čtvrtek 31. května 2012

Peklo na talíři

Mnozí možná již tento pořád znají. Těm, co o něm však slyší poprvé, rozhodně doporučuji zhlédnou alespoň některá videa. Ne-li všechna. Opravdu to totiž stojí za to. 


Jedná se o pořad internetové televize Stream.cz, kterým nás provází Roman Vaněk. Vidět jste ho mohli například v nedávné kuchařské reality show Na nože jako jednoho z hlavních porotců. Jde vidět, že se opravdu vyzná v dobrém a hlavě kvalitním jídle. A pokud ne, přizve si na pomoc experty.

V prvních dílech nás diváky seznamoval spíše s podprůměrnou úrovní českých restaurací. Nesmyslné názvy v jídelníčku, špatná obsluha či stolování. V posledních týdnech však jednotlivé díly začaly být mnohem zajímavější. Hlavně tedy pro nás, co dbáme na zdravý životní styl a čteme obaly. V každém díle si veme takzvaně na mušku některou potravinu a hezky ji do podrobna rozebere. Obal si člověk zvládne přečíst sám, ale přiznejme si, že mnohdy sami nevíme, co názvy surovin či nejrůznějších E kódů znamenají. A právě to nám pak Vaněk názorně předvádí. Doslova. Jednotlivé suroviny jsou hezky rozprostředy na talířcích.

Z čeho se třeba skládá taková paštika, utopenec nebo výrobní salám? Jestli je v šunkové pizze opravdu šunka, v citrónce citrón či v džusu ovoce. A co taková káva, či vajíčka? Upřímně, mě osobně nejvíce dostal rozbor Grónské pomazánky. Na to se musíte podívat. Co výrobi nejsou schopni všechno do svých zázraků nacpat. Nejlepší je si udělat omazánku doma a nejíst milión dalších zbytečností navíc.

Nový díl je připraven každou středu. Často jsou rozbory založeny na emailech právě nás diváků. Takže pokud víte o nějakém výrobku s nesmyslným složením, určitě jim můžete poslat svůj tip. A kde to zkouknout? Na stream.cz, přesněji tady: http://www.stream.cz/peklonataliri. Na Facebooku se můžete stát jejich fanouškem a získávat tak aktuální informace o nových dílech (http://www.facebook.com/PekloNaTaliri).

11 komentářů :

  1. Akorát jsme se s přítelem dodívali na "výrobní salám"....je to hnus prostě :D
    Na tento pořad se dívám a určitě je k něčemu dobrý. Pán se hodně vyzná a taky to sděluje takovým důvtipem, že se člověk až zasměje, co u nás prodávají za sra*ky :D

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem tuším nedávno nějaký díl, dost mě to znechutilo.

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj, nechtěla bys z těch pořadů udělal článek -- výcuc? těch nejlepší/ nejzdravější nebo naopak nedoporučovaných potravin?:)
    Moc mě to zajímá, jen nemám čas na to všechno koukat osobně.

    OdpovědětVymazat
  4. ten pořad znám, je to dost zajímavé:) i když většinou jde o jídla, o kterých vím, že to není nic kvalitního ani dobrého a nejím je, tak pro lidi, co se tím cpou často by to mohlo být dost přínosné :)
    akorát od pití rozpustné kávy mě neodradí! :DD

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je super pořad, ale spíše by mě zajímalo, jestli je nějaký pořad, kde jsou právě potraviny, které jsou dobré ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Viděla jsem díl s grónskou pomazánkou a šunkovou pizzou. Nejdřív sem si myslela, že je to snad vtip, ale pak mě došlo že ne.... Sice nepočítám každou kalorii a éčko, který sním, ale když sem viděla rozbor té pomazánky, fakt sem se zděsila. Od tý doby tyhle pomazánky pokud možno nekupuju a nejím a trochu víc si to hlídám.

    Viděla jsem i srovnání, nevím zda tady u tebe nebo na FB, dvou druhů čokolád od pana Havlíčka a musím říct, že tu jednu od té doby nekupuju a druhou, kterou sem měla vždy ráda, i když je trošku dražší, si s čistým svědomím dám. Když už si teda musim dát nějakou čokoládu, ty vysokoprocentní mi prostě necutnají:)

    OdpovědětVymazat
  7. No já nevím, ono dnes každý polotovar stojí s prominutím takříkajíc za "h..". Některé víc, některé míň, něco je vyloženě humus. Ale vše, co si dnes člověk koupí hotové - od másla po uzeniny je většinou blivajz a polovina infa, co je na obale stejně není pravda. Stačí pak takové srovnání kečupů a podobně. Kdyby chtěl člověk jíst 100% zdravě, musí si vše udělat, vypěstovat a vychovat svépomocí. Kupovaným potravinám se dnes nedá věřit, ani když je to BIO a nevím co ještě. Důkazem už není ani cena. Pořad je super, bohužel mi tam neřeknou nic moc, co nevím. V českých a né-li světových krámech se s těmi potravinami prostě dějí hrozné věci.

    OdpovědětVymazat
  8. zrovna jsem na tenhle odkaz den pred tim, co jsi napsala clanek, koukala :)
    Jinak jako obvykle, pekne cteni, jen tak dal:)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  9. Znám moc dobře :-)... mne např. překvapila káva, akorát mne mrzí, že třeba nedoporučují z rozpustných tu, která je nejmenší "zlo", přece jen v práci je to nejideálnější řešení ...

    OdpovědětVymazat
  10. Ten pořád vypadá opravdu zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky ho sleduju. Příjde mi super, že je tu konečně někdo, kdo chce veřejnosti ukázat pravdu a né reklamu, aby se prodalo více produktů. Nové informace pro mě přinesl díl s vejci, smutně úsměvný byl taky díl s pizzou a výrobním salámem:D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)