čtvrtek 25. října 2012

Psyllium - stop nedostatku vlákniny!

Hledáte způsob, jak zvýšit množství vlákniny ve vaší stravě? Chcete podpořit metabolismus tuků, udržet si správnou hladinu cholesterolu a upravit zažívání? Pak pro vás právě Psyllium může být to pravé :) Jistě jste už o něm slyšely, někteří jste ho možná už i vyzkoušely. Já s ním mám však první zkušenost a poprvé se o něm také zmiňuji tady na blogu. A vyzkoušet jsem se rozhodla hned několik výrobků od Dr. Popova.



Začněme tím, co asi už viděla v lékárnách či na internetu většina z nás: psyllium jakožto rozpustná vláknina. Cože to vlastně ono psyllium je? Jde o rostlinu, konkrétně Jitrocel indický. Semena této rostlinky obsahují rozpustnou vlákninu ve formě slizu. Abyste si tuto rostlinku nemusely pěstovat doma, můžete si jednoduše pořídit psyllium rozpustné nebo i v tabletách.

Já se rozhodla pro výrobek Psyllicol PLUS s probiotiky.  Zaujal mě hlavně tím, že měl v sobě ještě něco navíc - konkrétně probiotické kvasinky. Cituji  z popisu výrobku:  

"Tyto kvasinky podporují přirozenou imunitu tím, že působí jako dočasný štít proti virům a bakteriím. Zastavují růst "nepřátelských" bakterií, pomáhají stabilizovat střevní mikroflóru a přispívají tak k zachování pohodového zažívání. Výhodou oproti ostatním probiotikům je odolnost v kyselém prostředí i vůči antibiotikům. Proto je lze užívat již v průběhu antibiotické léčby, která poškozuje střevní mikroflóru. V doporučené denní dávce Psyllicolu PLUS je obsaženo denní potřebné množství živých kvasinek."

Užívat ho můžete různě: rozmíchat ho ve vodě, přidat do jogurtu, musli, ale údajně i do omáček či polévek (pro tento případ abyste ale měly mít spíše neslazenou verzi). Já teda přiznám na rovinu, že rozpuštěné ve vodě mi psyllium nechutná a vypít bych ho nezvládla. Pokoušela jsem se o to 2x a prostě to nešlo. Ale přimíchat si ho do jogurtu, k musli nebo do kaše...to už mi problém nedělá :) Psyllium, které mám, je doslazováno sukralózou a je s příchutí lesních jahod. Musím uznat, že opravdu hezky voní, ale příště už asi raději zvolím neochucenou verzi. Přecejen má i širší uplatnění. A účinky? Jak už jsem zmiňovala v úvodu - podporuje metabolismus tuků, udržuje hladinu cholesterolu, navozuje pocit sytosti, pomáhá při potížích se zácpou či hemeroidy a hlavně doplňuje tolik potřebnou vlákninu.



Co mě opravdu překvapilo, jsou sušenky s psylliem. Jakožto milovnice sladkého jsem je musela ochutnat :) Díky obsahu vlákniny a celozrnné mouky jsou tyto sušenky zdravější alternativou sušenek klasických. Navíc mají i snížený obsah cukru, takže nejsou zbytečně přeslazené. Chuťově jsou taky dobré - jsou měkké a vláčné. Ideální třeba na svačinku s ovocem a kefírem nebo jako dezert po obědě. Alespoň takhle jsem je zužitkovala já :)

Poprvé jsem se setkala také s tyčinkami s obsahem psyllia. Taktéž jsou zdravější alternativou typických tyčinek či jiných slaných pochutin. Jak chutnají vám nepovím, jelikož jsem je ještě nerozbalila. Ale někdo z vás bude mít příležitost je ochutnat. Zatím nebudu předbíhat, více se dovíte pravděpodobně příští pondělí ;)

Krom tyčinek a sušenek lze na trhu sehnat i psyllium chléb, se kterým jsem již také měla zkušenosti a mohu ho doporučit. Osobně tedy dávám přednost spíše téhle formě psyllia - tedy ve formě tyčinek, sušenek či chlebu. Rozpustné mě až tolik nezaujalo, ačkoliv jsem si vědoma jeho pozitivních účinků. Kdo však má problém s nedostatkem vlákniny a rozpustné psyllium mu také nechutná, může jednoduše sáhnout třeba po tabletách :)

A co vy a psyllium? Znáte, používáte, máte ho rádi? Ráda si přečtu i vaše názory :)

Závěrem ještě foto dnešní snídaně, do které jsem právě psyllium zakomponovala. Poznat to na pohled není (ani chuťově to nijak zvlášť nebyo cítit), ale alespoň vidíte kam všude ho můžete zakomponovat :)





37 komentářů :

  1. zajímavý článek:)
    o psylliu vím, ale nikdy jsem po něm nijak nekoukala, protože myslím, že nedostatek vlákniny nemám - samé kaše, ovesné vločky, musli, musli sušenky, semínka, celozrnné pečivo, zelenina...hodně vlákniny přijmu běžně v jídle ( teda alespoň myslím, nevím jaká je denní dávka :D )
    ale ty sušenky mě zaujaly, protože mám ráda sušenky všech druhů, a když jsou zdravější, tím líp:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si nemyslím, že bych měla nějak extra málo vlákniny. Ale nebráním se zkoušení nových věcí :D Pro mě byly taky nejzajímavější asi ty sušenky :)

      Vymazat
    2. Používám kapsle Psyllia od Dr.Popova, spíše co se týče redukční diety cca 30min před jídlem. Zkouším to tepřive 14, ale výsledek super! Sním mnohem menší porce a nedovolí mi to se přejíst :-)

      Vymazat
  2. O psylliu jsem už párkrát uvažovala a dokonce už ho měla jednou v ruce a skoro v košíku, pak jsem si ale řekla, že vlákniny přijímam dost v jídle a nakonec si ho nekoupila. Tak uvidíme, třeba někdy příště :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky si myslím, že vlákniny přijímám dost..ale koupit si sušenky nebo chléb obohacený o vlákninu-skvělý nápad-po této recenzi si určitě nějaký výrobek koupím...ten chléb už jsem asi 2x měla a byl vynikající..hlavně s přírodním kuřecím řízkem na horách :D..a už jsem zvědavá co se dozvíme v pondělí! :D ale zas nemůžu se tolik těšit, protože mi pak strašně rychle uběhnou prázdniny a to nechci..je to těžké :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak to je dilema :D Já prázdniny nemám, tak mi je to celkem jedno. I když do školy už zítra nejdu tak jako tak :D

      Vymazat
    2. :D :D jo kéž by všichni měli moje "problémy" co? :D

      Vymazat
    3. Ták-po včerejším nákupu mám "čisté" otruby a chlebík :D..z otrub už sice ubylo-ale to mamka :D

      Vymazat
  4. Já psyllium používala jako rozpustnou vlákninu jen pár týdnu, ale moc mi to nevyhovovalo-hlavně kvůli chuti. Můj tatka ho ale konzumuje každý den a nemůže si to vynachválit. Rozhodně ale děkuji za tip..určitě vyzkouším a taťkovi doporučím ten chléb, protože na sladké on moc není :D

    OdpovědětVymazat
  5. Psyllium užívám pravidelně od prázdnin a pozoruju dokonalé zlepšení zažívání! Opravdu! Nejdřív sem se bála jestli z toho nebudu mít spíš zácpu, ale nic takového! Opravdu můžu jen doporučit. Do kaší si to ale nedávám. Má to pak hodně divnou konzistenci... Dávám si to do jogurtů apod. Nebo ráno s pomáslím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Konečně už vím, co to psyllium je. Měla jsem zatím jen chleba :)

    OdpovědětVymazat
  7. Už jsem vyzkoušela malinové,melounové a obyč. Ochucené jsou opravdu dobré i jen tak na vypití. Obyčejné psyllium si zase ráda přidávám do ovesné kaše. Chléb jsem ještě nevyzkoušela. Z jaké mouky je?:)

    OdpovědětVymazat
  8. To bych mohla vyzkoušet, pokud se zítra stavím ve zdravé výživě, mrknu po něm ;)

    OdpovědětVymazat
  9. U Psyllia jen bacha na ovlivňování účinnosti antikoncepce- rozestup mezi ní a psylliem by měl být alespoň 6 hodin ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To je pro mě novinka :) A jakto? Kvůli tomu, že nějak podporuje to zažívání? Já teda momentálně antikoncepci neberu, ale celkem mě to zajímá, co kdyby někdy :D Navíc jsem o tom ještě nikde nečetla ani neslyšela :)

      Vymazat
    2. Upozornila mě gynekoložka i lékárnice ;-) Prý je to pro to, že pokud se ve střevě potká vláknina s pilulkou, tak se omezí vstřebávání účinné látky a může být zaděláno na průšvih.
      Jinak ani s vlákninou by se to nemělo přehánět- prý může nadměrná konzumace vést k dlouhodobému špatnému vstřebávání některých živin a s tím k podvýživě (spíše teda ty umělé preparáty než vláknina ze stravy, ty umělé mají mnohem větší schopnost vázat na sebe "vše, co potkají" a odvézt to z těla). Já Psyllium užívám jen zřídkakdy- moje denně porce vlákniny z potravy je 25-30g a to je skoro až až.

      Vymazat
    3. Aha, tak to děkuji za info :) No já ho taky nepoužívám ve velkém. Jenom občas, na "zpestření" :)

      Vymazat
  10. Já si ho jednou, kdysi dávno namočila do vody a holky doporučuji to nikdy nedělat, jen při té myšlence mi přeběhne mráz po zádech, nic ošklivějšího jsem nezažila. Ale věřím, že výrobky z něj mohou být dobré.

    Jinak děkuji za článek, třeba nakonec svoji nechuť překonám a někam ho vtěsnám :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já bych k tomu ráda něco dodala - rozpustná vláknina (psyllium) je fajn, ale dochází díky ní k mírné demineralizaci organizmu, je potřeba konzumovat i nerozpustnou vlákninu (otruby), která má lepší čistící účinky - mechanicky čistí trávicí trakt a napomáhá lepšímu vstřebání minerálů a vitamínů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ta nerozpustná je saozřejmě taky důležitá :)

      Vymazat
  12. Já můžu jen psylliové tablety a chleba. Z té sypké se mi vždycky zavře záklopka v krku a chce to ven :-)

    OdpovědětVymazat
  13. ahoj,kde jsi koupila ty sušenky?U nás v Hrušce mívají jen chléb,kupuju ho je výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je z e-shopu ;) http://www.drpopov.cz/susenky-kolecka-120-g-PID341.html

      Vymazat
  14. Taky používám psyllium, ale v tabletové verzi a nedám na něj dopustit, přesně jak jsi psala v článku, upravuje nedostatek vlákniny v těle a pomáhá mi s potížemi se zácpou... ;) doporučuji

    OdpovědětVymazat
  15. Mě by docela zajímalo, zda může být nadměrně velký přísun vlákniny škodlivý. Když jsem si zapisovala jídelníčky do kalorických tabulek, tak mi třeba vyšlo, že mám přísun vlákniny třeba na nějakých 200%DDD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je ho moc, tak už to asi taky nebude dobré. Někdo mi to tady i v komentářích psal - kvůli nadbytku vlákniny pak třeba tělo nemusí vstřebat všechny vitamíny a živiny.

      Vymazat
    2. Toho jsem se bála. Myslela jsem, že do sebe budu cpát vlkáninu horem dolem aby nepřišel hlad. Tak tudy cesta nevede:(.

      Vymazat
  16. Škoda, že ty sušenky opět kazí přidaným rafinovaným cukrem :( ale i tak je asi vyzkouším!:) Já ráda pro zvýšení množství vlákniny přidávám do jídla otruby (pšeničné, ovesné, špaldové) a myslím, že mě pokrm pak o dost více zasytí :))

    http://healthystyle.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otruby jsou taky fajn a hlavně levné. Taky jsem měla ovesné a přidávala je do kaše nebo jogurtu, ale už jsem je dobrala :)

      Vymazat
  17. Já jsem jedla ten chleba a musím říct, že byl fakt dobrý.... už jsem ho ale dlouho neměla, myslím, že jsem ho jednou náhodně koupila v Penny. :)
    Ty sušenky bych chtěla ochutnat, jsem taky sladkomil...:) :D

    OdpovědětVymazat
  18. to sypké je hnus, vždycky se tím dávím a nejde mi to přes krk, ale chlebík můžu :))

    OdpovědětVymazat
  19. taky jsem to už vyzkoušela, vadí mi konzistence - ve vodě je to hnus, v jogurtu je to nechutné a samotné se to nedá sníst :D Když už tak jedině tabletky :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Už dlouho přemýšlím, že si ho koupím, zatím mám zkušenost jen s chlebem Dr.Popov a ten miluji - je výborný a krásně zasytí :-)

    OdpovědětVymazat
  21. tohle je super, používá to už roky mamka mé kamarádky :)



    PS: Zvu tě k sobě na giveaway :)
    http://bloggerandbeautifullife.blogspot.cz/2012/10/giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  22. Psyllium miluju! Občas když mi to pomaleji tráví si ho dávám samotné ochucené, ale jinak jím běžně psylliový chleba, který byl mým největším objevem tohoto měsíce.

    OdpovědětVymazat
  23. Holky, jsem začátečník se zdravou stravou, ale dočetla jsem se, že otruby jsou pro naše tělo dokonce i škodlivé, co si o tom myslíte? Mám to z jídelníčku od Havlíčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě škodlivé nejsou, spíše naopak, pokud je jíš v míře ;)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)