pondělí 9. července 2012

Všeho moc škodí aneb moc cvičení = více tuku?

Opět jsem narazila na zajímavý článek, o který bych se s vámi ráda podělila. Všichni známe staré známe rčení, že všeho moc škodí a nic se nemá přehánět. U cvičení to platí dvojnásob. Nechceme se přece zničit. Měli bychom cvičit pro radost, uvolnění, relax,... Ale je možné, že pokud to přeženeme se cvičením, budeme mít problémy zbavit se tuku? No, v tomhle článku nám objasňují, proč tomu tak může být.


Pro začátek je třeba vysvětlit, co je považováno za nadmíru cvičení. Je to cvičení alespoň jednou denně, trvá minimálně hodinu a převážně se jedná o cardio. Samozřejmě, pokud cvičíte hodně a zárveň jíte hodně a nezdravě, je zřejmé, kde je problém přibírání. Hubnutí ovlivňuje z velké části strava. Pokud však jíte zdravě, umírněně a přesto se nemůžete zbavit neústupného tuku? 

Samozřejmě, cvičení a aktivní život je pro nás přínosný v mnoha ohledech. Zároveň má ale své nevýhody, pokud se naše tělo nemá šanci dostatečně zregenerovat. Cvičení je stresor a během něj naše tělo produkuje stresový hormon kortizol. To je naprosto normální a důležité proto, abyste mohly cvičit. Právě tento hormon nám dává sílu, kterou potřebujeme. Nicméně, kortizol by měl být produkovám pouze krátce a ne po delší časové období. Pokud je vaše tělo vystaveno kortizolu na delší dobu než je normální, hormon vyvolá negativní účinky.

Nadměrná a dlouhodobá produkce kortizolu může vést k mnoha vážným zdravotním problémům a neústupný tuk je pouze jedním z mnoha negativních účinků. Nejde však pouze o stresový hormon způsobený cvičením. Stejné problémy nám může způsobit stres z práce, školy, či rodinných problémů. Rozdíl je v tom, že po cvičení naše tělo přestane kortizol produkovat, ale psychický stres není lehké jen tak zastavit. 

Naše tělo má ohromnou moc přizpůsobit se. Jakmile ho vystavíte stresu, je schopno se adaptovat a fungovat, jako by se nestalo vůbec nic špatného. Pokud ale budete od sebe požadovat stále příliš bez dostatečného odpočinku a času na regenaraci, jednoho dne už to prostě nezvládnete. Do té doby se vaše tělo bude snažit nějakým způsobem fungovat, bude chtít nějak vyrovnat dluh. A právě to, že si bude udržovat tuk (převážně ten na břichu), je jeden ze způsobů, jak to udělat, pokud je vystaveno nadměrnému stresu.

Důležité je zamyslet se nad tím, kolik stresu vlastně máte. Stresujete se v práci? Máte rodinné problémy a do toho to ještě přeháníte se cvičením? Pak se není čemu divit, pokud se vám do toho ještě nedaří hubnout. A to způsobí další stres... Samozřejmě, každý jsme jiný. Existuje mnoho lidí, kteří při stresu hubnou. Já osobně rozhodně nejsem jedna z nich. V době, kdy jsem se snažila hubnout jsem zažila mnoho týdnů, kdy jsem nezhubla ani deko, ačkoliv jsem se snažila sebevíc. A bylo to právě stresem. Buď jsem příliš cvičila nebo se neustále stresovala hubnutím, čísly, svou postavou... 

Zamysleme se nad tím. Snažme se cvičit pro radost. Nemusíme se sedřít k smri, to by stejně k ničemu nevedlo. Stejně tak je důležité umět se uvolnit, relaxovat a vyhýbat se jakémukoliv stresu. Pokud to zvládneme, vše je hned hezčí a jednodušší :)
 

Originální článek najdete na odkazu níže. Použila jsem z něj základní postřehy a zbytek poupravila podle sebe ;)




28 komentářů :

  1. pěkný článek, určitě na tom něco bude :) před rokem jsem měla období, kdy jsem byla ve fitku skoro každý den přes hodinu, k tomu ještě zumba nebo pilates...dřela jsem, ale výsledky nic moc.. teď už několik měsíců cvičím spíš doma s Jillian a ta půlhodinka denně má lepší výsledky než dření se ve fitku :)

    OdpovědětVymazat
  2. jojo, stres je pěkná potvora :-D...já už sem se tak nějak naučila připouštět si stres jen ze školy...a ten je vždycky jen o zkouškovym, takže to tělo docela zvládá...ale byla to dlooouhá cesta...a s tim cvičenim...já se držim toho, že posloucham svoje tělo...prostě to cítim, jestli si potřebuju dát pauzu, nebo volnější den...zatim to tak jde :-)

    OdpovědětVymazat
  3. stres je moj úhlavný nepriateľ, stále sa kvoli niečomu stresujem a aj keď si poviem, že nie je prečo, to sa vyrieši/padarí/.. tak stres je tam stále. asi 8 mesiacov som aktívne cvičila 80% cardio, nechcela som schudnúť len nabrať kondičku, čo sa mi aj podarilo plus 4-5 kíl a nemala som pocit že by to šlo do svalov ale naopak. je síce pravda, že pri dennom cardiu cca 1 hod som aj viac jedla, ale nie nejak viditeľne. tento článok pekne vystihuje presne to, čo mnohých z nás postihuje, pretože aj keď cvičíme pre zábavu a relax, neikedy máme v hlave nepísané pravidlá a cieľe ktoré sa snažíme splniť.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za pekný článok. Pre mňa bol najväčší stres minulá práca. Teraz som v novej a je to omnoho lepšie.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, díky za článek. Možná tady bude můj problém...

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek, věřím, že pro mnohé poučný! Pravdou ale je, že problém je hned na začátku - "Je to cvičení alespoň jednou denně, trvá minimálně hodinu a převážně se jedná o cardio." Na Cut and Jacked, ale i jinde o "cardio bunnies" (představte si králíčka z reklamy na baterky) nemluví zrovna lichotivě, tento druh cvičení je nesmyslný sám o sobě, zvýšený stres je pak jen jedním z mnoha jeho důsledků...

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, snažím se to nepřehánět, a proto cvičím Jillian pořád dokola 1. level :)) Nevím, jestli se ke druhému vůbec dostanu, ale když jsem ji cvičila každý den, bolely mě i klouby, a to je asi blbý. Stresu mám dost i tak. Takže díky za článek! :)
    ~ The Diary Of Pie Rette ~

    OdpovědětVymazat
  8. Na mě to nějak neplatí, já ve stresu vždycky hubnu ... Před týdnem jsme se s přítelem rozešli a já mám tři kila dole :/

    OdpovědětVymazat
  9. myslím, že když jsem hubla, měla jsem tolik práce sama se sebou, že jsem neměla čas na stres. :D
    každopádně, člověk by se měl věnovat sportu podle nálady, rozhodně se do ničeho nenutit a pak to nepřehánět. slovy více lidí "všeho s mírou!" :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kráásné..už se tím nějaký ten mesíc řídím a je mi krásně...hubnu pomalinku..ale stále doufám, že moje telo odbouravá zbytky stresu a potom se to rozjede...:D

    OdpovědětVymazat
  11. to je pravda:) všeho moc škodí a stejně tak i pohybu :) ale stejně se cítím divně když jeden den necvičím :D

    OdpovědětVymazat
  12. pravda pravdoucí.
    a myslím, že je důležité (ne-li zásadní) aby se člověk dostal na takovou tu vlnu sportování, které dělá proto, že ho to baví a ví, že tím svému tělu "dělá radost" a cítí že se vyloženě těší na pohyb. Pak získá i míru a absolutně jej opustí takové to klasické: už zase MUSÍM cvičit a mně se nechce ... :D
    já osobně jsem momentálně v období, kdy o tom sama pomalu ani nevím a už mám boty a cvičím. :D příjemné, vskutku. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuju moc za komentář!.(i když si hubená vůbec nepřipadám-ale na to myslet nebudu).! Jsem ráda, že jsem Tě ponala..jsi hodně rozumná a umíš suprově poradit!.Děkuju ještě jednou moc! :))

    OdpovědětVymazat
  14. Nikdy bych si nemyslela, že cvičím nad míru! Zrovna já! :D Ale už se mi z toho stal takový zvyk a nutit se musím jen občas, ale pak sama sobě děkuju :) Už mě to cvičení začalo bavit.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, musím naprosto souhlasit! Přemíra stresu, nastavování si laťky příliš vysoku, přehnané nároky na sebe samou, to všechno navíc vede k zatracování sebe sama. Lepší je dělat to pro radost, mít se ráda a udžet si ten zdravý přístup, pak to jde skoro samo :)

    Z jinýho soudku, jsem se ti chtěla pochlubit, že jsem si zkusila vyrobit vlastní domácí mandlový máslo (almond butter) a jsem mile překvapená jak to šlo snadno a jaká je to dobrota. V obchodě jsem ho viděla asi za 130kč, doma vyšlo tak na 20 :-D Příště zkusim kombinaci pražené mandle a kešu :)
    http://heathereatsalmondbutter.com/recipes/homemade-nut-butter/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už dlouho plánuju, že zkusím domácí - jak mandlové, tak arašídové a možná i z kešu oříšků. Ale pořád se do toho nějak nemám :D Ale navnadila jsi mě zase o něco více to vyzkoušet. Arašídové je běžně k sehnání a není ani tak drahé. Ale mandlové už celkem drahé je a neprodává se všude. Takže alespoň to určitě vyzkouším :)

      Vymazat
  16. skvělý článek, všechno si mi to pořádně objasnila-děkuji:))

    OdpovědětVymazat
  17. Ten článek má něco do sebe:) Je na něm hodně pravdy:)

    OdpovědětVymazat
  18. Tohle jsem zažila na vlastní kůži, byla jsem posedlá sportem a chudák tělo.. skoro jsem nejedla a dřela a nehubla

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, mám pre Teba jeden tip a neviem kde Ti ho napísať, tak ho píšem tu :) Dneska som si v Rossmannovi všimla, že takisto ako Dm menili obaly športovej výživy a nielen to ale aj zmenili ponuku protein tyčiniek, stále majú 45g vanilku a potom 35g baná, čokoládu a citron (?) a kedže som nevedela odolať a dala si jednu na desiatu a ao dezert za obedom, sú skvelé, chutia mi dokonca viac ako z DM a musím pochváliť, že po nich nemám taký divný pocit v črevách aký som mala z DM-kovských alebo po lacnom protein drinku.
    Možno si si to už celé všimla a poznáš to, tak to možno ocení a vyskúša aspoň niekto iný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Rossmannu znám a mám vyzkoušené vanilku, citrón a pak příchuť Latté Macchiatto (ale to byla myslím syrovátková a ne proteinová tyčinka). Taky mi všechny moc chutnaly. Banán a čokoládu jsem tam ještě neviděla, tak se někdy mrknu :) A jinak mi asi taky chtnají i více než z DM - odtama mi chutná jenom Cookies (taky jsem tam kromě té a banánové jinou neviděla, a banánová mi teda nechutnala vůbec).

      Vymazat
  20. To je fakt pravda, asi 2 mesiace som ubehla kazdy den 6km, trvalo to hodinu, udrziavala som sa v kardio zone. A nic z toho. Teraz si dam 20-30 minut denne bodyrock a vysledky su neporovnatelne! :)
    Lea

    OdpovědětVymazat
  21. je to pravda o října minulého roku jsem opět naběhla na tvrdý tréning (joga, kalanetika a min 3 týdně posilka) řekla jsem si že zkusím hodně cvičit a jíst normálně co chci, bohužel tělo se mi zpevnilo jako nikdá ale bohužel nejsem spokojená nejsem tolik štíhlá (centimetry) jak bych si představovala, prostě svali které nejsou vyrýsované... takže hodlám zhubnout lepší stravou ("dietou") tak 5 kg a bude to ideální!

    OdpovědětVymazat
  22. Pěkný článek, ale poněkud mě vyděsil. Za poslední asi 4 měsíce mám dole asi 11kg. Teď momentálně jsem lehounce pod 90kg. V práci téměř celou dobu sedím. Zdá se mi že se mé hubnutí zastavilo. Je pravda že cvičím hodinu obden - dávám si dvě lekce s Jill. Musím ale zároveň dodat že ač ze mě leče a funím, necvičím do padnutí. Příjemně mě to nakopne. No a další den jdu se vyvětrat na dvě hodinky na vzduch. Zdá se mi, že poslední dobou se mi to moc nehýbe. Tak že bych ubrala?! No nevím, protože se mi cvičí dobře a baví mě to, zas kdybych ubrala jedno video a víc hubla byla by to vetší radost. No a teď babo raď :) S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, ale myslím, že toho nemáš nějak extrémně moc :) Bude to spíš tím, že už hubneš delší dobu a to se pak vždy zpomalí nebo na chvíli zastaví. Bu´d vytrvej nebo zksus něco změnit - cokoliv, jídlo, porce, časy jídla nebo i to cvičení. Nějaká změna ze zajetého režimu se většinou v těchto případech doporučuje ;)

      Vymazat
  23. Já cvičím 6x týdně hodinu, 35min kardio - orbitrek a pak 20 min posilování a 5 min strečink. Vždy v neděli nebo v sobotu si dávám oddech. Myslíte, že je to moc ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tohle ještě není tak strašné :) Klidně by mohl být odpočinek 2x týdně, ale nemyslím si že takovéto cvičení 6x týdně je škodlivé. Pokud teda není v hodně velké intenzitě ;)

      Vymazat
  24. Milé dámy, chtěla jsem se zeptat na názor, kdy je podle Vás nejlepší cvičit?? Ráno, odpoledne či k večeru? Momentálně bez ohledu na to, kdo kdy má čas...jen kdy je to asi nejefektivnější Dík

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)