úterý 6. srpna 2013

Nedostatek spánku a jeho nebezpečné důsledky

Dneska si povíme něco málo o tom, proč je důležité dostatečně spát. Protože ruku na srdce, komu se daří každý den poctivých, nepřerušovaných 8 hodin klidného spánku? Sama vidím, že čím jsem starší a čím více povinností a starostí mám, tím méně se mi daří dostatečně spát. Večer kolikrát člověk dorazí později domů a ráno zase brzo vstávat do práce...no někdy to opravdu není lehké dostatečně si odpočinout. Pokud vám spánek ale dělá velké problémy a moc mu nedáte, určitě na něm zkuste zapracovat. Dnes totiž zjistíte, co vše nedostatečný spánek může způsobit. A že toho není málo.


Vše je opět stručně vypsáno v této koláži - krátce pak najdete ještě pár informací pod ní ;)





Sami vidíte, že těch rizik je opravdu hodně - cukrovka, mrtvice, vysoký krevní tlak, nemluvě o úzkosti či dokonce chutích na nezdravá jídla. Všechno tohle může jít ruku v ruce s dlouhodobým nedostatkem spánku a odpočinku. Naše tělo prostě potřebuje odpočívat! Kdy jindy má mít čas se dostatečně zregenerovat? Když mu tento čas vezmete, je jasné, že pak nemůže fungovat na 100%.

Tělo potřebuje ideálně 8 hodin spánku aby dokončilo obnovu svalů, zlepšení paměti, uvolňování hormonů, regulaci metabolismu a spoustu dalších úkolů. Nehledě na to, že kvůli jeho nedostatku můžete mít i problém zhubnout či dokonce budete naopak (například díky pozdním nočním svačinkám) přibírat. 

No, podle mě tohle všechno stojí za to si ten čas pro sebe vynahradit a alespoň těch 6-8 hodin si najít. Pokud se vám to nepovede, zkuste si dopřát alespoň krátký 20 minutový relax (třeba v odpoledních hodinách), který by vám měl taky příjemně nastartovat. Ovšem pozor - 20 minut opravdu stačí. Pokud zaspíte na více jak hodinu, spíše vás to ještě více unaví :) A pokud se spaním problém nemáte a zvládnete každý den naspat i více jak 10 hodin, tak taky zbystřete. Ani nadbytek spánku není nejvhodnější.


Pokud vám tedy mohu něco doporučit, tak pravidelně odpočívejte, relaxujte a hlavně SPĚTE. Tělo vám bude vděčné.
A nezapomeňte na to, že spánek se nedá jen tak dohnat o víkendu. Opravdu jej potřebujete každý den ;)

32 komentářů :

  1. Když jsem ještě vstávala do školy o půl 6 ráno, celý den jsem na sobě cítila, jak jsem unavená a vždycky odpoledne jsem usnula na několik hodin. Byla jsem strašně vyčerpaná a to nemluvím ani o tom, že jsme měli 3x týdně vyučování až do 4 odpoledne. Je vážně fajn spát 8 hodin a být ready. Není nic lepšího. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já spinkám každý den těch 8-9 hodin :) Horší to bude o školu :D To zapracuji na tom abych šla spát okolo té 21:00 - 22:00 :) Spánek je pro mě hodně důležitý, když se nevyspím dobře tak pak jsem celý den otrávená ..

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Spím ráda a dost, ale trápí mě noční můry bez příčiny. Už tři roky v kuse. Občas jsem i po osmi hodinách spánku unavená, jako bych spala tři.:)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, tohle téma má docela potenciál, při přečtení nadpisu jsem si říkala, že zrovna ty by ses do toho uměla kvalitně obout... Čekala jsem rozvinutí třeba tvorby růstového hormonu, co se prostě v noci všechno děje, jak je na tom tělo ráno + propojení se stravou - co, jak a kdy před spaním a po něm jíst apod. Škoda :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak promiň, že jsem tě zklamala. Někdy podle mě stačí i takovéto stručné články. Zas tak podrobně to nastudováno ještě nemám a raději píšu stručnější články. Ale třeba někdy příště ;)

      Vymazat
    2. Já to nemyslím ve zlém, naopak tvůj blog čtu ráda a beru tě už jako takovou skoro profesionálku, u jiných témat to většinou dovedeš dobře rozvést a často se dozvím spoustu nových věcí, tohle bylo trošku jak z dámského časopisu. Ber to jako konstruktivní kritiku, samozřejmě ráda tě budu sledovat dál :).

      Vymazat
  6. Čas na spánek si udělám vždycky na těch 8 - 9 hodin, horší je ovlivnit noční probouzení, to nějak začalo a nechce přestat (vedra, bouřky, mňoukající kocouři pod oknem) :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky, jak jde ladění formy? Začal jsem ve stejnou dobu, jsi takový můj on-line měřák. Ať se ti daří. Rob

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak byly nějaké výpadky, ale snažím se držet. Časem o tom něco určitě napíšu, ale ještě je na to celkem brzo :) Taky ti přeji hodně úspěchů! ;)

      Vymazat
  8. Tak to jsem netušila, že má nedostatek spánku vliv třeba i na rakovinu. Chodím spát kolem 10 večer, mám to tak nastavené i teď o prázdninách a naopak ráno vstanu o něco dříve a hned mám více času :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Moni, a když člověk spí těch 8 hodin ale v noci se budí na WC, tak to vadí? Musí to být 8 hodin nepřetržitě? Protože já hodně v létě piju a tak minimálně jednou (tak kolem 2.-3. hodiny v noci) vstávám na WC.. pak ale zase hned usnu..
    A kolik spíš ty? Jak často teď o prázdninách když nemáš školu musíš brzo ráno vstávat? A kdy jíš naposled večeři, kolik hodin před spaním? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zase podle mě navdí, pokud tě to nevytrhne ze spánku na delší dobu ;)
      Já spím jak kdy, někdy taky sotva 6 hodin, ale když to jde, tak se těch 8 snažím. U mě je problém, že se vždy budím dost brzo, takže musím chodit i dřív spát, abych to zvládla naspat :) Jím jak kdy, opravdu je to různé, někdy se najím i chvíli před spaním, což není nejlepší. Jindy mám poslední jídlo i 2-4 hodiny před spaním.

      Vymazat
  10. abych pravdu řekla, tak já si navykla spát tak 5-6 hodin, vstát dřív a pak to po snídani na gauči dospat tak na 1-2 hodiny :D blbej zvyk, když si vezmu, že pak bude škola a už to nebudu moct praktikovat :D

    OdpovědětVymazat
  11. Bohužel dělám noční směny, ale snažím se jinak spát osm hodin. Většinou to jde, akorát se dost mění čas usnutí, takže to má taky určitě neblahý vliv. Ale sama to na sobě cítím, jakmile nejsem dospaná, nakupí se to a pak jsem uzlíček nervů, aniž bych vlastně měla opravdový důvod :)
    Тнє ∂ιαяу σƒ ριєяєттє on WordPress
    Тнє ∂ιαяу σƒ ριєяєттє on Blogger

    OdpovědětVymazat
  12. V poslednej dobe mám so spánkom naozaj problém. Nie je to o tom, že by som nemala čas sa dostatočne vyspať. Ale čím neskôr si ľahnem, s nádejou, že už som dosť unavená,aby som spala celú noc, tým skôr ráno vstanem. O piatej som už čulá a neviem, čo s tým mám robiť. A takto sa to ťahá už viac ako mesiac :( Som z toho nešťastná, pretože viem, že telo tých 7-8 hodín určite potrebuje na regeneráciu, ale vôbec sa mi to nedarí.

    Máš nejaký tip napríklad na doplnky stravy - čaje, vitamíny, ktoré by mi mohli pomôcť? Ďakujem :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem Monča, ale stejně si dovolím odpovědět. To, že tělo potřebuje 7-8 hodin...to je nejspíš nějaká průměrná délka potřebného spánku u většiny populace, ale jsou lidé, kteří prostě tolik spát nepotřebují a od mládí se po šesti hodinách spánku vzbudí a už neusnou. Není to nic tak neobvyklého. Samozřejmě, pokud někdo spí tři hodiny denně a má pocit "naprostého načerpání sil", už bych to asi konzultovala s lékařem. I těch pět - šest hodin mi připadá v pohodě.

      Vymazat
    2. Ďakujem za odpoveď, teda zatiaľ nebudem robiť paniku :) i keď je to skôr 4-5 hodín spánku. Len ma prekvapilo, že to prišlo nejak náhle, ja som predtým nikdy nemala problém si tých 7 hodiniek dožičiť.

      Vymazat
    3. To může být počasím, stresem...čímkoliv si myslím. Taky mám občas dny, které bych prospala celé...a pak najednou jako bych ani spát nepotřebovala. Jestli se toho bojíš, tak zajdi pro klid duše k obvoďákovi... :)

      Vymazat
  13. Spala bych strašně ráda, ale cácorka mi to bohužel ani v roce nedovolí :( takže spím 22-0, pak jsem s ní hodinku vzhůru, pak zas spím 2h a zas budíček a vstáváme v 5 :( takže když se zadaří tak spím 2+2+2 hodiny a když se nezadaří a má v noci plakavou, tak spím jen 2+2 hodiny :( už je to rok a je to mazec...někdy si dávám po obědě 15 minut regeneračního spánku, ale většinou než se najím, udělám to co s ní dělat nemůžu a pofackuju bordel, tak se skoro malá zas budí...takže kdo můžete, tak SPĚTE!

    OdpovědětVymazat
  14. Souhlasím, že spánek je jedna z nejdůležitějších věcí v životě a já osobně na sobě strašně moc pociťuju, když se vyspím dobře a když špatně.
    Ve spojitosti s tím čtu teď velmi zajímavou knihu o snech a je hrozně zajímavé se zamyslet nad tím, jak i sny a snění strašně moc ovlivňují náš den a celý život, co se z nich dá vyčíst, pomocí nich řešit problémy atd... Což má ve výsledku taky velký vliv na psychiku, tělo a tak.

    OdpovědětVymazat
  15. musím s tebou souhlasit:) když málo spím tak jsem unavená, neustále hladová, náladová a zkleslá. ale jak mám spát aspon 8h denně když vstávám ve 4 ráno?:( to abych šla spát večer, jenže v 5 nebo 6 dorazím z práce...

    OdpovědětVymazat
  16. Tak ted uz naprosto chapu proc se mi nedarilo hubnout v obdobi kdy jsem maturovala.. malo spanku, uceni pozde do noci, pak brzke vstavani.. k tomu jeste stres.. :-(
    Ted uz mam vice casu a denne si dopreju minimalne tech 8 hodin, obcas i 9 :-D A uz jsem shodila od te doby 2 kg :-D

    OdpovědětVymazat
  17. Já mám bohužel hrozný problémy se spaním, po takové 7 už mi to nejde spát, ačkoliv jsem stále hrozně unavená. :/

    OdpovědětVymazat
  18. Z neděle na pondělí jsem se dost blbě vyspala a měla jsem celé pondělí úplně na prd, ani cvičit se mi nechtělo. Jinak jsem ráda, že už spím docela dobře, ne 0-3 hodiny/noc, to bývalo peklo. Teď si nemůžu moc stěžovat, těch sedm, osm hodinek naspím. Někde jsem četla, že stačí pro odpočinek i regeneraci jen pět, ale testovat to nebudu. :-D
    Jinak kdy a co jíst před spaním a po něm, aby to bylo to nejideálnější pro organismus, to by mě zajímalo. Co se děje s tělem, to jsem asi na jaře vypisovala v článku o cikradiánních rytmech. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Já se naposledy dobře vyspala, když jsem byla ve škole. Neustále mě od začátku prázdnin něco budí, nebo naopak spím až moc dlouho a když si dám budík, tak nejsem vůbec odpočatá a kolikrát i po těch 10 hodinách mám pocit, jako bych spala sotva 4. Hrůza. Dneska jsem se vzbudila ve 4 a už neusnula. Až kolem 8.
    Navíc děsně špatně kvůli tomu počasí usínám. Už aby bylo chladněji.

    OdpovědětVymazat
  20. Souhlasím, spánek je ohromně důležitý a to hlavně pro psychiku, která ovlivňuje všechno ostatní. Nikdy jsem nebyla velký spáč a pokud o prázdninách sama od sebe vstávám až po osmé (s tím, že chodím spát poměrně pozdě), tak je to pro mne nezvyklé. Určitě mi takových šest hodin spánku stačí, ale miluji, když se můžu pořádně vyspat. Nikdy nezapomenu na ty stresy ze školy, když se toho na člověka nabalilo tolik...spala jsem tři dny po sobě třeba jen tři hodiny, abych se stíhala naučit, byla hrozně neurotická a ve chvíli, když jsem myslela, že se konečně trochu vyspím - další zkoušení, kvůli tomu bych i brečela :D. Takže ano, moje psychika spánek potřebuje, nepotřebuje ho tolik, občas se to bez něj dá chvíli přežít, ale dlouhodobě (a to mluvím klidně jen o několika dnech) je to sebevražda.

    OdpovědětVymazat
  21. Spánek je určitě důležitý :) já teď špatně spím kvůli tomu, že máme ve městě festival - město zrušilo noční klid, tak to je mazec - ožralové dělají celou noc kravál... už aby byl konec a já mohla klidně spát. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Nesouhlasim, 6-8h není nutnost, já spím max. 5 a stačí mi to a mám to tak už hodně let, tohle je hrozně individuální a napsat, že je nutné 6-8 je hloupost.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak nevím .. Spím kolem těch 8 hodin.. (přiznám se.. někdy jsem tak lenivá že i 12, ale to jsem pak celý den přespaná) a i přesto přes den usínám .. Zajímavé

    OdpovědětVymazat
  24. Já většinou denne spím 7hodin...neusnu ani kdyz si jdu drive lehnout ,proste zaberu v ten samy cas kdyz si jdu cela utahana lehnout

    OdpovědětVymazat
  25. Super článek. My jsme o spánku a jeho případném nedostatku psali ve článku: Spánek a jeho důležitost

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)