středa 6. února 2013

Aktuální snídaňový favorit


 
Často a ráda zkouším a vymýšlím nové variace a kombinace chutí. Pak se alespoň, co se jídla týče, nenudím a mám ho vždy pestré. Občas ale náhodou objevím kombinaci, která mi natolik zachutná, že ji pak opakuji pořád a pořád znovu. A myslím, že nejsem jediná - kdo by taky nechtěl jíst své oblíbené jídlo pořád dokola žejo? :D No a mým nejaktuálnějším favoritem se stala právě tato snídaně. Už jsem se o ní několikrát zmiňovala, ale neodpustím si to a napíšu o ní ještě jednou a rovnou spešl článek :) 



Celkem jsem jí dělala už asi 4x, s menšími, či většími obměnami a včera, když jsem začala psát tenhle článek, jsem na ni zase dostala chuť. Takže má dnešní snídaně vám je myslím jasná :D Základ je ale pořád stejný - ovesno-krupicová kaše s kakaem. Perfektně mi sedla v kombinaci s banánem, mangem, javorovým sirupem a slunečnicovými semínky. Ale poradila jsem si i v situacích, kdy jsem některé z těchto surovin neměla k dispozici a použila například jiné ovoce nebo ořechy.


pro změnu - základ stejný, nahoře je banán, hrozno, mix ořechů, sezam

Kouzlo je podle mě v samotné kaši. Když už jsem někdy dělala čokoládovou, spíše jsem použila pár čtverečků hořké čokolády, kterou jsem v kaši rozpustila. A když už kakao, dávala jsem tak 1 lžičku. Ale u téhle jsem se rozhodla nešetřit a kakaa dávám plnou polévkovou lžíci (okolo 10g). Kaše je tímpádem opravdu extra kakaová :) A pak je tu ona tajná přísada - krupice. Ta spolu s vločkami vytvoří tu správnou konzistenci a dodá kaši zase trochu jinou chuť. Nevím proč, ale když jsem ji poprvé zkusila, vzpomněla jsem si na Vánoční cukroví. Připomnělo mi to chuť nějakých nepečených kakaových kuliček - ovšem nezaručuji, že ta chuť je opravdu tak věrohodná, někomu to tak vůbec nemusí připadat :D


zde akorát mango nahradil pomeranč


Jelikož je v kaši dost kakaa, měla jsem potřebu ji i trochu dosladit. K tomu se ideálně hodil javorový sirup, který jsem nahoru nalila. Ovoce je libovolné, za mě prostě nesmí chybět banán a když se k němu přidá ještě něco, je to perfektní. A oříšky/semínka - bez těch by to taky nešlo. A ta slunečnicová to tady podle mě doplňují prostě nejlépe :) I když v případě jejich nedostatku je zvládly nahradit i jiné ořechy :D


Ingredience, které jsem použila:
  • 100ml mléka
  • 150ml vody
  • 50g vloček
  • 20g krupice
  • 10g kakaa
  • špetka skořice
  • 10ml javorový sirup
  • 20g slunečnicových semínek
  • 1/2 banánu
  • asi 50g manga


a nakonec ta dnešní, se vším všudy :)


Jsem si vědoma, že inspirací na snídaně teď máte určitě hodně, díky té spoustě soutěžních fotografií, které aktuálně bojují o vaše hlasy. Ale i tak se vám třeba bude tento nápad líbit. Vždyť víte, že já si takové věci nedokážu nechat pro sebe a musím se s nimi chlubit :D

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

39 komentářů :

  1. Z krupice jsem v pondělí dělala tvarohovo-krupičné knedlíčky s bílým jogurtem a ovocem..bylo to vynikající, takže asi zkusím krupičku i do kaše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeee, nebyl by receptik? :-)

      Vymazat
    2. Taky jsem si je občas delavala, celozrnnou moukou ;) podle tohoto receptu, někdy na slano, někdy na sladko :)
      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/08/tvarohove-noky-s-kurecim-masem-spenatem.html?m=1

      Vymazat
  2. Tak toto je skvelé! Určite to skusim :) Ešte som neskušala ovsené vločky zmiešať aj s krupicou, tak si to neviem predstaviť, ale ako opisuješ tú chuť tak to musí byť veľmi veľmi dobré :)

    OdpovědětVymazat
  3. krupice s vločkama je super nápad, já si občas dělám kaši napůl z vloček a napůl z jakékoliv instantní kaše Nomina, co je zrovna doma, je to taky moc dobrý :))
    a banán nesmí chybět nikdy!:D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já to teda zkusím! Koupila jsem si celozrnnou špaldovou krupici, včera jsem ji měla na snídani s kakaem a byla to mňamka, tak zkusím smixovat s vločkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. špaldovou celozrnnou krupici.. hm..po tom se musím někde kouknout :)

      Vymazat
    2. Já jsem ji vzala v Kaufu, je vedle normální krupice a mouk, spolu s pohankovou, kukuřičnou.. :)

      Vymazat
    3. Díky za tip!:) Do Kaufu moc nechodím, ale někdy teda zajedu :)

      Vymazat
  5. Já pravidelně o víkendu snídám vločkovo - krupicovou kaši s nějakým ovocíčkem a čokoládou .. takže úplně chápu tvé nadšení z této kaše :-) .. mňam .. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To já prostě ulítávám na jogurtech...

    OdpovědětVymazat
  7. Vločkovo-krupicová? O tom slyším prvně, ale doufám, že ne naposledy! Asi si jí zařadím na víkendové vstávání :))

    OdpovědětVymazat
  8. Téhle snídani bych se nebránila :P

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to dobře, jak je to takové tmavé :) Připomíná mi to krupicovou kaši s čokoládou - kterou jsme si doma vždycky dělali někdo po vánocích - a využívali do ní ozdoby ze stromečku :)

    OdpovědětVymazat
  10. To vypadá luxusně. Kakaové věci mám všeobecně ráda. Jen teda doma nemám javorový sirup, takže nevím, čím jiným bych to dosladila. Obyčejným cukrem nesladím už dávno. Ale tak, třeba bych to zvládla i neoslazené, když je tam ten sladký banán. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakýkoliv jiný sirup - agáve, datlový, zlatý... anebo třeba med ;)

      Vymazat
  11. Muzu se zeptat jake vločky? Je to jedno, davas jakekoliv? :-) Moc dekuji.

    OdpovědětVymazat
  12. Ja si jednu dobu porad dělala celozrnou spaldovou krupici a byla jsem na ni taky závislák :D Vždycky se něco oblíbím, pak to jim hodně často a nakonec se toho tak přejím, ze to zas pul roku nemůžu ani vidět :D V současnosti jsou to hlavně všechny ořechy a cottage :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty už ses přejedla ořechů, jo? Je to vůbec možné? :D :D Ale tak s tou paleo stravou tomu celkem i věřím no :D

      Vymazat
    2. Paleo ořechy moc nedoporučuje, spíš před nima varuje :)

      Vymazat
    3. Ne-e, tak jsem to nemyslela :D Ořechů jsme se ještě rozhodne neprejedla :D Ale teda s názorem Leny moc nesouhlasím :)

      Vymazat
    4. To záleží jestli dodržuješ paleo nebo primal, tam jsou věci jako ořechy, brambory a třeba i bio mléčný výrobky akceptovaný, ale paleo jako takový ořechy zrovna nedoporučuje...no ale třebas se pletu :)

      Vymazat
    5. Tak samozřejmě všeho s mírou, není nejlepší do sebe tlačit každej den kilo ořechů :D Ale ořechy jsou jak paleo, tak primal ;) (kromě arašídů :D)

      Vymazat
  13. ta vypadá skvěle, kombinaci kakaa a krupice miluju, tak někdy zkusím i tohle :) já mám oblíbence - ovesné vločky, půl odměrky čokoládového proteinu rozmíchaného ve vodě, cca 2 čtverečky hořké čokolády a mango. Btw, nevíš, kde by teď mohli mít v akci mango nebo kaki? Já se dostanu tak do Billy, ale tam je drahoooo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kupovala v kauflandu, tam mívají levné ovoce :) Brala jsem tam to mango myslím za 15Kč :)

      Vymazat
    2. A já zas chodím nejradši do Billy, i když mám blízko i Kaufland a Albert. V Bille mají podle mě kvalitnější potraviny (samozřejmě ne všechny, ale pro zdravé stravování se tam dá vybrat mnooohem víc než v Kaufu) a v různých akcích a slevách se tam dá nakoupit výborně. Hlavně když mají ty moje mléčné výrobky (bílé jogurty, kefíry, cottage, mozzarellu..) za polovinu, krátce předtím, než projdou. Já je bez promlémů spotřebuju nejlépe hned ten den:-):-) A to mají často. I na ovoce a zeleninu jsou pořád nějaký akce, to je stejný jako v Kaufu nebo jinde. Terka

      Vymazat
    3. Vážně? No mě právě příjde, že ovoce a zelenina jsou v Bille hrozné - alespoň v té naší prodejně. Většinou opravdu nekvalitní a drahé :-/ Ale ráda tam nakupuji taky třeba právě mléčné výrobky :)

      Vymazat
  14. Taky jsem teď v posledních dnech dávala přednost krupici :D ^^

    OdpovědětVymazat
  15. Jé,t o vypadá zajmavě.. :) NEnapadlo mě dvě kaše smíchat do kupy, takže určitě vyzkouším.. Sníadně jsou mé nejoblíbenější! :))

    OdpovědětVymazat
  16. dnes jsem si mango koupila :) tak to asi o víkendu zkusím!

    OdpovědětVymazat
  17. Koukám, že máme dnes podobný článek :D mňamky :) já osobně házim rovnou všechno do vaření, mám radši, když se chutě propojí rovnou (nejvíce miluji uvařený banán, dost změní chuť) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jinak mě osobně mango nějak neoslovilo a tak hledám další exotické ovoce, ale ani ve větších supermarketech nemůžu nic najít, že by skončila sezóna?

      Vymazat
  18. Já taky miluju, když je kaše hodně kakaová...už jsem dělala podle tebe krupicovo-ovesnou, ale dala jsem tam kakaa méně, takže mi tak moc nechutnala, zato extra kakaová krupicová celozrnná kaše s banánem, rozinkami a kešu oříšky je super..! :)

    OdpovědětVymazat
  19. zitra si asi udelam ke snidani kasi:))ty me vzdcky tak navnadis haha
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  20. Vločky a krupici jsem nikdy nemíchala, ale evidentně to stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  21. Super, myslím, že ten blog s recepty je skvělý nápad!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)