neděle 24. listopadu 2013

Food Inspiration LXIII.

Jedna věc mi na tomto ročním období vadí - a ne, není to to sychravé počasí ani blížící se vánoční shon. To, co opravdu postrádám, je dostatek světla! V létě jsem si s focením jídel opravdu vyhrála a mrzí mě, že teď už tolik možností nemám. Člověk ještě v 7 hodin snídá pomalu za tmy a když se náhodou vrátí z práce už kolem 16hod odpoledne, tak už moc světla taky nezachytí. Ale třeba do konce zimy vypiluji i umění fotit v těchto podmínkách :D Když nejde o jídlo, tak mi ta tma nevadí, protože si pak můžu plně užívat to, že se už v 18hod večer zachumlám do postele! :)

 
 Jablečný chléb
(snídaně)
A začneme dnešní snídaní! Včera jsem se zhruba v 19:40 rozhodla, že si upeču na dnešek snídani. A nebylo moc času, protože ve 20:00 už mi začínal StarDance. Ale stihla jsem to šoupnout do trouby na minutu přesně a ze StarDance mi nic neuniklo :D To jen, abyste věděli, jak nenáročné tohle pečení je :) Dnes na mě tedy čekala už hotová snídaně - což jsem ocenila, protože už jsem za poslední týden byla silně překašičkovaná :D Chlebík jsem si dala s tvarohem a mandlovým máslem a byla to velmi vydařená nedělní snídaně :)
Můj recept najdete ZDE



Tuňákové rizoto
(oběd)
Taková ta klasika - rýže, tuňák, zelenina a krémový sýr. Do krabičky nebo na doma - jak je libo :)




 Zeleninový salát
(večeře)
Moje úplně nej nej nejoblíbenější kombinace! Salát + červená paprika na drobno + cherry rajčátka + kyselé okurky + červené fazole + jogurtovo-sýrový dresing (žervé, jogurt, sůl, pepř). K tomu vždy ještě zakusuji rýžové chlebíky - asi tak 5 kousků :D
V posledních dnech to večeřím každý den (pokud jsem doma a mám čas si ho nachystat).


 Ovesná kaše s banánem, brusinky, mandlové máslo, kokos
(snídaně)
Klasická ovesná s nějakým tím ovocem a máslíčkem navíc. Tentokrát posypaná kokosem. Jo a k tomu kokosu...vždycky než kaši sypanou kokosem vyfotím, tak ji posypu jen lehce, ale jakmile je fotka hotová, tak si ho tam přisypu mnohem víc - protože jinak byste toho na té fotce krom kokosu moc neviděli :D



Jáhly s lusky, hermelín, šunka
(večeře)
Tak jsem si konečně začala dělat pořádné večeře. Už to chtělo zase něco víc než jen zeleninu a bílkoviny. Takže odteď si užívám další zajímavé variace všeho možného :)


Ječné kroupy, sójové maso, květák
(večeře)
A další z netradičních kombinací - trošku jsem se toho bála, jak jsem to všechno smíchala, ale i tato improvizace se celkem povedla (překvapivě :D)


Tradičně s máslíčkem!
(snídaně)
Tak po dlooouhé době zase arašídové máslo na pečivu s banánem. A tentokrát i brusinky, které se tam hodí bezvadně. A ano,
i když jsem psala, že jsem třeba pečivo na týden vysadila a pak omezila jeho konzumaci, tak to neznamená, že si jej nedám nikdy! ;)


Batátové hranolky + krůtí maso se špenátem
(oběd)
Takový podle mě extra clean oběd! A taky extra dobrý :)  Batáty jsem nakrájela na plátky a pekla v troubě na pekáčku
s adekvátním množstvím oleje (tudíž tak, aby se to v tom netopilo, ale taky aby tam něco bylo :D) - nebylo ani třeba to nějak kořenit. A snědla jsem je pak úplně všechny, i když měly být původně na 2 dny - tak moc byly dobré :D Krůtí maso je mleté - orestované na pánvi spolu se špenátem :)


Ovesno-krupicová kaše
(snídaně)
Kaše s krupičkou je skvělá - taková nadýchaná, jemná a krémová. Jednoduše smíchám ovesné vločky s 1-2 lžícemi dětské krupičky a klasicky uvařím na kaši. No a pak už stačí dodat ovoce a nějaké to máslíčko :)

26 komentářů :

  1. Moni taková nádhera.. hned se mi líp snídá při pohledu na takové dobroty :D

    OdpovědětVymazat
  2. K batatovym hranolkum - to znam, kdyz si pripravim vic porci a pak to snim vsechno naraz :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ten chlebíček je fakt kouzelný :)
    Salát máš hezký, taky je mám na každou večeři, jen teď jsem přepla na jinou zeleninu jako mrkev, zelí, celer, pekingské zelí, kysané zelí, do toho jablko, olej, citron, kmín a jsou skvělé.
    A do kaše taky zkusím dát trochu té dětské krupičky, když vidím, jak hezky jemná je. Líbí se mi ta pořádná lžíce máslíčka :D

    Měj hezkou nedeli ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle rizoto vypadá obzvlášť dobře, tolik barev :-)

    OdpovědětVymazat
  5. S tím světlem tě chápu, mám to samé a když je ponurý den, tak mám i horší náladu, ale snažím se tomu nepodávat. Chleba vypadá zajímavě.:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Miluju batáty na všechny způsoby, mají fakt zvláštní ale zároveň super chuť:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to nádherně, díky za inspirace:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Samé dobroty, spouta inspirace, jako vždy :-) Batáty jsou super, objevila jsem je teprve nedávno a milujeme je s přítelem oba :-D

    OdpovědětVymazat
  9. batátové hranolky ňami ňami :-) camaya

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, kde prosím kupuješ mleté krůtí maso? Díky!
    P.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky Moniko :-)

    Na úvod musím pochválit, že máš moc krásné jídeníčky - jako vždy (já vím, už se opakuji snad po sté, ale pravda to je tak to musím napsat :-D)

    Ale chtěla bych se zeptat, jelikož přesně za měsíc jsou Vánoce.. těšíš se? Co pak bys chtěla dostat od Ježíška? :-D
    Budeš si objednávat nějaké novinky z oblasti jídla nebo fitness z netu? Nemáš nějaké tipy? Abych třeba věděla co je dobré, co bych si také mohla nadělit pod stromeček :-D A co takhle napsat o tom článeček? (Pokud tedy chceš, to je jen takový můj nápad :-))

    A jinak jak to máš s pečením cukroví? Já totiž nikdy nevím co upéct a kolik druhů aby mě to nelákalo zas moc, protože mám slabou vůli a často sladkému podléhám. Budeš péct nějaké tradiční cukroví, anebo si vymyslíš svoje vlastní zdravé receptíky?

    Byla bych ráda za nějaký takový článek - třeba o tom jak to máš s Vánoci, zda se těšíš nebo máš trochu obavy kvůli jídlu, příp. jak to řešíš, jaké bude tvoje štědrovečerní menu a tak dále.. :-)

    Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      děkuji za fajn tip na článek :) Asi bych něco takového mohla napsat. Na Vánoce se těším, opravdu si toto období užívám. Každoročně pečeme tunu cukroví - vždycky říkáme, že letos toho uděláme míň, ale nakonec musíme udělat všechny olíbené druhy, zkusit něco nového no a pak z toho vznikne několik krabic na balkóně :D Navíc já oprvdu ráda peču, tak snad na to letos budu mít taky dost času :) Nijak se o svátcích neomezuji - naopak se pěkně nacpávám cukrovím, brambrovým salátem, kaprem, pečenou kachnou... Oběd doma + u dalších příbuzných... Ale je to fajn :D

      Jinak ještě nevím, zda si budu něco spešl objednávat, ale nějaké zdravé tipy poskládat určitě mohu :)

      Vymazat
  12. Jéé tie šalátiky vyzerájú výborne :)) ja som na takýchto jedlách závislá :D
    FashionEaterLoves
    Baby predávam Samsung Galaxy S3 v prípade záujmu sa ozvite na email dara.gesko@gmail.com :))

    OdpovědětVymazat
  13. Taky mě ta tma pěkně sere :D
    Ale stejně, krásný fotky a ten chlebíček vypadá úchvatně :)

    OdpovědětVymazat
  14. Přesně, v tomhle ohledu je tma hrozná :D Ale jinak jsem za to brzké stmívání ráda, protože se mi líbí jak je celé město vyzdobené vánočními světýlky :D
    a batáty miluju, zrovna tento týden jsem si dělala hranolky, akorát jsem je musela péct na alobalu, protože nemám plech:D

    OdpovědětVymazat
  15. Rizotta jsem teď momentálně přejedená..:(
    Ten jablečný chlebík se mi dost líbí, je sladký (jako vánočka, štola, loupáčky...) nebo slaný, jako normální chleba?
    Mimochodem tuňáka jsem jednu dobu jedla pořád a teď ho nemůžu ani cítit:( snad mě to přejde, byla by to škoda.
    Batáty už musím konečně někdy vyzkoušet, ale teď mi stačí o obyčejné opečení brambory:) Dělám je tak, že na plech kápnu olivový olej a rozetřu ho kapesníkem, jen aby se brambory nepřichytily. Pak syrové brambory nakrájím na kolečka, pokladu na plech a posypu kořením nebo jen lehce osolím. Je to dobré a syté:)
    A tvé ovesné kaše vypadají vždy perfektně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten chléb je spíše sladký, ale ne moc jako třeba klasický koláč ;) Záleží, jak moc si jej osladíš.

      Vymazat
  16. Veľmi rada sa sem chodím inšpirovať:) ďakujem

    OdpovědětVymazat
  17. Ohledně focení toho jídla mohu poradit, snad to bude jasné a vyzkoušíš to. Trik je jen v tom, že z jednoho světla uděláš 2 a to odrazkou. Viz obrázek

    http://postimg.org/image/73qj885rx/

    Ideálně místo té lepenky obalené alobalem použít tvrdý bílý karton (co největší nebo poskládaný), ale je třeba jít s tou lampičkou blíže k jídlu. Pak už stačí jen z boku nasměrovat foťák a v nastavení si nastavit Vyvážení bílé na "žárovku", jestli fotíš při žárovce nebo "zářivku", když při zářivkovém světle. Hlavně ať ten zdroj světla není na stropě, to by moc ovoce nepřineslo. Zkus a uvidíš :) jo a ten papír pod "jídlem" není třeba samozřejmě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip :) Pokud budu mít čas si "hrát" tak to někdy zkusím :D Většinou fotím jen tak narychlo ve spěchu, ale určitě tvé rady někdy využiji - jakožto rady zkušeného fotografa ;)

      Vymazat
    2. Rozumím, ale pro dobrou fotku je třeba si vytvořit dobré podmínky - ateliérek :D když to přirozené světlo prostě není..;) pak očekávám zmínku v článku, jak to zabere :) :D

      Vymazat
  18. Super jako vždy. :P
    Jenom technická otázka - ty fazole jsou z plechovky? Jestli ano, jen je omyješ nebo nějak tepelně zpracuješ. Mně moc nechutnají, když jsou jenom omyté.. :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)