čtvrtek 20. září 2012

Tipy od vás pro mě - chia semínka

 Ano, tentokráte nemám pro vás rady, typy či inspirace já, ale naopak - já bych je dnes ráda dostala od vás :) Vím, že chia semínka nejsou běžnou součástí všech domácností, ale určitě je alespoň někteří doma máte. Alespoň vy, co o nich píšete na svých blozích. A co bych tedy ráda? To je jednoduché - co s nimi :D 


Konečně jsem si je totiž také koupila :) V jedné pauze mezi přednáškami jsem se procházela ulicemi a zavítala do prodejny zdravé výživy. Tooolik lákavých věcí tam bylo. Já ale šla hlavně pro jedno - chia semínka. Už nějakou dobu jsem po nich tajně toužila a když jsem se dověděla, že jsou dnes již běžným sortimentem prodejen se zdravou výživou, rozhodla jsem se je při první příležitosti taky koupit :)

Nějakou dobu jsem přecházela zahraniční recepty, ve kterých se vyskytovala ingredience jménem "chia seeds" a nevěnovala jim příliš pozornosti. Říkala jsem si, že je to stejně něco zvláštního, co u nás není. Jak je ale vidět, tato surovina se dostala i k nám a stále častěji se o ní dočítám na českých stránkách i blozích. Samozřejmě jsem už viděla několik receptů, ve kterých je možné je využít. Pokud ale máte nějaké osvědčené typy, co s nimi, tak sem s nimi. Budu jenom ráda :)

Já si pořídila balíček 190g, který mě vyšel na 60Kč. To podle mě není až tak moc, určitě vydrží poměrně dlouho. Samozřejmě jsem chtěla co nejdřív něco vyzkoušet, takže jsem si udělala tzv. overnight oats. Vločky jsem večer zalila mlékem, přidala semínka a nechala přes noc v ledničce. Ráno jsem to pak jenom ohřála, přidala ovoce a vesele snídala. Opravdu to bylo moc dobré :) Ještě bych chtěla zkusit nějaký ten chia pudink, o kterém jsem párkrát už taky četla.

A co vy? Máte je také doma? Používáte je často? :)

39 komentářů :

  1. Ahojky :-) Přesně ty samé jsem si taky pořídila a dneska je měla prvně. Ale dala jsem si tam moc mléka a bylo to ještě dost tekuté. Zatím jsem inspiraci spíš jen hledala a nejvíc se mi zatím líbí toto:

    http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2012/09/boruvkovo-jahodove-smoothie-s-chia.html

    a ještě:

    http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2012/08/pudink-z-chia-seminek.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tyto recepty jsem už taky kdysi narazila. Děkuji ale za připomenutí :) Já jsem předtím taky dala více mléka, ale nevadilo mi to. Jak jsem to zahřála, tak to hezky zhoustlo :)

      Vymazat
  2. chia semínka ZATÍM doma nemám, tak bohužel neporadím:/
    zdravou výživu mám pár metrů od domu, tak tam chodím několikrát týdně, a láká mě tolik věcí, nejradši bych to vykoupila všechno!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. Člověk je tam jak v sedmém nebi :D Ještě tak mít narvanou peněženku a nevědět co s penězi :D

      Vymazat
  3. Já je mám doma už dlouho, ale nějaký drahý, odkud máš ty za 60kč? Já mám asi větší balení, ale stály přes stovku!
    Jinak si je dávám ráno do jogurtu s mussli, oni nemaj žádnou chuť tak jen pro ty účinky. Taky si s nima někdy posypu chleba s tvarohem a pak ty klasický overnight oats. Podle mě se daj přidat do všeho vzhledem k tomu, že jsou bez chuti :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala- ze zdravé výživy. Jmenuje se myslím VEGA :)

      Taky si myslím, že se dají šoupnout všude :D Třeba jako sezamové nebo lněné semínka :)

      Vymazat
  4. Já je mám taky doma.....zkušenost jen s overnight oats nebo do jogurtů.A jak se nkde píše ,že nabotnají tak u mne se to ještě nestalo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jak je nechala namočené přes noc, tak mi trošku nabobtanaly. I ta konzistence pak byla hustší :) Tak nevím, jaktože to u tebe nejde.

      Vymazat
    2. tak měla jsem to v lednici dvě noci a už jsem poznala ,že konzistence je hustší :-))

      Vymazat
  5. ahoj, tak odkaz na recepty, co jsem zkoušela už dávat nebudu :-) ještě plánuju lívance, jinak jsem je ještě dávala do domácí granoly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S lívanci to může být opravdu skvělá kombinace...i do granoly :)

      Vymazat
  6. chia semínka obsahují hodně omega 3 mastných kyselin:)) moje sestřenka si je dává do jogurtu, ale spíš ovocného.. Měla jsem je jako nápoj s vodou a limetkovou šťávou mňamka:)))mimochodem taky je mám doma:) a hodlám je používat pravidelně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky jsem četla, že jsou hodně zdravé :) A jako nápoj je to zajímavá kombinace :)

      Vymazat
  7. Chia mám doma taky (a děsně by mě zajímalo jak se vlastně jejich název čte! :D). Používám je taky na overnights a do bílého jogurtu, ovesných kaší a na puding se chystám taky. :) Jen je škoda že v jídle nejdou vůbec cítit. Jsou úplně bez příchuti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je čtu jak "čia", myslím, že jsem to tak někde i slyšela :)

      Vymazat
  8. Já je používám skoro pořád. Do jogurtu, ovesné kaše.. Stačí lžička hned je to vše o něco hustší ;) :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ještě jsem nezkusila, ale je to v plánu. Teď jsem za jídlo utratila až moc. :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No o utrácení mi ani nemluv :D Většina mých úspor a oříjmů jde vždycky na jídlo. Musím se polepšit, abych si mohla koupit alespoň boty na zimu :D

      Vymazat
  10. Také sem je zatím nevyzkoušela, ale mám to v plánu... až se zastavím v zdravé výživě a budu dostatečně odolávat všem ostatnímu a zvládnu koupit jen ty chia semínka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se divím, že jsem odolávala a nevzala plno dalších věcí :D Ale budu mít zase čas tam kdykoliv mezi přednáškami zajít no.

      Vymazat
  11. Mááám je a jsou super..přišla jsem na ně nedávno..když jsem si šla kupovat svůj druhý balíček konopných semínek, o kterých jsem psala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, na konopné se tam taky budu muset zeptat. Taky mě zaujaly :)

      Vymazat
  12. já jsem si kdysi koupila chia semínka, ale měly červenou barvu..tak nevím, jestli nebyly třeba v něčem obalené, každopádně chutnaly hrozně. Jakou chuť mají tyto?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou dva druhy: bílé a černé, a většinou je mix. A oba bez chuti.D.

      Vymazat
    2. Ty moje nijak výraznou chuť neměly ;)

      Vymazat
  13. Dobré ráno všichni, semínka kupuji již déle,znám je z blogu jako je bodyrock atd. hlavně si je přidávám do jogurtu, tvarohu, kaší atd. ale můžeš je přidat do všeho, třeba omelet, zeleninových salátů i ovocných, bramborové kaše a vlastně pokud máš pekárnu, tak do veškerého pečiva, buchet atd. Jsou bez chuti, ve vodě zeslizujou a naboptnají, moje kamarádka je přidává do iontových nápojů při běhání nebo kole. Tady máš odkaz na stránky o chia semínkách, jsou tam i recepty:
    http://www.seminkachia.cz/
    Já kupuju tyhle u nás v Plzni v Šipce.
    http://www.countrylife.cz/chia-semena-300-g-bio-country-life
    Hezký den přeju všem. Dany

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tvé tipy, je fakt, že se dají přidat asi kdekoliv, jelikož jsou neutrální. Ty odkazy si později taky projdu :)

      Vymazat
  14. PS: Nejlepší kombinace pro mě: bílý jogurt Holandia, banán, chia semínka, špaldové lupínky, ořechy - vlašské,pekanové, kešu, javorový sirup a pak už jen MŇAMKA...:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Moni, Bob Harper si jimi sype hotovou rybu :)) Já je ještě nevyzkoušela, ale projdu si ty odkazy, co tady dala slečna výše :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to jeo pravdu zajímavé, o takové kombinaci jsem ještě neslyšela :) Ale zkusit se má všechno :D Věřím, že to může být dobré :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ta hrubka v nadpisu opravdu bije do očí :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. ahoj ;)
    posielam 1 receptik na chia puding, ked najdem niekde mandlove mlieko spravim si ho aj ja ;)
    http://www.hungryforchange.tv/article/3-day-detox-plan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odkaz :) Já už jsem svoje chia doma snědla, ale musím si je zase někdy koupit, jsou výborné :)

      Vymazat
  19. http://shipka45.blogspot.sk/2012/11/40-sposobov-ako-pouzit-chia-semena.html
    napríklad :)

    OdpovědětVymazat
  20. Doporucuji chia do smoothie, to je genialni :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)