pondělí 6. května 2013

Nejen z OVSA kašička! #1 - snídejme s RÝŽÍ :)



Je mi jasné, že většina z vás je již ve snídaňových experimentech zběhlá. Pokud tu jsou však ještě nějací konzervativci, co jedou jenom na ovesných vločkách, tak právě pro ty je tento článek (či tato rubrika) určen především! :) Chci vám ukázat, že co se snídaní týče, tak tady vážně není čas na nudu! Já mám kolikrát chuť na tolik věcí a variací, že nevím, kterou si udělat dřív. Ještě se mi snad nestalo, že by mě má snídaně nebavila. No nějak si to ráno zpříjemnit musíme ne? A právě díky snídani si každé ráno užívám :) Dnes tedy o kaších, ale zaměříme se konkrétně na kaše rýžové. A to hlavně z důvodu, že na ty jste se mě ptali asi nejčastěji. Tak se mrknem, jak na ně!



Je pravda, že rýžové kaše nejsou u mě nějakou každodenní klasikou. Pokud mám koupené rýžové vločky, dělám je častěji. Pokud ne, dělám si rýžovou kaši jenom občas. Ono ta příprava z klasické rýže je oravdu delší a většinou chci jíst co nejdřív :D Teď jsem si ale koupila v Marks & Spencer pudding rice, o které jsem již psala a myslím, že rýžové kašičky budu dělat zase častěji. Z této rýže jsou totiž vážně výborné! A ani příprava netrvá až tak dlouho :) 




Prvně jsem uvažovala, že si koupím rýži Milchreis z prodejny DM (tedy rýži určenou na přípravu mléčné rýže), pak jsem si ale ve složení přečetla, že se to je vlastně obyčejná kulatozrnná rýže, kterou si v nějakém supermarketu koupím podstatně levněji než za 40Kč. Ten samý den jsem ale zavítala do M&S...a tam vždy nakoupím i to, co nepotřebuji :D Krom arašídového másla měli v akci i zmiňovanou pudding rice. U té už jsem složení nenašla, pouze recept na rýžový pudink (který asi někdy zrealizuji). No a sleva mě přesvědčila ke koupi, i když jsem nevěděla, zda jde taky pouze o rýži kulatozrnnou nebo je to vážně něco spešl :D Ale jsem ráda, že ji mám, opravdu podle mě chutná jinak a lépe :) 

Krom klasické rýže - tedy hlavně té kulatozrnné - jsem na výrobu rýžových kaší často používala rýžové vločky. U těch je příprava opravdu rychlá, prakticky jako u vloček ovesných. Stačí zahřát mléko, přidat vločky, povařit a kaše je na světě :) Konzistence se mi zdá ale zase trošku jiná, není až tak kašovitá. Kdo by měl ale zájem o úplnou kašičku, tak má taky možnost! Sama jsem je ještě neměla, ale na trhu jsou k dostání i rýžové kaše značky Nomina anebo klasická děšká rýžová kašička - ono děstká výživa je super! A je jedno, jestli vám jsou 2 roky nebo 20 :D 


Pojďme si tedy zhrnout, co lze všechno použít...
  • rýžové vločky ARAX (např. Kaufland, 25Kč)
  • rýžové vločky RACIO (např. Albert, 30Kč)
  • jiné rýžové vločky - k dostání např. ve zdravých výživách
  • kulatozrnná rýže (všude a většinou opravdu levná)
  • rýže na mléčnou rýži DM (40Kč)
  • rýže "pudding rice" M&S (35Kč)
  • rýžová kaše NOMINA (40Kč) - pobavilo mě 5kg balení :D
  • dětské rýžové krupičky (cca 40Kč)




Takže máme materiál, teď co s ním? :)
Pokud si koupíte rýžové vločky, instantní kaši od Nominy či kašičku pro děti, máte to jednoduché. Na krabici/sáčku většinou naleznete návod, podle kterého kaši uvaříte. Staší dát vařit mléko a pak vločky/kaši podle svých potřeb (a hladu :D) přisypat a vařit do zhoustnutí. Někdy stačí vločky pouze zalít nebo připravit kaši v mikrovlnce. Záleží na výborci :) Já upřednostňuji vaření. Většinou dám zahřát okolo 200-250ml tekutiny (nevím přesně, už to dávám od oka) - mléko nebo kombinace mléka a vody; jakmile mléko skoro vře, přisypu vločky/kaši a pak už jenom míchám a stačí chviličku povařit, než to zhoustne.


Z rýžových vloček s meruňkami, banánem a mandlemi


Pokud vaříme z rýže - kulatozrnné nebo nějaké té spešl z DMka, M&S apod. - je příprava už o něco delší. Hlavně je třeba použít více tekutiny, protože ta se z rýže rychle vyvaří a může se stát, že budeme mít sice kaši, ale rýže bude pořád ještě tvrdá. Já to většinou prostě zaliju (opět od oka :D) a pak během vaření přilévám. Často to dělám tak, že dám vařit rýži ve vodě a jakmile je měkká, přiliju mléko. A pak už stačí opět jenom chvilku povařit do kaše :) Zde počítejte s přípravou trvající alespoň 20 minut. Zato ale budete mi perfektní snídani :) A nezapomínejte během přípravy míchat! Ať se vám rýže nepřichytí ;)


Z kulatozrnné rýže s jablky, ořechy a datlovým sirupem


Zkoušela jsem i kaši z rýže zahuštěnou děstkou krupičkou. Taky to nebylo vůbec špatné :) Vařila jsem víceméně podle postupu popsaného výše, ale v závěru jsem zahustila dětskou krupičkou. Recept najdete ZDE.


Z kulatozrnné rýže, zahuštěná krupičkou, s malinami


Všechny tyto variace mám ráda, nejvíce mi asi chutnala ta poslední - z pudding rice. Ta se mi podařila udělat opravdu hezky kašovitá! A nebyla to jenom skoro sypká rýže uvařená v mléku, což už se mi taky nesčetněkrát povedlo :D Kouzlo je podle mě v tom to v závěru zalít ještě tím mlékem a vařit už jen krátce - aby se všechno nevyvařilo, ale zároveň abyste tam neměli až moc tekutiny. Ono to díky rýži trošku zhoustne a vznikne z toho kašička tak akorát :)


Z pudding rice s lesním ovocem, banánem a ořechy


Kdysi jsem hojně kupovala i mléčné rýže v kelímcích, teřeba od Müllera. Koupila jsem si třeba i neochucenou a ráno si do ní přidala ovoce, oříšky... Podle mě je ale mnohem lepší si udělat kaši domácí! Kupovanou už jsem neměla pěkných pár měsíců, beztak je to samý cukr, škrob a i nějaké to éčko se tam možná najde. A dávat za 1 porci 15Kč? Když si za 30Kč koupím 0,5-1Kg rýže, ze které těch porcí mám mnohonásobně více? Doma si ji udělám podle svých chutí, nebude přeslazená a bude čerstvá. Domácí prostě vede ve všech ohledech!

A ochutit si ji můžete na milion způsobů - tak jako každou ovesnou. Já vždy kombinuji ovoce, oříšky, občas čokoládu...prostě co je doma a na co je chuť. A můžete klidně experimentovat i více a do kaše přimíchat skořici, kakao, kokos... Například na fotce níže jsem dělala kaši z rýžových vloček s karobem! A k tomu samozřejmě opět ovoce a oříšky (kešu ♥).



Anebo, pokud máte extra chuť si dopřát, zkuste rýžovku přelitou pudinkem! Tahle je z kulatozrnné rýže s čokoládovým sójovým pudinkem od Alpro Soya, s jahodami a mandlemi. Dokonalost sama :)




Co se gramáže týče, obvykle dávám okolo 60-70g. Záleží na tom, jaký mám hlad :D A někdy i na tom, jestli se zrovna snažím o nějaké hubnutí nebo spíše udržuji. I když u snídaní porce moc nerozlišuji a jím víceméně vždy stejně. Ráno je prostě třeba se pořádně nadlábnout!  (A proto se na něj vždycky tak těším :D) Pokud by to zajímalo ty, co si počítají svůj příjem, tak taková rýžová kaše bez ničeho ze 60g rýže a 150ml mléka vás výjde na zhruba 1200Kj, 8g bílkovin, 55g sacharidů a 2g tuků.

*****

No a tím jsem už k rýžovým kaším řekla snad všechno.
Co vy, taky si je děláte nebo zůstáváte u klasiky? :)


...................................................................................................................................


                     FACEBOOK - STRÁNKA
       FACEBOOK - SKUPINA
          ASK.FM




41 komentářů :

  1. No jasně! :) Já miluju s malinami, mandlemi, kokosem a javorovým sirupem
    a ty tvoje vypadají taky moc krásně..
    ale poslední dobou, jak je teplo na kaše nemám vůbec chut..
    nejspíš si udělám večer a přes noc nechám vychladnout, třeba rýžová je takhle uplně geniální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky v létě jím spíše musli s jogurtem...ale kašičky mají své místo pořád! :D Asi taky někdy zkusím udělat rýžovou "do zásoby" a hodím si ji vychladit. Dobrý nápad! :)

      Vymazat
  2. zrovna nedávno jsem si také tu z M&S koupila, takže děkuju za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  3. to vypadá tak lákavě, ale radši si zůstanu u levných ovesných vloček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však rýže není drahá, já kupuji kulatozrnnou okolo 20Kč ;)

      Vymazat
  4. všechny vypadají dokonale! :) přelitá rýžová je fakt boží ! :) doufám, že se dostanu do Markse, tu rýži bych si koupila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty Tvé variace vypadají tak úžasně! Já si zrovna nedávno jednu dělala! Se sušenými meruňkami, kokosem a oříšky - výborné. Ani nevím, proč ji nezařazuji častěji, je opravdu výborná :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já si právě dnes koupila kulatozrnnou rýži tak jsem zvědavá :D Mléčnou rýži totiž miluju, ale jak říkáš, já chci snídat co nejdřív :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak si me prave presvedcila ze zkusim ty ryzove vlocky:) momentalne ujizdim na ovesno-psenicny kasi:) diky za inspiraci:)

    OdpovědětVymazat
  8. Rýžová kašička je super, zrovna včera jsem ji měla, pěkně do fialova s lesním ovocem:)
    Používám rýžové vločky Arax, chtěla jsem už zkusit i rýži, ale celkem mě odrazuje doba přípravy.
    Určitě se u tebe inspiruji kombinacemi, těch není nikdy dost!
    Já ji nejčastěji dělám s bobulovitým ovocem nebo byla dobrá s banánovým přelivem:) A nebo samotná:)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc Ti děkuji za super článek! Minulý týden jsem si pořídila mléčnou rýži, ale pořád jsem se do ní nepustila, protože jsem vlastně nevěděla, co s ní ... No, myslím, že vím, co budu dělat ve středu o svátek k snídani! Jsi skvělá! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, já jsem moc ráda, že se ti článek hodí :)

      Vymazat
  10. Ryžu nemám rada ako takú, nejem ju od.. počiatku vekov :D ale teším sa na ďalšie pokračovanie tejto rubriky a iné kaše, aby som sa mohla inšpirovať
    (napríklad dnes som skúšala jáhlovú so škoricou a perníkovým korením ♥)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, další snad taky budou, jáhlová je v plánu! :)

      Vymazat
  11. Nejím obiloviny a hlavně nejedu v tom co je momentální hit a nenapodobuji nikoho.Snídám co mě vyhovuje a obilné kaše to nejsou. Nevím co bude za pár let a možná je jíst budu, kdo ví.:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak na tu rýžovou kaši už se nějaký ten pátek chystám, ale pořád se nemohu rozhodnout, jak ji připravím. :D Leží mi ve spíži rýžové vločky, tak to asi co nejdřív vyzkouším. Každopádně mě velmi láká také ta Nomina nebo dětská rýžová krupička. :)) Uvidíme!

    OdpovědětVymazat
  13. všechny kaše miluju... ovesno rýžová ale vítězí ♥

    OdpovědětVymazat
  14. Já preferuji rýžové vločky instantní z Kauflandu - ARAX.. příprava je rychlá a já nerada čekám, když mám hlad :D
    Ta pudding rice vypadá VELMI zajímavě, asi zkusím. Zajímalo by mě - proč se to jmenuje pudding rice - jde tady o chuť připomínající puding nebo je ta konsistence podobná pudingu?
    Zatím mám doma jen klasické rýžové vločky, ale napadlo mě že než si tu pudding rice koupím, tak bych mohla do těch vloček přisypat trošku klasického pudingu v prášku a dohromady s tím povařit, myslím že by se to tomu mohlo alespoň trošku vyrovnat, co myslíš ty?
    Jinak chválím hezky napsaný článek (jako vždy) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pudding rice se to jmenuje, protože je to určeno na rýžový pudnik - nějaká anglická klasika asi :)

      No pudink bych to těch vloček asi nepřisypávala, jsou to zbytečné škroby navíc podle mě. I když kdysi jsem to taky párkrát dělala :D Tak záleží na tobě ;)

      Ono ta "pudding rice" stejně nechutná nějak pudinkově, takže i když k vločkám ten pudink přidáš nebu to asi chutnat stejně :)

      Vymazat
  15. Já si teď oblíbila tu hotovou od Mullera :D Ale mám to spíš jak pochoutku, nic zdravého to určitě není :)
    Do markse mrknu, to by nebylo špatné, dělat si to, když mám volno, na střídačku s ovesnou :)

    OdpovědětVymazat
  16. Už se mi sbíhají sliny na snídani! Rýžové kaše jsou fakt super! :))

    OdpovědětVymazat
  17. Jůů, máš málo rubrik? :D
    Já si občas koupím rýžové vločky, jsou rychlé na přípravu.. ale moc mi teda nechutnají jako rýže, jsou takové.. bez chuti no :(
    A z obyč rýže jsem si dělala kaši raz, dlouho to trvalo, navíc mám parboiled dlouhozrnnou a ta se na kaši fakt nehodí :D Takže možná zkusím někdy koupit kulatozrnnou a bude to lepší..
    Ale jako malá jsem mívala "mléčnou rýži" často na oběd nebo i večeři :)) Posypanou skořicí, s nějakým kompotem nebo marmeládou a politou másélkem.. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  18. Teda 5kg balení kaše Nomina mě taky nejdřív rozesmálo, ale smála jsem se míň a míň, až jsem se po chvíli přistihla, jak zamračeně přemejšlim, že ho asi objednám :D.

    OdpovědětVymazat
  19. Mně moc chutná rýžová kaše z kulatozrné rýže nebo nějaké normální, dobře rozvařené rýže. Z rýžových vloček ji ale moc nemusím.

    OdpovědětVymazat
  20. Musím se přiznat že jsem rýžovou kaši doma nikdy nedělala. Musím si to někdy naplánovat a udělat. Všechny vypadají absolutně skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  21. Já bych ty kupovany zase tak nezavrhovala, ty přírodní nejsou nijak špatný, navíc ano domácí je levnější ale ty na ni pak nalijes pudink za 20 - proč ne musí to být dobrý ale levněji to nevyjde

    OdpovědětVymazat
  22. to mě se už párkrát stalo, že jsem nevěděla, co si udělat:D ale většinou si snídani pořádně užiju!
    já dělám rýžové kaše normálně z rýže, kterou si předem uvařím :) ty vločky jsem ještě neměla! ale dětské rýžové krupičky jsou supr!:D mléčné rýže v kelímcích od dětství nenávidím, dlouho jsem je neměla, tak nevím:D a fotky? úža!

    OdpovědětVymazat
  23. Rýžovou jsem si dělala jen párkrát, když zbyla rýže z předchozího dne, jinak se mi to nechtělo dělat :D koupím si asi ty arax rýžové vločky, už jsem na ně koukala minule v obchodě :)

    OdpovědětVymazat
  24. Kaše mám taky moc ráda a nejen k snídani, ale dělám si ji tak 1x do týdne, víckrát jí nemusím a hlavně ani nestíhám. Do práce vstávám hodně brzy a to jsem schopná se jen obléct a s napůl zavřenýma očima vyrazit takže snídat nepřichází v úvahu, to až v práci, kde si samozřejmě uvařit nic nemůžu :-) Ale zítra bude volno tak už vím co si udělám :-)Nevím jestli zrovna rýžovou, ale nějaká kaše to bude.
    http://deesinnerworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  25. Kaše miluju (nečekaně...:D), ale rýžové jsem na chuť nepřišla, měla jsem rýžové vločky Arax, a nechutnalo mi to tak moc, že to dostal náš pejsek :D Dokonce i rýžová Nomina mi chutná ze všech druhů nejméně...
    ale snídani si taky užívám pokaždé, bez té by to prostě nešlo :)

    OdpovědětVymazat
  26. Já měla vždycky děsně ráda rýžovou kaši od mamky - dělala jí z kulatozrnné rýže, půl na půl mléko a vodu, trochu cukru a posypat skořicí+jablíčka na kostičky ♥ Na ty rýžové vločky Arax koukám v obchodě furt, ale ještě jsem je nekoupila :)

    OdpovědětVymazat
  27. Kaše miluju od té doby, co jsem objevila Tvůj blog a posléze blogy další (Ty,M. a Nikki...jste mé nejoblíbenější)....to je cca rok.Nechápu, že jsem
    je dřív nejedla...prostě jsem to neznala a teď se jich nemůžu nabažit...každé
    ráno se těším, jakou kombinaci si udělám.Na rýžovou se chystám dlouho..a tys
    mě teď povzbudila (stejně mi dochází arašídové máslo...... tak vezmu Markse útokem).
    Jinak snídání kaší mě zbavilo nadměrné konzumace pečiva a častých chutí na sladké...takže kaším 3x ZDAR !!!! :)))))

    OdpovědětVymazat
  28. Miluju takové ty mléčné rýže v kelímcích, takže tohle by bylo něco pro mě :) Musím někde sehnat nějaké ty rýžové vločky! vypadá to senzačně!

    OdpovědětVymazat
  29. Tak já nedavno dělala tu z rýze z DMka a byla moc dobrá, s čokoládkou, banánem a mandlemi...mmm :)
    Vločky jsem nezkoušela, za to jsem vařila z nějaké drtě (nebo co to bylo :D) a bylo to teda...fujky :D, ale opět banán s čokoládou to zlepšily :D

    OdpovědětVymazat
  30. Naprosto jsi mě nalákala. Dnes přihodím do košíku i kulatozrnnou rýži :)
    Jinak kdybys měla zájem, zahrnula jsem do posledního příspěvku i mini recenzi na Das Musli, které jsem u tebe vyhrála a musím říct, že mi opravdu MOC zachutnalo :) Takže ještě jednou děkuji :)

    článek zde: http://style-quite.blogspot.cz/2013/05/instafood.html

    OdpovědětVymazat
  31. Rýžovou kaši jsem zkoušela, řekla bych, že se mi moc nepovedla, ale ráno... ráno jsem místo mojí snídaně našla prázdný hrníček. Otec mi to snědl a prý to bylo moc dobré. :D

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj, pěkný článek, pěkné fotky..asi si taky dojdu do Markse pro tu rýži:-) Akorát takova spis mlska, není to extra zdravá snídaně z bílé rýže...vysoký glykemický index, inzulin hmmm..ale tak jednou za cas:)

    OdpovědětVymazat
  33. To vypadá skvěle ! :-D Rýžove vločky jsou bez lepku?

    OdpovědětVymazat
  34. Já strašně nesnáším ovesné vločky. I když jsem to s nima zkoušela, po dobrém i po zlém... Takže rýžová kaše je pro mě záchrana a fakt jsem si ji oblíbila. Občas, když se stane že doma nemám žádné ovoce, kydnu na ni pár lžic dětské přesnídávky :) (nejlepší je mangová!) a je to taky super :)

    OdpovědětVymazat
  35. Tak to já né, že bych neměla ovesné vločky ráda, ale bohužel je nemůžu kvůli obsahu lepku, takže jsem dloouho hledala něco, čím bych řešila snídaně, protože po ovoci jsem měla hrozně brzy hlad. Teď zkouším tady ty kaše www.topnatur.cz/cz-probioticke-kase, které jsou i vhodné i do bezlepkové diety. Jak jsem z toho původně měla strach, protože rýži moc nemusím, ale ve té sladké variantě je super, hlavně mě hodně zasytí a kolikrát nemám potřebu ani svačiny, takže jestli tu má taky někdo omezení jako já, tak doporučuju :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)