středa 4. července 2012

Proč bychom neměly být přehnaně posedlé touhou po perfektní postavě?

Dnes mám pro vás článeček od Cassey z blogilates.com. Zaujal mě jeden její příspěvek, který jsem upravila a přeložila. Někdy je totiž pravu lepší investovat své úsilí do něčeho důležitějšího, než je perfektní figura :)

Zejména pro mnoho mladých dívek se stává touha po dokonalé postavě často doslova posedlostí. Břicho modelek Victoria Secret, mezera mezi stehny... Z nějakého důvodu si většina z nás myslí, že musíme mít dokonalé tělo připravené do plavek neustále. Jsme nešťastní, když se nám toho nedaří dosáhnout a necháme vzhled, aby ovlivňoval naše sebevědomí. Proč? Z velké části jsou na vině média.

Celý rok jsme zahlcovány obálky časopisů, ze kterých na nás koukají modelky se sexy postavami. Internet je plný dalších fotek, které mnozí považují za své thinspo či fitspo inspirace. Zprávy jsou nabité vychvalováním modelek, jejich perfektními postavami po porodu. A naopak, pokud nějaká slavná osobnost přibere pár kilo, je z toho skandál.

A čím více jsou nám tyto postavy předkládány, tím více máme tendenci je považovat za ideál. Začínáme si myslet, že prostě musíme vypadat jako ony. A pokud to nedokážeme, musíme o to alespoň usilovat. Ale ne každý by se měl snažit dosáhnout oné perfektní modelkovské postavy.

Přemýšlejte nad tím. Je vám očividně souzeno být ve vztahu s někým, koho milujete a nemusíte dávát mnoho úsilí do toho, aby váš vztah pracoval. Taktéž je vám asi souzeno být doktorem, pokud si užíváte studování medicíny a nedělá vám problém ji dokončit. Dává to smysl? Pokud jste předurčení k tomu, abyste něco dělali, měli byste v tom být dobří. Pokud vaše tělo má vypadat určitým způsobem, nechte to tak. Cvičte a jezte zdravě, abyste si udrželi zdraví a dlouhý život, ale nesnažte se jít proti tomu až do bodu frustrace a vyčerpání.

Ne každému je souzeno mít perfektní modelkovskou postavu. A to si musíte uvědomit, přijmout tento fakt a vložit vaši enegrii a talent  někam, kde budete zaručeně úspěšní. Každý jsme se narodili s určitým typem těla. Stejně tak, každý z nás má talent na něco jiného. Zkuste možná trochu omezit striktní jídelníček a úmorné cvičení, které potřebujete pro udržení váhy a stojí vás to spoustu energie. Místo toho cvičte pro radost, udržujte si zdravou postavu a investujte čas a úsilí do něčeho, kde to můžete zúročit lépe. 

Samozřejmě je možné dosáhnout určité postavy, která vám "nebyla souzena" - hubenosti, vychrtlosti, či například vyrýsované postavy fitness modelek. Pokud však tento typ postavy nebyl vašemu tělo předurčen, bude nesmírně těžké si ji udržet. Pak se stačí rozhodnout. Stojí mi to opravdu za to? Nebo se radši spokojím s váhou, která je pro mě zdravá a investuji své úsilí do něčeho důležitějšího?

Tento článek je určen asi hlavně pro dívky, které již zdravé váhy dosáhly. Jejich postava vypadá dobře, nemají nadváhu, ale stále se snaží hubnout dál. Mnohdy jsou frustrované, protože to už nejde tak lehce. A proč to nejde? O tom jsem se již zmiňovala. Jejich tělo jednoduše na tak nízkou váhu není stavěné a chce si udržet stav, který mu vyhovuje. Nikdo ale také neříká, že byste teď měli všechno zahodit a přestat se cvičením i zdravou stravou. Samozřejmě na sobě můžete pracovat, zpevňovat postavu, objevovat nové zdravé potraviny. Podstatné je dělat to s radostí a nehnat se nešťastně za nemožným ;)

Původní článek najdete zde:



31 komentářů :

  1. Poslední odstavec měl být nahoře :D Protože je to hodně důležitý aby si si dívky uvědomily, že nechat váhu vyrůst na nějakou obrovskou hranici a pak tvrdit, že je to genetika, že se snaží, ale nejde to apod. je hloupost - pak vznikají ty problémy s PPP...
    Jsem dneska úplně rozhořčená, má sestra má jisté problémy s jídlem a díky tomu i s postavou... A já jsem tak rozčílená, když to vidím a ona si to ospravedlní tím, že je po tatínkovi... achjo... škoda mluvit...

    Aspoň že já se snažím :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. No samozřejmě, pokud má někdo problémy s váhou, tak zajít za nutričním specialistou nebo výživovým poradcem (profesionálem) a ten by 90% holek řekl, že nejsou schopny zdravě zhubnout na jejich požadovanou váhu. Anebo by je poslal k psychologovi. Nemyslím to zle, ale většinou vše začíná v hlavě a neuvědomují si, že když zhubnou, problémy nezmizí..
    ~ The Diary Of Pie Rette ~

    OdpovědětVymazat
  3. Tento článok som potrebovala, asi si ho vytlačím a dám na nástenku =D.
    Vnútorne bojujem sama so sebou, snažím sa otočiť moje úsilie pre dokonalú modelkovskú postavu na postavu takú, akú budem mať prirodzene pri zdravej strave a športe. Som smutná z toho, že mám doma pár vecí, v ktorých nevyzerám tak dobre, ako keď som mala 50kíl. Ale akou cestou som ich dosiahla, tou nesprávnou...
    A je fakt, že za to môže naša spoločnosť a média. Je vyvíjaný priveľmi veľký tlak na dievčatá, ženy. Jediné komu sa modelky a fitnessky páčia sme my ženy, máloktorému chlapovi sa to páči...

    OdpovědětVymazat
  4. S obdivem pročítám každý tvůj článek, ale až teď ti tu musím zanechat komentář.
    Jednou jsem na tohle téma psala slohovou práci ("Co je to dokonalost"-nebo něco v tom smyslu), že hodně holek se stává zákomplexovanými anorektičkami, jenže proč-protože se na nás ze všech stran hrnou fotky "oněch dokonalých" slečen,články s dietami, a my se podle toho bohužel snažíme řídit a považujeme to za vzor a za správnou věc.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za článek - vím, že přístup "budu jíst zdravě a váha se srovná sama" má něco do sebe. Tak se jen zbavit toho přejídání :-X (Už šest dní plus cca dva týdny, kdy jsem to nekontrolovala, ale nebyl čas se přejíst. Zázrak. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za tip na zahraniční blog, krom toho pěkný článek. Je fakt, že ten tlak je někdy opravdu úmorný. Mé oči vidí to a ono a přitom to tak není.
    Krom cvičení a zdravé stravy se člověk musí mít i rád takový, jak vypadá :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tenhle článek je velmi dobrý. Samotné mi to trvá tak 5 let a teprve teď se asi začínám smiřovat s typem postavy, to že se musím kousnout aby byla víc zpevněná je věc druhá :)

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný článek. Kéž by také takhle přemýšlela minimálně půlka republiky (ideálně i ta, které se hubnutí netýká)-

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek jako vždy, velký souhlas

    OdpovědětVymazat
  10. Je to strašně hezky napsané a uvědomila jsem si tímto pár důležitých věcí. Díky. Jinak bych byla moc ráda, kdyby ses podívala na můj blog. Možná by se ti mohl i líbit :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jo Cassey má moc dobré články, ale jedno zmínit musím - co když to PPP nezačne z důvodu sexy modelek v časopisech či internetu, ale to, že to do Vás doma a okolí hustí - nejez tolik budeš více zakulacenější + nízké sebevědomí díky vysoké váze ... To mi nejde do hlavy proč to ty lidé dělají, takhle je další cesta k PPP ... ale co je nejhorší že dítě dostane PPP a rodiče ho pošlou na psychologii... Poslala bych tam rodiče, co se takhle chovaj k těm, co mají v hlavě od nich zakódováno míň jíst = PPP... Je mnoho způsobů jak se dostat do PPP, takže neobviňovala bych jen modelky (mimochodem upravené ve PS) za vznik PPP....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, neříkám, že modelky jsou jedinou příčinou PPP. Je mnoho věcí, které způsobí anoreii nebo i záchvatové přejídání. Touha po štíhlé postavě je jen jedna z mnoha. Většinou jsou to ale právě psychické problémy - u mě samotné psychika způsobovala záchvatové přejídání.

      Tímto článkem jsem spíše htěla poukázat na to, že někdy není dobré usilovat přehnaně o perfektní postavu, když už máme zdravou váhu :)

      Vymazat
    2. Jistě chápu, jen že něktěří tomu dávaj za vinu modelkám... A to mi docela štve =)

      Vymazat
    3. No samozřejmě modelky jako takové za to samy nemůžou. Spíše to, že nám je společnost předkládá jako jakýsi vzor :)

      Vymazat
  12. Já si tak nějak pořád myslím, že problém anorexie a vůbec poruchy příjmu potravy se zveličuje až nepěkně. Nevím, kolik znáte ze svého okolí holek, které jsou opravdu takto nemocné. Já ani jednu. (Nepočítám pipiny, co váží padesát kilo a přesto hekají nad každou zmrzlinou, ale ve finále zadkem ani nehne, jen má kecy, aby byla zajímavá).
    Zato těch tlustých, oplácaných a povolených znám až až.
    Když jdu do práce kolem základní školy, vidím samý vypasený dařbujánky, to samý na zastávkách atd.
    Ano, na anorexii se dá umřít, na velký zadek asi sotva. Ale rozhodně bych z toho nedělala problém číslo jedna.

    (Vím, že to s tvým článkem nesouvisí a toto si tím říct jistě nechtěla, ale beru to tak nějak globálně.)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, nepsřátelíš prosím? :)

    OdpovědětVymazat
  14. Naprosto s tvým článkem souhlasím! Ale ty dívky co mají anorexii, nejenom že nejí, ale i cvičí (a to tak že hodně). Já sama sem si tím prošla, takže vím, že to dokáže spustit jen jediný pohled do zrcadla. A pořád s tím dost bojuju. Psycholog říkal, že ve velké míře za to můžou média a ty ideály, které nám podstrkují. Taky sem si vyslechla, že každá holka, která drží dietu, je jak ostnatý drát. Pořád nevrlá a tak podobně. Naprostý souhlas. Ale do anorexie se člověk postupně dostává. Začínalo to tím, že začnu žít zdravě. Pak sem si říkala, jé zhubla sem, tak proč nezhubnout ještě víc. A ještě, ještě a ještě. Až když sem začala při zápasech kolabovat, mi došlo, že takhle to nepůjde. Sem se nějak rozepsala. A to sem chtěla jen napsat že naprosto souhlasím :D Jen ten skrytý hlas v hlavě pořád doráží a doráží, že tak štíhlá jak modelky v časopisech je normální... :/

    OdpovědětVymazat
  15. Moc krásně napsané a hlavně pravdivé. Člověk by neměl jít do extrémů jen kvůli tomu, že chce mít vysněnou postavu modelky, která je mu vzorem. Z vlastní zkušenosti vím, že jsem dřív chtěla vypadat jako modelka, ale postupem času jsem zjistila, že to není nic pro mě. Jsem malá, mám širokou pánev- prostě typicky ženskou postavu "krev a mlíko". Rozhodla jsem se tedy začít sportovat a tělo si udržet na nějaké úrovni. To se mi povedlo. Pak bohužel přišel zlom, sportu jsem dala vale a sedla k jídlu. To mi vydrželo 2 roky. Teď jsem se naštěstí vzpamatovala a začala hubnout za cílem normální zpevněné postavy. Už se sebou začínám být vcelku spokojená, ale ještě pár kil a cm bych uvítala ;)

    OdpovědětVymazat
  16. je dobře, že jsi přeložila tento článek (Blogilates taky sleduji), protože každý týden narazím na nějaký blog dívek, které jedou 500kcal denně, cvičí přes hodinu denně a jejich cíl je mít 35 kilo... to je prostě hrůza, říkám si, kde jsou rodiče, a jejich péče, ať mi nikdo neříká, že nemůžou své děti ohlídat!

    Doufám, že si tohle přečetlo a přečte ještě hodně dívek, to je opravdu nemoc, a někdo by jim měl pomoc, možná to jeden článek nedokáže, ale co kdyby...

    Modelky za to nemůžou, jak jsi řekla, ale můžou za to média, kdyby cpali v dívčích časopisech normální ženské, co něco dokázaly, dělali reklamu různým trenérům a trenérkám po světě, jich musí být plná zadnice přece, kdyby to dělali jinak, nebylo by takových. Já například ze svého okolí znám 4 děvčata, co jsou rozhodně anorektičky... je to ošklivé, humus, na takové tělo se nedá koukat!!!! V obličejích mrtvolný výraz, kruhy pod očima, no děs!!! Nevím, jak v sobě můžou vidět něco pěkného, tedy spíš na sobě... je mi jich líto, fakt že jo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže ony ani na sobě nic pěkného nevidí. Proto je to duševní nemoc, že. Budou nespokojené i s těmi 35kily. O to je to horší. Ale překonat se to dá. Několik anorektiček se vyléčilo právě cvičením a správnou výživou.

      Vymazat
  17. Ahoj,

    moc zajímavé téma na článek. Velice mě zaujalo a přemýšlím nad ním celé odpoledne. Nutí mě přemýšlet, kde já mám pro sebe tu pravou míru a že také asi nikdy nebudu jako modelky :-)Ale je těžké si připustit, že bubu mít jen vždycky tu normální zdravou postavu, bez těch štíhlých modelkovských nohou a malém zadečku. Díky

    OdpovědětVymazat
  18. postava věkem pomine......v dospelosti a stáří jsou mnohem dulezitejsí veci....

    OdpovědětVymazat
  19. Pravda :) sama znám několik holek, kterým pár kil navíc přímo sluší a asi si je ani nedokážu představit hubené. Každému se líbí něco jiného a každý má jiný ideál krásné postavy. Já sama mám raději plné tvary, je to takové přitažlivější! :)

    OdpovědětVymazat
  20. Hello, I enjoy reading thгough yοuг аrtісlе.
    I likе to write a little сommеnt tο suppοrt you.



    Also vіsit my ωebѕite: juicing vegetables

    OdpovědětVymazat
  21. Τhеsе are truly fantastic iԁeas
    in regardіng bloggіng. You have touchеԁ sοme nice fаctors here.

    Any ωaу κeeρ up wгіnting.


    Alsо viѕit my blοg post - icims.csl.uiuc.edu

    OdpovědětVymazat
  22. Hmm it аpрears likе your blog ate my
    first comment (іt ωaѕ super long) sο Ι guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoгoughly enjoyіng your
    blοg. I as wеll аm an asрiring blоg ωгiteг but I'm still new to everything. Do you have any helpful hints for newbie blog writers? I'd genuіnely аppгесiate it.


    mу webρagе http://Cbfportal.Wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  23. Hi Dеar, are you actually visiting this web site regularly, іf so after that you
    wіll without doubt get good experience.



    Feel fгee to ѵіsit my homepage; Veggie juice Recipes

    OdpovědětVymazat
  24. I'm now not positive the place you are getting your info, but great topic. I must spend some time learning more or working out more. Thanks for wonderful information I used to be looking for this info for my mission.

    Feel free to visit my webpage http://www.worksfouru.com/4-Ways-to-get-fit-and-lose-abdominal-fat

    OdpovědětVymazat
  25. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?

    My blog has a lot of exclusive content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off? I'd genuinely appreciate it.


    Here is my weblog - googleheal.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  26. It's difficult to find knowledgeable people about this topic, but you sound like you know what you're talking about!
    Thanks

    Look into my webpage: http://Googlesnipertwo.com/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)