úterý 1. dubna 2014

Ze života: Když si tělo žádá pauzu

Řeknu vám jedno - nepodceňujte odpočinek a regeneraci! Ne, že bych sama snad odpočívala málo, propařila víkendy
a spala jen pár hodin denně... I tak mám ale po včerejšku a dnešku pocit, že mi tělo dalo jasně najevo, že je na čase trochu přibrzdit. Nebylo a není mi dvakrát nejlépe a i když bych to mohla přisuzovat nějaké viróze, určitě v tom bude hrát roli i můj vcelku náročný režim. Nechtěla jsem si to přiznat, ale asi na tom fakt něco bude :)


Dnes tedy píšu jen krátce a především proto, abychom si všichni uvědomili, že ne každý den je perfektní. A ne vždy to jde podle plánu. Někdy vás tělo překvapí a v takových chvílích byste nejvíce měli poslouchat jeho potřeby. 


Já si dala v neděli vcelku náročný trénink. Ne, že by byl až tak horší oproti ostatním, zažila jsem i náročnější dny...ale rozhodně se může řadit k těm inetnivnějším. Už včera ráno jsem cítila, že něco není v pořádku. Všechno to jen dorazila lekce jumpingu, kterou jsem prostě musela jako lektorka odjet a vážně jsem odpočítávala minuty do konce. Kolem poledne to pak na mě dolehlo naplno - mdlo, studený pot, pocit na zvracení, bolest svalů, bolest hlavy... To už jsem prostě věděla, že potřebuji odpočinek. Nehledě na to, že klidový tep jsem měla včera a ještě dnes ráno asi tak 95!

Zajímavé je, že od včerejška nemám prakticky chuť k jídlu a když už, tak jen na samé věci, které se jinak v mém jídelníčku vůbec neobjevují. A mám pocit, že nic jiného bych snad ani nezvládla sníst. Takže jedu na loupácích, sušenkách, přesnídávkách, ovoci, džusech a neskutečnou chuť jsem měla i na takovou colu, fantu nebo monte. Prostě asi rychlé cukry, nic moc bílkovin a tuků mé tělo zkrátka nechce. A já vždy říkám, že bychom měli poslouchat své tělo a necpat mu něco, co nám doporučí jen tabulky :) Dnes jsem si například udělala na velmi pozdní snídani zapečené toasty a později si uvařím nějaký dobrý kuřecí vývar - protože to je přece základ pro všechny marody :D



Takže dneska tedy nakázaný relax. Naštěstí už se cítím mnohem lépe než včera, ale ráno to ještě nebylo 100% natolik, abych šla pracovat. A to jsem to fakt plánovala  - respektive včera jsem nad tím tak 2 hodiny rozmýšlela, protože rušit 7 klientů
a 2 skupinové lekce není taková sranda - jó, zrovna dneska jsem musela mít ten nejnabitější den z celého týdne! Ale práce musela jít stranou, někdy jsem prostě já a mé potřeby přednější :)

A co z toho plyne do budoucna? No asi bych měla trochu zvolnit. Ubrat na cvičení, přidat na jídle. Celkově se nepřemáhat, když se na to necítím. Když se nad tím tak zamyslím, tak jsem v poslední době přecejen odjela pár tréninků, ačkoliv jsem se na ně 100% necítila a musela se zpočátku trošku přemáhat. Není to lehké, když máte 5 skupinových lekcí týdně a k tomu nechcete zanedbávat i své tréninky. Holt ale musím myslet i na své zdraví žejo. Takže asi začnu pořádněji jíst :) Může to být sice jen nějaká viróza, ale já to beru jako znamení, že nic se nemá přehánět a odpočívat člověk taky musí :)

Zatím se loučím a přeji pěkný den - užijte si to krásné počasí a pro přístě se můžete těšit zase na recenze nějakých těch dobrot ;)
 

37 komentářů :

  1. Doufám, že už se z toho dnes dostane a bude Ti lépe a lépe. Když už si tělo samo poručí, je lepší ho poslechnout. Opatruj se!

    OdpovědětVymazat
  2. Jen pěkně odpočívej, určitě ti to prospěje! Ať je ti brzy lépe. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mončo viděla bych to na přetrénování. Prosyě intenzivní tempo moc dlouhou dobu,takový fitnessácký syndrom vyhoření. Relax to spraví,taky to občas mám a funguje na to jen odpočinek :-)

    OdpovědětVymazat
  4. No nezávidím, to je nevýhoda toho mít sport jako práci. Když se cítíš špatně a musíš tam stejně jít :(

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě ti to jen prospěje, ať je ti brzy lépe :)
    taky to znám, to vyčerpání a k tomu chuť na jídla, která běžně nejím - ale tělo ví co chce a řekne si o to a byla by hloupost to ignorovat:)

    OdpovědětVymazat
  6. Člověk si potřebuje dát občas pauzičku..dopřej svému tělu, o co si říká a odpočívej :-)
    Ať jsi brzy fit! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Každý někdy potřebuje pauzu. Já jsem měla jedno období, kdy jsem hodně sportovala, až moc. Potom, co jsem napůl nastydlá "musela" jít běhat a potom dostala šílenou svalovou horečku, jsem se poučila a od té doby pravidelně odpočívám a nic nepřeháním:)

    OdpovědětVymazat
  8. Moni, dobře jsi udělala, že jsi poslechla své tělo:-) Jen si hoď trochu relaxu, ať se hodíš opět do formy. Jak se říká všeho s mírou :-). Katka

    OdpovědětVymazat
  9. Kdyby takové volání svého tělo člověk přehlížel, dopadl by moc špatně. Tělo není perpetuum mobile. Je moc fajn, že jsi tak rozumná.

    OdpovědětVymazat
  10. Pořádně si odpočiň :-) Pak ti určitě půjde všechno zase mnohem lépe :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Mončo, promiň, že budu trochu off-topic, ale týká se to spíš jídla a jídelníčku, ale nechci aby příspěvek zapadl, tak píšu sem. Mám takový problém. Myslela jsem si, že jím docela zdravě, i tvoje jídelníčky mě mnohdy inspirovaly. Nedávno jsem ale s hrůzou zjistila jednu věc. Schválně ti napíšu co jsem tehdy snědla a jestli si všimneš co je špatně:
    1. snídaně: ovesná kaše natural, arašídové máslo
    2. svačina: 2 krajíčky celozrnného chleba, lučina, cca 3/4 balení 90% šunky, pár kyselých okurek
    3. oběd: hovězí vývar s nudlema, těstovinová směs domácí (těstoviny, olivy, plechovka tuňáka, rajčata, pár kostek balkánskýho sýra)
    4. svačina: activia, půlka avokáda, pár dílků hořké čokolády
    5. večeře: taková směs z kelímku cottage, hořčice, cibulek, šunky, led. salát
    před spaním zeleninový tvaroh

    No... a teď k problému... kaloricky mi to vychází zhruba tolik kolik bych asi měla sníst (tuším tohle bylo nějak 2200 podle množství), T/S/B, tam je to taky v pohodě... jenže... s hrůzou jsem zjistila, že jen tak čistě náhodou jsem někde na internetu narazila na článek o soli. Já osobně třeba vůbec na stole slánku nemám a nedosoluju, a myslela jsem si, že tohle vůbec nebude problém.... přitom stačilo spočítat snídani a svačinu a byla jsem hodně nad denní limit! Jak má člověk sníst 5g/denně (max. dop. dávka), když jen v 100g kvalitní šunky jsou min. 3g, 5 oliv = další gram, sýr je toho plnej, nejhorší ale je, že oni to dneska dávaji i do sladkých věcí, protože to zvýrazňuje chuť. Nebudeš tomu věřit, jsou toho plný i ovocný jogurty a obyčejný corn flakes maji dokonce 1g! Co pak mám jíst... dál jsem radši ten vývar, cottage, kyselý okurky ani nepočítala, dostala bych se ten den někam na 20g možná, to samý tuňák v plechovce atd. Jak má člověk sakryš jíst, a to fakt jinak jídlo moc nesolím. U tebe jsem si všimla že tohle asi taky moc neřešíš - arašídový máslo, nakládaná zelenina, uzený, cottage, šunky... jenže ono člověk si myslí, že nejí přesolený fast foody a instantní věci, jenže....
    S tlakem problémy nemám, jenže jsem četla, že to hodně ničí ledviny i zdravýmu člověka, tak mě to dost vyděsilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jime tak (skoro) vsichni a jeste jsme neumreli, takze...

      Vymazat
    2. No podle mě to nebude zas tak zlý. Spíš jde o to nepřesolovat tolik klasická jídla. Neřekla bych, že v takovémhle jídelníčku může býtt 20g soli. Ovšem je fakt, že jsem to nikdy nepočítala. Ale dlouhodobý nadbytek bys jistě sama na sobě poznala. Přecejen většina národa do sebe cpe sůl v mnohém větší míře - uzeniny, chipsy, solené oříšky + dosolování pokrmů ve velkém. Tohle je pěkný zdravý jídelníček, který by snad neměl dělat velkou paseku. Ale to je jen můj pohled laika. V tomhle směru zatím ještě oficiálně vzdělaná nejsem, takže pokud tomu někdo rozumí lépe, tak ať raději odpoví a poradí za mě ;)

      Vymazat
    3. Tělu denně stačí přijmout 1 g soli...ale samozřejmě všichni (!) přijímáme daleko více. Naštěstí naše ledviny jsou tak úžasně výkonný filtračný systém, že to zvládnou a nakonec se okolo 90% přijaté soli vyloučí. Samozřejmě ale platí všeho s mírou, ostatně jako u všeho :)

      Vymazat
    4. Ja jsem jednu dobu nedosolovala vubec,ani ryzi maso nic.trener mi rekl,ze to delat nemam,ptz jsem pak byla hodne unavena.takze ja myslim ze to mas v pohode.

      Vymazat
    5. No jasně lidi jí mnohem víc, hlavně ty instatní jídla, fastfood atd. Jím víceméně "zdravě", ale i tak.. ono se to fakt nezdá a pokud jsi se o to moc nezajímala byla bys asi hodně (nemile) překvapená. Třeba 5 oliv zruba už je 1g, porce corn flakes (!) 2g, 100g kvalitní šunky cca 3 g, kelimek cottage 1.5 g (bez příchuti), chleba 2 krajíčky 1g, a jídla typu kyselá okurka, uzený maso, konzerva tuňáka.. to se radši ani neptej... a te´d si to člověk sečte a je na nějakých těch max. 5g po 1-2 chodech bez dosolování... jasně ledviny to přefiltrujou, ale asi jim to moc neprospívá..

      Vymazat
  12. Mluvíš mi tímto článkem z duše, protože po 65 km na bruslích, a dvou posilovnách od soboty a dnešním tréninku se mi v hlavě točí stejné myšlenky. Odpočinek a relaxace je moc důležitá. Přeji ti krásný odpočinkový den! :)

    OdpovědětVymazat
  13. To je dobře, že to nijak nehrotíš :) Občas se mi stává, že jdu cvičit, ikdyž jsem dost utahaná. A to je ten trénink pak k ničemu :D Pořádně si odpočiň, makáš poctivě, zasloužíš si to!

    OdpovědětVymazat
  14. Hezky si odpocin!
    Taky jsem toho nazoru, ze bychom v prve rade meli poslouchat sve telo. :))

    OdpovědětVymazat
  15. každý se jednou za čas potřebuje zrelaxovat, tak at se ti daří :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj holky, potřebovala bych poradit... tak nějak se snažím jíst zdravě a hubnout, ale přece jen musím na školní obědy (náhodou mi tam docela chutná :D ) ale občas prostě nevim co si vybrat abych si co nejmíň uškodila... Co je "dietnější" - halušky s kysaným zelím a uzeným masem nebo žemlovka s jablky a tvarohem? :D hovězí na houbách s těstovinami či buchtičky s krémem? Potřebuji poradit co si objednat :D Vím, že jednou za čas žádné to nezdravé jídlo neuškodí, ale zase bych rači volila tu dietnější variantu :D A jak to děláte ve školních jídelnách vy? :D Jinak díky moc za rady :D

    OdpovědětVymazat
  17. Tohle je super článek Moni, měl by otevřít oči všem, kteří jedou i "přes mrtvoly", sama jediné, co poslouchám, je mé vlastní tělo, pocit a potřeby a ne "doporučení a tabulky" - jak píšeš. Určitě to tělo ocení a brzy se odmění opět tvou starou úžasě najetou formou a energií. A když už na tohle dojde, tak ať si to člověk náležitě vychutná dosyta, žijeme jen jednou a zničené zdraví nestojí za nic, přeji ať je ti brzy lépe (což už snad bude) a mimochodem jsi mi tímto docela i oživila mé chutě na "nezdravého" Monte a súšy :D

    OdpovědětVymazat
  18. Souhlasím, určitě se ti tvé tělo snaží říct, že bys to tak přehánět neměla. Všeho moc škodí... ale podle toho, co píšeš, nejíš zrovna málo, spíš přehnaně cvičíš. Já zase dnes měla po dlouhé době chut' na těstoviny s kečupem a sýrem, přitom jinak kečup skoro vůbec nejím. :D

    OdpovědětVymazat
  19. V době kdy jsem měla 6 hodin jumpingu během 4 dnů jsem se pak už jen modlila, aby byl pátek a já měla volno alespoň od sportu. Pro změnu jsem jezdila zase do školy, ale je pravda že mě to z dlouhodobýho hlediska hodně vyčerpávalo.

    Tenhle rok jsem hodně zvolnila kvůli státnicím a přemýšlím, jak to vymyslím na následující sezónu, abych toho zvládla co nejvíc a zároveň byla občas večer i doma a taky měla čas na odpočinek a další sporty, ne jen jumping a energii na nic jiného. A taky je pravda že co víc sportuju a teď jak se blíží státnice tak se i víc učím a jsem dost taková přetažená, někdy nemůžu usnout ale ráno zas vstát. Přes den je to v pohodě, ale minulou středu jsem musela stejně jako ty vypnout a všechno na ten den nechat být a zrušit. Prospala jsem celé odpoledne. Nevím ale moc co a jak omezit, sportu zas tolik nemám, hlavně procházky se psem, sem tam posilko nějaký lehčí, jumping (už málo) a eliptical. Ale s učením, domácími pracemi, vařením a dalšími povinnostmi to tak tak zvládám a nevím, co mám vypustit :(

    Jsem ale moc ráda že tobě je lépe a snad se ti takový kolabs pro příště vyhne :)

    OdpovědětVymazat
  20. Přesně to samé se mi stalo cca před měsícem, kdy jsem si nejdříve myslela že je to jen klasická bolest hlavy, potom do toho přišla nevolnost, bolest svalů, bolest břicha no a nakonec i zvracení, na tři dny jsem musela úplně vyřadit cvičení a veškerý pohyb, nebyla jsem schopná ničeho.. už nikdy to nechci zažít, od té doby jedu pravidelně odpočinek a pohyb, střídám to a cítím se mnohem líp :)

    OdpovědětVymazat
  21. Toto len v menšom sa mi dnes stalo...Náhla únava, krče v bruchu, som zaspavala po ceste domov taky mikrospanok som dostala ze som nemohla oci udrzat, som si musela lahnut na 2 hodky a dat si 2 lyzice arasidoveho masla :))) Asi by si clovek mal dat aspon den od cvicenia volno obcas :D Asi nam dava telo najvo ze je unavene, má vela zátaže. Nic to treba nechat telo odpocinut a moze sa makat, samozrejme treba si uvedomit ze asi clovek nieco nerobim dobre, mozno treba niekedy troska zvolnit :) Moni krasny clanok uzi si volno a naber kopa síl :)) J.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak tento článek je přesně o mě. Poslední dobou se mi zdá že nějak nezvládám. Jsem unavená a ani se mi nechce cvičit. Mám chutě na věci které jsou mimo můj stravovací režim. Ono práce, domácnost, každý den 6-7 km běh se psem v těžkém terénu a k tomu velmi intenzivní cvičení žádá svoje - přidat si na jídle. Přesně toto mi běželo hlavou když jsem psíkovy vysvětlovala že dnes fakt panička nemá sílu na to aby s ním běhala.

    OdpovědětVymazat
  23. Uplně tě chápu, taky s mi často stává, že mám úplně obrácené chutě anebo, že je třeba ani nemám, prostě se ráno probudím a vůbec se mi nechce snídat. Proto dělám jedno a to poslouchám svoje tělo a to si myslím, že je lepší než několik nutričních terapeutů.
    Tak držím palce ať je brzy lépe a jsi zase ve svém živlu" :)

    OdpovědětVymazat
  24. Monči preji poradnou regeneraci :) aaa rekla bych že je potreba pri tvem rezime se poradne prospat kazdy den :) asi to vis sama.. mne to moc pomaha!!! mnej se pekne :)

    OdpovědětVymazat
  25. Určitě je dobře, že ses rozhoda to nepodcenit. Nedokážu si představit, že bych trénovala v takovém stylu jako Ty, tolik lekcí a ještě tréninky, asi bych odpadla po týdnu :D Tak Ti přeji, ať jsi co nejdříve zase fit!

    OdpovědětVymazat
  26. Člověk není stroj a je dobře, že ses rozhodla si odpočinout. Jeden proležený den je lepší než pak marodit mnohem déle. Doufám, že už Ti je lépe:)

    OdpovědětVymazat
  27. Mončo,
    víš, co mě napadlo jako první? Často tu zmiňuješ svůj problém o záchvatovém přejídání. A tohle je podle mě důkaz toho, že jsi z toho venku nebo minimálně na hooodně dobré cestě!
    Prostě ten jídelníček, jakkoli je "natabulkový", jak píšeš, je přesně takový, jaký tvoje tělo v tu chvíli potřebovalo. A ty prostě umíš poslouchat přirozené potřeby svého těla a troufám si říct, že to dneska z lidí pohybujících se ve fitness, může říct málokdo :)
    Za mě super, hezky si odpočiň, jídlo neřeš, poslochej své tělo a ať ti zůstane tak skvělý přístup :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná máš pravdu :) Jak do sebe nervu ty návaly jídla, tak to ve výsledku asi tělu nestačí. Je fakt, že jsem měla víc dní, kdy jsem jedla více než normálně, ale pořád se to přejídání nemohlo zdaleka rovnat. A už je to skoro měsíc od posledního "záchvatu" přejezení. No, teďkom cítím, že mé tělo potřebuje zpátky některé druhy potravin a i větší množství, takže mu ho dám :)

      Vymazat
    2. Přesně tohle mě taky napadlo - to, že si bez výčitek a bez toho, aby to vyvolalo lavinu přejezení klidně dáš dostatek sladkostí, o které si tělo říká, je jedině dobré znamení :))

      Vymazat
  28. Mně zase jaro začalo mávat s chutěmi, udělala jsem si k večeři dušenou zeleninu s tofu a místo ní, jsem si nakonec udělala mega okurkový salát, sahám více po raw stravě a... po dlouhé době dokonce začínám snídat!
    Jinak se taky se cítím nic moc, mám takový ten "před nemocový" stav. Snad brzo zmizí a bude líp i tobě. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj Moni, škoda že tvůj článek čtu až teď.. asi mi to ani neuvěříš, ale stalo se mi něco podobného jako tobě.. já sice nemakám v práci, ale ve škole na vysoké, mám naprané od pondělí do středy od rána do večera a pak dlouho cestuji domů, příjdu až v noci a padnu do postele.. no a dnes ráno celková únava, bolest hlavy i svaly a také bolest v krku, možná nějaká viroza nebo přepracování.. takže při snídani kotel čaje s medem a citronem, nějaké ty vitaminy, pak tabletka paralenu a šla jsem cvičit.. docela to šlo během toho cvičení, ale teď je mi ještě hůře než předtím.. asi jsem fakt magor.. :-(((
    Příště asi zvolním tak jako ty a nebudu se přemáhat když to nejde.. :-(

    OdpovědětVymazat
  30. Zrovna jsem o tom před pár dny psala...Přišlo na mě "přetrénování", 2 dny v posteli...ani pomyšlení na pohyb, jenom spát a ležet. Po volnu zase do práce-fitka a jedu naplno :-). Jenom jsem si nedopřála sakra tak dobře, jako ty :-))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)