úterý 25. června 2013

Kurz 'instruktor fitness': názor, postřehy, závěrečné zkoušky a mé další plány


študuji :D
Pravidelní a všímavější čtenáři ví, že jsem během posledních dvou měsíců absolvovala vysněný kurz fitness trenérky. No tedy, tak úplně fitness trenérka ze mě není, oficiálně a v papírech mám napsáno "instruktor fitness". Ale tak nebo tak, opravňuje mě to vykonávat tu práci, kterou jsem si už nějaký ten rok vykonávat přála :) A pak jsem ještě zmínila vysněný - což o to, absolvovat kurz vysněné bylo. Co jsem si ale vysnívala jinak, byl samotný průběh kurzu. Nebylo to až tak příšerné, ale prostě jsem si přála získat více poznatků, dozvědět se více nového a v některých směrech možná i s jiným přístupem. No ale ve výsledku jsem spokojená, přecejen mi to dost dalo - to nejdůležitější je otevření dveří k práci v oblasti fitness. Ale hezky popořadě :)

Když jsem před pár měsíci projížděla nabídky kurzů, věděla jsem, že si ho jen tak nebudu moci dovolit - jakožto studentka a ještě k tomu žijící v Ostravě na mě byly ty částky prostě vysoké. Všechny kurzy, které mě zaujaly, byly prostě hodně daleko - ať šlo o školu pana Stacha nebo trenérskou školu Ronnie. Bydlet v Praze nebo Brně, tak jdu určitě bez rozmýšlení tam :) Pak se mi ale poštěstilo a náhodou jsem narazila na školící středisko Prosport v Ostravě, který kurz instruktora fitness nabízel, navíc i za pro mě přijatelnou cenu. No samozřejmě jsem váhala snad jen pár hodin a hned odeslala přihlášku :)


 Jelikož se mě mnoho z vás na kurz ptalo a někteří se chystají dokonce na ten samý, rozhodla jsem se napsat takové mé malé zhodnocení. Sama jsem něco takového hledala, když jsem se do kurzu hlásila, ale bohužel jsem nic nenašla. Tak třeba trochu pomůže budoucím účastníkům :)

*poznámka: Je to opravdu celkem dlouhé a podrobné. Omlouvám se, ale prostě jsem se nějak rozepsala a nešlo to zkrátit :D

Kurz začal na počátku května a probíhal víkendovou formou. Vždy sobota, neděle - každý z těchto dní jsme ve škole strávili zhruba 4-6 hodin. Upřímně jsem původně čekala, že tam budeme sedět skoro od rána do večera, jelikož u přihlášky bylo psáno, že nás čeká 150 hodin kurzu. Reálně těch hodin bylo určitě méně a hodnota 150 teda nejspíš měla znamenat i čas domácí přípravy či vypracovávání seminární práce. Nic jiného mě nenapadlo.

TEORIE

Co se týče samotné výuky, měli jsme několik přednášek teorie a pak praxi. Teorie zaplnila hlavně první týdny výuky a šlo především o anatomii, první pomoc, metodiku fitness, výživu, hygienu, jednotlivé složky fitness (kardio, posilování apod.), tvorbu tréninkových plánů, psychologii, diagnostiku... Některé hodiny byly opravdu super a zajímavé, ale jiné mi přišly dost odfláknuté. Například taková psychologie - co se klientů týče by mě dost zajímala. Přednášející však k oblasti fitness příliš blízko neměl, povídal spíše o svých pacientech a v závěru jsme si udělali 20 minutovou meditaci.

Věci se většinou braly dost obecně - většina pro mě nebyla ničím novým. Ovšem chápu, že učit se to musí, protože ne každý se o fitness zajímá už před kurzem. Ale čekala bych třeba, že se v jednotlivých oblastech půjde více do hloubky. Na druhou stranu ale nemůžu říct, že bych se nedověděla nic nového. Dost věcí jsem si ujasnila a dost věcí navíc teď taky vím :) 



PRAXE

Co se týče praxe, tam se dost kladl důraz na to, abychom již s cvičením ve fitku nějaké zkušenosti měli. Cviky jsme museli ve většině případech rovnou předvádět a na nás samotných se pak rozebíraly chyby. Na jednu stranu chápu ty, co si stěžovali, že do kurzu šli, aby je to naučili, jelikož dříve sami ve fitku příliš necvičili. Na druhou stranu si ale taky myslím, že člověk, který do tohoto kurzu jde, by už něco o cvičení vědět měl. Nedokážu si totiž představit, že se z úplného začátečníka díky kurzu za 2 měsíce stane papírově profesionál.

Šlo vidět, že i vyučující měli úplně jiný přístup k těm, kteří pravidelně cvičí (především kluci) než k těm, kteří s tím zkušenosti nemají (to byly především zase holky). Osobně si myslím, že zrovna praxe mohla být pojata důkladněji - mnohé cviky jsme opravdu jen proletěli, odcvičili si je ti, kteří je už beztak uměli (nebo ti aktivnější, co se k tomu přihlásili) a ostatní se jen dívali. Trošku se to zlepšilo v závěru, kdy jsme pak některé cviky předváděli všichni. Chápu omezené časové možnosti, ale i tak většinu účastníků právě praxe zklamala. 

Kromě cvičení ve fitku jsme měli i pár hodin v tělocvičně - tam jsme si prošli hluboký stabilizační systém a cviky na něj, svalové dysbalance (zjistili jsme, že snad každý z nás nějakou má :D), mákli jsme si třeba i u spinningu nebo kruhového tréninku, vyzkoušeli jsme si TRX a jiné moderní funkční pomůcky. Praxe probíhala v Ostravě Porubě ve fitcentru bazénu Sareza a pak ještě v sanatoriu Klimkovice (Zajímavá lokalita, připadala jsem si, jako bych jela na dovolenou, když jsme tam přijížděli a starší pacienti si dělali srandu, že přijela na exkurzi školka :D).



ZKOUŠKY

No a aby nám ten vysněný papír dali, museli jsme samozřejmě své dovednosti prokázat. V první řadě bylo nutností vypracovat seminární práci - já zpracovávala trénink pro klienta trpícího svalovou nerovnováhou v hrudní a krční oblasti - šlo tedy o tzv. horní zkřížený syndrom, který v dnešní době trápí vlivem špatného držení těla a vysedávání u počítače mnoho lidí. Kulatá záda, ramena stočena dopředu, bolest šíje - říká vám to něco? :) Nakonec jsem ráda, že jsem dostala toto méně záživné téma a naučila jsem se již teď, jak s takovým klientem v budoucnu pracovat :) Seminárku jsem vypracovávala sama a byla zhodnocena vcelku pozitivně. Chybělo jim tam jenom větší rozepsání doplňujících cviků celého těla. Já se zaměřila totiž opravdu převážně na ty vyrovnávací cviky na svaly ochablé či zkrácené a doplňkové cviky jsem jen vypsala. Ale jinak dobrý :) Možná tomuto téma věnuji následně článek, pár z vás již dříve vyjádřilo zájem :)

Seminární práci jsme připravovali již v průběhu kurzu, samotné zkoušky pak přišly až poslední víkend. Nejprve nás čekala ústní zkouška z anatomie a první pomoci - losovaly se otázky na svalovou soustavu, kostru, soustavy, apod. Já si vybrala snad to nejlepší - břišní svaly, krevní oběh a z první pomoci to bylo poranění páteře. Svalíky i oběh jsem odvykládala v pohodě, u první pomoci toho ani moc na povídání nebylo (s poraněnou páteří sotva sama něco udělám), ale taky jsem jim základ řekla. Takže ústní za 1 :)

Po ústních přišel na řadu písemný test. Ten pak obsahoval otázky ze všech ostatních oblastí - výživa, metodika fitness, taky ještě něco z anatomie apod. Celkem tam bylo 80 otázek, s možnostmi A-D. Měli jsme na něj 90 minut a já neměla už za 20 co dělat :D Hodnocení bylo nakonec celkem přísné, ale i tak jsem se vešla a měla jsem opět za 1. Co jsem postřehla, tak jsem měla snad jen 1 chybu, což opět nechápu, jak jsem dokázala :D

No a den nato následovaly zkoušky praktické. První, co se mi vybaví, je strašně dlouhé a zbytečné čekání. Strávili jsme tam snad 5 hodin a to tam každý byl tak 10-30 minut. Muselo se prostě čekat až dokonce. Já jsem opět trhla rekord a byla jsem zkoušena asi nejkratší dobu :D Ale to bylo i tím, že jsem tam šla úplně sama, ostatní šli většinou po 2 nebo 3, podle toho, jak spolu psali seminárky :) U praktické jsem si taky vylosovala číslo, na základě kterého jsem pak měla předvádět cviky na vybranou svalovou skupinu. Já jsem dostala biceps, takže nic těžkého. Nakráčela jsem k ose, detailně popsala postavení, techniku, zapojené svaly, dopomocné svaly, možné úchopy...no prostě všechno možné, co se dá vůbec k bicepsovému zdvihu říct. Pak jsme se pobavili ještě o alternativách bicepsových zdvihů, dostala jsem pár doplňujících otázek na metodiku striktních opakování, aerobní aktivitu a zkoušející uznali, že i tohle zvládám, takže mě tam už dlouho nedrželi :) No ale co jsem slyšela, tak některé teda dusili pěkně. 


Úspěch k tobě nepříjde. Ty musíš jít za ním.

CO BUDE DÁL...

Z mého povídání možná už tak nějak vyplynulo, že zkoušky jsem zvládla a papír dostala. Už tedy oficiálně můžu pracovat jako trenérka :) Samozřejmě si uvědomuji, že tato profese vyžaduje neustálé samostudium. A čím víc toho vím, tím víc věcí ještě toužím vědět. Mám pocit, že toho je tolik, co je ještě třeba nastudovat! Naštěstí mě tato oblast baví, takže to problém nebude :)

Nyní pracuji jako trenérka na dvou místech - první je tedy má již asi roční brigáda v Expresce, kde přímo o osobní trenérství ani tak nešlo. No a druhá je již klasické fitko, kde si můžu shánět už svojí osobní klientelu a kde jsem se asi před 2 týdny začala zaučovat a nastoubila na zkušební měsíc. V pondělí se mi podařilo prodat tréninky své první klientce, což mi udělalo ohromnou radost. A co je zajímavější - tato klientka je z Německa, žije v česku a mluvíme spolu anglicky! :D Takže to mám 2v1 - práce a zároveň procvičení angličtiny. A doufám, že se mi bude dařit a získám si klientů více, protože tato práce mě opravdu baví :)

V budoucnosti mám v plánu krom domácího vzdělávání absolvovat také další kurzy a školení - na místě bude určitě nějaké výživové poradenství nebo výživa v oblasti sportu. Lákají mě doplňkové kurzy na zajímavé pomůcky jako jsou TRX či Kettlebell. No a taky uvažuji, že jakmile dokončím ekonomii na vysoké škole, přihlásím se pak ještě na bakalářské studium v oboru Fyzioterapie :) 

Ráda bych taky částečně působila i na volné noze a své služby nabízela jakýmkoliv zájemcům, třeba těm z mého blogu, kdyby se takoví našli :) Ale to ještě časem uvidíme, jak to půjde... No a to už bude asi k dnešnímu vyčerpávajícímu článku vše. Zvědavci se dozvěděli, jak to všechno probíhalo a třeba to taky pomůže někomu, kdo tento kurz zvažuje. Sama za sebe jsem ráda, že jsem do toho šla, protože mi to otevřelo další možnosti. Ale jsem si vědoma toho, že tohle je jenom začátek. Ještě toho musím hodně udělat, abych byla v tomhle oboru opravdu dobrá a úspěšná. Člověk se prostě učí celý život :)


K úspěchu nevede žádný výtah. Musíš jít po schodech.

...................................................................................................................................


                     FACEBOOK - STRÁNKA
       FACEBOOK - SKUPINA
          ASK.FM




67 komentářů :

  1. víme, víme :) a článek budoucím účastníkům určo pomůže :)
    anatomii ze školy nesnáším, ale ostatní zní zajímavě! hlavně meditace :)
    to s přístupem k necvičícím je trošku škoda, ale máš pravdu, že by to měli dělat lidi, co už něco ví
    tvou seminárku bych ráda viděla, ty cviky mě zajímaj :) a k ústním gratuluju, vlastně i k písemným :) jedna chyba, to je krásný
    tvá klientela jistě nebude malá, už to vidím! :) a fyzioterapie mám taky v plánu studovat, tak se měj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za 10 minut stihnout přečíst článek a ještě ho okomentovat? děláš si ze mě srandu? :D

      Vymazat
    2. jestli sis všimla, tak tato slečna napíše první koment na úplně každém blogu.. nejspíš články jen prolítne a pak napíše jakýsi koment.

      podle mě čekuje blogy asi každou minutu aby mohla být vždycky první.. proč to dělá, netuším.. asi zviditelnění? :D

      Vymazat
    3. a vy jako čtete jeden článek víc jak deset minut??:-D Musela jsem se tě prostě Kamčo zastat:-)

      Vymazat
    4. holky, články komentuju tak, že celý text překopíruju a pročtu si ho v okně pro komentář - tudíž ho opravdu jen neprolítnu :)
      venku prší a mám prázdniny, tak co mám asi dělat? :D klidně rýpejte:) a Bětko díky

      Vymazat
  2. Také si chci kurz udělat, ale až budu na vejšce, teď na střední si to zaprvé dovolit nemohu a za druhé na vejšku chci jít právě do Brna! :)
    Tvoje poznatky jsou super, a hodně mě pomohli co se rozhodnutí týče! :)
    A zároveň ti gratuluji! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Uf mazec :D Já to prostě nechápu.. kurz by mě i bavil, ale abych si pak troufla trénovat cizí lidi? Néééé! Co kdyby se mě zeptali na něco co nevím? Co kdybych jim nedokázala poradit? Podle čeho se vůbec řídit? A ty to máš ještě v angličtině, no to už vůůbec! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :D Taky mě tato práce hrozně láká a jednou se něčemu takovému určitě chci věnovat, ale bojím se toho, jak to popisuje Hanka - že budu mít prostě v hlavě duto, nebudu vědět, co mu poradit :D Jinak bezva článek, hezky jsi to všechno rozebrala :) Taky mi připadne, že by se do takového kurzu měl přihlásit někdo, kdo se cvičení už nějakou dobu věnuje a ne někdo, kdo je ve fitku poprvé (jak popisuješ ty holky tam.. :D). Pak to tak dopadá, že je spousta trenérů a jsou nic moc..

      Vymazat
    2. Přesně duto v hlavě :D Já jen vedu lekce alpinningu, ale vypadávají mi i obyčejné cviky na břicho :D

      Vymazat
    3. Tak to se mi naštěstí zatím moc často nestávalo. I když někdy taky příjde krušná chvilka, ale snažím se to pak obkecat a vypotit co možná nejvíc vědomostí :D Ale zrovna cviky mi moc problémy nedělávají. Už jenom z Expresky jsem zvyklá mít slušnou zásobu. Na kruhových tréninzích jsem jich tam musela vymýšlet desítky. A některé klientky taky "nutně" kolikrát potřebovaly znát milión cviků na nějaké partie, takže na to už jsem zvyklá :D A děkuji bohu za Zuzku, Jillian, Cassey, Boba a jim podobné - ti mi dali opravdu obrovský zásobník :)

      Vymazat
  4. moc zajímavý článek! uvidíš, že až se za pár roků ohlédneš, budeš brát tento kurz úplně jinak.. :) a taky lituju, že nejsi z Brna, musí to být fajn mít tě jako instruktorku, hned bych Tě brala :))

    OdpovědětVymazat
  5. Článek byl sice trošku dlouhý ale bavilo mě si jej číst :-)
    Je opravdu pozoruhodné jak všechno krásně stíháš, kolik máš různých aktivit, činností, koníčků, povinností, školu a tak dále.. hlavně se mi líbí tvé plány do budoucna :-D

    Za ten článek horní zkřížený syndrom bych byla oprvadu MOC ráda protože s tou krční páteří mám docela velké problémy už delší dobu a stále se to zhoršuje.. proto bych uvítala jakékoliv rady a cviky jak to zlepšit (pokud je ještě možné tu zkřivenou páteř narovnat, a pokud ne tak alespoň aby se to už dál nezhoršovalo).

    Děkuji moc, věrná čtenářka blogu a tvá fanynka :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Seš šikulka! Doufám že se ti splní sen a půjdeš i na tu fyzioterapii, myslím že to se rozhodně neztratí (a když tě to navíc tak baví!)
    A s tou praxí.. dost dobře mi nejde do hlavy, co tam dělali lidi co to nikdy nedělali :D asi trochu nevěděli co s penězma mi přijde, já chci jít na nutriční kurz s tím, že už toho sama dost vím. Jít tam s tím že moje nejoblíbenější jídlo je smažák a zeleniny se ani nedotknu, to by taky nebylo asi uplně košér
    Držím ti palečky, jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Paráda, moc ti fandím :). Kdybys nebydlela tak daleko, hned bych si tě najala :D. Jinak jak jsi psala o tom sezení u počítače, okamžitě jsem se narovnala :P.

    OdpovědětVymazat
  8. Gratulujem :)
    Na tebe je pekne vidieť,že keď niekto naozaj niečo chce,tak za tým ide a dosiahne to. :)

    Držím palce do budúcna.

    OdpovědětVymazat
  9. Gratuluju a přeju hodně úspěchů v kariéře instruktorky :) Jen škoda, že trénuješ na druhém konci republiky :D S tou fyzioterapií ti fandím, já chci jít příští rok na jinou terapii - nutriční, taky bakalářskou :) Tak ať nám to vyjde! :D

    OdpovědětVymazat
  10. Překvapilo mě, že jsi z Ostravy. Nějak jsem to za celou dobu nezaznamenala :-D Mohu se zeptat z jaké části? :-) Jinak nejvíce mě zaujal poslední odstavec, jelikož bych se mezi tvé klientky opravdu s vervou hlásila :) Přála bych si mít někoho, kdo by na mě dohlížel, a to jak na stravu, tak pohyb.
    Jsi moc šikovná a přeji ti mnoho úspěchů ve fitness oboru. Třeba si tě jednou budeme pouštět na videích jako slavnou Jillian, Zuzku či Cassey :P:) Vbc bych se tomu nedivila :) Za svým cílem si jdeš opravdu tvrdě a to je víc než obdivuhodné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem přímo z Ostravy - bydlím v Orlové, ale v Ostravě teď studuji a pracuji - konkrétně ve fitku Pure Jatomi v Karolíně. Takže kdybys tam někdy začala chodit cvičit, víš, na koho se obrátit :D A kdybys měla zájem o nějakou jinou formu mimo fitko, tak klidně napiš na mail: fitforlife@email.cz Zatím tuhle oblast nemám promyšlenou, ale určitě spolu můžeme něco vymyslet, pokud bys opravdu měla zájem :)

      Vymazat
    2. Do Puru chodím už od října, ale tento měsíc mi končí členství. V mých očích ta úroveň fitka dost klesla. Ze začátku pro mě působilo výjimečně, ale jakmile začali razantně snižovat ceny členství, což se odrazilo na klientele, ztrácela se i má chuť ho navštěvovat (koho by neštvalo, že platí 800kč měsíčně a ostatní 350kč za stejné služby). Vybavení je fajn, to nepopírám, ale například hygiena v šatnách je otřesná (Nic proti uklízečkám, ty se opravdu snaží. Ženské jsou prostě s prominutím prasata.).
      Tvoje nabídka mě opravdu láká, ale začnu ji zvažovat až ve chvíli, kdy si něco našetřím. Určitě si e-mail uložím a jednou ho využiji :) Potřebuji něčí dohled, jinak se tou čokoládou cpát nepřestanu :-D

      Vymazat
    3. Fakt? Tak to je super, že tam chodíš :) Je fakt, že si teď lidi dost stěžují na různé věci, má to tam své chyby, ale většinou se to dá vyřešit. Myslím, že s tím členstvím se to dá taky vyřešit. Já tam taky chodila cvičit a platila ze začátku 850Kč. Pak jsem se dověděla, že někteří to mají levnější, zeptala jsem se na to a oni mi bez problémů hned změnili smlouvu a platila jsem méně. Tak se taky můžeš zeptat. Zvlášť když bys chtěla teď novou smlouvu ;)

      Tréninky bych ti mohla nabídnout i přímo v Puru - máme tam teď i nějaké akce, třeba balíček 2 tréninků v celkem pěkné akci 50% sleva, ve výsledku za 650Kč. Nebo teď i balíček 10 tréninků levnější skoro o třetinu :)

      Vymazat
    4. Smlouvu jsem si měnila 2x až mě to přestalo bavit :-D Zvykla jsem si na cvičení doma a když chci vyjet ze stereotypu, tak si zajdu do fitka blízko mého bydliště, kde si zaplatím nějakou lekci pro zpestření. Navíc v hezkém počasí se mi do toho "skleníku" vbc nechtělo :D
      Balíček zní hezky, ale i tak je to pro mě teď finančně náročnější. Spíš bych ocenila jídelníček přesně na míru. V tom se plácám mnohem víc než ve cvičení :( Ale v tom mi asi nepomůžeš, viď? (promiň, že ti to tady tak spamuji :-D)

      Vymazat
    5. Já ráda pomůžu i s jídelníčkem. Sice na to nemám ještě papír, ale vyznám se řekla bych dost. I v práci dávám doporučení k jídlu :)

      Vymazat
  11. Máš můj obdiv ve všem:), držím palce, ať dreams may come true.

    OdpovědětVymazat
  12. vůbec nevadí, že je článek delší:D ale co jsem četla, až mě mrazilo, zdá se to fakt těžké. zajímalo by mě, jak to zvládli ti, kteří o cvičení moc neví. gratuluju k papíru, trenérko:) ať se daří a získáváš nové a nové klienty!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      No je fakt, že někteří to zvládali asi hůř a pár lidí bohužel zkouškami neprošlo.

      Vymazat
  13. Gratuluju!:)
    já o něčem takovém uvažuju už taky dlouho, ale to odhodlání chybí..Spíš mi přijde, že bych tam byla asi jako takový začátečník. Ano, cvičím už dva roky, o výživu se zajímám, ale přijde mi to jako málo, možná začnu spíše u kurzů výživy a pak jako trenérka:) chtěla jsem na kurzy jumpingu, ale z ničeho nic mě přestal bavit a už půl roku jsem na něm nebyla.. spíš teď táhnu k fitku:)
    Anatomii jsi znala víc už před nástupem do kurzu?:) nebo to bylo pro tebe něco úplně nového?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Anatomii jsem se snad učila jen na gymplu v biole - nějaké ty základy, ovšem něco se mi zdálo podrobnější na gymplu než na tom kurzu :D Každopádně na gymplu jsem z toho nematurovala a niak zvlášť to tehdy nestudovala (říkala jsem si kalsicky, že to V ŽIVOTĚ nebudu potřebovat :D). Ale tak učilo se mi to teď celkem dobře, když už jsem to kdysi někde slyšela :) Akorát ty svaly to chtělo se naučit fakt detailně, plno svalových skupin a vrstev na každé části těla, kde začínají, kam se upínají, jakou mají funkci...tam toho bylo celkem dost no :)

      Vymazat
  14. Moni tyhle rychlokurzy sekají , aby na nich vydĕlali, vZdycky je to o samovzdĕláváni a dalších kurzech, to ti schvaluji, že jdeš dál. Přeji hodnĕ štĕstí a klientů.:-)

    OdpovědětVymazat
  15. tak jsi mě právě utvrdila, že je to opravdu to co chci :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ty jo, zajímavý článek :) rozhodně jsem si pěkně početla a o to víc mě to utvrdilo v tom, že se chci téhle oblasti taky věnovat a konečně se taky musím upsat někam do fitka a rozšířit si obzory :) a samozřejmě gratuluji! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Velká gratulace slečno trenérko :) až budeš potřebovat fotky pro svou klientelu k propagaci sebe samu, tak se ozvi ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pane fotografe ;) Věříš, že zrovna dneska jsem nad tím focením přemýšlela? Už jenom se odhodlat :D

      Vymazat
    2. No vidíš, náhodička :D však máš čas..prostě někdy během prázdnin :)

      Vymazat
    3. Jojo, určitě se domluvíme ;)

      Vymazat
  18. Moc gratuluju ke kurzu:) taky bych byla moc rada za naky typy ohledne krivy patere, kulatych zad apod. Docela me to trapi a i kdyz se mi kulata zada diky cviceni dost zlepsila jeste to neni jak bych si prala. Takze jakoukoli radu, typy, cviky velmi uvitam:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsi cvičila tak se ti to fakt zlepšilo? Já to hledala všude možně na netu a někde psali že náprava už není možná, pouze se to nezhoršuje.. :-/
      Ale tobě se fakt ta křivá záda narovnala?
      I já se těším už na článek od Monči.

      Vymazat
    2. Cvičením se mění hlavně svaly. Páteř se jen tak nenarovná, ale z dlouhodobého hlediska to snad možné je - v tom však zatím ještě tolik znalostí nemám, já jsem zatím spíše přes ty svaly. Každopádně cvičení lze určitě celkově zlepšit postavení těla a právě různé dysbalance srovnat ;)

      Vymazat
  19. Super článek Moni! Gratuluji k úspěšně zakončenému kurzu a musím říct, že se mi moc líbí, jak už máš zmapované své plány do budoucna. Tak ať se Ti máš stále tolik chuti a elánu si je plnit! :-) Pajajo

    OdpovědětVymazat
  20. Gratuluju, jsi skvělá a nejvíc se mi líbí, že si jdeš za svým cílem :) Já mám ten problém, že pořád nevím co chci :D
    Ale docela mě překvapilo, že některé věci byly v kurzu "odfláknuté" - u tebe to problém není protože se vyznáš i tak, ale potom budou plná fitka trenérů, kteří nebudou vědět o moc víc, než jejich klienti, ale hlavně že mají papír :D
    já poslední dobou přemýšlím o nějakém kurzu výživové poradkyně, ale možná až po škole, že bych si to vzala dálkově, přímo na univerzitě, ale plány měním pořád, takže kdo ví...:D Ale líbilo by se mi to, radila bych klientkám třeba i jak zdravě "mlsat" a dávala jim ochutnávat svoje výtvory :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě - člověk na takových kurzech pak zjistí, jací vlastně někteří "odborníci jsou". Vždycky jsem ke všem trenérům vzhlížela, ale teď už vidím, že ne každý může být až tak znalý :)

      A myslím, že výživová poradkyně by z tebe byla skvělá - hlavně ty ochutnávky určitě klienti ocení :D

      Vymazat
  21. Ahoj, kaše vypadá moc dobře. Ale proč vločky vařit, když je stačí zalít horkou vodou a chvíli nechat pod pokličkou stát, pěkně změnknou a navíc nepřijdou další tepelnou úpravou o cenné látky. A lněné semínko - také přidávám, akorát si ho předtím namelu v kávovém mlýnku. Celé je skoro nestravitelné, pokud je opravdu dobře nerozkoušeš :).
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No asi tento komentář byl určen k jinému článku, ale pochopila jsem :) Mně osobně chutná kaše více, když je trochu povařená - u vaření si můžu pohlídat tu "ideální" konzistenci. A semínko drcené dávám. Sice tedy už drcené kupuji, což taky není ideál, ale aspoň něco :)

      Vymazat
  22. Blahopřeji, jsi fakt šikovná :) Už to, že člověk ví, jakým směrem se chce v pracovním životě ubírat, je velmi důležité. Ty máš očividně jasno, tak ti přeji mnoho dalších úspěchů, slečno trenérko! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Gratuluji! já měla člověka poslední rok na gymplu a bylo to pro mě peklo, takže thumbs up! Držím palce i do dalších úspěchů, protože dostat se na fyzioterapii, to bude velkej ořech.

    OdpovědětVymazat
  24. ahoj tak trochu mimo téma potřebovala bych poradit.Snažím se začínat cvičení napříkla pop pialtes s cassey ho.Ale třeba když jsou cviky kdy mám zvedat trup myslim něco jako sklapovačky prostě se zvednu jen trochu abych se zvedla celá musím mit zapřené nohy myslíš že je to i tak dobré?Řikam si lepší postupně než nic omlouvam se za tak blbý dotaz.
    Jinak Gratuluji tvuj blog mám koc ráda:) ann

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radši postupně, pomalu. Ani bych ty nohy nezapírala, prostě se zvedni tak, jak zvládneš ;)

      Vymazat
  25. Wow, gratulujem, ani sa mi nechce veriť že už ubehla taká doba, odkedy si písala že kurz začína :) Si dokonalým príkladom toho, že by si mal ísť človek priamo za svojim snom :) Aj tvoje plány do budúcnosti znejú reálne, verím že si ich určite všetky splníš :) Ten kurz sám o sebe z teba dobrú trénerku asi neurobí, dá ti iba základy, ale myslím si, že s tvojím prístupom budeš mať určite veľa zákazníkov :) Si úžasná inšpirácia, držím ti palce. Nech sa ti takto darí aj naďalej :)

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Moni, moc velká gratulace! :) Jak říkáš, není to konec tvé cesty... ale už jsi někde začala! Přeji ti hodně dalších úspěchů, protože my čtenáři pak získáváme lepší články a celkově to vlastně děláš pro nás! :) No, možná trochu i pro sebe :P Ať se ti dál moc moc daří a rozvíjíš se směrem, který si přeješ. Kačka

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, pises super clanky o cviceni a tak me napadlo, jestli by si nechtela napsat i neco o posilovani stredu tela, tzv. core? Zkousela jsem neco najit na internetu, ale nic rozumneho, podle ceho by clovek mohl zacit, jsem nenasla :-( Dekuji moc predem a tesim se na dalsi clanky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se moc přimlouvám za článek o středu těla! Měla jsem to na jazyku, anja to hezky napsala za mě :) Díky!

      Vymazat
    2. Časem zkusím něco napsat. Děkuji za námět :)

      Vymazat
  28. Jéé Moni super, gratulace :)) ty jo, strašně rychle to uteklo :) je super, že už máš papír :))) já bych jednou chtěla nějakej papír, co za to bude stát, na angličtinu ... zvláštní, do fitness se moc nehrnu :D spíš by mě asi zajímala výživové poradenství.. no uvidím, přednost asi beztak nejdřív dostane angličtina, je to moje láska :D Tak a tobě ještě jednou gratulace, dáme si na ten papír s malou Rajec :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Angličtina je taky super, na tu jsem kdysi taky papír chtěla, dokonce jsem uvažovala i o výšce, protože mě taky baví :) No ale asi se spokojím jenom s tím, že si pokecám, přečtu anglickou knížku, zkouknu anglický film...zas zatím nepotřebuji papír na všechno :D Ale třeba časem. A tobě držím palce, ať ti to taky výjde ;)

      Vymazat
  29. Hodně dobré počtení, článek mi ani nepřišel dlouhý, jak jsem se začetla :)) Gratuluji, Moni, a držím palce v plnění dalších cílů.

    OdpovědětVymazat
  30. Předem se přiznávám, že jsem článek celý nečetla.. zaprvé ti gratuluju :) a za druhé jsem se zarazila nad tvým uvažováním o studium fyzioterapie.. měli jsme přednášku se slečnou, která studovala tenhle obor a podle povídání to rozhodně brnkačka nebude a to, že teď umíš pár věcí z biologie člověka z tebe experta z tohoto oboru neudělá.. přijímačky se dělají z mnohem většího rozsahu a také se připrav na fyziku a ve studiu hlavně i na latinu.. pro ty co jí neměli na střední a ví o ní prd to bude ještě horší.. nechtěla jsem se tě nějak dotknout nebo tě naštvat, předem se omlouvám.. nebude to lehké :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A psala jsem snad někde, že to považuji za brnkačku nebo že jsem expert v biologii člověka? Rozhodn ěsi tohle o sobě nemyslím :) Vím, že to nebude lehké, ale to mě od toho přece neodradí :)

      Vymazat
    2. No tak zrovna latina je na fyziu jeden z nejjednodušších předmětů, tak to nedramatizuj prosím tě :D

      Jinak, Mončo, moc gratuluji a držím palce, aby ti ta fyzio vyšla. Sama ji studuji a každou chvíli jásám nad krásami lidského těla, je to fakt úžasný obor :) Sama jsem na gymplu latinu neměla a fyzika mi taky moc nešla (nebo spíš vůbec :D) a studuji bez problému, s dobrým prospěchem. Takže se nenech odradit :)
      A čistě ze zvědavosti - jakou dysbalanci jsi objevila u sebe? :) Podle tvých fotek mám takový svůj malý soukromý tip, tak jestli se potvrdí :D

      Vymazat
    3. Děkuji, odradit se určitě nenechám, mám svou hlavu :)

      A co se dysbalancí týče, zas tak bedlivě jsem se nezkoumala :D Ale vím, že mám trochu vtočená ramena dopředu a mám krácenou levou část trapézu. No a na některých místech nějaké ty nepoměry mezi levou a pravou stranou jsou :)

      Vymazat
  31. fandím ti, ať se ti vše splní :) .. jinak vidím, že si na kurz ještě chvíli počkám :D .. ať tam pak nejsem za blbečka a zbytečně mě nedusí :D

    OdpovědětVymazat
  32. Monika Bělehradská28. června 2013 v 12:54

    Ahoj Moni. Moc tě obdivuji, jsi můj vzor. Chtěla jsem ti jen tak vnuknout semínko myšlenky, která mě napadla. Nechtěla bys někdy v budoucnu workoutovej blog? Podle mě, by měl s tvou návštěvností a s tvým příběhem ohromný úspěch. Kdybys měla vlastní doménu mohla by sis s ním normálně vydělávat penízky. Víš já když vidím, jací blbci dostávaj od youtube peníze za kliky, jak tam ze sebe dělají pitomce, jsou sprostí a lidi na to koukají a oni z toho mají ještě peníze...Kdyby klikali na tebe, tak by to mělo aspoň smysl. Možností je víc, ale podle mě by ti to vyloženě sedělo, protože jsi skvělá jak v blogování tak ve cvičení. Byla bys taková česky znějící Zuzka Light:) Měj se moc krásně a úžij si léta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monika Bělehradská28. června 2013 v 12:57

      Jo a ještě jsem ti chtěla říct, že mi vůbec nevadí dlouhé články, to přesně naopak, když někde rozkliknu a je kratší tak jsem zklamaná. Takže se za to nemusíš ani omlouvat.

      Vymazat
    2. To mě taky napadlo. Určitě by si měla velký úspěch s vlastní doménou a se svýma workoutama. Podle mě jsi skvělá a jedinečná hlavně v tom, že jsi sympatická snad po všech stránkách a vystupuješ mile a skromě. Takový je málokdo, neznám skoro nikoho takového. Třeba Niki Finn, má taky fajn blog, ale zas je trochu arogantní a pořád si drží takový svůj introvertní odstup od návštěvníků, ty jsi prostě jiná, třeba že jsi taky introvert, tak se na ty lidi dokážeš tak dobře napojit. Mám tě taky moc ráda a přeju úspěch ve všem a hlavně ať ti slouží zdraví, to je v téhle profesi hodně důležité :).

      Vymazat
    3. Děkuji holky, nápad je to skvělý a moc si cením vaší podpory v tomto směru :) Zatím jsem začala přidávát jen občas své workouty tady na blog, ale dělat to ve větším rozsahu mě už taky napadlo :) Na českých stránkách takhle působí už třeba Maruška z Rutiny. Ovšem co se mě týče, nevím, zda bych to zvládla nějak rozumně zrealizovat. Kdybych chtěla natáčet, tak by byl asi problém to dělat nějak kvalitně, alespoň momentálně. Ale určitě o tom budu i nadále přemýšlet. A děkuji za vaše milé komentáře, opravdu mi dnes zvedly náladu :)

      Vymazat
  33. Tak to moc gratuluju. Přeju, ať se ti daří. :))

    OdpovědětVymazat
  34. Super! Máte někdo zkušenost s kurzem v Praze?

    OdpovědětVymazat
  35. Absolvoval jsem v Praze - Holešovice Nutricentrum a maximální spokojenost

    OdpovědětVymazat
  36. Ohledně toho kurzu by mě zajímalo, kolik vás tam celkem chodilo a v jakém složení ženy/muži? :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)