úterý 31. července 2012

Proč nás těší cizí tloušťka

Snad každá z nás nenápadně pozorujeme lidi kolem sebe, hodnotíme a porovnáváme. Vypadá lépe než já? Je hubenější, vyšší, hezčí...? Závidíme, když kamarádka najednou zhubne a všichni ji obdivně pozorují a nenápadně sledujeme, komu tuky naopak přibývají. A většinou nám to dělá radost. Nebo snad takové nejsme? Pro napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek z Cosmopolitanu někdy z roku 2011. Já osobně bych řekla, že je to celkem trefné. Proč tedy máte takový dobrý pocit, když je někdo tlustší než my?


Radost z cizí tloušťky pro nás totiž představuje naprosto přirozený instinkt. "Člověk žil od pradávna v tlupě, v níž panovala určitá hierarchie.  Ženy tak byly podřízeny jiným ženám, přičemž o jejich postavení rozhodoval i vzhled. Atraktivnější samička dostala maso z uloveného mamuta jako jedna z prvních." A podobně to funguje dodnes. Bedlivě pozorujeme jiné ženy, abychom se ujistili, že se v konkurenci nestojíme špatně a jsme atraktivní.

Kritéria ženské přitažlivosti se v minulosti různě měnila - v pravěku se cenila obezita, protože zásoby tuků ženě umožňovaly přežít i v době, kdy muž nic neulovil. Navíc měla díky nahromaděné energii větší šanci odnosit a odkojit dítě. Až mnohem později se symbolem krásy stala štíhlá postava jako důkaz toho, že má žena vždy dostatek potravy a nemusí už na sobě nosit zásoby na horší časy. 

Jestliže vás tedy někdy trápí výčitky svědomí, že se tajně radujete z nadváhy kdysi štíhlé kamarádky, zaplašte je. Není důvod, proč bychom se měli bránit přirozenému chování. Kdykoliv se naší známé začne nafukovat v pase pneumatika, instinkty nám jen připomínají, že bude na trhu o jednu konkurentku méně. Navíc vás pozorování jiných žen může povzbudit, abyste na sobě začali pracovat :) Mimochodem, muži dělají úplně to samé. Akorát že se neporovnávají pouze ve vzhledu, ale i co se týče profesního a společenského hlediska či výše výplaty.

Samozřejmě nic by nemělo jít do extrémů a z pozorování a kritiky by se neměla stát posedlost. Všeho s mírou a nejlépe si nechat tyto radosti z cizího neštěstí pro sebe.  
 
Zdroj:  upraveno z Cosmopolitanu (květen 2011)
 
A co vy? Pozorujete, srovnáváte, kritizujete? Nebo je vám úplně jedno, jak ostatní vypadají?

28 komentářů :

  1. Bohužel je to trefné... :D Ale zárověň mě to pohání dál a říkám si: "Když to dokáže ona, tak já taky..." :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som kritickejsia k tucnym ludom. Pretoze vidim ako to slo lahko dole a viem, ze su to proste iba lenivci..

    OdpovědětVymazat
  3. je to hodně trefné :)
    přiznám, se, že i já mám někdy škodolibě radost, když vidím, že mám lepší postavu než třeba nějaká kamarádka.A samozřejmě že i slečnám s pěknou postavou závidím, ale hlavně mě to motivuje na sobě pracovat. Ale na druhou stranu jsem hrozně kritická, k ostatním, ale úplně ze všeho nejvíc k sobě...

    OdpovědětVymazat
  4. Já taky občas komentuju hodně obézní lidi. Ale na druhou stranu je i obdivuju, pokud se rozhodli s tím něco dělat. A proto si vždycky říkám, když to dokázali oni, můžu to zvládnout i já :).

    OdpovědětVymazat
  5. furt se s někým srovnávám......:-)......přijde mi, že teď už to tolik neřeším....ale byla doba, kdy jsem byla opravdu šílená:-)......ale myslím, že to je celkem přirozený...

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle jsem se odnaučila, když je někdo fakt obézní, spíš se bojím o jeho zdraví, ale nikdy bych neřekla nic špatného.. totiž, moje obézní (a přitom nevidomá) kamarádka říká: Nekritizuj mě, pokud mi nechceš pomoc, pokud se mnou nechceš jít plavat nebo se projít nebo mi pomoc vařit. A tím se já řídím, plus - když jsem přestala odsuzovat lidi okolo, začala jsem mít sama sebe víc ráda... a následkem toho začala něco dělat, sportovat a líp jíst.. sákra, proč ženy začnou hubnou a žít zdravěji z nenávisti protože nemají rády svoje stávající tělo? Mělo by to být naopak - miluju svoje tělo a tak chci, aby se mělo ještě o něco lépe :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pravda pravdoucí :D Ale když někod tlustý trochu zhubne a začne vypadat dobře, tak si říkám, že se sebou musím už začít něco dělat, abych nebyla nejtlustší :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ja som asi troska ina tlustym ludom to vobec neprajem, viem zhodit kila je tazky boj a este ked su tam vacsinou pridruzene zdravotne problemy ktore to stazuju (klby, stitna,..), takze pardon, ale komentare ze to ide lahko by si mohli niektore slecny odpustit.
    ja si tucnych ludi akosi nevsimam a neriesim, ale stihle a vypracovane slecny to zasa ano, s kazdou sa hned porovnavam a vidim co vsetko ma lepsie a co ja horsie, robim to kazdy den a viem ze je to az trapne tolko sa s inymi porovnacvat ale sama so sebou spokojna nikdy nebudem, takze aj to na tebe obdivujem, ze to nevzdavas a makas aj ked to nie je vzdy lahke a dokonale a vsetko to beries len s radostou a usmevom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne to slo jednoducho, mam dole 15kg. Viem o com hovorim. Kedze pisem ako jedina, ze je to jednoduche, tak kludne menuj, nemusis ma volat niektora slecna. :)
      Predpokladala som, že sa tu bavime o zdravych ludoch. Staci mi pozriet sa okolo seba. Kolko z tucnych ludi ma zdravotne problemy? A kolko z nich ich nema prave z toho, ze su tucni?

      Vymazat
    2. Já si taky myslím že to není nic těžkého jen se musí chtít... Mám známou která si pořád stěžuje jak je tlustá a že chce zhubnout, a pak ji vidím jak jí k obědu koláče, pizzu, knedlíky... Kvůli ní si myslím že to lenost je, a taky nesnáším když se někdo vymlouvá že je po porodu to je trapná výmluva

      Vymazat
    3. Tak tedy pardon, já po porodu byla nedávno a ono se opravdu nedá hned hubnout kvůli kojení. A navíc v těhotenství jsem nabrala dost kil a nebylo to tím, že bych se přecpávala!Nemusí to být tedy jen výmluva.
      Co nemám ale ráda, jsou ženy, které říkají, že jim kila zůstala po dětech. A to jsou po porodu už 3, 4 roky nebo i víc. To už výmluva je-nemusejí ty kila zůstat, ale po porodu kdy je člověk opravdu dost bolavý a navíc se musí starat o miminko. Tipuji, že ty žádné dítě nemáš, tudíž nevíš o čem mluvíš. Pokud ano, tak se omlouvám a divím, že jsi to mohla napsat.
      Vlaďka-anonymně-ještě jsem se neregistrovala.

      Vymazat
    4. Běžkyna ja mam za sebou 30 kilo a muzu ti rict, ze prvnich 15 bylo taky v pohode. Ale ty dalsi uz mi daly sakra zabrat. Nic zas tak jednoducheho to neni.

      Vymazat
  9. Ja som veľmi všímam v tomto moje kamarátky viac ako neznáme ženy. Vždy ma mrzí, že väčšina z nich majú od prírody dobrý metabolizmus, vidím že jedia viac a občas nezdravo, nemali to nikdy v hlave popletené s jedlom ako ja a ani sa nevenujú športu a majú dobrú postavu. No sú aj také, ktoré si hovoria stále že musia schudnúť, ale nikdy nič pre to neurobili- a to ma vždy motivuje, lebo ja sa aspoň snažím a pomaly to ide =)

    OdpovědětVymazat
  10. No u těch mužů bych řekla, že ti se hlavně zajímají o "vzhled" jistých svých jiných kvalit :D třeba přítel, buh mi žehnej, jestli si tohle přečte :D furt řeší, jestli má dostatečnou "výplň" ve svých trenkách a je hrozně hrdý, když je někdo na tom "hůř" než on :D magoři :D co to je vlastně "hůř" v tomhle směru pro ženu? :D jinak s článkem souhlasím, já zase tak velkou radost z cizího tloustnutí nemám, jako že mi spíš vrtá hlavou, "sakra, co blbne? kdy k tomu přišla?" ... a pak když naopak někdo zhubne tak zase říkám něco podobného, ale už je tam trošku zaseto semínko té žárlivosti, že někdo jiný vypadá líp jak já :) možná závist, stud sama nad sebou, že nedokážu to samé :))

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je trefné...pozoruji jak která vypadá....ale že bych nějakou "tlustou" hnusně pomlouvala, to ne..Možná vím o jedné, je to kolegyňka z práce a pomlouvame ji všechny. Jenže ona je protivná svým chováním, nekamarádská, líná..my všechny jsme oproti ní štíhlé a to i jedna naše kolegyně, která už je asi 55ti letá dáma. Ta tlustá slečna má 25 let a neustále nám tvrdí jak hubne a potom u ní v tašce(když ji někde nechá otevřenou na očích) vidíme obaly od sladkostí a taky samozřejmě vidíme že není hubenější ale spíš stále tlustší. Mě by to bylo celkem jedno jestli je taková ale ať netvrdí něco, co stejně nedělá, je potom akorát pro smích :(

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím po delší době :)
    No, musím říct, že je to skutečně pravda! Já jsem zrovna taková, že u mě tohle funguje stoprocentně :D Možná bohužel teda... Dokážu se úplně vydeptat tím, že se s někým neustále porovnávám a kolikrát z toho fakt šílím :D Musím na tom zapracovat :D

    OdpovědětVymazat
  13. Přesně :) většinou se snažím abych se tak nechovala, ale někdy si prostě nemůžu pomoct. Občas poradím, ale někdy vážně převáží ta škodolobost a já se pak na sebe zlobím :) Nikomu bych nikdy nic neřekla, ale v duchu se sem tam s okolím poměřuju, hodnotím a jasně že mě to strašně nakopává pokračovat v tom úsilí, stojí to prostě za to!

    OdpovědětVymazat
  14. Ráda zjišťuji že jsem hubenejsi své kamarádky a kdyz vidím jak se snazi zhubnout tím, že nejí, úplne z toho rostu, protože vím jake to je a vím, že si tím leda zničí zdraví. Nejvíc mě štve tloušťka u nás v rodině. Konkretne u sestry a tatínka. Jenom si tím svým životním stylem nicí zdraví :/ ale co já a tím nadělám. Udělám jim zdravé buchty, zdravý oběd, ale oni se stejne potom něčím dojí :// ale možná se to někdy zmeni :) děsně v to doufám. A dost se porovnávám se svojí mamkou. :D magor jsem.. Vždyť má o 30 let víc nez já, tak proc to dělám?!! :DD

    OdpovědětVymazat
  15. No taky koukám kdo má víc kil jak já a když vidím ženský, který mají sice nejspíš stejně kilo jak já, ale zato obtáhlejší věci, tak si fakt říkám, že se nejspíš nevidí v zrcadle, nebo si snad myslí, že v tom vypadají skvěle..

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, Jjá ti strašlivě moc děkuju za dlouhý, podrobný komentář! čekala jsem snad jen takové cvičím to a to a konec komentáře..a ty jsi se mi tak krásně rozepsala, že teď už vím všechno, co od cvičení čekat, do jakého jít atd.!..Děkuju mnohokráte!..
    Já tvé články taky pročítám..vůbec jsem to nemyslela ve zlém(to abys mi ho okomentla), prostě jen, tě považuju za hodně zkušenou a takovou odbornici, proto jsem poprosila právě tebe :)..
    Jé to jsem moc ráda..to mě uplně potěšilo a motivovalo ta tvá věta "Tu energii potřebuješ, tak ji svému tělu dej!" to mě úplně povzbudilo..to je prostě o zdraví a o tělu ..a ty jsi to tou větou uplně vystihla..Děkuji!..Určitě na jídle přidám..přece nebudu své tělo týrat!..Třeba se mi odmění růstem :)

    Děkuju moc....mááš fakt pravdu..chci to asi fakt moc rycle..musím prostě chvilku vydržet a být trpělivá..ano mám jiný názor na své tělo..ale ty jsi mě moc podpořila..tak se ten názor na své tělo budu snaži měnit a budu se učit mít sama sebe ráda..Děkuju!

    Děkuju fakt mnohokrát, že jsi mi to všechno vysvětlila, i ohledně toho cvičení..jsem fak moc ráda!Aha děkuji i za vysvětlení ohldně té Jill..no jo ty jsi namakaná, vytrvalá..takže Jillian je pro Tebe slabý doušek :DD..Děkuju moc..určitě na ten blog zavítám a mkrnu na to cvičení..jsi vážně zlatá!..Já Ti děkuju moc za odpověď..tohle jsem fakt nečekala! Děkuji moc!..POmohla jsi mi!..Měj se a děkuji ještě jednou! ♥ :)

    OdpovědětVymazat
  17. Fantasy mám taky ráda :) Kdysi mě bavily i příběhy o upírech. Na horory se nerada dívám, ale klidně si je přečtu.

    OdpovědětVymazat
  18. TVD mám taky dodívané a nedočkavě čekám na 4. sérii :D Knížky asi číst nebudu, protože jakmile vidím první film nebo seriál, představuji si postavy a prostředí podle toho. Jsem radši, když si to můžu vymýšlet :)

    OdpovědětVymazat
  19. A ja si myslím, že by sme sa mali starať len o seba a prijať svoje telo také aké je. áno, je zdravšie schudnúť, ale ako človek, ktorý sa o to snaží celý život a nejde mu to, viem aký je to tlak. Jem zdravo a snažím sa zaraďovať aj pohyb, ale už ma nebavilo neustále žiť pod stresom z toho, že nebudem pekná keď neschudnem a že si nemôžem niečo obliecť len preto, že mám tučnejšie stehná. Tak som si povedala že s tým končím a radšej popracujem na mojom sebavedomí. Je hlúpe stráviť celý život zamýšľaním sa nad tým, čo si ostatní pomyslia a klebetením o tom, koľko ktorá schudla/pribrala. A neštve ma to, lebo viem, že krvný obraz mám lepší ako všetci chudí ľudia so super metabolizmom, ktorý sa môžu napchávať od rána do večera :) Trocha ma sklamalo že si sem dala takýto článok, Cosmopolitan je totálny odpad, ktorý len ženám múti hlavy, ale je to tvoj blog a napokon, som feministka, takže aj preto mám taký názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ten článek vůbec nebyl myšlen špatně. Spíš jsem se tím jenom zamyslela nad tím, že člověka tak trošku potěší, když vidí, že vypadá líp, hubeněji, než někdo jiný ;)

      Vymazat
  20. To je tak výstižné! Teď už to není tak žhavé, ale dřív jsem byla hrozná. A nejvíc sem se porovnávala s těmi, co jsem neměla ráda a přála jim každý špíček navíc a to, že vypadají zas o kousek hůř jak já. Hrozné! Sem ráda, že to už nedělám tolik jako dřív, protože jsem se pak nezabývala skoro ničím jiným. Přitom sama sem měla víc než hodně chyb:) (a mám pořád)

    OdpovědětVymazat
  21. I blog frequently and I truly thank you for your information. This article has really peaked my
    interest. I will book mark your blog and keep checking
    for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.


    Have a look at my homepage; heating cleveland

    OdpovědětVymazat
  22. To těší jen povrchní a zakomplexované, bohužel. Takové ty soutěživé kačeny, co si myslí, že vzhled je to, co dělá naši hodnotu..
    Já jsem měla poruchu štítné žlázy a to si na mě blbky smsly.Pak jsem opravdu postupně hodně s medikací zhubla,te´d mám 53 kg,ale s těmi, co se na mě koukaly spatra se nestýkám.mají pořád stejné názory, jen se smějí,nebo neúspěch přejí jiným.

    OdpovědětVymazat
  23. To těší jen povrchní a zakomplexované, bohužel. Takové ty soutěživé kačeny, co si myslí, že vzhled je to, co dělá naši hodnotu..
    Já jsem měla poruchu štítné žlázy a to si na mě blbky smsly.Pak jsem opravdu postupně hodně s medikací zhubla,te´d mám 53 kg,ale s těmi, co se na mě koukaly spatra se nestýkám.mají pořád stejné názory, jen se smějí,nebo neúspěch přejí jiným.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)