čtvrtek 4. dubna 2013

Chcete být šťastní? Hoďte váhu i metr do kouta!

Asi trošku "emo" fotka, ale zato dokonale výstižná.
 Dneska to bude opět k tématu, které je v poslední době pořád všeude omílané (ale to je jenom dobře!). Jak ale pořád říkám, opakování je matka moudrosti, a proto klidně tohle téma vytáhnu znovu :) To, že bychom se neměli tolik upínat k číslům na váze, už je dnes celkem rozšířený názor. Už víme, že váha vůbec, ale vůbec nemusí být objektivní a často se s námi mrcha nekamarádí a naschvál nám ukazuje čísla, která nechceme vidět :) To víme. Já se vás ale dnes pokusím přesvědčit, abyste se vykašlali třeba i na takový metr nebo chytré váhy měřící poměr tuků a svalů.


A proč to? Všichni přece říkají, že váha objektivní nemusí být (můžeme přibírat svaly, zadržovat vodu apod.), a proto si máme vzít na měření našich změn a pokroků právě metr! Anebo si koupit domů váhu, co nám změří tuky, svaly a sledovat pokroky tímto způsobem. No, pokud opravdu mermomocí musíte své pokroky měřit, do toho. Určitě je to lepší varianta než jenom sledování kilogramů na váze. Já však úplně odsunula všechny tyhle měřící přístroje, nástroje i metr a osobně je mi bez nich prostě mnohem lépe :)

Ono je to super, pokud se pravidelně měříte, vážíte a vidíte změny. Pak máte radost, máte důkaz, že vaše dřina se vyplácí a těšíte se na další vážení. Úbytek je pro nás jakousi odměnou za odvedenou "práci". No jo, jenže co se stane, když tam najednou úbytky nejsou? A co teprv, když se čísla zvětší? Myslím si, že většina z nás bude zklamaná, naštvaná a budeme mít pocit, že všechno děláme špatně. A třeba si vůbec nevšimneme, že ty změny tam jsou. To jenom my je přehlížíme, protože jsme zaslepení tím, co ukazuje váha/metr.

Ano, i ten metr občas nemusí být nejlepší kamarád :) Pokud nehubnete desítky kilogramů a jde vám pouze o shození posledních špíčků, nemusí být centrimetrové úbytky tak razantní, aby byly jasně měřitelné. Stačí při měření trošku posunout metr a už můžete mít klidně centimetrovou odchylku! A stejně jako nemusí být objektivní sledování úbytku kilogramů na váze z důvodu nárůstu svalů, i u měření se mohou svaly jaksik projevit. Jem možné, že zhubnete tuky, ale pokud budete zároveň posilovat a naberete nějaké svaly, může obvod zůstat podobný. Odměnou však bude krásně zpevněné a vytvarované tělo :)

Já to například vidím na svých stehnech. Když jsem si náhodou změřila jejich obvod, zjistila jsem, že tam nikdy žádný velký úbytek nebyl. Ale rozdíl nastal v tom, že nyní jsem s nimi dnes již skoro spokojená (pořád je co zlepšovat, ale dřív jsem je vyloženě nesnášela!) a líbí se mi, že jsou pevné a mají nějaký tvar.

Třeba tahle slečna taky asi nebude mít přes stehna 50cm, ale vypadají snad nějak tlustě? Neřekla bych :)


A domácí váhy na měření tuků? No hlavním důvodem proč ani ty NE je to, že takové měření určitě není moc věrohodné a spíše je nastaveno tak, aby určovalo nějaké průměrné hodnoty.

Já už dávno zahodila váhu (klasickou i tu "speciální"), i metr. Tyto rádoby pomocníky na měření vytáhnu opravdu výjimečně. Hlavním důvodem bylo asi to, že se mi nelíbilo, co ukazují, i když já jsem se cítila prostě lépe a změny jsem viděla (jojo, když se mi něco nelíbí, tak se toho prostě zbavím! :D). Kdysi jsem si prošla kolotočem hladovek, kdy jsem se váhou stresovala až moc a nepotřebuji, aby mi čísla neustále řídila život :) A myslím, že uvědomit si tohle a přestat řešit, zda máte nebo nemáte 55Kg, velikost 36 a míry 90-60-90, je opravdu cestou k tomu být konečně šťastnější a spokojenější :)

Řiďte se pocity, mrkněte do zrcadla, všímejte si rozdílů v tom, jak vám sedí oblečení. Občas si klidně na tu váhu vlezte nebo vemte do ruky metr, když to musí být. Abyste měli zhruba přehled, proč ne. Ale nenechte to zajít tak daleko, že se kvůli těm pitomým číslům začnete cítit špatně, ve stresu nebo vám dokonce zkazí dobrou náladu či dobrý pocit ze sebe samých.

Vždycky je mi líto, když holky píšou, jak si byly jisté, že zhubly, ale metr i váha neukázaly ani Ň. A samozřejmě je to vždycky zklame. Ale není právě ten pocit právě to, o co nám jde? Cítíme se lépe, hubeněji, ale protože váha nebo metr to neukáže, tak to neplatí? Podle mě právě ta spokojenost a to, že se vidíme v lepším světle je to, o co by nám mělo jít prvotně! Co myslíte? :)





...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

65 komentářů :

  1. přesně tak, souhlasím s tebou na slovo přesně ;) já se nevážím teda vůbec, maximálně tak u doktorů a řídím se jen svým vlastním pocitem :))

    OdpovědětVymazat
  2. nejdůležitější je, jak se cítíme :) ať jsou čísla jaká chtějí! napsala jsi to opět moc hezky :)


    OdpovědětVymazat
  3. Svatá pravda! :D k Vánocům jsem dostala speciální váhu, který mi změří snad i nezměřitelné, ale od tý doby jsem na ní byla tak dvakrát a to ještě o svátcích vánočních, protože jsem jí chtěla zkusit :D teď je zaprášená v koupelně a až si budu chtít zkazit náladu, zkazím si jí sama, nepotřebuju, aby to dělala za mě :D hezký a pravdivý článek! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Já s tebou také souhlasím.. Ale zas "jak se řiká" zvyk je železná košile.. a pro mě třeba to vážení je takový ranní zvyk :-D ale nijak mě to nerozhodí, když je to čísílko větší :-)

    OdpovědětVymazat
  5. súhlasím, ja som sa na váhu vykašľala už dávno a meter tiež nepoužívam, stačí mi, že tie zmeny vidím v zrkadle a že pravidelne cvičím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nelze než souhlasit...
    Než jsem začala v červenci nějak cvičit, měla jsem permanentně cca 56 kilo (a já blbá si připadala,a že je to moc). Teď mám o nějakých 12 kilo víc (taky to nechápu, jak jsem to dokázala tak enormě rychle nabrat :D a to ani nemám dojem, že bych jedla nějak extra špatně... rozhodně jsem se snažila jíst zdravějci než kdykoliv dřív...), vypadám furt zhruba stejně, oblečení nosím stejné (jen jedny rifle už mi nejsou, zbytek kalhot bez problémů), vypadám líp... Nechápu to číslo, ale váze se už vyhejbám, co to dá, dycky mi jen ukáže x kilo navíc, a já z toho mám akorát naprosto na nic náladu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak 12 kilo je slušný přírůstek! Ale pokud se cítíš dobře a vypadáš lépe, tak to budou i svaly, což je super ;)

      Vymazat
    2. ale už to zvolna začíná jít dolů, naštěstí :D

      Vymazat
  7. Krásně napsáno a pravdivé...
    Já speciální váhu mám, lezu na ni 1x za měsíc, abych měla lehce přehled, měřím se taky jednou za měsíc, ale s tím se taky jednou a měsíc vyfotím a pak porovnávám změny...

    Cítím se líp, co nechci řešit váhu a zakazuju si vyčítat to, že jsem si dala něco co, bych neměla a nebo tak... je to všechno v hlavě ne ve velikosti oblečení, nebo postavy, ale všechno je to v hlavě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Dělání fotek je skvělé na porovnávání pokroků. A jak říkáš, všechno je to v hlavě, ta psychika je prostě zrádná! :)

      Vymazat
  8. Já si myslím, že pokud už chce někdo porovnávat nějaké změny, tak je nejlepší se pořádně fotit. Je to lepší než váha i metr, protože je to objektivní, člověk to má před sebou, může si fotografie porovnávat bez jakýchkoliv čísel.
    Upřímně se vždy usmívám u příspěvků slečen, které zdůrazňují, kolik cm shodily přes břicho, stehna, paže. Prostě bych asi neměla na to, abych se furt přeměřovala, i když nepopírám, že někdy jen tak ze zvědavosti metr nevytáhnu. :)) Každopádně mně se třeba ty cm vůbec nehýbají, ovšem když mrknu do zrcadla, tak vidím, jak svaly začínají vykukovat. Totéž s váhou. Ještě v lednu jsem měla 65 kilo, teď už mi váha ukazuje okolo 67-68 kg, ale nehroutím se z toho, protože v zrcadle prostě žádná kila navíc nevidím.
    Je pravda, že občas mě to trošku stresuje, přeci jen je ta váha prostě taková zažitá, takže když jsem na ni prvně stoupla a viděla +/- 2 až 3 kila nahoře, tak jsem se trošku zděsila. Každopádně tu váhu budu muset už někam schovat, máme ji v koupelně, takže na ni stoupám co chvíla. :D Ale to spíš ze zvyku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to trvalo, než jsem se odnaučila vážit se - a teď už si na to ani nevzpomenu a to tu váhu mám taky v koupelně. A když už si vzpomenu, tak se mi na ní nechce :D Jak píšeš i ty, váha mi ukazuje více, centimetry se nehýbou, ale změny tam jsou. Takže je zbytečné se těmi čísli nějak moc řídit no :) Nejlepší je focení, tam to člověk vidí krásně, má aspoň všechno zdokumentované a může pak být na sebe náležitě pyšný, když si ty fotky prochází! :)

      Vymazat
  9. moc pěkný článek..je pravda že váha je náš nepřítel tedy pro mě :D nerada se vážim ale raději se dívám a sleduji změny v zrcadle:)Kájušenka

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkně napsané a máš naprostou pravdu :) Já jsem se dřív vážila jednout týdně vždycky ráno (to bylo za dob kdy jsem chtěla zhubnout) a když byl úbytek ten den jsem to přepískla s jídlem, protože jsem si to prostě "zasloužila" a když nebyl tak to dopadlo stejně protože jsem měla pocit že nic nemá smysl :D Teď jsem jenom ráda za to,že se nám váha pokazila a já se naposledy vážila v prosinci. A žiju? Ano žiju a je mi fajn :) Příští týden jdu na preventivku takže od doktorky to číslo stejně zjistím a pak to další rok nepotřebuju vědět :D A centimetry.. občas udělám kontrolní měření ale když chcu tak to dokážu až o 3cm posunout takže taky zbytečné :D Že jsem od loňska zhubla jsem poznala podle volných letních věcí, ale doufám, že rifle které mi teď jsou akorát, ze mě nikdy nespadnou :) A toto jsou tak jediné moje kontroly. Jsem prostě spokojená, jdu kolem zrcadla a řeknu si "to mám pěkný zadek" :D Jediné co mi vadí jsou větší lýtka, ale s tím se člověk musí smířit, to se totiž nedá ovlivnit. Pořád lepší než nějaká párátka a teď už je začínám mít ráda a miluju ty svaly na nich když stojím na špičkách :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, st ěmi centimetry jsem to mívala podobně - jsem si říkala: "Žádný úbytek? Tak třeba jsem to měřila tady více dole, tady by pak úbytek byl." Takže takové měření/neměření no :D

      Svaly na lýtkách mám taky větší, ale myslím, že to není žádný tragédie. Stejně jako ty pak ráda kouknu, jak jdou vidět ty svaly v zrcadle :D

      Vymazat
  11. Moc hezký článek, já se od jakživa trápím svými stehny.. kolik máš přes ně cm? Já totiž dost, ale je pravda, že co cvičím jsou o trochu hezčí, nicméně myslím, že s nima budu mít problém vždycky :D moje nohy jsou takový.. horolezecký :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No těžko říct, když se neměřím :D Ale myslím, že poslední, co si pamatuji a co jsem si někde zapisovala bylo kolem 55cm :)

      Vymazat
  12. já jsem už vážit přestala, měřila jsem se akorát teď než jsme začala cvičit 30 days shred, abych viděla eventuelně nějaké změny. Ale spíš to člověk prostě vidí, cítí, že se s jeho tělem něco děje, mění.

    OdpovědětVymazat
  13. Přesně moje slova už jsem se nevážila a neměřila ani nepamatuju. A kalhoty jsou někdy taky svině :D Poslední dobou se mi zpevnil a "vyklenul" zadek a hle, už jsou taky těsné a přitom ten zadek vypadá mnohem lépe :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, tak v tomto případě jsou taky kalhoty horším měřítkem no :D Pak už jenom to zrcadlo a vlastní pocit! Ale když jde o zpevnění zadku, tak se ty těsnější kalhoty dají akceptovat! :D

      Vymazat
  14. Já se naposledy vážila asi před měsícem. Kde jsou ty doby, kdy jsem se vážila každé ráno i večer? Úplně si pamatuju, jak mě to hrozně ovliňovalo - když tam bylo nižší číslo, byla jsem happy, když vyšší (i jen o pár gramů), tak jsem byla naštvaná a ten den jedla o hodně míň. Naštěstí to teď vůbec neřeším, jsem ráda, že přibírám a jsem konečně spokojená s pohledem do zrcadla. Měření provádím tak každý měsíc, abych se ujistila, že ty svalíky rostou a jestli nemám nějak změnit cvičení :) Jak už bylo hodněkrát nademnou napsáno - krásný článek, moc se ti povedl :) Slečna na fotce má stehna úplně super, takový bych taky chtěla - musím na nich nabrat! :D A jinak mi trochu vrtá hlavu jak ''jsi zahodila váhu'' :DD Popiš mi to, prosíím! Kam jsi ji hodila? :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každé ráno a večer? Tak to je vážně dost no :D Hlavně, že teď už to bereš jinak! :)

      Jak jsem zahodila váhu? No tak doslova to asi nebude :D I když pamatuji si na jeden případ - jsem se kdysi v mém "neustále-se-vážícím" období naštvala, otevřela jsem úložný prostor od postele a váhu tam fat hodila :D No...za pár dní jsem šla pro ní zpátky, prostě moje blbost no. Teď jsem váhu přemístila akorát z pokoje do koupelny, ať mi tu nezavazí :D A už si na ni ani nevzpomenu - a když jo, tak na ní stejně většinou nelezu :)

      Vymazat
  15. Jééé, já se nevážila už takovou dobu..možná bych to měla zkusit..Ale ještě se naštvu, takže radši ne..Teď už začínám být opět spokojená, tak to nebudu kazit..:D

    OdpovědětVymazat
  16. moc pěkný článek, pro mě jako dělaný! Já jsem právě ten závislák na váze a řekla bych, že mi to číslo dost ovlivňuje moji náladu. Snažím se toho už několik let zbavit a zatím mi to nejde. Moje mamka si to vyčítá, že mi dala špatný vzor. Denně se totiž vážila celý život. Ale máš naprostou pravdu, je čas s tím skoncovat! :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Neznám holku, která by byla spokojená se svýma mírama, ale je důležitý, aby jsme se smířily sami se sebou - se svejma tvarama a proporcema. Protože nikdo se nemůže vejít přesně do tabulek, to by nemoh dělat nic jinýho :D. Měla jsem babičku, která prý měla velkej zadek, široký boky a pas, ale uměla to tak podat, že jí to každej záviděl.. To, jestli se dokážeme se sebou spokojit, je podle mě mnohem důležitější než to, jestli se vejdeme do tabulek..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím :) Pokud jsme se sebou spokojená, máme se rádi, tak z nás vyzařuje mnohem větší sebevědomí, než pokud máme "tabulkové" míry, ale spokojené stejně nejsme. Důležité je, abych prostě své tělo měli rády, pak ho dokážeme "prodat" za všech okolností :)

      Vymazat
  18. Krasnej clanek a naprosto souhlasim. Sice jeste furt patrim mezi ty co obcas jeste na tu vahu vlezou, ale uz spis jen tak sporadicky. Rozhodne me ale dnes uz nevyvede z rovnovahy a nezkazi den ze tam mam o kilo vic nebo nezlepsi naladu ze tam je o kilo min:) no a co se tyka mereni, to uz sem taky vzdala bo kdyz sem nekdy v lete zacala cvicit nechala sem se zmerit a pak sem po mesicich cviceni zjistila ze miry mam skoro ty sami( napr. Pres biceps mam +- stejne pritom mam ruce uplne jiny vyrysovany uz tam neni ta vytahana kuze...) takze i na mereni prdim. Takze fakt se na to holky vyprdnete a radsi se juknete do zrcadla na ty zmeny, bo si udelejte fotky( tam to clovek vidi perfektne) . A jak rika nikki ve finale jde preci o objem ne o cislo to na cele napsany nemame:) a kdyz budu vypadat jako zuzka pro me za me at vaha ukazuje klidne 90 kg:D

    OdpovědětVymazat
  19. Máma vždycky říká, že se nemá cenu vážit, že je důležité, jak vypadáš... Podle toho se řídím a mým hlavním ukazatelem je to, jak se vejdu do oblečení. Což mě moc neuklidňuje, protože i přes cvičení mi z kalhot, které mi ještě před dvěma lety byly, teď lezou "špeky" :-(. Takže spokojená nejsem.

    OdpovědětVymazat
  20. Napsala jsi to přesně tak, jak to poslední dobou cítím i já. Na váhu vlezu ojediněle a metr jsem už "pověsila na hřebík" - když se to změří jen maličko někde jinde a betr třeba trochu uhne, tak jsem hnedka měla takové divné pocity a říkala si, co to jako má znamenat? Takže teď váha (po zkušenosti s přibíráním) i metr jsou mi někde :D a mně je dobře. Nejdůležištější pro mě je to, že se cítím čím dál lépe za celé tohle moje období a jsem relativně spokojená. To oblečení mě taky moc neuklidňuje, přeci jenom cítím rozdíl 4 kil, kalhoty už nevisí, ale sedí normálně. Aspoň je nemusím vyhodit, no :D

    OdpovědětVymazat
  21. Já to zase vidím úplně z jiné strany. Mám doma tu speciální váhu, co měří tuk i svaly a podobně, už jsem o tom psala článek na svém blogu http://www.zdravejim.cz/2013/03/osobni-vaha.html
    Někdy se vám může stát, třeba jako mně, že ačkoli hubnete, tak v zrcadle to prostě nevidíte. Pokud sportujete, tak měřit např. obvod rukou nebo stehen je hloupost, protože obvod může trochu růst i se svaly, jako v mém případě. Navíc to hubnutí, pokud je pozvolné a zdravé, nemusí hned vidět ani vaši blízcí, kdyý vás vidí každý den, přijde jim za změna hodně pomalá. A tak dodržování jídelníčku a hubnutí může být časem frustrující, pokud ty změny nevidíte. A k tomu má ta váha pomoci. Ukáže ten reálný úbytek/příbytek. Potom teprv můžete rozpoznat, jestli třeba neděláte něco špatně - jíte moc nebo málo, málo sportujete a podobně! Já vím, že ty výsledky nemusí být přesné (proto je dobré jednou za čas navštívit výživového poradce a ten má lepší přístroje na měření). Ale pro domácí zjištění aktuálního stavu jednou za týden nebo za dva týdny je to dobré. A musím říct, že výsledky na mojí váze opravdu odpovídají skutečnosti. Ale samozřejmě to nemusí platit u "speciální" váhy za pár kaček. Ve fitku mi říkali, že pod cenu 1500Kč nemá cenu u těchto vah jít. A doporučují se docela speciální váhy Tanita. Takže tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidis a ja taky mam tu "specialni"vahu a presto kdyz sem se loni nechala premerit na bodystatu neodpovidalo to...podle me tyhle stoupaci vahy nejsou schopny zmerit kompletne celyho cloveka(to by musela mit i snimac na vrsek/ruce).

      Vymazat
    2. Měří to tím způsobem, že to do těla vyšle slabý elektrický impuls, který se v různých tkáních šíří různě rychle. Kvalita může být opravdu velmi různá, možná jsi měla nějakou horší. U mě ty výsledky odpovídají i tomu, co naměřila výživová poradkyně, i tomu, jak vypadám.

      Vymazat
  22. Souhlasím s tebou, když jsem minulé léto chtěla shodit nějaké to kilíčko do plavek, úplně jsem se na vážení vykašlala, no a metr ten já do ruky ani neberu a je fakt, že nejlépe jsem poznala na těsnějším oblečení že hubnu. Najednou bylo o moc volnější, některé kalhoty mi v pase plandaly a to byl úspěch, cítit to sama na sobě a ne trávit čas měřením a vážením, já na tohle taky nejsem. Není nad osobní pocit! :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Já se zrovna dnes zvážila, snad po měsíci. Pořád pro mě má "TO ČÍSLO" velkou váhu. Vím, že je to takový můj blud, ale tak dlouho jsem v tom žila, že není lehké úplně zapomenout. Každopádně váha mě potěšila, takže ji zase na nějakou dobu hážu do kouta, ať se na ni pěkně práší.

    OdpovědětVymazat
  24. Joo...souhlas je určitě dobré mít ta čísla "na háku", ale sama za sebe vím, že
    dobré to jednou za čas "vočeknout", páč člověk (já určitě)po nějakém čase, když je se sebou jakž takž spokojený...začne být benovolentní (ani né tak ve
    cvičení, ale spíš v jídle)...sem tam si dopřeje, ale furt si říká, že je to
    dobrý, dobrý...oblečení mi furt je...ale když člověk nenosí oblečení úplně
    ťip ťop na tělo, tak ony se tam ty 4 kilíčka nenápadně vcucnou.
    Docela dobrý je..a dělá to většina blogerek....se pravidelně fotit v plavkách.
    Řiká se sice, že fotky přidávaj, ale je to každopádně jiný úhel pohledu...zkrátka realita a občas dost drsná(live-nakrucování před zrcadlem si můžeme snadno "okecat").
    Toť můj osobní výlev k tomuto tématu :))))
    Zdárec párec :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, to je taky fakt no :) Taky se mi někdy stane, že povolím víc než bych měla a říkám si, že je to pořád dobrý. A pak najednou kouknu do zrcadla a ono to dobrý není :D Ale troška disciplíny to pak většinou spraví. Ale tak zase to beru, že to je přirozené pookud to není 5-10Kg. Nějaké odhadem 2kg výkyvy jsou podle mě běžné :)

      Vymazat
  25. Děkuji za pěkný článek.
    Víc bych takových potřebovala, klidně i 3x do týdne. Je totiž přesně o mě.
    Momentálně přecházím z "redukce na udržování" a musím přiznat, že je to pro mě psychicky náročné období. Až se sama divím, střídaji se u mě pocity od zděšení tohle všechno mám sníst, po tohle všechno můžu sníst, to je nějaký nesmysl to musí zákonitě přibrat, až po to je paráda co si můžu všechno dopřát... Dneska ráno jsem to už nevydržela a mazala na váhu a pro metr. A světe div se, beze změn - nic se nestalo, nepřibrala jsem :) No a protože jsem tak trochu pako tak hned další co mě napadlo, tak fajn když už je to beze změn tak raději bych už neměla přidávat (ještě chci navýšit asi o 1200KJ - momentálně jedu cca 8200Kj a měla bych mít asi 9400KJ). Přitom můžu říct že se cítím líp a líp se mi cvičí a to jsem zatím zvedla jen asi o 400KJ a hlavně na sacharidech.
    Prostě mě překvapují ty pocity okolo a snažím se si sama sobě říct že je všechno ok a že prostě tělo když už je takhle pěkně rozjetý tak je to v pohodě...
    Taky bych už se chtěla naučit mít to všechno v oku a dělat to s větší lehkostí a nemuset už nad tím tak moc přemýšlet. Váhu kuchyňskou i osobní svázat metrem a zahodit je. Ale říkám si že jakmile přendu plně do udržování tak už to snad pude víc samo, ale dokud s tím hýbu tak aspoň tu kuchyňskou potřebuju (i když už ne tak moc jak na úplném začátku).

    Takže ještě jednou děkuji a víc takových článku.
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mívám dosti podobné pocity. Ve fázi udržování jsem již delší čas, ale stejně se váhy (jak kuchyňské, tak osobní) držím jako klíště:-) - prostě ta čísla jsou pro mě stále hodně směrodatná. Doufám, že se od toho jednou dostatečně odprostím a budu brát vše více s nadhledem. Zkušenosti ostatních mě usvědčují v tom, že to jde :-) Díky, M.

      Vymazat
  26. Jak říkáš .. stejně je to všechno jen v hlavě ..

    OdpovědětVymazat
  27. Já sice na váhu lezu, ale připouštím si velké odchylky až kolem 1,5 kg :D A to pak přemýšlím, jestli to má smysl, ale něco orientačního potřebuji.
    Taky jsem fanoušek fotek, do nich napíšu všechno. Míry, váhu, datum, příjem.
    Ale nejvíc ze všeho se mi nejlíp posuzuje podle RIFLÍ, které jsem si koupia ještě předtím, než jsem začala cvičit a vždy po měsíci programu cítím, jak mi padají, i přesně KDE . Hlavně menší boky, kde byl nic jen čistý tuk. Bylo to snad poprvé, kdy jsem byla ráda, že si musím každou chvilku vytahovat kalhoty, protože mi padaly. :D

    OdpovědětVymazat
  28. Super článok ako vždy a úplne s ním súhlasím. Včera som sa zo srandy postavila na váhu prvykrát tohto roku a od decembra mám 3 kila nahore, čo ma rozosmialo, pretože sa cítim omnoho lepšie a pevnejšie a aj keby sa mnoho dievčat v mojom veku z mojej váhy zhrozilo, ja som spokojná a naučila som sa takýmto "kazičom dňa" už dávnejšie vyhýbať :)
    Inak k spevneniu zadku a stehien viem povedať taktiež svoje a o číslo väčšie nohavice museli prísť :) Avšak nahá v spodnej bielizni vyzerám 100% lepšie. Najdôležitejšie ako vždy, je byť spokojná sama so sebou :)

    OdpovědětVymazat
  29. Moc hezký článek. Já jsem třeba ten případ kdy nepotřebuju nějak razantně hubnout, ale jen trochu ubrat ty poslední zbytky a pak už se jen zpevňovat. Váhu neřeším, tu ani doma nemám, jen když se jednou za rok zvážím u doktorky, výjimečně u babičky. Jen ten metr mi pořád dělá společnost, ale taky ho nejspíš odhodím :)

    OdpovědětVymazat
  30. Je to nějakou chvíli, co mi došla baterka v domácí váze. Dříve jsem z toho měla rutinu, se vážit aspoň jednou za týden, teď jsem na ni nebyla už nějaký pátek a a ni mi to nechybí. Oblečení a zrdcadlo jsou nejelepší rádcové;)

    OdpovědětVymazat
  31. Máš pravdu, ale někdy člověk potřebuje nějaké měřítko, něco, od čeho se může odpíchnout, když vlastní hlava a pohled selžou...

    OdpovědětVymazat
  32. Můj poznatek a skušenost je ta, že pokud se nevážím a nemĕřím, tak pak jsem nemile překvapená. Mám pár kilo nahoře a uložený tuk v tĕle a to už opravdu nechci absolvovat, takže se radĕji pravidelnĕ kontroluji a nehroutím se když mám o kilo více, jen si to zase pĕknĕ srovnám , abych se udržovala v kondici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to znam, taky jsem se rozhodla nevazit, vydrzela jsem to pres mesic.. jen obcas jsem se premerovala a tak jsem se teda zvazila po dlouhe dobe a skoro 4 kg vic... andrea

      Vymazat
    2. Pokud se tuk ukládá rovnoměrně, tak člověk ani nic nepozná a pak když je to viditelné tak má 10 kg nahoře - to je má zkušenost z let dávno minulých. :-)

      Vymazat
  33. naprosto souhlasím :) už dlouho máme ve váze vybitou baterku, a novou ani kupovat nechci, ta čísla neříkají vůbec nic....a ani se neměřím, teda jen když jsem se třeba přihlašovala do nějaké agentury pro hostesky, kde to chtěli...:D stačí mi, že jsem celkem spokojená ( no dobře, někdy taky ne a pořádně nadávám :D ) a nosím normální velikosti oblečení :)

    OdpovědětVymazat
  34. no tak ja jsem tedka na novym stravovacim rezimu pribrala na 2 kila na 51,5 a jsem z toho nestastna, jsem tam, kde jsem loni zacinala, ale vlezu se do vsech kalhot, i do tech, co mi nebyly, kdyz jsem mela 49kilo:-)) zmeny ja nevidim zadne, protoze se vidim kazdy den- nekolikrat:-))
    ale po cviceni se citim lip vzdycky, takze aspon tak:-))
    melanie

    OdpovědětVymazat
  35. S touhle myšlenkou se pomalu ztotožňuji. Sem tam se asi ještě změřím/zvážím, ale jinak se na to vykašlu. Cíím se bez toho líp. :D A když jsem sledovala čísla, měla jsem pocit, že mě to svazuje a byla jsem pěkně naštvaná. :D Prostě se mi ty věci nelíbí, měli by je zakázat! :D

    OdpovědětVymazat
  36. přesně, od té doby, co se vážím jen asi 1x za 3 měsíce, se cítím mnohem svobodnější a spokojenější :) s postavou i mírami jsem spokojená, ale pohled na váhu pro mě byl akorát rána pro moje sebevědomí :D řídím se tím, co vidím v zrcadle a oblečením, na váhu už kašlu :)

    OdpovědětVymazat
  37. souhlasím, naprosto.. třeba ted řeším problém, že už nemám 45 kg ale víc, cm se nijak nehýbou ale přitom já cítím že mám pevnější stehna, zadek a silnější ruce
    takže na všechno kašlu na váhu nestoupnu jen tak (akorát mě ted čeká vážení u doktora, to mě trochu nervuje) a budu prostě cvičit co se dá! :)

    OdpovědětVymazat
  38. Moc pěkný článek, asi bych se nad sebou měla zamyslet, já na té váze a mírách furt nějak lpím a je fakt, že mě to celkem stresuje :/

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj :) jen ti chci říct, že tě sleduji už od dob kdy jsi byla ještě na blogu a nesmírně obdivuji kam si se dostala! Jsi úžasnou motivací :) jinak opět sem taky začala s blogování s blogger se ještě seznamuji ale chci rozjet vlastní blog tak kdyby ses chtěla někdy stavit :)

    OdpovědětVymazat
  40. Přesně jak jsi psala. Taky jsem se dřív, každý týden, vážila,měřila.. z klesajících hodnot jsem byla nadšená, pak to stouplo a já jsem byla úplně nešťastná..teď už se snažím s metrem a váhou nekamarádit..radši!:)

    OdpovědětVymazat
  41. Já mám takovou prosbu, bazál mám 6700 a docela se trápím, kolik toho můžu či nemůžu sníst, čtu tvoje články pro uklidnění a chtěla bych se zeptat. Výdej mám obvykle 1500-2300 kj, Kolik kj by jsi mi doporučila sníst? Teď většinou jím více tuků a zmenšuji si sacharidy.. Budu ráda, když mi odpovíš a poradíš:)) Děkuju:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že okolo 7500 by mohlo být dobré ;)

      Vymazat
    2. Děkuju Ti moc! Já právě občas sním 9000 kj, ale samozřejmě cvičím, to je v pohodě či ne?:-)

      Vymazat
    3. To je úplně v pohodě ;) Těch 7500 jsem samořejmě myslela jako na hubnutí :)

      Vymazat
    4. Ano, ano. O to mi šlo. Díky moc!:-) A ještě jedna otázečka, promiň:-) když v aktivnější dny sním až 8500.. Je to pro hubnutí ok? Chodím na spinning a to mám pak celý den hlad:DD

      Vymazat
    5. Určitě je to OK - právě, že je to dobře. Když seš aktivnější, je třeba jíst víc ;)

      Vymazat
    6. Jseš zlatá! Moc ti děkuji!:)))

      Vymazat
  42. Naprosto s tebou souhlasím. :) Sama jsem spíše ta, kdo chce shodit jen drobné špíčky, trochu se vytvarovat a celkově se cítit ve svém těle lépe (silněji a průžněji). Ale samozřejmě jsem začala tím, že jsem se vážila a měřila. A po nějaké době, kdy jsem opravdu cítila rozdíl (moje tělo bylo prostě zdravější) jsem stoupla na váhu a ejhle víc jak půl kilo jsem přibrala. To mě zas tak nerozhodilo, přeci jen vidím i ty svaly co mi nabyli.:) Ale metr mě zklamal, nebyl tam žádný rozdíl. A to mi dost pokazilo náladu a dost mě to demotivovalo. Pak mi ale došlo, že takové věci jsou přeci zbytečné když se cítím líp, je to důležitější něž cokoli jiného! Upřímně, je lepší poslouchat své srdce a pocity než sledovat fyzické změny. A tím se teď naprosto oddaně řídím a je mi skvěle!! :)

    OdpovědětVymazat
  43. Já bych ráda hodila váhu ne do kouta, ale někam ještě dál. Jenže..... hm. Kéž by mi to šlo. :D Ale už se tím zas tak moc nestresuju jako dřív. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)