pátek 21. září 2012

Má nejoblíbenější večeře posledních týdnů

 Mám pro vás tip na večeři, kterou jsem si já osobně v poslední době opravdu oblíbila. Jde vlastně o zeleninovou polévku. A co v ní je? Všechno :D Opravdu si ji vychutnám o to více, když vím, že je v ní hodně zeleniny. A taky vždy sním minimálně půl velkého hrnce :D


Inspiraci jsem poprvé našla na mých oblíbených stránkách Drobečky (www.drobecky.blogspot.com). Zde ji můžete najít pod názvem Minestrone.  Od té doby jsem ji vařila asi už 3x a pochutnala jsem si vždy. Můžu říci, že se stala jedním z mých nejoblíbenějších jídel. Pokaždé byla trošku jiná, ale vždy výborná. A jak už jsem se zmínila, jednou z nejlepších věcí na ní je, že ji můžu sníst opravdu hodně a bez výčitek :D

                                                    

A co tedy do ní dávám já? Můj postup je zhruba následující: na kousku másla orestuji zeleninu - nakrájím mrkev, cuketu, kedluben a hlávkové zelí. Lze použít i něco navíc, dle aktuálních chutí a zásob. Můžete přidat i klasickou polévkovou zeleninu, jako je celer nebo petržel. Mně v polévce nejvíce chutná kedluben a cuketa. Když se uvaří, dostanou skvělou chuť :)

K zelenině pak přidám loupaná rajčata z plechovky. Pokud mám celá, tak je pokrájím. Jinak lze koupit i přímo loupaná krájená. Zároveň s rajčaty zaliji vše ještě vodou a přidám kostku zeleninového bujónu. Do toho všeho pak přijdou ještě luštěniny. Já dávala cizrnu nebo fazole (teď jsem pořídila v Kauflandu plechovku se 3 druhy fazolí - doporučuji). Polovinu množství z konzervy rozmačkám vidličkou a spolu se zbytkem přidám k polévce. Vařím asi 20 minut do změknutí zeleniny.

     

Po zhruba 20 minutách přidám ještě těstoviny (zatím jsem vždy dávala tzv. flíčky - malé těstovinové zvlněné čtverečky) a povařím do změknutí těstovin. Jednou jsem místo těstovin použila i pohankové vločky, taky lze :) Podávám posypané sýrem. Nejlepší je nastrouhat sýr, promíchat ho do polévky a pak nasypat zbytek ještě úplně nahoru.

Úplně se mi zase sbíhají sliny, jen o tom píšu :D Mamka mi sice včera trochu ujedla, ale něco ještě v ledničce zůstalo. Pečlivě jsem si ji schovala :D Zrovna píšu z práce, ale už se těším na zítra, kdy ji dojím. Vychutnávala jsem si ji i v létě a myslím, že na podzimní a zimní večery se bude hodit ještě více :)


29 komentářů :

  1. Zní to moc dobře! Dost si mi nadělala chutě :/, jen na polívky si nějak netroufám...popravdě vlastně nevím proč :D. Hezky tu práci dneska zvládni :) a zítra si tu polívku pořádně vychutnej! A pak hurá uvařit další :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meanril, na zeleninových polévkách není nic k netroufání - v hrnci orestuješ na drobno nakrájenou cibuli, přihodíš různou zeleninu nakrájenou na kostičky, ještě chvilku restuješ, zaliješ vodou a přihodíš kostičku kvalitního bujónu a povaříš do změknutí zeleniny - pak to třeba rozmixuješ nebo přidáš "zavářku" (těstoviny, vločky, rýži, prostě něco na zahuštění), koření, třeba trochu česneku a je to. Nic na tom není, opravdu:)!

      Moni, zrovna zeleninovou polévku večeřím:D V práci nemám teplé jídlo a doma to pak kompenzuji takto, tělo si říká samo... a je to opravdu ideální večeře:)!

      Vymazat
    2. Sofi, já taky právě měla tento týden pořád jenom studené obědy. Se školou to jinak nezvládám. Včera odpoledne jsem ale konečně měla volno, tak jsem si ji pak udělala na večeři. Konečně něco teplého :)

      A je fakt, že na polévkách nic není. Kdysi jsem se jich taky bála, ale už jsem zvládla párkrát uvařit i výbnorný kuřecí vývar a nic na tom nebylo :) Nejjednodušší jsou různé zeleninové krémy alias polévky - např. mrkvová, hrášková, brokolicová, dýňová. Jeno mpovařit zeleninu a pomixovat. Ty mám taky mco ráda :)

      Vymazat
  2. Vypadá krááásně! A chutně! Fakt! Já ji nikdy nedělala, ale určitě to někdy zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Téda, vypadá to nádherně !! :) Dnes už ji vařit nebudu, ikdyž mám na ni obrovskou chuť :D ale přece jen je už 7 večer. .:D zítra k obědu !!! dám si ji :) Díky ta tip !!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, ty jsi ale ... :D Co mi to provádíš? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mňamky!!! :)...tak tohle bude můj favorit určitě-cuketa, kedlubna, rajčátka, sýr, fazole-no mňam!!!..a ještě vypadá tak lákavě hustě a tak hutně!!!..miluju..a teplá večeře se na takové zimní večery bude skvěle hodit-zítra koupím suroviny a vyzjkouším!...

    OdpovědětVymazat
  6. Tak do té asi taky půjdu:-)) Vypadá úžasně;-)

    OdpovědětVymazat
  7. No tak to se musí vyzkoušet....nejspíš až příští týden..ted nemám zásoby..ale taky jsem dostala chut..:)

    OdpovědětVymazat
  8. vypadá skvěle,díky za super tip na polévku :) palec hore:)) Kajušenka

    OdpovědětVymazat
  9. polévka vypadá dobře, já minestronku jím někdy v práci a pokaždé si pochutnám, tak uvařím i doma, i když u přítele zřejmě tolik zeleniny neuspěje :-D. Jenom bych se ráda zeptala jaký používáš zeleninový bujon, nějaký ze zdravé výživy nebo ze supermarketu? Na internetu jsem našla od vitany natur a ten nevypadá podle složení nijak jedovatě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně dobrý složením je prý od Alnatury třeba z DMka :) Ale já ho tedy nemám :D Tohle je věc, kterou tedy nijak neřeším a vezmu vždy domácí zásoby, co nakupuje mamka. Ani nevím, co je to za značku. Asi to bude ta Vitana nebo něco takového :)

      Vymazat
  10. hmmm...mňam :) Na minestronku jsem kdysi chodila do jedné restaurace...tak jestli je to ono, tak super a díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá krásně - škoda, že je mám k polévkám averzi :-D - ještě z dětství, kdy byla polévka povinná, ikdybych u jídla měla sedět dvě hodiny :-D, ale asi bych měla snažit to překonat :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jeej presne takuto varim aj ja :) si sikulka.

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to dobře, ale ta vařená zelenina... tu já nerada :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si zeleninu nastrouhej na malé slzičce a pak orestuj. Nebo dej větší kousky a po uvaření je rozmačkej třeba jen vidličkou.

      Vymazat
  14. Kéž bychom doma teď měli všechny potřebné ingredience, hned bych si jí udělala na oběd ! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Netřeba se bát, fotek jídla mám opravdu hodně - jako obvykle :-D Taky mám teď pěkně plný diář (k jednomu z minulých článků) a vůbec si nestěžuju!:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Koukala jsem na Itala, jak vařil právě Minestrone a už tehdy se mi to líbilo. Díky za tip, už vím, co dnes budu večer vařit :-D Ta Tvá "Minestrone" vypadá móóóc hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Nic není v tomhle počasí lepší než vařící, zeleninová polívka!!♥

    OdpovědětVymazat
  18. Ahojky, právě jsem dovařila tuto polévku a jsem naprosto nadšená :-). Mám jí plný hrnec, takže zásobu aspoň na tři dny. Moc děkuju za recept, je opravdu úžasná. Určitě budu vařit častěji :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Až na ten bujon s glutamátem vypadá recept výborně.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj :D
    chci se jen zeptat jestli se dá cuketa nahradit normální okurkou?
    Děkuju z odpověď ahoj

    OdpovědětVymazat
  21. Zkuste přidat k té restované cibulce ještě sáček sušených kvasnic. Polévka získá výbornou chuť a nebojte, ty kvasnice - pokud budou sušené tam vůbec nebudou cítit.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)