čtvrtek 26. prosince 2013

Vánoční dvoubarevné müsli


Mně to prostě nedá! Tohle müsli je tak dobré, že recept na něj prostě musím sdílet :) Jednoduše se mi zase něco povedlo a mám z toho takovou radost, že se musím pochlubit no :D Málokdy píšu recepty
na tento blog, ale že je to období Vánoc, tak udělám výjimku. Nápad udělat toto müsli přišel (jak už to tak u mých výtvorů bývá) úplně náhodou jak se říká jako blesk z čistého nebe. Ono tohle není nic
k chlubení, ale poslední dny před Vánocemi jsem se radovala z toho, jak už mám prakticky pro všechny nakoupené dárky a dobírala jsem si ty, kteří ještě nic neměli. No a pak mi vrazila ránu tvrdá realita - já úplně zapomněla na mé dvě nejlepší kamarádky! (Omlouvám se, holky!) A tohle neomluví ani fakt, že obě žijí po většinu roku stovky kilometrů ode mě. Nastaly tedy chvíle dlouhého bádání a přemýšlení nad tím, čím bych mohla holkám udělat radost. A při cestě na nákupy mě to trklo. Proč neudělat nějaký domácí jedlý dárek? Müsli mají rády obě a jedna je dokonce stejný maniak do cvičení a zdravého jídla, jako já. Navíc si vyrábění takového dárku užiji a ještě zbude pro mě - takže ve výsledku to je výhra pro všechny :D Vzápětí se mi hlavou začaly honit desítky surovin, které bych k jeho výrobě mohla použít - udělat ho čokoládové? Kokosové nebo perníkové? S vůní vanilky nebo ořechové? Těžko bych vybrala jen jednu příchuť. V jedné chvíli jsem dokonce přemýšlela na trojbarevným müsli, ale to už by bylo asi krapet moc. A proto nakonec vyhrála "pouze" tato dvoubarevná kombinace :)  


V rámci toho bylo samozřejmostí pořídit i nějaké pěkné průhledné skleničky. Představovala jsem si je sice trošku jinak, ale ve výsledku jsou dobré i tyto. Jen mě mrzí, že jsem nesehnala obě s nápisem "homemade" a jedna z holek tak bude mít müsli ve skleničce s nápisem "cookies" - tak snad ji nebude mrzet, že nedostala radši ty sušenky :D Na sebe jsem při nákupech  trochu zapomněla, a tak zbytky müsli skladuji ve sklenicích od okurek - jak originální :D - a proto na fotkách vidíte už originální výsledné dárečky. K tomu ještě holky dostanou pár drobností a jak se jim to bude líbit zjistím již dnes :)


A jak tak koukám, tak tady opět více žvaním, než popisuji recept - pokud jste ale stejní jako já, tak vás beztak více zajímají ty kecy okolo než samotný postup, takže jsem v klidu :) Ovšem kdyby si tohle müsli přecejen chtěl někdo udělat, tak tady je ;)



Vánoční dvoubarevné müsli


Světlá část: KOKOSOVO-MANDLOVÁ
  • 250g ovesných vloček
  • 30g pufovaného amarantu (např. z DM)
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/3 hrnku kokosových čipsů
  • 100g zlatých rozinek
  • 100g mandlí
  • 5 velkých lžic kokosového oleje
  • 5 lžic agáve sirupu

Vločky smíchejte s amarantem, kokosem, rozinkami a mandlemi. Zvlášť dejte rozpustit kokosový olej a poté jej smíchejte s agáve sirupem. Směs vloček promíchejte s touto mokrou směsí. Rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180 stupních cca 20minut. Během pečení směs občas promíchejte, aby se nepřipálila. 



Tmavá část: ČOKOLÁDOVO-RUMOVÁ
  • 250g ovesných vloček
  • 30g pufovaného amarantu
  • 100g mandlí
  • 100g sušených fíků
  • 3 lžíce kakaka
  • 50g hořké čokolády
  • 5 lžic mandlového másla
  • 5 lžic agáve sirupu
  • 3 lžíce rumu

Vločky smíchejte s amarantem, kakaem, nasekanými fíky, čokoládou a mandlemi. Zvlášť smíchejte mandlové máslo s agáve sirupem a rumem. Směs vloček promíchejte s touto mokrou směsí. Rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180 stupních cca 20minut. Během pečení směs občas promíchejte, aby se nepřipálila.



Vše jsem dávala víceméně od oka, takže poměry jsem i teď psala trochu odhadem, ale mělo by to sedět :) Müsli je úžasně křupavé a rozpouští se na jazyku. Už dlouho jsem neměla müsli zapékané a když už, tak je podle mě ideální právě tato domácí varianta. A mít navíc rovnou  2 příchutě? To je teprv něco :) Pokud to ale nechcete přehánět, tak si klidně udělejte jenom jednu - v tomto případě mohu doporučit tu kokosovou, která je obzvláště křupavoučká a o něco sladší :)

10 komentářů :

  1. Mňam! na domácí musli se chystám jak je rok dlouhý a když už teda končí, mohla bych ho hecnout :D
    Rumu nám zbyl ještě půl litr <3 :D akorát musím dokoupit amarantové perličky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle je opravdu originální jedlý dárek a krásně barevný, dobrý nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá výborně! Jedlé dárky jsou nejlepší.
    A holky budou mít určitě radost :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, vypadá to strašně lákavě !!

    OdpovědětVymazat
  5. Holkám takový dárek jedině závidím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za receptíky, já totiž müsli pouze vyrábím.. nikdy nekupuji zapékané, protože je stejně plné cukru a nezdravého tuku.. sypané občas koupím v obchodě, ale to mi zase tolik nechutná jako to zapékané, takže dělám homemade = NEJLEPŠÍ :-D
    Zatím u mně vede varianta se skořicí, medem a arašídovým máslem, ale jak čtu ty suroviny cos do toho dala a vidím i chutné obrázky, tak mě napadá že musím udělat další várku - podle tvého receptu a je možné že tu moji variantu překonají.. laťku jsi nasadila hoodně vysoko :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Takový dárek by mě moc potěšil! Ještě navíc takhle vystajlovaný jako ho máš ty. Rumové müsli zní dobře :D, na to bych teda nepřišla. Tak si myslím, že ho časem zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  8. měla bych domácí musli už taky konečně zkusit!

    OdpovědětVymazat
  9. Rumové musli..to musí chutnat jako vosí hnízda...tzn..musí být výborné!:D

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkný! :3
    Já zase dělala jako jedlý (spíš pitný :D) dárek pečený čaj. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)