sobota 19. května 2012

Oklamte svoji dietu

Pokud se o hubnutí zajímáte, určitě jste už párkrát narazili na doporučení udělat si občas volnější den. V praxi to znamená, že si například jeden den v týdnu dopřejete potraviny, které máte rádi, respektive navýšíte množství jídla. Samozřejmě vše musí být v umírněném množství, žádné extrémní přejídání. 


Jak na to?
Zkuste pouze na jeden den v týdnu zvýšit množství sacharidů a celkových kalorií, které máte v jídelníčku zahrnuty. Abyste uklidnili svoje chuťové buňky, dejte si také jedno jídlo, které neřadíme mezi dietní pochoutky (pizzam zmrzlina, hranolky...). Navyšte příjem energie v jeden den v týdnu o 25-50 %, a to buď celkový navýšením příjmu živin, nebo přidáním sacharidů.
 
Proč to funguje?
Pokud držíte dietu, snižuje se vám hladina hormonu leptinu. Hormon leptin snižuje pocit hladu a zrychluje metabolismus. Pokud se jeho hladina snižuje, máte vyšší pocit hladu za současného nižšího výdeje kalorií. Přejídání jeden den udrží hladinu leptinu na vyšší úrovni a vy tak budete schopni v následujících dnech spálit více energie.

zrdroj: www.aktin.cz

Já osobně si tyto volnější dny neplánuji předem, ačkoliv už jsem nad tím taky uvažovala. Spíše ale přicházejí tak nějak automaticky - nějaké ty oslavy, akce s přáteli, nebo prostě příjde den, kdy mám najednou větší hlad či chuť dát si větší množství něčeho dobrého. Kdybych si volný den napánovala a pak přišli v týdnu ještě 3 neplánované, už by to bylo celkem moc. Proto tomu dávám spíše volný průběh. Ale můžu potvrdit, že účinek to má. Vždy cítím zrychlení metabolismu a i na hubnutí se to projeví :)
 
A co vy? Taky si dopřáváte? :)

 
 
 

15 komentářů :

  1. No, úplně souhlasím, taky si volné dny nedopřávám, ale přicházejí samy. Zrovna včera jsem byla na obědě se známýma, ehm.. Na tříchodovém obědě abych to uvedla na správnou míru(:D) a dneska jsem lehčí než včera :)
    Ale je fakt, že jsem s tím obědem počítala a tak neměla žádné svačiny a na večeři jen salát... Člověk musí se vším asi s mírou - a sama vím jak to bývá težké

    OdpovědětVymazat
  2. Taky souhlasím, jak už bylo řečeno u tebe na blogu i na jiných, tělo si prostě občas řekne, že mu něco schází - a nemusí to být zmrzlina nebo pizza, prostě jen jednou za čas i při pravidelném stravování je hlad větší .)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím :) já jím většinou to, na co mám chuť a snažím se nahradit to zdravější variantou :) rozhodně nehladovím nebo se nijak extra neomezuju, s tím už jsem skončila ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Dřív sem měla svůj "volný den" jako pátek.. a vždycky to přehnala až tak že mě z toho bolelo břicho, teď to tak nemám prostě když mám chuť na sladké tak si ho dám, nebudu si ho odpírat protože vím že následující den bych to stejně dohnala a ještě třikrát hůř.. Třeba teď sem veice plánovala na víkend že si povolím sušenky .. no ve středu mě na ně chytla chuť .. tak sem si je dala.. A dnes? Dnes na ně třeba vůbec chuť nemám ! :) tak co.. nebudu do je do sebe cpát jenom proto " že je víkend a já je můžu" .. konečně sem došla k rozumu a skončila s tím :)
    I když je fakt, že víkendy jsou většinou co se jídla týče větší ..

    OdpovědětVymazat
  5. No, teď momentálně si nedopřávám a ještě dlouho nebudu :D Ale souhlasím s tím, že tělo musí být prostě v pohodě :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Ano dělám to..ale taky neplánovaně jako většina..Spíš prostě když se naskytne příležitost(oslavy akce..) tak to využiju a njevyčítám si že jím víc..Ale ted momentálně si dlouhou dobu nedopřeju nic...protože jsem měla před pár dny krizi aaa měla jsem strach,že bych se zase dostala tam kde jsem byla před rokem a to k mým přežíracím dnům,takže jsem to radši v začátku utla..a chvilku nebudu pokoušet svou vůli :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý článek, myslím si, že to určitě funguje :) Taky si někdy dopřeju, též neplánovaně :) Kdybych si to plánovala, tak to dopadne určitě špatně :D
    Nechceš spřátelit? :) Hledám "fit" podpory :))

    OdpovědětVymazat
  8. volné dny taky neplánuju, většinou přicházejí samy, když jsem třeba s přítelem - večer nějaká dobrota, k tomu vínko nebo friska.. :) a nebo když sama od sebe neodolám a sním třeba moc sladkostí, další dny mě to nakopne k tomu, abych se víc snažila :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, no já jsem dle tvých recenzí zašla do DM - ta cookie, po té jsem se olizovala, tahle banánová teda opravdu ne, ještě jí tam půlku mám, no tak ji kdyžtak využiju až budu zase potřebovat jednoduše a rychle zvýšit příjem, abych byla aspon na těch 6000Kj. Ještě jsem se koupila nějaké trochu jiné, nějaké Das Gesunde Plus, kokosovo mandlovou a ananasovo jogurtovou, tak ty vyzkouším až časem. Ale cookie byla opravdu vynikající, zkusím tedy i latté z Rosmanna .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že ta kokosová, mandlová a ananasová už nejsou proteinové tyčinky ne? :) nebo jooo?

      Vymazat
    2. Taky myslím, jsou to tuším syrovátkové :)

      Vymazat
  10. no já si ho dopřála zrovna dneska, aniž bych to teda plánovala, prostě byla chuť, tak jsem si dala a nešílím z toho a od zítra zase plnou silou dál :) myslím, že kdyby se to plánovala na určité dny, tak se to jedině zvrtne...

    OdpovědětVymazat
  11. Taky nic neplánuju...ale když vidím už od rána, že dneska to nepůjde, udělám si volnější den a další den to trochu tlumím.

    OdpovědětVymazat
  12. ještě, abych něco takového plánovala, když se každý den držím to neudělat :) ale pravdou je, že když se to stane, že jeden den se fakt cpu vším možným, ale pak nepokračuju a vrátím se tam, kde jsem skončila, tak ta váha jde dolů dál i přesto, jako by nic :)
    ale záměrně toto dělat nebudu. je to jen dobrý pocit, že když se to stane, nemusím si kvůli tomu hryzat nehty :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já si je teda taky přirozeně dávám, taky nic neplánuji :D.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)