pondělí 20. května 2013

Pitný režim - kolik vody denně potřebujeme? (vzoreček pro výpočet)


 Všichni jistě víme, že dostatečný a pravidelný pitný režim je pro naše tělo důležitý. Jsme si taky určitě vědomi, že dostatek/nedostatek vody může ovlivnit naše hubnutí. Pokud navíc cvičíme, jsou tekutiny o to důležitější. Existují obecná doporučení jako "Denně vypijte alespoň 2,5l vody". S těmi jsem se já ale nikdy tak nějak nespokojila. Protože upřímně? Vypiji mnohem více a na 2l bych snad ani nemohla fungovat (půllitrový první krígl plný vody mi dělá stálou společnost). V sobotu jsem však narazila na zajímavý vzoreček, který zahrnoval pro výpočet více faktorů. Konkrétně nám jej tedy promítli na kurzu, když jsme letem světem probírali výživu v rámci hygieny (podrobnou výživu budeme mít ještě příští týden). No a protože mi to přijde zajímavé a na internetu jsem jej zatím nikde nenašla (ani jsem tedy tak hluboce nehledala), tak se vámi o něj musím podělit :)



Na úvod si ještě řekněme alespoň pár důležitých informací
Proč je pro nás pitný režim důležitý? No jelikož je naše tělo tvořeno vodou ze zhruba 60% a během dne vodu v různých formách vylučujeme, je evidentní, že je třeba tekutiny taky průběžně doplňovat. Voda je důležitá pro termoregulaci, ovlivňuje stav pokožky (námi neoblíbené akné, vrásky, celulitidu). Především ale odvádí odpadní látky z těla a naopak potřebné živiny rozvádí v rámci celého organismu.

Co když nepijeme dostatečně?
Nedostatek tekutin se může projevit únavou a bolestmi hlavy. V důsledku poklesu tekutin může dojít k zhuštění krve a živiny se nedostávají tam, kde je třeba. Klesá srdeční výkon a s poklesem 2% hmotnosti ve formě vody klesá náš výkon až o 20%. Tak jako u energetického příjmu, i tady platí, že pokud máme vody nedostatek, tělo začne šetřit. V důsledku toho pak vodu paradoxně zadržujeme, jsme zavodnění a na pohled tedy můžeme působit oplácaněji/tlustěji. Pro aktivně cvičící může být zajímavostí i to, že právě naše svaly jsou tvořeny z 80% vodou :)





A teď už k výpočtu
Často jsem se na internetu setkala s pokynem - Vynásobte vaši hmotnost 0,033 - výsledek udává, kolik litrů byste měli denně přijmout. Ale jak jsem zmiňoval v úvodu, podle tohoto výpočtu bych měla prostě žízeň, a proto jsem byla ráda, když jsem se dověděla jeho rozšíření, a to tedy sečíst následující položky:

  • hmotnost v Kg * 0,033l
  • + 1 litr za každou 1 hodinu cvičení
  • + 0,1litru na každých 10g bílkovin, které příjmem ve stravě
  • + rozdíl v hmotnosti před tréninkem a po tréninku (př. 0,5kg -> 0,5l)

K tomu bych samozřejmě přičetla například sklenici vody za šálek kávy. No a když se na to podíváme teď, dostáváme úplně jiná čísla! Pro mě to jsou pak nějaké 3,5-4litry, což už by i odpovídalo mé spotřebě. A náhodou jsem teď narazila i na zajímavý článek na stránkách Ronnie.cz, kde se této tematice věnují obdobným způsobem (viz. ZDE). Takže to opravdu není přehnané číslo a pokud člověk aktivně cvičí, je to podle mě číslo dosti reálné :)



Nezapomínejte na to, že tento příjem by měl být především v podobě čisté, neochucené vody, případně neochucených čajů. Nevím jak vy, ale já nic jiného ani pít neumím. Tedy, umím, občas mám i chuť na něco sladšího, ale to pak stejně musím zapíjet čistou vodou. Protože sladké nápoje v mém případě prostě žízeň neuhasí. Na to funguje jedině čistá voda :)

Kdysi dávno jsem taky pila pouze slazené čaje, vody se šťávou, ovocné ledové čaje, džusy, pak když jsem začala s kávou tak taky jedině s cukrem... Ale dnes? Vůbec mi to nechutná a jak už jsem psala výše, musela bych to stejně zapíjet čistou vodou. Takže je to opravdu jenom o zvyku a je velmi jednoduché se ho zbavit :)

Optimální příjem vody jsme si tedy vysvětlili, tak se na to snažte dbát. Na závěr ještě takový dodatek - úplné minimum vody, pod které bychom neměli klesnout nikdy je zhruba 0,5l. Tak na to pamatujte! ;)

...................................................................................................................................


                     FACEBOOK - STRÁNKA
       FACEBOOK - SKUPINA
          ASK.FM




50 komentářů :

  1. pěkný článek! Zrovna jsem si říkala, že si musím někdy spočítat, kolik toho vlastně vypiju, protože je to určitě přes 3 litry. Jsem taky velbloud, nechápu, jak někdo může za den vypít jen 1,5 litru, to já zvládnu skoro ke snídani :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to jsem na tom podobně - ke snídani si udělám kávu, do 0,5l rozpustný hořčík a kolikrát ještě vedle sklenici vody :D

      Vymazat
    2. Teď jsem měla na snídani 250 ml kefírového mléka, k tomu 0,5 l čaje a ještě jsem si šla pro skleničku s vodou :D a když jdu ráno běhat, tak jsem pak schopná vypít 0,5 litru na ex :)

      Vymazat
    3. Káva ani pivo se prý nepočítá.

      Vymazat
  2. Tak mne vyšlo 5,5l vody, čo je pravdepodobne už trocha veľa ale viem že v teplých dňoch tie 4-4,5 litra vypijem a to mi ľudia bežne hovoria ako môžem tak veľa piť, avšak presne ako píšeš, človek ktorý je aktívny tú tekutinu proste potrebuje :-) Tak aspoň pitný režim je jediná vec, ktorá mi zo zdravého životného štýlu ide bez problémov a je mi veľmi zvláštne keď niekto povie okolo 4 poobede, že za celý deň vypil pohár vody a ani si nevšimol, mňa už po takých 2-3 hodinkách nasucho začne bolieť hlava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky bych nemohla "zapomenout" pít. Ono je to všechno hodně i o zvyku. Jak je člověk na to pravidelné pití zvyklý, tak jen tak nezapomene :)

      Vymazat
  3. Určitě zajímavé info, ale neumím si představit, že bych v mém případě měla fakt vypít nějakých 4,5-5 l vody... Nepamatuju, že bych někdy takové množství do sebe dostala...:) Když na pití nemyslím, jsem schopná opravdu za den vypít klidně jen ten půllitr, ale posledních pár měsíců se hlídám, abych denně dala alespoń 2 litry... a koukám, že bude ještě nutné přitvrdit...:)))

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem si začínala myslet, že je se mnou něco špatně... Já vypiju 3,5l+ každý den, což je pro mé okolí často nepochopitelné.
    Nejnepochopitelněji se však na mě dívala Dánka, u které jsem byla na výměnném pobytu - na celý den jí stačila láhev o objemu půl litru, zatímco já jsem svou dvoulitrovku ještě doplňovala :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ja mám s pitným režimom veľký problém, niekedy sa nedostanem ani cez dva litre :( som si vedomá, že keď cvičím, musím adekvátne k tomu prijímať dostatok tekutín, ale stále sa mi to nedarí. Ale ďakujem za článok, aspoň teraz som si šla vziať pohár vody :D

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek :) Hned jak přijdu ze školy, sednu ke kalkulačce a začnu počítat...příjem vody jsem dost zvedla, dřív to byla tragédie - tak do 1 litru čisté vody...tak snad mi nevyjde, že piju pořád málo, už takhle jsem jak učůránek :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já dřív s pitným režimem vůbec neměla problém, jedině ten, že jsem se hrozně přepíjela, v zimě jsem byla schopná vypít 6 litrů čaje. :D Pak se to dalo nějak do normálu, ale poslední dobou pít zapomínám. :X Zase musím začít pít, pít a pít. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Je to zajímavé, ale na mě jsou to výpočty moc složité :DD Ne, myslím že by mi to vyšlo podobně jako tobě, protože taky dost cvičím, akorát jsem vyšší a těžší, takže ještě o něco více :) A docela by to odpovídalo, neumím si představit že bych vypila třeba jen dva litry vody, to bych nevydržela a hned by mě bolela hlava, takové 3-4 litry vypiju určitě.
    Taky piju jen vodu a neslazené čaje (a kávu s mlékem, ale to do tekutin nepočítám), a slazené pití mi vyloženě nechutná, když se třeba ráno omylem napiju čaje od sestry, která ho má sladký, tak mi to přijde skoro hnusný. A tohle není tak, že bych se snažila si to namluvit, že mi to nechutná, ale fakt mi to nechutná, stejně jako sladká káva (tím nemyslím třeba s vanilkovým sirupem, to už je něco jiného).
    Jediné sladké pití, co piju je alkohol, tam pro mě platí "čím sladší tím lepší", ať už jde o vínko, frisko nebo něco podobného. Ale nepiju ho denně, tak jednou za týden až dva v pátek nebo sobotu večer, takže si myslím že je to OK :) horší by bylo pít denně sladké minerálky s nápisem "pro linie" a myslet si, jak žiju zdravě:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednodušší je 0,5l na každých 15kg aktuální váhy.

      Vymazat
    2. Tak to mám tak na půl dne, dva litry by mi zdaleka nestačily, a obzvlášť při cvičení..

      Vymazat
    3. Plus sport k tomu a je to3 litry, jsou to jen výpočty co je pro tĕlo dostačující.

      Vymazat
  9. A nevíte někdo prosím, jestli to je špatně když piju o dost víc?:D Nechce se mi počítat kolik toho vypiju, tak se mi někdy stane že piju pořád...:D Díky za názor:)
    Darina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud piješ moc, takje to špatnĕ, mohly byto být zdravotní problémy.

      Vymazat
  10. Tohle ti řeknou jen při studiu výživy, ano vím otéto pomůcce a a taky jsemji v diskuzích uvádĕla, pak je ještĕ jedna jednodušší a to 0,5l na každých i započatých 15 kg aktuální váhy. Jinak pozor hodnĕ vysoký pitný režim už značí zdravotní obtíže, takže pokud pije se více jak 5l, může mít človĕk cukrovku. Všecho s mírou tedy a poslouchat své tĕlo. Já pokud piju vice jak 2,5 l, tak semĕ točíhlava a jsem jak opilá.:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Super článek, vůbec jsem netušila, že se k tomu přičítá i ještě tolik dalších věcí:) Jdu si to vypočítat na sebe:)
    Přiznám se, že dřív jsem pila fakt strašně málo, teď jsem na tom mnohem, mnohem lépe. Piji jen vodu a čaje, ty vůbec nesladím a vypiju denně tak 3-4 hrnky. Myslím, že bych měla pít ještě víc, snažím se na to myslet, ale myslím, že to naučit jde:)
    Ještě by mě zajímalo, jaký máš názor na perlivé vody (taky samozřejmě neochucené), všude se píše, že by se spíš pít neměly, to trochu chápu, ale z toho důvodu, že bych ze všech těch bublinek za chvilku odletěla:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš to přiçítat, jen ten sport zohlednit, tekutiny přijímáš i ve stravĕ a tak nemusíš na bílkoviny je počítat.:-)

      Vymazat
    2. Perlivé vody mi nepříjdou nijak strašné, pokud jsou teda jenom "doplňkem" a ne základem. Já si občas taky ráda nějakou tu perlivou nebo spíše jemně perlivou dám, když někde jsem :)

      Vymazat
  12. No, já se teda musím do pití vyloženě nutit. Před tím, než jsem se začala zajímat a zdravější život, jsem vypila denně fakt tak jednu skleničku vody... prostě jsem neměla žízeň a nic mě tudíž nenutilo pít. Teď pokládám za velký úspěch, když se přehoupnu přes 1,5 litru :D. Ale podle toho vzorce ani nemusím pít víc než 2 litry :).

    OdpovědětVymazat
  13. Já právě piju jak blázen, vypít denně skoro 4 litry pro mě není problém.. až se to mamce zdálo divné a když jsem byla u doktorky, tak mě poslala na krevní testy, může to značit mnoho chorob, např. cukrovku. Naštěstí se mi nic nepotvrdilo a dle doktorky to je psychosomatické, když sedím v práci u prázdné skleničky, tak mám neustále potřebu ji dolévat a pít a dolévat a pít... :)) Piji z 90% neperlivou vodu, pak občas čaje, občas káva, slazené nápoje téměř vůbec. A celulitidu mám i tak příšernou :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak mně vychází zhruba 2 litry, ale vypiji určitě víc:)

    OdpovědětVymazat
  16. Jak tak koukám na ty komentáře, měla bych se svým pitným režimem začít něco dělat :(:D Já když si na pití nevzpomenu, tak se prostě nenapiju :( a když nad tím tak přemýšlím, tak bych se vbc nedivila, kdybych vážně byla zavodněná.

    OdpovědětVymazat
  17. Jsem si včera řekla, že dneska dám tři litry, že piju šíleně málo furt, tak litr a půl denně, a že zvlášť z vyšším obsahem bílkovin ve stravě se doporučuje ít víc... protože na to "zapomínám", napsala jsem si časy, kdy budu pít, a odškrtávám... co je ale divný, tak mám furt žízeň :D když piju málo, tak nic... jak piju víc, tak furt :D asi tělo vycítilo možnost získat spoustu vody a využívá toho, nebo nevim... :D každopádně díky za ty počty s rozšiřováním, propočtu si to, a budu se snažit dodržovat dlouhodobě :)

    OdpovědětVymazat
  18. Já taky strašně málo piju, ale už je to aspoň o 1-2 litry lepší než před měsícem :) Klidně jsem fungovala s 0,5 l vody denně... :// Hrůza! Už si to nedokážu představit...

    OdpovědětVymazat
  19. Zajímavý článek.. já kdyby vodu i počítala, kolik vypiju na skleničky.. 1 sklínka měla 250ml takže jsem dokonce zapisovala kolik denně dám a i v zimě to bylo tak 2,5-3 l a v létě i 3,5 - 4 litry.. (při každodenním pohybu 1 hod.) často jsem se ale v noci budila na záchod a k večeru jsem také chodila často na WC, třeba každou půl hodinku už tak po 20.hodině, takže jsem trochu ubrala.. asi to bylo vážně moc..
    Teď se snažím nepřekračovat 3 litry ani když je horko, v zimě se držím spíš tak mezi 2-2,5 l.
    Myslíš že to je OK?
    A ty opravdu nepiješ nic víc jen vodu a někdy neochucený čaj?
    Já mám také ráda vodu ale sem tam potřebuji i něco sladké, protože mám po pití vody v ústech takovou divnou pachuť. Tak buď si musím dát třea džus ředěný 1:1 nebo cucat tic-tac apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Piju jenom vodu. Občas mám koupený rozpustný hořčík nebo multivitamin, tak si dávám ten - to je vlastně sladký šumák. A mám doma i ionťák, co jsem kdysi pila při cvičení, ale teď už si ho moc nedávám. Vyloženě sladké pití (minerálka, džus, pepsi) si koupím a dám možná tak 1 do měsíce. Jo a piju přes den ještě kávu s mlékem (tak 2 za den).

      Vymazat
  20. Mě zaujala hned věta v úvodu s tím krýglem, já dělám totiž přesně to samé :D A obrátím ho do sebe tak pětkrát šestkrát, občas však vyměním vodu za tekutinu, která tam správně patří :P
    A po cvičení ho vypiju klidně celý na ex. :)
    Ale musím přiznat, že než jsem přešla na něj, tak jsem nepila mnoho, ono pořád dolévat malou skleničku nebo dělat si pořád čaje, se mi vážně nechtělo.

    OdpovědětVymazat
  21. No, já nevím, ale upřímně si myslím, že to zase tak horké nebude :). 4 litry bych vypila tak možná v parném dni, nebo po hodně upoceném tréninku (nebo obojím :D), ale normálně mi stačí tak 2,5l uplně v pohodě. Ono je taky třeba brát v potaz, že vodu přijímáme i v zelenině, ovoci, polévkách apod., takže i o to nám ten příjem zase naroste. Když jsem z jistých důvodů musela vypít během dne kolem 5l vody, bylo to už na mě příliš, voda mnou spíš protékala, furt jsem chodila na malou, a navíc se mi motala hlava (což prý může být i lehká otrava vodou - ano, taky jsem se divila, že to existuje :)). Osobně si myslím, že je to dost individuální a každý by měl poslouchat svoje tělo a vypozorovat, kolik vody by měl pít, aby se cítil dobře.

    OdpovědětVymazat
  22. a sakra, tak to počítat nebudu :D jsem na tom vážně mizerně :/

    OdpovědětVymazat
  23. Mě by zajímalo, kolik by chtělo vody moje tělo při náročným sportu. V létě jsem byla ve Vysokých Tatrách a každý den jsem byla od rána do večera na túrách. Vypila jsem 7 litrů vody a za celý den jsem nešla ani jednou na malou. Odpoledne jsem vždycky otekla, až jsem nemohla hýbat prstama. To bylo neskutečný, každý den teda pralo slunce, potila jsem se pořád, ale vodou jsem to za celý týden nedokázala dohnat. Večer v posteli jsem se zavodnila, do rána splaskla, ale další den nanovo. Hlavně, kdo se měl s tou vodou tahat po horách. Moje tělo tý vody stejně nemělo dost. Jinak moje kamarádka vypila aspoň o litr míň vody a normalně chodila na malou.

    OdpovědětVymazat
  24. Super článek! :)
    Také jsem dřív pila džusy, ochucené minerálky a tak podobně. Teď piji jenon čistou vodu a zelený čaj (neslazený). Ani mi to už nepříjde a je to lepší. :)

    OdpovědětVymazat
  25. ehm.. :D vzpomínám na mladá léta (dobře tak 4 roky zpátky) kdy jsme se s kamarádkou vsadily že vypijeme 1,5 litru vody na ex.. :D Málem jsme umřely na otravu vodou.. doslova :D No s pitným režimem problémy nemám.. spíš naopak :D

    OdpovědětVymazat
  26. To je zajímavý tenhle výpočet :). Mě to celkem vychází, vyšlo mi kolem 4 litrů a sama vypiji aspoň 3.5 litru vody :).

    OdpovědětVymazat
  27. Docela mi to vychází :) fajn vědět! Ale teřba kámoška si myslel,a jak pije skvěle (3-4 litry, ale nesportovec) a když byla u nutriční poradkyně, tak jí řekla, že nesmí tolik pít, asi fakt záleží na té aktivitě :)

    OdpovědětVymazat
  28. Bacha na to s cvičením.. i když se hodinu cvičí, nemělo by se při ní vypít více jak 1 litr, tělo vodu nedokáže správně zužitkovat.

    OdpovědětVymazat
  29. Dle mého názoru je pít 4 litry a více už nezdravé a hodně se tím zatěžuje organismus, především ledviny. Člověk musí počítat také s tím, že hodně vody přijme už ve stravě, obzvlášť pokud jí hodně zeleniny a ovoce. V okurce je např. 96% vody, v salátu 95% vody, v rajčatech, melounu, žampionech 94% vody atd. atd.

    OdpovědětVymazat
  30. Děkuju za vzoreček, myslela jsem si že piju přehnaně moc, ale vyšlo mi to. NA druhou stranu jsem si říkala, že kdybych tím tělu škodila, zatěžovala ledviny a tak, neměla bych tu žízeň a tělo by si o ty tekutiny prostě neříkalo.

    Ale zase si myslím že je to fakt hodně relativní, těžko v létě vypijeme stejně jako v zimě. Nebo každý na tréningu vypotí jiné množství tekutin + hodně vody přijímáme v potravě, hlavně ovoci a zelenině. Takže bych tomu vzorečku nevěřila úplně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten vzorec nezahrnuje to co je ve stravĕ. Z potravy máme tak litr tekutin.:-)

      Vymazat
  31. Ja sa priznám, mne voda moc nejde. Nedokážem ju do seba len tak nalievať, keď nemám smäd. Za deň vypijem tak liter vody, útechou mi je, že dosť tekutín prijímam v strave (zelenina, mlieko). Nedokážem si moc predstaviť, ako niekto môže vypiť 4 litre, to potom musíte chodiť každú chvíľu na wc, nie?

    OdpovědětVymazat
  32. základ mám, vodu piju pořád a cukr z čajů už jsem taky vyřadila.. ted si jen loknu toho slazeného čaje a cítím jen cukr a ne čaj :D :D .. ale pro mě nejhorší dodržet právě to množství :/ .. už se to učím asi rok a furt do sebe neumím dostat víc jak 1,5 litru a když do sebe dostanu i ten litr a půl, jsem na sebe pyšná :D :D .. ale jak jsem si přečetla, budu to muset opravdu rychle změnit, nejvyšší čas! :)

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj můžu se jen zeptat?Denně vypiju zhruba mezi 1,5 - 2,5 litrů vody z kohoutku. Jen mi přijde, že mě voda hrozně vysušuje, mám po ní např. suché rty, někdy i pleť. Kde může být chyba?Je možné, že to je např. kvalitou vody, kterou v práci máme?Chtěla bych pít čaj, v zimě jsem si ho vždy dělala do skleněné konvice, a měla jsem to v práci na celý den, ale málokterý čaj mi chutná studený (nesladím), můžeš případně doporučit čaj, který je dobrý i studený, pokud nějaký takový znáš?Předem díky za odpovědi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě to může být kvalitou vody. Možná bych to zkusila střídat s nějakými kupovanými neperlivými vodami. Anebo ty čaje. Mně teda osobně chutnají snad všechny i s tudené. Většinou kupuji Pickwick a pak tak různě co mě zaujme, značky si teď nepamatuji. Ale nejlepší jsou podle mě kupované sypané na váhu :)

      Vymazat
  34. Já jsem se setkala i s jiným výpočtem:
    Na každých 10 kg váhy by měl člověk vypít 4 dcl vody ( nebo neslazeného čaje). To je naprosté minimum. Optimum je ještě o 0,5 l více.
    Za každou kávu nebo černý čaj je potřeba přidat další 2-3 dcl vody.
    Voda, kterou vypijeme při cvičení a sladký a perlivý vody se do tohohle pitného režimu nepočítají, to je "navíc".

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj, zrovna jsem se na svém blogu zabývala tím, jak jsem začala pít:-)
    http://zijuzdrave.wordpress.com/2014/12/04/jak-jsem-zacala-pit/

    OdpovědětVymazat
  36. POTŘEBUJU PORADIT PROSÍM:
    Moje míry: 155cm/45kg/15let
    Tak nějak už 7 let piju prý málo, mamka furt do mě cpe ať vypiju 2 až 3 litry za den, ale já piju tak litr, někdy míň někdy víc. A ano jsem živá. Když vypiju víc, chodím 20x denně na záchod a z plného žaludku nemám skoro hlad protože jsem přepitá. A když jsem za mamkou přišla ukázat sepsaný seznam jednoho dne kdy jsem úspěšně vypila 1,8 litru a byla jsem na sebe hrdá, mi řekla "to je škoda, pořád to nejsou dva litry". Dost mě to zarazilo, čekala jsem pozitivnější reakci. Jak mám víc pít když pak nedokážu normálně fungovat? Prostě to nejde. 2 litry dám max. v létě při 30ti stupních, jinak bych se asi "utopila".

    OdpovědětVymazat
  37. Já vůbec nevím, kolik vody za den vypiju. Prostě když mám žízeň, tak si naliju vodu :-) . Tím by se měl podle mě řídit každý, protože každý má jinou potřebu tekutin. Denně ale vypiju víc jak 2 l vody. Vodu z kohoutku nalévám do filtrační konvice a vůbec z ní pak není cítit chlór :-) .

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)