pátek 3. května 2013

MATCHA TEA

 Dnes bych vám ráda představila novinku, kterou jsem si v posledních dnech opravdu oblíbila - čaj MATCHA. Než jsem ho měla doma, tak jsem vlastně ani netušila, kolik možností využití tento čaj má a jaký zázrak to vlastně je. Věřte mi, s tímhle toho vykouzlíte mnohem více než jen šálek čaje o páté :)


Začněme nejdříve několika informacemi o samotném čaji...
Matcha je druh zeleného čaje, který je rozemletý na jemný zelený prášek se zajímavou chutí a obsahuje silnou skupinu antioxidantů, které jsou známé jako katechiny. Matcha dokonce obsahuje mnohem větší množství antioxidantů než najdeme v jiných potravinách, například granátovém jablku či borůvkách. 

Při pití tohoto čaje navíc spotřebováváte celý čajový list, což je jedním z důvodů, proč je Matcha 10x silnější než klasický šálek zeleného čaje. Pití tohoto čaje vám může dodat potřebnou dávku energie a velmi vhodné je nahradit jím klasickou kávu. Látky a živiny obsažené v tomto čaji zajišťují postupné uvolňování energie po dobu 3-6 hodin, zatímco u u kávy vrcholí stimulační účinky už někdy po 30-45 minutách.


Nejvíce z vás bude zajímat asi hlavně vliv čaje Matcha na hubnutí :) Matcha podporuje schopnost těla spalovat jídlo až 4x rychleji a může zvýšit spalovací proces z běžných 8-10% na krásných 30-40%. Podle magazínu Muscle a Fitness pomáhá spalovat tělesný tuk a jeho konzumace je vhodná především po cvičení. 

Krom již zmíněného Matcha také pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi, má výrazné detoxikační účinky, pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje soustředění i paměť nebo zlepšuje náladu. Jednoduše řečeno, ve špetce tohoto prášku se ukrývá opravdu hodně!

Další informace naleznete například tady nebo ještě zde. Pro zajímavost přikládám i krátkou videoprezentaci.






Mé "kouzlení" s Matchou
S čajem Matcha jsem se poprvé setkala nedávno v souvislosti s Mixitem a jejich nových mixem Dr. Mačatý, který mi opravdu velice zachutnal a nadchl mě svou chutí. Velice mě překvapilo (a ještě více potěšilo), když jsem hned druhý den po zveřejnění mé recenze na tuto dobrotu od Mixitu našla v mailu nabídku ochutnat i samotný čaj Matcha :)


O čaji jsem si začala zjišťovat informace až poté, co jsem ho měla doma a opravdu mě překvapilo, jak široké využití má. Tak nějak jsem čekala, že si ho prostě zaliji vodou a bude :D Ale když už jsem narazila na tolik zajímavých možností využití, rozhodla jsem se i trochu experimentovat :)

Před prvním experimentem jsem však vsadila na tu nejjednodušší možnou přípravu v podobě klasického čaje. I zde však máte spoustu možností - udělat si ho ve studené, či teplé variantě, přidat mléko, limetku či jiný sirup na oslazení. Jelikož bylo zrovna období teplých dnů, zvolila jsem napoprvé variaci studenou. V příštích dnech však došlo i na čaj teplý a dokonce i na Matchu ala cappuccino s mlékem. Každá z těchto variací byla trošku jiná, ale každá mi chutnala. A jak jsem zjistila, mnohem lépe se mi po něm i učilo do školy! :)



Zkusila jsem ho přimíchat i do ovocno-proteinového smoothie. Rozmixovala jsem banán, jahody, trochu mléka a vanilkového proteinu. Půlku jsem nechala jen tak a do druhé jsem přidala Matchu.

Taky jsem si řekla, že když je Matcha v müsli, proč by nemohl být třeba i v ovesné kaši? A tak jsem si udělala výbornou snídani nazeleno!


Matchu jsem zkusila přidat i do domácí banánové zmrzliny (rozmixovaný mražený banán + mléko + oříškové máslo + matcha), která mi chutnala snad ze všeho nejvíc! Bohužel ale byla silně nefotogenická, a proto se zde její fotka neobjeví :D Přidávám však ještě pro inspiraci malou koláž toho, co všechno můžete s pomocí čaje matcha v kuchyni vykouzlit. Využití je opravdu široké a na oficiálních stránkách najdete obrovské množství receptů - třeba na takový cheescake, muffiny, slané koláče, zmrzliny, koktejly...vše do zelena!



Využití je prostě opravdu široké a těch mých pár experimentů se jim zatím nemůže rovnat! Určitě ale plánuji zkoušet dál a o recepty se určitě podělím :) 

Shrnuto a podtrženo, tenhle čaj si mě prostě získal a jsem ráda, že jsem ho objevila. S tím jaké má účinky ho považuji opravdu za superpotravinu - tedy spíše superčaj :D Líbí se mi i to, že je hezky balený v malých sáčcích po 2g, což je opravdu praktické. Takhle jsem si mohla přibalit jeden balíček třeba i do práce, kde jsem jej využila :) Takovýchto sáčků dostanete v krabici 30, a to už nějakou chvilku vydrží (ono i konzumace tohoto čaje je omezena pro dospělé na nějaké 4g denně, takže pozor na to) :) Cena za jednu krabici je 320Kč.

 

Už jste o tomto čaji slyšeli? Pro mě to byla poměrně novinka, o které jsem se dověděla až díky Mixitu, takže se ráda dovím třeba i vaše zkušenosti :)




...................................................................................................................................


                     FACEBOOK - STRÁNKA
       FACEBOOK - SKUPINA
          ASK.FM




62 komentářů :

  1. Taky jsem se o tom dozvěděla díky mixitu, vypadá to zajímavě, jeslti na něj někdy narazím, tak možná vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. (nesmím zklamat, musím být první!:D:D)
    o Matcha jsem poprvé slyšela teprve minulý týden, je to fakt hustý :) a to postupné uvolňování energie je lákavé!
    Dr. Mačatého bych chtěla taky zkusit :)
    ala cappuccino? mňam! a v té kaši, áá :)

    OdpovědětVymazat
  3. O čaji jsem se dozvěděla taky až díky Mixitu a díky tobě mám teď širší info :)) Určitě musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  4. Pani, to vazne vypada na maly zazrak!:)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda ta barva je ale jedovatá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tiež som sa o ňom dozvedela vdaka mixitu odkiaľ mám musli :) Uričte by som vyskušala aj tento čajík, lebo to množstvo nápadov ako sa dá pripraviť je úžasných :) Skusim sa pozrieť či ho nenajdem aj na nejakom slovenskom e-shope :)

    OdpovědětVymazat
  7. wow,to zní fakt báječně.snad se taky brzy seznámíme;)

    OdpovědětVymazat
  8. O matcha jsem taky slyšela poprvé v souvislosti s mixitem :) vypadá to zajímavě a ta jídla jako ovesná kaše? úžasné :) ty zmrzliny radši moc okukovat nebudu, dostala bych chuť...:D

    OdpovědětVymazat
  9. Čaje zbožňuji. Vypiji několik konviček za den, takže tenhle určitě taky zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je mazec, ta zelená barva mě vážně nadchla :-) Asi to vyzkouším. Jen mi prosím ještě řekni...co stolice? Není třeba taky zelená :-) ?!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no žádné zvláštnosti, co se téhle oblasti týče, jsem nezaznamenala :D :D

      Vymazat
  11. Vypadá to moc dobře, možná až podezřele dobře! :) Kdysi pila čaj matcha mamka na hubnutí, byla z toho plná energie, ale vzhledem k tomu, že necvičila a papala k tomu koláčky nic nezhubla :D Určitě se kouknu po internetu a vyzkouším. Ale účinky na hubnutí a ještě se budu dobře učit? Myslíte, že je to vůbec možné? Kačka

    OdpovědětVymazat
  12. O čaji jsem už slyšela, ale netušila jsem že má takové široké spektrum využití!
    Ráda bych ho vyzkoušela:)

    OdpovědětVymazat
  13. ho ho hooooooo....:)))))))))))))))))...to jsem se pobavila
    Ty se koukáš do záchodu předtím než spláchneš ???? ( vtip...pomiňme zravotní
    hlediska..)
    Čaj vypadá dobře...že by další zázrak ?...třeba jako fitness coffee?
    No nevim..ale každopádně pokud se naskytne možnost...vyzkouším :).
    Díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O fitness coffee už jsem slyšela, nemáš s ní náhodou zkušenosti, nebo nevíš k čemu přesně slouží???:) Uvažuju že jí prubnu... Díky,
      Darina

      Vymazat
    2. jo jo...už jsem ho měla, ale přišlo mi to jako obyč kafe, ale mělo to
      trošku pachuť.Docela dobře to "nakopávalo", ale žádně výraznější účinky
      jsem nepozorovala.Ale mělo by to fungovat podobně jako výše vychválený
      Matcha tea :)...prostě zázrak :).Více se o tom dočteš na netu...prostě
      to "vygůgli"...jsou o tom určitě stránky :)

      Vymazat
  14. Ajaj, a už zase utrácím...:D Je objednáno, tak doufám, že na začátku týdne bude můj nový kámoš k vyzvednutí. Rozhodně díky za tip, vypadá to úžasně...:)

    OdpovědětVymazat
  15. Zajímalo by mě, jak se ty účinné látky za studena z toho čaje vyluhují. To nějak nechápu. Mohla bys nějak přiblížit tu chuť?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No těžko se to popisuje, je to dost specifická chuť. Mně chutná prostě jako takový silnější zelený čaj :)

      Vymazat
    2. Co jsem tak pochopila, čaj se nepotřebuje louhovat, protože jsou to rozemleté listy, rovnou to jíš a proto je účinek několikanásobně vyšší než při klasickém louhování ;) Myslím...

      Vymazat
    3. Zde je odpověď, kterou jsem dostala ;)

      "Teplota vody v zásadě účinky neovlivní, ale je důležité, aby teplota nepřesáhla 70°C. Logicky vzato je to vlastně tak, že je úplně jedno v jaké formě čaj konzumujeme, protože podstatný rozdíl oproti ostatním čajům je ten, že tento se vlastně konzumuje a ty ostatní louhují. Tam už je skutečně teplota vody rozhodující, protože se při různých teplotách uvolňují z čaje různé látky. Matcha konzumujeme, takže vše, co má čajovních od přírody v sobě, do sebe dostaneme. Proto se rovná jeden šálek deseti normálním šálkům."

      Vymazat
    4. Ty brďo fakt? To je zvláštní, ale zajímavé. Zvláštní mi to příjde třeba v tom, že i kdybych třeba si dala lžičku turka a "snědla" jí tak beztak ty látky zůstanou uvnitř, protože prostě v těle nikde není ta teplota na to, aby ty molekuly účinných látek se uvolnily z toho mletého turka. Jedině kyseliny v žaludku, jestli to třeba neuvolní. Nevim no.

      Vymazat
    5. Jo tak je to celé úplě jinak. Aby byly využity a uvolněny všechny uvedené aktivní látky tak se čaj MUSÍ vyluhovat - optimální teplota 75 stupňů! Když se konzumuje a upravuje za studena je to jen pro tu chuť a barvu a AMK.

      Vymazat
    6. Tohle je dpověď, kterou jsem dostala od těch, kteří vedou eshop a stránky o tomto čaji a celkově se jím dost zabývají, takže by tomu snad měli rozumět ;)

      Vymazat
    7. To ano, ale zároveň to jsou obchodníci a také rozumí marktetingu, že. Podívej se spíše na obecné informace o tomto čaji ze stránek, které se ho nesnaží primárně prodat. Stačí mrknout i na wikipedii - je tam popsaná příprava http://cs.wikipedia.org/wiki/Matcha Prostě uvařit, vyluhovat účinné látky a zbytek aminokyselin v podobě toho prášku sníst.

      Vymazat
  16. miluji zelené čaje!! A koukala jsem na recepty, jsou úúžasné, jenže v našem melém městečku je prášek k nedostání a objednávat nechci..

    OdpovědětVymazat
  17. čaje mám hodně ráda, ale poslední dobou je moc nepiji (celkově nepiji vůbec, jsem zvyklá už odmalička nepít ani 1 litr denně..) to jsme netušila, že se to dá dát i do kaší, v tom případě se po něm asi poohlédnu :) já na to spalování piji před cvičením kafe, je to skvělé (ikdyž mi dělá problém to hnusný černý kafe vypít :D) :)

    OdpovědětVymazat
  18. Zelený čaj mám moc ráda, ale Matcha jsem ještě neměla, u nás v čajovně ho míchají myslím s mangovým džusem tak budu muset ochutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Vypadá to skvěle :) ..jen ta cena, tak nevím

    OdpovědětVymazat
  20. Já už jsem se s Matchou setkala v Dobré čajovně :) Tak z něj taky dělají moučníky nebo myslím i tu zmrzlinu :)

    OdpovědětVymazat
  21. Čaj jsem si právě objednala...nalákala jsi mě :o) Dalo by se někde zjistit, jestli jsou účinky čaje na hubnutí atd. lepší v teplé formě (spařením vařící vodou), nebo ve formě studeného nápoje?? Nebo je to stejné?
    Děkuji moc za odpověď, kdyby někdo věděl... Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že ti bude chutnat :)
      Ohledně toho podávání nevím, ale zkusím se poptat těch, co mi čaj zasílali, pak to sem kdyžtak napíšu ;)

      Vymazat
    2. Taky doufám :o) momentálně dopíjím balení čaje PUERH WHITE,tak se bude nový hodit.
      Pokud by se ti to podařilo zjistit, budu moc ráda :o) Měj se krásně a gratuluju k super blogu, ráda ho čtu a inspiruji se :o)

      Vymazat
    3. Tak už mám pro tebe odpověď ;)

      "Teplota vody v zásadě účinky neovlivní, ale je důležité, aby teplota nepřesáhla 70°C. Logicky vzato je to vlastně tak, že je úplně jedno v jaké formě čaj konzumujeme, protože podstatný rozdíl oproti ostatním čajům je ten, že tento se vlastně konzumuje a ty ostatní louhují. Tam už je skutečně teplota vody rozhodující, protože se při různých teplotách uvolňují z čaje různé látky. Matcha konzumujeme, takže vše, co má čajovních od přírody v sobě, do sebe dostaneme. Proto se rovná jeden šálek deseti normálním šálkům."

      Vymazat
    4. Super, díky moc..... :o) určitě bych to zalila více stupni, tak nastavím na konvici kolem 60 a bude :-)

      Vymazat
  22. Matchu znám :)zrovna vcera jsem si z nej dvala ve zdravem obcerstveni proteionove smoothie a bylo luxusni..v praci z toho delame zmrzku :)

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to je pro mě něco úplně nového! A jak píšeš, že je vhodný hlavně po cvičení, tak to teda nevím, já si radši dám po cvičení vodu s ledem, než abych si dala čaj :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však není čaj, jako čaj, Matcha je úplně jiný! Já si ho dávala po cvičení třeba do toho ovocného smoothies, banánové zmrzliny... Nemusíš ho pít zalitý teplou vodou. Můžeš ho udělat na studeno nebo si ho někam zakomponovat ;) Ale zase podle mě není až tak důležité ho pít zrovna a jenom po cvičení :)

      Vymazat
  24. Toje hustě zelený! :D Já teda čaje moc nepiju, ale kdybych měla takovej zelenej, tak bych se jím ze srandy prolívala od rána do večera :D Ale teda na ty teorie o tom, že pomáhaj na hubnutí, mi tedy trochu leze krkem, ale já jsem už taková, prostě tomu nevěřím. Jo, a měla jsi někdy takový ten 'kvetoucí čaj'? My jsme to doma zkoušeli a bylo to taky supr! Blbej čaj, a jaká se s ním dá zažít zábava! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, těm hubnoucím teoriím taky moc nevěřím. Sice jsem teď trochu zhubla, ale tak to je celkově stravou :D I když zrovna u tohohle čaje jsem o tom hubnoucím efektu slyšela už víckrát :) Navíc jsem vypisovala celkově informace, co o něm psali, tak přece tuhle nevynechám. A bylo mi taky jasné, že zaujme nejvíce lidí :D

      Vymazat
  25. vypadá dost bláznivě, trochu se ho bojím. :DD
    Ale když ho tak chválíš! :)

    OdpovědětVymazat
  26. výborný tip, ráda bych někdy zkusila :)

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj,muzu se zeptat kde si ho koupila?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívejte se buď na www.matchatea.cz. Tam jsou místa, kde se prodává a nebo na shop www.cajovykvet.cz

      Vymazat
    2. http://eshop.oriental.cz/zbozi/14626/Praskovy-caj-Matcha-50g.htm Tady vyjde značně levněji

      Vymazat
    3. Mně zatím nejvíc chutnala matcha odtud http://www.cajovydychanek.cz/zbozi/japonsky-caj/zeleny-caj, konkrétně ta BIO

      Vymazat
  28. Čaj mám také nějaké dva týdny a je naprosto super. Ne, že bych zaznamenala nějaké hubnoucí účinky, ale energie mám mnohem více. Nejčastěji si jej připravuji jako zmrzlinovo mléčný koktejl. Mňam ;) Mixit s Matcha tea je taky moc chutný, jen toho čaje je tam pomálu, takže to bude asi jinými ingrediencemi :(

    OdpovědětVymazat
  29. Tak mě se nejvíc líbí zmrzlinka na obrázku :))))Mňam

    OdpovědětVymazat
  30. Matcha je skvělý. Miluju čokoládu s matcha, ale už jsem ji dlouho nikde neviděla a taky je s ním zajímavý cukroví (nezkoušela jsem, ale jen viděla fotky).

    OdpovědětVymazat
  31. Objednano...uz dlouho jsem premyslela, ze si ho koupim, ale nejak jsem se k tomu nemela, ale tvuj clanek me nakopl a vcera jsem si ho objednala:))

    OdpovědětVymazat
  32. Díky za zajímavý článek. Jako zarytá čajomilka, se specializací na zelené čaje :-), jsem článek přečetla jedním dechem. Škoda, že zatím není moc k dostání, jenom na pár místech - nerada platím poštovné. Ale asi stejně neodolám a v nejbližší době si jej objednám a ten obrázek zelené zmrzliny si snad vyvěsím nad postel ... už hodně dlouho bych takovou chtěla ochutnat.
    A když už ne machato, tak jsem si objednala aspoň svůj první Mixit. Už asi 3/4, co jsem o něm četla poprvé, jsem neustále odolávala "obyčejné vločky - to si můžu koupit přece v krámě a levněji". Ale po přečtení tohoto článku jsem šla do toho mačatí a pak jsem si namixovala i své vlastní. Tak už se moc těším, až mi to dorazí domů a já si je dám k snídani :-) Takže ti moc děkuji, za ty 2 - 3 dny radostného očekávání, které mě teď čekají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozvoz po praze zdarma a matchu mají tady http://www.orbisfood.cz/produkt/matcha-tea/ jen takový menší typ sehnala sem jí tam i já

      Vymazat
  33. :P dneska jsem si ho na ochutnání přinesla :) užse těšíím asi ho dám ráno at mě nakopne :)

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti z Matcha tea objednaný přímo z Číny či Japonska?? Dá se to objednat na ebay a cenově to vyjde mnohem levněji..

    OdpovědětVymazat
  35. účinky mohu opravdu potvrdit - je to prostě úžasné hlavně ta získaná energie, kterou jen tak neztratíte a tou barvou toho nápoje také dost oslovíte, pokud máte zájem, tak přímý dovoz poskytují např. zde a mohu říct, že luxusní :) studentskevychytavky.cz

    OdpovědětVymazat
  36. Tento čaj mi chutí, aj napriek znateľnej horkosti. Veľmi ho obľubujem a objednávam z českej stránky, keďže žijem už pár let v Čechách kôli práci. tu je tá stránka, najlacnejší na aký som natrafil http://nejlepsi-caj.webnode.cz/
    Vrelo odporúčam

    OdpovědětVymazat
  37. Matcha čaj si objednávám z osvědčeného eshopu guaranaplus.cz a s jeho účinky jsem nadmíru spokojená.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)