úterý 13. května 2014

PROBLÉMOVÉ PARTIE: Jak na ně?

 
Tuto neděli jsem měla v práci první ze dvou seminářů, které na mě připadly na měsíc květen. Seminář = povinnost, kterou má jednou za čas každý z nás trenérů a ze které upřímně není nikdy nadšený. Taky jsem nebyla :D Každopádně jako první téma jsem si zvolila právě problémové partie, jelikož je to něco, co se řeší pořád a ve fitku jsou "břicho", "zadek", "stehna" nejvíc omílané pojmy. Seminář byl nakonec fajn. Nebylo tam moc lidí, ale to mi maximálně vyhovovalo, protože pak se to dalo bez problémů vést spíše jako diskuze a nemusela jsem stát a přednášet před kupou lidí, co se bojí na něco zeptat - jak už to tak většinou bývá. Každopádně pár bodů jsem si samozřejmě předem sepsala a holky se na dost věcí doptávaly, tak mě napadlo, že bych z toho mohla sepsat něco málo i pro vás :)



Asi tak 98% lidí, kterých se ve fitku ptám na jejich cíl mi odpoví "zformovat/zhubnout/zpevnit břicho". A asi tak 95% žen
k tomu ještě dodá zadek, boky a stehna. Jo, to jsou prostě partie, se kterými bojuje asi každý a každá. Všichni chtějí mít štíhlý pas, ploché břicho a někteří i tu vánočku. Ženy pak navíc štíhlé nožky a pěkný kulatý zadeček. Je to pořád dokola a asi to tak i zůstane. V dnešní době naleznete spoustu tipů i zázračných prostředků, jak toho dosáhnout. Co doporučuji já? Pár bodů pěkně stručně ;)
 
 

  • Chcete-li v dané oblasti zhubnout/zmenšit obvod, tak vám žádný "zázračný" cvik nepomůže. Když zhubnout, tak musíte vypálit tuk, který se ukrývá na daném místě v podkoží. A toho dosáhnete dodržením jednoduché nerovnice příjem < výdej. Upravte stravu, pravidelně cvičte a pokud to budete dělat optimálně a efektivně začnete spalovat. Jen 30minut na břicho každý den bez jakýchkoliv dalších úprav ve stravě a cvičení se nerovná štíhlé a vyrýsované bříško!  

  • Hlídejte nejet to, kolik toho jíte, ale i to, CO jíte. A také co pijete :) Obzvláště v oblasti břicha se strava projevuje nejmarkantněji. I nedostatečný pitný režim se může projevit zavodněním a zvětšením obvodu břicha. Proto nezapomínejte pít dostatek čisté vody každý den ;) Zavodnění stejně tak může způsobit nadmíra sacharidů
    a hlavně jednoduchých cukrů ve stravě, které na sebe vážou vodu - 1g sacharidů zhruba 3g vody.

  • Pokud chcete v dané oblasti vytvořit sval - nebo jak každý říká "zpevnit" - musíte cvičit tak, aby svaly k tomuto byly podněcovány. Tzn. desítky opakování s lehkou zátěží nestačí. Tím si vytvoříte svalovou vytrvalost a příště místo 50 opakování zvládnete třeba 60. Ale pokud chcete, aby sval rostl (čímž dosáhnete onoho zpevnění), je třeba zmenšit počet opakování a přidat na zátěži. Tohle bude platit zejména u partií jako jsou stehna, hýždě, paže apod. ;)  

  • Komplexní cviky  na prvním místě! Začínejte a upřednostňujte vždy cviky, kde zapojíte více svalových skupin - tzn. u nohou například dřepy, výpady, mrtvé tahy. Izolované cviky na menší oblasti, jako je vnitřní/vnější strana stehen - tzn. například abdukce/addukce na strojích nebo různé zvedání nohou v leže na zemi - si klidně taky cvičte,
    ale nechte je jako doplněk. Ne jako základ tréninků. Více komplexních cviků => více zapojených svalů => více spálených kalorií => lepší výsledky ;)

  • Nesoustřeďte se na jednu partii, ale snažte se procvičit komplexně celé tělo. Pokud chcete podpořit spalování, zařaďte navíc kardio (kolo, běh, chůze, orbitrek...). Upřednostňujte HIIT - krátké intervalové kardio, kdy se střídají vysoké a nízké intenzity. Nebo naopak déle trvající kardio o hodné mírné intenzitě (tepová frekvence cca 55-65% MAX). Ideálně to střídejte

  • Břicho cvičte jako doplněk, ne základ. K vyrýsovanému břichu opravdu nepotřebujete desítky hodin břišních buchet. Zaměřte se raději na posílení středu těla, koplexní a funkční tréninky při kterých se oblast břicha bude zapojovat po celou dobu cvičení. Když navíc přidáte k takovým komplexním cvikům zátěž, břišní svaly budou pracovat mnohem lépe a efektivněji než u nějakých zkracovaček! Ano, můžete cvičit navíc břicho. Ale jak již bylo řečeno - berte to jako doplněk, ne základ ;)


Tak co..taky jste čekali nějaké zázračné rady zaměřené jen na tyto partie? No ony to jsou partie jao každé jiné a pořád platí stejná obecná pravidla a doporučení, která jsem popsala výše. Pořád je to hubnutí nebo nabírání svalové hmoty
a je jedno, jestli jde o špek na břiše nebo tuk na nohou. Budete-li vytrvalí a poctiví, výsledky se projeví i v těch vašich problémových oblastech, věřte mi! ;)


57 komentářů :

  1. Kdyby to šlo, shodit tuk jen na jedné části těla, jinde nechat a podobně, vypadal by každý absolutně dokonale a všichni by byli spokojení. Bohužel to tak nejde, když hubnout tak všechno nebo nic :D

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek :).Byla bch pro ještě tu tématiku rozvést a udělat články na jednotlivé partie, to by mibodlo .). V mém případě hlavně vnější stehna, nevím, co s nima :D. Zhubla jsem 10 kg, běhala, cvičila...ale zhubla jsem stále ve stejném poměru, tj. stehna vypadají objemně a ty polštáře tam pořád jsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vis, Monika to v clanku vsechno rekla. Musis si ho precist jeste jednou! Nikdy nemuzes zhubnou jenom bricho nebo stehna! Ukladani tuku v tele je dano geneticky. Kdyz zacnes cvicit a hubnout, prvni se ti zmensi prsa a zadek nebo stehna az nakonec. Bohuzel, ja si to nevymyslel :-( . A jeste jedno, Behanim tuk nespalis! Tuk spali jenom svaly. Nic jineho.

      Vymazat
    2. Aha, takže vlastně žádné řešení na problémové partie není, jen liposukce :). Pak je ten článek ale úplně zbytečný.

      Vymazat
    3. On ale není zbytečný, protože to tam popsala dokonale. A pokud ti to nedochází najdi si trenéra do fitka který ti v podstatě řekne to samý. Kdžy budeš cvičit komplexně celé tělo a měnit cviky aby si svaly nevytvořily tzv. svalovou pamět, tak budeš hubnout a navíc formovat postavu. Navíc, je jasné, že když začneš cvičit postava se ti bude měnit i ne podle tvých představ tak jako třeba mně ale vidím , že tuk ubývá a přibývá svalstva. Nejvíc ubývá tam, kde je ho nejmíň až nakonec tam kde je ho nejvíc. Co je další věc, první se vždy pálí vnitřní tuk což je okolo orgánů který též zapříčiňuje vypouklé a vzedmuté břicho, správnou stravou toho docílit jde.

      Vymazat
  3. tie % v tepovej frekvencii znamenaju co? z coho mam vypocitat tych 55% ?

    OdpovědětVymazat
  4. Skvěle shrnutý :) Z vlastní zkušenosti bych potvrdila, že nejvíc pomáhá změna stravy (i když to není zrovna jednoduchý) :) Doporučuju se podívat na www.kaloricketabulky.cz. Můžete si tam každej den psát jídelníček, co jste snědli a máte tak přehled, kolik kalorií,gramů bílkovin, vlákniny, sacharidů a tuků jste snědli. A navíc se dá stáhnout do mobilu. Mě tohle hodně pomohlo v uvědomění si, co a jak jíst a hlavně se zbytečně nepřejídat nebo naopak zbytečně nehladovět. Pokud chcete držet redukční dietu, tak je dobrý jíst k snídani 300 kalorií, svačina 150 kalorií, oběd 300 kal., svač.150 a večeře 300kal. = 1200 kal. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bych za chvíli padla hlady...

      Vymazat
    2. 1200 je šílene malinko!!!!

      Jinak souhlasim, strava v souladu s posilováním, pitnym režimem a jeste dostatečným spánkem je základ. A nestresovat! Takže kyticky srdicka slunicka :-D

      Vymazat
    3. 1200 kalorii? to jsou teda rady:D

      Vymazat
    4. Je síce pravda, že kamarátka, ktorá vyštudovala za nutričnú špecialistku na vysokej, mi vravela, že je to typická redukčná diéta, ale podľa mňa človek pri takom príjme musí časom odpadávať, hlavne ak má aj nejakú fyzickú aktivitu. Moje raňajky často presahujú 500kcal, čo som si to pre srandu vypočítala a keď robím lievance, tak aj viac (hlavne keď na ne nakydám plno raw nutelly od Blanky :) a to sa krotím). Ale na večeru toho zjem menej. No celý deň by som na takom príjme nevydržala, je to vážne mááálinko. A kalorické tabuľky sú občas na dve veci :D

      Vymazat
    5. Stormy - jasně, že je to redukční dieta. Taková, kterou drží lidi před operací po krátkou dobu a pod dohledem lékaře ;-) 1200kcal odpovídá "legendárním" 5000kJ a je to hodnota odpovídající zpomalenému metabolismu věčné padesátileté dietářky, která nesportuje a nastupuje u ní menopauza.

      Jana

      Vymazat
    6. Mám podobnou zkušenost. V přepočtu na kilojouly to bylo tedy něco málo přes 5000kJ. A ty já jsem začala dodržovat, když jsem se rozhodla opravdu zhubnout. Navíc mi je doporučil lékař. A i při těchto hodnotách jsem zvládala práci, školu i každodenní cvičení v posilovně. Mám dole 40kg a i když jsem si zvedla denní příjem přibližně na 6-7 tisíc kJ, tak nepřibírám. A pokud se člověk zamyslí nad tím, co jí, je dodržování naprosto v pohodě - prostě si místo dvou tatranek dáte lososa s brambory a zeleninou a hodnoty jsou naprosto totožné! :-)
      Zdravím, V.

      Vymazat
    7. Anonymní v 15:26 - gratuluji k zhubnutým kg, ale pokud jich bylo tolik, musela být nadváha výrazná. Běžný energetický výdej ženy do 30 let pracující v kanceláři a 4x týdně sportující se střední aktivitou je zhruba 10 000kJ. Takže 6 - 7 000kJ není žádná výhra :-( Většina hubnoucích mladých žen by, aby si nezpomalila metabolismus apod., by neměla klesat pod 8 000 kJ.

      Vymazat
    8. Tyhle obecný doporučení typu "jez 5000 a zhubneš", co jsou pro každýho stejný, jsou dobrý tak maximálně pro zaplnění stránek v dámských magazínech, nic víc :D

      Vždyť nemůže být jeden doporučený příjem pro všechny, když to nejdůležitější je především výdej a závisí i to na výšce a váze, těžko může jíst stejně někdo, kdo měří metr osmdesát a má pohyb v práci a denně chodí do fitka, a někdo, kdo měří metr padesát a v práci celé dny sedí a jednou týdně si zajde na zumbu.....

      Vymazat
    9. Souhlasím se slečnou nad Markétou, já když jsem se snažila podle kalorickychtabulek.cz držet příjem na těch 6-7 tisíc, musela jsem se už dost omezovat...člověk s normálním metabolismem a nějakým výdejem takhle prostě nemůže fungovat dlouhodobě :-)

      Vymazat
    10. Tak ony kalorické tabulky pracují s nějakým výpočtem bazálu a ten je dost nepřesný (jako u všech kalkulaček). Zatím co na tabulkách mi ho vypočítali jako 6 250kJ, tak mám změřeno 6 950 kJ a to udělá taky docela dost.

      Jana

      Vymazat
    11. Ježiši, babky na trhu, no potěš, že já si ty komenty čtu :DDDDDDDDDDDDD

      Vymazat
    12. Sorry ale teraz ste mi vsetky pripomenuli daku sektu kt. najlepsie vie co druhym treba :D A zaujimave na tom, ze zdravej stave sa vacsina venuje ako hobby popri sporte. Ziadna z vas to nema vystudovane len nacitane a prebrate to co im vyhovuje.Nikoho nechcem urazat,len ma zaraza ako vsetky rozumiete fungovaniu ludskeho tela. J.

      Vymazat
    13. Jako jo, fungování svojeho těla fakt rozumím :-P

      Vymazat
    14. Ja som 20 kg schudla, ale na 1200 kcal by som fungovať nemohla. Je to môj pocit. Viem o tejto diéte i o tom, že ju ľudia držia a dokonca od vyštudovanej osoby ;) Ak vám to vyhovuje, prosím, ale prísne si denno-denne strážiť kalórie a počítať... tak by ma to psychicky zložilo. Volím zdravé alternatívy (drvivú väčšinu času, nie som totiž svätá) a neprejedám sa a ide to dole ďalej. A keďže ja potrebujem psychickú pohodu, aby došlo k zmene, tak by ma počítanie určite zabilo. Keďže však ani kaloricketabulky.cz nie sú sväté a bavíme sa tu o vyštudovanosti, odporučila by som výživového poradcu :) Kvázi internetový program nenahradí komunikáciu s vyštudovaným človekom, ktorý vám vymenuje všetky pre a proti a pomôže vám nájsť tú zlatú strednú cestu.

      Vymazat
    15. Já Ti teda nevím, ale to že někdo nemá vysokou školu na danou oblast ještě neznamená, že se v tom nemůže docela dobře orientovat. Množství kalorií, které jsou potřebné pro pokrytí bazálního metabolismu najdeš v každé lepší odborné knize, kterou si může přečíst kde kdo. 1200 kcal pro dospělou ženu rozhodně tyhle potřeby nepokryje...a evidentně to je všeobecně známé;)

      Vymazat
  5. Ahoj,
    Chci si koupit nový protein, ale nemuzu se rozhodnout ktery. Neporadila by jsi mi prosim, ktery mas z nich odzkoušený, jakou příchuť, ktery je samozřejmě nejlepsi :-D
    Rozhoduju se mezi:
    PHD PHARMA BLEND 6 HR
    Fitness Authority Whey protein
    Myprotein Impact Whey Protein
    Extrifit CFM Instant Whey 80
    Chci spíše zhubnout, ale samozřejmě bych rada co nejkvalitnější protein. Děkuju moc za pomoc!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem asi všechny z těchto krom Phramy, na kterou jsem ale četla dost chvály. Jinak bych zvolila asi Myprotein nebo Extrifit ;)

      Vymazat
  6. Mluvíš mi z duše Moni, doufám, že už tohle konečně všichni pochopí :)) Skvěle si to sepsala!

    OdpovědětVymazat
  7. Ja by som sa tvojho semináru ohľadom čohokoľvek z fitness a nutričnej sféry zúčastnila :-)
    Súhlasím s tvojím článkom a taktiež beriem telo ako celok, v ktorom by sa mala venovať pozornosť každej časti.
    Pre pevné brucho je základom správna strava, dýchanie a správne držanie tela a zapájanie stredu tela pri väčšine cvikov. Je zbytočné robiť niekomu skracovačky ak ho pri tom bolí krk alebo zdvihy nôh vo vise ak to ťahá nohami a bolí ho v kríži.. O opakovaniach na desiatky ani nehovorím.
    Celkovo ťa veľmi obdivujem, že máš trpezlivosť pracovať s klientami a každému vysvetlovať to isté. Ja teraz dva mesiace pomáham priateľovej mamine na recepcii a pri upratovaní v takom malom rodinnom fitku a každý raz ma prekvapuje ako málo ľudia o cvičení vedia. Mnohým ide len o množstvo kalórií, o "odcvičenie" a pod a pritom z tej zdravotnej stránky si mnohí vôbec nepomáhajú, skracujú si svaly ktoré už mali skrátené, zbytočne zaťažujú kĺby a celkovo mi príde, že nejaká funkčnosť ich tréningu chýba. Ja sama neverím na to, ako niektorí vravia, že "hlavne že sa hýbu", podľa mňa by mal byť tréning cielený a správny. Preto máš vážne môj rešpekt ako to s ľudmi zvládaš a vieš im dohovoriť a mnohých presvedčiť, že nie práve tá ich pravda je tá správna :-)
    (a na ženy ktoré chcú trénovať len nohy a zadok som už pomaly alergická :-D) Krásny deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A máš pravdu, není to vždy jednoduché. Sama se pořád učím, jak trpělivosti :D, tak tomu, abych tréninky zaměřila co nejvíce na daného člověka. Protože fakt nejde, aby cvičil každý to samé. A opakovat základy všem - to už jsem si asi zvykla. Můžu předscvičovat i 5x týdně krátkou lekci na břicho a stejně u toho pořád opakuji ty samé základy (a stejně přicházejí pořád noví, co to dělají blbě)...už to prostě jede automaticky :)

      Vymazat
  8. Moc pěkný článek, doufám, že spoustě lidem otevírající oči, když jsem tak teď dočetla komentáře s 1200kcal, je mi ouvej jen to vidím:D Už jenom fakt, že tohle bych asi v 1. třetině dne bezpochyby vyčerpala... je to úúplně typicky "magazínský" doporučení alá Blesk pro ženy a jiné (ne)pochybné "odborné" časopisy:))
    Přesně jak někdo psal, typický příklad dietářek, chvíli ok, pak to nevydrží a bud se napráskají až kam a nebo to jejich tělíčko už nezvládne,což bych se vůbec nedivila...
    no snad díky tomuhle čtení pochopí více lidí, že to není o tom jíst 5000kj a ani deko navíc a o honitbě za postavou skrz diety. Mě osobně se článek moc líbí, příště bych uvítala ještě třeba nějak více zaměřený na naopak nabrání hmotnosti (a ne zrovna typu jdi se nažrat do mekáče:))), spíš jak zkloubit cvičení/sport s jídlem a školou - časově... tím tak jako nenápadně nadhazuji příští téma článku :))
    Budu se těšit,jestli se dočkám=))
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak když ne do mekáče, tak se jdi najíst do zdravé výživy:-) Naberu hmotnost jednoduše tak, že víc jím, ne? :-) Ale článek o organizaci by byl fajn, to jo...až na to, že já teda kombinuju s prací :-D

      Vymazat
    2. O nabírání píšu málo, protože to jsem sama nikdy neřešila/nemusela řešit. Ale možná něco vykoumám. V poslední době mě beztak napadlo, že bych mohla napsat o tom, jak se podařilo svaly nabrat mě - jelikož to taky šlo a přitom to nebyl žádný extra režim ;)

      Vymazat
    3. Já o článek o tom, jak kvalitně nabrat prosila Monču také..ale pak jsem si uvědomila, proč se jí do toho nechce a chápu to.. Tohle je blog zaměřený hlavně na hubnutí, se kterým má autorka vlastní zkušenost a ví, jak na to :) kdo chce přibrat, nechť se inspiruje u Nikči (Beautygloss).. i když sama jsem spíš v nabírací fázi a postrádám nějaké další blogy, které by se tomu věnovaly :(

      Vymazat
    4. O objemovku se taky snažím :-)

      Vymazat
  9. Pekne si to všetko zhrnula, toto by si mali prečítať hlavne moje kamarátky, ktoré si myslia že čím viac budú cvičiť brucho a čím viac to bude "bolieť" tým rýchlejšie z neho schudnú.. ale ani za nič im to dostať z hlavy :D
    A dúfam, že sa nikto neinšpiruje radou 1200kcal... fuj, by som ani cvičiť nevládala vôbec :D A tiež by som mala pocit, že držím hladovku :D

    OdpovědětVymazat
  10. Mončo, právě jsem dojela Tvůj dnešní Kruháč na onlinefitness a takhle dobře jsem si teda dlouho nezacvičila. Fandím Ti, jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to mám velkou radost!! :) Já si to dnes taky užila - víc než obvykle. Zkusila jsem to udělat pro změnu jinak a sedlo mi to, tak snad i ostatním :)

      Vymazat
  11. ha! konečěn vím, jak to s tima seminářema funguje :D my už v butovících dlouho žádný neměli :/ každopádně tenhle je super! hlavně ten první bod by se měl na ty unožovací stroje nalepit velkým tučným písmem! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My je kdysi dostávali za trest :D Teď už jsme prostě každý dostali nějaký měsíc, ve kterém si odjedeme rovnou dva a pak máme zas skoro na rok klid :D

      Vymazat
  12. Sice moc dobře vím, že jen z určité partie tuk neshodím, nicméně to nic nemění na faktu, že o tom neustále sním :D Například že by mi zůstala prsa a zadek a naopak zmizel špíček na břiše. No, co se dá dělat, hezky zpátky do reality a makat :) Vím, že kdybych chtěla, asi bych mohla vypadat o dost líp, jenže jsem zjistila, že asi nemám tak vysoké cíle, nebaví mě dodržovat přesné gramáže, živiny a řídit se podle tabulek.
    Skvěle jsi to sepsala a doufám, že už to těm lidem konečně dojde! :D

    OdpovědětVymazat
  13. Skvelý článok. Väčšinu toho som vedela, a s prvým bodom naplno suhlasim. Proste ludia si myslia, že ked budu cvičiť 1000 sklapačiek denne, tak budu mať kocky ako z časopisu. Nie, nie, treba najskor spáliť ten tuk na bruchu :)

    OdpovědětVymazat
  14. Konecne to nekdo napsal. Muj trener se vzdycky muze umlatit smichy, kdyz k nemu prijde slecna, ktera ma sice 50 kilo, ale svaly zadny a chce za mesic pekac buchet na brise.
    Komplexni cviky, jeste ty nejjednodussi uz zachranily nejeden zadek, vcetne toho myho :)
    @S.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahojky, moc díky za super článek.. břicho je moje největší slabina.. stehna mám vypracované a pěkné pořád, i když na ně necvičím cíleně vůbec nic.. ty se mi tvarujú hrozně rychle, automaticky, ale břicho to je otřes..
    Pokud jsem dobře pochopila z článku, tak je vlastně možné současně hubnout tuk a zároveň i nabírat svaly, jen to musím správně kombinovat - jak aerobní aktivitu, tak posilování, že? Chtěla bych se ale zeptat k tomu kardio - jak často ho mám zařadit? Myslíš že je ideální třeba 10 minut na začátku - lehký orbitrek, pak hlavní část posilování (ať už komplexní na celé tělo nebo zaměřené více na tu či onu partii) a nakonec opět lehký orbitrek 10 minut?
    Anebo to je myšleno tak že např. v pondělí dělám čistě jen kardio, v úterý zase pouze posiluji?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, víceméně lze postupně redukovat tuk a nabírat svaly, hlavně začátečníkům to půjde dobře ;)
      Kardio stačí 5-10minut na začátku a nakonec bych dala aspoň 20 ;) Klidně můžeš dát i v samostatný den jen kardio, ale nemusíš to s ním tolik přehánět. Zase určitě ne každý den ;)

      Vymazat
    2. Děkuji za radu Moni :)

      Vymazat
  16. skvělý článek :D chtěla jsem se zeptat jestli se dá redukovat i když jím oběd ve školní jídelně ( mám to nakázáno :D) , máme výběr ze 2 jídel ..... takže se úspěšně vyhýbám knedlíkům atd. ale někdy to nejde jinak a hold si dám i normální těstoviny ......z přílohy sním cca polovinu :D jinak je by byl zbytek jídelníčku tak nějak ok :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nevím, jestli nejsem divná, když mi přijde normální chodit do jídelny a jíst normální těstoviny? Na střední jsem měla anorexii a v jídelně jsem přitom "jedla" celou dobu, jestli se bojíš, že tam nezhubneš :-)

      Vymazat
    2. Ano jde a klidně jez celé porce! Taky jsem před pár lety úspěšně hubla i se stravou ve školní jídelně- včetně polévek, kompotů či dezertů k tomu.Vlastně to bylo období, kdy se mi hublo vůbec nejlépe. A má kamarádka taktéž ;)

      Vymazat
    3. děkuju moc :D

      Vymazat
  17. Sleduju tě už dlouho a musím říct, že opravdu obrovský pokrok. Přesto bych měla otázku. Chodím 3x týdně do fitka, začátek 20 min. kardio a pak hodina posilování celýho těla, ale svaly pořád nenabírám. Je to asi tím, že nejím po cvičení ani celkově moc maso? Pomůžou mi tady na to nějaký proteinový nápoje? Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus změnu tréninku, rozdělit si to na partie. At má tělo nějaký šok ;) A přidat váhy, ubrat opakování. A jídlo má samozřejmě taky velký vliv, tam si taky přidej. Dostatek bílkovin je základ pro regeneraci. Ale ani na sacharidy nezapomínej ;) Protein určitě pomoci může.

      Vymazat
  18. Krásně a jednoduše vysvětleno. Díky. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Kde jsi prosímtě koupila tu formu/misku na pečení ve tvaru srdíčka? nikde ji nemohu sehnat :(

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, chcela som ťa len pozdraviť a poďakovať za úžasné články. Pred rokmi som blogovala, sledovala aj teba.. potom som na blog nemala čas, do života mi vstúpili rôzne iné problémy... Teraz som sa vrátila, blogom si chcem pomôcť k pevnej vôli a dosiahnutiu toho, čo chcem, a čo nevidím, ty stále bloguješ a si super.. Tak ti len prajem pekný, slnečný dník :-) Ahoj...

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkné shrnutí, vlastně to vše vím, ale jsou lidé, kteří si myslí, že když budou hodinu denně dělat sklapovačky, že jim tam vykoukne pekáč a tuk zmizí..

    OdpovědětVymazat
  22. Já myslím, že nemůžete zhubnout cíleně jen některé partie. Pokud budete zhubnout, tuk bude mizet stejně všude na těle.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)