čtvrtek 24. května 2012

Brownies

Dnes mám pro vás recept na super zdravou čokoládovou mňamku. Recept jsem našla na Youtube a zajímavá je zejména hlavní ingredience: fazole. Ano, čtete správně. Ale ujišťuji vás, že v tom vůbec nejsou cítit, zato tento dezert udělají zase o něco zdravější :)


Budete potřebovat:

200g červených fazolí z konzervy
30g celozrnné mouky
50g cukru (či něco jiného na oslazení)
50g kakaa
2 vejce
lžička prášku do pečiva
dle chuti vanilkové nebo mandlové aroma

Postup přípravy:
Příprava už nemůže být jednodušší. Všechny ingredience vložte do mixéru a umixujte do hladka! Jen fazole ještě před tím důkladně propláchněte od nálevu. Poté těsto jednoduše nalijte na pekáček. Tedy, těsto je dost hutné, takže se moc lít nedá, spíše pořádně rozetřít. Já si pekáček ještě jemně vymazala máslem a vysypala kokosem. Pečeme asi při 180 stupních 20 minut.


No nevypadá to božsky?!

Energetické hodnoty:
        
         na celé množství
  • 3814Kj (908Kcal)
  • 39g bílkovin
  • 125g sacharidů
  • 24g tuků
      
        na 1 kousek = 1/9 
  • 424Kj (101Kcal)
  • 4g bílkovin
  • 14g sacharidů
  • 3g tuků

64 komentářů :

  1. Tak to vypadá opravdu luxusně.. Jen upozorňuji na malou chybku v energetických hodnotách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění, i když chvilku mi trvalo než jsem ji našla :D

      Vymazat
  2. Jojo, tohle znam a je to bozske! :)

    OdpovědětVymazat
  3. fíha, tak tento recept je pre mňa novinkou a priznám sa, že mám z neho trocha strach i keď na druhej strane vyzerá super jednoducho a jediné čo je potrebné pre mňa dokúpiť sú tie fazule, takže to asi vyskúšam cez víkend :)

    OdpovědětVymazat
  4. to zní hodně zajímavě, neumím si představit, jak to chutná :) ale ještě nedávno jsem si taky neuměla představit, že mrkvový koláč může být dobrý, a teď je můj nejoblíbenější:D

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to zajímavě. Každopádně bych to ale nanzývala Brownies, ale fazolová buchta :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono se to tak i podle originálního receptu jmenuje, proto jsem název ponechala ;)

      Vymazat
  6. ahoj, doporučuji ti, nauč se sladit ovocnými slady nebo sirupy. Opravdu je to lepší a člověk jak si zvykne na tu jinou chuť a naučí se s tím pracovat, tak mě pak přišel normální i třtinový cukr moc sladký. celkově doporučuji cukr vynechat úplně ;-)

    a jinak ten recept vypadá božsky, vyzkouším. mám rozepsaný článek právě o sladidlech, tak snad jej brzo dokončím. Pak dám vědět ;-) pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, taky většinou cukrem nesladím, ale tentokrát jsem doma nic jiného neměla a nechtěla jsem tam vypaplat většinu mého sirupu z agáve ;)

      Vymazat
  7. No tomu se mi nechce věřit .)))

    OdpovědětVymazat
  8. Tak fazole jako zdroj bílkoviny je v buchtě asi o něco víc ceněná než třeba půl litr mléka :D :D Dobrej recept :o)

    OdpovědětVymazat
  9. dělala jsem podobné, ale ještě o kousek zdravější s červenou řepou http://delicious-blog-lucie.blogspot.com/2012/03/fazole-cervena-repa-brownies.html

    OdpovědětVymazat
  10. Hmm.. Fazole? To si neumim představit tu chuť. Jdou tam ty fazole hodně cítit nebo to přebije to kakao?

    OdpovědětVymazat
  11. Tak z fazolí si to ani nedovedu představit. Ten recept jsem někde viděla už dřív a znechuceně jsem se odvrátila. Teď jsem ho celý prostudovala a zkoukla kalorický hodnoty...zajímavý, jak se člověk mění =)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tohle je opravdu hodně zajímavé ! Ale já to asi neochutnám z toho důvodu, že je to brownies - čili kakao .:D
    Jinak ke mě - já sem hlady nepadla vlastně hlad ani nepociťovala. Já vím že mi neustále píšete že jí málo .. a taky vím že s tím nic nedělám. Jsem tvrdohlavý beran. Ale prostě mě to stačí.. Každopádně dnes je/bude toho víc, tak jsem zvědavá, , jestli to pro tebe bude "zase málo" .. :D

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, vypadá to úžasně! Určitě vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadá to skvěle, akorát si neumím představit tu chuť :-)....

    OdpovědětVymazat
  15. Holky, opravdu to chutná jako normální čokoládová buchta, vůbec se těch fazolí nebojte ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Wow, Moni, tak tohle budu muset vyzkoušet, jako všechny ostatní recepty co si sem hodila. Sija

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to asi fakt vyzkouším :-) a jaké fazole jsi si přesně koupila?

    OdpovědětVymazat
  18. Já to taky zkusím, brownies zbožňuji, ale dopřeji si jen párkrát za rok, tak třeba mi to tohle vynahradí:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Da sa pouzit aj normalna fazula ked ju uvarim?ci musi byt len z konzervy? Velmi zaujimavy recept určite vyskusam:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že by to určitě šlo i s normálními fazolemi :)

      Vymazat
  20. Vypadá to víc než lákavě! :) Určitě zkusím.
    Ještě jednou mockrát děkuji za radu ohledně náhražek cukru! ;)
    Díky tvým úspěchům a tvému úžasnému životnímu stylu jsi přispěla k mé odhodlanosti změnit své dosavadní zásady a zamakat na sobě! :)
    Mockrát ti děkuju :))
    http://raspberry-halley.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  21. fazole? není to divné??? ale co zkusím to. Nevíš prosím tě jestli je na youtube ZWOW od zuzky intervalové cvičení?? Me to připadá, že jenom posiluje určité partie, ale já bych chtěla po Jilliien cvičit další intervalové docela mě to baví když vidím výsledky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, proč by to mělo být divné, chutná to úplně normálně a navíc to celkově dezert udělá zdravější. Viděla jsem dokonce i brownies ze špenátu :)

      Jinak ten ZWOW určitě částečně intervalový je. Minimálně je to tedy kruhové cvičení, kde se střídá kardio s posilováním, takže je to rozhodně účinné :)

      Vymazat
  22. Super, to mě dostalo, zkusím to určitě!!!

    OdpovědětVymazat
  23. Myslím, že to rozhodně zkusím! Brownies miluji, ale nedopřávám si ho právě kvůli tomu, že je dost tučné. Tak teď už můžu :D

    OdpovědětVymazat
  24. vypadá to hodně dobře. Ovšem ty fazole...možná to časem zkusím :D

    OdpovědětVymazat
  25. Pane jo! Nedokážu si to vůbec představit, hlavně když jsem v práci pořád pekla Brownies nasladko (bez těch fazolí jako myslím), tak jediné, co si tam dokážu představit navíc, jsou možná tak oříšky a to je vše :D A fakt tam nejsou ty fazole moc cítit? :D
    Já samo o sobě už Brownies nejím, z toho jak jsem to v práci právě že pořád pekla a viděla jsem, jak se pravý Brownies dělá, tak už se mi z toho zvedá trochu i žaludek :D Tuna másla, cukru, vajec .. celkově ten styl toho, že je to částečně nedopečený dezert, no .. práce mě vychovala, že už sladké skoro nejím :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdou tam cítit VŮBEC, však to píšu pořád :D Nevím, proč mi nikdo nevěří :D

      Vymazat
  26. Tak jsem je právě dopekla a musím říci že jsou opravdu moc dobré, žádné přeslazené skvělá chuť kakaa určitě jsem je nedělala naposledy :-)
    Jinak mohu se zeptat kde na takové recepty chodíš? Zda čerpáš z jiných stránek nebo si recepty poupravíš sama? Protože udělat buchtu z fazolí by mě nikdy nenapadlo. A těším se na další recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle mám z Youtubu (http://www.youtube.com/watch?v=txJmN51Cjyk) - psala jsem to i nahoře ;)

      Jinak většinou ty recepty mám odněkud z internetu, fitness stránek, Youtube apod. Většinou i něco málo poupravím podle sebe. Co jsem vymýšlala sama, byl třeba ten poslední tvarožník :)

      Vymazat
  27. Ahoj, již nějakou dobu tě sleduji na omlazeni.cz a tenhle recept je fakt skvělý !
    Anickaaa

    OdpovědětVymazat
  28. To je to.. mám já vůbec cíl? :D .. asi ani ne. Pořád se mi něco nezdá a pořád budu s něčím nespokojená.. už to tak bude. Teď sem ráda že se mi trochu zlepšilo břicho .. teda.. podle fotek ale i pocitu.. Tak snad je to tak :D .. pamatuju si jak sem byla v lednu nespokojená s ním. Že sem si zpevnila zadek a stehna a už drží líp než v zimě :D .. A .. teď je můj cíl. Na měsíc červen .. o tom chci psát večer.. A doufám.. že ho zvládnu .. Protože to je nejaktuálnější cíl co bych chtěla.. A to - omezit sladké, nedělat na něj nálety .. a nahradit ho zdravějšími alternativami .. ale o tom všem se rozepíšu až ve článku, nebudu tu spamovat :D

    OdpovědětVymazat
  29. Můžu se zeptat konkrétně jaké fazole tam dáváš? Zní to opravdu zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem Bonduelle, ale je úplně jedno jaké tam dáš. Jen ne nějaké v rajčatové omáčce :D Prostě obyč fazole v nálevu a před příravou propláchnout ;)

      Vymazat
  30. Zrovna je snídám s jabkem a jogurtem, jsou úžasné :)

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, můžu se prosím zeptat, na jak velkém plechu jsi to pekla? Děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na menším, cca 15x15cm ;)

      Vymazat
    2. Moc děkuji :) a ještě se chci zeptat, mám všechny ingredience kromě toho aroma, je to velký průšvih nebo to můžu zkusit udělat i bez něj? :)

      Vymazat
    3. Určitě to není vůbec žádný průšvih. Bez něho se to obejde, to je tam jen tak navíc ;)

      Vymazat
  32. Tak jsem si to dnes konečně upekla a moc dobré. Doma si ze mě klepali na hlavu a pak se nacpali víc než já. :-)
    Dělala jsem to z většího množství a fazole jsem si uvařila, nemám totiž ráda konzervované a místo kakaa jsem dala 99% čokoládu a třtinový cukr, ale trošku míň. Nemám ráda moc sladké.
    Fakt je to výborný! Takový recept by mě nikdy nenapadl. Třeba by to bylo dobrý i s jinýma luštěninama. :-D

    OdpovědětVymazat
  33. ak chcem pridať namiesto cukru napríklad med, tak v akom množstve asi? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No asi bych dala stejné množství, tj. 50g. Ale je možné, že bude stačit i 30g, med je celkem sladký :)

      Vymazat
  34. Tak ja fazulu neznasam, toto som ale cez vikend skusila a je to vynikajuce!! docela to nafukuje ale ta chut.... mnam! robila som ¨to z dvojitej davky - aj pre priatela. Inak ak sa cloveku nechce zapinat trubu, da sa to upiect na neprilnavej pan¨vici - dokonca bez masla, na miernom ohni, ked z cesta urobis buchticky :) Mnam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že chutnalo! Ty fazole tam vážně nejdou cítit, většina tomu neuvěří, dokud to nevyzkouší :D

      Vymazat
    2. To je pravda :D ale fakt neni, prisaham! :)

      Vymazat
  35. tieto brownies som robila minulý víkend a na počudovanie všetkým chutili, ani netušili že je to z fazule, tajomstvo bolo odhalené až na druhý deň, keď sme vypúšťali bio plyny:) možno to bolo tým, že som použila mrazenú a následné uvarenú fazuľu. Nabudúce si ich chcem vylepšiť orieškami a kúskami čokolády,hmm...veď ešte poexperimentujem

    OdpovědětVymazat
  36. Před pár dnama jsem je dělala, jsou super :)

    OdpovědětVymazat
  37. Delam pravidelne ale dnes uz bez celozrny mouky jednou sem ji tam jaksi zapomela dat a svete div se bylo to úplne fantasticky lepší jak s moukou. Takze ja davam 2xfazole(cca 500g to je z plechovek),4vejce,25g karobu(pouzivam misto kakaa),25g trtin. Cukru a ja jeste pridavám trosku stevie,postup to kokosem nebo namletejma vlasakama.,nekdy do trestá pridam i rozinky nebo naky ovoce.kazdopadne namka.u nás frci a naši dodnes neverí ze je to z fazoli

    OdpovědětVymazat
  38. To musím vyzkoušet ;) Šli by tam dát i bílé fazole? :)

    OdpovědětVymazat
  39. Neměla jsem přístup k mixéru, tak jsem to jen dlouho "mělnila" šlehačem, těsto nebylo úplně dokonale hladké a po učení mi vznikla jen tenká placka, nemám to tak nadýchané jako ty, ale myslím, že chuťově je to stejné a moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
  40. Tak to je opravdu dobrota, vážně jsem nečekala, že to bude tak dobré:-) Použila jsem fazolky adzuky (100g suchých, po uvaření kolem 200g) a místo aroma jsem dala rum. K.P.

    OdpovědětVymazat
  41. peče se a už ta vůně je úžasná!! Díky za další super tip od tebe, luxus!

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj, právě jsem dopekla :). Na dietní "buchtu" je to dobré, super nápad, ale asi jsem jediná, kdo tam ty fazole cítí :), ani ne tak chuťově, ale ta "matlavá" konzistence, prostě jako když mám v puse tu fazoli. Každopádně upeču znovu, budu zkoušet různé úpravy receptu, třeba to vychytám. Dala jsem o něco méně kakaa, bála jsem se, že to na mě bude moc hořké. Nemám celozr.mouku, tak jsem dala rozemleté vločky a asi to funguje taky. Myslíte, že by to šlo i bez žloutků? (kdybych chtěla snížit tuky)

    OdpovědětVymazat
  43. Právě jsem je dopekla a ochutnala. Jsou bezva:-D Fazole necítím, příště teda dám vyšší těsto - moc nenaskočí. Ke kafíčku to bude mňamka. Díky Katka

    OdpovědětVymazat
  44. take jsem vyzkousela a je to mooooc chutne! testo bylo teda hodne huste....az jsem myslela,ze odvarim robot.....ale nakonec jsme to zvladli :D

    OdpovědětVymazat
  45. Mňam! Fazuľové brownies ja môžem, už som skúšala rôzne verzie a zrejme vyskúšam aj tieto. Možno ich urobím trocha tenšie a naplním banánovou zmrzkou :)

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj, vypadá to moc dobře. Mají se ty fazole vařit nebo se tam mají dát rovnou z plechovky? :)

    OdpovědětVymazat
  47. Výborné, děkuji! Vynechala jsem mouku, přidala vanilku a místo cukru zvolila javorový sirup. Těsto bylo tekuté a výsledek velice nadýchaná a jemná buchta. Schválně píšu buchta, neboť k brownies mi tam opravdu chyběla ta čokoláda, každopádně skvělá alternativa, navíc zdravá. Děti si k tomu daly zakysanou smetanu, asi to na ně bylo příliš suché. Oceňuju rychlost přípravy! Příště budu podávat s banánovou zmrzlinou odsud. Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
  48. Zkusila jsem a fakt fuj :-( Ty fazole tam jsou poznat (ty slupky, i když jsou rozmixované), já to házím do koše.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)