pátek 25. dubna 2014

2 TÝDENNÍ VÝZVA: Tak jak to šlo? :) + pár mých jídelníčků, foto a žvanění


Před dvěma týdny jsem vám psala o tom, že mám pro vás i pro mě takovou malou výzvu - hecnout se a zkusit jet naplno. Stanovit si cíl a pokusit se jej splnit. Bez ústupků po dobu pouhých dvou týdnů :) Tak jak se vám dařilo? Pomohlo vám to, že jste v tom nebyli sami? :) Já musím říct, že jste spokojená. Sice malý úlet nebo dva nastal a i na tu čokoládu, kterou jsem si "zakázala" nakonec došlo :D Ale o to víc mě překvapilo, jak poctivá jsem dokázala být v jiné dny. Miluji tuhletu svou životní rovnováhu, kterou jsem si v posledních týdnech našla. Vím, že si můžu dopřát (a hodně dopřát :D), ale pak dokážu zase okamžitě fungovat tak, abych to vykompenzovala. Cítím se pak maximálně skvěle, mám vše, co potřebuji a dokonce stále pozoruji změny ve svých výkonech i na svém vzhledu. Hodně mě překvapilo, když jsem před týdnem zkusila porovnat aktuální fotky s fotkami pořízenými před 1-2 měsíci. Měla jsem pocit, že se udržuji na zhruba stejné úrovni, ale podle fotek je rozdíl aspoň mírně znatelný a to mě těší (přes ty kvanta čokolády, co v poslední době jím víc než jen těší :D). Co si budem povídat, je to fajn pocit. Zvlášť když si toho všimne i okolí. A za ty poslední
2 týdny jsem se určitě posunula zase někam dál. Zejména jsem se dostala do takové té správné psychické pohody a souladu se svým tělem. A to je řekla bych to hlavní :)


Trošku jsem se hecla a rozhodla jsem se jet na týden přísnější režim. Takové malé sacharidové vlnění. A vsadím se,
že z posledního dílu Food Inspiration byste ani nepoznali, že bych něco takového dělala. Holt dobroty si užívám pořád, ať jím jakkoliv! Jenom se mění množství a poměry jednotlivých živin. A tak jsem si zkusila takové třídenní vlnky: 50g-100g-200g sacharidů. Avšak nakonec opravdu pouze na týden. A započítávala jsem tam pouze odhadem přílohy + ovoce. Zelenina, sacharidy v oříšcích či mléku do kávy mě nezajímaly. Takže takový free režim. A náhodou to nebylo špatné, chtěla jsem si prostě něco takového na chvilku zkusit a řekla bych, že mi to zase pěkně nastartovalo metabolismus. Teďka už jedu zase spíše vyváženěji, více a klasicky podle toho, jak se cítím. Občas tam hodím více sacharidů, občas méně. Nemám prostě ráda stereotyp. Ráda věci měním klidně každý týden. A i Ing. Mach na semináři o sportovní výživě potvrdil, že není dobré si ve stravování vyšlapávat nějakou hlubokou cestičku - člověk by se měl snažit o pestrost a neupínat se k jednomu stereotypu! :)




Na ukázku tedy přidám, jak vypadaly takové 3 různé dny v tom týdnu :)

cca 50g sacharidů
SN: míchaná vajíčka s kokosovým mlékem (3 bílky + 1 celé), 1/2 avokáda, rajčatové pesto, žampiony, cuketa, hrášek
+ káva s mlékem
SV: protein po cvičení
O: 50g rýže, mleté krůtí maso, brokolice, 1/2 avokáda + frappé
V: 200g cottage, zelenina, ořechy
V: zeleninový salát, protein

cca 100g sacharidů
SN: 70g vločky, nastrouhaná cuketa, kakao, lžíce proteinu => ovesná kaše + kousek banánu, mražené lesní ovoce,
25g arašídového másla, kakaové boby + káva s mlékem
SV: zeleninový salát, tvarůžky, šunka
O: 50g rýže, mleté krůtí maso, brokolice, 1/2 avokáda + káva s mlékem
V: zeleninový salát, vejce, šunka + 200g tvaroh, 20g kešu, mražené lesní ovoce, kakaové boby + káva s mlékem
V2: proteinový pudink, kakao, lžička arašídového másla

cca 200g sacharidů
SN: 80g vločky, mléko, lněné semínko, 1 lžíce proteinu => ovesná kaše + mango, banán, jahody, 10g arašídového másla
+ káva s mlékem
SV: protein po cvičení
O: 80g kuskus, 120g mozzarella, zelenina + káva s mlékem
SV: 60g rýže, losos, hrášek, fazolové lusky
V: zeleninový salát, tvarůžky, edamame (přežené sójové boby) + 1/2 tvarohu, kokosové mléko, mák, vlašské ořechy,
sušené moruše, sušené brusinky + káva s mlékem
V2: brokolicový krém s kokosovým mlékem, edamame





No ale jak už jsem psala, nyní už jedu zase spíše trošku jinak. Jídla jsou víceméně ale pořád stejná. Jen se mění velikosti porcí příloh :)



Nastartování 10týdenní ARM BALANCE CHALLENGE

Už jsem se zmiňovala i o tom, že teď zkouším se Zuzkou i její 10 týdenní výzvu, ve které je cílem trénovat různé balanční pozice na rukou. A musím říct, že mě to strašně baví! Připadám si jakseříká děsně "cool", když se mi něco povede :D Nikdy mě nebavilo trénovat takovéto věci, ale teď si vždycky těch 5-10minut na konci po tréninku najdu. Každou pózu si vyzkouším aspoň jednou a rychle jdou vidět pokroky - i to málo stačí! Zatím jsou pózy pouze 4, ale těším se, až budou přibývat další
a zajímavější :) Jen bych z toho nemusela mít takové modřiny na rukou :D
 

Rozdíl asi tak 3 dny :)


Pomalu, nenápadně, ale jistě :)

No a jak už jsem psala - člověk si někdy ani sám nevšimne, jakých změn dosáhl, dokud to neuvidí takto vedle sebe. Sice se snažím, ale nijak zvlášť se už neomezuji - když mám chuť, tak si cokoliv dám (aneb cheatday každý týden :D) a přesto to jde. V posledních týdnech či měsících jsem konečně našla tu správnou rovnováhu a nikdy jsem se asi necítila lépe. Takže to nevzdávejte. A dělejte si fotky! Ty vám poví mnohé ;)
 
 cca 3 měsíce rozdíl


51 komentářů :

  1. Krásný den :-) Já dvou týdenní výzvu vydržela bez jediného zaškobrtnutí a přišla na to, jak moc mi vyhovuje ta a ta strava :-) Takže ti moc děkuji, Mončo, že jsi tuhle výzvu vyhlásila :-)) Nakonec z toho vzniklo i nové stravování (spíš jen obměna potravin), takže tato výzva se stala spíš ,,budoucím stravováním" :-)
    Máš úžasnou postavu... neskrývám obdiv :-P
    Hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, to mám radost. A děkuji! :) Taky přeji pěkný den ;)

      Vymazat
  2. Pozitivní článek, jde z něj cítit, že jsi teď spokojená a to také nejvíce našemu tělu prospívá, co si budeme povídat! :) Četla jsem teď zajímavou věc, že když někdo jí "normálně" a zdravě, ale nehlídá si poměry živin, tak vlastně také mírně vlní, protože jeden den potřebuje více sacharidů a další den méně, aniž by si to uvědomoval...samozřejmě to nejde do takových extrémů, ale myslím, že to bude dost podobné tomu, jak si třeba vlnila teď ty :) No a ty balanční pozice, je to super a ten pokrok je neskutečný, já tohle právě miluju na józe. Vzpomínám si, když jsem poprvé udělala stoj na hlavě, na ten pocit, že jsem to dokázala - na základce jsem z toho měla vždycky na tělocviku trauma a mamka mi dokonce psala omluvenky :D Krásně se rýsuješ a i to opálení ti sluší (byť nejsem zastánce solárek, ale pokud nemáš nějak moc pih, tak proč ne). Přeju Ti další krasný den Moni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ono já myslím, že pro člověka je přirozené pořád mírně "vlnit". Asi i proto mi to tak vyhovuje :) A zastáncem solárek jsem taky nikdy moc nebyla, ale letos jsem to chtěla zkusit. Teď už stejně chodím podstatně méně. Spíše jen 1x za 1-2 týdny :)

      Vymazat
  3. Moni super, ta záda jsou peckovní. Vypadáš skvěle, je dobře že se tak i cítíš. Z tvých článků srší energie, myslím, že tohle je ten správný směr;)

    OdpovědětVymazat
  4. To je tak super slyšet, jak jsi pozitivně naladěná !!! :D vypadáš fakt super (a hlavně vypadáš nějaká děsně opálená :D) držím pěsti, ať to jde dál ;) já teď na výzvování moc nejsem, jen tak "přežívám" a spíš nabírám kvůli zkouškovému (takže vlastně bulking :DD), ale v červnu už budu mít konec a to bude ten pravý čas dostat se zpátky do formy xD (takže ukládám tvoje jídelníčky ;D)

    OdpovědětVymazat
  5. Luxus... změna je krásně vidět, ty záda a pas :-) Jinak dík az tip na tu výzvu držení na rukou, vyzkouším, zní to lákavě :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je senza, vypadáš moc dobře a opáleně :) K arm challenge ti gratuluju :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pravidelně tě čtu, ale komentáře přidávám málokdy. Ale teď musím, i když budu za největšího úchyla. Ty tvoje ruce jsou fakt sexy! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó děkuji! Rozhodně to není podle mě úchylné. Já taky obdivuji vypracované ruce na kdekom :D

      Vymazat
  8. Ahoj Monči, super pokroky ! Plně souhlasím s tím, že dokud to člověk neuvidí vedle sebe na fotkách, tak si to ani nějak (kromě síly) neuvědomí :-)
    A jíst to, na co máš chuť (tuky, sacharidy, cheatdaye... :D) , je také podle mě ta správná cesta. Žádné omezování, stres, ale jen vychutnávání si jídla :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Téééda ten pokrok v pózách! Asi budu muset taky začít, ale trošku se bojim o nos :))) Gratuluju k pokrokům a ke spokojenosti :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moni vypadáš super!!!! Chodím Tě okukovat pro motivaci :)
    Shodou okolností jsem si dala na ty dva týdny také vlny a také velmi mírné, přeci jen kojím a žádné mučení hlady nechci (když někdo začíná na 0), jedla jsem a ještě jím 90-90-160-210. Zeleninu a mandle tam počítám, protože bych byla schopna sníst kilo červené papriky a mandlí kil i 5 :)

    OdpovědětVymazat
  11. Je neskutečné, jak rychle se tvaruješ! Vypadáš prostě suprově! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý pokrok! :) K těm vlnám - tuky a bílkoviny držíš během všech dní na stejné úrovni, nebo při low carb zvyšuješ? O vlnění taky přemýšlím, ale mám problém, že v nízkosacharidových dnech mám malej příjem (i když mám 2 g bílkovin na váhu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teoreticky jsem se vždy snažila tuky ve vysokosacharidové ubrat a v nízko jsem si jich zase dopřála více. Ale kolikrát to stejně nevyšlo a bylo to tak nějak podobné (hlavně v ty vysokosacharidové se mi nedaří tuky snižovat, navýšit je to v pohodě :D). Jinak bílkoviny držím obdobně, občas přidám porci, když mám hlad. A občasného nízkého příjmu se nemusíš bát. Ono to nevadí, když to není každý den po dlouhé obodbí ;) Naopak, právě to občasné větší snížení a navýšení dost pomůže ;)

      Vymazat
  13. Super pokrok hlavně na zádech, fakt máš velký progress! :)))
    Moc se mi líbí, jak teď všichni cukrují, taky se na to vrhnu! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadáš, skvěle, opravdu super pokrok :-) A tvůj přístup se mi líbí - jíst převážně zdravě, ale občas si něco dopřát, mám to podobně :-) A asi tu výzvu od Zuzky taky vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Teď vypadáš naprosto božsky! Nádherně jsi se vytvarovala!

    OdpovědětVymazat
  16. Super fotky, super postavička :-)
    Myslíš že když jím pořád stejně, už mám takový svůj zarytý režim, že to je důvod, proč nehubnu? (resp. ta poslední 2-3kila navíc co mi chybí k "dokonalosti")? anebo spíše proto že těch sachrů je samo o sobě moc?
    Denně jím cca 200g sachrů (když to beru celkově, úplně všechny i zelenina, ořechy, jogurty..) - občas mi to "ujede" na 230g, no a velmi zřídka se podaří třeba 180g.
    Když ale budu počítat tak jako jsi to počítala ty = pouze přílohy + ovoce a nic více, tak výsledek mám cca: 160-170g denně.. je to asi moc co? Nebo kde si myslíš že je problém? Měla bych to více střídat - vysoko a nízkosacharidové dny, nebo jíst klidně pořád stejně ale méně?
    Děkuji mooooc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bych to nějak obměnila. Ale na druhou stranu se mi nezdá, že bys toho měla nějak extra moc. Spíš málo nebo tak akorát. Ono hodně záleží na mnoha faktorech ale - nelze to říct takto z fleku ;) Každý jsme jiný, máme jiný metabolismus, jsme jiný metabolický typ + váha, výška, věk a fyzická aktivita taky ovlivňují to, co a kolik by kdo měl jíst. Takže pro někoho bude 200g sacharidů moc, pro někoho málo ;)

      Vymazat
  17. Skvelé výsledky! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Krásně ti zeštíhlil pas a vytvarovaly záda, super za 3 měsíce :) Možná blbej dotaz, ale ty gramáže příloh (rýže, vločky), to je za sucha nebo za uvařené? :) A nevím jestli už to tu někde bylo, ale jaký byl stručně ty tři měsíce tvůj trénikový plán? Jen posilka? Nebo i kardio? Jak často? Jen tak pro inspiraci..Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to všechno za sucha samozřejmě. Na uvařené by to bylo teda extra málo. Navíc je podle mě klasické to udávat v suchém stavu :)

      Tréninkový plán? To se mění asi stejně jako jídlo. Nemám žádný plán :) Ale cvičím ve fitku - hodně silově, komplexní cviky, těžké váhy. K tomu vedu lekce jumpingu, skupinového posilování, HIIT. Občas si dám kruháč, crossfit nebo vlastní HIIT. Občas jdu běhat :) Ze začátku jsem dělala dost kardia, ale to už jsem teď úplně až na výjimky vyřadila. Jinak cvičím většinou 6x týdně ;)

      Vymazat
  19. Nebyla by tam ještě jedna výzva pro ty, co zastihli pozdě a úplně nedodrzeli? ;D

    OdpovědětVymazat
  20. Ses skvela! Usla jsi uz obrovsky kus cesty! Krása te sledovat:-) M.

    OdpovědětVymazat
  21. Když vidím ty ruce, doslova slintám. Mám s těma svýma problém :( Nějak se jim nechce zesílit. Poctivě zkouším kliky a jsem ráda, když udělám jeden pánský, natož takové balanční cvičení jako ty :D Ale jsem optimista. Jednou třeba předvedu to samé a ještě se budu smát, že jsem to u sebe považovala za nemožné.

    OdpovědětVymazat
  22. Ja som som tvoju výzvu dodrzovala odkedy si o nej napisala nic som si nedopriala a ani mi to nechyba a mienim v tom pokracovat. Aj som po case zabudla ako k tomu vlastne prislo a tymto clankom si mi to pripomenula:) Asi to pre mna nie je az take tazke ...diky za motivaciu :)...(tesim moc na další článok a držím palce len tak dalej) J.

    OdpovědětVymazat
  23. Poslední dvě fotky-fakt velký rozdíl!Na té vpravo vypadás mnohem líp,už ani není co zlepšovat:-)

    OdpovědětVymazat
  24. Neuvěřitelně inspirativní článek! Líbí se mi, jak z toho číší ta pohoda a spokojenost. V poslední době jsem ve svém životě našla balanc také a mám mnohem větší radost z tréninků, ale pozoruju změny i na sobě a dělá mi to neskutečnou radost! JInak ty fotky změny skutečně stojí za to! :-)))

    http://2toughchicks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  25. Fakt paráda, Moni! :)) Vypadáš skvěle a i z toho, co píšeš, jde vidět, že se skvěle i cítíš. Podle mě máš teď postavu naprosto dokonalou :)

    OdpovědětVymazat
  26. Moni v poslední době z tebe jen září dobrá nálada a pozitivní energie a je vidět, že jsi spokojená :) A změny na postavě jsou pořádné, teď vypadáš tak, jak by trenérka vypadat měla - ne jen dobře nebo normálně, ale skvěle, tak aby byla ta dřina pořádně vidět a motivovalo to lidi :)
    Ve fitku kam chodím cvičí různé body stylingy atd. třeba i trenérky, které nemají zrovna takovou postavu aby mě to motivovalo si jít k nim zacvičit na nějakou hodinu (prostě trenérka nemůže vypadat hůř než já!!!! :D), ale k tobě bych si zacvičit rozhodně šla :)


    Ať se ti pořád tak hezky daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To je ta vůbec nejlepší pochaval. A zvlášť od tebe si jí MOC cením ;)

      Vymazat
  27. Ahoj, máš nějaké tipy na zeštíhlení pasu? Máš ho narozdíl od fitnessek pěkně vyrýsovanej. Co si tak všímám, že většina slečen se po delší době cvičení stane skoro chlapem s rovným trupem, byť namakaným břichem. Což se mi nelíbí a sama se trošku děsím toho, že dlouhodobě při cvičení (kardio a posilování) hubnu rovnoměrně na všech partiích, ale v pase mám o kousek menší úbytek. Kdežto přes "špek" pod pupkem zase dost :-) Líbí se mi ženská postava s výrazným pasem a zadkem a ráda bych se tvarovala nějak takto. Zatím dělám úklony s činkama, ale nic mě nenapadá :( Všude je plno cviků na břicho, ale co přímo na zeštíhlení pasu? Pas mám vytvarovanej od přírody, ale chci ho ještě výraznější. Nenapadá tě něco?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono odně záleží i na typu postavy a stavbě těla :) Ale velmi pomůže posílit a rozšířit vršek těla - tzn. posilovat široký sval zádový a ramena. Šrší vršek pak opticky zeštíhlý pas a vytvoří takový ten tvar do "V". A když mám širší pánev/boky, tak potom pas taky vypadá hned štíhlejší ;)

      Vymazat
    2. Jj tak to je jasný :-) já spíš chtěla radu, jak zeštíhlit více (rychleji) samotnej pas, ne jen opticky...rozhodně tam ještě je co shazovat :-)

      Vymazat
  28. Tak jsi mě inspirovala - včera jsem se rozhodla, že si takovou 2 týdenní výzvu taky vyzkouším :-) A zrovna to tak hezky vyjde, že až skončím, budu mít narozeniny :-) Včerejšek se vydařil, tak doufám, že se bude dařit dál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super. Pořádně makej a pak si užij nějakou odměnu na své narozeniny! :)

      Vymazat
  29. Můžu se jen zeptat, jak děláš to vlnění? Jeslti 50-100-200-100-50-100.. a nebo 50-100-200-50-100-200...? :)
    A vlnit se dá asi jen krátkodobě že? Jen pokud to chci dodržovat pečlivě, tak asi stejně musím započítávat i zeleninu, atd, protože v ní sním i třeba 100g sacharidů :/ Jinak samozřejmě gratluju k takovému pokroku, je to opravdu krásná změna :) Jo ještě jeden dotaz...ty nejíš pečivo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem to tam psala....50-100-200. Můžeš i krátkodobě. Pečivo jím možná 1x týdně, spíš na chuť asi jako nějaké "sladkosti". Prostě už ho v klasickém jídelníčku nemám - nepotřebuji ho a ani mi to nedělá dobře jíst ho ve velkém ;)

      Vymazat
    2. To já vím, ale není tam, jak potom pokračuješ, nebo to alespoň z toho nechápu, jestli máš 4.den 100 a nebo od začátku 50.

      Vymazat
    3. Od začátku zase 50 ;) Takže 50-100-200-50-100-... Tak jsem to jela týden. Pak týden pohov. A asi se teď vrátím zase k něčemu obdobnému :)

      Vymazat
  30. Moni, myslíš, že je problém snídat až 2 hodiny po probuzení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží jak jíš celkově přes den, ale nemusí to být problém.

      Vymazat
  31. Změny to jsou hodně výrazné a to opálení ti sekne. :))

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj Moni:-)
    krásný jídeláky! ty teda střídáš sacharidy 50-100-200 a pak zase 50-100-200? nebo to ještě prokládáš jinak? Chci zkusit cyklovat sacharidy, jestli se mi nepodaří dát dolů nějaký tuk, ale nevím si úplně rady na jaké hranici pak držet bílkoviny a tuky při nízkém a vysokém počtu sachrů...děkuji za radu :) Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ježiš já jsem slepouš:D už to vlnění vidím:) tak by mě jen zajímalo jak je to s těmi tuky a bílkovinami...někdo mi poradil, že mám jít klidně na 120g za den, druhý zas, že je to hodně, že stačí 70-90 max, tuky mám kolem 50g, ale ty moc nezvyšuji...a nevím jak moc s tím tedy hýbat v souvislosti s cyklováním sacharidů...

      Vymazat
    2. Já bych klidně tuky navýšila ve dny, kdy máš málo sacharidů a naopak je držela nízko, když jich máš hodně ;) Bílkoviny drž vícemépě podobně, záleží kolik vážíš aj ak cvičíš. Okolo 1,6-1,8g/kg by mohlo stačit. Případně můžeš taky snížiot ve dnech s vyšším příjmem sacharidů nebo ve dny, kdy neposiluješ ;)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)