čtvrtek 10. dubna 2014

PROTEINY V HLAVNÍ ROLI: Mé srovnání, zhodnocení a doporučení


Dnes si dáme pro změnu něco o doplňcích stravy :) Mám pocit, že v poslední době se úplně roztrhl pytel s dotazy na téma "proteinový prášek" a "který je ten nejlepší". Chodí mi opravdu každou chvíli a každý chce znát ten nej, co bych doporučila. Takové malé srovnání a mé zkušenosti jsem chtěla napsat už dávno, ale stále jsem to jen odkládal a odkládala...až mě neustávající dotazy donutily k tomu ho dnes konečně napsat :) Jen musím podotknout, že tohle nebude článek, ve kterém budu proteiny rozebírat do detailů a obhajovat, nakolik jsou nebo nejsou takovéto doplňky důležité. Každý má na to svůj názor a ten nikomu neberu :) Já jsem rozhodně zastáncem proteinových prášků. Neberu je jako nutnost ani jako náhradu stravy. Spíše opravdu jako doplněk a zpestření. Tělu navíc dodají přesně ty živiny v ideální formě, které třeba po tréninku potřebuje. Pokud nevíte, k čemu vlastně protein slouží a zda jej potřebujete, můžete si přečíst například TENTO pěkný a přehledný článek od Nikki. Já se dnes vrhnu čistě na porovnání těch mnou odzkoušených :)



Za tu dobu co aktivněji cvičím, jsem jich už vyzkoušela opravdu hodně. Protein jsem si poprvé koupila někdy v době, kdy jsem pomalu začínala chodit i do fitka, objevovat kouzlo fitness a především mě lákalo jeho využití do nejrůznějších fitness receptů, do kterých jej hojně využívám i nyní. Od té doby ho až na menší přestávky užívám téměř pravidelně. Zejména převážně po cvičení, někdy večer, ochucuji jím ovesné kaši, přidávám jej do různých koláčů nebo domácích zmrzlin. Vyzkoušela jsem již spoustu druhů, značek i příchutí a tak si uděláme takový malý přehled, kde se pokusím v bodech vypsat
to nejdůležitější :)





Scitec 100% Whey Protein Professional
Obsah bílkovin: 73%
Vyzkoušené příchutě: jahoda/bílá čokoláda, čokoláda/oříšek
Využití: potréninkový nápoj, některé příchutě vhodné na dochucování kaší/koláčů
Plusy: trávící enzymy, možnost objednat porcovaný v sáčcích
Minusy: ovocná příchut chutná dost uměle
Cena: 600-700Kč za 920g
Celkové hodnocení: Jahodová varianta s bílou čokoládou byl asi můj druhý pořádný protein, co jsem kdy měla. Zpočátku mi vyhovoval, ale rychle se mi přepil a pak jsem jej nemohla vůbec pozřít, jak chemicky na mě příchuť působila. Navíc nemá velké využití. Zato čoko-oříšek hodnotím jako naprosto boží a hodí se opravdu všude. Celkově jde řekla bych o kvalitnější
a vhodný protein.




FA Whey Protein
Obsah bílkovin: 67%
Vyzkoušené příchutě: vanilka, toffee karamel, čoko/višeň
Využití: potréninkový nápoj, vanilka super na doslazování
Plusy: nízká cena, mnoho zajímavých příchutí
Minusy: celkem dost sladký, vyšší podíl sacharidů
Cena: 400-500Kč za 900g
Celkové hodnocení: Tento mě napoprvé velmi zaujal svou sladkou chutí, později mi však začal připadat přeslazený. Každopádně vanilku využívám ve velkém spíše do pečených koláčů nebo na dochucení ovesné kaše, protože stačí málo a pokrm dostatečně ochutí.




Proffesional WPC 80/Hydro 80
Obsah bílkovin: 80%
Vyzkoušené příchutě: vanilka, borůvka, čokoláda, banán
Využití: potréninkový nápoj, pečení, dochucování
Plusy: od letošního roku je v dostání v novém balení a s lepším složením :)
Minusy: některé příchutě mě moc neoslovily
Cena: 600Kč za 1000g
Celkové hodnocení: Užívala jsem jej ze začátku, víceméně jsem s ním neměla žádný problém. Ale je to takový ten protein,
co ani nezklame, ale ani nijak zvlášť nezaujme :) Zkoušela jsem pak i variantu Hydro od stejné značky - tzn. protein, který má opravdu rychlou vstřebatelnost s příchutí  čokolády, doslazený mimojiné i stévií. A ten mě zaujal podstatně více, avšak ke konci už se mi i ta příchuť vcelku "přepila".



Weider Protein 80 Plus
Obsah bílkovin: 80%
Vyzkoušené příchutě: cookies, citrón/tvaroh
Využití: noční protein - před spaním
Plusy: výborné příchutě, hustší konzistence
Minusy:  dost sladidel, barviv a zahušťovadel ve složení
Cena: 400-450Kč za 500g
Celkové hodnocení: Tyhlety proteiny nevyužívám moc, ale mám je ráda, když mám chuť na nějaký proteinový nášup před spaním, když není k dispozici tvaroh nebo prostě nějaké jiné pevné jídlo :) Líbí se mi hlavně spousta příchutí a taky to, že je po rozmíchání hustší než klasický protein. To je způsobeno tím, že jde o protein vícesložkový, který je právě ideální na užívání spíše před spaním nebo na svačinu během dne ;)



Nu3tion WPC 80
Obsah bílkovin: 80%
Vyzkoušené příchutě: neochucená varianta + dochucovací tablety v mnoha příchutích
Využití: potréninkový nápoj, pečení
Plusy: čistý protein bez příchutě - tzn. bez zbytečné chemie navíc, chutná dobře i bez ochucujících tablet, nízká cena
Minusy: prášek jako takový je super, ale ochucovací tablety by mohly být krapet lepší
Cena: 400Kč za 1Kg
Celkové hodnocení: Můj první protein bez příchutě. Ačkoliv je to díky složení výhoda, já si stejně pořídila i spoustu dochucujících tablet, protože příchutě mám prostě ráda. Ale líbí se mi zejména ta variabilita a možnost koupit si jeden prášek a mnoho příchutí :)




Myprotein Whey Protein Plus/Impact Blend/Bedtime Extreme
Obsah bílkovin: 80%
Vyzkoušené příchutě: choco-smooth, vanilka, mocha
Využití: potréninkový koktejl, ochucení, pečení
Plusy: skvělá chuť, kvalita, možnost objednat neochucený prášek
Minusy: objednání ze zahraničí
Cena: 500Kč za 1Kg
Celkové hodnocení: Vyzkoušela jsem dvě varianty syrovátkových proteinů a jeden vícesložkový noční. Se všemi jsem maximálně spokojená a mohu vřele doporučit :) Příchutě jsou skvělé, zajímavé a je možnost objednat také neochucený prášek a doplnit jej případně ochucujícími kapkami či tabletami. Složení je navíc velmi kvalitní, mnohdy doplněno o minerály
a vitaminy.





Reflex Instant Whey Pro
Obsah bílkovin: 80%
Vyzkoušené příchutě: čokoláda, čoko/oříšek, jahoda, banán, banánový koláč
Využití: potréninkový nápoj
Plusy: výborná chuť, velmi kvalitní, množství zajímavých příchutí
Minusy: vyšší cena
Cena: 800-900Kč za 900g
Celkové hodnocení: O kvalitě tohoto proteinu jsem slýchala už dlouho. Avšak až nedávno jsem jej měla možnost vyzkoušet. Ačkoliv mnohé odradila chuť, mě naopak příchutě velmi mile překvapily a velice mi chutnala každá z nich :) Navíc se o něm dost často říká, že je jeden z nejlepších na trhu a proto ho i já řadím mezi pomyslné vítěze. Mimo jiné proteiny mám doma ještě zbytek balení právě tohohle a při dalším objednávání se určitě budu k této značce vracet :)


A kdo je tedy vítězem?
Dnes tady o žádného velkého vítěze ani tak nejde. Spíš jsem vám chtěla dát takový malý přehled, shrnutí a mé názory
na mnou vyzkoušené produkty. Obecně jsem byla spokojená s každým z nich. Žádný pro mě nebyl nijak velkým propadákem
(to snad jen úplně první protein, co jsem měla, ale ten tady ani není, protože to byla nějaká extra obyčejná značka z Tesca, kterou si již ani nepamatuji :D)
a každý ze zmíněných klidně doporučím dál. Kdybych měla ale vybrat ty největší favority, tak to bude určitě značka Reflex nebo Myprotein :) Doufám tedy, že vám bude tento přehled alespoň malinko nápomocný a třeba vám pomůže v rozhodování :)


PS: Proteiny můžete objednávat z různých eshopů, já nejvíc využívám tyto stránky
http://obchod.ronnie.cz/
http://eshop.aktin.cz/
http://shop.kulturistika.com/
http://www.f-sport.cz/
http://www.myprotein.com/home.dept
http://www.nu3tion.cz/

56 komentářů :

  1. Za mě jednoznačně Myprotein! Vyzkoušela jsem vanilku, jahodu natural a teď mám malina/vanilka. Všechny mají tak výbornou chuť ♥ ! Navíc skvělá kvalita, cena i rychlé dodání :) Od té doby, co ode mě přítel ochutnal, už nakupuje jen se mnou :) Doporučuji!

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes mi přišla zásilka od nu3tion protein a l-karnitin. Otevřu protein a vůně nebyla žádná, jak jsem předpokládala. Potom ale otevřu karnitin a to byla "vůně"! to je jako zkažená ryba. Nevím, jak tohle pozřu :D Nemáš s tímto také nějakou zkušenost?Napadlo mě jestli někde není chyba a není to prošlé :D

    www.fitmelifuchs.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, s tím zkušnost nemám. Ale pokud je to čistý karnitin, tak je možné, že to je prostě jeho přirozená "vůně" ;)

      Vymazat
    2. je to normálna vôňa karnitínu, mám ho doma tiež presne od nu3tion a smrdí ako pokazené ryby :D ale keď ho zamiešaš do vody tak ho nie je vôbec cítiť.

      Vymazat
  3. Vďaka za tipy, idem popozerať čo nepoznám :) Ja som na proteiny veľmi náročná (resp.moje trávenie) a vyberám si zásadne podľa zloženia (kvalita proteinovej zložky, sladidlá,..) a samozrejme aj ceny. Zatiaľ si kupujem len menšie balenia, pretože aj keď sa to cenovo vyplatí menej, žiaden mi ešte nezachutil tak, aby som si kúpila rovno to 2,5kg balenie :D Inak moje najobľúbenejšie doposiaľ sú IsoWhey Zero od Biotechu a celkom zaujímavý kúp bol tento http://obchod.ronnie.cz/s-5272-ultra-speed-80-fair-power-vzorek-30-g.html.

    OdpovědětVymazat
  4. Já už jich vyzkoušela taky povícero, ale nejradši mám Cellulor (mají i s příchutí arašídového másla :D). Oproti FA není přeslazený, nechutná ani uměle, jako některé a je výborně stravitelný. Asi u něj zůstanu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Cellulor neznám, ale mrknu na to. Příchuť arašídového másla je více než lákavá :D

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. já mám čokoládu Cellucor a fakt božíí :))

      Vymazat
  5. S proteiny nemám zatím žádnou zkušenost, ale pokud se někdy rozhodnu jej pořídit, vím, kde se budu inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, právě včera jsem si koupila Weider Protein 80 Plus, objednala jsem si kokos, vanilku a karamel.. takže mě těší když teď čtu tvé pozitivní hodnocení, hnedka vím že to nebyl zbytečný nákup.. hlavně bude super ta hustá konzistence, jak píšeš..
    Měla jsem i FA Whey Protein malina a čokoláda, ta čoko ještě šla, ale malina děsně sladká, takže jedině do pečení, na pití to moc nešlo..

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj moc se v tom nevyznám, ale mám tenhle http://www.fitness.cz/proteiny-na-rust-svalu-nad-1500g/phd-nutrition-pharma-blend-6-hr-s85922026 ... chtěla bych se tě zeptat, zda je dobrý? Mám příchut jahoda, ale moc mi nechutná :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem jej neměla, ale tato značka je taky dost kvalitní ;)

      Vymazat
    2. Děkuju, tak to jsem ráda, já jsem si právě přečetla pár článků na internetu a pak jsem po svým usoudila, že by mohl být dobrý, prej má i málo sacharidů

      Vymazat
  8. Nevíš, jak jsou na tom proteiny z drogerie DM? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten vanilkový jsem taky měla, ještě odma mám zbytek :) Není úplně TOP co se týče proteinů. Spíše na použití někde na svačinu nebo někam do pečení. Po tréninku jsou vhodnější určitě jiné ;)

      Vymazat
    2. Někde jsem četla, že proteiny z dm mají hodně sacharidu, nejsou tak dobrý, pokud chceš hubnout.

      Vymazat
    3. Některé koktejly z DM možná, ale ten přímo proteinový určitě moc sacharidů nemá ;)

      Vymazat
  9. Tak jsem zrovna objednala nu3tion, ta cena je skvělá a zkusím i tablety kokos. Potřebuji po své vanilce změnu a vzala jsem si tam rovnou i BCAA.
    Skvělí článek!

    OdpovědětVymazat
  10. A je tam s tím pečením nějaké omezení nebo se dají použít všechny? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemělo by tam být žádné omezení ;)

      Vymazat
    2. pozor na proteiny prislazeny aspartamem. sam o sobe je to nejhorsi sladidlo, ale pri vyssich teplotach se rozpada na zakladni slozky a je to spis jed. pan google o tom vi vic...

      Vymazat
  11. protein mám, ale využívám ho sporadicky, mám radši maso :D

    OdpovědětVymazat
  12. Chtěla jsem se zeptat kolik je poštovné od nu3tionu? Nemůžu to nikde najít :/ Fajnový článek, docela jsi mě nalákala na objednávku ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Nejlepší je jednoznačně Fa!opravdový koktejl,ale málo bílkovin bohužel.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, nevíš prosím, zda nějaký z těchto proteinů může konzumovat člověk s intolerancí na mléčné bílkoviny popřípadě kde hledat jinde? Na Ronnie webu mi napsali že mam zkusit nějakou hovězí bílkovinu, ale četla jsem o hráškovém, bílkovém, sojovém a pod ale nemůžu se v tom vyznat.... Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zkus některý z těch, co ti doporučili na ronnie ;) na těch eshopech je vždy napsané, z jakých zdrojů se ten protein skládá, takže ho určitě najdeš ;)

      Vymazat
    2. cokoliv na sobe ma napis BEEF jsou vyhozeny prachy! zkus treba vegan protein od reflex, nebo jestli ti neni lito penez tak sunwarrior. na soju se vyser, je pravdepodobny ze to bude GMO soja...

      Vymazat
  15. Ja mam weider gold whey 80% a je vyborny. schvalne ty ochucene objednavam po 500g pytlich (malina kokos, cokolada...), protoze pak je muzu stridat a jen tak nejaky me neomrzi.
    A za me je pecka urcite ten bananovy, utecha pro dny kdy mam low carb :D
    @S.

    OdpovědětVymazat
  16. Nezkoušela jsi nějaké čisté proteiny jako hrachový, sojový nebo raw konopný?
    (Kdyby s nimi měl někdo zkušenosti, budu ráda, když mi napíše. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušela jsem jen konopný, ale ten je spíše tak na přídaní do smoothie nebo kaší než na koktejly. A vůbec mi teda nechutnal :D

      Vymazat
  17. Ahoj, já zatím vyzkoušela sojový (moc hutný, chuť děsná) a teď mám protein z vaječných sušených bílků (čiré jako voda, bez chuti) a ráda bych vyzkoušela nějaký jiný. Moje podmínky jsou, aby byl čirý jako voda a konzistence taky stejná. Vyhovuje tomu Reflex Instant Whey Pro ? Díky za odpověď
    PS: Kdybys měla neomezený rozpočet, jaký proteiňák by jsi chtěla vyzkoušet ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a proč chceš, aby to bylo čiré jako voda? jinak když je protein nějak dochucenej, ať už třeba čokoládovej, nebo nějakej ovocnej, tak to čirý nebude.... :)

      Vymazat
    2. Žándé čiré fakt asi neznám. Jedině nějaký ten neochucený, ale i ten bude určitě trošku "kalnější" než čistá voda ;)

      A jaký bych vyzoušela? No já ani nevím, už jsem vyzkoušela všechny co jsem chtěla, i ty dražší (viz. reflex).

      Vymazat
    3. teď jsem si toho všimla :D myslela jsem konzistentní jako voda .. :)

      Vymazat
    4. Ono i záleží, v jakém poměru voda:protein to děláš :) Konzistentí jako voda byl hodně třeba ten hydro od extrifitu nebo i protein od FA. Vlastně skoro všechny ty syrovátkové. Kaeionové, mléčné nebo vícesložkové jsou už hustší :)

      Vymazat
    5. Mám fruit overload od Weideru.. řídký, rozdělávám do vody a je to prostě jako šťáva s tropickou příchutí:-) krásně se rozpouští

      Vymazat
  18. Já mám doma ten od Reflexu a musím se přiznat, že mi vůbec nechutná :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jej dříve ochutnala od někoho jiného a taky mi nechutnal. Ale teď si jej fakt užívám. Asi záleží i na tom, o jaký druh jde ;) Nebo někomu prostě nesedne, to se taky stává. Mě taky některé proteiny nechutnaly :)

      Vymazat
  19. Super článek, díky za něj :)
    Já mám doma od Amixu Anabolic monster beef. Příchuť čokoláda nic moc, ale je mi po něm dobře a je rychle ztravitelný. Potom mám Aminostar Whey Protein Actions 85 který mi okázal přítel, protože příchuť citron - jogurt je nepoživatelná, tak mám za úkol z něj dělat dobroty. Teď si plánujeme koupit Scitec 100% Whey Protein Professional vanilku, protože přítel s ní má dobré zkušenosti :)

    OdpovědětVymazat
  20. mám dobré zkušenosti s WPC 80..chutné sladké, 80%, dobrý je borůvkový (mám borůvky ráda)..a dělají ej i ve 250g balení - ideální do práce např.

    OdpovědětVymazat
  21. Nedělají, tohle balení už bylo staženo z prodeje, stejně tak i tahle verze WPC od Extrifitu..

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj, chtěla bych tě poprosit o radu - myslíš, že je protein vhodný, když chci přibrat z podváhy (= léčba anorexie) ? Potřebuju do jídelníčku ještě něco zařadit, ale spíše nějaký doplněk, potravin už tam mám dost, ale potřebovala bych trochu zvýšit ještě právě hodnoty bílkovin, protože se snažím přibrat spíše svaly (pohyb 5x - 6x týdně) a napadl mě právě protein....
    Děkuji za odpověď
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tvém případě byxh zařadila nějakých sacharidovo-proteinový přípravek. Tzn. ne čistě protein, ale něco, co má v obsahu i sacharidy ;)

      Vymazat
    2. děkuji za odpověď :) tak to by byl asi vhodný nějaký gainer že ?
      Lucka

      Vymazat
  23. Co si myslíš o konopným bio proteinu sum ?????

    OdpovědětVymazat
  24. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když už dáváš rady o proteinech, tak bys neměla zapomenout zmínit, že dlouhodobý užívání syrovátkovýho proteinu může poškozovat imunitu. Doporučení je po 2 měsících užívání na jeden měsíc vysadit. Dá se nahradit rostliným, např. hráškový, rýžový, konopný,...

      Vymazat
    2. Řekl kdo? :D

      Vymazat
    3. kdysi sem byl na přednášce o zdravé výživě a řikal to přednášející (vypadal, že tomu dost rozumí). Na netu se ale dočteš spíš o opaku, tak už nevím jak to myslel... Možná, že si na to tělo zvykne a pak při vysazení bude problém? každopádně sem našel tohle:
      většina syrovátkových proteinových doplňků smíchána s umělými přísadami a sladidly, aby byly co nejchutnější. Tyto přísady vám mohou bránit ve vaší snaze snížit váhu, protože vyvolávají chuť na sladké a snižují imunitní funkci
      (zdroj: http://www.good-hemp.cz/konopny-protein/konopny-protein-vs-dalsi-proteiny/konopi-vs-syrovatka/ )

      Vymazat
  25. Ahoj, zaujal mě MYPROTEIN IMPACT WHEY - natural bez říchuti. Mám problém s proteiny při vaření (palačinky), prostě v tom cítím tu umělou pachuť, upřímně si to raději ochutím kusy ovoce a skořicí než umělými sladidly z drinku… Chtěla jsem se zeptat, stli myslíte, že ta pachuť je vážně jen těmi umělým sladidly, nebo že prostě ten protein z palačinky ucítím vždy :D

    OdpovědětVymazat
  26. Super jsou od Extrifitu z fitness4u.cz

    OdpovědětVymazat
  27. Zdravím, poprvé jsem se začala zajímat o to, co jím, až potom, co mi moje váha přinesla zdravotní komplikace. Jelikož jsem samoživitelka, tak nemám moc financi pro sebe. Jednou jsem ale na serveru http://slevys.cz/ narazila na vytvoření jídelníčku za velmi výhodnou cenu a šla do toho. Od té doby jsem se tomu oddala, paní mi vše skvěle vysvětlila a já musím říct, že se cítím skvěle. Dokonce jsem začala cvičit a co se týká koktejlů a proteinových drinků, tak používám konopný. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Já osobně musím říct, že Myprotein jahoda, kterou jsem si zakoupil byla poprvé dobrá, ale po 4 dávkách se mi dost znechutila. Je příliš sladká a chutná chemicky. DOufám, že najdu nějaký protein, který mi bude chutnat

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)