středa 10. dubna 2013

Na vaše přání #1: Doplňky stravy - vitamíny, kloubní výživa, rybí tuk

 První díl nové rubriky, kterou jsem již zmiňovala, a která se jistě dotkne mnoha různých témat, bude zaměřen na doplňky stravy. Tedy zejména na ty, se kterými se můžeme setkat, pokud se zajímáme o zdravý životní styl, cvičení a fitness o něco více :) Samozřejmě se to pokusím pojmout trošku svým stylem a připsat své názory, případně zkušenosti, aby to nebylo až tak odborné (a tímpádem pro některé nudné :D). Vezmeme to stručně, ale jasně ;)


Jsou doplňky stravy opravdu nezbytné?
I v této oblasti se tak jako jinde najdou skupiny zastánců i odpůrců. Oblast doplňků stravy je však opravdu široká - od vitamínů, kloubní výživy, přes spalovače až po proteiny, gainery, kreatiny... Takže jednoduše můžete některé z těchto doplňků vyzdvihovat a jiné naopak okamžitě zavrhnout. O nezbytnosti bychom mohli polemizovat opravdu dlouho a ani já nemám žádný jednoznačný názor. V první řadě bychom se jistě měli všichni snažit doplnit potřebné živiny, vitamíny a minerály z (nejlépe zdravých) potravin. Pokud se nám to však nedaří (uznejme, v dnešní uspěchané době jsou někteří rádi, když si stihnou připravit jedno pořádné jídlo) nebo potřebujeme doplnit něco více "speciálního", tak v užívání doplňků (s mírou!) osobně nevidím problém. Jiná situace samozřejmě nastává u závodních a profesionálních sportovců. Ale o tom my tady mezi námi děvčaty nijak zvlášť diskutovat nepotřebujeme :)
Malá vsuvka - chtěla jsem původně do tohoto článku zahrnout všechny doplňky stravy, včetně proteinů, gainerů apod. Po dopsání 3 odstavců k vitamínům jsem se však rozhodla článek rozdělit na více dílů. Takže zas až tak "stručně" to asi nebude :D


Vitamíny a minerály
Řekněme si to na rovinu - doplnit celé spektrum potřebných vitamínů nemusí být žádná sranda. V časopisech vidíme doporučení, jak bychom měli sníst tu hrst brusinek, tam sklenici mrkvové šťávy a jinde třeba misku celeru, abychom doplnili denní dávky různých vitamínů. Uznejte, už počítání kalorií je dřina, natož si hlídat ještě vitamíny. A kdo z nás by měl tu motivaci si příjem vitamínu a minerálu počítat? Když nám chybí jedna určitá složka potraviny - například železo - není tak těžké si začít vybírat potraviny, kterými ji doplníme. Kdybychom se ale měli zaměřit na celé spektrum, tak bychom se asi brzo upočítali.

Tím nenaznačuji, že bychom teď všichni měli běžet nakoupit vitamíny v tabletách. Pouze poukazuji na to, jak je příjem těchto látek těžko uhlídatelný :) Obecně si myslím, že pokud žijeme zdravě, stravujeme se rozumně a přijímáme dostatek ovoce a zeleniny (a oschlé rajče z Big Macu to nezachrání!), pak by pro nás vitamíny neměly být problémem. Na druhou stranu podle mě ale tyto doplňky ani nikomu neublíží - když se ke mě náhodou dostane nějaká krabička vitamínů (dostanu od pojišťovny, od rodičů z práce, apod.), klidně ty vitamíny třeba měsíc zobu. Ale nešílím, pokud pak pár měsíců dávku navíc nemám :) Co si kupuji pravidelněji, je možná hořčík - to hlavně kvůli křečem, které mě kdysi chytaly v noci do lýtek. No a už si ani nepamatuji, kdy mě nějaká křeč přepadla naposledy.

Jak tak projíždím různé stránky o fitness, především ty zahraniční, tak právě vitamíny užívá jako doplněk stravy většina fitness závodníků - a to většinou na svém seznamu nemají "vymoženosti" jako gainer, BCA, kreatin a spol. Nějaký ten multivitamin a rybí tuk jim tam ale nechybí téměř nikdy. Ono je to ale svým způsobem rozumné. Oni, pokud jsou na předsoutěžní dietě, třeba toho ovoce a živin celkově moc nepřijmou, takže je zřejmě třeba to doplňovat takto :) 
Pokud navíc aktivně posilujete a vaše nároky na regeneraci se tak zvyšují, je údajně vhodné množství vitamínů navýšit. Právě vitamíny totiž pomůžou zpracovat přijaté živiny (hlavně sacharidy a bílkoviny) a "zabudovat" je do svalových buněk. 



Kloubní výživa
Tohle je podle mě záležitost, kterou bychom neměli podceňovat - a stejně tak děláme a já bohužel nejsem vyjímkou. Pořád se chystám na to, že si nějakou kloubní výživu pořídím, a pořád jsem se k tomu tak nějak nepřekecala. Pokud se aktivně věnujeme pohybové aktivitě (zvláště cvičení, u kterého se více skáče a vytváří se tak zátěž na klouby), je určitě rozumné nějakou kloubní výživu užívat. Podle informací na internetu máme na výběr z těchto možností: klasická želatina (hydrolyzovaný kolagen), směs glukosamin, chondroitin, MSM nebo kyselinu hyaluronovou. Nejsem odborník a bohužel v této oblasti nemám téměř žádné zkušenosti, proto si netroufám radit, co je nejlepší. A možná i to je ten důvod, proč jsem se k tomuto doplňku zatím sama neuchýlila.

No a vzhledem k tomu, že právě kloubní výživa je určena spíše k dlouhodobému používání a výsledky pravděpodobně nepocítíte hned, je těžké odhadnout, zda daný doplněk funguje tak jak má a nejsou to pouze vyhozené peníze. Pokud jde o tenhle doplněk, je podle mě ideální se poradit třeba s lékařem. Anebo si něco v dobré víře pořídit a věřit, že to bude fungovat :)

Rybí tuk
Poslední doplněk, který bych dnes chtěla zmínit, je rybí tuk. Sama bych se nad ním nepozastavovala, ale mám pocit, že je stále více vyzdvihovaný a zejména v zahraničí na něj nedají dopustit :) 
Budu citovat portál fitness 24:  
"Rybí tuk obsahuje důležité a zdraví prospěšné omega-3 nenasycené kyseliny, které lidské tělo samo neumí vyrobit, a proto je přijímá prostřednictvím potravin nebo potravinových doplňků. Nejvíce těchto omega-3 nenasycených kyselin najdeme v mořských rybách, zejména v tučnějších makrelách, lososech nebo tuňácích."
Ale kdo z nás si takovou dobrou rybičku dopřeje pravidelně, žejo? Někdo ryby vyloženě nejí, jinému stačí kapr na Vánoce a pro některé - mezi které se řadím i já - jsou prostě ryby drahou záležitostí. Ačkoliv je mám hodně ráda, na to, abych si je kupovala 2-3x týdně opravdu finance nemám. I proto většinou končím spíše poměrem 2-3x do měsíce (a tuňáka v konzervě tam vážně nepočítám).

Rybí tuk má samozřejmě spoustu prospěšných účinků pro tělo: snižuje riziko srdečních onemocnění, srážlivost krve, krevní tlak, ženám pomáhá při bolestivé menstruaci a celkově podporuje lepší krevní oběh. Dokonce jsem se dočetla, že vyživuje klouby pro lepší pohyb a omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci metabolismu. Zkrátka a dobře, opět spousta výhod. Myslím, že u tohohle doplňku snad nemůžeme šlápnout vedle, ale opět to není nic, bez čeho bychom se neobešli. Osobně jej nepoužívám a ani to zatím nemám v plánu :)
(Pamatuji si pouze, že kdysi můj brácha bral tabletky s "výtažky ze žraločích jater" na posílení imunity. A mně to jakožto odpůrci jater strašně smrdělo, takže takovýmhle tabletkám bych se vyhýbala dobrovolně, i přes všechny jejich pozitivní účinky :D)
Jak vidíte, vzala jsem to spíše obecně. Odborných informací je k tomuto na internetu spousta a já nerada pouze kopíruji články. Raději napíšu vlastní názor a něco málo, co mě zaujalo či co jsem postřehla. Tak snad vám to alespoň to něco málo dalo :) Jak už jsem zmiňovala v úvodní vsuvce, rozhodla jsem se článek o doplňcích rozdělit na více částí a příště si rozebereme spíše doplňky určeny pro sportovce - nám známý protein a jiné prášky. K tomu už vám možná napíšu i něco víc :)

Druhý díl:
Doplňky stravy - proteiny, gainery, kreatin, glutamin, BCAA
...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

46 komentářů :

  1. tvůj styl psaní mám nejradši!:) nová rubrika bude určitě bezva
    doplňky bych používala pouze na doporučení odborníka :) nebo spíš po konzultaci s ním.. štve mě, že jsem nikdy neochutnala rybí tuk :D je fakt tak hnusný?
    klouby trpí nejen tobě :D štve mě, že s nimi začínám mít problémy už takhle mladá... asi o kloubní výživě podiskutuju s lékařem :)
    ryby mám hrozně ráda! :) ale drahé jsou, v tom souhlasím.. mamča si teď našla přítele (jo, to sem nepatří), a je to rybář a prý mi bude rybičky vozit!:D huhuuu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že se ti můj styl líbí :)

      Já ani nevím, jak ten rybí tuk chutná, jsem to snad nikdy nezkoušela, ale ty tabletky, co jsme měli doma pěkně smrděly! :D U nás jezdí rybařit děda, tak ten nás občas zásobuje nějakým tím kaprem, ale jenom jednou za čas, bydlí daleko. Navíc mám radši jiné rybičky, než kapry - třeba takový losos nebo treska, ty jsou nejlepší! :)

      Jinak s klouby naštěstí ještě nijak problémy nemám, ale myslím, že je to dobré řešit alespoň prevetivně, když je člověk hodně aktivní, co se cvičení týče. Asi taky budu muset najít nějakého odborníka...nebo se pak poptám na kurzu :)

      Vymazat
    2. joo, lososa miluju :D a s klouby taky vyloženě problémy nemám, jen mi křupou kolena při dřepech, kyčle přeskakují při "jízdě na kole na zádech" atd :D:D

      Vymazat
    3. Nooo, tak to jsem na tom podobně. Mám jednu přeskakující kyčel a i rameno vlastně. Ale v kolenech mě naštěstí teda ještě nekřupe. A jak tak koukám, tak naše diskuze by se hodila i do nějakého fóra pro důchodce :D

      Vymazat
    4. Dante Alighieri10. dubna 2013 v 22:58

      Mně přeskakují obě ramena. :/ Jestlipak se s tím dá něco dělat...? Chodím ke zdravotní masérce a když jsem se jí na to ptala, nějaký pořádný odpovědi se mi vlastně nedostalo. Aspoň se mi pod jejíma rukama zcela přestala blokovat bederní páteř :) (ani jsem nevěděla, že se mi blokuje)

      Vymazat
    5. No bohužel nevím, co se s tím dělat dá. No ale zkusím to určitě někd zjistit časem. Nebo nám to tu možná napíš někdo, kdo bude vědět víc :)

      Vymazat
    6. Mě jednou dávala babička zkusit rybí tuk na lžičce- je to hnus :-D asi jako kdyby jste si dali lžičku oleje :-D ale existujou i tabletky..co se týče kloubní výživy nevim - pamatuju si že nam profesorka biologie řikala že si mysli že je to zbytečne a ja si to upřimě myslim taky. Pokud mame dostatek potravy a vitaminu myslim že kloubni vyživu nepotřebujeme..křupani kolen a podobně je zpusobene tim že se v kloubni jamce uděla vzduchova bublinka a jak se pohnete tak to křupne asi jako když mate takovou tu bilou pruhlednou folii na pukání :-D vzduch se prostě pomalu dostava ven :-)

      Vymazat
  2. Tak toho výtažku z jater bych se ani nedotkla :D Jinak já používám něco semtam - jednu dobu jsem si dávala ten hořčík, pak biosil, pak rybí tuk. Ale u ničeho jsem nevydržela moc dlouho, abych to nějak zhodnotila :D Ale uvažuju znovu nad tím rybím tukem, a taky možná kloubní výživou, jelikož já je tím svým cvičením musím zatěžovat teda parádně! :( :D Jen mám špatné vzpomínky na rybí tuk z dětství - fuuuj, každý den lžíce :(( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tě fakt nutili ho jíst? Tak tomu jsem se naštěstí vyhla. Stačí mi to z různých filmů, jak se vždycky děti šklebí, když jim to tam cpou :D Kloubní výžiu musím taky pořešit...mé klouby tedy musí být opotřebovány celkem řádně...

      Vymazat
  3. souhlasím všeho s mírou, vitaminy se o sebe snažím dostat přírodní cestou, ale jak řikáš, někdy by musel jíst člověk dost pestře a zajímavé porce, aby o sebe všechny ty látky dostal jen z jídla.

    OdpovědětVymazat
  4. Kloubní výživu jsem si pořídila. Kvůli ceně i příjmu jsem se rozhodla pro hydrolyzovaný kolagen (je to dost levný, kilo stojí cca 150 korun? a navíc těch různejch tabletek aby člověk do sebe cpal šílený množství, pokud už začíná mít problém s nějakým kloubem).

    Hodnocení?

    První dojem: Je to neskutečně hnusný. Blbě se to rozmíchává, ve vodě to pozřou jen hodně silné povahy, já opravdu ne. Proto si to míchám do mléka, chuť pořád nic extra, aroma docela charakteristické, nic, na co by se sbíhaly sliny... Navíc když to nemáte perfektně rozmíchané, tak se ty kousky lepí na zuby, aaa...

    Když to do sebe ale lijete po třetí (silou vůle, hnány hlavně ramenem, kterým skoro nehejbete...), už se vám ta chuť nezdá tak strašná. Vlastně si na to relativně dobře zvyknete. Nebude vám to asi nikdy vyloženě chutnat, ale problém pít to už nadále nebude :)

    Mimochodem, drobné ponaučení na závěr? Nedělejte parakotouly za instrukcí učitelky, která tomu nerozumí... Fakt to nestojí za to, když pak tři týdny můžete cvičit jen levou ruku :D

    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji zah odncení, i ponaučení v závěru :D - no někdy člověk "amatér" ale bohužel nepozná, kdo tomu rozumí a kdo ne.

      Vymazat
  5. Po přečtení jsem se zamyslela, co vlastně užívám..sem tam nějaký protein..jinak vitamíny na vlasy..občas nějakou echinaceu na imunitu a grepové kapky proti zánětům(na hezkou pleť apod.) a to je vše..Jinak se snažím doplňovat vitamíny jídlem. Rybí tuk jsem taky nikdy neměla..ale nejsem odpůrce jater ani ničeho podobného, takže to možná vyzkouším...každopádně nad kloubní výživou uvažuji také..protože většina mých známých, kteří více sportují mají problémy s klouby a hlavně koleny(a přiznejme si, mě tam při cvičení taky pekelně křupe, když udělám dřep nebo něco takového, takže bych si něco měla pořídit..) A navíc až tak za měsíc opět navýším zátěž ve fitku a přeskočím na složitější workouty, tak bych ráda koukla po nějakých BCAA aminokyselinách....ale ani s jedním nemám zkušenost, a proto nevím kde začít..jaké si pořídit, přesně jak říkáš ty..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad BCAA jsem taky chvíli přemýšlela - ale pak jsem došla k závěru, že se mi nechce utrácet, ani do sebe zase cpát nějaký další doplněk :D Ale tak pokud člověk ví, jak to používat a vyzná se v tom, jestli ho opravdu potřebuje, proč ne :)

      Vymazat
    2. BCAA je mnohem lepší na nabírání svalů než protejn ..prý nevim z vlastni zkuenosti :-)

      Vymazat
    3. Me rikal jeden kamarad, ktery studuje nutricniho terapeuta, ze bcaa nemaji pro normalne se stravujiciho cloveka smysl. On sam je kulturista, co jezdi po soutezuch a uziva je jen v diete, kdy si to telo nema z ceho vyrobit, kvuli snizeni sacharidu. I o karnitinu rikal, ze je to k nicemu, telo to proste bez uzitku vylouci. Takze ja bych rekla, ze v te diete, kdy clovek nema prisun vsech zivin ano, ale pro nas celkem vyhozene penize. K.

      Vymazat
  6. Dante Alighieri10. dubna 2013 v 22:53

    Kloubní výživu i rybí tuk užívám.

    Na klouby doporučuju Celadrin extra silný - doporučila mi ho lékárnice a pokud vás zrovna bolí kolena, tohle zabere do pár dní! Dokonce to doporučuje nějaká olympijská asociace nebo co. :) Mají se užívat 2 tablety denně, ale lékárnice mi řekla, že 2 tablety mám brát jen po dva týdny a pak už stačí jedna. Dělám to tak a stačí. 60 tablet stojí kolem 350 Kč.

    Rybí tuk budu brát vždy a bez výhrad. Kupuju si ho v DM, je levný a vydrží dlouho. Víte, co jsem si přečetla v Elle? Pokud bereme rybí tuk v dostatečném množství (většinou to bývá ta jedna tableta), naše tělo spaluje o 400 kalorií denně víc. Nevim, jestli je to pravda, ale něco na tom bude, protože rybí tuk je prospěšný pro funkci metabolismu a například i K.Cajthamlová neustále omílá, že ryby by se zvláště při hubnutí jíst měly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doporučení :)
      Ale ohledně toho rybího tuku nevím, to už by ho brali všichni jako zázračnou tabletku na hubnutí s takovou :D 400 kalorií už je celkem dost. Možná nějaký malý nárůst spálených kalorií být může, ale moc se mi nechce věřit, že až tak moc :) Oni toho v těch ženkých časopisech napíšou... :D

      Vymazat
    2. Taky jsem to četla a byla nadšená, ale brala dva roky a nezhubla jsem teda vůbec.

      Vymazat
    3. Ja kdysi mela problemy s kolenama..teda ne problemy ale nekdy me z niceho nic zacly bolek kdyz sem sla a bylo to fakt neprijemne a jednou na čas se ozve kyčel, to skoro nemužu chodi..o rybim tuku už uvažuju dlouho ale i pres moje starecke problemy mě kloubni vyživa nelaka :D..Myslim že rybi tuk muže byt prospěšny ale 400 kalorii jim fakt neverim :-D

      Vymazat
  7. Moc pěkný článek :) Tak na kloubní výživu si taky dělám zálusk, protože když dělám hodně skákavých pohybů a nárazů tak klouby začínají pobolívat a "vrzat" a křupe mi už úplně všechno :D. Ortoped je ale názoru, že pod cca 50 let je extra výživa zbytečná a kloubní maz atd. se obnovují samy. :) Kloubní výživa totiž může potlačit i přirozený vznik kloubní tekutiny a když pak vysadíme výživu, můžeme s klouby protrpět nepěkné chvíle :). Ale myslím, že kolagen v menších dávkách jako prevence neuškodí, plánuju si jí pořídit. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já většinou užívám nějakou směs vitamínů na plet a vlasy + Colafit na klouby a v zime nejaky ten vitamin C navic. To je myslim dostacujici.

    OdpovědětVymazat
  9. Už delší dobu uvyžuji nad kloubní výživou, ale nějak se v tom nevyznám, tak nevím co si koupit:D Rybí tuk jsem začala brát nedávno, ale ne ve formě kapslí, ale ten tekutý...:D No, není to zrovna věc, která by mi chutnala:D

    OdpovědětVymazat
  10. Já beru z vitamínu jen zinek :D :X ale nechám se tebou inspirovat a vyzkouším ten rybí tuk :)

    Jinak tě zvu na svojí GA http://nikol-kach.blogspot.cz/2013/04/prvni-giveaway-pro-vas.html byla bych ráda za tvojí účast.

    OdpovědětVymazat
  11. Já si myslím,že vitamíny člověk nic nepokazí. Spíše naopak. A celkově... doplňky stravy jsou to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. Ať už se jedná o klasické vit.C, B12,, ..dále hořčík, zinek.. a nebo takové prostředky na posilnění imunity? Hlíva ústřičná? Nebýt toho, tak už jsem asi po smrti:) A vím o čem mluvím.

    OdpovědětVymazat
  12. proti těm křečím v lýtkách mamka taky bere hořčík.. ale má je víceméně pořád :D :/ .. ke kloubní výživě - trápí mě kyčle, nejspíše jsem si to odnesla z tanečních :D .. tak jsem šla do lékárny a viděla cenovky od 800 nahoru :D .. tak jsem se zhrozila :D .. ale nakonec mi paní lékárnice doporučila colafit, je to želatina.. prý to používají převážně mladí lidé, kteří ještě nepotřebujou tak šílené dávky jako třeba důchodci, kteří právě užívají ty výrobky od 800 :D .. colafit stojí okolo 300 :) .. mě naprosto vyhovuje :) .. bolesti kloubů mě za týden užívání přešly :) .. rybí tuk jsem si pořídila asi 3 měsíce zpátky :) .. právě kvůli tomu že u nás v česku ty ryby stojí za prd :D .. miluju ryby a nejvíc trpím, že nejsme na takové úrovni s rybami jako v přímořských oblastech.. jinak ten rybí tuk v tabletkách nemá žádnou vůni/smrad a ani žádnou chuť :D

    OdpovědětVymazat
  13. Já taky razím heslo, že všeho s mírou. Z doplňku nic neberu a nikdy jsem nebrala..snažím se dávat tělo, na co má zrovna chuť a v ničem se neomezovat a naopak nejíst žádné jak se říká prasárny :) a mám pocit, že žiju v pohodě i bez doplňků :).

    OdpovědětVymazat
  14. nějakou výživu na klouby se taky chystám pořídit už delší dobu, teď ale budu fakt muset. ťaky pak může být pozdě, že jo:D

    OdpovědětVymazat
  15. Já teď teda nic nepoužívám, protože mi kupodivu všechno dodává strava.
    Rybí tuk jsem brala dva roky a přišlo mi to jako vyhození peněz. Neviděla jsem žádný rozdíl.
    Pak jsem brala zelené řasy, které byly dobré, když jsem jedla konvenční stravu. Teď už ji taky nepotřebuju.
    Pro průměrného člověka to asi nemá moc cenu...

    OdpovědětVymazat
  16. Tak multivitamíny v tabletách jsou pro mě spíš ,,ingredience na dost drahou moč", jak jednou trefně řekl Sheldon z TBBT :). Kloubní výživě jsem dlouho věřila, ale nakonec mi to bylo taky vyvráceno - lidské tělo prý kolagen z těchto doplňků (i z gumových medvídků!!!) do kloubu fakt neumí efektivně dostat, a jestli si chceme budovat a zkvalitňovat vlastní kolagen, dostaneme ho ideálně z masa. Jediné, na co se teď chystám, je ten rybí tuk, a to ani ne z důvodů, jaké jsi vyjmenovala, ale hlavně kvůli vitaminu D, který je jinak dost složité získat, a po téhle dlouhé zimě ho ze sluníčka asi člověk zrovna moc nemá. Jinak beru Chlorellu a Spirulinu, zatím jen krátce, takže jsem celkem zvědavá, jestli to nějak pocítím :).

    OdpovědětVymazat
  17. Já užívám pravidelně hořčík a železo. Také mě braly křeče v noci do lýtek. Ale teď už jsem dlouho žádnou neměla! :)

    A jinak používám ještě karnitin v tabletkách. Půl hodiny před tréninkem. Jinak ho neberu.

    OdpovědětVymazat
  18. Ke kloubní výživě nám na VŠ(přírodověda) říkali: "Kloub je obalen chrupavkou a chrupavčitou tkání. Poruchy vznikají v důsledku degradace této tkáně. Degradace je ireverzibilní proces. Tkáň si můžeme představit jako houbu, která je hydratovaná. Kloubní výživa jakožto potravinový doplněk stravy tuto houbu pouze hydratuje. Ale úbytek tkáně neřeší. Tj. kde není co hydratovat není co doplňovat."

    12.9. 2012
    Předmět: Chemie nutraceutik.

    OdpovědětVymazat
  19. Mě můj doktor doporučil, abych zvýšila právě příjem omega 3... doporučil mi na to sardinky... jo fajn, mám je ráda, udělám z toho výbornou pomazánku, ale fakt se to nedá jíst denně... takže jsem hledala a dle Dtestu výborný je omega 3 (tedy rybí tuk) od Nefdesanté... tak ho mám už nějáký ten rok doma a když nemám zrovna k obědu nebo večeři rybu nebo k snídani pomazánku, nebo si neudělám pravý dresing na ceasar salát z ančoviček atd., tak do sebe jednu šupnu... někdy zapomenu a svět se nezboří...
    Jinak beru doplňky tak různě - vápník, hořčík a zinek (doporučeno lékařem po komplexním vyšetření, kvůli křečím, pleti atd), pak třeba macu (ta je výborný na únavu a na stres), pak chlorellu, protože tyhle látky jen tak z něčeho nezískáte a sushi taky nemůžu jíst denně...všechno jsou to vlastně vesměs potraviny, žádná chemie, takže to beru jako přínos, že prostě jím :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Dobře pojatý článek :)...líbí se mi, že jsi to pojala obecně.Nemá smysl
    se pak v komentářích dohadovat s nějakým chytrolínem, který je z oboru a
    bude tě chytat za slovíčko, nebo kritizovat za kopírování článků.
    O doplňcích výživy je spíš lepší poradit se s lékárníkem....s doktorem spíš
    jen se samotným problémem, který trápí, ale samozřejmě....taky může mít
    přehled. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem velikým příznivcem hořčíku, pomohl mi se svalovými křečemi a beru ho denně :) Pak ještě jod a céčko :)
    Rybí tuk si chci pořídit už dlouho a tenhle článek mě to opět připomněl takže díky za něj :)

    OdpovědětVymazat
  22. Jsem velikým příznivcem hořčíku, pomohl mi se svalovými křečemi a beru ho denně :) Pak ještě jod a céčko :)
    Rybí tuk si chci pořídit už dlouho a tenhle článek mě to opět připomněl takže díky za něj :)

    OdpovědětVymazat
  23. Já používám pouze Biosil - vlasy, nehty.. :-)

    OdpovědětVymazat
  24. já beru B-Complex a tablety nebo "šumivky" Céčko a prášky na imunitu od Joalis jinak nic :D a stavá se, že často zapomenu si je vzít :D

    OdpovědětVymazat
  25. Já každý den po lžičce (2ml) fermentovanýho oleje z tresčích jater, je to sice drahý jak čert, ale mám pocit, že mi to za to stojí :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Já osobobně proti vitamínům nic nemám. Sama pravidělně beru biosil, kyselinu listovou a selen a kdysi jsem ještě jedla rybí tuk/v tabletkách/ a hořčík. Když nad tím tak uvažuji, hořčík si musím zase koupit, křeče mě teď docela berou, ale rozhodla jsem se zkusit to zahnat banánama, které jsem v posledním půlroce opravdu vyřadila. Zastávám názor jako ty- pokud se to nijak nepřehání, proč ne:)

    OdpovědětVymazat
  27. já jsem taky dlouho přemýšlela, že bych si koupila nějaký kloubní preparát, ale odrazovaly mě reklamy v televizi, které ji propagovali pro 60+,takže jsem ze sebe nechtěla dělat v lékárně chcípáka, že si ji kupuji. Nakonec jsem se odhodlala zajít do lékárny s tím, že si ji teda koupím, a lékárnice mi doporučila Kamzíka, který je prý vhodný pro sportovce, což se mi líbilo daleko víc :) zatím jsem ve fázi zkoušení, má se to brát 2 měsíce, tak uvidíme jaké to bude mít účinky :)

    OdpovědětVymazat
  28. hořčík si kupuju taky (Clever v Bille :D ), právě na ty noční křeče v lýtkách, ale v poslední době už mě taky naštěstí netrápí...ale hořčík mi chutná, takže ho piju i jako takové zpestření kromě vody a čajů :)
    jinak žádné tabletky neberu, myslím si, že ve stravě přijímám všeho celkem dostatek (teda až na ty ryby, jen jednou za čas mám uzeného lososa a nevím, jestli v něm po té úpravě vůbec nějaké látky zůstaly :D).
    Ale asi zase začnu brát Biosil na vlasy a nehty, ten mi celkem pomohl :)

    OdpovědětVymazat
  29. Já beru hlavně lactobacily - a teď si dělám 2 měsíční kůru Mobilinem na klouby.. ale stejně mi pořád dost křupou..:-/ A jednu dobu jsem jedla Revitalon kvůli nehtům, ale stejně to nejsem moc schopna pravidelně brát..

    OdpovědětVymazat
  30. Já uvažuji, že si na klouby pořídím něco z tohoto:
    http://shop.nutrend.cz/cz/produkt/flexit-gelacoll/
    http://shop.nutrend.cz/cz/produkt/flexit-drink/
    Nemáte někdo zkušenosti?:)

    OdpovědětVymazat
  31. Myslím si, že užitečné tipy. Právě o doplňky stravy na posílení kloubů jsem se nedávno také začala docela zajímat. Na doporučení jedné kamarádky jsem zkusila Harmonelo Flexi a musím říct, že zatím mi to vyhovuje. :)

    OdpovědětVymazat
  32. Parádní shrunutí :) I já jsem si nedávno hledala nějaké ty tipy na to, co brát ke stravě a prý je docela dost dobré (a stojí to za zkoušku) brát cbd kapsle a to hlavně kvůli tomu, že jsou to přírodní produkty a není to žádná vykonstruovaná chemie naprogramovaná k tomu jít přímo k věci... Věci v přírodě mají svůj řád z nějakého důvodu, ne?

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)