neděle 15. prosince 2013

Food Inspiration LXI.

Již třetí adventní neděle, toto letí :) Včera jsem těm Vánocům konečně začala jít trochu naproti a dala se do pečení cukroví. Letos jsme se s mamkou rozhodly, že zavedem reformu. Jelikož je mi již 21 let, tak jsem to nazvala vstupem do nového dvacetiletí :D Jednoduše jde o to, že doposud jsem byla zvyklá na hory, tuny a kopce cukroví. S radostí jsem klidně sama napekla i 15 druhů. A pak to jedla... Dva týdny před Vánocemi, dva týdny po Vánocích a ještě zbylo. Nemluvě o cukroví
u babičky a návštěv! (Dobře, možná toho přeháním, aby to znělo zajímavěji, ale hodně toho bylo a hodně jsem toho vždycky snědla :D) Takže jsem řekla, že po 20 letech to chce změnu :) Neměla jsem náladu vůbec něco péct nebo jíst, ale protože jsem hodná dcera (která radši upeče než pouklízí :D), tak jsem se do toho pustila. Upekla jsem 2 druhy. Takovou tu klasiku, kterou máme nejradši - linecké a vanilkové rohlíčky. A pozor - ani kousek jsem při pečení letos neujedla! Nene, letos si dám až na Štědrý den :) Ještě doděláme něco nepečeného a konec. To bude příjemná změna a alespoň pozlobím své klienty, kteří se těší, jak přes Vánoce přiberu :D (Jen to nezakřiknout!)

O Vánocích to ale dneska úplně být nemělo (to jsem se jen zase nechala unést nějakou můzou). Neděle, adventní či neadventní, tradičně patří této oblíbené rubrice. A i když se mi občas fakt nechce, tak bych vás o ni rozhodně nepřipravila! ;)

Pohanková s dávkou kokosového mléka
Kaše je tuším z pohankových vloček, prostě klasika. Co ji dělá výjimečnou je kaki a banán a hlavně to božské kokosové mléko a drcené kešu! Asi budu muset brzy zase zavítat do zdravé výživy pro to mléko a nakoupit rovnou mega zásoby. Škoda, že jej taky nemají aspoň v kilových baleních, jako ořechová másla, co jsem si tento týden objednávala :D


 
Jáhly s černou čočkou, tofu a lusky
Konečně došlo i na přípravu této zajímavé suroviny, kterou je černá čočka. Improvizace jako vždy, která se vyvedla a já si ji po tři dny vychutnávala k obědu :)
recept ZDE


Míchaná kaše, ovoce, jogurt, máslíčko
Jo, přiznávám - měly to být ovesné lívanečky :D Avšak u přípravy lívanců či palačinek se improvizace nevyplácí. To pak z toho ve většině případů vzniká právě tato míchaná kaše. Kterou si však tu a tam připravuji i zcela úmyslně, takže to až taková prohra není :) Stačí spojit základní suroviny jako jsou vločky, vejce, trochu mléka a v tomto případě třeba i rozmačkaný banán. Umíchat na pánvi, dozdobit, pokochat se a sníst :) 


Míchané bílky se špenátem a žampiony
Když nemíchám ovesné kaše, tak míchám třeba bílky :D Ne, že bych se žloutků bála, ale jak na potvoru doma žádný nezbyl.
A ani jedno celé vajíčko! Pouze zbytky bílků od pečení cukroví, na což jsem přišla až jak byly žampiony se špenátem připraveny na zalití vajíčkami. Tak jako tak to byla dobrota a pomohl k tomu nejen strouhaný Gouda, ale i kyselé okurky a červená paprika (= má oblíbená zelenina). Na večeři jsem to pak ještě doplnila rýžovými chlebíčky :)


Ovesná s čerstvým kokosem
Doma se nám náhodou zjevil otevřený čerstvý kokos a já toho samozřejmě okamžitě využila! Kaše je ranní jistotou. V tomto případě kokosu dělalo dále společnost mražené ovoce a troška mandlového másla :)


Miska plná zeleniny
Ta nejlepší zelenina na jednom místě! Okurky klasické i nakládané, cherry rajčátka a červená paprika. K tomu lněný olej, červené fazole a syrovátkový sýr. Žaludek se raduje a tělo po těch dávkách vitamínů jenom hýří energií :)


Zeleninový nášup podruhé
A protože nekecám a fakt mi tato kombinace chutná, tak tady je podruhé! Tentokrát to byla vskutku netradiční dopolední svačina :)


Pohádková ovesná
A netradiční je i tato kaše, jelikož byla podávaná v pozdních odpoledních hodinách. Na večeři? Proč ne! Mé tělo to prostě jaksik potřebovalo (asi jsem mu ráno dopřála málo). A tak jsem si namíchala tu nejlepší z nejlepších - ovesnou s chia, banán, kousky čokolády a to nejlepčejší arašídové máslo :)


Vajíčka na zelenině
Mix papriky, cherry rajčat a okurek a na něm míchaná vajíčka s mozzarellou. Božská záležitost :)


Rýže ala Ratatouille
K Ratatouille to má pravda hodně daleko, ale jmenovala se tak zeleninová směs, kterou jsem k tomuto přidala. Jinak je to klasická rýže se šunkou a sýrem, která posloužila jako skvělá večeře :)



Dýňová cottage kaše s ořechy
Božské spojení oranžových barev dýně a jemného sýra cottage. Případně promícháno s vločkami a zdobeno ořechy. Zamilovala jsem se do této kombinace a opět žasnu nad tím, co má hlava dokáže vymyslet, když otevře lednici :D Stačí mi zkrátka málo
a i z netradičního kdykoliv vytvořím nové stálice do svého jídelníčku :)
recept ZDE


Kroupy s hovězím
Další várka ječných kroupů s hovězím mletým masem, žampiony a mixem lusků, hrášku a kukuřice zdobené strouhaným goudou. Bla toho taková kupa, že bylo až těžko uvěřit, že to celé je má porce! A beztak si pan žaludek včas řekl o další chod. Holt ty svaly všechno sežerou no - ať žijou činky! :D


kakao + kešu = ♥
Pohanková s kakaem (konečně jsem zase doplnila zásoby!), červené ovoce a kešu máslo. Žádné by se tam nehodilo lépe :)

31 komentářů :

  1. To je tak krásné, že by se mi to snad ani nechtělo sníst :-D tu dýňovou s ořechy určitě vyzkouším. Nedávno jsem dělala banánový a jablkový chléb od tebe-mňam! Budeš přidávat recepty na cukroví, co jsi pekla? I když vánoční cukroví nějak nemusím,potěšila bych aspoň rodinu a přítele :-) krásnou neděli přeje Dash!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi nebudu, dělám jenom klasiku a na tu snad každý má nějaký svůj recept :)

      Vymazat
  2. Ahojky, u nás je to s pečením tak že vždy nám pekla babička.. alespoň 20 druhů (a to fakt nepřeháním).. jenže ona nám vždy poslala z každého druhu minimálně 20ks, čili to bylo někdy i přes 400-500 kousků.. (prostě dvě veliké těžké krabice plné cukroví).. no a když jsme na to doma jen 4? Výsledek se vždy dostavil v podobě nějakých těch kil nahoře.. co jiného by se dalo čekat když toho člověk sní třeba 100ks? (a za minulé Vánoce to bylo cca 8kg).. a tak jsem si řekla DOST a letos peču sama, babiččino cukroví jsme slušně odmítli a budu péct vlastní pokud možno trošku zdravější kousky.. taky se mi do toho moc nechce tak jako tobě, ale když už ostatní "trpí" tím že babiččino cukroví u nás doma letos nebude, musím jim něco napéct.. cukroví k Vánocům prostě patří.. A navíc mám i trochu psychický problém.. babiččino je "nezdravé" = zaručeně přiberu, moje bude "zdravé" = všechno bude určitě v pohodě.. ach jooo :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Obdivuji tvou kreativitu a originálnost, co se jídla týče! Je neuvěřitelné, jak lákavě to všechno vypadá! ^^ Často se tvými recepty a nedělními příspěvky inspiruji a musím říct, že tvé nápady jsou vždy blaho pro mé chuťové pohárky! x)
    Každopádně bych ti doporučila vyhnout se máltóze, která je sice ve všem obilí, ale ječmen je na tom nejhůř. Ačkoli je doporučován, to, co provádí s našimi střevy, není úplně nejlepší, ale pokud se jí opravdu vyjímečně a s velkou mírou, neškodí až v takovém měřítku x)
    Ale nechci tě kritizovat nebo rýpat, jen znám spousty případů, kdy konzumace ječmenu nedopadla dobře x)

    OdpovědětVymazat
  4. Já musím konečně zkusit tu kaši s kokosovým mlékem! :-) Lívanečky co je z nich nakonec trhanec znám moc dobře :-))
    My toho teda pečem každý rok míň a míň, i tak je toho nakonec vždycky moc, ale vzhledem k tomu, že mě to vůbec neláká, jsem v klidu :-D

    OdpovědětVymazat
  5. juuu, kašičky jsou jako vždy krásně nazdobené! Krásnou adventní neděli:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj kde prosím ťa kupuješ mrazené ovocie?? :)) Ja nikde neviem zohnať taký mix vždy len jednotlivo :((( A inak na kaši sa ti v pohode roztopí lebo vidím že ho tam dávaš ešte trocha primrznuté :) Inak super kombinácie ja na niektoré nemám odvahu tak zostávam pri ovsených vločkách :) ďakujem za odpoveď :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že Monča ho nakupuje většinou v lidlu, mají asi 3 druhy na výběr a to - lesní směs, maliny, jahody. :-)

      Vymazat
    2. Teď ho brávám v Kauflandu :) Jinak občas Lidl, ale tam mívali ty směsi pořád vyprodané poslední dobou.

      Vymazat
  7. všechno to vypadá krásně, hlavně ty kaše s máslíčkama! :) Já jsem před chvíli dojedla svou ovesnou, s bílou čokoládou, kešu, banánem a kokosem - taky dokonalá kombinace :)
    My budeme mít doma asi tak 7-8 druhů, dva už napekla mamka se sestrou, a něco čeká i na mě, tak se moc těším - jak na pečení, tak na to, až se tím na Štědrý den nacpu :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ty bláho, vždycky mě tvoje Food Inspiration naprosto dostane. Mňam! :) dala bych si naprosto vše!

    OdpovědětVymazat
  9. To sú dobroty! Ten kokos bol normálne ako že z čerstvého orecha? :)
    Pohánku som ešte nemala, je to chutnejšie ako ovos?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, čerství kokos jak jsem psala
      oves a pohanka chutnají každé jinak - obojí mám ráda stejně :)

      Vymazat
  10. Ach jo, ty jsi fakt princezna! Už ti sem "píšu komentář" několik týdnů (přesně dva - od začátku prosince :'D), takže ti nyní nejen pochválím krásně nafocené jídlo, ale shrnu všechny předchozí nenapsané komentáře :D

    1. Moc se mi líbí nová rubrika otázek a odpovědí, myslím že je to vynikající nápad!! Doufám že budou chodit samé přínosné a inteligentní dotazy, které čtenářům (hlavně mně) pomohou vytrvat.
    2. Povídací článek udělal radost, jako obvykle. Dobrovolně se nabízím že ti vyladím cvičební úbor (:D) kdykoli si jen budeš přát, ale na oplátku mě musíš přinutit ať se zbavím strachu z posilovny!
    Bráška je extrémně rozkošný A CO SE TÝKÁ OBJEVU, je to ten-ten-nový klient? Ten sličný cyklista? (Jo omlouvám se, googlila jsem ho hned při první zmínce.) Jestli je to skutečně on, držím palce jako nikdy ;)
    3. My letos pekli taky jen pár druhů cukroví (tři) a hodlám potrénovat sebeovládání a U-M-Í-R-N-Ě-N-Ě si dát.

    Tak to je prozatím vše, přeju hezkou neděli a chválím chválím chválím dnešní Food Inspiration, obzvlášť dýňovou kaši; musela jsem ji vyzkoušet hned ten den kdy jsi ji přidala na druhý blog a byla to nejlepší snídaně týdne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No téda, děkuji za poctivé komentování :D

      Nový "objev" je opravdu ten-ten klient....ovšem myslím si, že zatím je to pouze v mých fantaziích :D

      Vymazat
  11. nám taky z pečení zbyli bílky, tak jsem je taky upotřebila. na čerstvý kokos nic nemá.

    OdpovědětVymazat
  12. Ani já tenhle rok nemám náladu na pečení, pořád to odsouvám a odsouvám..

    Jáhly s černou čočkou se mi moc lbí! :)
    Dýňová kaše vypadá úžasně.♥

    OdpovědětVymazat
  13. Utírám slinu a jdu vařit oběd :-D Já se teď zamilovala do bulguru a jím ho snad denně. Problém je, v jakých dávkách :-D:-D A na svá máslíčka už se hrozně těším! Nejsem takový ořechomil jako ty, ale věřím, že si na nich pošmáknu - bože jen ať se neprojeví další závislost, to už bych nezvládla :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Tu pohankovou kaši (na poslední fotce) jsi dělala z instatních nebo normálních pohankových vloček? Protože já většinou v obchodě vidím jen ty indstantní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasické pohankoév vločky - z albertu či kauflandu ;)

      Vymazat
  15. Krásné jako vždy :-) Hlavně na tu poslední kaši jsem dostala chuť, vypadá tak krásně čokoládově :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Mony chtela bych se zeptat kolik pracujes, myslim jaky mas pracovni cas treba v pondeli, utery.. atd. proste za cely tyden.. a kolik mas volna/dovolene napr. ted o Vanocich? Diky za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na co to potřebuješ vědět? Můj pracovní čas je každý den a každý týden jiný - podle toho, kolik mám zrovna klientů, lekcí, směn...

      Vymazat
    2. Protože bych ráda dělala to samé co ty, tato práce by mě jistě bavila ale jen nevím jak moc to je časově náročné, kolik hodin trávíš v práci a tak...

      Vymazat
    3. Záleží i na tom kde bys pracovala, je to fakt individuální ;)

      Vymazat
  17. Ty se tak hezky stravuješ :-))
    Musím si koupit špenát, dostala jsem na něj úplně nehoráznou chuť.. :D

    OdpovědětVymazat
  18. Letos se nám doma taky nějak moc péct cukroví nechtělo, navíc začíná zkouškové, takže není ani čas. Máme jen pár druhů.
    Dnes tady máš spoustu potravin, které jsem ještě nikdy nejedla:)

    OdpovědětVymazat
  19. Normálně se rozplývám nad fotkma stejně jak ty máslíčka! :D

    OdpovědětVymazat
  20. Ahojky, uzasne inspiracie!! ale mam otazku...kolko gramov ovsenych vlociek jedavas na ranajky? resp. kolko gramov je vhodnych pre zenu, ktora chce schudnut?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se takto nedá říct - každá je individuál, podle věku, váhy , výšky, aktivity, celkového jídelníčku. Prostě ta gramáž je pro každého jiná ;) Někdo může mít 50g, někdo 100g. Já dávám většinou mezi 60-70g.

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)