sobota 3. srpna 2013

SACHARIDY - dobré nebo špatné?


Ohledně sacharidů se toho v poslední době namluví i napíše celkem dost. Není se čemu divit, že většina z nás je pak kvůli protichůdným informacím pěkně zmatená a pořádně ani neví, co je vlastně správné. Taky tedy jíst sacharidy nebo je úplně vyřadit? Někdo vám možná bude tvrdit opak, ale za mě rozhodně nevyřazovat.  Sacharidy jsou jednou ze základních živin -
a to rovnou tou, kterou tělo nejefektivněji a nejčastěji využívá jako zdroj energie. Tak proč se o ně ochuzovat? Důležité je však dbát pozornost na MNOŽSTVÍ a ZDROJE, ze kterých sacharidy čerpáme. Teprve a především to ovlivní, zda příjmem sacharidů prokážeme svému tělu službu či naopak.


 
Někde na internetu jsem narazila na pěkný obrázek, který vysvětluje, které sacharidy jsou pro nás vhodné a proč. Pro vás jsem jej přeložila, upravila a teď vám jej dávám k dispozici. Myslím, že je tam celkem stručně (ale jasně) popsáno, které sacharidy jsou vhodné a kterým bychom se naopak měli vyhnout nebo jejich konzumaci alespoň uskromnit. Obrázek si můžete klidně vytisknout a dát někam na viditelné místo, abyste stále měli na očích, kterým sacharidům byste měli dávat přednost :)
 

Když bych to ještě alespoň stručně popsala:
Vhodné sacharidy = celozrnné výrobky, vločky, ovoce, zelenina, luštěniny...
Mají složitější strukturu a obsahují poměrně velké množství vlákniny. Díky tomu nás zasytí na delší dobu, tělo musí vynaložit více času energie na jejich strávení, uvolňují se postupně a nerozhoupou hladinu krevního cukru tolik jako sacharidy jednoduché. Udržují naši hladinu energie na vyšší úrovni, stimulují metabolismus a zasytí nás i při menším obsahu kalorií. Úplným vyřazením sacharidů ze stravy se naopak metabolismus zpomaluje, jsme často podráždění, vyčerpaní a klasickým důsledkem je i následovný nekontrolovatelný vlčí hlad.

Nevhodné sacharidy = sladkosti, dezerty, průmyslově zpracované potraviny, sladké limonády...
Jejich chemická struktura je velmi jednoduchá, a proto je i naše tělo zpracuje podstatně rychleji než výše popsané sacharidy. Cukr se uvolňuje prakticky okamžitě do krve. Nával energie je rychlý, ale stejně tak i jeho pokles. Pokud tuto energii tělo okamžitě nevyužije nebo ji už nemůže uložit v podobě zásobního glykogenu do buněk, pak se přemění rovnou vy víte na co - na tuk! Nehledě na to, že tyto průmyslově zpracované výrobky mnohdy obsahují spoustu látek, které jsou pro naše tělo neidentifikovatelné. Chemická přísady a éčka nejsou pro nás ničím přirozeným a tělo neví, jak s takovými látkami naložit. Přijímáme tak kalorie, ale nepřijímáme živiny. Jsme tlustí, ale podvyživení. Když už si dopřát něco sladkého, tak volte raději doma vyrobené/upečené dezerty - celozrnná mouka, sirup z agáve/stévie/kokosový cukr, ovoce, ořechy, vejce....to jsou všechno ještě vhodné přísady, se kterými si tělo lépe poradí než s nějakým glukózovo-fruktózovým sirupem či modifikovaným škrobem (a že se tyto látky vyskytují snad v každém druhém produktu, který supermarkety nabízejí!).
 
 
Zase jsem se trošku nechala unést a rozepsala se více, než bylo v plánu. Inu, sacharidy jsou téma na dlouhé povídání :) Ale dneska už ho raději ukončíme a zůstaneme u tohoto stručného obrázku, o kterém jsem se zmiňovala již v úvodu ;)







20 komentářů :

  1. Moc hezký článek :) A obrázek, seš šikulka!
    Tak před rokem jsem se nesmyslně vyhýbala sacharidům jako čert kříži, teď už vim že je to pěkná blbost.. Jen si prostě člověk musí dát pozor na to, JAKÉ sacharidy.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak, hezky jsi to našla a zase dobře nám všem zopakovala, je to potřeba. Zrovna nedávno se mě na tohle ptala babička, co se děje v těle, když si dá koláč z bílé mouky a bílého cukru a co se bude dít, když si dá třeba celozrnný koláč s tvarohem, ořechy, ovocem a slazený třebe medem...tak jsem jí to všechno, jak ty tady píšeš (uvolňování příliš moc energie najednou a když nic neděláme, tak je nám taková energie na nic, jde do tuku), vysvětlila a byla ráda :)
    S těmi cukry, průmyslovými cukry a škrobem máš pravdu, je snad v každém výrobku a i v těch, kde bychom to zrovna vůbec nečekali, někdy se až divím, co na etiketách čtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslela, že ovoce jsou rychlé cukry a lze je rano a po treninku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky ,tak teď nevím

      Vymazat
    2. Však jo, ovoce jsou rozhodně jednoduché cukry! T.

      Vymazat
    3. Ano, jsou to jednduché cukry, ale sacharidy jsou to vhodné. Člověk je může v klidu zařadit každý den. Navíc přecejen většna ovoce obsahuje i nějakou vlákninu, která je taktéž přínosná.

      Vymazat
  4. Vždy mám ráda, když mi tvé články potvrdí, že něco dělám dobře :) "Nesprávné" sacharidy nejím už mnoho let a jsem za to ráda, cítím se o moc lépe :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za skvělí článek! Jeste před par dny jsem se jim vyhýbali jak čert krizi, ale fakt to bez nich úplne nejde :) ale stačí mi jen do oběda a pak uz je nějak nepotrebuji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Príma článek! Snídani si bez sacharidů nedovedu představit.

    OdpovědětVymazat
  7. Super shrnutí! Já jsem se v jednu dobu snažila vynechávat i ty vhodné sacharidy a šel na mě právě ten vlčí hlad. Teď už vím, že je to blbost. :)

    OdpovědětVymazat
  8. na sacharidech si dávám záležet :) už si ani nedokážu představit být bez sladkého, tím myslím, zralé ovoce, vločky s medem.. :)

    OdpovědětVymazat
  9. velmi pekný článok, opäť som si pripomenula čo by mal vedieť každý :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moni, jaký máš názor na ovoce v odpoledních nebo večerních hodinách? Jsi zastáncem názoru že ovoce POUZE dopoledne nebo klidně třeba i po večerním cvičení nebo na druhou véču neuškodí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že záleží hodně spíše na celkovém denním příjmu a na tom jak a kdy cvičíš. Někomu to může prospět a jinému to třeba bude brzdit hubnutí. Je to hodně individuální. Dříve jsem to taky řešila a jedla je jenom ráno, vlastně jsem na to pořád navyknutá. Ale podle mě není problém si dát nějaké jablko i odpoledne nebo k večeru. Pokud je to po cvičení, tak už to vůbec není problém, naopak ;) Když to nepřeženeš s množstvím a nemáš už třeba za celý den dost vysoký příjem sacharidů, tak bych se toho nebála ;)

      Vymazat
  11. takže obyč rýže nebo brambory jsou nevhodné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýže a brambory nejsou špatné, jen rýže je lepší v natural verzi. Má pak nižší glykemický index, více vlákniny... A brambory jsou taky v pohodě, ale zase lepší vařené ve slupce, kratší dobu. Rozvařené nebo mixované už mají zase GI vyšší, což není až tak vhodné (kdybys je takto jedla pravidelně) ;)

      Vymazat
    2. diky moc :))

      Vymazat
  12. Hezky sepsáno, a souhlasím :)
    Bez sacharidů bych nebyla schopná fungovat (oběd bez příloh? uaaaaa!), ale zase cpát se pečivem 5x denně by taky ideální nebylo - a tak se je snažím omezovat jen večer, protože mám vyzkoušené že mi to tak vyhovuje, ale samozřejmě dělám i výjimky - a nebo si alespoň jednou dvakrát do týdne dám k večeři knackerbroty nebo nějaké suchary, jinak ale hlavně bílkoviny a zeleninu :) Ale ani toho se nedržím nijak striktně - třeba na dovolené v Paříži - to byly večer samé bagetky, sýry, šunčičny, bagetky a bagetky, k tomu samozřejmě cider....a ještě jsem dojela o kilo lehčí :D Jak říkám pořád, hlavní je to, co se dělá většinu času, a nějaké výjimky pak uškodit nemůžou :)
    A tak si teď jdu připravit celozrnné palačinky s vločkami k obědu, tentokrát na slano :D
    P.S. a vidím, že od té doby co jsem tu nebyla ses hezky činila a přibylo několik nových článků, tak se těším až si je pěkně přečtu :))

    OdpovědětVymazat
  13. Skvělej článek, dobře a srozumitelně napsanej!
    My jsme o důležitosti sacharidů psali ve článku Jakou roli hrají sacharidy ve zdravém jídelníčku!
    Třeba se Vám bude také líbit.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)