neděle 20. května 2012

Mrkvová polévka

Dneska tu máme recept na přání: mrkvovou polévku, nebo také mrkvový krém. Já osobně si husté, krémové polívky oblíbila hlavně na večeři. V posledních dnech jsem si ale uvědomila, že už jsem dlouho žádnou neměla. Takže jsem to rychle napravila a udělala si tuhletu skvělou rychlovku. A o recept vás samozřejmě neochudím ;)


Budete potřebovat:

2 mrkve (cca 170g)
1 brambora (cca 90g)
hotový vývar, bujón nebo jen koření na dochucení
slunečnicová semínka, lučina, jarní cibulka na dozdobení
Postup přípravy:
Nejprve si dejte vařit vývar (já používám vodu + zeleninový bujón v kostce či kelímku) a mezitím si nachystejte brambory a mrkev. Nejlépe by měly suroviny být v poměru 2:1 ve prospěch mrkve. Bramboru a mrkev tedy očistíme a abychom si celý proces trochu urychlili, nastrouháme vše na struhadle. Přidáme k vývaru a vaříme asi 10-15 minut. Po vaření vše pomixujeme ponorným mixérem, abychom docílili krémovosti. Podle toho, jak chcete mít polévku krémovou, odlejte ještě před mixováním přebytečný vývar. Já odlévám celkem dost, mám ji ráda opravdu hustou :) Nakonec ozdobte lžící lučiny (nebo zakysané smetany), posypte semínky - například slunečnicovými, ale výborné jsou i dýňové. A nakonec můžete dozdobit ještě jarní cibulkou. Lze podávat jen tak nebo s pečivem, před obědem nebo na večeři.

Energetické hodnoty:
  • 1050Kj (250Kcal)
  • 7g bílkovin
  • 30g sacharidů
  • 10g tuků


A ještě jedna z mých dřívějších variací na tuto polévku:


23 komentářů :

  1. krémové polévky mám moc ráda, hlavně dýňovou a brokolicovou, ty bych mohla jíst pořád :) takže určitě vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jsem dnes ráno zahlédla v lednici spoustu mrkve a brambory jsem kupovala včera, takže dnešní večeře je jasná .) Díky za tip .)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá dobře :) Ale já tyhle polévky moc nemusím :( Ale určitě musela být dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Vidím, že jsme dneska obě měly podobný nápad na článek :D

    Jinak..mrkvovou polévku mám moc ráda a dělám ji podle podobného receptu :) A moc krásně jsi to nezdobila ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně, taky se akorát našich zeptám, jak to vypadá (stejně to většino uslyším z obýváku :D), jinak to nesleduju.
    Ta buchta je výborná. Není z těch úplně nejzdravějších, ale třeba právě takový pudink moc nesladíme, tak bych v tom neviděla problém. Hlavně že jsem měla chutnou snídani :)

    OdpovědětVymazat
  7. Do Říma se taky určitě jednou podíváš, máš na to celý život:-) Na dost peněz to vyjde, to je fakt..

    OdpovědětVymazat
  8. Tak výsledek - zapomněla jsem odlít vývar, takže je ridší, ale chuťově je skvělá .) A poučení - musím se naučit pracovat s ručním mixérem - jdu umýt kuchyň a vyprat světlé barevné .D

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem ráda, že v tom nejsem sama .D

    OdpovědětVymazat
  10. Mňami, vypadá hodně dobře :) Určitě jí někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  11. Prosím, doufám, že ty mi poradíš :)
    Jak si prosím tě, udělala, že v tom menu nahoře např. v těch článcích, to máš tak pěkně uspořádané? A taky jak to tam dostat nějaký ten článek, aby se mi nezobrazoval ve štítkách? :/ Už mi z toho praská hlava, jsi moje poslední naděje :D
    Promiň, že ti to píšu sem :)

    OdpovědětVymazat
  12. Chtěla jsem se zeptat, tenkrát jsem u tebe viděla, že jsi si koupila arašídové máslo z DM...chystám se na něj taky, ale chtěla bych se prvně zeptat, jestli ti chutná? :) já ho nikdy neměla, tak nechci hned poprvé narazit na něco, co mi nebude chutnat :) N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, chutnalo mi :) Měla jsem doma už různé druhy ze supermarketů, některé možná byly lepší, ale i tak je to z DM moc dobré :)

      Vymazat
    2. děkuji moc :) a z jakých supermarketů ti chutnalo nejvíc? já už se na něj hrozně těším, právě jsem se rozhodla změnit doslova můj stravovací režim a to i díky tvému blogu! :) N.

      Vymazat
    3. Páni, tak to je super. To mám radost :) Já kupovala vždy myslím v Bille - měla jsem odtama od značky Bohemia (ano, ta samá, co dělá i chipsy) a to bylo dobré. A pak ještě od nějaké značky Penap - ve předu bylo napsané jenom Peanut Butter. Od této značky jsem měla křupavé (crunchy) i hladké (smooth) a taky byly dobré. Ale teď už u nás v Bille ani ty arašídové másla neprodávají.

      Vymazat
    4. ale tak, když jsi spokojená s tím z DM, tak si ho koupím tam :) ty tomu aspoň rozumíš...já se teprve se vším učím :P N.

      Vymazat
  13. Ahojda Moni, super recept, opět děkuji za krémovou polívčičku. Dnes si ji nachystám k večeři a už se nemohu dočkat. Díky, díky Míša.
    PS: asi se ze mě stává závislák na Tvých stránkách:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, budu se stále snažit psát co nejlépe :)

      Vymazat
  14. Ta polévka je geniální, dneska si jí dělám už podruhé (bratříček si kuchtí kupovanou zabijačku-ble). Přidala jsem Horalku (cosijakovegeta, ale ze zdravé výživy, bez soli a lepší) a je bezkonkurenční, děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, kolik vody na ten bujón? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak 0,5l, můžeš i víc. Já v něm vždycky uvařím tu mrkev, pak většinou trochu sliju, zeleninu mixuji a zbytek toho vývatu dolívám zpátky dle potřeby, aby to mělo požadovanou hustotu :)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)