úterý 25. září 2012

Tempeh: má první zkušenost


Jak už jsem se zmiňovala ve Food Inspiration č. XI., vyzkoušela jsem minulý týden vůbec poprvé Tempeh. Byla jsem na něj opravdu zvědavá. Například na tofu už jsem si zvykla a dnes se již běžně vyskytuje v mém jídelníčku, proto jsem chtěla vyzkoušet i další vegetariánský výrobek ze sójových bobů:)


Na vševědoucí wikipedii jsem se dověděla, že Tempeh je vyráběn stejně jako tofu ze sójových bobů, ale liší se od něj strukturou a nutričním složením. Má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitaminů a taky má výraznější aroma. Chuť je opravdu oproti tofu rozdílná. Koupit ho můžete natural nebo uzený. Já měla ten, který můžete vidět nahoře na fotce - tedy uzený. Při vyhledávání kalorických hodnot na internetu, jsem dokonce zjistila, že uzený tempeh má vyšší kalorickou hodnotu než ten natural. Uzený tempeh má ve svém složení totiž více tuků, ale taky o něco více bílkovin - viz. níže (hodnoty na 100g výrobku):

Tempeh má opravdu zajímavou strukturu
Bio Tempeh Natural:
  • 702Kj (168Kcal)
  • 16,7g bílkovin
  • 9,2g sacharidů
  • 7,1g tuků

Bio Tempeh Uzený:
  • 1421Kj (383Kcal)
  • 19,3g bílkovin
  • 10,8g sacharidů
  • 24,6g tuků

 Když na to tak koukám, lépe na tom bude ten natural. Já však byla ráda, že jsem objevila alespoň ten uzený. Prodávají ho v Bille, 190g stojí kolem 50Kč. Tolik se mi za něj samozřejmě dávat nechtělo, ale jednou jsem ho našla se slevou 50% za nějakých 22Kč a to už jsem byla ochotna obětovat :)

Využila jsem ho k obědům do krabičky. Zkombinovala jsem ho s bulgurem a kukuřicí. Ani jsem ho nijak tepelně neupravovala. Uvařila jsem pouze podle návodu bulgur, přidala kukuřici a tempeh nakrájela na kostičky. Vyšlo mi to takto na 2 obědy, které jsem doplnila o mé milované nakládané okurky :)


Má obědová variace

A chuť? Upřímně, zde jsem trošku v rozpacích. Chutnal mi, ale zároveň v něm byla i nějaká chuť, která mi trochu vadila. Na první ochutnání jsem si řekla, že chutná perfektně. Jak jsem ale jedla sousto za soustem, tak jsem si přestávala být tak jistá. Každopádně jsem moc ráda, že jsem ho ochutnala. Mám teď alespoň představu o dalším neobvyklém výrobku :) Pravidelně ho ale kupovat asi nebudu. V první řadě kvůli ceně a v druhé kvůli mé rozpačitosti z chuti. Raději si koupím tofu - natural mě vyjde na 17Kč/200g a chuťově jsem již na něj zvyklá :)

Už jste ho taky vyzkoušeli nebo se podobným výrobkům raději vyhýbáte?

41 komentářů :

  1. Kdysi jsem ho měla u babičky, moc mi chutnal, ale třeba jde jenom o úpravu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jo :) Na obale toho uzeného ale právě bylo napsáno, že se nemusí nijak upravovat. Vetšinou jenom ty natur se musí nějak naložit nebo nakořenit :)

      Vymazat
  2. A já se těšila, jak bude vynikající... Nevadí, stejně mu zkusím dát šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus :) Sto lidí, sto chutí. Neříkám, že by chutnal vyloženě strašně...jen nebyl pro mě vynikající ;)

      Vymazat
  3. Ahoj, v Bille to tofu za 17 kč stále prodávájí? dlouho sem ho tam už neviděla, tak sem si myslela, že to přestali prodávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás ho také nemají :( .. jen uzené už asi měsíc, takže mi dochází naděje, že ho ještě začnou prodávat :D

      Vymazat
    2. U nás mají pořád i to Natural za 17Kč. Asi záleží odp prodejny no.

      Vymazat
  4. Veľmi dlho sa obzerám po tempehu. Milujem tofu, na šmakouna som si tiež zvykla a chcela by som skúsiť aj tempeh. No nikde som ho u nás nevidela, ani v Tescu, Bille ani v zdravej výžive u nás.
    Mrzí ma, že je to vcelku drahé, aj šmakoun sa pohybuje tak cenovo a preto ho nekupujem často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt no. Taky šmakouna nekupuji kvůli ceně, jinak mi i celkem chutnal :)

      Vymazat
    2. U nás majú tempeh v Terne. Šmakouna chcem už dlho vyskúšať.

      Vymazat
  5. Zrovna tuhle jsem na tempeh koukala ve zdravé výživě. Vzala jsem ho do ruky, pořádně si ho prohlédla, přečetla složení a pak ho tam ještě radši nechala ležet, protože jsem se obaávala toho, že to bude hnusný :D Ale jak to tady čtu, tak mu přece jen dám šanci :))

    OdpovědětVymazat
  6. nezkoušela jsem kvůli ceně..kupuji si raději tofu..a připoměla jsi mi, že se dá vlastně jíst i bez tepelné upravy, takže poběžím do zdravé výživy a využiji tofu na školní chladné obědy.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to je na rychlé obědy ideální :) Právě jsem chtěla taky tehdy brát tofu, ale pak jsem si všimla zlevněného tempehu, tak jsem ho vzala pro změnu :)

      Vymazat
  7. Já ho zkoušela, když sem si dávala sushi. Nevím už jestli mi chutnal nebo ne.. Rozhodně ho někdy v budoucnu zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já po něm taky vždycky toužila..ale co jsem ochutnala tak DRAHé tofu a ještě mi nechutnalo (což bylo 100% úpravou-dala jsem tam jen 1 lžičičku sojové omáčky-totálně bez chuti to bylo...) tak jsem ho tak nějak zavrhla...nevím, to si radši koupím po druhé to tofu-...chc ise zeptat-jak ochucuješ šmakouna/tofu? Popř. čím? Já nemám totiž vůbec odhad a tak :D Díky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tofu vždycky nějak naložím - nakrájím na kostičky, přidám trochu oleje a nějaké koření dle chuti. Třeba si ho udělám na kari (+ trocha soli) nebo co zrovna doma najdu. Ideální je nechat odležet v ledničce, ale jde to připravovat i hned ;) Jinak uzené nebo marinované se dochucovat ani nemusí a je dobré :)

      Vymazat
    2. aha, tak díky moc, zkusím to zítra na oběd! :)..

      Vymazat
    3. jo a konečně mám zelí-takže se na neděli vrhnu na tvou polévku! :D..

      Vymazat
  9. ještě jsem ho nezkoušela, ale už stokrát jsem po něm zvědavě koukala :D ale ta cena se mi zdála vysoká, tak jsem taky klasicky sáhla po tofu:)
    ale určitě někdy ochutnám, protože ráda zkouším nové a nové zdravé potraviny:)

    OdpovědětVymazat
  10. Priateľova mamina dáva tempeh (ten údený) napr. do kapustnice - vegetariánska obdoba klasickej polievky z kyslej kapusty a klobásy. A musím povedať, že aspoň podľa mňa, oveľa lepšia verzia :). A kúsky tempehu si vždy odkladám na okraj taniera - to najlepšie ako posledné :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem měla napoprvé kdysi koupený tempeh natural a nevěděla jsem, že je třeba ho dochutit a byl to fakt hnus :D Pak jsem měla odvahu zkusit marinovaný nebo uzený a ty už chutnaly parádně, nedávno jsem marinovaný mšla a je fakt lahodný, jak na studeno na chlebu, tak i podušený třeba se zeleninou. Škoda, že je tak tučný, nemůžu si ho dávat velké množství :D Teď na mě v ledničce čeká uzený.

    OdpovědětVymazat
  12. Tempeh je výborná záležitost, pro mě tedy určitě. A pokud chceš vyzkoušet sushi, tak si zajdi do nějakého sushi baru. Jeden docela dobrý je na Stodolní. Už jsem tam ale dlouho nebyla, v Ově už nebydlím, tak nevím zda se třeba nezhoršili. Jde o to, že to lidi různě przní doma z bůhví čeho, nebo si koupí "sushi" v marketu a pak mají skreslené představy o tom, jak sushi chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím o tom no, teď mají sushi bar i v Karolíně. Já tam spíš nemám zatím s kým zajít a příjde mi to i celkem drahé. Ale někdy se k tomu snad odhodlám :)

      Vymazat
  13. zkus marinovaný tempeh, dá se taky běžně koupit. chutná jinak, protože se i vyrábí jinak. jde o fermentovaný výrobek a spolu se sojovkou a natto, patří k tomu nejzdravějšímu co se ze sóji dá koupit ;-).
    zkus ten marinovaný na chleba s máslem a lehce potřít hořčicí, mňaaam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ho někdy objevím :) Jak jsem psala, já jsem zatím našla v obchodech jenom tento :)

      Vymazat
  14. Tempeh jsem si také zkusila jen tak. Ale přírodní tempeh nemůžu nikde sehnat. Uzený nemá moc hezké hodnoty. Já jsem teď zkoušela taky další novinku. Jmenuje se to Seitánky. Bylo to celkem drahé, stálo to okolo padesátky. Ale ta chuť! Absolutně nejlepší. Samozřejmě tofu je také delikatesní, ale tohle se tomu vyrovná. Zkus to :o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zní to dobře. Je super, že už je v dnešní době tolik zajímavých výrobků. Kouknu po tom někdy ve zdravé výživě, tam by to snad mít mohly :)

      Vymazat
    2. To je zvláštní já seitánky kupuju za 30 kč :) miluju je hlavně na večeři se zelninkou, jen tak, je to ňamka :)

      Vymazat
  15. Ahoj, vím, že je to mimo téma, ale neznáš někoho, kdo by prodával členství v Pure?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu, jak to myslíš? Pokud si chceš koupit členství, tak stačí zajít přímo do Pure a tam si to vyřídit ;)

      Vymazat
    2. Já vím, ale to je pro mě drahé :( Myslela jsem, zda neznáš někoho, kdo členství zaplatil na rok dopředu za tu zvýhodněnou cenu když se nově otevíralo a teď zjistil, že to stejně nevyužije a chce členství prodat...

      Vymazat
    3. To neznám a určitě to tak ani nepůjde, protože ty smlouvy jsou na jméno ;) Navíc by prý neěl být problém od nich odstoupit.

      Tuto neděli by v Pure měla být nějaká akce, tzv. "open day" a myslím, že jsem někde četla, že je to poslední den, kdy lze členství koupit výhodněji, tak se můžeš zkusit přijít podívat ;) Anebo jsem teď koukala na stránky, že tam je tež nějaká akce, když se registruješ online, zkus si to projít: http://pureczech.com/ ;)

      Vymazat
    4. Tu je o té nedělní akci:

      http://pureczech.com/2012/09/open-day-zari-pyzamova-party-30-9-2012/?c=ostrava_forum_nova

      Vymazat
  16. tady jsem sepsala článek o více náhražkách masa :-) http://zdravejist.blogspot.cz/2012/09/cim-nahradit-maso.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj vím, už jsem ho četla. Super článek, některé věci jsem ještě ai neznala ;)

      Vymazat
  17. Tak už jsem ho vyzkoušela- byl to marinovaný tempeh. A musím říct, že jsem z něho rozpačitá jako ty :) Nebyl vyloženě chuťově špatný, celkem mi i jel... Přirovnala bych to jako něco mezi buráky a sádlem :-D I mamka to tvrdila. A to je právě ten kámen úrazů- přišel mi dost těžký-tučný. Takže při jeho ceně ho běžně kupovat nebudu. Ale pokud budu potřebovat nahradit v nějakém receptu například tučnější maso, vím, po čem sáhnu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky jsem o něm četla, že někomu chutná třeba jako slanina. Je tučnější no, takže se jím třeba nějaká ta klobáska možná nahradit dá :D

      Vymazat
  18. POZOR!!!
    Nejedzte "zdravé" jedlo, ktoré poškodzuje váš mozog
    Sója je prehlasovaná ako veľmi zdravé jedlo 21. storočia. Na propagáciu sóje jej výrobcovia minuli obrovské peniaze. Vďaka tomu sa podarilo dosiahnuť stav, kedy 85% konzumentov si v roku 2007 myslelo, že sója je veľmi zdravé jedlo s pozitívnymi účinkami.
    Podobne je tomu aj dnes nielen v zahraničí, ale aj u nás na Slovensku. Tragickou stránkou tohto masívneho marketingu, výnosného len pre výrobcov sóje je, že spôsobuje veľké množstvo škody na zdraví spotrebiteľa sóje.
    Nefermentované sójové produkty spôsobujú zdravotné problémy. K dnešnému dňu na to existujú tisíce štúdií, ktoré objasňujú, ako sója spôsobuje podvýživu, tráviaci stres, zníženú imunitu, disfunkcie štítnej žľazy, hormonálne problémy, srdečné problémy, poškodzuje mozog alebo spôsobuje rakovinu.
    Vyhýbajte sa nefermentovanej sóji. Fermentovaná je niečo úplne iné a takéto výrobky môžete považovať za zdravé. Medzi fermentované produkty patria: sójová omáčka, TEMPEH, miso a natto. Ako ste si mohli všimnúť, syr tofu tu chýba.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)