středa 20. února 2013

Sladké sirupy - aneb čím si osladit život :)

 Co vy a sirupy? Používáte, sladíte? Než jsem se pustila do psaní tohoto článku, tak jsem si uvědomila, že už vlastně sladím pouze tekutě. Nějaký sypký cukr, ať už bílý či třtinový, jsem nepoužila ani nepamatuji. Místo toho mám vždy v zásobě nějaký ten sirup, popřípadě med, který můžu použít na doslazení kaše, tvarohu, jogurtu, ale stejně tak na pečení nějakých dobrot :) Návrh na tento článek podala čtenářka Ely a já se tohoto nápadu ráda chytla. Dnes tedy krátce o tom, čím si život sladím já :)


Sirupů už jsem vyzkoušela spoustu druhů, ale začínám zjišťovat, že velkou spoustu mám ještě před sebou. Zdravé výživy nabízí opravdu široký výběr od dnes již klasického agáve sirupu až po zajímavosti jako jsou rakytníkový, kukuřičný, rýžový, konopný... No člověk se nikdy nepřestane nudit, co se zkoušení nových zdravých věcí týče! :)
 

Javorový sirup
 Kanadská dobrota - opravdu výborná záležitost :) Existují různé kvality těchto sirupů a ta moje asi nebude mezi těmi nejvyššími, ale pro mě dostačující. Už tak to není nejlevnější záležitost. Jedna lahvinka vás u nás vyjde zhruba na 150Kč. Chuť má opravdu specifickou a nehodí se jen tak k něčemu. Ale v kombinaci například s pekanovými nebo vlašskými ořechy určitě zabodujete. O palačinkách či lívancích ani nemluvě! Osladit si jím můžete také například kaši nebo tvaroh. Konzistencí je tekutější, než ostatní sirupy, se kterými jsem se setkala :)

hlavní složka - míza javoru cukrového
 v 10g - 110Kj, 6,6g sacharidů


 Zlatý sirup
No tomuhle se asi nedá říkat zrovna zdravější alternativa cukru, protože on to je víceméně cukr v tekutém stavu :D Ale zato chuťově byl výborný. Konzistencí hustší, hodí se taky třeba na palačinky, kaše, tvaroh a skvělý je i na pečení. Prodává se v celkem velkém balení (zhruba 600g) v Marks and Spenceru a jeho cena není vysoká - pohybuje se kolem 60Kč :)

hlavní složka - cukr
v 10g - 145Kj, 8,5g sacharidů


Sirup z Agáve
Ten patří mezi mé oblíbené hlavně proto, že je chuťově celkem neutrální. Ne příliš sladký a perfektně se hodí právě třeba na kaši nebo tvaroh (jojo, mé nejčastější využití sirupů :D). Cena taky není příliš vysoká - 60-70Kč. Koupíte ho například v drogerii DM nebo ve zdravých výživách.

hlavní složka - šťáva z kaktusu agáve
v 10g - 126Kj, 8g sacharidů

 
Datlový sirup
Ten je pro mě novinkou, aktuálně jej mám doma poprvé. Překvapila mě nízká cena - okolo 50Kč, takže je ze všech sirupů nejlevnější. Chuťově taky opravdu výborný, konzistencí poměrně hustý. Určitě se skvěle hodí například na pečení, k palačinkám a klasicky - kaše, jogurt, tvaroh :D Už je mi jasné, proč ho všichni vychvalují a myslím, že ho budu taky kupovat pravidelně :) Ačkoliv jde o sirup "datlový", nepřijde mi, že by chuť datlí nějak vynikala - to mi však vůbec nevadí, protože díky neutrálnější chuti má širší využití :)

hlavní složka - zralé až přezrálé datle
v 10g - 98Kj, 6,4Kj
 
 
 
 Melasa
A na závěr jsem si nechala ještě melasu. Tu jsem koupila jednou v lékárně, abych využila poukázku na 100Kč a taky ochutnala zase něco nového :) Sama o sobě mě teda vůbec nezaujala.  Má hořkosladkou chuť a na nějaké klasické slazení se mi moc nehodí. Ale využití našla při pečení. Tam totiž po upečení nejde vůbec cítit, ale jídlo perfektně osladí. Konzistencí je hustší. Koupíte v některých lékárnách či ve zdravé výživě, cena okolo 100Kč.
 
hlavní složka - cukrová třtina (cukr)
v 10g - 164Kj, 9,2g sacharidů

 
 
Když bych měla udělat nějaký závěr, tak  tohoto srovnání jako vítěz vzešel jasně sirup datlový - jak cenou, tak složením a určitě i chutí :) Určitě se teď již řadí mezi mé favority. Těžko bych ale řekla, který sirup mám úplně nejradši - určitě to bude trio javorový, agáve a datlový a dále vybírat ani nebudu, protože každý je specifický a má svou chuť, která je nenahraditelná :) Kapitolou samou o sobě je pak med, který jsem sice nezmínila, ale považuji ho prostě za základ každé domácnosti a taktéž jej často využívám :)

Jak jsem již zmiňovala u popisu sirupů - mé nejčastější využití spočívá v doslazení kaší, tvarohů a sladkých moučníků. Ne, že bych potřebovala nějak extra sladit. Ani nedoslazuji každý den :) Ale občas mám chuť si na vrch kaše dát nějaký ten sirupový toping a osladit si život :)

A čím si život sladíte vy? :)

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

78 komentářů :

  1. Já jsem zkusila kukuřičný a datlový. Datlový je super, ale kukuřičný má takový dost zvláštní došmak a moc mi nejede :)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuji, tak to potom taky vyberu radši nějaký jiný než kukuřičný :)

      Vymazat
    2. Třeba to někomu vadit nebude, ale já to pak cítila úplně všude a přešla mě chuť s ním experimentovat :D Ráda bych javorový, ale ta cena mě vážně odrazuje...

      Vymazat
    3. Já ještě nedoporučím ječný sirup. Mám ten od firmy Country life, připadá mi, že má zvláštní pachuť a skoro nesladí. Používám ho na pečení a musím ho smíchat s medem, aby se to dalo jíst :D A naopak javorový je báááječný. :) Kačka

      Vymazat
    4. Tak děkuji i za "nedoporučení". Koukám, že všec hny ty obilné jaksik nechutnají, tak asi taky zkusím nějaké jiné :)

      Co se javorového týče, tak myslím v globusu nebo albertu mají i jedno fakt velké balení (asi tak 2x tolik co to malé) a nestojí o moc víc - nějakých 180Kč myslím. Je to sice pořád dost, ale zase ho tam je hodně :)

      Vymazat
  3. tak já mám doma ten rýžový a můžu říct,že mě snad ani nesladí.koupila jsem ho na doporučení ve zdravíčku,došel mě med a neměla jsem čas jít do obchodnáku.a kaši mě neosladil.a javorový kupuji v dm a dám si na něj slevu z kuponu.ale určitě vyzkouším i další sirupy.no a dnes jsem si šla koupit chia semínka a nemají je už dlouho,dodavatel nedodává.tak zkusím jinde,jinak si je budu muset objednat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý nápad využít v DM slevu z kuponu! Taky bych už mohla využít ty moje nasbírané body :D

      A chia semínka kdyžtak zkus jinde, u nás je několik dzravých výživ a většinou je tam mívají :)

      Vymazat
    2. kdyz jsme shanela chia seminka v Praze, rekli mi, ze se musi nejdriv sklidit, ze ted neni jejich sezona :-D a ted datlovy se prosim sezene kde? dekuji a clanek je super, jako vsechny tedy!!!!

      Vymazat
    3. Sezóna, fakt? :D Já je kupovala asi před týdnem ve zdravé výživě i s tím datlovým sirupem ;)

      Vymazat
    4. V Prahe v Country Life na Križíkovej ich majú :)

      Vymazat
  4. jo a prý je dobrá sladěnka,ale nemám vyzkoušené.a stojí kolem 50 kč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O té jsem taky ještě ani neslyšela, možná po ní příště mrknu, díky za tip ;)

      Vymazat
  5. Já obecně moc nesladím.. maximálně třeba někdy čaj medem. Jinak mi stačí čerstvé, případně sušené ovoce. Do buchet teď nově dávám sukralózu. Ale ten datlový nebo z agáve zvažuju vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sladím stévií, případně třtinovým cukrem:-) Ale javorový sirup ten je skvělý.. a nějaké další bych měla taky někdy ochutnat:-)

    OdpovědětVymazat
  7. ten datlový sirup také miluju :))

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem taky fanda různých druhů sladidel odlišných od cukru:D Používám je hlavně do kaší, jogurtu, tvarohu - jako ty. Na pečení používám většinou třtinový cukr nebo med.

    Nejradši mám asi med:-) Ze sirupů potom agávový. Na datlový se dlouho chystám. Nemám ale ráda datle, tak jsem se bála, aby to nechutnalo podobně.

    Minule jsem si ve zdravé výživě koupila pšeničný sirup (http://www.zdravavyzivahronov.com/obrazky/vyrobky/16/1658.jpg). Neměli můj oblíbený agávový a tento stál jenom 37 Kč, tak jsem ho zkusila. Doma jsem se zhrozila, protože fakt divně smrdí a navíc má konzistenci jako lepidlo:D Naštěstí po přidání do kaše se pěkně rozpustí a v kaši potom už nic necítím. Do tvarohu jsem ho ale nedávala.

    Tvoje články jsou taaaak super:-) Opravdu jsem se tady našla. Zároveň ale vím, že i když mě zajímají stejné věci jako tebe, blog bych tak dobře psát neuměla. Přenechám to povolanějším:-)

    Měj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuji, tak to mě opravdu těší, že se ti tak líbí! :)

      Pšeničný sirup teda bude asi vážně výhodný, možná ho pak koupím aspoň na pečení místo melasy. Děkuji za tip :)

      Vymazat
  9. Na ten datlový si už "brousím zuby" delší dobu, budu si ho muset koupit. Javorový jsem také ještě neměla, asi kvůli ceně, nevím. Nejvíce sladím medem a sirupem z agáve. Také bych chtěla vyzkoušet stévii. Nemáš s ní zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stévii mám doma v tabletách. Ale nechutná mi :-/ Asi jako každé sladidlo, dělá takovou divnou chuť, která mi "nejede"

      Vymazat
    2. já na stevii nedam dopustit.. ale je fakt, ze kupuji jen cistou stevii.. casto se prodava v kombinaci s erythriolem a ta mi prijde na chut divna.. Ale kazdemu chutna neco jineho, to je jasne:) K.

      Vymazat
    3. Taky nedam na stevii dopustit momentalne je mym favoritem z dmka a maj tam uz i v praskove forme a s tou pecu a perfektni zadna pachut( muj pritel nesnasi nahradni sladidla a dodnes nepoznal ze pecu ze stevii:P) a hlavne stevia neni umely sladidlo v japonsku tim sladej bezne to jen u nas s tim delaj takovej humbuk....
      Jinak taky vyuzivam v dmku na javorovej sirup 25% jokera vyplati se to.

      Vymazat
    4. Ty jo, to jsem ani nevedela, ze ji prodavaji v dm.. ja porad chodim do zdrave vyzivy.. dik za tip:) K.

      Vymazat
    5. Tak to možná zkusím tu z DM :) Je fakt, že mám doma nějakou snad z Albertu, ale brala jse ji, protože tehdy ještě nikde nebyla k sehnání a já na ni byla zvědavá. Tak možná zkusím radši ten prášek, díky holky :)

      A tu slevu v DMku na sirup taky musím teda využít - dneska jsem ho skoro dobrala na snídani :D

      Vymazat
    6. Stéviu si kúp podľa zloženia, sama uvidíš podľa toho čo obsahuje, či bude s pachuťou či bez. Najlepšia "voľnopredajná" ktorú som našla je z Rossmanu v tekutej podobe, obsahuje len stéviu a glycerol. Samozrejme najideálnejšie je objednať si z netu čistý výťažok alebo čistú stéviu.

      Vymazat
    7. Děkuji za rady, mrknu po ní. V Rossmannu jsem ji zrovn nedávno taky viděla :)

      Vymazat
  10. Já mám ze všech nejradši datlový sirup, miluji tu chuť a hodí se opravdu do všeho. Navíc mi přijde, že i sladí více, takže ho není třeba tolik. :)

    OdpovědětVymazat
  11. ted jsi mě nalákala na ten datlový :) Asi ho zítra zkusím někde sehnat, protože zatím sladm jenom medem :D Ale vyhovuje mi to :) Med mi prostě chutná :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já sladím sušenou třtinovou šťávou, medem, sirupem z agáve, javorovým sirupem, případně třtinovým cukrem. O datlovém sirupu slyším prvně a rozhodně bych ho chtěla zkusit! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak pro mě je jasným vítězem agave:) Ale to bude tím,že jsem ještě nezkoušela ten datlový:)
    Ten javorový, jak si psala, se prostě nehodí ke všemu..na palačinky ale už nikdy nic jiného:D ale s kaší mi třeba nechutnal:/

    OdpovědětVymazat
  14. Kde jsi sehnala ten datlový, prosím? :) Jinak javorový je super, dávám hlavně na lívance! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si myslela, ale konkrétně? :D U nás ho nemají právě. :D

      Vymazat
    2. Kupovala jsem v Ostravě - zdravé potraviny Na Hradbách. Ale nevím, okdu jsi ty, takže netuším, zda ti to pomůže :D

      Vymazat
  15. Já se úplně odnaučila používat cukr.
    Přidávám ho pouze, když jednou za čas peču buchtu, ale to jen z toho důvodu, aby mi to jedla i rodinka. Snažím se teď péct, když už je teda onen slavný den a já peču :D, zdravěji než dříve, ale ten cukr tam vždycky musím přisypat. :))
    Dřív jsem si sladila kaše, čaj a další, dnes už se bez toho obejdu, aniž bych měla jakékoliv potíže. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kdybych pekla pro rodinu, tak bych asi taky přidala cukr. ale pro sebe jsem si našla už takové recepty, kde to ani není třeba a stačí opravdu trocha nějakého sirupu nebo medu :)

      Vymazat
  16. Tak doted jsem sladila pouze medem a myslela jsme si jakej jsem king:-D moc dekuju za rozsireni obzoru, vazne jsi me nalakala na ten javorovy a datlovy, takze se po nich zejtra podivam!!:-) Diky za clanek!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ě těší, určitě nějaký zkus. Je to super zpestření a věřím, že ti budou chutnat :)

      Vymazat
  17. Datlový je výborný, já ho mlsám místo čokolády :-) Melasa nic moc, smrdí jako pasta proti bezoárům u koček a chutná jako sojovka , zkusím v ní naložit maso :-)
    Chtěla jsem zkusit pšeničný, protože stojí 40Kč, ale nevím, asi půjdu do toho z agáve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No na maso mě nenapadla použít, ale určitě by to bylo zajímavé :D

      Od pšeničného mě holky celkem odraily, prý nic moc chuť. Tak zkus možná spíš to agáve :)

      Vymazat
  18. Hezký článek, po datlovém sirupu se musím podívat :) Já mám nejradši slazení klasickým medem. Dělám si občas mátový čaj, který med úplně skvěle doplňuje (přidávám ještě citrón). Tak to je moje nejoblíbenější forma slazení medem. A taky jsem vyzkoušela javorový sirup, ten byl úplně jedinečný, akorát moc dlouho nevydržel :D ale asi ho zas koupím. Tím javorovým sirupem jsem jednou osladila cheesecake. Cheesecake pak po tom voněl, bylo to hrozně dobré. Mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musela být zajímavá chuť toho cheescaku! Ten bych si určitě dala, miluji takové dezerty :)

      Vymazat
  19. Mám nejradši ten z agáve a klasický med :) A na ten daltový si také brousím zuby :-P

    OdpovědětVymazat
  20. Sirup z Agáve používám hodně často, není nijak přeslazený, což mi maximálně vyhovuje. Po třtinovém cukru sáhnu málokdy, ale ani jeho chuť mi nepřijde nijak výrazná. S těmi dalšími sirupy a sladidly zkušenost nemám. Medu jsem na zoubek přišla až v posledních pár měsících, v malém množství mi nevadí, jinak v čaji mi nechutná. :)

    OdpovědětVymazat
  21. med a javorový sirup, mí favorité :)

    OdpovědětVymazat
  22. Právě včera jse si koupila agáve tak jsem zvědavá....jinak mám odzkoušený javorový :-) a med je prostě klasika :-) a určitě příště zkusím ten datlový ,hezkej článěk opět :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Máme doma javorový sirup, ale ještě jsem ho nikdy nezkusila...

    OdpovědětVymazat
  24. jee, takový článek jsem se dlouho chystala napsat, ale jak je u mě zvykem, zapomněla jsem na to :D
    Tak bych jen dodala : nekupujte si pšeničný sirup ! sladký to není skoro vůbec, kaši to neosladí, je to takový tuhý..a prostě DIVNÝ :D
    můj nejoblíbenější je z agáve, ta chuť je taková neutrální, na rozdíl od datlového, ten se mi zdá výraznější. a javorový miluju, ale kvůli ceně jsem ho sto let neměla:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám plno článků, co plánuji už týdny až měsíce :D Většinou nezapomínám, ale nechce se mi do nich nebo na ně není čas a pak mě někdo předběhne s podobým tématem :D

      No jsi už několikátá, co radí pšeničný nekupovat, tak se toho budu radši držet :)

      Vymazat
  25. Dneska jsem zrovna byla ve zdravé výživě a koukala po sirupech (budu totiž dělat opět banánové paleo lívanečky, přítel si je zamiloval, tak jsem chtěla nějaký na ně:) ). No a i když mám moc ráda javorový, v košíku mi skončil kukuřičný, asi za 55 Kč (už jsem ho i ochutnala a není vůbec špatný). Datlový jsem chtěla vzít původně, ale byl tam už poslední - načatý a ulepený :D. Tak příště. A dost mě tam zaujal i brusinkový a borůvkový sirup - tam už je tedy cena vyšší, ale myslím, že mi to stejně jednou nedá :). No a melasu mám doma už dlouho a využití nacházím horko-těžko. Tuhle jsem s ní dělala granolu, ale cítit to tam je fakt dost, uvítala bych tipy, co a jak s tou melasou pečeš, že ta divná chuť se potlačí :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brusinkové a borůvkové mě taky zaujaly, ale říkám si, jestli nebudou chutnat třeba jako nějaká ovocná šťáva...těžko říct no :)Třeb je taky někdy koupím :)

      Melasu dávám skoro do jakéhokoliv pečení - nějaké buchty prostě. Například co si ještě pamauji

      Mrkvové brownies: http://eat-withlove.blogspot.cz/2013/02/brownies-s-mrkvi-bez-mouky.html
      Zapečená celozrnná kaše: http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2013/01/pecu-varim-tvorim-podle-blogerek.html

      A do takových podboných moučníků ;)

      Vymazat
    2. Taky jsem si říkala, aby to ve finále nebyla předražená šťáva akorát...ale láká mě to aspoň zkusit, stejně to jednou v košíku přistane :D. A díky, ty brownies o víkendu zkusím :)

      Vymazat
  26. Zatím používám jenom javorový sirup a med. Ale delší dobu plánuji si koupit sirup z agáve nebo datlový, ale nikdy si na to nevzpomenu když jdu do zdravé výživy :D

    OdpovědětVymazat
  27. Můžu doporučit datlový sirup do "anglického čaje" - černý čaj, trochu mléka nebo smetany a rozpustit lžičku sirupu, je to moc dobré, já moc nesladím takže dávám jen jednu lžíci na litr čaje :)

    OdpovědětVymazat
  28. Sirupy jsem zatím ještě nikdy nezkoušela, v tomto směru nemám žádné zkušenosti. Ale moc ráda to vyzkouším a děkuji za tip. Zrovna dneska by se mi takový nějaký mls hodil. Hrozně mě v práci honila po dlouhé době mlsná na sladké, jindy bych si skočila do cukrárny přes roh (mají tam výtečné dortíky), ale byla jsem na sebe tvrdá a dala jsem si vločky s banánem a jogurtem ... sice to bylo dobré, ale ten sirup, ten by to určitě vylepšil o level výš. Zítra zaběhnu do racionálky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě, občas by si člověk měl opřát i nějaký ten "mls" navíc ;)

      Vymazat
  29. Mě vždycky odradí ta cena :-) Ale třeba místo Velikončního zajíčka si budu přát toto :-D

    http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj, sice to nesouvisí s tímto článkem, ale mám dotaz. Jaký přesně máš mixér prosím :D ? Viděla jsem fotku tvého arašídového másla na facebooku i s tím mixérem. Doma máme něco podobného, akorát průměr nádoby je o dost větší. To bude asi důvod, proč mně výroba másla trvá tak dlouho a nakonec z toho ani máslo není, jen taková drť a ještě k tomu to dlouho trvá :D. Děkuji za odpověď. R :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tyčový ponorný mixér, který má 3 nádstavce: takový ten sekací, pak šlehací a třetí je právě ta nádoba, kde jsou dole nože. V té dělám ta másla :) Objemově není moc velká. Určitě menší, než klasické mixéry :)

      Tady jsem našla i nějaké foto na netu - přesně to mám doma ;)

      http://www.pragelboedmeren.ch/wordpress/wp-content/uploads/wpsc/product_images/braun-multiquick-professional-mr-6550-mca-stabmixer.jpg

      Vymazat
  31. Mončo, prosímtě potřebuji pomoct. Jaký je rozdíl mezi 80% a 50% proteinem a který je vhodný pro začátečníka? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čím více procent, tím více obsahuje bílkovin ;) Když si koupíš 50%, tak tam budeš mít i dost sacharidů. Na druhou stranu 80% jsou z velké části bílkoviny a sacharidy minimálně. Záleží i na tvýh cílech a na tom, jak jej chceš využívat. Pokud ti jde spíše o hubnutí, tak bych doporučila více bílkovin. Sacharidy můžeš vždycky doplnit třeba nějakým ovocem ;)

      Vymazat
  32. Já sladím hlavně medem...žádné jiné tekuté sladidlo jsem nezkoušela. Ale plánuju vyskoušet datlový med!! :)

    OdpovědětVymazat
  33. U mě vede med a datlový sirup. Už jsem si koupila i pšeničný a kukuřičný a oba stojí za nic. Mají takovou divnou pachuť a hlavně mi přijde, že moc nesladí. Ája

    OdpovědětVymazat
  34. Já med třeba nesnesu. Hrozně mi vadí jeho chuť. Když jsem ho dala do fazolových brownies, vůbec mi to nechutnalo. Takže pořád peču s cukrem...ale omezuju výrazně množství. Sice si rodina stěžuje, že to není dostatečně sladké, ale mně to ani nepřijde. Zdá se mi, že během změny způsobu stravování jsem začala víc vnímat sladké. A zatím jsem zkoušela jen právě zlatý sirup, ten mám moc ráda, ale používám ho jen tak dvakrát do měsíce max. A určitě chci zkusit ten datlový a agáve :)

    OdpovědětVymazat
  35. Ahojky, máte prosím někdo zkušenost se slazením kávy sirupem z agáve nebo nějakým jiným sirupem? Sladím umělým sladidlem a chtěla bych přejít na něco zdravého. Ale např. stévie je do kávy absolutně nevhodná, chutná to opravdu strašně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zkusila kukuřičný sirup a ten je opravdu v kafi strašně hnusný, ale pak jsem zkusila datlový sirup a ten mi přijde dobrý, tak se neboj a zkus, třeba Ti to bude vyhovovat a třeba ne :)

      Vymazat
    2. Díky za tip ;) Tak jsem to nevydržla, agávový koupila a kafe osladila. A resumé? No, dobré to je, ale zdá se mi, že tam toho musím nalít docela dost, aby to tu kávu opravdu osladilo (dělám si kafe do půllitru :)). Myslím, že více než bych tam dala normálně cukru :/ A to jsem ho pořídila zejména proto, že má být skoro o polovinu sladší než cukr, a tedy by ho mělo být potřeba méně, ale mě se to teda nezdá... :/

      Vymazat
    3. Já třeba kávu nesladím vůbec, takže s tím moc neporadím. Ono je zase rozdíl dávat tekuté a sypké sladidlo, možná se člověku zdá, že toho je hodně, ale třeba toho na gramy tolik nebude ;)

      Vymazat
  36. Už delší dobu jsem o javorovém sirupu přemýšlela a dnes jsem podlehla a protože jsem trubka tak jsem si koupila sirup v Albertu a doma koukám, že až tak úžasné složení teda nemá.Ten můj má na 100ml 1392KJ a hle on je tam i cukr, takže ho budu používat občas a dnes ho zkusím do pečení a budu šetřit na druhý. Ach jo. Ani se mi ho nechce koštovat jak mám na sebe zlost.
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já myslím, že to až tak moc nevadí. Ono to velkou změnu neudělá. Ty sirupy všechny obsahují jednoduché cukry tak jako tak. Pčístě si koupíš kvalitnější, ale určitě se nemusíš bát používat ani tento ;)

      Vymazat
  37. Mě lákají, ale ceny mě většinou srazí těžce k zemi. :D Ale moc sladit nepotřebuju, většinou mi postačí ovoce nebo domácí marmeláda a občas med.

    OdpovědětVymazat
  38. datlový jsem měla a je super. hodně lidem přišel moc zajímavý. já jsem si ho dávala na chleba, nebo knäckebrot s tvarohem k snídani a bylo to vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  39. Na Agáve sirup pozor - ve velkém množství může způsobit vážné onemocnění jater. Obsahuje velké množství fruktozy. Vysvětlení zde: http://www.lidovky.cz/je-agave-sirup-omylem-zdrave-vyizivy-dw1-/dobra-chut.aspx?c=A150121_112005_dobra-chut_ape
    http://www.margit.cz/agave-sirup-omylem-zdrave-vyzivy/

    Adéla

    OdpovědětVymazat
  40. Tyhle sladidla jsou opravdu výborný hned sem si na ně zvykl

    OdpovědětVymazat
  41. Já jsem strašně dlouho nemohla najít agáve sirup. Pak jsem ho našla náhodou tady a zjistila, že ho mají i u nás v Lidlu. Takže za sebe můžu doporučit :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)