pátek 8. února 2013

Stravování podle metabolického typu - další výmysl nebo na tom opravdu něco je?

 
 Slyšeli jste někdy o stravování podle toho, jaký jste metabolický typ? Jednoduše jde o to, že každý jsme individuální a vyhovují nám jiné potraviny. Někdo z nás zvládne bez problému zpracovat bílkoviny i tučnější stravu a jinému mohou spíše vyhovovat sacharidy. Metabolický typ pak prý údajně ovlivňuje to, jakým způsobem reaguje naše tělo na určité živiny.


Já o této problematice četla již dříve. Dokonce jsem si dělala nějaké testy na zjištění mého metabolického typu. Časem jsem to ale tak nějak pustila k vodě a více se o to nezajímala. Včera jsem si však na to opět vzpomněla. Věc se má totiž tak...v poslední době mám pořád pocit hladu, i když se můj příjem pohybuje skoro okolo 9000Kj. Přes den to řeším tak, že si dám dřívěji další chod nebo větší porci. Ale co pak večer? Přistihla jsem se, že nejčastěji sahám například po arašídovém máslu nebo jiném zdroji tuků. Popřípadě po další porci nějakých bílkovin. Důvodem je to, že vím, že právě tyto potraviny mě opravdu zasytí.

Pak taky pořád přemýšlím nad Beautygloss, která se dala na paleo/primal stravu - sama potvrzuje, že kdysi měla pořád hlad, i když jedla opravdu hodně, ale co jí hlavně tuky a bílkoviny, cítí se mnohem lépe. Já se teda na čistě paleo/primal stravu dávat nehodlám, ale přimnělo mě to k zamyšlení. Co když opravdu něco jako metabolický typ existuje a moje tělo vyžaduje více tuků, bílkovin a sacharidy mu tolik nesedí?

Zavítala jsem tedy zpět na stránky, které se tímto zabývají a udělala si znovu test. A co jsem si myslela, bylo potvrzeno. Údajně opravdu jsem bílkovinový typ, který by měl mít stravu tvořenou ze 70% bílkovinami a tuky a pouze ze 30% sacharidy.

Dále cituji: Jde o metabolismus s rychlou oxidací - dokáže rychle měnit tuky a bílkoviny na energii, bývá často hladový a má rád tučná jídla. Nízkokalorické diety u těchto lidí příliš nefungují, protože u nich vzbuzují pocity únavy a nervozity.

No mám pocit, že to na mě pasuje dokonale. Nejlépe se cítím po jídle, které obsahuje více tuků (samozřejmě pokudmožno zdravějších, hamburger od Meca mi takové potěšené nepřináší) a naopak jídlo tvořeno převážně jen sacharidy mě na moc dlouho nezasytí. Z těchto důvodů jsem se rozhodla pro experiment a opět menší úpravu jídelníčku :) Nehodlám jít do extrémů a úplně vyřazovat sacharidy či nastavovat bílkoviny na hodnoty, které už nejsou zdravé. Pořád se vlezu do norem, ale poupravím to mírně podle doporučení pro proteinový metabolický typ a navíc ponechám určitý energetický deficit, aby byl jídelníček mírně hubnoucí.

Pro hubnutí se doporučuje příjem sacharidů 3-4g na 1Kg tělesné hmotnosti. Toto doporučení zvládnu zachovat, pouze použiji tu spodní hodnotu. U bílkovin se to pohybuje mezi 1,5-2,5g na 1Kg, podle pohlaví i typu cvičení. Já volím zlatý střed a zkusím 2g/1kg. No a tuky, ty vyplní ten zbytek (hurá na ořechy! :D) Ve výsledku mi pak můj nový plán vychází asi takto:
 
  • 120g bílkovin (25%)
  • 175g sacharidů (36%)
  • 80-95g tuků (okolo 40%)
  • příjem 8000-8500Kj

Ve výsledku tedy zachovám všechny živiny řekla bych v rozumné míře. Nejsem zastáncem žádného striktního omezování a myslím, že člověk by měl dodat tělu všechny živiny. Ovšem nebráním se ani té myšlence, že některé z živin tělu vyhovují více a jiné méně. No a já jsem sama zvědavá, zda na mě tato úprava bude účinkovat lépe :)

A protože jsem už věnovala hodně prostoru tomu, jak jsem tuto problematiku pojala já, nebudu se dnes rozepisovat podrobněji o dalších dvou typech. Kdo by chtěl, může si přečíst přiložené odkazy a zkusit si udělat test. Určitě se ale k tomuto tématu ještě ráda vrátím, pokud by vás taky zaujalo. Narazila jsem na něj totiž i na několika zahraničních stránkách, které mám v plánu ještě prostudovat :)


Více o metabolických typech a odkaz na test:




...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

41 komentářů :

  1. Ty jo máme stejné myšlenky, zrovna včera jsem si na toto vzpomněla a říkala jsem si, že si musím udělat ten test znovu, pač jsem zapomněla co mi tenkrát vyšlo:D:)
    Tak jsem si ho teď udělala a vyšlo mi, že jsem smíšený typ, takže tak půl napůl sacharidy a bílkoviny a asi 20% tuky. A je to pravda, v takovém poměru se opravdu stravuji:)

    OdpovědětVymazat
  2. bezva článek! :)´Taky prý jsem smíšený typ ( 50% sacharidů a 50% bílkovin a tuků) a nemusím se zabývat žádnými dietami :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to si taky musim zjistit, i kdyz se mi zdaji tyhle deleni trochu sarlatanske. Uznavam ale, ze idealni dieta ani vyvazene stravovani neexistuje, je jen treba se vyhnout extremum a zkouset s procenty hybat, dokud to nevyhovuje, a nestresovat se nejakym idealnim pomerem. Ja jim 200g sacharidu, 120-130 g bilkovin a asi 60g tuku. Vetsinou mam problem naplnit sachry, bilkoviny musim naopak krotit ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, je to zajímavé a věřím, že každý je individuální:) a na každého platí něco jiného:) akorát moc nechápu, jak sis z toho vypočítala ty gramáže.. přece na 120g sacharidu (deleno 3) bys musela vážit 40kg..asi jsem to špatně pochopila..mohla bys prosím trochu vysvětlit to počítání? děkuji!! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom jsi se překoukla, má tam napsáno 120g bílkovin, což při výpočtu 2g bílkovin na 1kg vychází na 60kg, tedy na Monču :)

      Vymazat
    2. aha, jsem blbka :D dík

      Vymazat
  5. vyšlo mi, že jsem smíšený typ, a to si myslím i sedí ( i když je potřeba ten test brát s rezervou, u některých otázek bych si nejradši nevybrala žádnou odpověď ), cítím se tak nejlíp, jinak bych měla hlad:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, nektere otazky byly zvlastni, treba kdyz do jedne moznosti zahrnuji ovoce a cukrovinky, nebo kdyz o syrech tvrdi, ze je to tezke jidlo...

      Vymazat
  6. já jsem bílkovinný, což odpovídá momentálně i tomu, že taky dlabu Paleo:)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem smíšený typ :) a to si myslim, i tak nějak sedí. Jen možná bílkovin a tuků jím málo, protože nejím maso a ani mléčné výrobky pokud nepočítám sojové či jiné náhrady, takže asi budu muset přidat oříšky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky mi vyšlo, že jsem bílkovinný typ a něco na tom určitě bude, protože sýry miluji a mléčné výrobky taky. Jakmile přijmu menší množství bílkovin nebo tuků, mám furt chutě se dojídat. Takový lehký ovocný salát nebo zelenina k večeři u mě opravdu neustojí. I svačiny potřebuji objemnější.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky mi vyšel bílkovinový :-O Tím by se leccos vysvětlovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale svým způsobem jsem ráda, je pravda že do příloh se většinou spíš nutím a stejně po nich dostanu hlad. A už si alespoň nemusím připadat divně když zdlabu najednou 300 gr tvarohu, 130 gr tuňáka a dojídám po kamarádkách v jídelně maso (výměnou za těstoviny :D)...

      Vymazat
    2. Ell! Musím s tebou souhlasit, v jídelně sním omáčku a maso, ale přílohy nechám klidně půl a vůbec mě to netrápí!

      Vymazat
  10. Moni a chtěla jsem tě poprosit jestli bys nepřidala potom nějaký jídelníček už podle toho upraveného rozvrhu prosím prosím? Pro inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, ale až za pár dní. Dneska to zkouším první den :D

      Vymazat
  11. No tak jsem si test udělala a vyšel přesně jak jsem si myslela...
    jsem smíšený typ...
    Když to zobecním tak odjakživa tvrdím, že mám ráda sladké i maso :D

    OdpovědětVymazat
  12. Jasně, lidi jsou různí, někdo je víc na maso, někdo ho nepotřebuje, někdo je víc na sladké a čokošku, někdo na chipsy..
    Ale taky si myslím, že se ty chutě a potřeby přizpůsobují životnímu stylu, když někdo má aktivitu a hodně cvičí, tak pak má třeba víc chutě na bílkoviny.. maso, sýry a tak.. aspoň já to tak teda mám :) Na druhou stranu ale s minimem tuku a sachrů mám hlad, takže já asi potřebuju od všeho dostatek.

    OdpovědětVymazat
  13. Většinou se mi tvoje články líbí ale tohle je podle mě hloupost. Když sem si chtěla udělat ten test tak hned první otázka co bych si dala k snídani ve všech třech variantách topinka?kdo tohle proboha snídá :D Navíc si myslím že jak si psala v minulém článku naše chutě se odvíjejí od toho, co zrovna jíme. Já když už dlouhodobě jím zdravě tak nebudu mít asi chuť na topinku nasáklou tukem, naopak lidi co takhle jí nebudou mít chuť na jogurt atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono jde spíš o to, že každý z nás je schopen lépe trávit jiné živiny a jiné živiny ho lépe zasytí, nedělají mu těžko apod. Samozřejmě, je to i o zvyku, ale myslím, že i na tomhle něco bude :)

      Vymazat
  14. Kazdemu určitě vyhovuje něco jiného, ale tento styl stravování je na mě jak ušitej ;) Doufám ze ti to taky něco přinese a uvidíš nejaké zmeny ;)) Jinak ja jsem si ten test ani nedělala, proste jsem na to najela a zjistila, ze mi to tak daleko víc vyhovuje, ale možna ho taky zkusím :D

    OdpovědětVymazat
  15. Pěkný článek:) Tak já jsem smíšený typ :D Ještě se vrátím k Tvému článku o pozdním Ježíšku - objednávala sis WPC 80.. Jestli si ho hodláš kupovat i nadále, nemusíš zbytečně platit poštovné, ale zajít si ho koupit do www.nutrisport.cz, je to v Ostravě. Ale samozřejmě, pokud pravidelně objednáváš z Ronnie a k tomu i jiné věci, je to zbytečné ještě někam chodit :) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, na ten obchod se musím mrknout :) Já většinou, když objednávám, tak přidávám právě víc, aby ta objednávka byla větší, když už :D A nemusela jsem platit poštovné. Ale po nějakých kamenných obchodech už jsem taky koukala, protože ne vždy potřebuji zrovna tolik věcí. takže děkuji za doporučení :)

      Vymazat
  16. něco na tom bude :)
    test si určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  17. Výborný článek! Myslim, že tohle mi strašně pomohlo, protože už delší dobu mě trápí překyselení a podobné problémy, proto stále hledám nějaké změny v jídelníčku, díky!:)

    OdpovědětVymazat
  18. 50% sachridů (uhlovodanů), 50 % bílkovin a tuků. :D Myslela jsem si to :) Jím určitě nejvíce sacharidů..:)

    OdpovědětVymazat
  19. Ani mě moc nepřekvapuje, že mi vyšel bílkovinový typ :) Asi nad tím popřemýšlím a zkusím tomu stravu uzpůsobit. Jsem zvědavá, co na to bude říkat tělo :)

    OdpovědětVymazat
  20. Vyšlo mi, že jsem smíšený typ a jsem teda ráda :D.

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem za smíšený typ taky ráda, prostě jím ráda vše a často, jen ne obří porce :D

    OdpovědětVymazat
  22. víš že máš naprostou pravdu? Já se musím přiznat, že přesně to řeším poslední dobou.
    K snídani, i do kaše si dávám okolo 30 g arašídového másla. A jsem spokojená poměrně dlouhou dobu. Zatímco když si ho nedám? Jsem hladová téměř okamžitě!
    Ale řeším problém. Podle tvého článku bych měla mít 45 g tuku (1 g - 1 kg), jenže to mi nestačí ani náhodou! Naopak sacharidy nezvládám až třeba o 90 g - a to jsem už dost přidala! Já miluju sladké, nemůžu říct že ne, ale přílohy já prostě moc nejím, cítím se po nich těžká..
    Nad paleo stravou neuvažuji (sbohem bramborám a normálnímu pečivu bych teda nemohla :D ) nicméně prostě tuky zvýším, bílkoviny klidně také a sacharidy holt nikdy perfektní mít nebudu.
    A ještě jeden příklad. Včera po večeři jsem byla naštvaná a snědla jsem celou čokoládu. Nejen že jsem nemohla usnout, v 11 nebo 12 jsem ještě k tomu dostala ukrutný hlad a musela jsem se napít mléka.
    PS. v testech mi vyšel bílkovinový typ, takže tím se to všechno potvrzuje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se těch tuků nebála, v tomto případě není třeba hledět na to pravidlo. Já už mám teď tuků taky tak 1,5g na 1Kg váhy ;)

      Vymazat
  23. Ten test jsem si dělala už před hodně dlouhou dobou a vyšel mi sacharidový typ a kupodivu to na mě docela sedí a hlad teda nemám a jím třikrát denně většinou. Jenom jsem vynechala jídlo po kterém mám hlad jako je pečivo a živočišné výrobky a hned je mi lépe, takže za zkoušku to stojí.

    OdpovědětVymazat
  24. Vyšlo mi, že jsem smíšený typ, ale moc bych tomu nevěřila. :D Moje tělo potřebuje nejvíc sacharidů, pak bílkovin a tuků asi nejméně, tuky mi nedělají moc dobře.

    OdpovědětVymazat
  25. ty si to snad nacasovala tenhle clanek primo pro me:)taky mi vysel bilkovinovy typ teda.A musim rict ze tak nak posledni mesic sem premyslela(a to trosku i resila) o dalsi uprave sveho jidelnicku,jako ze jeste hejbnu sacharidama a pridam tu energii k tukum, bala sem se toho(ze kdyz si dam treba k snidani min vlocek do kase a pridam burakovy maslo budu mit hlad) a ono nic je to lepsi.takze se do toho teda pustim dukladneji.co sem si to tak predbezne spocitala vychazi mi to cca jako tobe(procenta i prijem)jen mam jinou vahu takze g/kg u me budou jiny,ale jinak je to dost podobne.
    jinak sem taky koukala na princip palea a nevim me osobne se to nelibi a nejsem si jista jestli tenhle styl nenadela do budoucna vic paseky nez uzitku:P ale kazdyho vec.takze diky za inspirativni clanek:) effi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak dnes mam za sebou skoro druhy den upravy zivin kdy sem pridala tuky(ty zdrave) na ukor sacharidu a musim rict sem zatim sem nadsena jak sem furt syta,ja ktera se tesila na kazdy nasledujici jidlo mam dost:P musela sem se temer do kazdyho jidla nutit(jako ze uz je cas jist) a pritom energwticky prijem mam stejny. tak dam tomu mesic dva a uvidim jaky to bude mit vliv na moje telo a podle toho popripade zmenim,necham:)

      Vymazat
    2. Tak to je super! :) Já to tak hlídala 2 dny, ale stejně jsem měla pořád skoro stejně hlad :-/ Tak teď jsem si zase trochu i ty sacharidy vrátila, ale nevím no... Mám pocit, že po jakémkoliv jídle, co má víc sacharidů úplně cítím jak mi jakoby ten cukr vylítne nahoru a mám pocit "něco bych si ještě dala", i když zrovna dojím. Což po tučnějším jídle tolik nemám... Nechci teď už moc počítat, ale asi taky přecejenom zařadím těch tuků více. Musím najít nějakou tu správnou hranici pro sebe :)

      Vymazat
    3. tak ja si jidlo posledni cca rok hazim na stobu do tabulek, na jejich semaforky prdim,jen se mi libi ten prehled jakej tam je takze pocitam a me to nedela nak problem, rikam uvidim do budoucna jak se s tim zvysenim tuku poperu. kazdopadne vim ze po vic sacharidech byvam takova natekla jakoby tak snad nebudu po vic tukach rozkydla:P

      Vymazat
    4. Já myslím, že ne, pokud to museš mít pohlídané kaloricky ;)

      Vymazat
    5. tak prvni tyden za mnou:)a musim rict v pohode,co se tyka navyseni tuku zadny nasledky naopak ubrani sachru a letelo to dolu o 1,3kg coz je moc(hlavne mym cilen neni zhubnout..)takze ja tomu dam jeste tento tyden(s tim jak je to ted) a prehodnotim prijem ale u pomeru zivin(vyssi tuky a bilkoviny a nizsi sachry)zustanu, zatim mi to vyhovuje bo me to lip zasyti a citim se lip.no bude to jeste asi dost experimentovani ale ja se s tim poperu.

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)