Dneska se vám jdu pochlubit s mými ořechovými krasavci! Čekala jsem, až se mi jich nasbírá více, abych ten článek měla opravdu čím naplnit. A jelikož už jsem upekla chleba skoro ze všech druhů ořechů, co mám doma...no myslím, že už nastal čas :D
Dříve jsem nikdy nepekla pečivo nebo moučníky čistě z ořechů. Říkala jsem si, že to přece pak bude moc tučné. No, lidi se mění, názory se mění. Teď už peču ořechové pečivo každý týden :) V posledních týdnech až měsících se na nás valí nejrůznější ořechové recepty ze všech stran. A já jsem ráda, protože mám alespoň co zkoušet. Tyto recepty vznikají asi hlavní díky paleu - životnímu stylu, který je teď celkem oblíbený. Já se ho tedy nedržím, ale to mi vůbec nebrání podle něj občas něco dobrého upéct. Zvlášť když mám tak ráda ořechy, které se v paleo receptech často objevují :)
Na paleo/ořechový chléb jsem přišla - jak jinak - u Beautygloss. Můj první kousek byl z mletých mandlí a dopadl na výbornou. Jemná, příjemná chuť. Nic suchého, naopak, díky tukům z ořechů hezky vláčný. V doplnění s nějakou šunkou a zeleninou prostě lahoda :)
A recept na ořechový chleba není vůbec náročný! Já už to teď házím všechno tak nějak od oka - asi 1 šálek mletých ořechů, 3 vejce, špetka soli, 1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva a 2 lžíce nějakého ořechového/arašídového/semínkového másla - já jsem si oblíbila a na chleby používám sezamové tahini :)
Mým dalším pokusem byl chléb z vlašských ořechů. Díky babičce jich máme doma dost (i když zásoby už se taky krátí), tak jsem si řekla, že zkusím chleba upéct i z nich. Ořechy jsem pomlela a dala se do toho. Chleba měl zase úplně jinou barvičku a krásnou strukturu.
Někdy v době, kdy jsem dojedla tento chléb, zrovna začínal v Lidlu americký týden. A já se rozhodla, že toho využiji a zkusím upéct chleba z arašídového másla podle tohoto receptu. Uznávám, že jsem z toho měla trošku obavy - nedokázala jsem si představit, jestli z toho může vzniknout nějaká normální hmota, když budu míchat vajíčka s prakticky tekutým arašídovým máslem. Ale povedlo se! Padla na něj asi půl skleničky, ale byl teda dokonalý! Strukturu měl snad nejvíce chlebovou ze všech :) Jen byl takový více hutnější. Chuťově ale skvělý :) A teď mě tak napadá, že by vlastně šel upéct i čistě z mletých arašídů...no, myslím, že ten bude další na řadě! :)
Z ořechů jsem pekla, z arašídového másla taky...nastal čas vyzkoušet i nějaká semínka. A jelikož jsem doma měla poměrně velké zásoby slunečnicových, padla volba právě na ně. Chleba z nich nebyl vůbec špatný, ale musím uznat, že ořechové mi chutnaly asi více :)
A můj poslední a aktuální výtvor - chléb z lískových oříšků. Opět jiná barva, jiná struktura, ale stejně skvělá chuť. Včera jsem si namazala asi 3 malé kousíčky s arašídovým máslem (jako by mi ty ořechy nestačily :D) a řeknu vám - já byla z toho tak sytá ještě několik hodin! No prostě tuky dělají své a to stačí opravdu málo :)
Sečteno a podtrženo - ořechové chleby u mě vedou :) Jím samozřejmě i normální pečivo, ale to si dám třeba na snídani, případně jako přílohu k obědu. Odpoledne a večer už si dávám spíše tyhle chlebíky. Většinou si ho upeču 1x týdně a mám vystaráno. A líbí se mi opět hlavně ta spousta možností a variací! I proto už jsem vyzkoušela tolik druhů...a příště asi zkusím nějaký mix více ořechů, to by taky nemuselo být vůbec špatné :)
Co vy? Už jste vyzkoušely péct z ořechů? Nebo z toho máte respekt? :)
...................................................................................................................................
FACEBOOK - STRÁNKA
FACEBOOK - SKUPINA
FORMSPRING
tak ty nemaj chybu!! :) já vlastní chleba ještě nepekla, mám z něj respekt :D
OdpovědětVymazatTohodle se nemusíš bát! Tenhle nemusí nijak kynout a není na něm snad ani co zkazit :)
Vymazatbezva téma, taky jsem poslední dobou podlehla pečení bez mouky a co se dá nahrazuji ořechy. Do chleba jsem se zatím teda nepustila, peču spíše moučníky s ořechy, ale už jsem zkoušela různé bulky, zatím tedy se semínky, protože bych asi celý chleba nesnědla a doma jedí "běžné" pečivo.
OdpovědětVymazatJá zase ještě nezkoušela moc těch moučníků, ale snad se i ktomu dostanu. Vypadají totiž lákavě, hlavně i ty u tebe! ;) A toho chleba není nějaké velké množství, tak bych se toho ani nebála. Já ho mám taky jenom pro sebe :)
VymazatMám z toho respekt a bohužel doma nemám mixér, co by to utáhl to mixování oříšků :). Tak snad brzo pořídíme novej. Ale všechny ty chleby vypdají skvěle, popravdě by mě zajímalo, jaký by byl kešu chleba :D.
OdpovědětVymazatPřesně to mě napadlo, jak jsem psala ten článek! Že z kešu jsem ještě nedělala :D Ale úplně se mi sbíhají sliny jenom na to pomyslím...asi taky neodolám a někdy ho zkusím :)
Vymazatja som orechové chleby nepiekla, ale už jedla a musím povedať, že mi velmi chutia :)
OdpovědětVymazatWow, prosila bych od každého krajíček. :D
OdpovědětVymazatJá se chystám na banánový chlebíček. :P Jinak jsem zatím zkoušela jen kokosový, který mi příliš nechutnal teda. :D S ořechy jsem ještě nepekla. :))
Banánové jsou taky výborné! A kokosový jsem chtěla zkusit, ale taky jsem se setkala spíše s negativním hodnocením no, tak nevím, jestli do toho půjdu :)
Vymazatmnam ! někdy to musím asi zkusit :D kolik tak může mít jeden ten plátek kj a tuků? já jsem totiž velký žrout pečiva tak abych to nepřehnala :D
OdpovědětVymazatTak to vážně spočítané nemám :) Ale bude to dost, protože ořechy jsou tučné žejo. Ale zase tam v tom nemáš snad žádné sacharidy ;)
VymazatAle kaloricky to bude asi 2x více než klasický chleba řekla bych ;) Ale zase ti ho postačí na porci určitě méně :)
VymazatAhoj :) na mandlový chléb se dlouho chystám (popravdě čekám až zas začnou v Lidlu prodávat mandle, nechápu kam se poděly) Píšeš, že upečeš a máš vystaráno, to znamená, že chléb vydrží chutný po celý týden? Jinak na těchto chlebech je asi jediné mínus cena. Já zkoušela kokosový chlébíček a byl dobrý http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/03/kokosovy-chlebicek.html#comment-form
OdpovědětVymazatMandle z Lidlu jsou výborné, pravda, a ne moc drahé :) Chleba opravdu vydrží dobrý a vláčný celý týden, neoschne jako klasické pečivo :) No cenově opravdu výjde dráž...ale já jsem už zvyklá utrácet za ořechy více. A navíc jak jsem psala, vlastně mě to výjde nějakých cca 100-200g ořechů a mám chleba na týden :)
VymazatJá si taky říkala, kde zmizely ? A pak když jsem byla na návštěvě v Plzni a tam už taky měli jen poslední tak jsem je všechny koupila :D a mám doma zásobu, tušila jsem že něco se děje když nejsou u nás a ani na druhém konci republiky ... a co já bych si bez nich počla
VymazatJolča
V Lidlu prodávají i ne moc drahou mandlovou mouku ;)
VymazatChlebíky vypadají moc hezky.. hned se mi sbíhají sliny jen je vidím :-D
OdpovědětVymazatRáda bych také zkusila nějký upéct ale trochu se bojím vyšší energetické hodnoty.. přece jen ořechy mají více kalorií než běžná mouka... myslíš že to je tolik znát? O kolik se ta hodnota liší od obyčejného chleba? Mám totiž trošku nadváhu a tak nevím kolik si takové "kalorické" dobroty mužu dopřát...
Díky za odpověď :-)
Ano, ořechy jsou kaloričtější, takže je jasné, že ta energetická hodnota bude vyšší. Já se toho kdysi taky strašně bála, ale teď už jím ořechy prakticky neomezeně a nic to se mnou nedělá - nijak potom nepřibírám. Naopak, podle mě, když si dáš jenom takhle ořechy bez nějakých sacharidů, tak je to právě dobré a vhodné. Navíc to jsou zdravé tuky ;) Kaloricky to bude odhadem asi 2x vyšší než klasický chleba. Ale jeden pláteček je opravdu malý a na porci ti určitě vystačí méně gramů než kolik si dáš normálního chleba ;)
VymazatNo.. tak pohledám formu a zkusím to, že :D Ještě uvidím, který si vyberu, co bys teda doporučila? Asi zkusím arašídový nebo mandlový. A nevyschne moc časem?
OdpovědětVymazatPrávě že nevyschne vůbec! Pořád je hezky vláčný ;) Arašídový i mandlový jsou skvělé. Možná bych na začátek taky doporučila ten mandlový :)
VymazatOřechový chléb jsem ještě nezkoušela. Ale určitě to zkusím až se vrátím domů. Tu chuť si neumím moc představit, ale ráda zkouším nové chutě. :)
OdpovědětVymazatteda to musi byt dobrota!!a fakt se ti povedly!!
OdpovědětVymazathttp://sienastyle.blogspot.it/
Ty vypadají úplně dokonale!:-)
OdpovědětVymazatUrčitě někdy zkusím ten s mandlemi- ty jsou moje nejoblíbenější
No teda, to je překvapení!
OdpovědětVymazatUdivuje mě, jak vypadá ten pouze z vajec a araš.másla, to snad ani není možné :D Chtěla bych je ochutnat, ale kdo by mi koupí tolik ořechů? :/ Asi začnu jako veverka na zimu shánět oříšky kde se dá, pěkně si je shovávat a pak si něco upeču, protože jsem fakt ohromena!
Taky jsem nevěřila vlastním očím! Ořechy jsou bohužel dražší no...moje peněženka taky pláče :D
Vymazatvypadají úžasně :) já včera koupila další dvě sklenky másla v lidlu (ano u nás pořád je, a furt za stejnou cenu), tak už se konečně na chleba taky chystám :)
OdpovědětVymazatHa, já tam kupovala dneska! Taky ještě u nás mají, díkybohu :D
VymazatKdyby e tak chtěli zlevnit,co? :D
VymazatMyslím, že kdysi je zlevnily po pár týdnech, ale jenom o 10Kč. A tak i to dobrý, třeba to příjde, pokud jim tam ještě něco zbyde! :D
Vymazatkaždá kačka dobrá ;) u nás jich ještě pár těch kartonů měli, tak snad ano :)
Vymazatjá bych zkoušela pořád nové recepty, ale bohužel na to nemám čas :( .. vážně to není jen výmluva :D .. ale vyštráchám doma domácí pekárnu a pak určitě nějaký chléb vyzkouším :) .. nejspíš ten z burákového másla, ale z toho mého domácího :D (vyjde to levněji :D)
OdpovědětVymazatJojo, zkus. Akorát teda nevím, jestli je dobrý nápad to dělat v pekárně, protože toho těsta je celkem málo a myslím, že by se to nemuselo moc dobře promíchat. Navíc to ani neptořebuje kynout ;)
VymazatJá taky na pečení nemám moc času, nebo se mi ani nechce :D Ale ten chlebík je fakt hotový hned - za 5 minut hotové těsto a pak se to jenom šoupne do trouby ;)
Já teda většinu svých 'výtvorů' mám hotových do 10 minut, pak se to akorát hodí do trouby a už se o to nemusíš starat (ale nesmíš to pak zapomenout vytáhnout :D)
VymazatTo je můj častý problém - to tam hodím, odejdu do pokoje a pak běžím s panikou do kuchyně, že jsem na to zapomněla :D Naštěstí mi to často zachraňuje mamka :D
VymazatZrovna jsem se na nej chystala:) takze uz je v troube, delam arasidovy, tech jsem mela doma nejvic..sice byly prazene, solene, ale ja z nich delam i maslo, vzdy je pred tim poradne properu horkou vodou a pak uz samozrejme nepridavam sul:) Ted akorat musim odhadnout dobu peceni:) K.
OdpovědětVymazattak to vypadá super, já celkově pečivo miluju a tohle bych si hned dala :)
OdpovědětVymazatAhoj :)
OdpovědětVymazatUz velmi dlho Ta sledujem a zboznujem Tvoje prispevky a recepty. Neskutocne ma motivujes a aj vdaka Tebe som so sebou ovela spokojnejsia ako kedysi, lebo telo sa mi neskutocne meni :)
Ae chcem sa opytat: Chcela by som vela veci upiect, alebo urobit, ale neviem, aky mixer na to zvolit... Myslis, ze s tymto mixerom by som urobila vsetky veci z Tvojich receptov?
Bud ten rucny mixer aj s nadstavcami, alebo ten multifunkcny krajac:
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/lidl_sk/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=31836
Chcela by som robit aj paleo veci, ale raw food, ale neviem, ci by mi to dobre zomlelo oriesky, alebo nejake cesto.
Dakujem za radu :)
Děkuji :)
VymazatJá mám doma něco hodně podobného jako je ten ruční se všemi těmi nádstavci a s ním peču a vařím vše ;) Už jsem si říkala, že by se mi možná hodil i nějaký lepší, třeba na ty ořechová másla, ale zatím mi vystačil i tento na všechno :)
A vím že i ten multifinkční kráječ holky na facebooku chválily. Mě příjde ale praktičtější ten s těmi nádstavci - přecijen člověk ho využije na více věcí :)
Super, dakujem :) Hned v utorok ho kupim a mozno si konecne urobim nejaky raw cheese cake alebo vlastne arasidove maslo :)
VymazatPokracuj v tom, co robis, viem, ze vela ludom pomaha citat Tvoje clanky a inspirovat sa :)
vypadá to fakt skvěle!:) já jsem chléb nikdy nepekla, hrozně se bojím, že to zkazím, protože v kuchyni nejsem žádný velký umělec:D
OdpovědětVymazatEllie^
Tohle ani není klasický chleba - ono ten klasický je těžší, protože musí déle kynout a fakt dobře se připravit. Tohle je brnkačka, to jenom smícháš a dáš upéct ;)
VymazatPeču je už dvakrát do týdne :D Nejčastěji ze lněného semínka, nebo mletých mandlí :-)
OdpovědětVymazatTak lněné semínko chci taky zkusit! :)
VymazatPřipomíná mi to potom makovec celkem :) Je to v pohodě a nejlevnější varianta :)
VymazatZbožňuju všechny ořechy!! Tvoje výtvory vypadají perfektně! :)
OdpovědětVymazatStřípky z mého života
taky jsem dneska pekla chleba :) vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatVšechny se ti moc povedly, jsem ráda, že sis je tak oblíbila ;D Já je teda nedělala už pěkně dlouho, ale příště bych ráda zkusila třeba i z kešu, jak už někdo nade mnou zmiňoval. A teda máš štěstí, že ti ten chlebík ze slunečnicových semínek nezezelenal! Fakt, když peču něco ze slunečnicové mouky, často je pak výsledek zelený ;)) Něco tam reaguje s tou jedlou sodou :) A teda, ty otázky ohledně kalorické hodnoty...grrr..zabíjela bych! :D
OdpovědětVymazatA nemají potom ty chleby moc TUKU když je to z oříšků?! :-O :D :D
VymazatHa, tak on mi taky zezelenal! Jsem trošku zatajila no... :D Ale mě teda těší, že nejsem jediná, jsem nechápala, čím to může být! Přitom jse věděla, že plesnivé to není :D
Vymazat:DD Já se taky nejdřív vyděsila, když asi před měsícem pekla muffin, pak do něj kousla a byl zelený. Ale zase by se to hodilo na zelenej čtvrtek ;D
VymazatPřijde mi, že 1 šálek ořechů je docela málo na tak velký chléb, co máš na fotkách, ne? Ale můj pekařský odhad není nic moc, tak možná se pletu :-D A ještě mám (blonďatý) dotaz, zda-li dáváš směs vždy do nějaké formy nebo těsto drží tvar a šlo by vytvarovat?
OdpovědětVymazatNo ten chlebík není moc velký, je hodně tenký ;) A určitě dát do form, žádný tvar to nedrží, těsto je tekuté ;)
Vymazatkterý z nich ti chutnal nejvíce? :-) nemůžu se rozhodnout jaký vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatMně chutnaly fakt všechny, těžko říct :) Možná můžeš zkusit prvně ten mandlový, ten bych řekla je takový nejvíce "klasický" a určitě nezklame ;)
VymazatTak já zatím dělala jen lívance a muffiny, ale chleba asi taky zkusím, když vidím jak krásně se na mě směje z tvých fotek. Mám málo tuků v krvi ( i když jich jím dost), tak zařadím jako pečivo, které já normálně nejím, jen si budu muset vymyslet paleo recept - já ráda experimentuji. Myslím, že tohle uvítá i manžel. Super, díky za tip. :-)
OdpovědětVymazatJak dlouho takový chlebík vydrží? :) Píšeš, že týden...je to ten týden ještě dobré? Nebo ho potom rozpejskáš třeba v mikrovlnce? :)
OdpovědětVymazatJe dobrý i po týdnu, pořád hezky vláčný a stejně dobrý. Nikdy jsem ho nemusela rozpékat ;)
VymazatVypadá to prostě báječně, skvělá bezlepková varianta pečiva. Určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatŠlo by to i s normálním máslem ? Tatka má celiakii, tak bych mu ho ráda upekla :))
OdpovědětVymazatŘekla bych, že asi jo, ale nemám to odzkoušené, takže to nemůžu potvrdit :)
VymazatVšechny ty chleby vypadají lákavě, připomínají mi strukturou ořechové buchty od babičky, úplně je tu cítím...určitě musím vyzkoušet, prvně asi ten slunečnicový :)
OdpovědětVymazatPřesvědčila jsi mě! :) Konečně zkusím bezsacharidové večeře, ale nebudu furt tápat CO, aby mě to zasytilo!:) Ty jsi teda koumák, šikovná ;)
OdpovědětVymazatBezva článek! Ten arašídový a z kešu se mi docela zamlouvají. Já jsem zatím zkoušela jenom z mandlí a někde jsem udělala asi chybu, byla z toho spíše musli tyčinka:(:D no, možná je na čase dát těmhle dobrotám ještě jednu šanci!:D
OdpovědětVymazatještě jsem nezkoušela, ale určitě zkusím :) neumím si tu chuť vůbec představit, ale jsem zvědavá :D
OdpovědětVymazatJuuu to vypada luxusne...taky nejaky zkusim
OdpovědětVymazatNezkoušela jsi místo vajec dát chia semínka odstátá ve vodě?:)
OdpovědětVymazatTřeba by to pak bylo ještě "zdravější"
Nezkoušela, mně vajíčka nevadí :)
VymazatChci se zeptat, kolik denně přijmeš tuků? Já se jich tak nějak pořád bojím, dnes jsem přijala 88 g tuků a 185 g sacharidů, jinak mám přijmout 60 g tuků a 230 g sacharidů, potřebovala bych poradit, chci sundat nějaký ten špíček a pořád se tuků bojím, dnes jsem měla ořechy a nějak se mi to nakupilo:)) děkuji!
OdpovědětVymazatJá to nepočítám, ale možná to okolo těch 90-100g bude...jak který den :) Ono musíš sama zjistit co ti víc vyhovuje a co na tebe funguje, jestli víc tuků a méně sacharidů nebo naopak :)
VymazatDěkuju Ti moc za odpověď, mně jde spíš o to, že se bojím, když budu jíst více než 60 g tuků, že přiberu:) Takhle se chci alespoň ujistit, jestli je to tak možné nebo ne, chci hubnout, takže jsem se chtěla poptat přímo tebe:-)
VymazatProsím, neměla by jste vyzkoušený recept s nízkým obsahem sacharidů na pečený domácí chléba? Děkuji Katka
OdpovědětVymazat