čtvrtek 15. srpna 2013

Novinky do spíže i ledničky XIII.

Jojo, já vím, že je to poslední dobou pořád o jídle, ale když o tom se píše prostě nejlíp. A právě proto vám teď ukážu zase nějaké ty novinky a hned potom půjdu přidat ještě jeden recept! :D
 

 Cizrnové lívanečky
Boží, boží, boží!! Vážně, když o nich Markét neustále dokola psala na svém blogu, mávla jsem nad tím rukou - lívance jako lívance, no ne? Navíc jak můžou být kupované lepší než domácí? Ale řeknu vám, tyhle vážně jsou. A že mi to trvalo, než jsem si je koupila...až se stydím :D Neuvěřitelná chuť udělat si lívance na oběd mě však donutila. A nelitovala jsem ani náhodou - zalité kokosovým mlékem, s borůvkami, banánem, kešu a kouskem čokolády. No kdo by tohoto litoval? Vážně asi nejlepší lívance, jaké jsem kdy jedla. Úžasně vláčné a chuťově zase úplně jiné :) Celé balení stojí 36Kč (v Bille), ale vystačí
na 4 porce.



 Ovesné a Rýžovo-Sójové
Testuji další rostlinná mléka a zatím úspěšně. Musím říct, že tato jsou mnohem lepší, než jen samotné sójové! Hlavně to ovesné je tak příjemně sladké. Navíc v DMku nejsou ani příliš drahé oproti supermarketům, které nabízejí navíc jen sójové
za 2x tak vyšší cenu a navíc ještě zbytečně doslazované :)



Kokosový miláčci
Jojo, a krom sójových, ovesných a rýžových ujíždím převážně na kokosových :D A když na ně náhodou narazím v Bille
s krásnou cenovkou 8,45Kč/kus, tak vesele dělám zásoby! Protože za tu cenu by byl hřích to tam nechat. Takže teďka můžu vesele experimentovat nebo dělat osvědčené krémové omáčky, polévky či zmrzliny v hlavní roli s kokosem.


Caro Active
Jelikož jsem omezila pití kávy (ehm...tedy snažím se o to...trošku úspěšně...někdy :D), tak jsem si koupila Caro. A když už Caro, tak nějaké lepší :) Tohle mám opravdu ráda, takže bylo jasnou volbou. Mamča, jelikož je těhotná (a dneska má termín mimochodem!), tak doma taky Caro má. Ale to její obyč mě už omrzelo, takže jsem si zainvestovala do svého :D Navíc zrovna taktéž v Bille za akčí cenu 70Kč :)


 Sójový jogurt
Jó, sójové produkty teď u mě celkem bodujou :) Zjišťuji, že klasický bílý jogurt už mi vůbec nechutná (najednou mi přijde i dříve oblíbená značka strašně kyselá a nepoživatelná) - polotučný tvaroh ještě snesu, cottage taky, ale ty jogurty teda nevím nevím, nějak už mi nešmakujou. Ale sójový je v pohodě, takže si ho jednou za čas koupím :) U téhle značky mi trošku vadí, že složení není ideální a je jaksik zahušťován. Ale na lepší jsem zatím bohužel nenarazila. Asi kouknu do nějaké zdravé výživy a začnu chodit více tam (chudák má peněženka :D). Jinak cena je okolo 20Kč, ale když je v akci tak i 10Kč - například když mu končí trvanlivost za 3-5 dní, tak ho v Bille sleví :)


 
 Zeleninka
Čerstvá je vždy samozřejmě nejlepší, ale občas si koupím i nějaký ten balíček. Tenhle mě obzvlášť zaujal a už jsem jej měla doma 2x. Je to super na klasický salát (doplněný o cokoliv navíc) nebo jak doporučují na obale k přípravě na wok pánvi - třeba s masem a nudlemi, jak jsem to vyzkoušela i já. Anebo i s rýži a tofu, taky se dá :) Je to složeno ze zelí, kapusty, cibulky, črvené papriky, mrkve... samé dobré a zajímavé věci :) Seženete v Albertu za cenu okolo 30Kč.


Pohanková mouka
Rozhodla jsem se otestovat i tuto krásku. Především proto, že teď hodně čtu i o bezlepkové stravě. Pro zpestření jsem tedy chtěla zkusit upéct i něco z ní. Zatím jsem ji tedy kombinovala s žitnou moukou, ale určitě ji ještě někde využiji samostatně. Pekla jsem z ní domácí chleba, který je mimochodem opravdu výborný, a právě na ten se chystám ještě dnes přidat recept :) Cena je bohužel celkem vysoká. Já za nějakých 400g dala okolo 40Kč v Bille. Ale je možné, že ve zdravých výživách bude
i levnější :)

59 komentářů :

  1. Ty lívanečky mi vůbec, ale vůbec nechutnaly. Nakonec si pochutnal akorát tak pan koš, protože i mamka je shledala nepoživatelnými. Postupovala jsem podle návodu, v tom se chyba nestala, prostě mi asi nesedla ta cizrnová chuť.
    Každopádně mě zaujala ta rostlinná mléka, protože bych pomalu chtěla přejít na veganství, tak po nich určitě kouknu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První komentář se mi ještě snad nikdy nepodařil přidat. Juchů! :D (promiň, ale fakt mám radost a potřebovala jsem o tom dát všem vědět :D)

      Vymazat
    2. Gratuluji :D
      No já třea v těch lívanečcích cizrnu ani necítila :)
      A o veganství jsem teď právě taky dost četla, i to mě namotivovalo zařadit tato mléka více do stravy :)

      Vymazat
    3. Moni, můžu se zeptat, kolik stojí v DM ta mléka (sojové a ovesné)? Díky :)

      Vymazat
    4. Ahoj Swan,
      sójové stojí 30 kč
      sójové s kalciem 32 kč
      ovesné myslím že 36

      - všechno je to do 40kč, ne jak v supermarketech kde se to pohybuje nad 50kč za litr =)
      A to sójové je chuťově naprosto parádní. Ty ostatní už mi přijdou dost sladké - třeba vhodné do nedoslazované ovesné neslazené kaše.

      Vymazat
  2. Já kupuji pohankovou mouku v Kauflandu ale cena je podobná - za 500g 49,90 Kč..
    Do pečení ale používám většinou jen tuhle, zřídka žitnou ale pohanková je lepší.. A občas ji kombinuji při pečení s obyčejnou bílou, abych trochu ušetřila a navíc je pak těsto více nadýchané.. je sice drahá ale fakt moc dobrá, v tomto případě se oplatí investovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, ta chuť je zase jiná, ale opravdu perfektní :)

      Vymazat
  3. Sojové mléko jsem vždycky chtěla zkusit, asi si pro něj konečně zkočím :) Jak chutná???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někomu chutná, někomu ne :D Mě teda jo, ale většinou mě nezaujalo na první ochutnání, přišla jsem mu na chuť až postupně. Měla jsem i trošku doslazované (s Calciem z DM), to bylo asi lepší, ale i ta klasika není špatná :) Ovesné je ale teda určitě sladší samo o sobě :)

      Vymazat
  4. Já už jsem se na omezování kávy vykašlala, protože vím, že to stejně nedokážu:D:D Ale zainvestovala jsem do kvalitnější kávy, ať si tolik neškodím:D Dřív jsem Caro taky pila, ale pak jsem přestala, protože jsem někde četla, že podpruje chuť k jídlu a já to u sebe tenkrát pěkně pozorovala:D

    OdpovědětVymazat
  5. Moni kolik ty mléčka stojí peněz?

    OdpovědětVymazat
  6. Add pohanková mouka - přeju hodně štěstí při jejím zpracování ;-) Já jsem na bezlepkové stravě cca 2 měsíce (nuceně, ne z plezíru :-) ) a vůbec mi to s ní nejde :-D 3 roky jsem pekla domácí chleby a pečivo i ze 100% celozrnné mouky, ručně zpracovávané, ale pohanková se chová naprosto jinak, blbě kyne, ani domácí kvásek to nezachránil. Nemluvě o těstu na pizzu, které fakt nešlo :-D Po asi 3 pokusech o pečivo z pohankové jsem koupila bezlepkovou mouku a z té to najednou šlo (moje pečivové sebevědomí opět trochu povyskočilo :-D )

    Zkoušela jsi palačinky z kukuřičné mouky? Ty jsou naprosto bezkonkurenční a též bezlepkové

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a mamce klidný porod přeju!! ;-)

      Vymazat
    2. Tak z kukuřičné jsem ještě nezkoušela, díky za tip :) A u té pohankové jsem si všimla, že se chová jinak no. Tak uvidíme, jak mi to s ní půjde v budoucnu :) Ale teda gratuluji, že se ti nakonec pečivo povedlo upéct :D

      Vymazat
    3. Já z pohankové zkoušela třeba vafle, ale vůbec to nešlo, přilepilo se mi to na stěny a roztrhlo se, takže jí teď jen přidávám do pečení trochu :)

      Vymazat
    4. Ono to co dělá klasické pečivo pečivem je právě ten lepek. Pohanka ho nemá a je to znát, chce to na ní vyzrát. U nás naštěstí nikdo celiak není, takže jí ,,ředíme" celozrnou pšeničnou (nebo jinou s lepkem) a to už se dá ;-)

      Vymazat
  7. To kokosové mléko je za běžnou cenu 9kč v Bille nebo byla nějaká akce? :) Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to označeno červeně jako sleva 50%. Ale v letáku to tuším nebylo, tak nevím, co to bylo za akci :)

      Vymazat
  8. Tak to jsem moc ráda, že ti ty lívanečky chutnaly, když je pořád vychvaluju až do nebes - alespoň vidíš, že je to právem :D
    Ale ta akce na kokosová mlíčka bohužel není všude, u nás jsou normálně za plnou cenu - i tak jsem si ale dvě koupila, do dýňové polévky nebo do ovesné kaše (napůl s normálním mlékem nebo vodou) se to hodí parádně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to zajímavé, že ta akce byla jen u nás. Asi se jich chtěli zbavit nebo nevím - což by byla ale velká škoda :D Ono ale i ta plbá cena 16Kč není moc při tom, kolik to stojí normálně. Já kdysi kupovala i tu malou plechovku snad za 30Kč, takže i 16 je pro mě dost v pohodě cena :)

      Vymazat
  9. Káva Caro je nejlepší :) hrozně ráda jí piju .. A pro ty lívanečky si v týdnu zajdu ! :)

    OdpovědětVymazat
  10. tak na ty cizrnové lívance už se chystám hodně dlouho:)
    sojový jogurt ani rýžové mléko jsem ještě neměla, takže budu zase muset zajít vyvětrat peněženku do zdravé výživu a do dm :))
    caro active ti chutná více než káva nebo ho piješ jen kvůli tomu abys ji omezila?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala ;) Kávu trochu omezuji, některý den ji nemám vůbec některý den si ji dám. Ale piju místo ní aspoň to Caro a to Active mi chutná. Spíše tak na tseno jako káva, ale každý den mám chuť na něco jiného, takže to střídám ;)

      Vymazat
    2. Uplne s tebou souhlasim! Kavu piju pres den docela hodne a tak se ji snazim stridat s Caro, ktere kofein nema a pro klid duse, je opravdu prirodni :) Urcite mohu i ja doporucit :) Active ma v sobe vice vlakniny nez Caro Original. Kdo ale bez kofeinu byt nemuze, porad tu je jeste Ricore Caro... :) A jsou s nim taky super recepty. Myslim, ze jsem tu u tebe taky neco o Ricore videla :)

      Vymazat
  11. Kokosové mléko za 8korun?!! Děláš si srandu :(( taky bych chtěla,ahcjo!Vždcyky jsem ho chtěla zkusit,ale já ho u nás viděla tu malou plechovku za 60kč :(

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to jsi měla štěstí na tu slevu na kokosová mléka! :D To já takto zatím marně čekám třeba na slevu na batáty, jednou jsem je tam chytla snad za 20 kč za kilo a tak jsem neváhala a koupila 2 celý bedny :D Jinak jsem na druhém blogu koukala na ten tvůj pohankový chlebík a fakt se ti povedl! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Jak se ty římské lívanečky připravují? tam je jakoby na to směs a to stačí smíchat s mlékem nebo..? :) kokosové mléko jsem teď ulovila v německém lidlu, ty maxi plechovky, nikdo to tam nekupoval :) a sójovo-rýžové bio mléko kupuji taky v německu za 20kč litr, miluju to, ještě že bydlim u hranic :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ten jogurt zkus Provamel - já si kupuji balení po 4 asi za necelých 50,- (výhodnější jak tyhle) a chuťově jsou super :) V supermarketech jsem na ně nenarazila, ale ve zdrávce by je mít měli :) A kokosové mléko mám taky hrozně ráda :3 Naopak sójové mi zatím nijak zvlášť nechutnalo žádné, pokud nebylo ochucené teda :) Nejlepší rostlinné mléko co jsem měla bylo sójovo-rýžové od BioBio z Německa za jedno euro (!) :)) A pak rýžový tyhle od Alnatury :)

    OdpovědětVymazat
  15. Právě teď jsem doděla objednávku ze zdravé výživy.....a vybrala jsem si lívanečky takže se na ně nemůžu už dočkat ,když si je tak vychvalujete :-) a nedalo se odolat a mám tam i různé mouky....pže jsem vyzkoušela taky pohankouvou ,jáhelnou a kukuřičnou a jsem s něma maximálně spokojená :-) a taky teď častěji používám sójové a ovesné mléko....a asi se pustím do domácí výroby ovesného....postup byl lehký:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím že se budu muset po těch lívanečcích taky mrknout, když je obě tak vychvalujete :) A kokosové mléko mě taky láká, protože všechno co je kokosové miluju :D

    OdpovědětVymazat
  17. Já se snad pro to kokosové mléko vydám! A beztak na něm budu závislá, ptz kokos miluji ve všech podobách. Jinak kávu jsem vyřadila úplně a to z důvodu, že ačkoli si ji dám ráno, večer prostě neusnu :( a ikdyž mě lákala 50% sleva v Kauflandu na Caro, zůstávám věrně u melty (která je na tom kaloricky úplně zanedbatelně oproti Caru) a je to extra levná záležitost. Piješ ji taky někdy? :) Caro jsem ještě nikdy neochutnala a právě kvůli ceně ani nechci :-D Stejné jak sojové mléko alpro...taková dobrota, že teď na něj v obchodě vždy jen smutně koukám a dopřeji si ho jen výjimečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě teda Caro nepříjde nějak extra kalorické, však si ho dáváš jenom lžičku :) A meltu teda nepiju, ani jsem ji vlastně nikdy nezkoušela (možná naposledy někdy ve školce nebo na táborech, kde ji dělali :D). A ta mléka sójová a jiná právě kupuji v DMku, tam zaplatíš 30Kč a jsou lepší než 2x tak dražší a přislazený Alpro ;)

      Vymazat
    2. Jé, díky za tip, Veru! :) na meltu bych úplně zapomněla, musím si ji zas někdy dát..
      A dokonce v tom Alnatura mlíku je asi o procento nebo 2 víc té soji :D ale jinak mě mrzí, že nedělají aji mandlový mlíko.

      Vymazat
    3. Ne, není. Tak jsem to nemyslela. A teď koukám, že jsem se stejně v kalorických tabulkách koukala blbě :-D S meltou jsou na tom skoro stejně. O důvod víc, jít si ho koupit do toho Kauflandu, když je teď v té 50% slevě :-D:-) Meltu jsem taky neměla nekolik let a právě až teď se k ní vrátila. Ty sojová mléka z DM určitě vyzkouším :-)

      Vymazat
  18. Já jednou sehnala ten sojový jogurt jen za 3 Kč, protože mu končila trvanlivost! :D nejlepší kup ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Pro ty lívance pak musím taky skočit, jelikož je všichni tak vychvalujete :) Kokosové mlíčko, klasika :D Přímo k sežrání.
    A jinak co jsem v Kal., tak tady kupuji mléko jedině rýžové, mandlové, a další jiné, jelikož je levnější než normální :DD A víc mi to chutná :) Tak jsem zvědavá, jak si zase potom doma zvyknu.

    OdpovědětVymazat
  20. Kokosová mléka ti závidím. Z pohankové mouky mi chutnaly palačinky. Není ten jogurt, co ti přestal chutnat Pilos z Lidlu? Kupujem 2,5% a ten se mi teď zdá nějaký divný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No máš asi pravdu - jedla jsem ho tento týden a právě při jeho knzumaci jsem si říkala, že to je fakt hnus, dřív mi to tak strašné nepřišlo. Tak možná to přecejen bude i tím. Asi zase zkusím teda i jinou značku :)

      Vymazat
    2. Pod značkou Pilos se prodávají dva druhy bílých jogurtů - jeden dělá Hollandia (ten má 3,7% tuku) a druhý myslím Valašské mlékárny (což bude asi ten 2,5% tuku). Já kupuju ten 3,7% (a většinou ještě kontroluju, jestli nezměnili výrobce;-) a ten mi přijde OK a pořád stejný.
      U těch výrobků brandovaných pro řetězce je nevýhoda, že ten řetězec může po čase změnit dodavatele (přičemž balení zůstane stejné) a jeden se pak nestačí divit, když není dost ostražitý :-)

      Vymazat
  21. O Karu už dlouho uvažuju, ať nepiju tolik kafe. Dokonce bych někde měla mít vzoreček z časopisu. Asi se konečně odhodlám a zkusím ho :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Tak ja by som sa kávy nemohla a ani nechcela vzdať (aj ked až budem raz tehotná, asi budem musieť). Ale inak nevidím ju ako prekážku v zdravej strave... a caro celkovo podla mna nie je až také chutné. To už radšej Meltu - bielu kávu.

    OdpovědětVymazat
  23. Úplně si Tě představuju, jak ve všech supermarketech pátráš po zdravých a levných dobrotách :) :) A já pak jen tiše závidím :)

    OdpovědětVymazat
  24. Mamča má termín? tak to gratuluju! :) A ty kokosový mlíka ti ukrutně závidím :D

    OdpovědětVymazat
  25. Více mi chutná klasické Caro ... U mě to byla také náhrada za kávu, už ji nepiji, úspěšně, půl roku ... I když v poslední době mi to kafčo zase nějak moc voní! :-D

    OdpovědětVymazat
  26. Caro mám taky moc ráda, měla jsem normální i to Active a obě mi chutnala. Ale mám to přesně naopak, spíš jsem omezila to Caro a piju zase kávu, protože ta nemá oproti němu kalorie. Nicméně nejsem velký ,,píč" kávy, mám ji tak 3x do týdne. Plus ještě jsem si hrozně oblíbila černý čaj s mlékem, za mě chuťově ještě lepší než káva a Caro dohromady, hlavně Chai čaj z Markse a Spencera. Jo a ještě můžu doporučit Vitakávu, tu pije přítel a vyjde levněji než Caro a je stejně dobrá.

    Jinak rozhodně chci zkusit ta různá mléka z DM, ale na druhou stranu z toho sojového nemám moc dobrý pocit. Jednou za čas to asi neuškodí, ale zrovna jsem dočetla Ovládněte svůj metabolismus a Jillian to tam moc nedoporučuje skrz hormony. Spíš asi všeho s mírou no, ale chuťově jsem na ně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, já si v Bille chtěla taky koupit ty kokosová mléka a cena mě spíše překvapila cca 40Kč, to jsi je asi kupovala v akci.Byla jsem zklamaná a odešla s prázdnou.

    OdpovědětVymazat
  28. Lívanečky mám ráda domácí, le když čtu, e tyhle jsou ještě lepší, asi po nich kouknu! :D

    Aňul

    OdpovědětVymazat
  29. Júú, tak potom dopíš jak to s mamkou dopadlo a všetko, možno už máš teraz bračeka na svete, možno ne, ale aj tak držím palce nech to všetko dobre dopadne, nech sú braček aj mamka zdraví :) A lievance vyskúšam, tie mlieka mi moc nejdú na chuť :) JAna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Zatím ještě na světě není, nějak se mu asi nechce :D Ale nepozději zítra už asi bude. Pokud to nepůjde samo, tak mamce porod vyvolají :)

      Vymazat
  30. Jak jsou na tom tato rostlinná mléka s trvanlivostí po otevření? Já jednou koupila obyčejné sójové a po 4 dnech musela zbytek vylít...
    díky Alena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ani nevím, já je většinou během pár dní spotřebuji, nikdy se mi ještě nezkazily :)

      Vymazat
  31. Ty cizrnové lívanečky mě lákají, ale snažím se mít všechno co nejvíc domácí... Ale tak jednou bych je mohla zkusit.... :D

    OdpovědětVymazat
  32. Ty lívance mám už dlooouho ve skříni a když je tak vychvaluješ, tak zítřejší snídaně je asi jasná :D
    Ten sójový jogurt jsem zkoušela a musela jej po pár lžičkách vyhoodit, bo byl celkem odporný..

    OdpovědětVymazat
  33. Dneska jsem zakoupila kokosové mléko a už se na něj těším :)) jen jsem se chtěla zeptat...jakým způsobem z něj vaříš třeba ovesnou kašičku? Přijde mi takové husté :D Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to teplem rozpustí :) Ale většinou z něj kaše nevařím, to spíše dám třeba lžičku navrch ;)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)