pátek 13. července 2012

Ta "zdravá" váha pro naše tělo

V poslední době jsem celkem přemýšlela o tom, jak je to s tou "zdravou" váhou, na které je našemu tělu dobře. Vlastně mi jedna věc docvakla už dříve a teď mě napadlo své pocity a postřehy sepsat. Myslím, že nejednomu hubnoucímu člověku by pomohlo, kdyby si uvědomil to, co já :)


Každý z nás asi už někdy slyšel o tzv. ideální váze (v anglických článcích označované jako healthy weight). Je to vlastně váha (respektive číslo, které váha ukazuje), na které je našemu tělu dobře a je náročnější z tohoto bodu ještě hubnout. Pro některé je to skoro nemožné, jiní to překonají přísným režimem a dostanou se na svá vysněná čísla.

Dle mého názoru ale není dobré se snažit jít s váhou příliš nízko nebo se pokoušet dostat do stavu, na které naše tělo není stavěné. Navíc ani není lehké si pak ten stav (rozuměj vysněnou postavu) udržet. Příklad z mého života: Hodně dlouho, ještě předtím než jsem přibrala a opětovně zhubla, jsem vážila kolem 56-57kg a tuto váhu jsem si snadno držela. Pak přišly nějaké problémy, přejídání, antikoncepce,... Prostě jsem dost přibrala. Ale podařilo se mi zhubnout. Můj cíl byl vždycky dostat se na 52-55Kg. Výsledek? Vždycky jsem se v pohodě dostala právě na těch 56-57Kg. Níž už to byla vážně dřina, která mě stála dost úsilí. Maximálně jsem se dostala na těch 55Kg. A když už jsem tam byla? Stačila trocha hřešení a váha šla nahoru. Na druhou stranu, pokud jsem na těch 56-57 kilech, můžu hřešit (dalo by se říct skoro i dle libosti) a váha se drží :) To je pro mě signál, že toto je pro mě právě ta zdravá váha. Zároveň mám ale více svalů, takže vypadá štíhleji než kdysi na stejné váze. Přesto se mému tělu na tomto čísle líbí :)

Ne každý se s tím ale smíří. Já jsem si sama vždycky představovala, že dosáhnu ještě něčeho více. Ale teď už jsem se s tím smířila a vlastně jsem spokojená. Líbí se mi má postava, není vychrtlá, mám tvary a nejsem jenom kost a kůže. Nosím velikost 36/S, co víc si přát :) Nedokázala bych žít stylem, že bych držela striktní jídelníček, jenom abych si udržela určitou váhu. Miluji sladké a ráda hřeším. Když jsem hubla, nepotřebovala jsem to, byla jsem hodně motivovaná. Ale teď? Proč si nedopřát a žít tak nějak normálně se základem ve zdravé stravě. Jím zdravě, ale občas příjde den, kdy mám chuť sníst tabulku čokolády, zabodnou lžičku do velké vaničky zmrzliny nebo si dát nějaký extra kalorický zákusek. A já vím, že si to můžu dovolit a nepřiberu.

A co vy? Musíte se opravdu hodně hlídat, abyste si udrželi svou postavu? Nebo si stejně jako já občas dopřejete něco dobrého? :)

http://sexiestfoods.tumblr.com/


42 komentářů :

  1. Musím zaklepat, že od minulého září, kdy jsem sde dostala na 60 kg, tak si to držím. Ve stresovém období jsem měla 57kg, ale rodičové mi říkali, že vypadám hrozně. Potom jsem se dala dohromady a držím se pořád na 59-60 kg. Občas mě chytnou záchvaty, že vypadám jak velryba. Ale na 175 cm je 60 kg vcelku pěkná váha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám 175 cm a chci se dostat na 60 kg - podle mě je to ideál na tuhle výšku :). Momentálně mám 66, tak snad se mi to podaří jako tobě :).

      Vymazat
  2. A koľko cm meriaš? Ja mam totiž úplne rovnaký pocit. Ako teraz necvičím, tak si stále držím tých 57kg. Ale chcela by som mať 55kg. Mám 172cm a taktiež nosím 36tku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak to budes asi osvalenejsia nez ja. :)

      Vymazat
    2. Ono váha je vážně jenom číslo, podle kterého se nedá moc obektivně odhadnou postava. Viděla jsem fotky holek, které měly stejnou postavu jako já a přitom vážily třeba i o 10 kilo méně. Všechno dělá stavba těla, kostra, svaly, výška apod. :)

      Vymazat
    3. 159 :O to mas ako ja ale ja mam momentalne 52 kg a vyzeram ako obrovska gula. Normalnu peknu postavu mam az od 48 kg a nizsie.

      Vymazat
    4. Jé, ja mám taktiež 159 a tiež som vážila 52, dala som to však na 49 za 3 týždne, teraz som sa však vrátila z dovolenky, kde som jedlo vôbec neriešila. Uvidím ráno aká číslo mi ukáže váha...... P.S. Monči, chcela by som sa spýtať koľko kcal príjmeš denne? Vieš, teraz som síce schudla na celkom fajn váhu, ale stále mám problém s masívnym vypadávaním vlasov, ktorý začal pri už spomýnanej anorexii a stále sa ho neviem zbaviť. Možno, že jem stále málo a ešte keď aj cvičím..... Nemám páru koľko kcal denne prijať, tak aby som jedla zdravo, normálne a zároveň aj chudla. Ak vieš poradiť, tak sa ozvy. Môžeš aj na mail! :)

      Vymazat
    5. No určitě přidej, pokud máš problém s vypadáváním vlasů. Ono pokud vážíš 49Kg, tak už jsi k tvé výšce na hranici podváhy a to vůbec není dobré pro tvé tělo.

      Jinak k těm kcal - tohle si já už vůbec nehlídám, prostě jím, jak mi to vyhovuje. Někdy více, někdy méně. V takový "normální" den, který není ani odlehčený ani nějak extra hřešící, bych tipla tak 9000Kj.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak!
      Gratuluji ke skvělému úbytku. Do cíle už ti chybí jenom kousek a určitě se tam brzy dostaneš ;)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Děkuju :) Je to strašná úleva říkat si: Už jen 5 kilo a ne 15 :D Tak snad to půjde :))

      Vymazat
  4. moc pěkný článek, a nemůžu jinak než souhlasit:) před třemi lety jsem se dostala na váhu 55kg při 176 cm,byla jsem hodně hubená, ale pořád jsem si tak nepřipadala,hodně jsem cvičila a opravdu málo hodně jedla a trápila tělo...potom jsem ale přibrala, částečně za to mohla i atikoncepce, teď mám o několik kilo víc, nevím přesně kolik, nevážím se, je mi tak líp :D ale bude to kolem tak kolem 63kg - cvičím každý den, jím zdravě,ale nějakou sladkost si samozřejmě dopřeju, a ze všeho nejradši takovou, co si sama upeču...takže mám pocit, že teď jsem na té "zdravé váze" :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásny článok so zdravým prístupom, ktorý by si mala povinne prečítať každá mladá holčina. je to proste len číslo a dôležité je ako sa cítime a či je naša postava pevná a sme so sebou spokojné a hlavne zdravé !!
    Ja mám 178 cm a moja zdravá váha na ktorej sa udržuejm bez nejakých obmedzovaní je okolo 67-69 kíl a aj keď sa to zdá možno pre niekoho veľa, mám širokú kostru a dosť svalov, čiže možno nie som typicky štíhla ale som so sebou spokojná a to je pre mňa hlavné !

    OdpovědětVymazat
  6. Něco na tom bude :) Já mám odjakživa 50-52kg při 164cm a jakmile se dostanu na 49-50kg jde to vidět. S tím jídlem, nejím zdravě ani pravidelně a stydím se, mám často nechutenství ale co chci říct, když na několik dní vypustím nezdravé věci, hned si všimnu, že má ty stehniska nějaké hezčíí..:D

    OdpovědětVymazat
  7. Celý článek jsem si přečetla a... musím říct že máš pravdu.
    Podle mě je taky něco jako takový "bod", na který si zkrátka dostaneš a už níž to jakoby "nejde".
    Je skvělé, když se s tím dokážeš smířit, avšak tvoje váha těch 56-57 je perfektní, takovou bych aspoň taky chtěla, ale pak jde o to, co chceš dělat.
    Musím popravdě říct, že bych ráda šla do modelingu, či možná i tu Miss bych zkusila, a tam moje míry neberou. Proto... tohle všechno....

    OdpovědětVymazat
  8. Máš naprostou pravdu!! Když jsem měla 57/170, tak jsem chtěla hrozně hubnout(no teď si říkám, jak jsem byla blbá) a místo toho jsem spíš přibírala.. Měla jsem kolem 65 a poslední dobou, co jídlo prakticky vůbec neřeším, jen se jakš takš snažím o pravidelnost, ale třeba když večer prostě nemám chuť na nic "slanýho", tak si dám třeba pudink nebo krupicovu kaši, tak jsem se dostala na nějakých 60 a to bych řekla, že je tak moje otpimální váha.

    OdpovědětVymazat
  9. Nemůžu nesouhlasit. Je zbytečný honit se za něčím, co pro nás prostě není. Jaká škoda, že ne každá slečna se s tímto faktem smíří. V 15 jsme možná byly křehké holčičky, ale 15 nám nebude věčně, vyvíjíme se. Pak je jen na každém z nás, jak se svým tělem vynaložíme. Nejsem pro žádné "odtrhávání od huby" a taky nemám ráda "věčné dietářky", co si nenechají poradit.

    Mívala jsem 43kg na 164 cm a vypadala jako smrtka, teď mám 50+-1kg a vypadám líp než kdy jindy. Hlavně proto, že jsem se smířila se svou postavou. Psychika dělá moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak...psychik ovlivňuje hodně. Člověk se až diví, jak může být spokojený s určitou váhou, když se začne mít rád :)

      Vymazat
  10. No asi to tak bude, ale moje váha s zasekla hodně vysoko. Mám 162cm a jsem zaseknutá na 63kg a to tch svalů moc nemám. Jasně, kdybych fakt nehřešila a tvrdě sportovala, můžu mít míň, ale jak jsi napsala, pak zhřeším a je to hned nahoře. A to jsem si dřív držela 47 a taky jsem se nemusela hlídat. Moc to nechápu, ale začínám se smiřovat s tím, že nikdy nebudu štíhlá...nikdo v rodině není.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezký článek :) Já to mám úplně stejně. Mám 170cm, a váhu mezi 62-63kg, hodně sportuju, jím zdravě, ale přesně jako ty mám občas chuť pořádně zhřešit a teď už vím, že to s mou postavou nic špatného neudělá a je fajn si občas zahřešit bez výčitek. Ačkoliv bych chtěla zhubnout ještě něco, nechávám tomu volný průběh, protože jakmile se mi váha dostala níže, nabrala jsem to snad po jednom nanuku zpět, takže takové hlídání pro mě bylo nepřijatelné. Kdežto teď jsem spokojená a smířená s tím, že takhle to asi prostě má být:)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak nějak to je. Váha je jen číslo. Ale hodně lidí na to dá. Kdysi jsem byla posedlá váhou, závodně jsem sportovala a hlídala si kolik vážím. Nic jiného mě nezajímalo. Se sportem jsem skončila a bylo mi jasné že bych mohla přibrat a měla jsem z toho strach. Tak jsem se vybičovala k nadlickýmu výkonu a zhubla jsem. Jenže moje tělo na toto nebylo stavěné a já si odvařila štítnou žlázu a musím brát léky. Přibrala jsem, opuchla no a najednou mi bylo jedno že mám téměř metrák. Hlavně že jsem byla v pohodě. Dokonce jsem měla toto nové tělo ráda, protože fungovalo... Teď se snažím rozumně jíst, víc se hýbat a vše brát s nadhledem. Asi za 2 měsíce mám dole 4kg a 5cm v pase, 9cm přes bříško a 9 přes boky. Sice se začínám stydět že cvičím protože mi přinde že když to někomu řeknu tak neuvěří, ale až budu mít luxusní postavičku tak taky neuvěří...

    OdpovědětVymazat
  13. Na váhu som sa prestala pozerať veľmi dávno. Pre mňa je zlom na 53-54kg. A už som tiež dávno zmenila cieľ z pekného čísla na váhe na vnútorný pocit, že sa mi darí jesť normálne zdravo a hýbať sa :)
    Trvalo mi dlho než som si uvedomila, že je pre moje telo správne, 3 roky a verím, že týmto článkom otvoríš oči aj ostatným babám :).

    OdpovědětVymazat
  14. Naprosto souhlasím. Moje healthy weight je kolem 52kg, pod jsem se dostala jen na chvíli na 51kg a to jen na pár dnů. Nemá cenu se dřít kvůli tomu, co by nám nedělalo dobře:) mnohem důležitější je, naučít se mít ráda na té správné váze;)

    OdpovědětVymazat
  15. Nevím, jaká je moje přirozená váha. Dá mi práci se udržet na +-60kg abych nehubla. Vím, že mi stačí chvilka polevení v přílohách a váha jde dolů. Jsem 168cm vysoká, mám velikost 36 či S, ale např. v Loapu apod XS, mám svaly a každé hubnutí by mi už neslušelo. Nemluvě o tom, že už teď mám malá prsa a nic by mi nezbylo.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahojky jj máš opět pravdu já se kdysi honila abych měla pod 60kg (při 170cm) a byla jsem děsně vychrtlá a to si myslím, že to není žádná váha těch 60kg a když jsem šla pod cítila jsem se mizerně klepala se mi kolena ale já to chtěla teď už vím že to byla blbost a s přibývajícími roky si jen přeju nemít rosol všude :D

    OdpovědětVymazat
  17. Moc hezký článek!! :) A velmi rozumný přístup :) Také si myslím, že to takto funguje :)

    OdpovědětVymazat
  18. Meriam 168 cm a dlhu dobu som vážila v rozmedzi 54-56 kg ,schudla som na 52 a bolo to vidiet,cítila som že bolo ťažšie si tu váhu udržať,a keď som sa pár dní nestrazila a nehybala hned mi nabehlo niečo naspäť, teraz mam do 53 no neviem sa stym zmierit.....chcem sa dostať do bodu,kde bude lahke udržať si aspoň tých 53, prípadam si tucta a nechcen mať zas 55-56:-( pride mi to hrozne vela,neviem,tie čísla ma fakt desia:-D

    OdpovědětVymazat
  19. Krásný článek ... Já měřím 168 cm a moje ideální váha byla vždycky kolem 52-53 kg, ale teď mám tu hranici asi kolem 55-56 kg. Myslíš, že se to s věkem mění? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se to určitě může měnit. Tím spíše, když třeba nabereš svaly apod. ;)

      Vymazat
  20. Měřím 174 cm a hravě jsem zhubla na 63 kg...moje nejnižší váha byla 61kg,ale to byla fakt vybojovaná...momentálně se mé tělo bouří a chce zpátky nabírat..momentálně vážím tak 64kg a tělo je spokojené, ale já ne:(

    OdpovědětVymazat
  21. Já to mám tak že jsem se doslova prožrala na váhu okolo 69-70 kg (měřím 178) a můžu žrát sladký jak chci a pořád se držím okolo této váhy. Je to asi dva roky zpátky kdy jsem vážila kolem 62 a cítila jsem se líp. A také vypadala líp. Ráda bych se k té dřívější váze opět dopracovala tím že nebudu žrát sladké ale jíst zdavě. Nejvíc opravdu bojuju s chutí na sladké.

    OdpovědětVymazat
  22. No já mám stabilní váhu na 71kg ale měřím 166cm takže se mi to nezdá uplně ideální, i když mám svaly... tak vůbec nevím, kde ta moje ideální zdravá váha je, doufám že u 59-60 protože to je muj cíl i mi to zní pěkně. Tak snad, a snad tam to bude přesně tak stabilní jako ty píšeš o své váze :)

    OdpovědětVymazat
  23. Mám 173 a nejmíň, co se mi podařilo, bylo 58 kg, ale to bylo fakt vydřené, pořád jsem se musela hlídat, jíst málo, cvičit, jednou jsem se víc najedla a hned to šlo navrch. Nedávno jsem odjížděla na dovolenou s 59 kg, kde jsem s prominutím žrala jako prase, každý den nutela, různé kokina, pizza ve večerních hodinách atd, tak váha po dovolené byla 60 kg. Pak jsem si jednou zacvičila, doma se najedla trošku zdravěji a zase tam bylo těch 59...No a teď vím, že když je nějaká oslava nebo tak, kde se víc najím, tak do pár dnů při normálním jezení to zase skočí na těch 59. Ale stejně si říkám, že třeba časem, za pár měsíců, bych to chtěla ještě zkusit.

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, krásnj článek. Tvůj blog sem našla dneska a už je mezi oblíbenýma. Najdu tady plno užitečných rad. Sem teď ve fázi formováno postavy, jelikož sem za posledních 8 měsíců dala dolů 26 kg a pokračuju, jestě potřebuju aspoň 6 kg. Uvidím jak se stím moje tělo popere.

    http://moninkaslife.blogspot.cz/2012/10/ze-101-na-75-kg-za-8-mesicu.html

    Moninka

    OdpovědětVymazat
  25. Moc hezký článek.. já také pořád bojuji s kily navíc, nebo spíš s těmi které bych ráda ještě dala dolů ale tělo je už nechce pustit.. mám na výšku 168 cm 64 kilo a ne a ne to srazit na 60.
    Ale díky tomuto článku se mi snad povede se s tím nejak smířit..

    OdpovědětVymazat
  26. Je to opravdu o tom v jakém těle se člověk cítí příjemně ale já neustále bojuju s tím že se mi prostě váha 64 kilo na moji výšku 172 zdá moc. Nejmíň jsem vážila 59 kilo a to v době kdy jsem si jídlo hodně klídala až odpírala a do toho hodně cvičila takže si myslím že to nebylo ideální protože jsem hodně omezila jídlo, pak jsem ubrala na aktivitě (nedobrovolně) a přestala se tak omezovat a taky jsem začala bojovat ze záchvatovými stavy přejídání, s tím bojuju dodnes a prohrávám...když se přejím, neudržím to v sobě a jdu to "vyhodit"...ovšem tohle dělám hlavně když jsem ve stresu a nepohodě... chvíli je to ok, pak do toho zase spadnu a tak furt dokola, proto ty 4 kila nahoře. :(

    OdpovědětVymazat
  27. Pěkný článek. Momentálně to mám nastaveno tak, že až na jeden den v týdnu nejím sladké a bílé pečivo. Ten jediný den si pak dopřeju něco dobrého. A samozřejmě se k tomu hýbu - cvičím, chodím na procházky a přes léto jezdím na kole. Předtím jsem si hlídala nějaké bmi indexy a podobné a teď na tyhle věci kašlu a cítím se nejlíp jak můžu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)