středa 16. dubna 2014

Sacharidy - zdroj energie nebo její zabiják?

 
 Dneska pro vás mám jen takový můj malý postřeh k zamyšlení. Neplánuji tu rozebírat do detailů všechny druhy sacharidů ani prosazovat nízkosacharidovou či naopak vysokosacharidovou stravu. Nerada něco odsuzuji, jelikož každému z nás vyhovuje něco jiného. Ale ráda se dělím o své názory a postřehy. A třeba ten dnešní někomu otevře oči - a to doslova. Třeba při ranním vstávání. Nechápete?...však hned vysvětlím :)


Kolikrát už se vám stalo, že jste se ráno zaboha nemohli vyhrabat z postele? Budík jste odložili na 5x a stále to bylo málo. Cloumala vámi únava, energie na nejnižší možné úrovni, chuť na snídani mizivá...řekla bych, že to je problém většiny populace :) Ponechme nyní ale stranou to, že máte za sebou náročné dny, spíte pravidelně velmi málo, jste ve stresu apod.
Pak je jasné, že z postele nebude zrovna skákat plní elánu. Uvažovali jste ale někdy nad tím, jak takové ranní vstávání
a celkově energii ovlivňuje strava?

Já za poslední měsíce, s ohlédnutím mohu říct i roky, vypozorovala, jak mé tělo reaguje na jisté způsoby stravování.
A v poslední době si toho všímám víc a víc. Tak nějak mi začalo vyhovovat ve stravě jíst spíše nižší množství sacharidů (přílohy, ovoce, sladkosti) a jíst spíše větší množství tuků. Přílohy nevynechávám ani nedodržuji žádnou vyloženě nízkosacharidovou stravu. Ale po většinu týdne si dávám sacharidy ve větší porci jen na snídani a oběd. A cca 2-3x týdně
si je přidám i na svačinu, večeři nebo obojí - když si to tělo žádá :)

S tímto režimem je má energie stále na skvělé úrovni, pokud tedy nejsem vyloženě zničená po dnech, které strávím celé
v práci a nestihnu se třeba pořádně vyspat. Na výjimky se tedy budím plná elánu, často ještě před budíkem (a ten mám kolikrát nastaven i na 4:30 ráno) a sotva rozlepím oči, vesele vstávám. No vážně nekecám! :)




Co jsem však vypozorovala, je reakce mého těla na to, když najednou sacharidy navýším ve větší míře. Nemluvím teď
o dnech, kdy si je dám v adekvátní porci navíc třeba na večeři. Mluvím spíše o případech, kdy si je dám třeba v každém jídlu a ve větší míře i večer před spaním (s nějakou tou čokoládkou navíc třeba :D). To jsem pak ráno jak přejetá parním válcem, vstávám horko těžko, nemám chuť ani náladu na nic a ještě tak půl dne se z toho dostávám.

Záleží na tom, v jaké míře to "přeženu". Když jsem mívala velké problémy se záchvatovým přejídáním, tak to byl stav totálně jak kocovina. Teď to takové nebývá, ale stejně na sobě poznám, kdy jsem to přepískla. No a osobně si myslím, že tento problém může mít většina populace v dnešní době. Všichni si stěžují jak se jim ráno špatně vstává, jak nemají chuť k jídlu, bolí je hlava... Mnozí třeba přes den sotva sní a večer do sebe nahážou co můžou - zejména pečivo a jiné sacharidové rychlovky. Na to jdou spát, mezitím jim cukr a inzulín v krvi lítá nahoru dolů a ráno se budí zničeni.

Ono se to nezdá, ale strava vážně ovlivní mnoho. A čím zdravěji a čistěji jíte, tím více ty účinky sami na sobě budete pozorovat. Účinek nezdravého jídla, které vám dřív nedělalo problém, najednou pocítíte o to víc. Zmizí různé problémy, o kterých by vás ani nenapadlo, že s jídlem souvisí. A třeba stejně jako já zjistíte, jak jídlo ovlivňuje vaši energii :)

60 komentářů :

  1. Ja som zasa vypozorovala že ak jem menej ako 2-3 hodiny pred spánkom veľmi zle sa mi spí a ráno si pripadám nevyspatá.
    Ohľadom sacharidov, taktiež mi vyhovuje názkosacharidový jedálniček, najväčší rozdiel vidím ráno a po obede, kde na mňa nepadá únava. Priznám sa ale že ja proste kaše ráno milujem a dávam si pozor na sacharidy aj kvôli cvičeniu, bez nich som za 2 týždne o 2-3 kilá ľahšia.
    Ono keď človek žije zdravo dlhšie, sám vypozoruje čo mu robí dobre, ktoré jedlá mu energiu dodávajú a pod. Preto závidím ľudom, ktorí berú jedlo ako zdroj energie a palivo a nie sú hlavne gurmáni ako ja :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky fakt - v posledních měsících jsem jedla často i těsně před spaním. Ted se to snažím hlídat více a rozdíl taky cítím :) A taky závidím takovým lidem. To já si nedovedu představit :D

      Vymazat
    2. Ale napadlo ma ešte, že v poslednej dobe som sa stretla neikoľkokrát aj s názorom, že sacharidy (myslím vo forme prílohy) len k večeri, že vtedy si ich už telo zaslúžilo a taktiež tým, že o pár hodín človek zaľahne, nevadí tá únava po nich. Takže vážne je najlepšie nájsť si to, čo človeku najlepšie sadne :-)

      Vymazat
  2. Taky mi vyhovuje spíše více tuků (více mě zasytí) než sacharidů. A to jsem se z počátku jíst tuky strašně bála. Ale s tím spánkem jsem to ještě nevypozorovala, někdy jsem tak utahaná z večerních tréninků (vracím se kolem 23), že padnu a probudím se druhý den přejetá parním válcem a jindy se naopak probudím dřív než budík....:)

    OdpovědětVymazat
  3. a co máme teda papkat před spaním?napadá mě proteiňák,ale ten je taky sladký,Ale máš 100%pravdu s tou ranní unavou,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zeleninu, maso, nějaké bílkoviny, zdravé tuky - ořechy, avokádo, tučné ryby, olivový olej... Nebo třeba tvaroh/cottage se zeleninou či ořechy :)

      Vymazat
  4. Mám to podobně, sacharidy jím o víkendu jen k snídani a to ještě dodržuju IF a zvedám tuky, a v týdnu jím sacharidy jen k snídani svačině malinko a k obědu pak už jen tuky, zelená zelenina a bílkoviny a musim říct, že nikdy jsem se necítila líp a kord o víkendech, kdy mám za den třeba 80g sacharidů. A jak píšeš ty, 5 dní v týdnu vstávám ve 4:20 a mám energie na rozdávání. A co si Moni myslíš o bílkovinách nad 2 g na kg? když člověk 5-7x v týdnu cvičí, činky plus kardio a hiit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nemělo by to být. Ovšem sama to často nezvládám držet moc pod tuto hranici. Záleží i na celkovém příjmu jiných složek stravy a zdrojů těch bílkovin :)

      Vymazat
  5. Tento článek mi přesně padnul do noty..
    Já mám asi velký problém, jsem na sacharidech asi závislá.. nevím, jestli je to fakt, nebo je to vsugerované.. nebo jestli to není závislost na sacharidech ale závislost na pevném jídle, ale někdy, když si nedám nějaký sacharid je mi hrozně nedobře.
    Už déle si říkám, že bych měla začít jíst méněsacharidově.. ale kdy sacharidy ubrat? Ráno, svačina, oběd jsem ve škole a nějak je potřebuju k myšlení, večer se učím zase takže na večeři taky.. ale vlastně.. potřebuje je tak mozek vůbec? :)
    A jak je vlastně nahradit? Přemýšlela jsem nad různýma semínkovýma chlebíkama, nebo proteinovýma kuličkama/koláčkama.. prostě cokoliv, aby bylo v pevném stavu a tak mi prostě nahradil ten kus pečiva.

    jím asi takto:
    S: ovesné vločky, ovoce, ar.máslo
    Sv: zelenina, kus pečiva (šunka, sýr,...)
    O: klasika- maso příloha, zelenina (přes týden jím ve škole)
    Sv: ovoce, jogurt (ale často už mam problém s tím, že potřebuju sacharid)
    V: masové směsy nebo nějaká bílkovina, zelenina, menší porce přílohy..

    tak co s tím? děkuju za rady všem, kteří přispějí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ráno bych se spíš zaměřil na bílkoviny + tuk (vajíčka atd.)

      Vymazat
    2. Podle mě ráno jsou nejlepší sachry - jak to slečna má - ty vločky, ať tělo dostane energii na start nového dne a právě večer už těch sahcrů méně, takže až tam bych navášila zase bílkoviny..

      Vymazat
    3. Také se poslední dobou přikládám pouze k bílkovinám a tuků na snídani. Více zde http://www.osvalech.cz/stravovani/item/283-flexibilita-metabolismu-jak-by-mela-vypadat-nase-snidane

      Vymazat
  6. Já už to vypozorovala dávno a přešla na paleo.. Ale horší je, že mé tělo už protestuje i u mrkve. Dám ji a do chvilky bych spala.. Hrůza! :D Proto to už nedělám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podľa môjho názoru robí veľa aj psychika a neustále pozorovanie sa. Predsa len jesť jedlo s vedomím, že obsahuje sacharidy, dojesť ho a možno podvedome čakať na únavu, tiež nie je tá správna cesta. Samozrejme nízkosacharidová strava je vyhovujúca pre mnohých ľudí a má mnohé výhody, avšak myslím si, že zavrhovať mrkvu alebo ovocie mi príde trocha nelogické, predsa len to minimum sacharidov čo obsahujú avšak v porovnaní s vitamínmi, vlákninou a rastl. pôvodom, to hravo vyvážia.
      Nenarážala som nijako špeciálne na tento komentár, len som si poslednú dobu všimla tento trend zavrhovania sacharidov aj na úkor zdravých potravín.

      Vymazat
    2. Já na sladké typu ovoce nemám chuť, na tu mrkev celkem jo, ale ta únava pak je hrozná a vždy na mě dolehne. Se mám jako postavit na hlavu a mermomocí to do sebe rvát?

      Vymazat
    3. sugesce, Bloss, to je svině
      vzpomínej si na svoje staré recepty, jak jsi to vychvalovala a nic ti nevadilo - ještě naopak, chutnalo a neargumentuj, že ses změnila, změnila ses jen vlastní vůlí, postojem, který sis vnutila..

      Vymazat
  7. Mám to stejně, taky vstávám vždycky s radostí, ať je to jakákoliv hodina :)
    Bez sacharidů bych být nemohla (ale hlavně nechtěla!), alespoň k snídani a obědu prostě musím (a ano, chci a chci! :D) mít sacharidy, a většinou alespoň k jedné svačině - u večeří to tak nějak střídám, podle toho jaký mám hlad (a chuť :D), jak jsem unavená atd. Nemám na to žádné pravidlo, ale řídím se tím, o co si tělo říká. No a někdy si jednoduše dám víc i jenom proto, že prostě chci :D
    A nedivím se, že se některým lidem špatně vstává a nemají ráno na nic chuť - taky bych neměla, s takovou životosprávou, co někteří vedou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je přesně důvod, proč patříš mezi moje nejoblíbenější blogerky - ''a hlavně nechtěla!'' - protože přiznejme si, komu nechutná ovesná kaše? nebo takové těstoviny? kuskus? uuuh a nebo obětovat červené druhy zeleniny?
      podle mě se to všechno moc řeší, stejně jak moc tak málo sacharidů je zlo - ale to je u všeho, tuhle teorii jde dakt uplatnit na vše, co si najdeš - učení, cvičení, proteiny..

      Vymazat
  8. Se vstavanim nebo rannim nechtenstvim problem nemam, na snidani se hrozne tesim a taha me z postele:-Dale kdyz jsem jeste nemela tento rezim a dala jsem si treba vecer pizzu byla jsem rano v obliceji hrozne otekla..jidlo proste ovlivnuje vse a spousta lidi ho podcenuje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk je po sacharidech k večeři ráno neteklý, protože sacharidy vážou vodu. Je to myslím tak, že 1g sacharidů naváže 3g vody. Ale úplně jistá si tím nejsem :)

      Vymazat
    2. Je to pravda, sacharidy vážou dost vody. Taky jsem slyšela a četla zhruba o těch 3g vody na 1g sacharidů. Proto jde pak i hodně vody dolů, jak člověk sacharidy omezí ;)

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezasoužila sis tu reagovat! :D Markéta asi zlobila!

      Vymazat
  10. Tak to je článek podle mého gusta:) Asi týden držím poměry tuky 45 %, bílkoviny 25 % a sacharidy 30 %, k tomu IF a je mi dobře. U mě je znatelný rozdíl v zažívání, nebolívá mě konečně břicho, nejsem nafouklá a taky netrpím nadýmáním a k tomu mám pocit, že mi břicho splasklo. Možná časem ještě navýším bílkoviny a uberu sachry, nyní jím tak okolo 130 g sachrů za den:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na ty proteiny opatrně, všeho moc škodí... viz např. tohle http://kulturistika.ronnie.cz/c-5421-cesta-bilkoviny-nasim-organismem.html

      Vymazat
  11. Pořád řeším,zda přílohy ano nebo ne,dost jsem bez nich zhubla,ale už nemám fantazii,co vařit,Mám i obavy,jestli si pak tělo nezačne ukládat do zásoby.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tenhle článek mi naprosto mluví z duše, dneska jsem si dávala rest day (teda od cvičení, jinak docela náročný) a řekla si, že si trošku navýším sacharidy - ráno kopa vloček, k obědu celozrnné palačinky s tvarohem a banánem, ke svačině domácí bagetka s lučinou, a nakonec jsem si řekla ,,když už tak už" a ve vlaku zblajzla marcipánovou Rittersportku :D. Teď jsem jak přejetá parním válcem, nafouklá a cestou z nádraží jsem málem umrzla (což se mi normálně neděje). Každopádně čokoládku jsem si užila a zároveň jsem ráda, že mě přesně tyhle stavy od sacharidů (hlavně cukrů) čím dál tím více odnaučují. Teď už jen ucucávám brokolicovou polívku a těším se, až se zase pročistím a hýbnu zadkem :)

    OdpovědětVymazat
  13. Super článek, zase jsem o něco chytřejší :)

    OdpovědětVymazat
  14. Hmm.. zajímavý postřeh.. Nad tím jsem nikdy neuvažovala.. ale něco na tom asi bude.. ono i hodně malé i hodně velké množství škodí.. asi je třeba najít tu správnou rovnováhu.. a čím se řídíš ty? Kolik gramů sachrů na kg máš? Já dodržuji cca 3,5 - myslíš že to je ok?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to celkem střídám,záleží na dni. Někdy třeba 1-2g/kg, někdy 3, někdy i 5. Asi to později někde ustálím, ale víceméně to tak mám celý život, že to nemám úplně stabilní :)

      Jinak záleží jak ti to vyhovuje, jaké máš cíle, kolik jíš ostatních živin...

      Vymazat
    2. Ostatní živiny mám bílkoviny 2g/kg - když cvičím, když ne tak asi 1,7g/kg.. tuky kolem 1,2g/kg
      Chtěla bych nabrat svaly a současně zhubnout tuk - takže spíše s váhou ai moc nehýbat radikálně, spíše trochu vytvarovat tělo

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  15. ano ano ano, super téma, zrovna minulý týden jsem toto řešila ve fitku s trenére. Jsem na sach. vlnách a v dny nejnižší hodnoty sacharidů(cca 50g) spím max 3 až 4 hodiny a poté se probudím a není možné znovu usnout...pokud dám ale něco málo ořechů nebo kousek nízkosacharidového ovoce...jahody, ananas...spím o nějakou tu hodinu déle..
    Horší jsou obědy, po tom bych spala jako zabitá...
    Výsledek tedy takový,že mi nízké sacharidy vyhovují a cítím se skvěle,ale po dvou , třech týdnech už se musím dospat a přidat jeden den něco vydatnějšího. Je to deficit.
    Myslím tedy, že pokud člověk najde zlatý střed, poslouchá tělo a vychytá detaily, muže to být opravdu super!

    OdpovědětVymazat
  16. je fakt, že na nízkosacharidové stravě jsem méně unavená, mám lepší zažívání, kvalita derivátů kůže se zlepšila atd. Většinou sacharidy jím po cvičení nebo večer, ale tam si je musím dát s nějakými tuky, jelikož mi rozhází inzulín tak, že se v noci budím s pocitem na blinkání. Sachry na mě mají šílený sedativní účinek, proto je nikdy nejím ráno nebo do doby než jdu cvičit (to jsem někdy měla pocit, že se uzívám)

    OdpovědětVymazat
  17. O tom se sice v článku nezmiňuješ, ale já se po probuzení cítila "jako přejetá parním válcem" v době, kdy jsem vynechávala k večeři sacharidy..to je taky celkem častá chyba...

    OdpovědětVymazat
  18. Tak tohle jsem si nikdy neuvědomila, ale když to tak čtu, tak mi to úplně dává smysl! :)) hezky jsi to napsala a úplně s tebou souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
  19. Já to mám úplně naopak, musím jíst hodně sacharidů (tím myslím ovoce), abych se cítila dobře. Obvykle jím jen ovoce na snídani (ale za to pořádnou porci, např. 4 banány apod., někdy třeba míň+oříškové máslo) a svačiny. K obědu a večeři mám pak brambory, rýži, bulgur apod. Když takhle nejím, mám pořád hlad a necítím se dobře.
    Každý je prostě jiný:)

    OdpovědětVymazat
  20. Opět super článek. Musím říct, že s tím mám sama zkušenosti. Od té doby, co jsem přestala sladit čaj, jíst slazené jogurty a podobné věci mi bylo o dost lépe a měla jsem vždy spoustu energie. Pak si třeba jednou za čas dám nějaký koláč od babičky plný cukru a cítím, že mi nedělá dobře a jsem pak i unavená, nebo se mi třeba obtížně cvičí a víc se zapotím a vyčerpám.

    OdpovědětVymazat
  21. Moc dobrý článek! Zajímavá úvaha, Moni :) Taky na sobě něco podobného pozoruju. Je fakt, že čím "čistěji" člověk jí, tím pak hůř pak snáší ne úplně zdravé věci a hlavně teda na ně ani nemá chuť :D A po přejezení nějakýma prasárničkama, to je podle mě horší než kocovina potom... Kromě fyzické i ta psychická, a to je pěkná mrcha.

    OdpovědětVymazat
  22. Mám na věc podobný názor a také to u sebe pozoruji - projevilo se to především, když jsem se snažila do jídelníčku zařadit cheat dny, jednak mě neskutečně rozhodily a přesně jak píšeš, druhý den jsem byla bez energie, nechtělo se mi vyhrabat z postele a nejradši bych si střihla další cheat den v posteli u televize :D Takže je mi lépe bez cheat dnů i když občas ten budík ráno posunu i tak :))

    OdpovědětVymazat
  23. Právě začínám druhý měsíc na primal stravě a sacharidy mi vůůůbec ale vůůůbec nechybí (jím tak 80g ze zeleniny a ovoce)! Naopak bez nich mám mnohem stabilnější energii :) V budoucnu se možná vrátím k rýži nebo quinoe, to si ještě rozmyslím...Každopádně ta energie z tuku je vážně i pocitově jiná - prostě se najíš a funguješ dalších X hodin, bez výkyvů nálad a chutí :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ono to možná nebude až tak o sacharidech, ale o jedení večer celkově. Můj bratr zrovna před pár dny nadával, jak se najedl těsně před tím, než šel spát, a ráno se probudil totálně neodpočinutý. Je to jasné, když musí tělo v noci trávit, tak nemůže regenerovat.
    Ale určitě bude i něco na sacharidech, možná celkově na skladbě stravy - někomu ty sacharidy vyhovovat budou, někomu pro změnu tuky...:)

    OdpovědětVymazat
  25. Souhlasím s tebou, jak jím jen 2x denně můžu dost porovnávat.

    Když mám sacharidové dny a v těch 10-11 do sebe natlačím těch 150g vloček, ihned je moje pozornost ve škole (více než obvykle :D) rozbitá a já chci jen a jen spát.
    Zatímco když mám nízkosacharidový den, kde spořádám hezkou dávku tuků jsem uplně oukej, žádný problém s pozorností nemám.
    Určitě na tom něco bude :) Nicméně u klientů stejně dodržuji kolik napočítám a kolik máme podle grafů. Stahuji jen když jim váha stagnuje :)

    OdpovědětVymazat
  26. S týmto článkom môžem len súhlasiť. Ja som napríklad vypozorovala, že odkedy som zo stravy vylúčila sacharidy, úplne mi zmizla migréna a už rok a pol nemusím na to brať lieky :) vlastne, celkovo sa moje zdravie v tomto ohľade zlepšilo.. predtým som zvykla dostať nádchu snáď každé tri mesiace a teraz si už ani nepamätám, kedy som ju mala naposledy.. neviem, či je to naozaj tým jedlom, alebo si to len namýšľam :D

    OdpovědětVymazat
  27. nikdy mě nanapadlo nad tím přemýšlet, ale na každém šprochu pravdy trochu :) zvykla jsem si na bezsacharidové večeře a ráno se mi vstává mnohem lépe, někdy ani nemůžu dospat ( i když o půl 7 není zas tak brzo :D)...akorát na to abych vstala ve 4 a šla do posky ještě před školou zatím nemám vůli, i když jsem tohohle byla schopna před rokem běžně :/:D
    jídlo před spaním mi problém nedělá, naopak vyžaduji svůj tvaroh s jogurtem a dobrůtkama:)

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj Mončo, se vstáváním jsem na tom stejně, není problém vstát v 5:30 jako dnes, za to v 21:00 už bych spala jak mimino:D:D

    OdpovědětVymazat
  29. Ale on je problém, že spousta lidí to těmi tuky nedovynahradí, jen si myslí, že když si nedá kuřecí kůžičku ze stehna dolů a ráno přidá 5 mandlí, že má hotovo.

    OdpovědětVymazat
  30. Reagujem len na názov článku...zdroj energie alebo zabiják....mne to vychádza, že všetkého veľa škodí....aj veľa sacharidov je zle......aj málo sacharidov je zle....takže zlatá stredná cesta :-) a to vo všetkom....aj v cvičení a aj v tom pozorovaní seba samej.....to naozaj všetky vážite každú porciu a kontrolujete množstvá tukov a sacharidov...? Preboha veď sa zabávajte a žite svoj život veselo....lebo môže prísť choroba a s ňou obmedzenia a potom to ešte len bude prúúúser :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Zajímavé, jak se člověk dočítá dost protichůdné věci, navíc kolikrát od odborníků. Sama jsem konzultovala jídelníček s nutričním specialistou (a to nebyla žádná rychlokvaška, ale opravdu odborník-lékař) a ten mi třeba řekl, že v každém jídle by měly být zastoupeny všechny 3 složky, pouze by se měly měnit jejich poměry. Je ale pravda, že i tak se u večeře většinou snažím sacharidům spíš vyhýbat, ale slečny, co žijí s partnery, to určitě znají - občas už sakra docházejí nápady, co večer udělat k jídlu, aby to snědl taky ten druhý :)

    OdpovědětVymazat
  32. Nikdy mě nepřestane udivovat variabilita a flexibilita lidského těla. Co člověk, to unikát, ještě k tomu funguje psychika a další okolnosti.. no není to žádná sranda - najít si to, co bude jednomu vyhovovat :) Ale asi se o to nepřestanu snažit... ne proto, abych zhubla nebo protože bych byla jídlem posedlá, ale proto, že pro sebe chci udělat maximum a chci se cítit dobře. V poslední době čím dál tím víc zjišťuji, že po tucích a bílkovinách jsem plná energie a zasytí mě to třeba na dalších 5-6 hodin, zatímco po pořádné náloži oběda se sacharidy se cítím přejetá a nejradši bych spala. Takže pomalu najíždím na režim, že dávám sacharidy večer (namísto k obědu) a krásně se mi po nich spí... a je mi kupodivu lépe než kdy jindy a dokonce se mi mění i tělo k lepšímu. Uvidím, jsem zatím v testovací fázi, tak nechci nic šířit :) Rána si bez ovesné kaše nedovedu představit, na to ji mám až moc ráda :D Ale je asi důležité opravdu být vnímavý a nejíst jen podle toho, jak udávají všeobecná doporučení.

    A takový postřeh na závěr - když jsem v pohodě psychicky, je mi báječně, sacharidy nesacharidy :D

    Každopádně to byl hodně zajímavý článek k zamyšlení :)

    OdpovědětVymazat
  33. Já bych měla asi tak otázku trochu mimo. :) Když píšeš, že takhle brzy vstáváš, v kolik chodíš třeba spát? Protože si neumím představit, že bych chodila spát jako obvykle kolem půlnoci a vstávala čiperně v půl páté, ať bych jedla co bych jedla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je dobrá otázka, i mně by to zajímalo.. nebo jak to máš prostě celkově nastavené, třeba časy jídel.. když tak brzy vstaneš, nemáš to pak všechno posunuté - dřív svačíš, obědváš.. apod.? Nemáš pak večer brzy hlad?

      Vymazat
    2. Chodím spát jak kdy - většinou mezi 10-11 večer. A s jídlem to mám hodně různě, záleží i na tom, jak pracuji. Někdy ani není moc času, takže ve výsledku mám i v takovýto dlouhý den jen 4-5 jídel třeba. Časy jsou různé, každý den jiné - podle toho, kdy vstávám, cvičím, jak mám práci apod. Když mám hlad, tak dám klidně jídlo navíc. Když ne, klidn jeden den něco vynechám. Nejedu podle žádných hodinek ani plánů do puntíku ;)

      Vymazat
  34. nádherný blog! moc se mi líbí tvoje příspěvky :) sama mám začínající blog a byla bych moc ráda, kdyby sis udělala čas a podívala se na něj :)
    http://anovam.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj Míšo, promiň vím že to sem nepatří, ale máš pořád stejný email? psala jsem ti, jen jestli bys mohla kdyžtak mrknout, nemusíš odpovídat pokud nemáš čas, jen stačí napsat, abych věděla, že ti to vůbec přišlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud píšeš autorce blogu, tak se jmenuje MONIKA, ne Míša.

      Vymazat
  36. Poradila bys mi,prosím,nějaké dobré cviky na břicho? Nesnažím se zhubnout váhu, tu si chci udržet,ale chtěla bych mít zpevněné tělo a aspoň trochu vyrýsované břicho. Ale zase nechci vypadat jak kulturista...Děkuju moc za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak kulturista vypadat nebudeš, když se snažíš mít jen zpevněné a vyrýsované břicho.. ono to břicho se stejně formuje docela těžko.. myslím že nějaké cviky na břicho tady Monča už psala dříve, tak zkus třeba kouknout mezi starší články :-)

      Vymazat
  37. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  38. Takovýhle stavy pozoruju po nějakých fakt cheatovacích dnech, většinou když jsem u přítele :D A taky, když ten den málo piju, kam se hrabou sacharidy :D nicméně jsem teď musela trošku změnit poměry živin, hubnutí už se se mnou nekámošilo a sacharidy jako ve formě přílohy jím jen ráno a na oběd (nebo jako jídlo po cvičení) a byla jsem velmi mile překvapena, že jsem se cítila stejně stále dobře :) A už i zrcadle cosi pozoruju, takže změna i tak super. Uvidím, jak to bude dál, ale zatím jsem celkem spokojená s tímto přístupem.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)