pondělí 25. února 2013

Bílkoviny: základ stravy, se kterým to však není radno přehánět

zdroj obrázku
 Jsem moc ráda, že se vám líbil můj článek o sacharidech. Uznala jsem, že by bylo fajn si probrat alespoň částečně všechny živiny, protože všechny jsou pro naše tělo potřebné a nezbytné. Dnes se tedy zaměříme na bílkoviny a zejména na to, proč bychom to s nimi neměli přehánět :) Někteří mají poblém doporučený denní příjem bílkovin naplnit, ale najdou se i tací, kteří řeší opačný problém. Mezi ty bych se možná mohla zařadit také. Nedělá mi problém sníst dostatek bílkovin, mám ráda potraviny, které jsou jejich zdrojem a často si spíše musím hlídat, abych jich neměla moc. Jiní zase konzumují velké množství proteinů, protože věří, že je to to nejlepší pro nárůst svalů. Ať je to tak nebo tak, v žádném případě bychom to s jejich příjmem neměli příliš přehánět.


Věřím, že každý z vás už ví, že bílkoviny jsou pro tělo opravdu nezbytné. Jsou důležitým stavebním kamenem pro naše svaly, ale i orgány,  hormony, enzymy a dokonce i protilátky. Bez bílkovin by to prostě nešlo, jelikož pouze z tuků a sacharidů si tělo orgány vytvořit nedokáže.

Kdo se o zdravé stravování a hubnutí alespoň trošku zajímá, určitě už narazil například na bílkovinné diety nebo nebo diety nízkosacharidové, což je ale vlastně to samé, ale v bledě modrém :) Není divu, že podobné diety vznikají. Přebytek bílkovin se totiž na tuk přemění opravdu těžce na rozdíl od nadbytku energie z tuků či sacharidů. Navíc bílkoviny mají vyšší sytící schopnost, na jejich trávení tělo musí vynaložit více energie, než například na strávení sacharidů... No to zní přece skvěle ne? Tak se budeme cpát od rána do večera bílkovinami, nebudeme mít hlad a nepřibereme.

Tak na to raději rychle zapomeňte. Na tomto principu opravdu funguje několik diet (například známá dukanova dieta), ale...vidíte to slovo, žejo? DIETA. A to my přece nechceme. My směřujeme k trvalému, zdravému, životnímu stylu :) Pojďme si tedy říct, proč není dobré bílkoviny přeceňovat.

Ideální množství bílkovin se pohybuje v závislosti na stupni vyspělosti a hmotnosti sportovce mezi 1.5-2.5g/1Kg váhy. Pro neaktivní lidi postačí i pouhých 0,8 - 1,2g/Kg. U většiny lidí organismus není ani schopen využít vyšší množství než 2.5g/kg váhy, kterou uvádím jako horní hranici pro sportovce. Vybavují se vám teď masem nacpané jídelníčky kulturistů? Tito svalovci sice mnohdy opravdu konzumují enormní množství bílkovin - jejich metabolsimus je však ovlivněn doplňky stravy, které vyšší zpracování bílkovin umožňuje.

Pokud přijmete více bílkovin, než je vaše tělo schopno strávit, dostává se neztrávená potrava do dalších částí trávicí soustavy, kde by však být neměla a způsobuje zde tzv. hnilobnou dispepsii, která se projevuje zejména plynatostí, bolestí břicha nebo častou frekvencí stolice. Při převládnutí hnilobných procesů navíc vznikají karcinogenní látky, dochází ke sníženému vstřebávání bílkovin, živin, vitamínů. Nadměrně jsou zatěžovány ledviny či játra.

Pokud tedy bude aktivní sportovec přijímat za den 2g bílkovin/Kg, dodá tak tělu mnohem více živin, než kdyby přijímal 3g/kg - tomu totiž hnilobné procesy ve střevech ochromí trávení a ve výsledku se mu do svalů dostane méně živin než při nižším příjmu bílkovin. A ve výsledku -  při dlouhodobě konstantně zvýšeném příjmu bílkovin začne organismus s jejich využitelností plýtvat právě z důvodu jejich přílišného nadbytku.

V tréninkové dny je dobré přijímat okolo 1.5-2.5g/kg bílkovin. Ve dnech, kdy necvičíme, je však vhodné navýšit příjem komplexních sacharidů (přílohy) a bílkoviny držet níž, 0.8-1.8g/kg. Trénink v posilovně (ale i domácí posilování) spotřebovává hlavně svalové bílkoviny a aminokyseliny a naopak většina glykogenu se tvoří až v den po tréninku. Takže si všichni okamžitě vymažte z hlavy tyto úvahy: "Přece dnes necvičím, tak tělo nepotřebuje tolik energie. Budu jíst více bílkovin a omezím sacharidy". Ono to má totiž být přesně naopak! Vaše svaly rostou, když odpočíváte. A i to hubnutí jde lépe, když jste odpočatí a dodáte tělu všechny živiny :)

Samozřejmě platí všeho s mírou. Ne, že spořádáte balíček sladkostí jenom proto, že fitness-girl napsala, že máte jíst v odpočinkový den více sacharidů :D Tomu ale sama nevěřím. Vím, že jste šikovní a víte, které zdroje sacharidů jsou ty kvalitní :) A taky, pokud odpočíváte týden či déle v kuse, taktéž nemusíte energie doplňovat až tolik, jelikož zásoby glykogenu se obnoví zhruba za 24 hodin :)

Tímto bych tedy ukončila dnešní povídání o tom, proč nadbytek bílkovin škodí. Existuje ještě spousta oblastí ze světa bílkovin, kterým bych se mohla věnovat, ale ty si zase nechám na příště. Mimoto bych se v některých příštích článcích ráda podívala na zoubek i těm obávaným a všemi diskutovaným tukům :)


Zdroje některých informací:
kniha Příprava na soutěž v kulturistice id A do Z (Lukáš Roubík)
Ronnie.cz


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

61 komentářů :

  1. Moc hezký článek, díky kterému jsem si uvědomila že dělám opravdu chybu.. často mám příjem denně i 140g bílkovin a to mám 65kg.. a tohle mám i ve dny kdy moc necvičím, takže určitě trochu uberu... myslím že 100-120 bohatě stačí..
    Můžu mít ještě dotaz, kolik bílkovin, ale i sacharidů, tuků obsahuje TVŮJ denní příjem? (Pokud to máš tedy nějak propočítáno) já to počítám denně a někdy nevím kolik čeho mám jíst.. sacharidů mám kolem 210-240g a tuků 60-70g..
    Díky za odpověď i za moc pěkný článek, ahoj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 140g je opravdu dost, ale taky jsem takové množství mívala. Určitě zkus ubrat, jak píšeš ;)

      Stravu jsem si počítala během ledna - příjem bílkovin okolo 110g (někdy to vyšlo i na více) a sacharidy jsem tehdy měla na 240g. Teď jsem sacharidy snížila - nepočítám, ale řekla bych, že tak 180-200g. A jednou týdně, právě v odpočinkový den, výrazněji navýším (určitě okolo 300g). Tuky jsem dříve držela kolem 60g, ale teď jsem přidala právě na úkor sacharidů a takových 90g by to být mohlo :)

      Vymazat
    2. Můžu se zeptat, proč jsi přidala tuky na úkor sacharidů? Pokud o tom máš nějaký článek, tak se omlouvám, ale nenašla jsem :)

      Vymazat
    3. Nepsala jsem přáímo článek, ale párkrát jsem se o tom zmiňovala. Důvodů mám hned několik.
      Zjistila jsem, že tuky mě více zasytí a se sacharidy jsem měla stejně poměrně často hlad. Proto jsem tuků přidala více - navíc mi fakt chutnají! :D Taky mě baví zkoušet paleo recepty - oříškové chleby, lívanečky, koláčky, paleo muffiny apod.
      A druhý důvod je ten, že chci zkusit, zda mi menší množství sacharidů nepomůže ještě trošku vyrýsovat postavu. Přecejenom právě přílohy jsou to, co se u rýsování celkem omezuje. Ono to v tom závěru už nejde tak lehce, takže zkouším teď tuto "taktiku" :) Na nějaké fitness diety se dávat nechci, takže zkouším a zkouším, zda něco nepůjde :D

      Vymazat
    4. Tak to se budu těšit na výsledky, doufám, že budeš informovat o účincích takto nastavené stravy :) A jinak ti skláním poklonu za blog a za přístup jakým ho vedeš. Tvé články a životní styl považuju za velmi inspirativní a velmi racionální.

      Vymazat
    5. Určitě info bude :) Zatím to takhle zkouším chvíli, ale něco o tom napíšu asi už teď koncem února/začátkem března, až budu dělat zase nějaké shrnutí měsíce :) A moc děkuji za pohvalu! :)

      Vymazat
    6. Děkuji ti za odpověď, zkusím dát na tvou radu a uvidím.. ta moje váha není až tak špatná, přesto ale se svou postavou nejsem spokojena.. nevím jak dát dolů bříško a to co píšeš - jak na vyrýsovaní postavy - to by mohlo zabrat.. zkusím tedy ubrat sacharidy a navíc mi tuky chutnají - oříšky apod. tak nemám problém vyzkoušet to co radíš :-)

      Vymazat
  2. Veľmi užitočný článok :) Ja by som sa zas zaradila práve medzi tých, čo veľa bielkovín nepríjmu, čo zas tiež nieje veľmi dobré, ale snažím sa to napraviť, lebo naozaj sú pre telo nevyhnutné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Fíííha, vyčerpávající. Já si to sice nijak nevážím, jak už je o mě známo...:D Ale poznám, když je něco špatně(jsem např. nafouklá, nebo mám neustále hlad, chutě atd..) a mám takový pocit, že když žádný z těchto problémů nemám, tak jím dobře a mému tělu to vyhovuje...Dříve jsem měla také tendence jíst více bílkovin, když necvičím ale teď už se snažím to nedělat..Taky jsem upustila od zkoušení různých bílkovinných diet..protože jsem vydržela tak dva dny..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, taky to poznám nejlépe podle toho, jak se cítím. Kdyý nejsem nijak "nafouklá", není mi těžko, nemám hlad ani chutě, tak vím, že je všechno správně :)

      Vymazat
    2. a co když to mám tak, že furt citím hlad, ale jím docela dost a často..?

      Vymazat
  4. to je zajímavý článek, tohle jsem netušila ! :) já asi patřím k těm, kteří to tolik nesledují. Ale miluju maso i vajíčka i tvaroh takže s tím ho nenaplnit asi problém nemám. Nadruhou stranu miluju i sacharidy takže je to snad vyrovnané

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek plno věcí sem ani netušila! :) Děkuji vemu to na vědomí! :) JE fakt,že já moc sladké nejím a když už mám jo chuť na čokoládu dám si malou tyčinku a ne celou tabulku nebo radši si dám ovoce. :) S těmi bílkovinami se budu také hlídat! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pridávam sa k tebe, ako správny milovník mäsa, vajíčok, tvarohu a pod. mám dosť často problém s vyšším príjmom bielkovín, cítim to najmä pri vyššej spotrebe mliečnych výrobkov za deň, preto sa ich snažím obmedzovať, avšaktvarohu s mandľami, banánom a kakaom sa ťažko odoláva :) odporúčam ešte tento článok http://www.vseokulturistice.cz/kolik-bilkovin-pro-rust-vasich-svalu_106

    OdpovědětVymazat
  7. Jojo, taky zrovna čtu že bílkovin moc škodí.. a snažím se pořád si neodpírat sacahridy, i když to pořád dělám..
    aale za ten tip v netréninkových dnech díky, to jsem nevěděla!

    OdpovědětVymazat
  8. :-) přečteno a uloženo v hlavičce :-) děkuju

    OdpovědětVymazat
  9. to mám pořád pocit, že jím málo bílkovin a když si teď vezmu,jak se pořád cítím nafouklá a ta plynatost mě poslední dny trochu trápí, tak si to asi vypočítám podle toho vzorce, ale nezdá se mi, že bych jich přijímala hodně, v toompřípadě nechápu proč ze mě už není kulturista, když dotoho takovou dobu cvičim :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm.. tak mi vyšlo cca 96g bílkovin v tréninkovym dni, a když si vezmu jakej si dělám proteiňák ( 3/(4 odměrky, mléko cca 170 g tvarohu..) plus přes den ještě cottage, nějaké to maso.. asi to bude trochu přes..?

      Vymazat
    2. Je možné že toho bude víc, ale to bys musela fakt spočítat. Ale i ta plynatost a "nafouklost" tomu odpovídá :)

      A kulturista z tebe není, protože to bys musela jíst hlavně i sacharidy :D ;)

      Vymazat
    3. sakra, proč já vždycky všechno dělám špatně? :D ale sacharidy jim taky (už jen ty ovesné kaše mají dost ne? :))

      Vymazat
    4. Kaše určitě, ale záleží, kolik si čeho dáš no :)
      Ono je fakt nejlepší si to spočítat, alespoň 1 den nebo i víc. Je to sice otrava, ale člověk na tom opravdu vidí, co dělá špatně a najde ty chyby, které způsobují to, že se mu nedaří ;)

      Vymazat
    5. ok, zkusím to zítra, ale bude to opravdu těžké a složité (chodím do jídelny), všechno dát dohromady,třeba do těch kaší dávám od oka, nic nevážím, neměřím..

      Vymazat
  10. Super článek, nedávno jsem taky psala o tom, že by se to s nimi nemělo přehánět :) Já to jednu dobu s bílkovinama přeháněla, vlastně mám sklony přehánět všechno, bohužel.. :D Hold perfekcionistka, no, když do něčeho jdu, tak prostě na 120 procent, a nakonec to přináší víc škody, než užitku. Jak s cvičením, tak s učením do školy, tak i s bílkovinama, vitamínama, pitím vody a podobně - všeho moc škodí :) A jinak, někde se štěbetalo, že se chystáš na ty moje oblíbený pizza muffiny, tak co, jak to dopadlo? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme perfekcionistky 2, taky chci všechno dělat pořádně, když už :D A bílkovinama jsem nešetřila, jen co je pravda. Ono je pak ale celkem těžké se to odnaučit.

      Joo a pizza mufiinky, ty jsem dělala včera! A hned jsem je všechny zblajzla na večeři :D Jo, blogový svět je malý, člověk nic neutají, jak tak koukám :D Fakt byly výborné, neměla jsem koření na špagety, co máš v receptu, ale použila jsem pizza koření a paráda! By mě nenapadlo něco takového stvořit z květáku. Určitě budu teďkom s ním dělat taky různé experimenty :)

      Vymazat
    2. Ja jsem je dělala už 7x :D, poslední dobou vykupuju v bille nejenom cottage, ale taky květáky :DD A už se chystám na další recept, ve kterem bys květák nečekala, ale bude tam ;D Tak jsem rada, ze chuť maly :))

      Vymazat
    3. Tak to se už těším! Ty obchody na nás mají ale tržby :D

      Vymazat
  11. Ahoj chtěla bych se poraidt... začla jsem ted po 2 měsíscích zase cvičit a za poslední 4 dny jsem 3x intenzivně cvičila cca hodku. Do té doby se má váha držela kolem 65 kg ated najednou mi ukázala 66,5kg... Jíst sem se snažila dobře a moc netuším co to, proč to atd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec bych se tím nerozrušovala...radši na tu váhu ani nelez, je to zbytečný stresor ;) Navíc, tady je celkem zřejmé, co se stalo. Začala jsi cvičit po delší době, svaly začaly opět pracovat a natáhly do sebe mimojiné vodu, mírně zvětšily objem. Proto ten přírůstek na váze ;)

      Vymazat
    2. Díky,nepolezu :). je to takovej můj zlozvyk, i když vím, že bych neměla, tak se jdu zvážit. Je třeba se ho zbavit :).

      Vymazat
  12. Ahoj Mončo, moc ti děkuji za tento článek. V poslední době začínám mít ve všem trochu zmatěk. "Sachardy jso špatné." "Nejze tuky, po těch se tlouste!" Zkouším paleo dietu a jde mi z toho hlava kolem. Může mít tedy větší množství bílkovin dopad na mé ledviny? Mám s tím experimentováním přestat a zase se vrátit do zajetých kolejí? Kolik je vlastně pravdy na tom, že kdys jsme vlastně ty sacharidy přece nepotřebovaly (maxmálně tedy z toho ovoce)?:-X

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sacharidy určitě nejsou špatné a po tucích se netloustne, jenom s těmi živinami musíš umět zacházet ;) Větší množství bílkovin opravdu dopad mít může, ale opravdu, když už jsou ty dávky pravidelně "enormní". Na paleu není nic špatného, zkusit ho můžeš. Jenom tam nejde o to cpát do sebe tolik bílkovin, ale spíše ty tuky ;) Záleží na tobě, pro co se rozhodneš a co ti vyhovuje. Klasickou stravou s vyváženým poměrem živin určitě taky nic nezkazíš ;)

      Vymazat
  13. Díky za připomenutí :) hned jsem otevřela kalkulačku kolik je tak 0.8 krát má váha a jsem docela v pohodě... pokud se nezačnu ládovat proteiňákem tak nikdy nadbytek bílkovin mít nebudu (a to dřív mě ty prášky zničí úspory :))
    Lze najít něco o opačném připadě? Kdy škodí malý příjem bílkovin?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V opačném případě dochází převážně k rozpadu svalové hmoty - tímpádem hubneš svaly a zpomaluje se metabolismus :) Více nastudování zatím nemám :)

      Vymazat
    2. A když bych přesto cvičila, tudíž by tělo dostávalo signál, že je potřeba mít svaly? Uááá nemám čas si tohle načítat sama kvůli škole :( tak kdybys někdy se k něčemu dostala, zhltnu to hned první :)

      Vymazat
    3. Kdybys cvičila a měla málo bílkovin, tak svaly taky budeš ztrácet, protože by se neměly z čeho regenorovat a obnovovat ;) Na udržení svalů jsou sice důležité i sacharidy, ale bílkoviny hrají jistě taky velkou roli. No nemám všechny ty procesy ještě nastudované...ale zkusím časem nějaký článeček přidat ;)

      Vymazat
  14. Ahoj, tak opět jednou zajímavý článek, ale tentokrát s tebou bohužel nemůžu souhlasit. Co se bílkovin týče je to poměrně složitější. Pravdou je, že jsou pro nás nezbytné pro stavbu svalů a při dietách a zdravém životním stylu se bez nich neobejdeme. Ale pravdou také je, že většina sportovců při jejich konzumaci dělá chybu a to v tom, že jedí bílkovin mnoho. Ve všech knihách a doporučeních totiž najdeš že se doporučuje oněch 1.5-2.5g/1Kg váhy pro sportovce,ale tyhle doporučení právě delali kulturisté sami. Pokud se ale podíváš na doporučení lékařů a výživových poradců, najdeš trochu jiná čísla. A to 1g/kg váhy pro normálního zdravě žijícího člověka s průměrným sportovním výkonem a pro kultuisty a vrcholové sportuvce max. 1,6 g/kg váhy. Pokud se jde výš dochází právě k tomu přetěžování ledvin a jater a bohužel i k trvalým změnám v mozku. Rozhodně to neber jako útok, spíš jako doporučení výživových poradců.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za info, určitě to neberu jako útok :)
      Ono je to ale těžko, když to takhle čteš všude a i v nějakých odborněkjších publikacích, tak pak vážně nevíš, čím se řídit. Tak uvidím, co se ještě dovím na kurzu, třeba nám to tam pak více ujasní :)
      Každopádně si sama neumím představ, že bych jedla jenom kolem 1g/kg, to bych měla fakt hlad, protože bych přišla o poměrně velké množství jídla a nevím, čím bych to pak nahrazovala :)

      Vymazat
    2. No já mám tuhle informaci právě z kurzu výživového poradenství a můžu říct, že jsme to tam hodně diskutovali právě s lékařkou a chemickou inženýrkou a prostě nás přesvědčili, že nad 1,6 je to hloupost. Dokonce uvedly i několik příkladů "tzv. kulturistů" a jejich stravovacích chyb. Každopádně bílkoviny živočišné a rostlinné by se měly konzumovat v poměru 60:40 u žen, takže se třeba zamyslet jestli to nemůžeš dodat právě těmi rostlinnými, jako jsou luštěniny. Taky záleží na tom jaký máš BMR (bazální metabolizmus), pokud ho máš změřený třeba na inBody a víš že je vyšší, tak zůstaň na té hranici 1,6 a nic se neděje.

      Vymazat
    3. OK, moc děkuji za všechny informace :) Aspoň vidím, že pořád mám sama co studovat no. Nedá se všemu věřit. Mě začíná kurz v květnu, sice trenérský, ale tak strava by se tam taky měla řešit, tak jsem zvědacvá, co se dovím i tam :)

      Vymazat
    4. Trenérský kurz mám taky v plánu, hned jak dokončím tenhle výživový :-) Jinak máme v kurzu i dost trenérů a říkali, že strašně záleží na škole, jakou si vybereš, někteří totiž nemají nejlepší zkušenosti s kvalitou kurzů.

      Vymazat
    5. 1g na kg..když mám 55kg, tak to je strašně málo. To je v podstatě 200g krůtího apod. (takovej akorát řízeček...:) )To si neumím představit. Když navýšim sacharidy, okamžitě mám pupek, to by mě zajímalo co mám jíst, kdyz chci six pack a všichni mi radí stáhnout sacharidy a tuky. Mám už v tom zmatek. Ve fázi, kdy už chce člověk doladit, nachází už jen protichůdné info.

      Vymazat
  15. A pokud hubnu, tak potřebuju kolik bílkovin?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílkoviny zůstavají pořád víceméně stejné. Záleží na tom, jak moc cvičíš a posiluješ :) Držela bych se té hranice mezi 1-1.5g/kg váhy.

      Vymazat
    2. diiky, si muj mega vzor :)

      Vymazat
    3. Já děkuji, toho si cením ;)

      Vymazat
  16. super článek :) .. ale proti proteinům nic nemám :D .. právě naopak mi velice chutnají :D

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, máš moc hezkej blog. Chci se tě zeptat ohledně počítání bílkovin, počítáš bílkoviny třeba i z chleba, nebo vloček? já třeba kdybych počítala bílkoviny z vloček a tak ráno si do nich už nic nemůžu přidat (dávám si okolo 100g) dávám si do nich většinou jogurt, nebo třeba quinoa ta má hodně bílkovin a když si udělám to množství větší, tak už je tam docela dost bílkovin, ale zase si k tomu dát maso chci a abych si dala třeba jen poloviční porci masa např. 70g mi přijde málo a nestačilo by mi to, tak se tě chci zeptat když počítáš ty bílkoviny rostlinného původu, zda-li tam zařazuješ jenom ty které pocházejí z luštěnin a nebo i ty které pocházejí např. z rýže, vloček apod., jednou jsem si to zkoušela počítat a vyšlo mi že bílkovin jsem jen zpříloh dokázala pokrýt svou denní potřebu (okolo 80-90g) a přitom těch bílkovin z živočišných produktů jsem měla taky okolo 80g, tak mi moc nebere hlava jak bych to měla počítat protože představa že bych nejedla bílkoviny tak jak je jím ( a to se dost mírním) mě děsí, myslím žee bych hexla, dík předem za odpovědˇ
    Tvá stálá čtenářka
    P.S. jsem vcelku dost aktivní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě z tohoto důvodu bych řekla, že jich taky mívám dost. Jím hodně vloček, různorodější přílohy, oříšky, semínka...a z těch se prostě nasbírá bílkovin dost, které by i tu denní potřebu samy o sobě zvládly pokrýt. Ani nemluvím o tom, když si někam přidám luštěniny...Ono s bílkovinami je to složité, protože ne každé jsou pro tělo dobře využitelné, záleží jaký mají poměr aminokyselin. Proto jsou právě většinou živočišné bílkoviny doporučovány jako kvalitní zdroje bílkovin, jelikož jejich využitelnost je vyšší. Do denního příjmu se ale podle mě zahrnují všechny bílkoviny, ze všech zdrojů. Údajně by ideální poměr měl být 60:40 (živočišné:rostlinné). No je to trochu věda, sama nevím, co bych ti poradila, protože řeším obdobné problémy, že bílkovin mám právě dost a skáče mi to hodně i z těc rostlinných zdrojů. Pokud ale máš výdej a jsi aktivní, tak nějakou energii potřebuješ a tu budeš čerpat jak z příloh, tak třeba z masa a nelze to tolik omezovat jenom kvůli nějaké hranici příjmů bílkovin, když ptořebuješ především ty kilojouly. Takže bych se to snažila regulovat, ale tak nějak v normě. Abys to udržela co nejblíž té hranici, ale zas se nestresovat každým gramem navíc :) Tak to dělám já, protože prostě vím, žr kdybych ubrala a měla jíst jenom okolo 1,5g/kg bílkovin, tak bych fakt měla hlad a nevím, kde bych tu energii brala...

      Vymazat
  18. Tendle článek mě zaujal, neboť mám teď asi problém právě s bílkovinama. Už cca 3 měsíce se snažím cvičit denně a najela jsem na zdravější stravu. První měsíc překvapivé výsledky, pak jsem ale zařadila protein a díky změně jídelníčku ( snaha o zdravější jídla - luštěniny, quinoa, bulgur, vločky, otruby, mléčné výrobky...můžu jmenovat do nekonečna ) se začal dít opak. Střevní problémy, plynatost, nafouklá a po hubnutí ani památky pa naopak mám nemilý pocit, že jdu opačným směrem. Do toho se přidala věčná únava ten krásný pocit, který mě prvních pár týdnu doprovázel je fuč. Cvičit jsem nepřestala, pořád se snažím zjistit čím ty problémy jsou způsobeny neboť nepřestávají. Protein jsem přestala pít...jídla si bohužel nevážím ( nemám na čem ) ani nepočítám poměry... Jsem celkem zoufalá, neboť veškerá má snaha je nějak marná a mému tělu se to nelíbí ačkoli se mu chci snažit pomoct.
    Teď se snažím vynechávat různé suroviny, jestli to není třeba konkrétní potravinou, ale určitě si teď musím začít dávat větší pozor na to kolik těch bílkovin do sebe láduju. Jíst zdravě je prostě věda a já na to evidentně zatím nepřišla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, co popisuješ, určitě může mít co dočinění s nadbytkem bílkovin. Zkusila bych zase trošku přeorganizovat jídelníček. Je třeba najít poměr, který bude tvému tělu vyhovat. Není to žádná sranda no, ale chce to zkoušet a zkoušet. Taky víceméně jídlo pořád tak nějak upravuji za pochodu abych našla ten ideální poměr pro mě samou :)

      Vymazat
    2. muze to treba byt i nejaka potravinova alergie, hlavne kdyz si zaradila nove potraviny ktere jsi doposud nezkousela

      Vymazat
    3. To prave taky zkoumam. Mamka je celiatik, takze me to trochu znervoznuje. Bohuzel to ted nemuzu nijak resit nebot jsem dlouhodobe v zahranici, takze doktor nepomuze. Dneska uz jsem dokonce zasla do lekarny, jestli tam neco na zlepseni traveni neobjevim, ale jsem vuci tabletkam celkem skeptik. Nejak se to nelepsi a to se fakt snazim jist veci, ktere by nemely delat problemy a ktere me telo zna. :(

      Vymazat
  19. ahojda, zacala jsem s cvicenim pred 14 dni a od te doby mam porad desny chute na pecivo...nevis cim by to mohlo byt? (cvicim kazdy den)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě špatná skladba jídeníčeku - nejspíš máš přes den málo sacharidů ;) A cvičení každý den taky není dobré, alespoň 1-2x týdně bys měla mít pauzu ;)

      Vymazat
    2. Super, diky moc za radu :) chtela jsem se te zeptat jestli nemas v planu napsat nejakej jidelnicek pro zacatecniky :) urcite by mi to hodne pomohlo....takhle mi nekdy prijde ze se snazim nadarmo :D

      Vymazat
    3. To neplánuji :) Za prvné v tomhle oboru nemám zatím žádné vzdělání. A za druhé - každý jsme individuáln. Někdo může mít jídelníček na hubnutí s 6000Kj a jiný s 8000Kj, každému sedí jiné potraviny...proto žádné vzorové jídelníčy ani psát nechci. Inspirací na zdravá al heká jídla je podle mě všude spousty a každý by si měl najít ten ideální způsob stravování pro sebe ;)

      Vymazat
  20. Moni píšeš prosím tě, že by se nemělo cvičit denně, já jsem začala cvičit Jillian 30 day Shred, to se cvičí denně 25 min myslím, takže odpočinek není vůbec...co ty na to? Mám ho zařadit tedy? Cvičím dnes 10 den :-)...jinak to nafouknutí mám taky a těžký žaludek od včera od rána, nemůžu se toho zbavit :-(, je mi těžko a nevím proč :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělej podle toho, jak se cítíš. Pokud jsi unavená a cítítš se vyčerpaně, tak si odpočinek zařad ;)

      Vymazat
  21. Nene právě, že mě to začala hrozně nabíjet, jen občas svaly na rukou pobolívaj :-), tak jsem měla strach, abych nedělala něco špatně ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Poznámka k prvnímu odstavci který vyznívá jako že Bílkoviny a Proteiny jsou dvě různé věci:
    Opak je pravdou. Protein a bílkovina jsou to samé. Jsou to jen dva různé názvy pro stejné látky. Viz https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkovina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)