úterý 21. května 2013

Arašídové máslo po domácku: 500g za 30Kč - nekup to!!


Je mi jasné, že pro většinu z vás není domácí arašídové máslo žádnou novinkou. Když se to tak vezme, tak ani pro mě to novinka není. Domácí arašídové máslo jsem už kdysi dělala. Ale s jedním rozdílem - nepovedlo se tak skvěle jako tentokrát!


Co mě k tomu inspirovalo? No asi hlavně krátící se domácí zásoby, americký týden v Lidlu v nedohlednu a do Marks and Spencera se mi moc nechtělo...ono já už si totiž připadám trochu divně. Vždycky tam chodím prakticky jenom pro něj, pokaždé je tam stejná prodavačka a kdoví, co si o mě myslí. Ono to, že mi v den kdy byla na arašídové máslo sleva navrhovala, zda si nechci vzít radši rovnou 2, už mluví samo za sebe :D

Sice už arašídové máslo nevyjídám tak, jako dřív (to byla asi fakt zásovislost :D), ale často a ráda si ho dávám pořád, to zas jo. Hlavně jím nahrazuji oříšky v ovesných a jiných kaších :) Oblíbila jsem si teď hodně oříškové máslo Jori, o kterém jsem mimojiné psala třeba TADY - vyhovuje mi jeho tekutější konzistence. A proto jsem ráda, že se mi mé domácí máslíčko povedlo vytvořit v konzistenci podobné!



Rozhodla jsem se, že tentokrát si koupím arašídy pražené, solené - říkala jsem si, že stejně sůl do domácího másla přidávám a že z pražených by to mohlo jít lépe. Navíc, vyjdou levněji - nechápu proč a někdy mě rozčiluje, že třeba solené kešu jsou dražší než ty klasické. Ale tentokrát jsem toho u arašídů využila. Tyto jsem koupila v Lidlu - 500g za 30Kč. A když už jsem měla to baleníčko doma, s odhodláním jsem ho použila rovnou celé (no jak jinak a lépe ho zužitkovat!).



Inspiroval mě i nový mixér, který jsem chtěla na máslo využít. Myslela jsem si, že na to bude ideální a půjde to v něm skvěle. Omyl! Nešlo to (ani když jsem těch arašídů ubrala :D). Tak jsem to zhruba po 10 minutách vzdala a vytáhla starého malého chudáčka a doufala, že z toho něco vznikne a já nebudu muset skladovat napůl pomixované arašídy. Nevím, jestli jsem je tak dobře předmixovala či co, ale během pár minutek bylo hotovo. A konzistence přímo ukázková! V jednu chvíli jsem se bála, že to zase nepůjde. Takový ten moment, kdy se to už spojí, ale pořád to není takové krémové a tekuté. Ale chvilku jsem vytrvala a pak to bylo!



Arašídy jsem sice koupila solené, ale máslo z nich určitě nijak extra slané není - sama jsem tedy přidala ještě sirup z agáve a trochu oleje, abych vytvořila tu (pro mě) správnou chuť a aby se to i lépe mixovalo. No a výsledek? Jedna plná sklenice od arašídového másla z Lidlu + ještě asi tak půlka sklenice od Marks and Spencera. Doma mi zbývá ještě trošku oříškového másla od Jori a něco málo od kauflanďáckého Peo (které mi až tak nejede). Takže to mám zase na nějakou (snad hodně dlouhou) dobu vystaráno :D Ale říkám si, že asi u domácích zkusím zůstat (pokud mi nebudou chuťově časem chybět i jiné). Protože běžně zaplatím za arašídové máslo 2x více a mám jej skoro 3x méně - trochu složitá matika :D Jednodušeji, za 60Kč si koupím 300g a domácí výroba mě vyjde na zhruba těch 30kč za 500g. A to už se vyplatí!



Co vy? Taky mixujete doma? :)


PS: Dnes ráno byly překročeny 2 miliony zobrazení blogu. Děkuji všem, co se na tom podílíte! :)


...................................................................................................................................


                     FACEBOOK - STRÁNKA
       FACEBOOK - SKUPINA
          ASK.FM




56 komentářů :

  1. Gratuluju k povedenému máslu a taky k úžasným dvěma milionům zobrazení, tvůj blog si to zaslouží! :)) Myslím, že příště prdím na americký týden a pustím se do vlastního :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já na máslíčku takovou závislost nemám, stačí mi koupit si jednu sklenici na Americkém týdnu a v klidu vydržím do další:D
    Taky mě štve že obecně všechny natural ořechy jsou dražší než ty pražené a solené:(
    Docela mě překvapailo, že to ten nový mixér nezvládl...
    Ještě jednou ti přeji vše nejlepší k svátku:)

    OdpovědětVymazat
  3. překročení je bezvadný! a domácího mixování se bojím :D asi by to můj mixér nedal!

    OdpovědětVymazat
  4. Mě tohle neskutečně rozčiluje - nepochopím, proč ty solené stojí klidně polovic, co ty nesolené! Taky už mě napadlo si koupit ty solené, propláchnout je od soli a z toho udělat máslo, vyjde to o dost levněji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky proplachuju, jednou jsem nepropláchla a bylo to na mě moc slané :)

      Vymazat
  5. Super také zkusím vyrobit domácí.. i když to trvá dýl než když to koupím v obchodě, tak přece jen, cena je výborná :-)

    OdpovědětVymazat
  6. já jsem zkoušela nejdřív kokosové máslo..to se povedlo na jedničku a bylo výborné. Potom jsem se rozhodla pokročit dále a udělat máslo ze slunečnicových semínek a katastrofa :( Dva mixéry se přehřály a tyčový mixér skoro ani nezačal mixovat a už byl pokažený úplně :( Výsledkem byly napůl rozmixované slunečnicová semínka a mamčin zuřivý pohled :( Tohle mě od dalšího mixování másílek dokonale odradilo..a to jsem se tak těšila...
    Nevíš čím to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by nebylo špatné předem ty ořechy nasekat na menší kousky nebo dát do sáčku a potlouct je kladivem :D
      (ta druhá verze bude asi rychlejší :D)

      Vymazat
    2. Můžeš prosím hodit recept na kokosové máslo??
      A ohledně semínek.. no, nezkoušela jsem, ale dle receptů se mají namáčet.

      Vymazat
    3. http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/06/domaci-kokosove-maslo.html
      no ona se spíš v tom mixéru vždycky vytvořila taková jakoby vzduchová bublina (semínka se nahrnuly ke kraji a nože jely naprázdno)...

      Vymazat
  7. Musím říct, že lásku k arašídovému máslu jsem nepochopila a asi ani nikdy nepochopím. Když si to někdo namaže na chleba, budiž, ale jak to někdo může dávat do sladké ovesné kaše..je mi mdlo jen to vidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, mně to zase nechutná na chlebu, ale v kaši jo :)

      Vymazat
    2. I já mažu jen na chleba :D a ještě to trošku osolím :-)

      Vymazat
  8. Já jsem si nedávno koupila svoje první arašídové máslo v Marks & Spencer. :) Domácí někdy musím vyzkoušet. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Já chci domácí PB určitě vyzkoušet! :) Jen se bojím, co na to řekne náš mixér :D A máslo z jiných ořechů si doma dělat ještě nezkoušela??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo ,zkoušela, psala jsem o tom i tady: http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2013/02/jak-jsem-se-dala-na-oriskove-maslovani.html

      Ale až teď se mi povedla taková ta konzistence podle mých představ. Chci zkusit znovu mandlové, už jsem posbírala nějaké tipy, jak na to, tak snad se pak povede :D

      Vymazat
    2. Ty jo, děkuju, tento článek mi nějak ušel a to "vlašacké" vypadá dost dobře a asi ho vyzkouším taky, protože vlašské ořechy miluju! :) myslím, že po takovýchto příspěvcích se rapidně zvýší prodej mixérů :D ...tak až vyzkoušíš mandlové, tak budu čekat (určitě nejen já) na info, jak to dopadlo :)

      Vymazat
  10. gratuliji,domácí arašídové másla nedělám a ani sije nekupuji .přiznám se asi nevím jak chutnají

    OdpovědětVymazat
  11. Já se na to domácí ještě neodhodlala, ale určitě ho jednou vyzkouším. :))
    Tobě se moc povedlo!

    OdpovědětVymazat
  12. Já si doma dělala domácí PB asi před měsícem, a nechápu co furt máte s těma mixérama. :-D Šlo to jako po másle. :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Aj ja by som si najradšej urobila vlastné maslo, ale mám len tyčový mixér, neviem čo by na to ten povedal :D

    OdpovědětVymazat
  14. Šikula jsi! A krásně zdokumentováno! A - rozhodně se to vyplatí! ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. No to ti záááávidím, chci ho taky! Taky tu byl pokus o domácí, ale použila jsem takové malé drtítko (prostě trošku jiný nástavec) a s tím to nešlo..teda šlo, ale ne moc. Takže to zkusím dát do tohoto vysokého, jako máš ty. Jo a dělala jsem ho z arašídů, kt. jsem musela loupat = očistec :D

    OdpovědětVymazat
  16. Ahojky, můžu se zeptat jak dlouho to vydrží než se to pokazí? Kdybych to měla teda v lednici.. jakou to má zhruba trvanlivost..
    Protože i když je arašídové máslo fakt boží tak musím šetřit a hlídat se takže jej jistě hned tak nesním.
    A ještě se chci zeptat - co kokosové máslo, to nevíš jak dlouho vydrží?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, mě se nikdy nezkazilo, ani když jsem ho měla delší dobu, a to ho skladuji venku, ne v lednici. Nejdýl jsem ho měla možná 2 měsíce, odhadem, a vydrželo v pohodě.

      Kokosové máslo neznám, ale měla jsem kokosový olej. Nedávno jsem ho dobrala a měla jsem ho snad rok, taky v pohodě :)

      Vymazat
    2. Dva měsíce? Jak jsi to dokázala Moni? :D:D

      Vymazat
    3. No to už bylo hrozně dávno, když jsem s arašídovým máslem začínala a neuvědomovala jsem si, jak je dobré a jak jde všelijak využít :D

      Vymazat
  17. tak to je super tip!!urcite zkusim,ale nevim, zda to rozmxuju:)))
    rada bych te pozvala ke mne na blog na giveaway o kozenou kabelku!:)
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  18. Mně zas připadají tyhle arašídy slané až moc :D Mixuju jen pražené buráky (z kauflandu, za osm korun 100 gramů, bez soli a oleje)s medem, špetičkou soli a tak lžící oříškového oleje. Takže celkově do 40 kč to i s těmi přídavky vždycky vyjde :) (dělám si vždy 400 gramů tak na týden :))
    Čekat pořád na americký týden by se mi vážně nechtělo :)

    OdpovědětVymazat
  19. Domácí je nejlepší! A mě na něj taky nejlépe funguje ten nejstarší, izolepou slepovaný, komunistický mixér, co máme doma :D Já už teď nijak přehnaně nemásluji, ale když už si ho dělám doma, dělám je jenom čistě z ořechů :D Ale zato mě baví kombinovat ty druhy, přidávat do toho i kokos a tak :) Jinak moc gratuluju k takovému počtu zobrazení, mazec! :)

    OdpovědětVymazat
  20. super, super! :)
    ale teď jsem byla v u nás Lidlu a máslíčko tam bylo i tak, ještě s 16 % slevou!

    OdpovědětVymazat
  21. Mixuju mixuju, samozřejmě! :D Zrovna dneska zase "troška" padla za vlast :D
    domácí máslíčko je prostě super, za máslo peněz hodně muziky...teda máslíčka :D a příště asi taky koupím solené pražené, když jsou ještě levnější, já jsem měla z Billy 500G pražených nesolených za 50kč, což ale taky není žádná pálka :D

    OdpovědětVymazat
  22. já ti nevím, ty solené pražené arašídy, jak je to prostě nějak upravováno, nemám k tomu moc důvěru :) minule jsem si koupila ve slevě makadamiové oříšky, s tím, že je konečně ochutnám a doma jsem zjistila, že jsou solené a hned je dostali rodiče, já přece nebudu jíst solený :D

    OdpovědětVymazat
  23. :-D zní to super,ale chudákmixer.. :-D

    OdpovědětVymazat
  24. Všechno nejlepší k svátku :) a máslo se bojím udělat doma:D mixér by to nezvládl:D

    OdpovědětVymazat
  25. Škoda, že nemám mixér!
    Jednou jsem je ale zkoušela takhle u babičky rozmixovat a arašídy se mi vždy přilepily ke stěně a nemixovaly se! :(( Nevím, kde jsem dělala chybu. Vždy jsem mohla jako blbá vypnout mixér, odlepit arašídy, ale oni se zase přilepily!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na začátku to tak je, musíš mít trpělivost ;)

      Vymazat
    2. To se mi tayk tak stalo, s mandlovým máslem (teď mám v ledničce sklínku pomletých mandlí), ale prostě to nešlo dál. Mixovala jsem to asi 10 minut a nic. Docela jsem se bála, že přehřeju mixér, to by mě máma asi ubezdušila. Takže jak dlouho mám mixovat a co když to chudinka mixér nepřežije? :D :\

      Vymazat
    3. Přesně tohle se mi taky stalo, ale pak jsem to přendala do misky a rozmixovala tyčovým mixérem :-)

      Vymazat
  26. Koukám se už jsem asi jediná na světě komu arašídové máslo opravdu nechutná. Oříšky ráda mám ale jak je z toho máslo tak už mi to nějak nejede :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Možná jsem hnidopich, ale arašídy se moc nedoporučují kvůli plísním a aflatoxinům, nebojíš se jich?

    OdpovědětVymazat
  28. Hm, vypadá krásně :) určitě vyzkouším :) snad to můj mixér zvládne

    OdpovědětVymazat
  29. Takže tam dáváš jen arašídy, olej (normální?), sůl, sladidlo.

    Můžu se tě zeptat, kolik toho másla používáš? Držím redukční dietu, tak s ním nechci nějak přehánět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si dáš okolo 10-20g na porci, tak by to mělo být v pohodě. Na snídani na toasty by šlo i okolo těch 30g. Ovšem je to individuální - zálšží, jak máš nastavený příjem a jak jíš dále během dne ;)

      Vymazat
  30. môžem sa spýtať, či neviete, ako by to išlo tyčovým mixérom? :/ už som ním mixovala všeličo, ale orechy veru nie, tak nechcem riskovať :)

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj Moni, díky článku jsem se konečně odhodlala a taky si vyrobila máslo :) měla jsem arašídy už dlouho koupené, ale pořád se mi do toho nějak nechtělo.. :D Nejdřív jsem se je snažila rozmixovat v obyčejném starém mixéru, ale ten je dokázal jen tak nějak předmixovat.. tak jsem pak zkusila vzít tu hmotu a mixovat tyčovým mixérem a ono to šlo :-) vyšla mi podobná konzistence jako máš ty a chutná dobře :-) díky za článek!

    OdpovědětVymazat
  32. Už bych se do něj měla taky pustit. :P

    OdpovědětVymazat
  33. Na svoji první výrobu se taky vrhnu ,protže dochází z MS a byla jsem teď v Lidlu a porpvé u nás neměli máslo :-( tak už mě to konečně donutilo koupit si arašídy a budu mixovat :-) tak snad se vydaří :-)
    Míša

    OdpovědětVymazat
  34. Nekolik postrehu. Nejlepsi jsou orechy nesolene, co nejcerstvejsi a co nejvetsi. Maji vetsi obsah oleje. Nez je date do mixeru pouzijte mlynek na mak. Nakonec do mixeru pridejte trochu kvalitniho masla, staci opravdu troska, bude se to lepe mixovat. Nakonec sul, pridavam morskou hrubozrnou s ni se to mixuje samo, ale pozor je dost vyrazna takze je nutne ochutnavat. Kdo ma odvahu muze zkusit pridat par listku cerstve bazalky, prida to dalsi rozmer chuti.

    OdpovědětVymazat
  35. Můžu se zeptat, do jaké skleničky se ti máslíčko z 5OOg arašídů vešlo? Do originální sklenky od kupovaného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem ho ve dvou skleničkách, co jsou na poslední fotce ;) Jedna plná, durhá částečně.

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)