak to je zajímavé :) Já vždycky myslela, že jsou to klasické ořechy, alespoň tak to snad všude píšou :)
VymazatNesmíš všemu věřit :D Tak podle mě je to prostě stejné jak s arašídy, háže se to do jednoho pytle s ořechy pro jednoduchost, ale je podle mě dobré vědět, jak to vlastně je :))
Vymazatted jsem byla v bio potravinach :D a videla jsme tu mandlovy krem (cca 200 kc) a kesu krem (cca 300 kc). to maslo z kesu me laka nejvic :) a vubec si nedokazu prestavit to maslo ze slun. seminek
OdpovědětVymazatTyjo, to jsou ceny, to si radši udělám nějaké menší množství doma :) Máslo ze slunečnicových semínek chutná jako sluenčnicová semínka..jenom rozmixovaná :D
VymazatVždycky si v Berlině kupuju novou variantu oříškového másla.Musim říct,že teď posledně jsem propadla kešu máslu <33 Ovšem mandlový máslo je taky výborný (za dva dny jsem ho měla v sobě-a to jsem se ještě držela :D)
OdpovědětVymazatPříště jdu do másla z makadamů..Už teď mi tečou sliny!
Mmmh,ale asi se inspiruju a jdu vytáhnout vlašáky!!
Jéj, to makadamové bude určitě super! I když taky drahé...už jenom ty ořechy samotné kvůli ceně nekupuji :-/ Ale někdy zkusím, času dost :)
Vymazat