středa 23. července 2014

KOUZLÍME S TUŇÁKEM - tipy na obědy, večeře či slané chuťovky


 Recepty na tento blog většinou příliš nedávám - krom Food Inspiration vše publikuji pro lepší přehlednost na druhém blogu. Ale dneska jsem si řekla, že udělám výjimku a přidám vám tu pár tipů a receptů na to, co vyčarovat z obyčejné plechovky tuňáka. Často mi doma nějaká leží
a já přemýšlím, co s ní. Naštěstí je to maximálně univerzální věc a pokud neděláte nic složitého, tak její zužitkování je téměř bezpracné
(žádné porcování, vaření, krátká doba spotřeby apod.). Právě do takových rychlovek využívám tuňáka nejčastěji. Ale občas zkouším trochu
i experimentovat a vytvářím třeba báječné slané minikoláčky nebo rovnou tuňákovou pizzu. A recepty na to vám prozradím právě dnes :)




 


Tuňákové koláčky (12ks)

120g špaldové (nebo celozrnné) mouky
60g másla
2 žloutky
lněné semínko drcené
špetka prášku do pečiva a soli

200g sýra cottage
2 vejce
plechovka tuňáka
sůl, pepř



Základní těsto jsem si připravila zpracováním mouky spolu se lněnými semínky, špetkou soli, práškem do pečiva a změklým nakrájeným máslem. Přidala jsem i trochu vody, aby se těsto spojilo v optimální hmotu :) Toto těsto jsem pak natlačila do formiček na muffiny. Náplň jsem vytvořila smícháním cottage, vajíček a tuňáka (+ sůl, pepř) - nalila jsem ji do těstem vyložených formiček a dala péct na zhruba 30minut při 180 stupních, dokud těsto nebylo zlatavé.  

Musím říct, že tento recept se opravu vyvedl. Zkoušela jsem ho sama dle své fantazie a byla jsem velmi překvapena. I ostatním moc chutnalo, proto vřele doporučuji! Sama se je chystám určitě zopakovat :)

 




Tuňáková pizza

malá plechovka tuňáka
2 bílky
špetka prášku do pečiva
sůl, koření

+ nahoru dle libosti

Není pizza jako pizza. V této tuňákové není tuňák nahoře, nýbrž je základem "těsta" :) Rozšlehané bílky (či celá vejce), smíchané
s tuňákem, prášek do pečiva a oblíbené koření. Nalít do formy
či na plech a péct zhruba 5-10minut. Poté vytáhnout, dozdobit a ještě krátce dopéct. A bílkovinová bomba je na světě :) Originálu se sice nevyrovná, ale každá zdravá alternativa dobrá. A tahle víc než to! :)




Dobroty máme a teď už taková ta klasika :)


 Na oběd do těstovinového salátu či k rýži....





...a na večeři třeba jen se zeleninou :)

 


Víceméně teď používám značku Calvo, se kterou jsem spokojená. Doma mám nějaké zásoby, které se neztratí,
takže kdykoliv je potřeba, tak šáhnu po nich :)


19 komentářů :

  1. Ty koláčky určitě vyzkouším! :) Vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm, miluju tuňáka, super tipy na skvělýho pošmáknutí :D Vyzkouším :)
    http://veru-life.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Tuňákovou pizzu si zase někdy musím udělat, moc mi chutnala :) a koláčky vypadají skvěle !!! Já dělám tuňáka skoro nejraději na těstoviny - na pánvi osmahnu tuňáka s cibulkou a olivami, zamíchám do špget a zasypu tunou sýra :)

    OdpovědětVymazat
  4. ty kolačky určitě zkusím,miluji tuňáka z plechovky

    OdpovědětVymazat
  5. tuňáka miluju, jen je obrovský rozdíl mezi tím levným a kvalitním ....a ten kvalitní je moooc drahý nebo v akci hned vykoupený :D snad v Kaufu tentokrát budu mít štěstí:)
    Pizzu vyzkouším určitě!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna dneska jsem si říkala, že si zajdu pro tuňáka a taky že nevím, co s ním! Pecka článek, díky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tunák je někdy má záchrana, když nemám navařené maso a nebo jen tak v salátu je taky senza :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moni, až tě jednou přestane bavit dělat fitness, můžeš si s přehledem otevřít zdravé bistro u vás v Ostravě. Na ty výborné, zdravé a originální dobrůtky budou lidé čekat frontu, to mi věř :) Můžu se zeptat, kde ses naučila tak kouzlit s jídlem? Vaří i tvoje mamka zdravě?Měj se báječně, Naty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuji. To já bych si ho klidně otevřela i v kombinaci s fitness...baví mě obojí, jen na to mít více času :)

      Vařit a tvořit jsem senaučila takhle víceméně sama - tak nějak vlastní inspirací. Mamka i babička sice taky vaří, pečou, teta je skvělá cukrářka, ale všechny jsou spíše na takovou tu klasiku a spíše nezdravé výtvory podle běžných receptů. Tak jako já neexperimentuje u nás asi nikdo :)

      Vymazat
  9. Než jsem přešla na veganství a v době, kdy jsem jedla těstoviny, tak jsem tuňáka, taky od Calvo zbožňovala, obvzlášť s již zmiňovanými těstovinami, cizrnou a kečupem ;D. A dlouhou dobu to bylo jediné jídlo, které jsem dokázala připravit :D

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem si ty tuňákové koláčky musela hned upéct a Mončo, smekám před tebou !!! Jsou vynikající !!! :) Musela jsem se ovládat, abych se nevrhla na všechny :) Určitě vyzkouším i tu pizzu ;)

    OdpovědětVymazat
  11. To sú ruky športovkyne :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Moni, ty tvé výtvory vypadají výborně! :) Vím, že to s tímhle článkem moc nesouvisí, ale ráda bych se tě zeptala na tvůj názor ohledně kokosu a kokosového mléka. Vidím, že tyto potraviny ráda používáš stejně jako řada blogerek, které se hlásí ke zdravému stravování a clean eating. Když se však podívám na nutriční složení kokosu nebo kokosového mléka (konkrétně na tuky), tak obojí obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny, což přece ale nejsou "hodné tuky" a spíše bychom se jim měli vyhýbat. Proto bych chtěla vědět, z jakého důvodu je konzumuješ. Je to vyloženě jen kvůli chuti? Děkuji a přeji ti krásný den! :) Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je ráda, co se chutě týče, ale zároven si nemyslím, že by byly tyto produkty škodlivé, naopak. Je pravda, že někteří je odsuzují, ale je naopak i spousta studií, která dosvědčila jejich přínosnost pro zdraví i přesto, že obsahují nasycené mastné kyseliny. Za mě to jsou tedy pořád "hodné" a dobré tuky :)

      Viz. například tento článek: http://www.annajermarova.cz/kokosovy-a-palmovy-olej-dva-rozdilne-tuky-udelejte-si-konecne-jasno/

      Vymazat
  13. ještě je vynikající tuňáková pomazánka s tvarohem, cibulkou apod; plněné pečené cukety, karbanátky :) má to vskutku široké využití :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tuňáka uplně miluju, cpu ho snad všude :D
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Mončo,
    je to sice mimo téma článku, ale chtěla jsem se tě zeptat jaké používáš boxy na jídlo do práce? Nemáš nějaký tip?
    Nechci nic extra drahého jako třeba FitMark, ale nějaký ten střed, co bude alespoň kvalitní:) děkují:)

    OdpovědětVymazat
  16. Abych pravdu řekla, tak tuňákovi jsem na chuť nikdy nepřišla. Ostatní ryby zbaštím bez sebemenších problémů, ale ta chuť tuňáka mi nějak vadí. :D Ale možná bych ho zbaštila, kdyby mi ho někdo nějak excelentně připravil. Já ho jen tak plácla k rýži. :D

    OdpovědětVymazat
  17. Skvelé! Konečne niečo zábavné a kreatívne čo sa dá robiť s tou vyschnutou špongiou v konzerve alias tuniakom :D Už aj v tých šalátoch mi šiel na nervy :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)