sobota 27. října 2012

Kolik utratím za jídlo

zdroj obrázku
Aneb - mě byste živit nechtěly :D
K tomuto kroku jsem se odhodlávala už hoodně dlouho - konkrétně k tomu, abych si jeden měsíc zaznamenávala všechny své výdaje. Vždycky jsem to po pár dnech vzdala. Ale tentokráte jsem si opravdu zaznamenala každou utracenou korunu a hodlám v tom pokračovat. Člověk má alespoň přehled o svých financích a nemusím pak marně přemýšlet, kam se poděla celá výplata i s kapesným. A taky další plus to má - když si to zapisuji, lépe zvládám neutrácet za zbytečnosti :)



Mimo všechno ostatní jsem si zapisovala především útraty za jídlo - přiznejme si, těchto položek bylo v mém sešitu nejvíce. Po měsíci zapisování jsem vše spočítala a udělala si jakési shrnutí. Útrata za jídlo, kosmetiku, školu, oblečení, dopravu.... Jídlo jsem si pak rozdělila zvlášť i na ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, pečivo,... A strašně mě tohle počítání bavilo. Vlastně jsem vždycky měla ráda vytváření podobných statistik. No možná se přecejen na to studium ekonomie hodím :D 

Abych to nemusela nepřehledně všechno vypisovat, vytvořila jsem graf s cenami za jednotlivé skupiny potravin. Pod ním se ještě trochu rozepíšu :)


Celkem jsem v období 24.9.2012 - 24.10.2012 utratila za veškeré jídlo 2971Kč, což je na studentské poměry řekla bych celkem dost. Podle grafu součet sedět nebude, některé věci v něm zahrnuty nejsou (například nákupy ve zdravé výživě, u kterých jsem si zapsala jen utracenou částku ale nenechala jsem si účtenku, abych to mohla rozepsat). Celkem mě ta částka překvapila Hlavně v tom smyslu "Kdybych nejedla zdravě a jedla, co je doma, ušetřila bych 3000Kč." Ale samozřejmě vím, že do svého zdraví i do sebe investovat chci. A dříve nebo později bych si stejně jídlo musela platit ze svého. No a taky kdybych tuto částku neutratila za jídlo, kdoví, za jaké zbytečnosti by padla. I tak si ale říkám, že bych se trošku uskromnit mohla. Přestat pořádat nálety na supermarkety a zdravé výživy několikrát týdně a snažit se trochu více šetřit. Někdy už vážně kupuji zbytečnosti. A zbytečně drahé položky :) 

Teď ještě trošku ke konkrétním skupinám potravin:

ovoce a zelenina: trošku jsem čekala, že ta částka tady bude větší. Asi se ale projevují výhodné nákupy ve slevách v Kauflandu :D

mléčné výrobky: tak to je jasné. Tady jsou zahrnuty jogurty, tvarohy, sýry, cottage, kefíry.... To opravdu nakupuji ve velkém. I když 600Kč za měsíc? No trošku moc...

maso, sója, tofu: zde jsem zahrnula takové ty položky, ze kterých tvořím obědy :D Tady ta útrata není moc velká. Ale ještě aby jo - sójové nudličky za 13Kč a tofu za 17Kč (obojí na 2 porce obědů), tuňák za 20Kč naštěstí moc velkou útratu nehodí :) Maso samozřejmě jím taky, ale nekupuji ho tak často a občas čerpám i z domácích zásob a zbytků z víkendů :D

tyčinky: ehm, asi se trochu stydím :D Do této kategorie náleží musli tyčinky, proteinové tyčinky, čokoládové tyčinky (mé oblíbené 40g z Kaufladu). Často jsou i takovou "rychlou svačinou v nouzi", třeba když jsem v práci a mám už všechno snědené. Ale více peněz za tohle než za ovoce? Už jsem to začala řešit, když jsem si včera udělala domácí :)

káva: ještěže nevíte, kolik jsem za ni utratila na začátku září (a ještěže to nevím já sama) :D To jsem totiž obcházela Starbucks a podobné kavárničky hodně často. Jak jsem ale viděla, že peníze za blbý hrnek kávy rychle mizí, musela jsem zakročit a omezit to. Takže teď se snažím kavárnám vyhýbat a občas si dopřeji nějakou levnější :)

ořechy, sušené ovoce: o jéje, to je peněz. Hold oříšky nejsou nejlevnější. Taktéž jsem se rozhodla zakročit. V první řadě hlavně tím, že se nebudu cpát ořechy 2x denně v takovém množství. A navíc si plánuji dovézt zase zásobu vlašáků od babičky. Takže ta částka se snad příštím měsícem sníží. Už teďkom mám doma slušné zásoby, tak by měly vydržet :)

přílohy, vločky: tady k tomu nemám moc co říct. Tento měsíc jsem kupovala snad jenom 1x kuskus, 1x jáhlové vločky a 2x ovesné (do zásoby) :)

svačiny, obědy: svačiny jsou útraty stylem, že mi připravené jídlo nestačilo, tak jsem si musela něco dokoupit. Anebo jsem si rovnou kupovala svačiny až tzv. v terénu. Většinou nějaké pečivo, jogurty, kefíry apod. A obědy jsou taky ty, co jsem si třeba 1x týdně někde koupila místo domácí přípravy :)

pečivo: to je asi jasné - jsou v tom zahrnuty i knackebroty apod.

luštěniny: převážně fazole, cizrna, hrášek a podobné věci z plechovky. Šetření plánuji nákupem luštěnin v sáčku a hezky si je budu vařit :) Včera jsem započala hrachem, který jsem skladovala ve spíži už celkem  dlouho a byla líná ho vařit :D



Nutno ještě dodat, že ne úplně všechno si kupuji sama. Hodně věcí čerpám u z toho, co nakupuje mamka - například vajíčka, šunka, sýry, olej, mouky, brambory, víkendové obědy... A to by asi bylo k mému utrácení vše. Kdysi jste si o to hodně psaly, jenom já nebyla schopná to spočítat, tak snad vás článek potěší :)

70 komentářů :

  1. Moc fajný článek :D Jsem se pobavila :D Ale faktem zůstává, že co jím zdravě, tak také umím ušetřit za jídlo, to je prostě holý fakt :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chci říct, že kdybys nepapala zdravě, určitě utratíš víc :D jsem to napsala blbě :D Myslím, že 3000 za stravu je akorát. A je jedno, jestli jsi student nebo ne, jíst budeš stejně i tak :)

      Vymazat
    2. Chápu :D To je jasné, že bych utratila víc. Znám to ze svých "nezdravých" období. Jak mě chytly chutě, tak kelímek zmrzliny za 70Kč v pohodě a další podobné drahé dobrůtky. Jak člověk nad jídlem více přemýšlí a nekupuje "blbosti", ale jenom to, co jeho tělo potřebuje, tak i ušetří :) I kdybych zdravě nejedla a jídlo si kupovala sama, tak projím minimálně tu samou částku :)

      Vymazat
  2. moc pěkně rozepsané,je fakt že zdravé potraviny nejsou nejlevnější,ale jídla z fastfoodu jsou rozhodně dražší a ještě k tomu nezdravé:) Kájušenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Oběd ve Fastfoodu skoro za 100Kč, to si doma udělám o polovinu levnější, o 100% zdravější a ještě mi z toho výjdou 2 obr porce :) Když se to tak vezme ve výsledku tak to zdravé stravování je určitě i levnější :)

      Vymazat
  3. Tak ta částka mi přijde oki. Já když někomu řeknu, že žiju zdravě a kupuji jen kvalitní potraviny, tak si hned myslí: Pane Bože, ty kupuješ jenom Bio potraviny, to musí být drahé. (I když Bio jsem třeba vůbec nezmínila) Navíc lidé, kteří zdravě nežijí, utratí mnohem více za různé pamlsky nebo alkohol. Děkuji za článek, fakt zajímavý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu! V dobách, kdy jsem se stravovala nezdravě, jsem utratila ještě o tisícovku víc (included posezení v hospách a podobně) než teď.

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že se článek líbí :) Já třeba do hospod apod. vůbec nechodím, takže hodně ušetřím na tom :) A je fakt, že když jsem měla období, kdy jsem zdravě nejedla, tak to hned padlo 70Kč za kýbl zmrzliny, 100Kč za pizzu a peníze mizely ještě rychleji :)

      Vymazat
  4. Já si taky všechno zapisuju a jídlo (naprosto všechno, co projde mými ústy, u příbuzných teď jíst nemůžu, takže i tam si vše vozím s sebou) mě taky vychází na cca 3tis. za měsíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si taky zapsala i blbou musli tyčinku za 10Kč co jsem si někde koupila. Je fajn mít přehled. A taky ráda vidím, že má utráta je vcelku běžná a "průměrná" :)

      Vymazat
  5. Tento článek je úžasný! :) Mohla bych si taky jeden měsíc zapisovat kolik za jídlo utratím. Myslím, že určitě ne tolik jako ty, nemám tolik peněz na utrácení, ale kolem 1500,- by se to asi taky mohlo pohybovat :D je fakt že když jsem dřív jedla úplně jinak, utrácela jsem asi víc, i když jsem do obchodů a do zdravé výživy tak často nechodila. Chodila jsem totiž spíš do pekáren, do různých bufetů, kupovala jsem si samé kraviny které mi na nic nebyly, kupovala jsem víc kosmetiky než teď, která mi do teď leží nepoužitá v šuplíku. Jídlo aspoň sním, a když ne, zásoba se hodí vždycky :) co na tvoje utrácení za jídlo říkají rodiče? Mě pořád buzerují, že si to budu platit sama, že se tolik peněz za jídlo nehodí, že si budu platit i plyn když si skoro každý den vařím jídla atd atd :D akorát si vůbec neuvědomujou, že třeba taťkovi cigarety taky něco stojí, že mamčiny sladkosti ve skříňce u postele taky něco stojí když je schopná sníst 2 bonboniéry před spaním, a že jsem si celé prázdniny a září platila jídlo ze své výplaty, ale nejhorší jsem jen já :D to vedlejší u nás v rodině prostě nikoho nezajímá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem měla k dispozici míň peněz, takže jsem taky tolik neutratila. Těch 1500Kč taky cca. Teď už mám brigádu, tak se můžu rozšoupnout no :D

      Rodičům je to jedno, protože si to platím sama - dostávám tedy akorát nějaké kapesné, stravenky + výplata z brigády. Ale desetitisícové položky to rozhodně nejsou :)

      Vymazat
  6. Není to tak hrozné. ;) Napadlo mě, že bych tohle zapisování mohla taky zkusit. A zároveň jsi mi dala nápad na dnešní oběd - těmi luštěninami. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :) Určitě zapisování zkus. Mě to v mnoha ohledech pomohlo a je super mít přehled o svých příjmech a výdajích :)

      Vymazat
  7. Tak tebe bych opravdu živit nechtěla :-D...neeee dělam si srandu, myslim že to mam taky zhruba tak...měla bych např o hodně nižší položku s ořechama a sušeným ovocem, za to bych měla vyšší tu se zeleninou a ovocem...já sama teda utratim mnohem míň, ale když jsem doma a ne na bytě,tak mi mamka koupí většinou všechno co chci, už si zvykli že si např. vařim večeře a nedělam si na ně jen obložené pečivo atd. atd.....každopádně bych si to taky mohla v Hradci takhle spočítat, docela by mě to zajímalo...zkusim se do toho od příštího týdne pustit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já takhle vždycky vyjídám na návštěvě babičku :D Ta má ždycky plno dobrých a zdravých věcí, tak si od ní i něco odvážím. Akorát za teda jezdíme jenom tak jednou za čtvrt roku. Ale alespoň něcé :) Zapisování zkus, podle mě je to super mít přehled ;)

      Vymazat
  8. moc zajímavý článek:)
    ale ta částka mi přijde normální, i podle toho, co jsi k tomu rozepsala mi to nepřijde jako nějaké utrácení - vždyť jíst se musí, na tom se šetřit nedá, a podle toho co jsi napsala mi soja, tofu, zelenina, nějaká ta tyčinka jako utrácení nepřijde, to je normální a nezbytné. utrácení by bylo, kdyby ses stravovala často v restauracích, pečivo si nechystala doma ale kupovala už balené bagety atd..nekupuješ si žádné drahé nezdravé chipsy, cocacoly..
    problém je podle mě spíš v tom, že ti na to nedávají peníze rodiče a musíš si to platit sama, za což tě ale obdivuju :)
    já s tímhle naštěstí problém nemám, na jídlo mi dávají peníze rodiče - v šuplíku v kuchyni jsou vždycky peníze nebo stravenky, které si beru, když jdu nakoupit. samozřejmě toho ale nezneužívám, kafíčka ( která se taky snažím omezit - dala jsem si pravidlo že kafe si v pouličním stánku koupím tak jendou za dva týdny - je výborné, ale stojí 60 kč ), a nějaký ty dobroty jako je burákové máslo si taky platím sama:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš super :) Já teda dostávám nějaké kapesné a stravenky, ale ani ne v takové částce, kolik utratím za to jídlo. Možná by se to tak vyrovnalo a nezbylo by mi nic navíc :D Naštěstí mám teď tu brigádu no, tak se můžu rozšoupnout i v tom jídle :)

      Vymazat
  9. Asi se k tomu taky někdy dokopu a zapíšu si to, protože si myslím, že bych to měla hodně podobné... I když ta konečná suma by se mnou mohla švihnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se taky úplně bála, co za číslo na mě vybafne :D Ale tak nějak jsem to už i tušila během zapisování, že to nebude nejnižší :)

      Vymazat
    2. Ale mám dobrý pocit aspoň z toho, že neutrácím za takový kraviny jako čokolády a spol., ale fakt za ty dobrý zdravý věci... I když to moji peněženku asi nezasytí :D

      Vymazat
    3. No taky nekupuju pizzy, čokoládové tyčinky apod. Aspoň ne pravidelně. Ale zase si často kupuji i takovéto "zdravější" mlsání :D Takže u mě se to trošku vyrovnává :) I když kdybych jedla nezdravě, tak bych měla pořád na něco chutě a kupovala bych to pořád, takže se mi to zdravé jezení i vyplatí :)

      Vymazat
  10. Mám štěstí, že sem zatím nezletilá a jídlo mi budou kupovat rodiče až do maturity... :D Až budu na výšce, bude to horší. Aspoň budu dostávat kapesné :) Z toho si nakoupím to, co budu potřebovat :) Jinak, je pravda, že maso je strašně drahé. Tofu nebo sójové maso se s tím nemůže srovnávat. Další důvod, proč být vegetariánka :D Ale asi bych to nevydržela! Vajíčka máme od dědečka, ale vždy když ho o ně požádáme, strašně brblá, že jich teď na zimu bude málo a že se mám o ty slépky chodit taky starat... :d No jo, dědeček... :D Proto s nimi šetříme. No vločky, kapitola sama o sobě. Jsou strašně levné a vydrží! Taky sem měla kdysi nápinky zkoušet si ty luštěniny vařit sama, ale pak, po zkušenosti se sójou, to vzdávám.. To bylo hrozné, pořád to bylo tvrdé a jak mám skara poznat, že už to změklo? :D Po víc jak hodině a půl sem to šla zkontrolovat a furt nic. Na návodu bylo, vařte do změknutí. Fakt paráda... :d No naštěstí se to dalo jíst. Dělala sem z toho pomazánku. Ale příště, raději konzerva... :D Oříšky jsou drahé. Snažím se je kupovat v makru ve velkém balení za lepší cenu, ale potom dojde tatínek, všechno mi to sní a já musím kupovat brzo další. Když sem je jedla samotná, balení mi vydřelo klidně 2 měsíce! :) Já teda nejvíc kupuju mléčné výrobky a zeleninu. Ovoce už tak ne... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jídlo začala sama kupovat už někdy na střední, zruba v 16-17. Dostávala jsem kapesné i stravenky. I když je fakt, že jsem za něj utratila tak o polovinu méně, teď mám ještě brigádu, tak si můžu více dopřát :D

      Vegetariánství - už si tak skoro začínám připadat :D Maso mám snad jenom o víkendu, nebo tak 1-2x týdně + nějaká ta šunka. Ale ani mi to moc nechybí :)

      No a ty luštěniny uvidím, dneska jsem si koupila fazole :D Třeba červená čočka se uvaří rychle a je měkká, aleo to ostatní mám trochu obavy. Ale dají se koupit i nějaké předvařené fazole, hrách apod. Mamka to teď kupovala a bylo to rychle hotové a dobré :)

      No a ořechy mi naštěstí nikdo nejí. To bych je hnala! :D

      Vymazat
    2. S tím masem to mám taky tak. Občas si dám tuňáka, ale když se na d tím zamyslím, jím ho jen s rodiči o víkendech :D Plus teda ta šunka.. Já dostávám kapesné a měla bych zaplacené i obědy, ale chodím tam málokdy a polovinu z kapesného vypláznu za měsíční jízdenku... :D :/ Kde kupuje mamka ty předvařené luštěniny? :O Nikde sem je zatím neviděla..
      A my sme ořechožrouti všichni! :D Teda spíš arašídožrouti.. Já a taťka, mamka občas a ségra je spíš na čokolády... :D Ale táta mě štve, jak pořádá nájezdy na mou tajnou skrýš v kuchyni.. Vždycky jenom slyším, jak se otevírá skříňka a táta chroupe oříšky :D :D

      Vymazat
    3. Myslím, že je kupovala v Bille. Ale taky jsem je viděla myslím v různcýh supermarketech - byly teda akorát v krabici a ne v sáčku :)

      To já bych si nenechala líbit, aby mi lezli do jídla, na to jsem háklivá :D U nás všichni ví, kde mám svoje jídlo a něco mi berou jenom vyjímečně :D Většinou mají dost svého. A tak taky ví, že si to kupuju ze svého žejo, tak mi to nevyjídají :)

      Vymazat
    4. Děkuju! :) Mrknu na to! :)
      No jo, ale naši to kupují, takže.. :D :D mám hold smůlu.. Ale vždycky sem patřičně naštvaná :D

      Vymazat
  11. Je to docela vysoká částka, aspoň pro mě. Když si ale vzpomenu na svoje začátky, kdy jsem si nakupovala sama, byla by to určitě podobná částka. Časem se člověk naučí šetřit a přemýšlet nad tím, co opravdu potřebuje/chce. Po třech letech jsem se dostala na čátku, ze které se dá i ušetřit, což je moc super. Já nejvíc utratím za ovoce. Nahrazuje mi sladkosti, na které mám chuť pořád, tak mám pěknou zásobu. Zato se zeleninou je to bída! Musím napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se taky časem naučím trochu ušetřit. Je fakt, že mám problém s tím, že jdu do obchodu pro 2 věci a skončím s několikanásobně větším nákupem :D Zeleninu jsem se naučila jíst denně vždycky k pečivu s něčím, co mívám na svačinu nebo na večeři. A ještě ji musím mít u oběda, takže jí mám tak nějak asi dost :)

      Vymazat
    2. To znám. Proto si vždycky v neděli skočím na větší nákup se seznamem a nesmím si koupit nic navíc :D Pak už jen průběžně dokupuju pečivo jen.

      Vymazat
    3. To je chytré :) Já jsem dneska šla taky se seznamem a mám plno věcí navíc :D Ale tak snad mě omluví, že to jsou akorát kila zeleniny navíc, která byla vážně extra levná (nj, zas ten můj Kaufland :D ) a vydrží mi snad i na celý týden. A taky se do Kaufu často nedostanu. Kdybych šla nakupovat jinam, tak tam nechám za setjné věci tak 2x tolik. Ale budu se snažit polepšit a taky ty seznamy více dodržovat :D

      Vymazat
  12. Práve včera sme išli z nákupu z tesca a mamka si lámala hlavu nad tým, ako sme tam mohli nechať cez 35€, keď včera sme tam boli tiež a nechali sme tam podobnú sumu. Bol to nákup pre celú rodinu, ale zistili sme že proste nakupuje viac druhov potravín- tým že jem zdravšie a som vegetariánka a tým, že brat už je chlap tiež a potrebuje jesť veľa a hlavne nie to isté(a stále má super postavu! nechápem prečo nemám jeho gény =D)
    Ja sa priznám že šetrím na jedle, chcela by som vyskúšať kopu nových vecí, ale jediné čo ma trápi je ich cena. Tak si poviem, že až si budem sama zarábať, tak si to dovolím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to znám, já tak jdu občas do obchodu 2 nebo 3 dny po sobě s tím, že ten třetí den už potřebuju jenom třeba 2 věci a zase tam nechám plno peněz a nakoupím spoustu věcí :D Hold jídla je strašně hodně a vždycky se najde něco, co by se ještě člověku hodilo :) Já už naštěstí aspoň trochu vydělávám, takže si trochu dopřát můžu :)

      Vymazat
  13. Tak já to zatím nepočítám.....doma jíme zdravě, takže pátek,soboty,neděle můžu jíst normálně doma..ale když jedu do olomouce, tak na ty 4 dny někdy 5 dostávám 500 a z toho vyjdu i s jídlem,cestou plus případná kávička nebo sklenička vína s kamarádkou a to nakupuju zdravé věci(zdravé výživy,billa, proteinové tyčinky ve sportu nebo rossmanu..)..Celkem jsem skromná,když se nad tím zamyslím..nevím jak to dělám...ale asi v tom hraje velkou roli, že doma máme zdravé věci, takže když jsem doma, tak si sama kupuju jen uplně speciální věci ve zdrave výživě, které jím jen já :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jejda, 3tis/měsíc? Jím víc než ty, kvalitně a zdravě a utratím 2-2,3tis (některé věci jsou na delší dobu, nerozepisuju přesně co kupuju, ale zapisuju nákupy v superhyper a k tomu kdyžtak poznámky o vyjímečných položkách). Já si kolik za co utratím píšu už druhý rok a asi s tím seknu- jen se tím prohlubuje moje chorobná šetřivost. I když zrovna jídlo je jediná položka, na které nešetřím a preferuju kvalitu i za vyšší cenu. Ale nekupuju hlouposti (např sušenky si radši upeču a vyjdou na zlomeček ceny i se započítanou el. energií, 100%ní celozrnný chléb mě vyjde na 1/4 ceny v obchodě apod)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, a jaký si pečeš ten celozrnný chléb?? já už zkoušela dost receptů, ale pokaždé hrůza a děs :D

      Vymazat
    2. Celozrnný chléb si peču doma i já. Zrovna včera jsem dělala špaldový :) Máme domácí pekárnu, takže to je pohoda. Povedl se snad vždycky, většinou čerpám z internetu. Hodně mi chutnají chleby, kde se do těsta přidává jogurt, kefír nebo podmáslí. A samozřejmě nějaká semínka :)

      Vymazat
  15. Útratu za jídlo si zapisuju už třetí měsíc a můžu to jen doporučit. Je to sice ze začátku otravné brát si účtenky a zapisovat ale časem člověk zjistí za co zbytečně utrácí a má výdaje víc pod kontrolou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas tak strašné to není, jak jsem zjistila. Účtenku hodím do peněženky a útratu většinou první zapíšu do malého zápisníku, který nosím pořád sebou. A jak mám čas, tak pak všechno doma přepíšu do spešl sešitu a účtenky založím :) Opravdu je takový přehled ve výdajích super. Nevím, proč jsem to zapisování tak dlouho odkládala :)

      Vymazat
  16. Jenom? Ale ty asi bydlíš doma, jak jsem vyrozuměla z článku (aspoň doufám, že správně). Kdyby sis celý měsíc musela kupovat svoje jídlo, je to 2x tolik :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, bydlím ještě u mamky. Jinak by to bylo určitě více :)

      Vymazat
    2. Není pravda, živím se sama a jak jsem psala výše, tak za jídlo utratím 2-2,3tis ;-)

      Vymazat
  17. wow, kde kupuješ tuňáka za 20?? já asi neumím hledat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad všude mají i levnější tuňáky. Tenhle byl ale zrovna v akci :D V Bille tuším :) Nutno teda dodat, že jsem měla na mysli toho z konzervy, ne čerstvého :D

      Vymazat
    2. Tahle levnej je ale myslím jenom ten drcenej... Že?

      Vymazat
    3. Párkrát už jsem narazila i na nedrceného, který stál kolem 20Kč, ale přesnou značku už si nepamatuji. Pokaždé většinou kupuji jiného a teď už ho ani nekupuji tak často, jako dřív.

      Vymazat
    4. Holky, jestli můžu poradit, tak já si kupuju tuňáka od Franze Josepha, normálně stojí kolem 60kč, ale Albert nebo Billa ho mají často v akci za 30kč, to si vždy nakoupím zásoby. Vřele doporučuju, je výbornej (a nedrcenej).

      Vymazat
  18. Myslím, že si začnu taky zapisovat za co utrácím peníze, protože se neustále divím, kam mizí :D
    Za jídlo taky dost utrácím, hlavně za ovoce, ovesné vločky, jogurty, apod.. ale horší je to u mě s oblečením, takže Ti děkuji za inspiraci. Zkusím si celý listopad zapisovat své útraty :)

    Skvělý článek!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbil a inspiroval tě :) Já naštěstí za oblečení moc neutrácím - asi ale hlavně proto, že už mi na něj moc peněz nezbývá :D

      Vymazat
  19. Ahoj, potřebovala bych radu ohledně jídla... a vlastně i pití.. Myslíš, že je možné, při udržování (popř.lehkém hubnutí, ale nemusí být) vypít dejme tomu každou sobotu 1 až 2 pivka, popř. vínka? ..nechci pořád sedět doma, když všichni choděj pít..
    A co třeba kafe? Psalas tu, žes teď docela hodně navštěvovala kavárny? To se může při udržování? :) A jak často? je to "hřích" ?
    A pak taky, mám trochu problém se žaludkem, takže se mi občas stává, že jsem rychle přejedená. I když jím víc porcí denně. Jenže pak docela rychle hlad.. Takže mam zvětšit "kaloričnost" jídla, když kvůli žaludku nemůžu zvětšit porce? ..Děkuji za odpověď
    Míša*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nevidím důvod, proč by sis jednou týdně nemohla i alkohol v míře dát, určitě po 1-2 skleničkách nijak nepřibereš ;)

      Káva - nechápu, proč by se nemohla? Já ji piju 2x denně. Nesladím, ale dávám dost mléka. V kavárnách si dám v klidu nějaké latté, občas i s nějakým sirupem. Taktéž po tom nepřibereš, pokud to nebudeš pít na litry.

      Nevidím důvod, proč by se káva a alkohol nemohly při UDRŽOVÁNÍ pít - vždyť to pijou lidi po celém světě a určitě tyhle nápoje nejsou důvodem přibírání :)

      Ohledně toho problému s žaludkem - nevím, s podobným problémem jsem se nesetkala. Spíš je to podle mě o zvyku. Určitě by ses časem "naučila" sníst větší porci najednou. Zkus postupně zvětšovat. Ale pokud potřebuješ do sebe dostat více enrgie a nejde to, tak kaloričnost klidně navyš.

      Vymazat
  20. Tak já tohleto utratím za jídlo také, v přepočtu na českou měnu. Ovšem nejvíc utrácím za zeleninu, pak následuje maso (ryby, drůbež), v těsném závěsu mléčné výrobky, luštěniny a ovoce.
    Něco jde taky na suroviny na pečení - různé mouky, vejce, semínka. Naproti tomu nepiju kávu a nejím tyčinky. Obědy a svačiny jdou z domácích zdrojů. Pečivo a sladkosti peču většinou domácí.

    Člověk prozře a změní hodnoty, jakmile se dostane z domu a musí si všechno platit sám.

    Zajímavý článek!

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělý tip, určitě to také vyzkouším! Za jídlo ve stylu zdravá výživa se vždy slušně rozšoupnu, tak si musím taky zevidovat, kolik to za měsíc dělá :-) I když jsem přesvědčená, že to určitě není tolik, než když jsem jedla nezdravě...
    Supr článek!

    OdpovědětVymazat
  22. Tak tenhle článek mě zaujal, pořád si říkám kolik tak asi utratím měsíčně za jídlo a hlavně mě zajímalo kolik tak utratí druzí ať můžu porovnávat :-) Budu si to taky muset spočítat, ikdyž myslím, že se vlezu do těch 1500kč, protože fakt miluju výhodné nákupy, např. včera jsem v tescu koupila 4x lahůdkové tofu jedno balení za 4,20kč!!! No neber to rovnou jsem vzala všecky čtyři ve slevě, mě se to v ledničce neztratí :D Kávu nepiju a musli tyčinky taky nekupuju takže těch 1500kč vidím fakt reálně, nu každopádně si to některý měsíc spočtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super cena! Taky bych brala do zásoby, pokud by ale mělo nějakou vhodnou dobu trvanlivosti :)

      Vymazat
  23. 3 000 jsou tak nějak v normě, myslím ;) To vychází +- stovka na den, my máme dohromady s přítelem asi 250 korun na den, s tím, že žijeme sami bez rodičů, takže kupujeme komplet všechno.

    OdpovědětVymazat
  24. Řekla bych, že ta částka je přijatelná. Takže bych to rozhodně nehrotila ;)
    Ségra letos taky odešla na vysokou, takže vím, jak to s financema je. Ona teda nejí nějak extra zdravě, ale je pravda, že za jídlo utratí nejmíň ze všech výdajů, co má. A to se bála, že si nevystačí, protože bude pořád nakupovat jídlo :D
    Je pravda, že bydlí na koleji, na obědy chodí do menzy, takže určitě utratí míň peněz než ty, co si sama všechno kupuješ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ych chodila do menzy, ale nestíhám to časově. V době, kdy se vydávají obědy mám většinou výuku nebo už jsem v práci apod. Ale třeba příští semestr :)

      Vymazat
    2. Asi má štěstí na menzu, u nás v menze stojí oběd (se studenstkou slevou!!) 65 - 80,- a dělají maličké porce. Na koleji si vařím do krabiček a jídlo mám za 20 - 30,- a svoje adekvátní porce

      Vymazat
    3. Nevím, kolik přesně tak stojí jídlo, ale říkala okolo 50 Kč. Což je možná trochu víc, ale teda jídla jim tam vařej parádní, jak jsem poslouchala. Každej den tam mají vegetariánská jídla, což jsou super odlehčený varianty. Navíc mají často rýži, kuskus a podobný věci. Ne jak u nás jen knedlíky s omáčkou.

      Ona tam taky nechodí každý den, když nestíhá tak si něco kupuje, je ale pravda, že časově se to fakt nedá stíhat každý den

      Vymazat
  25. Perfektní téma článku, Moni! Obdivuji, že jsi měla ty nervy si všechno zapisovat a potom ještě roztřizovat do kategorií a dělat grafy.. :D Já sama radši ani nechci počítat kolik do jídla dám, je mi jasné, že o moc méně než u tebe to nebude :/ A taky si teď uvědomuji, že obrovskou položkou by u mě především byly ty zmiňované kávy... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mě právě to počítání a roztřizování bavilo :D

      Kávy, to je hrůza no :D Hold když si člověk oblíbí ty z kaváren. Doma mě to nic nestojí, protože domů kávu kupuje mamka, horší bylo odolat si každý den někam během školy na ni zajít :D

      Vymazat
  26. wow, to je poměrně dost penez ..

    OdpovědětVymazat
  27. Mne to nepřijde moc, taky projím cca 3000,-, ale je pravda, že tím, že bydlím sama tak to mám včetně toho co jsi psala, že čerpáš doma, takže to už je taky potom asi něco jiného :-)... Ale nepřijde mi, že bych zdravou stravou za jídlo utrácela víc, ano teď si koupím kvalitní a lepší potravinu, ale dřív bych si místo toho koupila sladkost, brambůrky nebo podobnou "chuťovku", takže je to nula od nuly :-)....

    OdpovědětVymazat
  28. Když jsem ten článek četla, z hecu jsem se zeptala mamky kolik projí na výšce můj brácha. Říkala že na jídlo + posilovnu + tramvaje a cesty domů dostává něco kolem 2000. Je pravda že vždycky od pátku do neděle vyžírá celkem důkladně ledničku u nás doma ale stejně se mi to zdá celkem málo. Vím že jí zdravě a cvičí a jde to na něm vidět. Ale hold chlapi - ti to mají snadnější. Jinak super článek jako vždy. Je fajn že si vždycky na blog najdeš chvilku čas. Moc ráda sem chodím a čtu články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Chlapi to opravdu mívají často lehčí no :) Ale ta částka se mi taky zdá celkem málo, pokud je to na měsíc a zvládne z toho zaplatit ještě i fitko a tramvaje.

      Vymazat
  29. Ty bláho, tak to je hodně zajímavé.. já sama ještě nevydělávám a kapesné nemám zas tak vysoké abych si tohle mohla dovolit, takže musím jíst to, co je doma a jen občas si koupím něco ze zdravé výživy. Chtěla bych se chtěla zeptat, kde kupuješ to tofu a tuňáka? Já vždycky narazím na strašně drahé a to mi rodiče koupit nechtějí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tofu kupuji v bille - neochucené 200g za 17Kč, což je podle mě úplně super cena :) A tuňáka jak kdy. Většinou když je v akci, kolem 20Kč. Ví za něj obvykle ani nedávám, max 30Kč, podle velikosti balení. Menší balení a obyčejnější značky jsou většinou k sehnání za těch 20Kč skoro v každém supermarketu ;)

      Vymazat
  30. Já mám na měsíc 2000 a bohatě mi to stačí, i když si třeba nekupuji maso, které je poměrně drahé a nejím tolik mléčných výrobků. Spíše jsem na ovoci, zelenině a různých semínkách.

    Ale hezky jsi to rozebrala :).

    OdpovědětVymazat
  31. Tohle je super článek. Mně to nepřipadá vůbec drahé, naopak je to velmi levný seznam věcí, nechápu, že za svačiny je tam například tak málo a za ovoce za celý měsíc také. :). Já bych utratila rozhodně víc, například za tyčinky po cestě do práce, za posezení s přáteli v čajovně nebo restauraci (to se určitě taky počítá :o)). Takže asi nejsem z "laciného" kraje.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)