neděle 17. února 2013

Hurá do paleolitu! Aneb vlna, která se šíří blogovým světem...


 Taky máte ten pocit, že pojem PALEO se najednou objevuje všude kolem nás? Ačkoliv je tento styl stravování známý nějaký ten rok, mám pocit, že hlavně v posledních týdnech až měsíc o něm čtu stále víc. Samozřejmě k tomu přispívá i má vlastní iniciativa hledat o něm informace, ale i tak se o něm zmiňuje větší množství blogerek. Nezůstanu pozadu a budu mu věnovat dnešní článek. Jaký mám na něj názor? No, tak se na to podívejme...


Možná by stálo za to alespoň krátké vysvětlení, co to paleo je - ne každý návštěvník mého blogu může být s tímto pojmem obeznámen, žejo :) Ale opravdu jenom v krátkosti - paleo zastává způsoby stravování, které byly běžné pro člověka v pravěku. Eliminuje se zde konzumace obilovin (ano, všechny přílohy), luštěnin, mléčných výrobků a samozřejmě jednoduchých cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Základ stravy pak tvoří zejména bílkoviny a tuky. Z paleo stravování pak vychází ještě tzv. primální stravování, které již povoluje některé potraviny, jako například mléčné výrobky. Důvodem k tomuto stravování je například velké množství zdravotních účinků, které přináší.


zdroj
 

K čemu jsem se ale chtěla dostat především je to, jak to vidím já. Protože není nad vlastní zkušenost. K čemu číst spousty odborných článků, když tím stejně nezjistíte, jak to bude působit na vás nebo nedostanete alespoň pár doporučení od ostatních :)

Paleo jsem nejdříve opravdu odsuzovala. Nelíbilo se mi, že v tak velké míře omezuje jednu ze základních složek potravy - sacharidy. Časem se ale pojem paleo objevoval kolem mě pořád dokola a já jsem mu tak nějak začala přicházet na chuť. Trošku jsem si toho o něm přečetla a rozhodla se, že bych ho mohla částečně vyzkoušet. Opravdu zdůrazňuji, že částečně, protože 100% paleo to rozhodně nebylo, spíše primální stravování ještě s několika mými úpravami :) Teď si někdo řekne, že v tomto případě to přece nemůže být objektivní, když jsem ho zkusila vlastně jen tak nějak na půl. No tak nebo tak, mně to stačilo k tomu, abych zjistila, jak moje tělo bude reagovat na trochu jiný styl stravování :)

Na pár dní jsem tedy vyřadila sacharidy ve formě příloh, jenom některé dny jsem si jich dala trošku na snídani. A nevzdala jsem se ani mléčných výrobků :) Musím uznat, že hlad jsem neměla, energie mi taky nechyběla. Vyzkoušela jsem si různé paleo recepty na lívance, chléb, dezerty, udělala ořechová másla - ale toho už jste si mohly všimnout v mých posledních příspěvcích :) Celkově mi tahle strava chutnala, ale stejně jako každé jiné vybočení z mého režimu, ani tohle mi nevydrželo dlouho.

Začala jsem se cítit hůř psychicky, přišlo mi náročné neustále muset přemýšlet nad jídlem. Neměla jsem nepřekonatelné chutě, ale ano, začala mi chybět ta svoboda v tom udělat si normální oběd třeba z těstovin :) Po finanční stránce to taky nebylo zrovna nejlevnější. Co však bylo pro mě nejhorší, byl návrat zpátky. Označila bych to jako klasický důsledek jakékoliv diety, kdy výrazně omezujete některou složku potravy - přejezení. Jojo, jakmile jsem dala tělu zpátky trochu těch sacharidů, tak chtělo mnohem víc než obvykle, klasika :)

V tomto bodě se možná ozvou zastánci palea, že to je právě ten důvod, proč sacharidy vynechávají - že právě tohle dělají s našim tělem. Ano, to je možná pravda, ale s vyváženou stravou by se mi tohle taky jen tak nestalo :)


zdroj


Sečteno a podtrženo:
Zaujalo mě to, částečně jsem to zkusila, ale vrátím se zpátky k mojí osvědčené klasice :) Možná jsem to odsoudila až moc rychle - někdo by mohl namítat, že jsem tomu měla dát alespoň měsíc a jet na 100%. Ale víte co? To prostě není nic pro mě. Dříve nebo později mi vždycky podobné výkyvy z mého stravování začnou vadit psychicky. A já chci být psychicky v pohodě, protože to je prostě základ :) V posledních dnech až týdnech jsem v jídle dosti experimentovala. Různě zvyšovala tuky, ubírala na sacharidech, ale došlo to pouze k tomu, co už dávno vím - není to nic pro mě. Proč se nedržet klasického vyváženého jídelníčku, který na mě vždy zabíral? Nevím, asi jsem prostě měla chuť zkusit zase něco nového. Bohužel to však nepřineslo nic jiného než večerní chutě a vyjídání železných zásob :)

Takže ne, končím s experimenty a vracím se do bodu, který sama vždy všem doporučuji. Potřebuji nabrat trošku motivace, protože mě to poněkud vyhodilo ze zajetých kolejí, ale ono to půjde :) Každopádně jsem si ale odnesla alespoň spoustu skvělých paleo receptů, které určitě budu dělat i nadále! To, že nejím paleo neznamená, že nemůžu péct a tvořit všechny ty paleo dobrůtky a zpestřovat si jimi jídelníček :)

PS!: Tento článek není myšlen vůbec nijak zle proti těm, kteří paleo uznávají a stravují se podle jeho zásad. Tyto lidi naprosto respektuji a paleo stravu nepovažuji vůbec za špatnou. Každý jsme jiný a každému z nás něco jiného vyhovuje. Tímto článkem jsem chtěla pouze poukázat na moje zkušenosti s částečným paleo stravováním :)

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

66 komentářů :

  1. Jee, ráno sednu s čajem k počítači a hned je tu článek! :)
    Věřím, že někomu paleo hodně vyhovuje - jak je vidět u Beautygloss, očividně má hodně energie a parádní postavu :))
    Nemyslím to vůbec špatně, ale pro mě paleo není....nevím, proč bychom se měli stravovat jako v paeolitu, když ti lidé ( nebo spíš ještě "lidé" ?) se dožívali maximálně 30 let, měřili metr čtyřicet, měli blíže k opicím než lidem... a hlavně....jedli nárazově, proto potřebovali velké zásoby tuku, aby toho mělo tělo energii i na dobu hladovění, protože ta potrava přeci jen nebyla k sehnání neustále. To je prostě něco, co se vůbec s dnešní dobou a stylem života srovnávat nedá. A taky si nemyslím, že by v té době lidé jedli tak obrovské množství ořechů jako je v dnešní "paleo stravě", stejně tak neměli žádné oleje.Já vím, že to nemá být úplně jako v pravěku, ale i tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska jsem ho stihla brzo no, tak jsem ráda, že jsem to tak dobře načasovala :)

      S tvým názorem taky souhlasím, i když je mi jasné, že by jej kdejaký "paleo zastánce" zvládl nějak vyvrátit a obhájit to. Je o tom spoustu článků no..ale jak říkáš i ty, lidem to může vyhovovat a nemusí, o čemž jsem se sama přesvědčila :)

      Vymazat
    2. Souhlasím, myslím že tenkrát lidé jedli jinak protože jejich životní styl byl úplně jiný. Takovéhle absolutní vyřazení některých potravin to je pro mě prostě "dieta" a psychicky bych to dlouhodobě nezvládla vzdát se třeba jen těch jogurtů nebo těstovin to by bylo peklo! :D Určitě jsou ale lidé, kteří se při takové stravě cítí dobře a sedne jim to.

      Vymazat
  2. moc hezky udělaný článek :) já jím bílkovin hodně, ale vynechávat sacharidy si moc představit neumím, je ale jasné, že bílkoviny zasytí víc, takže toho sníme míň :D
    do kolejí se jistě v klidu vrátíš :) ať žije vyváženost! a zkoušení všemožných receptíků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ono zas i těch bílkovin není dobré jíst moc, takže to člověk musí dohánět tuky, které ale taky zasytí. Ale když jíš hodně tuků a přidáš i více sacharidů, tak už to není asi nejlepší :D

      Vymazat
  3. chápu tě :) je dobré to zkusit, abys zjistila co ti nejvce vyhovuje já jsem taky experimentovala, ale nakonec mi to nikdy nevydželo :D láká mě například veganství, vegetariánství...jenže když dlouhodobě nemám maso tak mi chybí, a to je špatně. takže ho nevynechávám..:)
    paleo se mi ale nelíbí, tučné mi nedělá dobře:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, ono ty zdroje si často protiřečí. Jeden je pro paleo, druhý absolutně proti. Velmi zajímavá je Čínská studie, která se stravou podrobně zabývá a já se k tomu hodně kloním (výsledek studie je, že nejzdravější je veganská strava. Ta studie je podložená několikaletým lékařským výzkumem. Je o tom i dokument Forks over knives). Ale také souhlasím s tím, že pro každého je vhodné něco jiného. Vím třeba o několika lidech, kterým paleo hodně pomohlo (mají Crohnovu chorobu). Takže myslím, že za zkoušku to stojí, člověk prostě musí najít to, co na něj platí, jak si to tady napsala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že těch studií je v dnešní době už opravdu strašně moc a každá tvrdí, že po několikaletém průzkumu je nejlepší ten daný způsob. Což jen podle mě potvrzuje to, že lidé jsou různí a někomu to sedět může, jinému ne. Výváženým jídelníčkem člověk ale nic nezkazí :) Dokument jsem viděla, vlastně teda jenom asi půlku a rozhodně je zajímavý :)

      Vymazat
    2. Jojo, taky jsem ten dokument viděla. Já si myslím, že tady půjde v prvé řadě o to, že se lidi zamyslí nad tím, co jí a kolik toho jí. Místo hamburgerů, smažených věcí, sušenek a zmrzlin začnou jíst skutečné potraviny, přidají ovoce, zeleninu a o tom to je.

      Vymazat
    3. Naproti tomu existují studie, kdy se lidé po 10 letech veganského stravování zdravotně sesypali a následně po přijetí masa, vajíček a jiných živočišných produktů se jim zdravá vrátilo zpět :D
      Kéž by existoval jeden správný způsob stravování :) To by bylo vše o mnoho snažší...
      Třeba člověk, který má dnu nemůže jíst tolik masa a tuků :D A já když jím denně maso, tak se mi vyloženě zprotiví :D :D Dilema fakt :D

      Vymazat
    4. To jo, kéž by byl univerzální způsob:) Ale myslím, že to opravdu chce poslouchat tělo. A je fakt, že lidi v tom dokumentu většinou jedli hlavně fast food a podobné hnusy, takže je jasné, že s jim muselo zlepšit zdraví přechodem na rostlinnou stravu. Takže jsme asi zpátky u "zlaté střední cesty" a "všeho s mírou" :)

      Vymazat
    5. Čínská studie je fakt skvělá. Její autor a jeho tým jsou úžasně kvalifikovaní a studie probíhala téměř 30 let, což ji řadí mezi unikátní. Potom doporučuji knihu Blue zones ve které jsou lidi, kteří se dožili nejdelšího věku na světě a jsou to právě lidé na sacharidech a jedí málo tuku, téměř žádné maso. Popravdě je obdivuhodné si umět ve věku nad sto let si sám uvařit, uklidit. Dnes je to velice vzácné.

      Vymazat
    6. Popravdě ani veganská strava nemusí být zdravá. Vůbec není zdravé do sebe cpát nějaké ty hotové zabalená jídla, polotovary, náhražky masa a podobně. Popravdě veganem můžeš být i když se budeš celý den cpát hranolkami :D.
      Ovšem nevím o žádné kvalitní studii, kterou by nefinancoval masný průmysl a říkala by, že by někdo měl takové problémy po deseti letech.

      Vymazat
    7. Moje (něco jako) teta se například díky vegetariánství vyléčila z téměř všech svých nemocí. Před 10 lety musela chodit o holi, padaly jí vlasy atd. Dnes jí je skoro 70, je vegetariánka, normálně chodí a je zdravá. Něco podobného mamky strýc - ten měl rakovinu tlustého střeva, odmítl chemo, držel 40 dní půst, poté nějakou dietu (nejedl maso atp.) a rakovina je pryč (snad). Celkově způsob života a stravování je neskutečně individuální...ale já bych nemohla jíst ani vegetariánsky, ani paleo. Potřebuju vyváženost, ta na mě zabírá :)

      Vymazat
  5. tento způsob, který je zjevně hodně moderní mně není ani trochu blízky, jak píšeš...cokoliv kde se má vyložene vynechávat něco je podle mě "špatná" cesta (minimálně pro mě absolutně nevyhovující), člověk který je zdravý, jí s rozumem VŠECHNO a má výdej energie podle mě nemusí zacházet do takových "extrémů"...ale pokud to někomu opravdu sedí, tak proč ne. Já bych se o něco takového ani nepokoušela, jen bych se trápila :-D...

    OdpovědětVymazat
  6. Dobře, že jsi to zkusila. Mně to taky zaujalo, včera jsem si o tom hodně četla, zkoukla video Petra Máry a začala jsem to celkem chápat. Zaujala mě myšlenka, že se vlastně vyřadí ze hry inzulin, takže člověku nekolísá hladina cukru v krvi a nepřijde na něj hlad a tučnější jídlo ho déle zasytí.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem poslední dobou hodně o paleo stravě četla...a taky různě zkoušela..u mě je výsledek ještě horší a to v podobě vyšší váhy....:D V pátek jsem si na blogu stěžovala, že jsem přibrala a nevím z čeho to je...včera večer mi to došlo, takže se taky vracím ke starým způsobům..:D A to jsem opravdu nežrala těch tuků až tolik moc..Takže taky NE Děkuji...teď musím napravit, co jsem pokazila..:D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co jsi tedy jedla, když jsi nejedla ani tuky ani sacharidy a ještě jsi přibrala? Naopak v paleo se musí jíst hodně tuků. Přibírá se ze sacharidů, z tuků nepřibereš ;-) Nejedla jsi moc ovoce?

      Vymazat
    2. Jak jsi přišla na to, že se z tuků nepřibírá? Pokud jich přijmeš moc, tak se stejně uloží, tak jako přebytek sacharidů :) Ta metabolická dráha funguje tak, že se tuky sice rozloží na mastné kyseliny a acetylkoenzymA, který se dále zpracovává v citrátovém cyklu za následné tvorby ATP (tak jako sacharidy), ale pokud je toho moc, stejně se to uloží.

      Vymazat
  8. Moc pěkně napsané a jsem ráda, že jsi to vyzkoušela :)
    Mně se tento paleo styl docela líbí, ale já bych takhle jíst nemohla. Lidé v pravěku potřebovali hlavně maso a tuky, aby měli dlouho energii, protože každý den nepadal mamut do jámy... co si budeme říkat :D
    Já osobně bych bez sacharidů být prostě nemohla, hlavně když mám aktivnější den a jsem dlouho ve škole, pak ještě cvičit atd...Prostě mi chybí a když náhodou už na ně nemám na večeři hlad, tak za chvíli pocítím, že bych jakoby ještě něco snědla. V tom to asi bude- chyběly sacharidy.

    Takže paleo je pěkná, ale také nic pro mě :)

    Přeji pěknou neděli

    OdpovědětVymazat
  9. No pamatuju si jak jsem před pár lety narazila na nějaké zahraniční paleo blogy a přišlo mi to jako hodně zvrácený životní styl. Ale před pár týdny jsem si říkala že zkusím jíst více tuku a méně příloh a uvidím co to udělá. Tak jsem to postupně přetvářela a výsledek byl skvělý. Měla jsem více energie, byla jsem delší dobu sytá a víc jsem si pochutnala. A co je lepší, krásně se mi začaly rýsovat svaly na břiše a zmizel mi podkožní tuk. Ale přitom vážím stejně. Sacharidy jím pořád - hlavně ke snídani, nedokážu si představit že bych do sebe ráno cpala třeba maso :D A vzhledem k tomu že maso skoro nejím, spíš spoustu vegetariánských náhražek masa jako tofu, tempeh, seitan, robi apod to paleo není ani náhodou. Plus nikdy bych nevyřadila luštěniny, buráky - moje láska, ani mléčné výrobky a sýr.
    Takže jsem si jen přetvořila trochu jídelníček a zatím mi to vyhovuje. Jen mi vadí že oříšky stojí tolik :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem právě plánovala to takhle nějak udělat, podle sebe. Svaly se trošku více možná začali rýsovat, ale to spíše bylo odvodněním, když jsem nejedla ty sacharidy tolik. Ale když ti to vyhovuje a našla sis svůj způsob, tak je to super :)

      A cena oříšků mě teda taky pěkně štve! :D

      Vymazat
    2. Tak to úplně souhlasím s Ell, když jsem najela na primal stravu, taky se mi tělo takto začalo měnit. Předtím jsem prostě nedokázala, aby bříško bylo víc vyrýsované. Navíc mi taky přijde, že mám víc energie, každým dnem mám lepší výsledky ve cvičení, a mlsná mě nehoní vůbec :D Ale taky souhlasím, že třeba na arašídech a příležitostných mléčných výrobcích nic špatného není ;)) Není to o tom, držet se nějakých přesných pravidel, které někdo sepsal, ale najít si, co funguje pro tebe a nějak to všechno skloubit dohromady :)
      Každopádně je super, že jsi paleo zkusila a udělala si o tom nějaký svůj obrázek ;)) Taky jsem četla spoustu příběhů, kdy lidem s různými nemocemi paleo strava moc pomohla (Petr Mára apod) ale zároveň i těch, kteří to zkusili, ale pak zjistili, že to prostě není nic pro ně :) Je fakt, že ze začátku je možná těžké si na to navyknout, vymýšlet nové a nové recepty, používat nové ingredience a způsoby přípravy jídel. Mě to ale moc vyhovuje a neměnila bych :D Taky je super, že ti zachutnaly recepty, dneska si zase budu dělat paleo lívanečky, mmm ;PP A do starých kolejí, jak tomu říkáš, se určo hned vrátíš, jseš dost cílevědomá ;))

      Vymazat
  10. Podle mě (ale to je opravdu jen můj názor) by člověk měl jíst všechno - dostatek bílkovin, sacharidů i tuků.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem posledních několik týdnů pokukovala po paleu. Ale vždy mě to rychle přešlo. Protože mi to tak nějak připomíná Atkinsonovu dietu.
    Poslední týden jsem měla tak nižší příjem sacharidů, spíš to bylo dílem náhody než nějak cíleně měřeno. Byla jsem unavená, protivná, dokonce se mi zdálo že blbější než obvykle a taky na mě skočila nějaká viroza - myslela jsem že je to mnou, že mám takové období, ale ono ne ono to bylo jídlem. A to jsem to neměla nijak markantní, měla jsem B 2g/kg, S 2,5 g/kg, T 0,9 g/kg.
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já paleo jím (ne 100% ale upravené podle sebe) už asi 2 měsíce. A důvod, proč jsi byla unavená a protivná je ten, že jsi měla málo tuků. V paleu se vyloženě jedou tuky - k snídani třeba banány na kokosovém oleji nebo pro slano-mily slanina na oleji s vejci,... K obědu maso na tuku/oleji/másle nebo salát s olejem a oříšky, třeba někdy jsem si ještě dala lžíci oleje, abych neměla hlad a měla dost tuků. A také jím ještě rybí olej. Opravdu, chyba je v tom, že se lidé obecně tuků bojí, bo jim reklamy říkají, že 0% = linie. Ale to je blbost. Přibírá se ze sachrů a ne z tuků (stačí si nastudovat, jak tělo funguje). Hodně štěstí do budoucna :-)

      Vymazat
  12. Taky si myslím, že se paleo hodně rozmohlo. Já vím o jedné slečně, které paleo zmenšilo trápení s jednou docela vážnou nemoc, proto tuhle formu stravování nezatracuju.

    OdpovědětVymazat
  13. Každému sedí jiná strava či dieta :)
    Mě by paleo také nevyhovovalo, ale zase někomu jinému by nevyhovovala moje "dieta" :) Ale řekla bych, že na každé "dietě" je něco zajímavého a má své kouzlo :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jak tak koukám, paleo by asi nebylo nic pro mě, denně musím mít mléčný výrobek. Na druhou stranu zase nesnim moc masa. Ale sepsala jsi to moc hezky!:)

    OdpovědětVymazat
  15. Ani pro mě druh této stravy není. Mléčné výrobky miluji, sacharidy taky. Nejvíce by u mě sehrála psychika, která by tímto stylem dost utrpěla. Takové to vědomí, že jsem neměla přílohu, jogurt nebo sýr, by mě opravdu velmi brzy dovedlo k přejedení, a to i přes energii, kterou bych kypěla.
    Finanční stránka je věc druhá, spontánnost další. Myslím, že člověk musí být vážně odhodlaný, aby u tohoto stylu stravování vydržel dlouho. Mně to přijde ale úplně zbytečné upínání se na jídlo.

    OdpovědětVymazat
  16. Každou chvíli se dovídáme o "novém způsobu stravování". Každý z nich má určitě něco do sebe a protože jsme každý originál, jednomu sedí to, druhému tamto. Já však zůstávám u zlaté střední cesty, při které se cítím v pohodě :) Zkrátka nedokážu příliš omezovat nebo přímo vyloučit nějakou složku stravy.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak tohle by nebylo pro mě, maso miluju jen kuřecí, ostatní přežívám :D A mléčných výrobků se vzdát neumím :D musím mít litry mléka a kila jogurtů :D

    OdpovědětVymazat
  18. Zvláštne ako super načasovaný je tento tvoj článok a tvoja skúsenosť :) U mňa zohrala rolu Zuzka L., recepty Beautygloss a iných blogov a taktiež som posledné 4 dni znížila sacharidy (cca.40g) a pridala na tukoch (cca.20-30g). Zo začiatku mi strašne vyhovovalo, že som nebola hladná a keď tak až v čase ďalšieho jedla. Bohužial som si ale včera uvedomila, že mi je dosť ťažko, mám nejaké nafúknuté brucho a ťažšie mi trávi. Nedá sa povedať, že by mi prílohy nejak chýbali, avšak zvýšený príjem tukov mi nerobí dobre. A presne od dnes som taktiež nabehla na moju normálnu stravu :)
    Paleo sa mi ako myšlienka páči a to najmä v raw strave a taktiež s spojitosti s inzulínom, avšak masné mäso skutočne nemusím a taktiež mi chýbajú mliečne výrobky (šľahačku a smotanu na silu jesť nebudem). Okrem iného mi vadí aj finančná stránka a tiež ťažká dostupnosť napr. vajec a mäsa z farmy, skutočne kvalitnej zeleniny a pod.
    Držím palce v ďalšej ceste, ty si hneď späť vo svojej najlepšej forme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dala bych tomu jeste cas, udelala sem presne to sami pred 8dny (snizila sachry pridala tuky) a prvni dny me taky prislo ze mam nafoukly bricho a hur se mi travi ale cca po peti dench se to zlepsilo. myslim ze si telo jen potrebuje zvyknout kdyz jelo v jinym rezimu.
      Ja teda nejela paleo zadny ale trosku sem se taky nasmerovala Zuzka L. kdyz sem videla jeji jidelnicek co ten tyden davala na net, primelo me to zamyslet se nad tema tukama a sachrama.

      Vymazat
    2. Taky mě i Zuzka přiměla se trošku zamyslet, jak pořád zdůrazňuje "starchy carbs" jenom po workoutu. Ono není to možná špatné, ale tím, že člověk sníží příjem sacharidů, si taky zpomaluje metabolsimus (což jsem se dověděla až teď nedávno) a to já nechci. Navíc je pro mě dost náročné vymýšlet tolik jídel bez klasické přílohy, které mě zasytí. A navíc taková jídla se i prodraží. Takže i to je důvod, proč jsem to nakonec vzdala celkem rychle, i když to mohlo být třeba i u mě po pár dnech lepší :)

      Vymazat
    3. jj ja souhlasim ja sem sachry nevyloucila to vubec ne jen je snizila a tu energii dala na tuky(tam sem mela rezervu), rozhodne si davam k snidani vlocky(dnes min) to sami k obedu(min)a veceri pridala sem proste jen vic orechu,seminek a kvalitnich oleju, avokado. ja bych bez sachru umrela:D Netvrdim ze je to dobre bo tak, chci to vyzkouset(proste sem cca 6mesicu jedla trosku jinak a chtela bych ted trosku jiny vyledky) tak tomu dam 1-2mesice a pak se uvidi:)
      kazdopadne pro me je stale nejdulezitejsi bejt hlavne v pohode(tj. mit energii na workouty,neluxovat lednicku atd..)

      Vymazat
    4. Tak to pak jo, to já taky taky mám, že dávám i více tuků, ořechů, avokádo, tučnější mléčné výrobky...a asi nebudu dávat už přílohy na večeři, což jsem občas nedávala ani dřív. Sacharidy v podobě příloh sice chci zpátky, ale 2x denně mi budou stačit. Přecejenom něco na tom, co říká i Zuzka, bude, i když se mi ta její jídla zdála trošku malá. Normálně sacharidy neodsuzuji a tvrdím, že si je hubnoucí může dát klidně i večer, ale jak už chce člověk více vyrýsovat, tak to není tak lehké s tím jídlem. Ale jak říkáš, nejdůležitější je být v pohodě :)

      Vymazat
    5. tak me jeji jidlo prijde hrozne malo:) ji jak vrabec mi prijde. ja davam i vecer vetsinou takovej ten srotovej chleba ale jen jeden(driv dva) dam k tomu vic bilkovin a tuku a zasyti me to mnohem vic. celkove se snazim vetsi cast sachru mit v prvni polovine dne(cca tak 2/3 do obeda zbytek pak)ne vzdy to vyjde samozrejme zase jako odmitam odpocitavat kazdy zrnko ryze(to uz mam za sebou:) ) no a vcera sem vecer(kolem pulnoci)po dlouhy dobe mela hlad(mozna chut)tak sem proste hrabla lzickou do burakovyho masla(se taky nezblaznim zejo,proste asi narocnejsi den)

      Vymazat
    6. Súhlasím s tým čo píšete a ešte by som sa chcela opýtať, či to nemá dosť dočinenia aj s cvičením, predsa len, čo som pozerala paleo na webe, tak väčšinou sa vyzdvihuje krátky ale náročný trénink, prípadne nejaký HIIT, Tabata a predsa len ja, podobne ako ty, cvičím tú hodinku až dve vo fitku, kde verím, že jedlo pred postavené len z bielkovín, zeleniny a tukov asi moc nevystačí.
      A čo sa týka stravy Zuzky, ja som hlavne prekvapená, lebo mám pocit, že je stále to isté a bola som prekvapená, že spomínala, že sa znova vrátila k mäsu, tak si neviem predstaviť, čo jedla predtým. Ale zasa treba uznať, že zjavne vie čo robí, lebo vyzerá skvelo a je stále plná energie :)

      Vymazat
    7. Šrotový chleba, resp. takové ty balené celozrnné, taky jím, jiné už ani nekupuji :) A arašídové máslo po večerech je u mě poslední dobou celkem klasika. musím to taky eliminovat :D

      Vymazat
    8. Co se cvičení týče, tak je fakt, že jsem taky četla, že paleo doporučují hlavně crossifteři - což jejich tréninky jsou taky takový HIIT. Krátké a intenzivní. Paleo ani moc dlouhé či vytrvalostní cvičení nedoporučuje myslím :)

      Vymazat
    9. tak to je dost mozny ale to ti spis rekne fitness-girl ta jede posilku ja jedu 5-6x tydne zuzku,bodyrock bo rutinu takze z 99% hiit.U posilovani to bude asi o necem jinym ta strava.

      Vymazat
    10. Ono podle mě by šlo zkombinovat i to posilování a paleo. I když ve fitness se právě sacharidy - a hlavně ty z příloh - považují prakticky za základ, už jenom pro doplnění zásob glykogenu. Ale nastudované to nemám, podle toho, co tvrdí paleo, by ani to prolém být neměl. Ale i tak je doporučoání s tou stravou spíše jiné cvičení než zrovna posilovna :)

      Vymazat
    11. ! Prosímtě, Moniko, nepoučuj neznalé, když sama o tom nic nevíš. Naopak pro posilování (a to myslím těžké váhy, žádné 3kilovky apod.) je PALEO ideální! Zeptej se crossfiťáků (tj. CROSSFIT, to bys aspoň z doslechu měla znát), co je jejich stravovaím režimem - poví ti, že paleo. Nevím, proč ve svých článcích a komentářích stále obhajuješ ony tloustnoucí sachry.

      Vymazat
    12. No tak pardon, já nic nedoporučuji. Psala jsem, že to nastudované nemám...

      Vymazat
  19. připomíná mě to bílkovinou dietu :) jinak s tím "přežráním" je to hlavně o vůli, naštestí mě po "dietě Kate Midleton" jsem snědla dva hrnky piškotů a dál mé "přejídání" skončilo, po 7 dnech jsem si odnesla 2 kg dolů a nakonci měsíce dohromady 4 kg (začala jsem svičit a je to mnohem lepší) radši dřít jako mezek každej den, než se omezovat v nečem co miluju, pro mě je to pizza, itals.těstoviny a omáčka, a pak zelenina!

    OdpovědětVymazat
  20. Moc hezky a šikovně napsáno a s tvým finálním názorem naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  21. Souhlasím s tím, že paleo strava není pro každého (ani pro mě ne, taky si jedu "po svém"), ale mám teď trochu zmatek v tom, co píšeš. Před několika dny jsi v článku o tom, jaký jsme kdo typ (bílkovinný, sacharidový..) právě paleo styl vyzdvihovala a psala o tom, že ti začíná čím dál víc vyhovovat a hlavně že potom, co si dopřáváš více tuků nemíváš tolik chutě (chutě na něco "dobrého")! To mě tehdy skoro nalomilo to taky zkusit, protože různé chutě mě přepadávají docela často, i když veškerou teorii znám a snažím se jim předcházet, stejně zkrátka občas "ujedu":-), ale dneska tu píšeš, žes měla naopak při stravování s větším obsahem tuků více chutě, tak teď nevím, co si z toho vybrat! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsi to špatně pochopila - nebo jsem to zmateně napsala já.

      To co jsem psala před pár dny o metabolickém typu platí - stále mám za to, že je pro mě lepší více tuků a bílkovin. Ovšem tím způsobem, že si při tomto stylu dám klidně 2-3x denně nějakou přílohu, obilniny, pečivo, luštěniny... Paleo je naopak o tom, že ty přílohy nejíš vůbec. A to už je taky trošku extrém. Bílkovinový typ podle těch metamoblických testů má jíst okolo 40% sacharidy, v paleo stravě je sacharidů okolo 10% a to už rozdíl je, ačkoliv obojí zastává více tuků :)

      Taky jsem v těch mých "paleo" dnech přímo takové chutě neměla. Ty chutě právě přišly až když jsem se rozhodla, že se vrátím zpátky ke "klasice", po pár dnech. Jakmile jsem si dala zase více sacharidů, tak se to opravdu rozjelo. Právě to jsem brala jako důsledek toho, že se mému tělu nelíbil nedostatek sacharidů a chtěl si ho "vybrat" zpátky :) Ale byl to jenom jeden den, teď už se to srovnalo :)

      Vymazat
  22. Zajímavý článek, jsi dobrá, že jsi to zkusila, já bych se třeba ani neodvážila, myslím, že by to nebylo nic pro mě a nechtěla bych úplně vynechat sacharidy.
    A když nad tím tak přemýšlím kdybych se dala na striktní paleo stravu, musela bych se vzdát všeho co mám ráda tedy myslím mléčných výrobků a luštěnin, těch mám ve svém jídelníčku opravdu hodně a samozřejmě sacharidy (po kuskusu, rýži nebo těstovinách by se mi fakt hoodně stýskalo) a navíc jak ty píšeš, že jsi byla v psychickém stresu kvůli tomu, že jsi musela neustále přemýšlet nad jídlem, byla bych na tom stejně...
    A opravdu věřím tomu, že je to dost finančně náročné...
    Každopádně, některé recepty vypadají zajímavě, takže proč si nezpestřit jídelníček:)

    OdpovědětVymazat
  23. Pěkně napsané. Zajímavý způsob stravování o kterém jsem četla už na blogu Beautygloss, ale bohužel jsem hned věděla, že to není nic pro mě. Nedokázala bych si odepřít mléčné výrobky. Mám moc ráda mléko a sýry. Tak snad jedině primal strava, no možná někdy v budoucnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já jím paleo ale upravené podle svých potřeb :-) Nejsem 100% paleo, jím mléčné výrobky (tučné jogurty a mléko polo nebo plno do kafe, sýry 45% a hermelíny apod. nad 40%). Je to na tobě, jak si to uzpůsobíš. Vyhovuje mi, že nejím přilohy a pečivo. Výhodou palea je, že to není diktující dieta, ale typ stravování, který si nastavíš podle toho, co tvoje tělo má rádo a co mu dělá dobře :-)

      Vymazat
  24. Ja som sa v poslednej dobe snažila stravovať podobne ako práve paleo, akurát som si napríklad pred tréningom dala banán, bez toho ani ránu :D Ale zistila som, že mi to celkom vyhovuje, len neviem či by som sa tak mohla stravovať celý život. Paleo ma určite naučilo, že sa nemusím báť tukov, ktoré si teraz dopriavam (možno až príliš:D). Určite ho nezavrhujem, niekomu to môže aj z dlhodobého hľadiska vyhovovať. Cítim sa po tom celkom dobre, akurát som proste včera neodolala cestovinám s krevetami, asi by som si to úplne bez príloh nedokázala predstaviť :)

    OdpovědětVymazat
  25. Nenapsala bys prosím příklad tvého jednodenního "paleo" jídelníčku? :)
    jinak člověk si to musí zkusit, aby ho to pořád nelákalo:D a pak se kolikrát spálí..paleo recepty jsou zajímavé zpestření, ale ten styl celkově mi až moc připomíná Atkinsonovu či Dukanovu dietu, což dobré není..
    Hlavně, že víš, jaká strava TOBĚ vyhovuje a vrátila ses k ní :)

    Týna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak například - ale je tam zrovna dost mléčných výrobků i luštěniny, které do palea nepatří. Ale zase bez příloh no :)

      SN: banánovo-proteinové lívanečky, jogurt s ovocem a mandlemi
      O: hummus s kešu ořechy a mrkví
      SV: tvaroh s chia, rozinky, ořechy
      V: cottage, mandlový chléb, zelenina
      V2: proteinový pudink

      Anebo druhý - vločky byly jenom na snídani, opět i mléčné výrobky:

      SN: jogurt, musli, ovoce
      SV: paleo koláček z mikrovlnky (ořechy, vajíčko, kakao, med)
      O+V: brokolice s mozzarellou a slaninou, paleo mandlové lívance
      SV: tvaroh s ořechy

      Vymazat
    2. evidentne jsi vubec nepochopila o cem paleo je, a ted tu valis kliny do hlavy dalsim

      bez jakych priloh, jake omezeni sacharidu?

      kde mas navysene tuky i ty nasycene? fakt nechapu

      Promin za agresivni prispevek, ale mam uz dost toho, jak se snazis o objektivitu, ktera je stejne zaujata. Mas sirokou skalu ctenaru a ty Tve nazory a clanky ovlivnuji a inspiruji, tak na to PROBOHA mysli, az zase neco budes potit.

      Tereza

      Vymazat
    3. Psala jsem v článku, že jsem nejela 100% paleo, jenom jsem více omezila přílohy (i když 1x denně jsem si je někdy dala) a jedla více tuků, což je pravda - hodně ořechů, nasycené taky - máslo, slanina, vajíčka...

      Omlouvám se tedy za svůj výtvor, ale zaujatá rozhodně nijak nejsem.

      Vymazat
    4. Fitness-girl: Tak co to je za nesmysl, hodnotíš něco, co jsi fakticky nevyzkoušela.. Možná ti to nesedlo psychicky protože jsi to už předem odsoudila.. Takhle je to jako kdybych tvrdila, že jsem zkoušela být vegetariánkou, ale k večeři jsem si dávala kuřecí maso, protože bych bez toho nevydržela.. Prostě nesmysl.. Monika

      Vymazat
  26. To vypadá, že jsi toho i co do energie měla míň..:-) Se mnou to zatím vypadá podobně, nemám sice chuť se přejíst, ale pocit, že si něco odepírám, tam je.. a to nikdy nevede k ničemu dobrému.:-)

    OdpovědětVymazat
  27. Holky můžu se Vás zeptat, čím prosím čistíte podložku na cvičení? Zkoušela jsem ocet s vodou, ale stejně to klouže. Děkuji Vám za odpověď jsem bezradná :-(

    OdpovědětVymazat
  28. jsem ráda žes to zkusila, protože nikde pořádně jsem nemohla najít nějaký objektivní názor. Buď někdo říkal vyloženě jo, nebo vyloženě ne.
    Já, jak jsem několikrát říkala, podvědomky neustále sacharidy omezuji (přílohy hlavně!), ale vzdát bych se jich taky nemohla, to by nešlo. Navíc ne že bych každý den musela mít těstoviny, knedlíky a brambory, ale prostě toho se vzdát nejde :D A taky vyřazení pečiva? A co bych házela do tašky když jdu do školy? Nenee :)
    Když to někdo drží, oukej, supr. Ale já bych to prostě nezvládla. Teda ano, jím víc tuků a bílkovin na úkor sacharidů, ale prostě radikálně by to nešlo..

    OdpovědětVymazat
  29. Musím říct,že do palea bych se nepustila...nevydržela bych bez mléčných výrobků!...:D..ale třeba primal bych chtěla dodržovat :) (no ale vůně domácího křupavého pečiva nebo kupované čerstvoučké kaiserky? neodolala bych! :D)...ale snížit příjem sacharidů a zvýšit příjem tuků-klidně :)..ale sacharidy bych prostě uplně nevyřadila :)..ale někomu to vyhovuje a věřím tomu!! :)..ale ještě taková..ehm."moje úvaha"...jsem ve vývinu,chtěla bych ještě nějaký ten cenťák vyrůst (podle genetických předpokladů bych mohla mít cca 165cm-a teď mám nějakých 151-2..) no a lidi,kteří žili v paleolitu,mám dojem,byli (díky své bezsacharidové stravě?) hrozní prcci ne? :D...tak třeba vyřazením sacharidů,už bych nerostla vůbec ? :D...třeba je to nesmysl prvního kalibru,nebo možná vnitřní hlas a nebo mi prostě vyhovuje můj momentální styl stravování? :D...ale paleo recepty jsou opravdu úžasné a je jich tolik a takové dobroty,takže ty zkouším nadále (zvlášť recepty od Beautygloss! :D) i přesto, že nejsem paleolitec! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co se té úvahy týče, neřekla bych, že sacharidy tohle až tak moc ovlivní. Myslím, že třeba číňani taky té rýže sní dost a vysocí zrovna nejsou :D

      Vymazat
    2. ja si hlavne myslím, že pokiaľ si so vývine nemala by si riešiť pomer tukov a sacharidov a zvažovať paleo, na to si ešte mladá.

      Vymazat
  30. Mě paleo přijde jako fajn změna - nový pohled na jídlo a potraviny, nové jídlo na vyzkoušení. A miluju spoustu masa a zeleniny :D. Ale strašně mi nesednou ty tuky. Potřebuju mít vyvážený jídelníček, nemám ráda, když tam něco přebývá nebo naopak chybí. Takže jsem ráda, že nejsem jediná, kdo takhle smýšlí :D

    OdpovědětVymazat
  31. Já a paleo? Strašné zklamání!!! Před rokem jsem touhle dobou vážila 48kg 160cm a lehce atletická postava. V létě jsem se rozhodla, že bych chtěla zpevnit zadeček, tak jsem začala trénovala jsem 2-3 týdně TRX, Crossfit a prokládala to běháním. Baví mě to. Na podzim jsem se dozvěděla o paleo dietě (vždy jsem jedla hodně zdravě, a pouze kvalitní potraviny). Rozhodla jsem se že to zkusím, první měsíc jsem přibrala 3kg a ted mám 56kg a to je o 8kg více, než njsem začala jíst paleo. Nikdo neví kde dělám chybu nebo čím to, že me to nefunguje. Strašně moc mi narostly svaly na nohou a ramena naopak břicho nemám ani zdaleka tak štíhlé jako dřív. Věřte mi, že ted před létem jsem z toho opravdu neštastná a hlavně nevím jak dál. Každý trener, fitness instruktor a podobně říká něco jiného, co se týče stravy a já už nevím, jak dál. Ale vím, že mouku už nikdy jíst nebudu, cítím se bez ní lépe a lehčí, ale masa jsem se za tu dobu dá se říci že "přejedla" a co ted? :-D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)