úterý 8. května 2012

Celozrnné knedlíky => Knedlo, vepřo zelo zdravě a dietně



Česká klasika zdravěji a stejně dobře. Nebo spíše ještě mnohem chutněji :)


S celozrnnými kendlíky jsem měla dnes premiéru. Trochu jsem se při přípravě bála, zda se vůbec povedou, ale vše dopadlo úspěšně :) Vlastně chutnaly trochu jako chleba ve vajíčku, jelikož hlavními surovinami jsou jen celozrnné pečivo, mléko a vajíčko. K tomu bílé zelí, které já osobně miluju a maso. U mě to dnes bylo spíše knedlo, kuřo-vepřo, zelo :D Měla jsem směs kuřecího a vepřového masa. Nebylo to tak úplně úmyslné. Jednoduše jsem z mrazáku vytáhla jeden plátek vepřového a jeden kuřecího. Maso v mrazáku nemám pospsané, takže někdy je to vážně překvapení, když vytáhnu něco jiného, než jsem měla v plánu :D 

 
Na celozrnné knedlíky budete potřebovat:
 
 
60g celozrnného pečiva (houska, rohlík, bageta,..)
1 vejce
50ml mléka
dle chuti sůl, pepř, pažitka



Příprava:
Pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Až se houska nasákne, přidejte žloutek, popřípadě pažitku, petrželku, sůl, pepř a promíchejte. Nakonec vmíchejte ušlehaný bílek. Původně jsem měla v plánu vytvarovat kuličky a knedlíky dělat v páře, ale konzistence nebyla příliš hustá, proto jsem se je rozhodla dát těsto do hrníčku a udělat to na způsob hrníčkových knedlíků. Hrníček vymažeme troškou másla nebo oleje, naplníme těstem a ponoříme do hrnce s vařící vodou (voda by měla sahat asi do poloviny hrnečku). Přikryjeme pokličkou a necháme vařit asi 20 minut. Po vytáhnutí necháme chvilku vychladnout a knedlík vyklopíme. Aby to šlo lépe, můžeme těsto z krajů hrnku odříznout nožem.


vaření...
 
...a výsledek :)

Jak je vidět na první fotce, na talíř jsem si odhodlaně naložila všechny 4 plátky knedlíku. Nakonec mi bohatě stačili plátky 2, zato jsem si přidala více zelí :D 

Energetcké hodnoty:  
na 4 plátky knedlíků
  • 932Kj (174Kcal)
  • 13g bílkovin
  • 37g sacharidů
  • 8g tuků
  • 3g vlákniny

Knedlíky si můžete dát s čímkoliv. Třeba jako já se zelím (příprava je taky jednoduchá: přidám pouze kmín, trošku moučkového cukru a zahušťuji nastrouhanou bramborou) nebo můžete vyzkoušet jiné zdravé alternativy. Například zdravou svíčkovou, kterou dělali ve Jste to, co jíte a na kterou si taky tak trochu dělám zálusk (ačkoliv svíčkovou jsem ještě nedělala nikdy). Právě i recept na tyto knedlíky pochází z tohoto pořadu :)

23 komentářů :

  1. Miluju tvůj blog zase o kousek víc, už se těším, až budu hospodyňka a všechno to vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept :) Skvělá inspirace, děkuju. Knedlíky jsem dřív vážně měla ráda, ale nejím je právě kvůli tomu, že tělu nedají nic moc dobrého. Celozrnné jsou však o něčem úplně jiném.

    OdpovědětVymazat
  3. Ako si ma strášne potešila :) Lebo ja jem z tohto jedla len kapustu :D ale robievame aj knedle napr. k rajčinovej omáčke, alebo kôprovej, ktoré mám fakt rada a nejedla som ich už min. 2 roky, lebo neviem s čím a knedlu klasickú nemám rada :D no bože už sa teraz teším na nedeľný obed!!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňamí :) Jsi úžasná, vždy hrozně lituju, že se mi nechcou všechny ty dobrůtky dělat :D Ale já se do nich dám, slibuji ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Klasické knedlo zelo vepřo bych klidně odmítla, vůbec si na tohle nepotrpim, ale tohle bych si dala :-)

    OdpovědětVymazat
  6. tož tohle vypadá dobře :) I to nahrazení vepřového - co jsem po nemoci držela přísnou dietu bez tuku, jsem si na to zvykla a je to často lepší (třeba naprosto miluju segedín s krůtím nebo kuřecím :))
    Až skončí Období nových brambor, kdy mě moc jiných příloh nezajímá, těším se na takové pokusy

    OdpovědětVymazat
  7. knedlo vepřo zelo ráda nemám, vlastně skoro jako všechna ta klasická česká jídla....ale ty celozrnné knedlíky mě zaujaly, je do dobrý nápad a určitě chutnají skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  8. jéé, to zrovna nemám ráda, ty recepty vymýšlíš sama?? mohla bych se tě zeptat na něco k jednomu článku co jsi tu kdysi psala "Jillian Michaels - Killer Buns and Thighs" nepíšeš tam jestli se to cvičí každý den 30 dní v kuse. Já právě potřebuju zhubnout (ne zpevnit) stehna a teď dělám 30 day shred a nevím zda mám pak zkusit Killer thinghs nebo radši něco na nohy od Zuzky Light a jejího ZWOW. Děkuji za odpověď :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jsem v článku, že je to z pořadu Jste to, co jíte ;)

      Tu Jillian můžeš cvičit, jak ti to vyhovuje. Není nutné to cvičit každý den. Stačí to občas zařadit jako cvičení. Nejepší je kombinovat více rzných cvičení. Takže klidně jeden den Jillian, pak třeba Zuzku, jindy si zajít třeba zaběhat apod. :)

      Vymazat
    2. sakra, tak to mi asi nějak ušlo, jsem to jen přeletěla očima :)) srry
      Moc děkuji za odpověď, snažím se už po několikáté zhubnout ale teď mě to cvičení chytlo nejvíc. Navíc jsi dobrá inspirace, ty fotky před a po, taky bych tak chtěla zhubnout na stehna, jsem z toho opravdu už na nervy

      Vymazat
  9. tak to je super recept...ja tiež rada experimentujem..ale ešte som sa neodvážila žiaden môj pokus uverejniť... trošku ma to teraz povzbudilo...určite vyskúšam :)...a navyše kapusta je zdravá :)...ja som zase nikdy nerobila knedlíky...tak to bude môj prvý pokus :D
    ináč máš veľmi pekné a užitočné články...klobúk dole :))...si veľmi kreatívna a to sa mi páči :)

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji moc za komentář. Já doufám, že budu jednou s jídlem tak dobře jako ty a už nebudu muset řešit záchvatové přejídání :) Snad už to bude v pohodě a já se konečně ponaučila.

    Jinak ten recept je super. Na ten celozrnný knedlík jsem se dívala hodně dlouho, ale vždycky jsem myslela, že bych musela udělat celou velkou "šišku" tak jsem si říkala, že nevím, jak dlouho bych to jedla :D Ale když vidím, že toto je vlastně recept na jednu porci, tak je to super! :)

    OdpovědětVymazat
  11. tyjo to vypada dobre!!sikovna
    http://sienastyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá to dobře..:-) Já si dělám občas celozrnné bramborové:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Wow, tak to vyzkouším, zrovna o víkendu jjsem jedla pouze maso se zelím a knedlíky jsem vyhodila..:D:D Ale přístě vyzkouším tohle.:)

    OdpovědětVymazat
  14. Joo před maturitou mi to asi nakonec moc problém nedělalo, zdálo se mi, že nestíhám a čas běží hrozně rychle:-D Ale teď toho nemám tolik a tak mám moc časů na blbosti.. Přesně, hlad nemám, chuť vlastně taky ne, jen chci něco jíst:-D Hrozné..

    OdpovědětVymazat
  15. Knedlíčky vypadají abolutně dokonale a celkem jednoduše :-)... opět vyzkuším:-)... (jinak díky tvým receptům se o víkendu chystám vyzkoušet sójové kostky, tak jsem na to zvědavá...)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to by ti měl chutna , když ti chutnají vláčné věci :) :D .. protože on je vážně skvěle mokrý a není to taková ta typická "suchá buchta" .. navíc v něm si myslím není nic špatného a skvěle voní a chutná! :D mm..

    OdpovědětVymazat
  17. Jej..fakt ti připadá, že toho mám málo? :O Jenže, když já se bojím přidat na jídle a ikdyž jsem ve škole, tak to jídlo stojí za nic. Jak to řešíš ty, když jsi celý den ve škole? Mě už totiž nenapadá co si brát :/

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuji za radu..já to jen potřebuji od někoho slyšet, aby mě to nakoplo. Takže na tom jídle budu muset přidat, protože bych se chtěla opravdu natrvalo vyhrabat z těch záchvatů, takže mě nezbývá nic jiného. Ráda bych to měla jako ty -hubnout o 1700kcal jenže určitě taky víc sportuješ a to já poslední dobou malinko, takže i v tomto se musím polepšit :) Ten článek i tvůj komentář k němu jsem si přečetla a vidím, že ta slečna má úplně stejný problém. No tak snad už to bude zítra lepší a už mě budeš za jídelníčky jen chválit ;D

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem je dělala už před několika měsíci :-) se zdravým kuřetem na paprice :-)) (fotka někde na facebooku ve tvé skupině Fitness as a lifestyle) a ve JTCJ doporučovali přidat rezistentní škrob ale ten já doma bohužel neměla a tak jsem pro navýšení bílkovin přidala proteinový prášek bez příchutě :-D

    OdpovědětVymazat
  20. Pokud jsou ti knedlíčci tak doří, jako tvoje čeština, tak potěš... cituji: "Nakonec mi bohatě stačili plátky 2"

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)