pondělí 23. července 2012

Tvarohové knedlíky se švestkami

U nás doma se evidentně rozhodlo, že půjdeme proti tradicím a každou neděli si uděláme sladký oběd :D Tentokráte to vyhrály tvarohové knedlíky. A já jsem moc ráda, protože jsou moc dobré a neměla jsem je už celou věčnost. V mrazáku se nám tísnily 2 krabičky švestek, takže bylo rozhodnuto, co půjde dovnitř. A jelikož hodně švestek zbylo, bylo jasné i to, co půjde nahoru - švestková omáčka :)

Budete potřebovat:

500g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
2 vajíčka
100g hrubé mouky
100g polohrubé mouky
špetku soli
1 vanilkový cukr
cca 250g švestek nebo jiného ovoce do knedlíků
+ dalších 250g, pokud chcete dělat omáčku


Postup přípravy:
Ze všech surovin krom ovoce si připravíme těsto. Mělo by být hladké a nelepivé. Z těsta vytvarujeme placičky, na které poklademe ovoce. Pokud máme kyselejší ovoce, můžeme každý kousek posypat špetkou cukru. Poté ovoce do těsta zabalíme a vytvarujeme knedlíčky. Vaříme ve vodě cca 5 minut, dokud nevyplavou nahoru.
Omáčku si můžeme připravit tak, že švestky zbavíme slupek, přidáme trochu vody a krátce povaříme. Přidáme skořici, trochu vanilkového cukru a pomixujeme ponorným mixérem.


Energetické hodnoty:
na 1 plněný knedlíček (bez omáčky)
  • 294Kj (70Kcal)
  • 5g bílkovin
  • 9g sacharidů
  • 1g tuků

Mě z tohoto množství vyšlo 23 knedlíčků - očekávali jsme trochu více z 500g tvarohu, ale i tak to bylo dost :) Upřímně mi tvarohové knedlíky chutnají mnohem více než plněné kynuté. A také bych řekla, že jsou o dost zdravějí. Přecejen jsou plné tvarohu. Jinak ještě co se mouky týče - improvizovala jsem víceméně podle zbytků doma :D Použila bych asi spíše krupičku, ale ta doma došla. A jak jsem zjistila z různých receptů, dá se použít i hrubá nebo polohrubá mouka. Já to vzala půl na půl - taky proto, že hrubé mouky už jsem doma ani více neměla :D A těsto se povedlo parádně a dobře se s ním pracovalo. Ze zbytku švestek zbyla ona opět improvizační švestková omáčka, která nakonec všem moc chutnala. No a navrch jsme si to ještě posypali opraženou strouhankou. Je jen na vás, jaké variace si vymyslíte. S tímto tvarohovým těstem je možností opravdu mnoho :)

19 komentářů :

  1. Každou neděli sladký oběd? To bych brala, ale muž by mě hnal :D
    Jinak já dělám tvarohové knedlíky nebo nohy z dětské krupice, ta se mi osvědčila nejvíc.

    http://svetpodles.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby jsme my měli sladký oběd, tatínek by se z toho zbláznil a nejedl by to.. :D Takže teď když jsou prázdniny, můžeme mít s mamkou sladký oběd jen přes týden a o víkendu musí být maso... :/ Ale i tak, myslím, že vím, co v nejbližší době budeme mít na oběd ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky chci dělat tvarohové knedlíčky, ale chci do nich zkusit dát celozrnnou mouku, už sem dokonce našla i recept, tak snad se mi taky tak krásně povedou! :)

    OdpovědětVymazat
  4. O tvarohových knedlících jsme zrovna tuhle s mamkou uvažovaly :D. Plánujeme je udělat asi během tohoto týdne. Nejdříve jsme byla vůči sladkému skeptická, ale tvé hodnoty na 1 knedlík jsou přímo bombastické! Už se nebojím a s chutí si 3-4 rozhodně dám! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knedlíky vypadají opravdu výborně ;). U nás doma letí jen tvarohové knedlíky :D. Tenhle týden je budeme dělat s borůvkami. Už se na ně moc těšim, možná je zkusím dělat z celozrnné mouky :).

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to bych po konzumaci padla :)) Úplně jsem si odvykla jíst tyhle knedlíky, takže by to bylo do žaludku jako beton :)) Ale dostala jsem na ně chuť!
    ~ The Diary Of Pie Rette ~

    OdpovědětVymazat
  7. Slivkové knedlíky sú jednoznačne top :)
    www.activeway.sk

    OdpovědětVymazat
  8. knedlíky s ovocem mi nikdy moc nechutnaly, ale kdybych si dovnitř dala tvaroh tak by to mohla být velká dobrota, a ty tvoje vypadají moc dobře:)

    OdpovědětVymazat
  9. Kynuté knedlíky miluju, stejně jako sladké jídla. To je moje a taky je to na mně bohužel znát. Tvarohové knedlíky mám ale chuť udělat už dlouho, ale pořád mi chybí impuls k tomu se dokopat. U nás vaří hlavně mamka a ta na zdravé jídlo moc není - to by totiž taťka nejedl. A já jsem v kuchyni nemehlo :D

    Viděla jsi už Anonymous? Já miluju filmy o anglických panovnících a Shakespearovi. To je takový můj idol! :D A tohle se mi opravdu líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak knedlíky mám moc ráda..nemusím kynuté ale ty z tvarohového těsta jsou super..škoda ale že bílou mouku opravdu nemužu ani videt protože se z ní ihned nafukuju a přibírám :(

    OdpovědětVymazat
  11. Ty miluju a ještě víc ty v nezdravé verzi s mákem,cukrem a omaštěné:)

    OdpovědětVymazat
  12. vypadá to skvěle a kalorická hodnota není vůbec špatná :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak já jsem si dneska udělala tvarohové knedlíčky s borůvkami, přelité trochou másla, bylo to skvělé, je to super jídlo.

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadají krásně, ale já si o nich nechám jen zdát! :)

    OdpovědětVymazat
  15. já místo mouky rozemelu 70 g vloček na 1 nízkotučný, tvrdý tvaroh..

    OdpovědětVymazat
  16. tak tohle určitě taky zkusím :)

    http://franchemeetsfashion.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  17. teď jsme je dojedli...výborné, jak manžel řekl luxusní...rychlá příprava, prostě super..díky za receptík:-)))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)