sobota 12. května 2012

Celozrnná pizza s rajčaty a mozzarellou

A mám pro vás další recept. Ano, tento týden už třetí, ale kdo by pohrdl návodu na zdravou a dietní pizzu? Není nad to si vychutnat něco tak dobrého a navíc bez výčitek :)


Budete potřebovat:

100g celozrnné mouky
lžíce oleje
půl balíčku (5g) sušeného droždí
asi 40ml teplé vody
půl lžičky soli a cukru

krájená rajčata v plechovce
česnek, koření
mozzarella

Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme těsto na pizzu. Všechny ingredience smícháme  a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout a vykynout. Osobně mám zkušenosti, že těsta z celozrnné mouky hůře kynou, takže jsem se bála, aby se vůbec něco dělo. Nakonec se těsto přecejenom alespoň trošku nafouklo :) Poté těsto vyválíme na placku a dáme do olejem (stačí trošička) vymazané formy. Asi půl plechovky rajčat smícháme s nadrobno nakrájeným česnekem a kořením dle chuti (lze použít například pizza koření, bazalku). Tousto směsí potřeme těsto. Nakonec navrch poklademe nakrájené plátky mozzarelly. Pečeme při 180-200 stupních asi 25 minut. Podáváme například se zeleninovým salátem :)
 
 

Energetické hodnoty:
      na 1 porci = 1/2 pizzy

  • 1578Kj (375Kcal)
  • 17g bílkovin
  • 41g sacharidů
  • 15g tuků

Pizza samozřejmě nechutná úplně stejně jako z klasického kynutého těsta, ale i tak je opravdu výborná. A hlavně neuvěřitelně zasytí. Já měla 3 kousky, což byla polovina z celé pizzy. Doplnila jsem ji ledovým salátem a byla jsem opravdu plná. Nahoru můžete samozřejmě dát ingredience, na které máte chuť. Já tentokrát vsadila na jednoduchost. Vždy jsem byla zvyklá nahoru naházet všechno možné, ale ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása :) 

Recept na celozrnnou pizzu je mírně upravená verze tohoto receptu: http://veganka.cz/celozrnna-pizza/

33 komentářů :

  1. Mňami :* musim si jí udělat a tu celozrnnou taky. úžasné recepty :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá úžasně :) Super recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Úúúžasný recept. Hned jsme si s mamkou říkaly, že jí musíme v týdnu vyzkoušet :) Ty tento týden s recepty opravdu jen perlíš :)

    OdpovědětVymazat
  4. Fajn, hned v pondělí jdu pro celozrnnou mouku,abych o víkendu mohla udělat pizzuu :):D Mňam:)

    OdpovědětVymazat
  5. to vobec nevadí že už 3.! Práveže naopak...je to super lebo sú hrozne mňam a zdravé :)

    OdpovědětVymazat
  6. receptů není nikdy dost! :)
    celozrnnou pizzu si jednou za čas taky udělám, je to dobrota :) někdy se špenátem a sýrem a někdy s protlakem a šunkou, mňam :))

    OdpovědětVymazat
  7. Ta vypadá fakt dobře! Až budu mít chvilku klidu tak ji vyzkouším, působí na mě pravě pizzově :D

    OdpovědětVymazat
  8. Já vím že klasická porce je tak těch 30g .. ale přes ten týden mi to stačí , o víkendech (nebo když načnu nové cereálie :D tak hamty,hamty) tak toho sním víc.. Dnes sem měla víc třeba :)
    Jinak pizza vypadá skvěle , úžasně , nejlíp! .. Je to vlastně Marghareta , ne? :) tam je jenom mozzarella , koření a rajčata :) tu mám nejradši, jednoduchost. . Ale taky je fajn hawai :D (tu sem pěkně dlouho neměla!) Chtěla bych ji vyzkoušet.. ale trochu se bojím toho kynutí :D I když moje "poprvé" s droždím už bylo a dopadlo v pohodě, tak pořád z něho mám respekt :D

    OdpovědětVymazat
  9. Toto je najlepší dôvod prečo kúpiť celozrnnú múku!! =D Milujem pizzu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Zrovna včera jsem si říkala, že bych si dala pizzu :-) A Ty jsi mi to usnadnila, abych neměla výčitky :-) Super!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Jj, časopis je supr. Určitě ho budu hooodně využívat :-) Děkuju za pochvalu :-)

    Pizza vypadá supr!

    OdpovědětVymazat
  12. vyzerá super, určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá skvěle, určitě vyzkouším :-)...

    Jinak celkově palec nahoru, jeden recept lepší než druhý :-), já se ale těším až zkusím tu banánovou zmrzku :-) a ta banánovo-ořechová buchta co tu máš je špičková :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Hmmm, tak to rozhodně zkusím =) vypadá to perfektně

    OdpovědětVymazat
  15. Dělala jsem párkrát celozrnnou pizzu podle jakéhosi receptu i bez droždí:-) Taky dobrá:-) Skvělá varianta normální pizzy..:-)
    Já jsem z toho tumblru úplně nadšená:-)) To zas přejde, ale momentálně mě to opravdu motivuje hrozně:-) V Tescu právě měli taky lososa v jakési akci:-D A děkuju za pochvaly tumblru, postavy i optimismu:-))

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj,chtela jsem se zeptat je ta pizza vhodna i k veceri? Rada bych ji vyzkousela. Dekuju za receptik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to nevadí, pokud sníš normální porci. Má trochu více sacharidů, ale výjde to asi nastejno, jako by sis dala k večeři pečivo ;)

      Vymazat
  17. Tak tahle pizza je fakt skvělá, dokonce chutnala i příteli a to je co říct :D

    OdpovědětVymazat
  18. chci se jen zeptat, v receptu je pul balicku drozdi, ze je 5 g, tak mi to nejde do hlavy, kdyz cely je 42 g? neni tam uklep? pul balicku by bylo teda 21 g...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není, já měla balíček po 10g - přesněji toto: http://i.mimibazar.cz/h/bc/6/080215/10/f837671.jpg ;)

      Vymazat
    2. Aha :D ja ji vcera delala a dala sem tam tech 21 g, ale taky dobry :D :D :D

      Vymazat
    3. Tak jde o to, jestli použiješ čerstvé nebo sušené ;)

      Vymazat
  19. Včera jsem tuhle pizzu dělala a přidala si ještě pár oliv a musím říct, že pecka super zdravější pizza a i manžílek si pomlaskal :)

    OdpovědětVymazat
  20. Parádní recept :) právě jsme dojedli s bráškou. Konečně něco ode mě snědl a chutnalo mu to! :D Jen to rajčatové pyré jsem si udělala doma z rajčat :)

    OdpovědětVymazat
  21. robila som ju včera a bola výýýýborná! tiež som zjedla len tri kúsky, skvelo zasýtila. Ja som len použila domáci pretlak, šunku a syr. Mňam :)

    www.deliciousandpretty.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj dnes jsem pizzu zkoušela, ale moc mi (né-li) vůbec nenakynula..nešlo mi vytvarovat hladké těsto, musela jsem přidat více oleje a pak se mi sotva podařilo vyválet kolečko o velikosti klasického talíře (předpokládala jsem větší-velikost klas.pizzy)..tím pádem neměla moc okraje, ale chuťově byla dobrá..zajímalo by mě, jestli jsem v něčem udělala chybu kvůli velikosti a kvůli tomu, jak to těsto nebylo úplně hladké...?? Předem moc děkuji za odpověď..v pečení nejsem žádný začátečník, tak mě to zajímá :) Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ona ta celozrnná moc nenakyne. A je menší než klasika, já ji taky neměla až tak velkou, takže nic jsi neudělala špatně ;)
      Co se týče hladkosti těsta, tak to nevím. Tam jsem problém neměla.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď :)..zítra zkusím znovu - tentokrát s mamkou a uvidím jestli to bude trošku jiné..každopádně dobrá byla a mám na ni znovu chuť, takže zítra :-):D

      Vymazat
  23. Vynikající!!!! Právě jsem ji poobědvala a jsem úplně přecpaná (měla jsem k tomu dost zeleniny, ale i tak to teda stačilo určitě ta 1/2). Vůbec jsem nečekala, že se mi tak povede...většinou domácí pizza není nic moc, ale tohle těsto nemělo chybu, hezky mi vykynulo a i náplň se povedla. Moc moc děkuji - určo nejlepší recept na pizzu co jsem dělala! Katka

    OdpovědětVymazat
  24. Zajímavé je, že málokde se zmiňuje, že Italové používají na pizzu spíše suchou mozzarellu a ne tu, co kupujeme u nás v pytlíku s vodou. Dá se koupit v některých supermarketech. Ještě bych zmínil, že pečení pizzy 25 minut je dost dlouho. Možná by pomohlo zesílit troubu na maximum.

    OdpovědětVymazat
  25. Poprvé vyzkoušená a dnes ji dělám znovu. Neuvěřitelně mě překvapilo, když jsem ji ochutnala druhý den po odležení a chutnala naprosto stejně jako mastná pizza z donášky. Myslela jsem, že těsto bude taková neformná placka (jako u jiného pokusu) a byla nádherně tvárná jako by byla z normální mouky. Super recept.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)