pondělí 15. dubna 2013

Kocovina z jídla - je to vůbec možné?

 
 Už jste někdy zažili kocovinu z jídla? Možná vám spojení kocovina a jídlo moc nejde dohromady, ale věřte mi - ono to fakt existuje! A kdo jí převážně zdravě, tak to po nějakém dosti volnějším dni, nebo možná i po jednom jediném nezdravém jídle, jistě zažil. Není to nic příjemného, ale svým způsobem za tento pocit můžete být rádi - v první řadě vás to odradí od toho, abyste se příště zase cpali nezdravým jídlem a v druhé řadě je to důkaz, že vaše tělo je citlivé na inzulín, což je - jak si ještě řekneme - pozitivní věc :)



Jak se vlastně taková jídelní kocovina projevuje? Příznaků je hned několik - jste unavení, bolí vás hlava, máte sucho v ústech, můžete pociťovat pálení žáhy a celkový pocit těžkosti. Sama vím, o čem mluvím. A jelikož jsem ji sama zažila zrovna včera, inspirovalo mě to k tomu, abych napsala tento článek. 

V sobotu jsem si totiž dopřála volnější den - poslední 2 týdny jsem jídelníček odlehčila, zařadila více zeleniny, omezila mléčné výrobky, ubrala trochu příloh... Ale jelikož věřím v hřešící dny, jeden takový jsem si chtěla udělat. Pravda, nechala jsem se zlákat a hřešila až moc. Co však následovalo byla právě nepříjemná kocovina, a to alkoholu nepadla ani kapička! :D Pouze hooodně sacharidů a hlavně večer no. Ráno mě bolela hlava, cítila jsem se jak přejetá vlakem a nemohla se dočkat čisté vody a zeleniny :)

To by byl tedy jen takový praktický příklad ze života. Teď už si ale pojďme přiblížit, jak to vlastně v našem těle v takovém případě funguje. Hledala jsem na internetu a pár vysvětlení jsem našla :) Ukážeme si na to konkrétních případech...




Pepa je milovník nezdravého jídla. Na snídani si dává koblihy, na oběd zajde do fastfoodu a na večeři si dá třeba klobásu. Mezi hlavními jídly baští na svačiny různé čokoládové tyčinky, oplatky nebo bonbóny.

Maruška má naopak ráda zdravé jídlo. Jí hodně ovoce a zeleniny, vynechává cukr, mouku, jí celozrnné pečivo a nepřejídá se.

Pepa a Maruška pracují ve stejné společnosti. Jednoho dne si Maruška řekne, že si dá pro jednou koblihu na snídani s Pepou. Maruška tedy sní 2 koblihy. Je po nich však opravdu unavená a o přestávce si musí ve své kanceláři na chvíli zdřímnout. Pepa snědl koblihy 4. Unavený není vůbec, hýří energií a během dne dokonce snědl ještě sušenky z automatu, zapil to ovocným džusem a koupil si i balíček chipsů.




Maruška jí běžně zdravé jídlo a pravidelně cvičí. Její tělo se tak stalo citlivé na inzulín. Pokud sní velké množství cukru, její slinivka břišní efektivně uvolní inzulín, který tento cukr odstraní z krevního oběhu a uloží jej do buněk, aby mohl být využit jako zdroj energie. Nevýhodou je, že její krevní cukr bude po nějakou dobu na nízké hladině a v tuto chvíli se bude Maruška cítit unaveně. 

Pepa je proti inzulínu odolný, což není zdravé. Pokud sní nějaké sacharidy, jeho tělo nedokáže využít efektivně inzulín k jejich uložení. Cukr mu v krevním oběhu zůstane několik hodin a téměř nikdy se nedostane na nízkou či normální hladinu. Nebude unavený jako Maruška, protože jeho tělo nedokáže cukr efektivně zužitkovat. Ale za to bude mít pořád hlad. Cukr se nedostane do buněk, a ty tak nebudou mít dostatek energie. Tohle vede ke konstantním chutím na cukr. Je jedno, kolik sladkého sní, jeho tělo energii z nich nedokáže využít. Navíc, jeho slinivka břišní musí uvolňovat stále více inzulínu, aby mohl být přijatý cukr zpracován. A může se jednoduše stát, že časem slinivka už nezvládne uvolnit dostatečné množství. Tento problém pak může vést k rozvoji cukrovky.

Tento ukázkový případ jsem sepsala na základě toho, co jsem sama nastudovala. Nejsem odborník, pokud je něco špatně, klidně mě opravte ;)


 

Problém tedy nastává, když do těla dostaneme potraviny bohaté na bílou mouku, cukr, nejhůř ještě v kombinaci s tuky a nějakým kofeinem (káva, coca-cola). Pak se hladina cukru v krvi prudce navýší a my se chvíli cítíme plni energie. Tento pocit však rychle opadne, jelikož hladina cukru v těle začne rychle klesat. A právě to může způsobit bolest hlavy a následnou únavu. No a pocity těžkosti a pálení žáhy jsou další doprovodné následky, které mohou nastat.

Mluvím však samozřejmě převážně o případech, kdy takového jídla spořádáme najednou více. Pokud si dáte po obědě kousek čokolády, nemusíte se až takových následků bát. Ale to už musíte vědět sami, jak dané jídlo a množství na vás působí :) Obecně bych řekla, že platí přímá úměrnost - čím více kvalitních, přírodních a čistých potravin jsme zvyklí konzumovat, tím víc nás jednoduchý cukr může rozhodit. Tělo si prostě odvykne a pak reaguje tak, jak jsem popisovala. A to je určitě dobře - takhle aspoň opravdu cítíme, že našemu tělu nadbytek nezdravého jídla nesvědčí.

Já to cítím i sama na sobě. Když se lidově řečeno rozežeru a zařazuji více cukrů pravidelně, tak mám na ně častěji chuť a jen tak mi po nich těžko není. Ale jakmile jím dlouhou dobu řekla bych kvalitněji, tak pocítím i mírné množství nezdravého jídla navíc. A to mě přecejen pak aspoň motivuje jíst zase lépe :) 

Pokud se mi něco takového přihodí a opravdu pak ráno třeba vstanu s bolestí hlavy a nepříjemným pocitem, tak ten den zařadím opravdu hodně zeleniny - a těším se na ní jak malá :D Piji hodně čisté vody a dost pomáhají taky zelené, bylinkové či čistící čaje. A příště už si dvakrát rozmyslím, co a hlavně kolik toho sním. Všichni jsme jenom lidi. Občas si prostě dopřejeme více než je zdrávo, zejména pak na různých oslavách, akcích, večírcích (tam už se pak může ale jednat opravdu i o kocovinu alkoholovou :D). Ale důležité je se vrátit hezky zpátky, začít s čistým štítem a tělo si zase hezky očistit. A snažit se udržet tuto citlivost na nezdravá jídla, protože je pro nás vlastně velice přínosnou :)


 ...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

32 komentářů :

  1. Píšeš to správnĕ, upřímĕ řečeno, že jsem od tebe nečekala článek na tohle téma, protože vím, že doslazuješ, nebo alespoň doslazovala. Stejnĕ se chovají i přílohy s vysokým glykemickým indexem, ale to jsi asi u mĕ četla.
    Já jím racionálnĕ (zdravĕ podle mnozích) uz pár let a to co píšeš mohu potvrdit, proto ani moc nehřeším, miluji přírodní neupravované potraviny. Jen pro ostatní jsem prostĕ jiná a tĕžko to skousnou, pak to dávají človĕku na jevo. Jako třeba paní ...... zase jí, co tomáte a jiné přiblblé poznámky a mnohem horší.
    Doufám, že toho jsou jiní co dbají na stravu ušetřeni, protože mi jíme , abychom žili a ne naopak jako vĕtšina populace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V poslední době už moc nedoslazuji a ani mi ten cukr nechybí. No a jsem ráda, že jsem to vystihla správně :)
      někteří lidi bohužel nechápou náš styl stravování. Přitom kdyby tomu dali šanci, tak věřím, že většina by již jinak jíst nechtěla :) No musíme se jednoduše držet toho svého. My víme, proč to děláme a že to děláme správně :)

      Vymazat
  2. Ještě se mi to naštěstí nestalo a ani jsem o kocovině z jídla zatím neslyšela, ale je to rozhodně zajímavé. :) Skvělý článek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva článek.
    Teď přemýšlím, zda-li se u mě taková kocovina někdy objevila.
    Já si spíše všimla velké nevolnosti, když jsem zbaštila něco kořeněného nebo dost těžkého, to jsem myslela, že pojdu. Proto si musím rozmýšlet, co vůbec do té pusy strčím, protože si tělo evidentně odvyklo na veškeré řízky, extra kořeněné masové směsy, dorty, zákusky a další.

    OdpovědětVymazat
  4. ten příklad jsi hezky vysvětlila :)
    samozřejmě se nesnažím vyvrátit, to co jsi napsala, určitě na tom něco bude....ale myslím si, že když to někdo přehání se zdravým jídlem až moc a řeší každou kalorii a potom si kousne do koblihy, tak sám sobě namluví jak je mu z toho zle ( možná se sám sobě snaží namluvit, že mu to nechutná, ačkoliv je to naopak :D ), ale přitom kdyby na to tolik nemyslel, nestalo by se vůbec nic. Takové příspěvky jsem párkrát viděla od slečen v nějaké diskusi...
    jinak já mám bohatší zkušenosti spíše s tou druhou možností kocoviny...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ja mam taky pocit, ze u vetsiny lidi je tohle psychicke...Nikomu prece nemuze byt pul dne zle po jedne cokoladove tycince! (priklad z Fb). A pokud jo, tak pak ma podle me ten clovek problem...

      Vymazat
    2. Spí jsou lidi citlivĕjši na danou potravinu.

      Vymazat
    3. Takových je samozřejmě hodně, někteří lidi si to opravdu mohou namlouvat :) Já měla na mysli hlavně to, že po větším množství toho nezdravého nám může být více těžko. Když třeba spořádáš najednou větší množství pečiva, které ještě zajíš čokoládou, zapiješ něčím sladkým... Mě se ta popisovaná "kocovina" rozhodně nepřihodila po jednom kousnutí do koblihy :D

      Vymazat
    4. Já vím, že u tebe ne:-) A stává se mi to taky...já jen že Kamča zrovna vyvěsila na Fb článek o ortorexii a já mám bohužel pocit, že to sedí na spoustu lidí. Když se třeba někdo bez speciální diety netěší na jídlo do (dobré:-) restaurace, to je mi ho až skoro líto...

      Vymazat
  5. Mě se toto stává, když musím jíst někde v restauraci nebo tak...je mi vždycky po tom jídle hrozně těžko, nesnáším když musím jíst někde venku. A to si vůbec nedávám žádná nezdravá jídla, ale prostě jak si to jídlo neudělám sama tak je mi z toho špatně...takže jím venku jen když fakt musím.
    A úplně poznám když mám zeleninový deficit, taky se na ni hrozně těším:D Třeba mám v jídle zeleninu, ale tepelně upravenou, tak mi strašně chybí čerstvá:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám úplně stejně. Já taky "trpím", když mám jíst někde venku, proto se to snažím alespoň nějak naplánovat, kam zajít, co je nejmenší zlo :) A nechci si fandit, ale kolikrát mi jídlo vyrobené mnou chutná víc jak v restauraci..:)

      Vymazat
  6. tak se mi potvrdilo, to co jsem si myslela delší dobu....třeba teď jsem byla nemocná a to jsem se opravdu rozjedla, navíc mě přítel rozmazloval a to byla pořád nějaká sladká odměna...navíc kromě bolestí hlavy se objevil i pocit oteklosti, připadala jsem si hrozně neforemná :D A to už po pár dnech...no, jsem ráda, že jsem zpátky ve svém režimu a cítím se zase lépe :) Díky za super článek

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký článek, asi na tom něco bude :D. Já se tedy cukru až tak úplně nevyhýbám, třeba ráno si na žitný chleba dám často med nebo marmeládu, nebo to samé třeba do kaše, takže zase až tak rezistentní vůči inzulinu nebudu. Nicméně se mi asi včera něco podobného stalo. Jeli jsme přes celou ČR a já večer předtím neměla čas si připravit něco zdravého na cestu do auta, tak jsem si řekla, že si z toho tedy udělám cheat day. Takže jsem měla bílou bagetu s (domácí) pomazánkou, pak řízek zase s půlkou bílé bagetky, a cestou zpátky jsem si koupila mléčnou rittersportku a celou ji zbouchala. No a ačkoliv jsem se předtím necítila vůbec unavená, po té čokoládě jsem za chvíli usnula jako špalek a spala v autě dvě hodiny :D... Bylo mi hned jasné, že tady bude mít prsty pan inzulin a neskutečně jsem se těšila na zdravé jídlo, k večeři jsem si nastrouhala okurek s kefírem, udělala dušenou mrkev a k tomu si dala lisovaný žitný chleba s kozím sýrem, to byla úleva :D.

    OdpovědětVymazat
  8. super článek :) .. ted jsem ale zjistila, že nejím zase tak dobře zdravě :D :D .. protože cukr mi nic nedělá :D .. když zhřeším a dám si víc sacharidů vůbec mě to nějak neovlivní.. a ani nemám pak větší chutě na to :D .. tak nevím :D .. jsem divná asi :D :D :D ... spíš to cítím když musím sníst třeba smažený řízek :D .. pak mám pocit, že mi v žaludku plave celý litr oleje :D :D .. smažené jídlo nejím vůbec, krom takových událostí, kdy člověk prostě ze slušnosti to sníst musí :D .. třeba na té oslavě :D

    OdpovědětVymazat
  9. Super :) už se mi to párkrát stalo a řikala jsem si, o co jde... vlastně jsem kvůli tomuhle přestala pít colu a jiné limomády - víc jak dvě deci mi způsobilo hroznou únavu a někdy i závratě. Ale stalo se mi to i po více tuku... pamatuju si na jeden večer, dva chleby a hodně másla... asi to už bylo i hodně blbou kombinací na závěr, už nevím, ale ten pocit pak byl hodně nepříjemný

    OdpovědětVymazat
  10. Ja to mám trochu inak, keď zjem niečo, čo má v sebe veľa cukru a vysoký GI, nie je mi dobre už len z tej vysokej hladiny cukru v krvi. Dosť často tento stav rýchlo prejde do stavu hypoglykémie, ktorá sa prejavuje tak, že mi príde slabo až na odpadnutie, trasú sa mi ruky a je mi zle od žalúdku. Kvôli tomuto sladkosti už takmer nejem. Keď sladím, sladím s rozumom a sladké jedlo kombinujem s bielkovinami a tukmi.

    OdpovědětVymazat
  11. Mě se tohle stalo, když jsme asi týden po Novém roce měli pozvané kamarády na večeři - udělala jsem málo jídla, takže jsem sobě dala mnohem míň, než jsem zvyklá, a pak jsem měla hlad, tak jsem do sebe cpala to, co bylo na stole, což byly takové věci jako kofola, chipsy, cukroví...přes Vánoce i na Silvestra jsem se držela docela dobře, takže pro tělo to asi byl dost šok. Druhý den mi bylo pěkně blbě a právě jsem si říkala, že mám snad kocovinu, i když jsem žádný alkohol nepila :)

    OdpovědětVymazat
  12. Podobný pocit som už zažila, najmä čo sa týka osláv a rodinných udalostí, kde sa nezvyknem prepchávať, ale akonáhle je to iný typ jedla, je mi ťažko a ako píšeš, teším sa na čistú vodu a uhorky :) Známa, ktorá pracuje ako lekárka, mi síce pochválila, že sa snažím žiť zdravo a podobne, avšak povedala, že o takých 10 rokov nebudem môcť polovicu potravín a jedál zjesť, že vyradzovaním rôznych druhov potravín ako mlieko, cukor, múka,.. si pomaličky budujem ich intoleranciu. Tak neviem, všetko treba samozrejme s mierou ale podľa mňa ani extra veľká pozornosť každému sústu nie je dobrá, pretože už len vedomosť, že "práve jem čisto sacharidové jedlo", môže človeku jeho vedomím vyvolať nevoľnosť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby slo nazory v diskusich lajkovat, uz tu mas ode mne fajfku:-) jidlo je koneckoncu jenom jidlo, netreba mu venovat az zas tolik pozornosti a hroutit se z jedne vecere v restauraci;-)

      Vymazat
  13. Tak tohle přesně znám. Jím zdravě, držím dietu a když to na mě jednou za čas přišlo/přijde, dám si spoustu té čokolády, tak..po tom jsem se nemohla hnout, strašně se mi chtělo spát, byla jsem dlouho nepoužitelná :D, pálení žáhy až do večera a v noci...A tedy s tím, že to člověka odradí..mě to dřív ani neodradilo, znovu jsem to udělala, i když jsem tušila, jak mi pak bude, ale je pravda, že po několika takových eskapádách, už to ten psychologický efekt mělo, ale chtělo to hodně těchto epizod :D. supr článek ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Jojo, to znám moc dobře...ten pocit při hypoglykemii je fakt nepříjemný...ale poslední dobou mě sladké ani neláká, vystačím si s ovocem a případně tvarohy atd. doslazuji proteinem a jsem takhle maximálně spokojená :) Občasná kostička čokolády také určitě nezaškodí :)

    OdpovědětVymazat
  15. Teda tak o tom slyším poprvé :D :)

    OdpovědětVymazat
  16. Zajímavý článek, díky :)
    Ale kocovinu z jídla si žádnou nepamatuji...

    OdpovědětVymazat
  17. Jó to znám :D Jsem Maruška- jakmile trošku vybočím, jsem hned unavená, ale okolí, které jí hodně sladkého normálně, mi přijde vždycky strašně aktivní :D
    Zajímavý článek, nutí hodně k zamyšlení ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Já mám spíš to, že vim, že nemůžu jídla s česnekem večer a to samé avokádo, pak je mi z toho zle ještě druhý den. Spíš těžko, ale znám pár lidí, kteří mají kocovinu z čínského jídla, ale tomu se i nějak prý říká a má to být zas z obsahu solamylu v něm

    OdpovědětVymazat
  19. ty jsi jak chodící encyklopedie! :D
    ale je to pravda.. jakmile dlouho nemám nějaké buchty, čokoládu nebo tak, ani na to nemám chuť, ale jakmile "povolím" tak bych to jedla furt!
    Nebo po jídle u babičky - chce se mi spát, nechci nic dělat a za pár hodinek bych jedla zase... No dělá to ta svíčková s knedlíky, co si budeme povídat! :D

    OdpovědětVymazat
  20. Skvělý článek! Naprosto senzační. Přesně vím, o čem se v něm mluví! :-) Já jsem si udělala "prasečí" den na velikonoční pondělí a taky mi pak bylo těžko. Což jsem opravdu shledala velmi pozitivním, protože to pro mě byl signál, že tentokrát bude to moje hubnutí a udržování se definitivní, že už jsem si natolik zvykla na zdravou stravu, že ji už vlastně ani měnit nechci a že se mi můj nový životní styl opravdu vlastně zamlouvá. :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem se s tím setkala už několikrát. Únava je u mě téměř hned a to musím jít spát, pak si jen vyčítám, že jsem nic neudělala, ani nejsem schopná cvičit.
    Tak jím jen zdravě a jsem v pohodě. Bohužel, tohle nikdo nechápe. Když jsem např. na oslavě a podává se zákusek, tak já ho nechci, vím, že bych byla hned unavená. Ostatní si ale myslí, že jsem kdo ví jaká dietářka. :-/ Jinak bych si ten zákusek dala, vždyť mě to jednou za čas nezabije, ale z tohohle důvodu si ho nedám.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak tohle hodně dobře znám. Právě dneska mám kocovinu a je mi na blití. Blbý ořechový závin :/.

    OdpovědětVymazat
  23. Já se vždycky pak cítím opravdu "opile"..motám se a jsem úplně pitomá :D

    OdpovědětVymazat
  24. Tohle jsem si prvně pořádně uvědomila, když jsem začala pravidelně zdravě jíst a pak se mi jednou nechtělo vařit a tak jsem si dala tu mraženou pizzu co jsme doma měli. A snědla ji celou. :D Větší chybu jsem udělat nemohla. Celý zbytek dne jsem byla unavená, chtělo se mi spát. Cítila jsem se přecpaná a celkově mi bylo blbě. Zároveň to ale beru jako tu nejpozitivnější věc, co se mi mohla stát, protože to mě odradilo tak moc, že už si příště moc dobře rozmyslím, co do svého těla dávám. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)