čtvrtek 7. února 2013

Jak to, co jím, ovlivňuje to, na co mám chuť

cvičení je jednoduché, opravdovým výzvám čelíme v kuchyni
Zase jeden článek spíše formou úvahy :) 
Věta "Jste to, co jíte" je jistě všem známá. Ať už díky stejnojmenému pořadu nebo z jiných zdrojů. Podle mě je dokonale výstižná. Ovšem, může i to, co vlastně jíme, nějak ovlivnit naše chuťové buňky?


Můžeme se bavit o různých faktorech, které naše chutě ovlivňují:

  • zvyk - pokud jste si zvykli si dát každý den po obědě sladkou tečku, pravděpodobně na ni budete každý den po obědě mít chuť :)
  • chuťové preference -  100 lidí, 100 chutí...každý máme ty svoje dobroty, na které nedáme dopustit.
  • pestrost jídelníčku - pokud nám v jídelníčku bude chybět výrazněji nějaká složka, je pravděpodobné, že právě na ni budeme mít chuť. Pokud například výrazněji omezíme sacharidy, brzy nás můžou přepadnout chutě na sladké.
  • psychické rozpoložení - pokud jsme naštvaní, znuzení nebo smutní, můžeme taky pocítit zvýšenou potřebu jít vybrakovat tajnou skrýš s čokoládou či brambůrky.

Tohle všechno jsou záležitost, které mohou naše chutě pravidelně ovlivňovat. Teď už ale k tomu, o co mi jde především. Může celková změna našeho jídelníčku ovlivnit naše preference? Opět, jak jinak, mám pro vás příklad z mého života :)

Během svého běžného režimu jím zdravě. Snažím se zařazovat kvalitní potraviny, ale to neznamená, že ráda nemlsám :) Ovšem když už dostanu na něco chuť, sáhnu většinou po nějakých zdravějších alternativách - zdravé buchty, koláče, tyčinky, nebo arašídové máslo (pokud se to tedy v tom množství dá ještě požadovat za zdravé :D) Tyto potraviny mě dokáží uspokojit a nepotřebuji doma hledat tajné rodinné zásoby oplatků, zmrzlin, chipsů a bůhví čeho :)

shrnuto: jím zdravě -> mám chuť na zdravé jídlo -> zdravé jídlo mě dokáže uspokojit


Co když ale nastane režim jiný? Nejspíš si vybavíte například mnou zmiňovaný víkend u babičky. Ano, přesně to mám totiž na mysli :) Člověk by si pomyslel - když najednou začnu jíst hodně nezdravě, určitě mi bude blbě a bude mi ta zelenina a všechno kolem strašně chybět. Omyl přátelé :D Jako bych se se svými chutěmi vrátila o pár let zpátky. Jasně, změna prostředí dělá své, možná i dlouhodobá absence těchto "pochoutek". To však nemění nic na tom, že jsem najednou měla pocit, jako by mi pořád něco chybělo a nemohla jsem se dojíst. Takže pořád hlad, i když jsem neustále jedla. Ale chuť jsem neměla na tvaroh nebo třeba cottage (který babiččina lednička také nabízí). Nene, můj žaludek toužil tento hlad zaplácnout zase sladkým pečivem, čokoládou, slanými oříšky, chlebem s máslem, párky, řízky...no prostě klasické chuťovky :D A stejně to k ničemu nebylo, protože to jídlo mě prostě neuspokojilo.

shrnuto: jím nezdravě -> mám chuť na nezdravé jídlo -> nezdravé jídlo mě nedokáže uspokojit


No a co se nestane? Jakmile se vrátím zpátky ke svému životnímu stylu, všechno je zase v pohodě :) Neříkám, že si člověk nemůže občas dopřát. Já si ten svůj nezdravý víkend užila a jsem za něj ráda (i když jsem se v neděli večer cítila jak rozteklý pudink :D). Jen chci poukázat na to, že i to, co jíte, může značně ovlivnit to, jaké jídlo následně uspokojí vaše chutě a hlad. Pokud zařadíte zdravé jídlo a zvyknete si na něj, myslím, že by vás pravidelně neměly přepadat nepřekonatelné chutě na nezdravé "dobroty". Pokud se ovšem nejedná o nějaký z případů, které jsem uvedla v úvodu (zvyk, vyváženost jídelníčku, emoce...) ;)

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

63 komentářů :

  1. hezky a popravdě napsané.. opět se ztotožňuju s tím, co jsi napsala... Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. No přesně tak to je :)
    Já jsem se teď naučila si i během hubnoucího režimu dopřávat, péct a připravovat zdravé dobroty a neodkládám to na dobu.. až budu mít x kilo, tak se odměním.. protože prostě mlsat potřebuju a když to jde zdravěji, tím lépe :) Pak nemám chutě se ládovat čokoškou a sušenkami..
    Ale když jsem měla přežírací období, tak jsem valila pořád nezrdavé věcí a stejně jsem z toho neměla ani radost, jen jsem cpala bezmyšlenkovitě dál, ale na nějakou zeleninu nebo tvaroh jsem si ani nevzpomněla.. hrozná doba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, člověk by měl mlsat pořád a neodkládat to. Přecejen to má být životná styl a ne jenom nějaké přechodné období :) A jak píšeš, taky jsem v těch přežíracích obdobích (nebo i teď u té babičky) akorát plácala jedno přes druhé a ani jsem si to neužila. Zato teď, když si dám nějaký celozrnný koláč, tak stačí kousek a maximálně si ho vychutnám :)

      Vymazat
    2. Jj, dobrého stačí málo :))
      Jinak jsem si dneska dělala tu kakaovou kaši a byla fakt super.. měla takovou konzistenci pudingu :) A přestože tam byl kakaový prášek, tak to chutnalo, jako bych si tam rozpustila celý proužek hořké čokošky:)

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, že chutnala :) Mě právě taky překvapilo, jak skvěle čokoládově chutnala :)

      Vymazat
  3. Něco na tom určitě bude. Po zdravějším jídle mám víc energie (což je vlastně docela paradox, protože je méně energetičtější než to nezdravé) a nejsem tolik unavená, mám lepší náladu (pokud nevypiju lahev vína nebo nesním tabulku čokolády, to jsem taky veselá :D). Je to lepší pocit a když mě honí mlsná, uspokojím se i tím nezdravějším, když není zbytí. Jinak se po takové návštěvě vždycky těším na své vaření :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paradox to určitě není, je to pravda. Taky to tak mám :) Ono to zdravé jídlo neobsahuje spoustu zbytečných chemických dodatků, jenom samé řekněme "živé" látky, kterou ti tu energii dodá a tělo nemusí vynaložit tolik energie, aby se porpalo s tou chemií, co je v jídle nezdravém :)

      Vymazat
    2. Jestli můžu doplnit to s tím paradoxem - nejde jen o energetickou hodnotu, ale také o hladinu cukru v krvi, o ten glykemický index. Po energetické bombě z jednoduchých sacharidů energie vylítne, ale zase se za chvíli hodně propadne, kdežto správná, zdravá strava nám dokáže udržet správnou hladinku cukru v krvi celý den:). Od doby, co jsem rapidně změnila stravovací návyky a nenechávám se vyhladovět, abych pak celá bez sebe zbouchala margotku nebo něco podobnýho, necítím skoro vůbec únavu. Ani večer neulehám do postele naprosto vyřízená, což dřív bylo na denním pořádku :)

      Vymazat
    3. to je pravda, to má samozřejmě taky svůj vliv :)

      Vymazat
  4. přesně tak:)
    já to mám hlavně tak, že když sním něco opravdu hodně tučného a nezdravého, řeknu si "už je to jedno, stejně jsem to pokazila" a dávám si další a další nezdravá jídla ( tím myslím taky hlavně ty víkendy u babiček :D )
    ale kostku čokolády po obědě prostě mít MUSÍM, je to zvyk :D stačí mi malý kousek, ale musí to být:D A přijde mi vtipné, jak někdo řeší, jak obelstít chuť na čokoládu vločkama, medem nebo mrkví :DD to už si radši ten kousek dám, když mám chuť, než abych vymýšlela co si dát a stejně by mě to neuspokojilo, a v závěru bych snědla mnohem více kalorií než kdybych si tu kostičku nebo dvě prostě dala:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Čokoláda je prostě čokoláda. Mléčná je mléčná a hořká je hořká, v žádným případě mi ta "zdravější" hořká neudělá líp než ta mléčná, když právě na tu mám chuť :D

      Vymazat
    2. "už je to jedno, stejně jsem to pokazila" jo, tu větu znám :D

      A taky souhlasím, pokud člověk má chuť vyloženě na čokoládu, tak si ji prostě dát a nesnažit se ji nahrazovat, protože je to zbytečné :D

      Vymazat
    3. přesně tak! :D No nic, jdu napsat článek o sladkostech, úplně jsi mě inspirovala:DD

      Vymazat
    4. jé, tak to je super, už se těším na článek :D :)

      Vymazat
    5. Tu větu, že už je to jedno používám taky :D proto si raději také sem tam dám kousek něčeho dobrého než abych pak jednou vyrabovala ledničku a řekla si tuhle větu :)

      Vymazat
    6. přidávám se k debatě! :) už je to jedno, už jsem to pokazila - četla jsem na nějakým Fitblru, že je to jaky by vám spadnul telefon na zem. No, pak si taky neřeknete "No, už je to jedno, tak s ním budu třískat o zem až do večera, dokud se nerozmlátí" :D je to přesně ono. pak člověku dojde, jak moc je to vlastně absurdní :)
      Skvělý článek, Moni, díky!

      Vymazat
    7. Tak to přirovnání sedí no :D Asi jako, když máte trochu zničené boty a rozhodnete se, že už je to jedno a využijete je třeba jako pracovní boty, aby se dorazily :D Přirovnání je dost no :D A děkuji, jsem ráda, že se článek líbí :)

      Vymazat
  5. Já si už ani nepamatuju, kdy jsem si naposledy dala nějakou čokoládovou tyčinku nebo něco podobného. A přitom dřív jsem je tak milovala, ale prostě jsem si je v rámci šetření peněz (protože co si budeme povídat - nezdravé jídlo leze pořádně do peněz!) nekupovala, už mi nechybí a já jsem jedině ráda. Já spíš ujíždím občas na babiččině kuchyni, takže něco podobného co jsi vypsala ty - koláče, buchty, řízky, br. salát a tak. :D Ale naštěstí už se dokážu ovládat, bývalo to se mnou horší. :) Takže abych se vrátila k tvému článku. Z vlastní zkušenosti vím, o čem píšeš. Když člověk jí většinu času zdravě, nemá ani moc chuť na ty přeslazené/přesolené věci, kterými nás potravinový průmysl zahrnuje. :)

    OdpovědětVymazat
  6. super článek! Dokážeš vždycky vystihnout pravou podstatu věci.:) Jsem sice na samém počátku "zdravého jídla" ale zjišťuju, že nejde ani tak o to jak se stravuju a chci stravovat já, ale i o tom jak mě ovlivňuje okolí. Ono právě když ti na privát přijede mamka s kupou jídla a sladkostí, tak jí prostě nevysvětlíš že tohle už opravdu nepotřebuješ :D
    Monča

    OdpovědětVymazat
  7. No, mně spousta těch nezdravých věcí časem i přestalo chutnat. Po více jak roce jsem ochutnala koblih s nugátem a nemohla ho dojíst, protože mi nechutnal, dnes jsem dostala sladkýho šneka a stalo se to stejný, jen ho dojíst musím- protože dříve ti přece tak chutnal :D No, nevysvětlím, že momentálně mě honí mlsná na červenou čočku s vajíčkem a šunkou :D místo pěkně mastného řízku....v tomhle miluju, že se můžu stravovat jindy sama....Miluju zdravé jídlo právě pro energii, kterou mi dodává a proto, že i když se najím více, nezažívám tolikrát pocit těžkého žaludku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, všichni si myslím, že když mi to kdysi tak chutnalo, tak že mi to chutná pořád a jenom si to odpírám :D Ale ono mi to vlastně už ani opravdu nechutná :)

      Vymazat
    2. tak to ti teda závidím. Mně pořád sladké a třeba i ty řízky chutnají a musím si to odpírat. Ale je pravda, že třeba McDonald cheeseburger bych už nesnědla, ale hlavně protože vím, co všechno v tom je...

      Vymazat
    3. Jj, jídlo z McDonalds mi nechutná, protože to není jídlo :-) Mně chutná všechno, i sladké i řízky apod., ale různě často:-) Takže sama to nevařím a když mi to jednou za čas udělá přítelova rodina nebo je buchta někde na návštěvě, tak si to náležitě užiju :-)

      Vymazat
  8. Je to tak, jak píšeš. Nedávno jsem to zažila, už od rána jsem jela v nezdravým kole.. a to se mi vymstilo, pak se to se mnou táhlo celý den a nemohla jse to nabažit, hned další den jsem jedla zdravě a na jídlo- mlsání, jsem neměla ani pomyšlení! ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna jsem měla úplně stejnou zkušenost...Jsem zrovna v hotelu a každý večer je tu obrovská nabídka různých koláčů, dortů, pudingů apod. Já sem si řekla, že si nic nedám a opravdu jsem si nedala, ale měla jsem furt pocit, že se ochuzuju, záviděla jsem ostatním...A tak když jsem jednou měla hodně dlouhý trénink, tak jsem si to dovolila a dala si borůvkový cheesecake...A vůbec mi nechutnal! Ale vůbec! Prostě přeslazený, tučný...no nakonec mě pěkně štvalo, že sem si ho vůbec dala, protože za to ani trochu nestál! Ale ujistilo mě to, že mi zdravý jídlo chutná a dokáže mě naprosto uspokojit a naopak všechny ty nezdravý hnusy (typu hranolky, knedlíky apod.) mě naprosto odpuzujou... :-) Zkrátka mě baví jíst zdravě! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci samozrejme polemizovat se zdravym zivotnim stylem, jenom bych podotkla, ze u nekterych potravin ma spousta lidi mylne zafixovane, ze jsou nezdrave. Kdyz se nad tim zamyslime, jaky je rozdil ve slozeni mezi houskovym knedlikem a chlebem? Zadny :-D A kdyz si vezmete, ze naprosta vetsina chlebu v obchode je z obycejne dobarvene bile mouky...Dejme tomu svickova zahustena jen zeleninou s hovezim a domacim knedlikem nebo rajska (pokud teda neni z kecupu :-D) vubec nezdrave nejsou...nemam tohle skatulkovani rada, nu:-)

      Vymazat
    2. No tak ale pokud někdo jí doopravdický celozrnný chleba, nebo si ho dělá doma, tak už ty knedle jsou rozdíl a jsou doopravdy nezdravé :D
      Ale máš pravdu, pro mě třeba není symbolem nezdravého jídla pizza.. dyť je to trocha těsta, zelenina a sýr (většinou 30% eidam nebo mozarella..:))

      Vymazat
    3. No je to trochu škatulkování, to je fakt :) Ale já třeba kupuji opravdu celozrnný chleba (balený) a je mi jasné, že to tmavé pečivo z obchodů není o moc lepší než obyčejný rohlík :) Stejně tak nemám nic proti zdravě udělané svíčkové, rajské,...vlastně čemukoliv. Jakékoliv klasické české jídlo se dá udělat zdravěji :)

      Vymazat
    4. Jej, domácí chleba, tak to už je vyšší dívčí!:-) Dopracovat se ke kváskovému chlebu je můj sen, ale tak daleko ještě nejsem. Ale snad si alespoň pořídím domácí pekárnu...

      Vymazat
  10. Moc pěkně napsaný článek:)
    Já to mám tak, že už mi i to nezdravé přestalo chutnat. Třeba jsem kdysi milovala bílé rohlíky (já vím, není to příklad něčeho vyloženě nezdravého) a jednou jsem si ho po dlouhé době dala a zjistila jsem, že už mi prostě nechutná, protože už jsem si zvykla na to tmavé pečivo a ten obyčejný rohlík mě vůbec chuťově neuspokojil jako dřív...
    A třeba to mám tak i se solením. Dřív jsem solila normálně, no řekla bych že i docela dost, ale postupem času jsem si zvykla solit fakt malinko a některá jídla si nesolím vůbec, např.přílohy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na klasický rohlík už jsem taky neměla chuť pěkně dlouho :) A se solením a vlastně i slazením to mám stejně. Všechno je to jenom o zvyku, člověk se bez toho v pohodě obejde :)

      Vymazat
    2. Já jsem teda prošla stádiem, kdy jsem cca 3 roky nesolila prakticky vůbec (když jsem vařila přílohy jen pro sebe, tak jsem vůbec nesolila) a po testech mi doktorka vynadala! Pokud se člověk necpe uzeninama a polotovarama, tak by solit měl. Sůl v těle udržuje rovnováhu iontů a má největší podíl na přenosu neoronových vzruchů, má pod palcem i hospodaření s tekutinami. Nedostatek soli je stejně nebezpečný jako přebytek

      Vymazat
    3. Neříkám, že zase nesolím vůbec, sůl samozřejmě používám, ale asi ne tolik, jako dříve :)

      Vymazat
  11. Já jsem zase zjistila, že je pro mě nejdůležitější, jak to jídlo vypadá :D A pak taky mám ráda rozmanitost, takže by mi nestačil jen talíř ovesné kaše, ale třeba jen malá porce kaše, k tomu miska ovoce, k tomu mléko a čaj a už jsem spokojená :D Prostě jím očima a to je mi pak už chuťově celkem jedno, jestli je to zdravé nebo nezdravé :)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý článek!! už asi vím, kde je můj problém...když bych ráda "najela" na zdravý životní styl, tak je většina potravin tabu včetně sladkého..a tím potom mozek dává signál "nelíbí se mi to", a proto se často zase vrátím k normálu..čili člověk by si měl dopřávat občas věci, které má rád, ale v trošku zdravější alternativě, nebo takový víkend u babičky si myslím, že taky vůbec nezaškodí..člověk si pak aspoň nepřipadá, že má všecko zakázáno:)
    Děkuji za super článek!
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, určitě je třeba si občas dopřát, hlavně ze začátku, když na ten zdravý životní styl přecházíš. Aby to pro tělo nebyl až tak velký "šok", ale hezky postupě :) Já jsem taky obměňovala postupně a vlastně pořád ještě některé věci "dolaďuji" ;)

      Vymazat
  13. :)) suhlasim :) uz dlho nejem chipsy a vobec mi nehcybaju alebo obycajne kekse, nenmam na ne vobec chut, ale ked som kazdy den jedavala chipsy, mala som na ne stale chut :D akurat vcera som mala na ne chut, ze si spravim mrkvove, boli uplne hrozne :DD tak som vecer o pol9 zjedla chlieb s karickou a klobasou :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  14. Na tom určitě něco bude. Předtím, než jsem začala jíst víc tuků a naopak jedla spíš hodně sacharidů, jsem měla často hlad, ikdyž jsem jedla velké porce a hodně, vždyť víš :D Ale co jím teď jinak, zasytí mě všechno na dlouho, často se skoro musím nutit do dalšího jídla :D A chutě na nic nezdravého nemám, a to už hrozně dlouho! :D Kdyby doprostřed mýho pokoje někdo položil velkou otevřenou čokoládu třeba, tak mě to ani netrkne :D Ale, kdyby tam byly rozsypané ořechy..mmm...to by bylo něco jiného :D Super článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se na ty tuky taky dám, mám pocit, že mám pořád hlad :D A přitom už teď těch tuků zařazuji celkem dost :) Asi vytvořím nějaký svůj nový způsob stravování - ne úplně vyřadit sacharidy, ale částečně je těmi tuky nahradit, už jsem nad tím fakt přemýšlela :D

      Doma taky chodím kolem zákusků, chipsů, čokolád...doma se to jí celkem často. A vůbec mě to neláká :) Dneska jsem dala bomboniéru, co jsem dostala od rodiny taťkovi k narozeninám - aspoň byla využita, jelikož to zrovna byla čokoláda, co až tak moc nemusím :D

      Vymazat
    2. To mě vždycky naštve :D oni ví, že bombošky nemusím, ale stejně mi někdo nakonec třeba k narozkám bombošku dá :D Tak buďto se podělím s rodičema, nebo ju schovám a pak ju někomu zase předám, třeba k svátku :D Pšt! :D A sacharidy samozřejmě taky nevynechávám, ale teda nejím je v těch obilovinách a luštěninách (kromě arašídového másla :D), takže hlavně ze zeleniny a ovoce, taky třeba v proteinu jsou nějaký sacharidy, apodobně, takže je jich samozřejmě míň, než v 'normální' stravě :)

      Vymazat
  15. musim se s tim cos napsala absolutne ztotoznit! Naposledy sem to zazila o vanocnich svatcich na 4dny jsem "vypadla ze zdravyho stravovaciho rezimu" byli jsme u rodicu a jediny co mi to dalo ze sem byla na jednu stranu prejedena nadruhou nedojedena, unavena,nafoukla furt sem nevedela co do ty "drzky" strcit no strasny. patej den sem se tak tesila na svoji ovesnou kasi k snidani omg:) fakt mi to zdrave stravovani chybelo, chybel mi ten pocit kdy me jidlo nabiji ne zabiji, kdy se citim syta ne prezrana,plna energie ani nemluvim...uz bych se nechtela vratit zpet, maximalne mi vyhovuje jist zdrave v malych porcich cca 6-7x denne,cvicit a citit se fajn. Nic proti obcasnemu zhreseni sme jen lide a kdyz se jednou za cas naskytne naka akce tak se kvuli tomu nezblaznim,ale 4dny uz ne...co je moc je moc:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty pocity, co popisuješ, dokonale sedí i na mě :) Není nad pravidelný zdravý režim :)

      Vymazat
  16. Přesně.. chvíli trvá, než se člověk ´přeorientuje´ a zjistí, co je pro tělo dobré. :-) Chtěla jsem se tě zeptat, jak jsi například řešila obědy na střední škole? Já jsem si začala dělat krabičky s jídlem, ale ve škole ani není místo, kde si to v klidu můžu pořádně sníst a spolužáci na mě koukají jak na blázna. Ale do jídelny se mi chodit nechce, protože to jídlo tam prostě není podle mých představ. Děkuji předem za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi první dva roky jsem chodila do jídelny. Pak už jsem obědvala doma. Nebrala jsem obědy s sebou, ale jedla doma. Většinou jsem přišla mezi 14-15 hodin odpoledne a měla jsem takový pozdnější oběd. Ale zato dopoledne 2-3 svačiny a po obědě pak už jenom večeři :) No a teď, co chodím na výšku, tak brávám krabičky většinou :)

      Vymazat
    2. Aha, tak to jo. Mě bohužel škola končí někdy i v 16:00. A nejvíc mi tráví právě okolo té 12hod.. takže bych do pozdnějšího oběda asi ´umřela´ hlady. :D

      Vymazat
  17. Nezostáva mi nič iné len súhlasiť. A tá prekliata veta "dnes už som to pokazila..." je mi až príliš známa. Keď to nezdravé jedno nekonzumujem, ani ma nenapadne po ňom siahnuť. Ale akomile by som si dala napríklad snickers myslím že by som v tom hodovaní zvesela pokračovala ako kedysi :D Preto sa radšej stravujem zdravo a jem to, čo mi chutí, nezdravé jedlo mi vôbec, ale vôbec nechýba. Pekne si to napísala, úplne sa v tom vidím :)

    OdpovědětVymazat
  18. Opět povedený článek :) Já když si ale vzpomínám na Vánoce a asi třídenní obžerství kdy už mi bylo z toho všeho cukroví i špatně, tak jsem tehdy zatoužila po zeleninovém salátu, kuřecím masu s kuskusem a dalších zdravých věcech které obvykle jím, prostě už jsem měla toho sladkého dost :D Každopádně zítra jdu s kamarádkou do cukrárny a těším se, protože jsem zákusem neměla už fakt dlouho a v sobotu pak jedeme slavit tetiny narozeniny takže zase jídlo, ale jelikož budu mimo domoc tak mi to tak ani nepřijde a myslím si, že automaticky po příjezdu sáhnu po mrkvi :D

    V pokoji mám v šuplíku takovou skrýš sladkostí. Jsou tam různé celozrnné sušenky, flapjack, maxinuty a další zdravé dobroty, ale taky tam mám například mléčnou čokoládu a margotku. A doopravdy se divím, že zvládám odolávat těm věcem. Dřív v momentě kdyby mě chytla sebemenší chuť na sladké tak bych to vyjedla, ale například ta Margotka (má nejoblíbenější nezdravá sladkost) tam leží od Mikuláše :D A v obchodě když jsem s našima v supermarketu a oni se mě zeptají jestli si nechci vzít Delisu tak s klidem řeknu ne, protože stejně vím, že by to tam leželo další měsíce :) Akorát teda dneska jsem si koupila JoJo lékorky, protože ty jsem už fakt dlouho neměla :D

    OdpovědětVymazat
  19. No jo, přesně tak to mám a i dřív jsem to měla, když jsem jedla nezdravě...:)

    OdpovědětVymazat
  20. Já nemám větší problémy s disciplínou v domácím prostředí. I když vím, že mamka koupila 10 Milek v akci a potom tam je popcorn a chipsy..., tak bych na to sice tu chuť i měla, ale prostě si to nedám. Ovšem, pokud jsem třeba u babičky nebo mám jíst venku, nedokážu se příliš kočírovat. Musím na tom ještě zapracovat :/

    OdpovědětVymazat
  21. cítit se jako rozteklý puding:D áno! dlouho jsem hledala popis pocitu, který občas mívám...skvělý článek, pravdivý

    OdpovědětVymazat
  22. Neni to vzdycky jednoduche s jidlem... Ja mam moc rada zdrave jidlo, zdrave dobroty a jim pravidelne. Ale pak prijde den, kdy otevru bonbonieru Tatianu a s pozitkem ji snim skoro celou na jeden zatah. A musim rict, ze si moc pochutnam! :) zavidim vsem, co tyhle nezdrave chute nemaji...

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj holky,

    moc děkuju za tento článek a dle mého názoru je to opravdu tak jak autorka píše...nebo u mě to aspoň tak funguje :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, já jsem si myslela, že jím docela zdravě, ale asi někde dělám chybu.. Zajímal by mě tvůj jídelníček, nemohla by jsi napsat aspoň 1 den, prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mé jídelníčky na blogu najdeš:
      http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/search/label/J%C3%ADdeln%C3%AD%C4%8Dky

      Vymazat
  25. přesně! dneska jsem byla u babičky a dědy - k obědu polévka, kaše, kuřecí placičky, nakládaná řepa. svačina bábovka, svačina číslo dvě placičky, večeře - placičky, zelenina, trochu zakysané smetany a na to celá čokoláda.
    Za normálních okolností bych večer rozhodně čokoládu nesežrala, ale prostě jakmile se rozjedu, jsem k nezastavení :D

    OdpovědětVymazat
  26. ha!:D konečně racionální omluva mých pažravých chutí když jsem u babičky!:D

    OdpovědětVymazat
  27. Já si mylsím, že každá změna tělu prospěje :) Pokud nám zdravý životí styl do teď vyhovoval, nějaký týden na jiné vlně nás nemůže ovlivnit :) A s tou psychikou a jídlem je to opravdu propojené, ted aspon u mě.

    OdpovědětVymazat
  28. Vy jste ale některé trapné....:-D úplně z vašich článků je cítit jak si to jen namlouváte jak byste si daly něco dobrého ...ale co říkejte si to pořád dokola a pak tomu uvěříte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tedy rozhodně dám to, na co mám chuť, nějak se neomezuji :) Možná jsem to dřív dělala, ale teď už ne...

      Vymazat
  29. Nejlepší je http://www.xjidelnicek.cz, tahle stránka mi opravdu pomohla.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)