pátek 4. května 2012

Postavy fitness modelek

Včera jsem si přečetla příspěvek od Cassey Ho na jejich stránkách blogilates a musím říct, že mě zajual, částečně překvapil, ale taky mi otevřel oči :)

To, že fitness modelky s dokonale pevnými a vyrýsovanými postavami musí tvrdě dřít v posilovně a dost se omezovat aby vypadaly tak, jak vypadají, mi bylo jasné asi vždycky. I tak jsem si ale často říkala, že jednou podobně jako ony chci vypadat, alespoň částečně. Cassey, o které jsem se už zmiňovala, se mometálně připravuje na fitness soutěž, tudíž dodržuje opravdu přísnou dietu a tvrdě maká prakticky každý den v posilovně. To, jak se jí změnila postava je naprosto úžasné, nejednoho člověka (včetně mě) tím inspiruje k tomu snažit se ještě více.

Tato kondice je však pouze pro její soutěžní období. Pro tělo není přírozené takhle žít. Trávit 2 hodiny denně kardiem, hodinu posilováním a k tomu ještě skoro nejíst. Pečivo? Nepřipadá v úvahu. Ano, postava je pak téměř dokonalá, ale našemu tělu to způsobí spíše více škody než užitku. Kdo by pak nebyl nešťastný z toho, že po soutěži, kdy se vrátí k normálu - tím však myslím normální zdravé stravování místo striktní diety - zase zpátky pár kilo nabere. 

Včera jsem si tedy uvědomila, že to, co obdivuji, to co pomalu považuji za svůj cíl je vlastně nereálné. Modelky na těch fotkách držely týdny před focením přísnou dietu jen proto, aby vypadaly tak, jak na nich vypadají. Je to jejich přechodný stav, ne trvalý. Každý má nějakou hranici, kdy si jeho tělo při normálním stravování drží určitou váhu a množství tuku a dolů to jde právě jen velice přísnou dietou.

Tím jsem si tedy uvědomila, že se nemůžu k podobným fotkám až tak upínat a považovat je za svůj cíl a smířila se s tím, že třeba nikdy nebudu mít úplně takovou postavu, jakou bych chtěla. Nic však předem nevzdávám. Protože jak jsem psala v nedávném článku, už to by byla prohra a člověk to musí alespoň zkusit :) Chci dokončit minimálně svých 10 týdnů, které jsem si dala na formování postavy do léta. Pokud s vyváženým zdravým stravováním a dostatkem cvičení uvidím ještě nějaké změny, skvělé. Pokud ne, budu to považovat za to, že už jsem na váze, která je pro mé tělo ideální a rozhodně nepůjdu do extrémů, jelikož to by ani pro tělo přirozené nebylo. 
 
Od začátku toho, co jsem změnila svůj životní styl, mi byla inspiraci Zuzana Light. A mou inspirací zůstává i nadále. U ní totiž vím, že to, jak vypadá, je opravdu reálné, že to není jen přechodné stádium vydřené tvrdou dietou. Navíc mám myslím podobnou stavbu postavy jako ona, a proto bych se právě jí chtěla přiblížit :)


22 komentářů :

  1. Úplne super článok. Mala by si ho prečítať každý, aby od seba neočakávala nemožné.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky tak tohle jsem zjistila už dávno že takhle nikdy vypadat nebudu, přeci jen mám sedavé zaměstnání a když jsem hladověla tak mi z toho málem hráblo - není to dlouhodobě zdravotně udržitelné a každý prohřešek proti zdraví nám tělo jednou vrátí

    OdpovědětVymazat
  3. absolútne súhlasím s článkom, treba sa o seba starať, telo máme iba jedno, ale netreba to hnať do extrémov, ako žeynafotografa viem presne čo dokáže photoshop, takže mať fotky za svoje ideály je tiež veľmi nebezpečné, pretože to nie je realita. Ja som sa tiež rozhodla, že sa začnem o seba viac starať, manžel už začal pred pol rokom a výsledky má skvelé, takže inšpiráciou mi je práve on :)

    OdpovědětVymazat
  4. Náš kamarád z fitka, když driluje před závodama, tak mi vstávají vlasy hrůzou. Jak nesmí pít, aby se ty svaly zbytečně nenafoukly vodou a byly to "jen svaly", co smí jíst a co nesmí jíst..... V životě nikdy. Radši nebudu mít pekáč buchet na břiše, ale jíst vařený kuřecí se suchou rýží půl roku by mě zcela jistě zabilo :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, naprosto s ním souhlasím! A jsi Zuzce hodně podobná v obličeji :-)

    OdpovědětVymazat
  6. krásně napsané, naprosto s tebou souhlasím :) nemá cenu tělo trápit jen kvůli tomu, aby chvilku vypadalo dokonale...rozházet si tím metabolismus a po chvilce zase nabrat tvrdě shozená kila ještě s nějakými navíc

    OdpovědětVymazat
  7. Výborné! Hodně mi to zvedlo náladu v období, kde s postavou nemůžu ani hnout:( :-)

    OdpovědětVymazat
  8. No tak poslední odstavec vyvolal na mé tváři úsměv... Když se podíváš jak Zuzana jí, tak drží vlastně neustále sacharidy hrozně moc dole... A když říká, že cvičí jen to co dává na stránky, tak je jasné že to není pravda... Vždyť jsi posledním odstavcem vyvrátila to co jsi v předchozí části článku říkala... Zuzka se celý den věnuje sportu, dělá trenérku, předcvičuje bootcampy a crossfit... Neustálý výdej energie, který normální člověk ani nemůže stihnout... Jinak samozřejmě Zuzka je skvělá a ty taky... Jen jsem to chtěla uvést na pravou míru :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to všechno víš o ní odkud? :) Já teda nevím, co jí konkrétně teď, ale občas o svých jídlech na bodyrocku psala. Bylo období, kdy držela sacharidy celkem dole, ale jinak mi přišlo, že spíše jedla tak "normálně zdravě". Hlavně by mě zajímalo, odkud víš, že předvičuje ty bootcampy, crossfit apod. To já nikdy nesylšela :) A možná to není pravda, ale já ji celkem věřím, že netráví hodiny v posilovně a věnuje se krátkým intervalovým tréninkům :)

      Vymazat
    2. Tiež sa venujem intervalovým tréningom, fitness a udržať si postavu ako má Zuzka je každodenná makačka.Dievčatá na to,aby ste mali takéto postavy je potrebné sa každodenne venovať športu,svojmu telu,zdravo a správne sa stravovať.Samozrejme potrebujete mať na to veľa času a aj peňazí,aby ste vyzerali ako nejaká fitnesska alebo trénerka.To sú hodiny a hodiny driny,investovanie do seba samej.Držím palce,aby ste dosiahli svoj cieľ ale nedávajte si za cieľ nereálne fotky fitnessiek,ktoré nechodia do školy,nepracujú od ráno od 8 do večera do 5.Majú zostavené tréningy a jedálničky na mieru,venujú sa tomu profesionálne.Tým nechcem povedať,že nemôžete mať krásne sexi postavy ale mať vypracované,pevné a vyrysované telo ako má Zuzka alebo tá kočka na fotke,to je drina,pot,prísna strava.
      Lucia

      Vymazat
    3. Jo s tím souhlasím, člověk se tomu musí opravdu věnovat naplno, aby takto vypadal. Samozřejmě nepočítám s tím, že bych toho nějak snadno dosáhla, ale chci vidět, kam daleko to můžu normálním zdravým způsobem dotáhnout. Nepočítám s tím, že budu vypadat úplně jako fitness modelky, ale štíhlá, pevná a třeba aspoň trochu vyrýsovaná postava bude stačit :)

      Vymazat
    4. Určite to zvládneš, dokázala si toho už veľa.Držím palce :-) Dôležité je uvedomiť si,že zdravý životný štýl musí byť už navždy súčasťou Vášho života.Inak budete kočky v začarovanom kruhu neustáleho chudnutia,priberania a nespokojnosti.Nechudnite kvôli letu,kvôli dovolenke,kvôli chalanom,chudnite kvôli sebe,inak to nemá zmysel.
      Lucia

      Vymazat
    5. No a navíc se stačí podívat na to, co se Zuzkou provedla absence sportu při jejím bouřlivém odchodu z bodyrock a při rozchodu s Freddym. Zatím co dívce s běžným příjmem sacharidů se téměř nic nestane, pokud třeba na měsíc přestane s pohybem (zdrav. problémy), tak ona se hezky zakulatila (musím se přiznat, že pak se mi líbila víc ;-) ). Na druhou stranu základní stavební jednotkou svalové hmoty jsou sacharidy, takže zase extra nízko je držet nemohla, když má svaly, jaké má. Ale např na Lise-Marii je vidět i na těch svalech, že S (a to zejména "pomalých" ve stravě moc nemá)

      Vymazat
    6. No já bych řekla, že tohle se s postavou stane každému, kdo přestane cvičit a začne najednou o dost víc jíst. A u Zuzky to určitě bylo i nadměrnější množství jídla, jak sama říkala :) No a Lisa-Marie, ta těch sacharidů vážně moc ve stravě nemá. Stačí se podívat na její jídelníčk,yk teré občas publikuje na FB. Momentálně přidala i vzorové jídelníčky pro aktuální 30 day challenge a je to hrůza. Sacharidů minimálně. Příjde mi to vážně jako jídelníčky pro sportove, kteří se připravují na soutěž, sama bych tak jíst nemohla.

      Vymazat
    7. Sama jsem si letos prošla cca měsícem, kdy jsem měla veškeré tréninky (jedu těžké tréninky v posilovně, hodně spalovačky, HIIT apod.- celkem asi 10-12hod týdně) musela zrušit kvůli zdrav. problémům. I přesto, že jsem jídla neubrala (už to neumím :-) ), tak jsem za ten měsíc nezhubla ani nepřibrala ani deko a ani cm na žádném z "rozměrů". A to jím proti tobě tak dvakrát víc ;-) Spíš mi šlo o to, že ty holky prostě mají jídelníčky, které nemají s racionální, vyváženou a hlavně udržitelnou stravou nic společného a jestliže poruší tu jemnou rovnováhu příjem x výdej, tak je problém :-)

      Vymazat
    8. Zuzka začala za velkou louží prasárnama, načež potkala Freda a začala dělat bootcampy - odtud vznik bodyrock.tv -> Změnila stravu - odtud změna postavy, která byla typicky česká -> a nakonec z jejích stránek a z jejích slov vždyť sem tam o tom mluví, že dělá tady ty věci nebo to někam napíše... Samozřejmě je to třeba informace ze začátku roku, ale neříkej, že po tom co všechno jsi v tomhle článku napsala pořád věříš tomu že Zuzka má postavu jen z workoutů, který předcvičuje na netu...
      Ženská přirozeně nemá tak málo tuku nikdy a Zuza má málo tuku... Viz nedávno zveřejněný obrázek jak vypadá ženské tělo při kolik procentech tuku... To prostě není možný... Věř mi že za tím je těžká dřina v posilovně...

      Pro anonymní Luciu: Ne není pravda že se většina tady těch fitnessek věnuje téhle práci naplno a profesionálně. Ano jsou třeba profesionálky, ano drží jídlo, ano hodně cvičí, ale zároveň spousta z nich dělá osobní trenéry případně jinou práci... Většinou si nějak musí vydělat, protože mají sice velkou podporu sponzorů, ale většinou pouze v podobě suplementl na život a stravu si vydělávají jinak než samotnou prezentací sama sebe (a to jsou na tom v Americe o hodně líp než naši sportovci z oblasti bodybuildingu).
      Na Slovensku to mají oproti ČR taky o dost lepší, protože tam jsou i kulturisté braní jako jakýkoliv jiný vrcholový sportovec a ať se nám to líbí nebo ne, tak dostávají plat a jsou třeba jako Šebrle nebo Bára Špotáková - dostává plat, je vedený jako voják a sportovec z povolání a po 15 letech ve "službě" mu náleží výsluha...

      Vymazat
  9. Pravdivý článek. Je důležité si uvědomit, že každý člověk má hranici, za kterou se zdravým způsobem nedostane. Stanovování nereálných cílů člověka akorát vystresuje, protože se mu nebude dařit.

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu dokonale napsané. Taky jsem držela opravdu hodně tvrdou dietu a hodně jsem taky shodila, ale už bych se k tomu nevrátila, protože bych takto nedokázala žít dlouhodobě. Proto jsem se u článku usmívala, ale jak říkáš, neznamená to se vzdát :))

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem to u Cassey včera četla a donutilo mš to se zamyslet...

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezky napsané :) je to dřina ale věřím že ty ( nebo spíše každý tady) toho může alespoň částečně dosáhnout..a navíc bych se moc netrápila tím že mám někde trochu menší sval než ta slečna na fotce - většině kluků se to stejně nelíbí. Proto je lepší mít hezky pevnou postavu než se hrnout za nedosažitelnými cíli. Nevím jak je to u vás ale můj přítel si mě v zájmu lásky pěkně vykrmoval :) ikdyž časem trošku zdravěji a chodil se mnou i cvičit postavě to moc neprospívalo. Prostě člověk který musí zvládat školu, práci, přítele a do toho plno dalších povinností asi nikdy nebude vypadat jako slečna na fotce výše :D (mimochodem přítel odjel a po dvou týdnech se ta postavička začíná zase hezky rýsovat :D)

    OdpovědětVymazat
  13. Já moc nesouhlasím. Cassey mi nepřijde jako moc velká fitnesska, ona je teď jen hubenější, ale nevidím tam moc vyrýsované svaly, jak to u většiny fitnessek bývá, to Zuzana by mezi ně rozhodně víc zapadla, protože ta ty svaly má opravdu vyrýsované. Dle mého názoru je postava Cassey mnohem dosažitelnější než Zuzanina..

    OdpovědětVymazat
  14. Přesně, Zuzky postava je taky takovým mým "cílem". Posatava Cassey ale taky není tak nereálná. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)